Dodaj do ulubionych

Nowa inwestycja- 26 domów

12.09.11, 22:35
Czy ktoś wie gdzie mają powstać? W "Echo Bielany" jest o tym artykuł i zdjęcie terenu po Dachluxie.
Obserwuj wątek
    • patras39 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 13.09.11, 12:20
      Tam raczej nie zmieści się 26 domów, sam jestem ciekawy gdzie ma powstać takie osiedle. Kiedyś była mowa,że będzie osiedle w okolicach Farysa 45 ,aż do Pułkowej, czy to o to chodzi ??
      • doktor.chiromancji Re: Nowa inwestycja- 26 domów 13.09.11, 13:10
        A czy artykuł w "Echu" nie zawierał nazwy dewelopera?
        Ja wiem tylko o tej inwestycji na 25 budynków (wg deklaracji dewelopera):

marvipol.pl/w-sprzedazy/hill-park/standard
        No ale to po drugiej stronie Pułkowej, więc może nie o to im chodzi...
        • turnplayer Re: Nowa inwestycja- 26 domów 13.09.11, 13:56
          Na moj gust to miejsce na az tyle domow jest blizej sklepu na muzealnej, dokladnego numeru nie pameitam ale grubo powyzej 30.
          A po przeczytaniu tego artykulu nie mam slow co do protestujacych:) argumenty powalaja.
          Przeciez nikt tam nie stawia blokow 4pietrowych, tylko zwykle blizniaki. Bardzo chcialbym zeby do mnie ktos przyszedl i powiedzial ze nie moge blizniaka postawic na swojej dzialce, bo ktoras z sieci nie wytrzyma:)))
          • kw.84 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 14.09.11, 13:19
            Jestem ciekawa gdzie to będzie. Jak ktoś zdobędzie mapkę to proszę wrzucić.
            • kr-m Re: Nowa inwestycja- 26 domów 14.09.11, 16:44
              Może ktoś z grona protesujących mieszkańców wprowadzi nas, pozostałych w temat tzn. co gdzie i jak.
              • miroslaw7 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 15.09.11, 12:42
                Osiedle ma być usytuowane pomiędzy ul. Pułkowa, a Farysa, od tyłu nieczynnego sklepu. Protestujacym chodzi nie o to aby nowe domy w Młocinach nie powstawały. Chodzi o to, że inwestor nie zapewnił na terenie osiedla miejsc parkingowych, a dojazd do iwestycji, po jej oddaniu ma się odbywać od ul. Farysa. Nie trudno się domyslić co będzie działo się na Muzealnej, Farysa kiedy na każde z mieszkań przypadnie choć jeden samochód.
                • kw.84 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 15.09.11, 14:03
                  Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie w tym miejscu 26 domów, chyba że małych szeregowców. Dla mnie ładne niskie zabudowania zawsze będą ładniejsze niż krzaki, ale dojazd do nich, a przede wszystkim miejsca parkingowe powinny być zapewnione (w dzisiejszych czasach większość rodzin ma 2samochody i mąż i żona, przynajmniej w rodzinach, które stać na taki dom + goście którzy by do nich przyjeżdżali, bo to chyba normalne). Po obecnej Pułkowej (tej wewnętrznej z parzystą numeracją) w ogóle się nie da jeździć, przy prędkości 5km/h można sobie zerwać zawieszenie. Jak ktoś nie wierzy to proponuje się pofatygować.
                  Mnie dziś zastanawia jeszcze inna rzecz. Czy ktoś wie czy na ul. Farysa 1 też czegoś nie planują? Czy jest to teren budowy mostu północnego czy planowana może jakaś inna inwestycja? Pytam ponieważ wiem że w okresie od 19.09 do 14.10 ma tam przyjechać w sumie 20 transportów z kształtownikami. Swoją drogą jestem ciekawa jak tam wjadą 16tonowe auta z ładunkiem 24t na grzbiecie.
                  • patras39 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 15.09.11, 14:16
                    na Farysa nie ma nr 1
                    • kw.84 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 15.09.11, 14:20
                      No własnie też tak mi się wydaje, czyli podejrzewam kształtowniki idą na budowe mostu. Nie długo się wyjaśni.
                • patras39 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 15.09.11, 14:10
                  Na jedną rodzine będą przypadały dwa samochody i Muzealna będzie jednym wielkim parkingiem. Gmina nie powinna dawać zezwoleń na takie inwestycje. Jeden wielki bałagan nam zrobią na osiedlu.
                  • miroslaw7 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 15.09.11, 14:47
                    Z tego też powodu inwestycja została oprotestowna.
                    • rulatka Re: Nowa inwestycja- 26 domów 15.09.11, 19:49
                      A to nie ma być troszkę dalej tzn na tyłach jedynych bloków na Farysa? Pytam, bo jeżeli to ma być działka obok sklepu to jestem zdziwiona, że nikt mnie nie poinformował jako sąsiada. Ja nie miałam okazji się zapoznać z tym projektem. Kto to oprotestował? Samorząd?
                      • miszka47 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 17.09.11, 13:34
                        Projektowane osiedle 26 domów w zabudowie bliźniaczej ma być zlokalizowane pomiędzy ulicami Farysa i Pułkową, przy posesji ul. Farysa 43 i 45, ze zjazdami z ul. Farysa i z ul. Pułkowej.
                        Deweloperem jest Leszek Bogdański. Projektowane osiedle będzie miało 52 mieszkania, w każdym
                        2-3 osoby, co daje 50-150 mieszkańców, którzy będą mieli 50-100 samochodów. Deweloper nie przewidział miejsc parkingowych na terenie osiedla, aby móc umieścić jak najwięcej domów.
                        Nietrudno sobie wyobrazić co będzie się działo na ulicach Farysa i Muzealnej po wybudowaniu takiego osiedla.
                        Protest przeciw budowie osiedla, podpisany przez wszystkich sąsiadów, został złożony w Urzędzie Dzielnicy Bielany 17.08.2011.
                        Protestujący oczekują od Urzędu znacznego ograniczenia ilości mieszkań, a także likwidacji zjazdu z ul. Farysa, gdyż po wybudowaniu trasy Mostu Północnego przewidziana jest budowa jezdni wzdłuż ul. Pułkowej, na którą byłby wyjazd z ulic Farysa, Muzealnej i Pułkowej.
                        Przed zatwierdzeniem warunków zabudowy osiedla, konieczne jest przeprowadzanie przez ZDM szczegółowej analizy intensywności ruchu samochodów na terenie ulic Farysa i Muzealnej,
                        a także innych niezbędnych analiz. Już obecnie parkowanie samochodów po obu stronach ulic Farysa i Muzealnej stwarza odczuwalne utrudnienie przejazdu samochodów.
                        Dążenie dewelopera do sprzedania jak największej ilości domów nie może odbyć się kosztem znacznego pogorszenia warunków życia mieszkańców Młocin.
                        • miszka47 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 17.09.11, 17:49
                          Uzupełnienie:
                          Teren planowanego osiedla nie jest własnością dewelopera i obecnie stoją tu domy zamieszkałe przez właścicieli. Zamierzają oni sprzedać swoje działki, a ich domy zostałyby rozebrane i w ten sposób deweloper uzyskałby teren pod nowe osiedle. Dwa domy dla tych właścicieli deweloper zbudowałby w pierwszej kolejności, na wykupionej przez siebie działce za posesją Farysa 47 i 47A. Decyzja o warunkach zabudowy nowego osiedla była już uchylana przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze. Niestety projekt nowej decyzji praktycznie nie różni się od anulowanej decyzji. Wygląda na to, że Urząd przedkłada interes dewelopera nad dobro mieszkańców...
                          • kr-m Re: Nowa inwestycja- 26 domów 18.09.11, 14:15
                            To chyba nie po raz pierwszy. Doskonaym dowodem na przedkładanie interesów dewelopera nad interesem mieszkańców jest ulica Encyklopedyczna. Nowe osiedle nie ma wystarczającej liczby miejsc parkingowych i parkowanie jest na ulicy, mimo znaku zakazu parkowania. O problemach z jazdą i spacerem tą ulicą wiedzą okoliczni mieszkańcy. A jak będzie po zbudowaniu nowej ulicy (jeśli to kiedyś nastąpi) to zobaczymy ... ma tam być ponoć ścieżka rowerowa czy to jest jednoznaczne z miejscami do parkowania?
                        • turnplayer Re: Nowa inwestycja- 26 domów 18.09.11, 20:13
                          "gdyż po wybudowaniu trasy Mostu Północnego prz
                          > ewidziana jest budowa jezdni wzdłuż ul. Pułkowej, na którą byłby wyjazd z ulic
                          > Farysa, Muzealnej i Pułkowej.
                          "

Mozesz napisac cos wiecej, tzn gdzie bedzie zlokalizowana ta ulica? Czy mam rozumiec ze bedzie to modernizacja obecnej 'wewnetrznej' pulkowej?
                          • miroslaw7 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 18.09.11, 20:26
                            Ulica ta ma przebiegać równolegle do Pułkowej od Prozy do Papirusów. Po drodze będzie połączona z Muzealną, skrzyżowaniem Farysa-Pułkowa i skrzyżowaniem Papirusów Pułkowa.
                            • miszka47 Re: Nowa inwestycja- 26 domów 11.11.11, 16:52
                              W wyniku protestu mieszkańców, w zmienionym projekcie decyzji o warunkach zabudowy nowego osiedla, został umieszczony warunek, że na każde 63 m2 powierzchni mieszkalnej, należy przewidzieć na terenie osiedla jedno miejsce parkingowe. Jest więc pewien postęp ze strony Urzędu, ponieważ do wniosku o warunki zabudowy inwestor dołączył plan na którym przewidziano budowę 26 domów z 52 mieszkaniami, a na terenie osiedla przewidziano tylko 36 miejsc parkingowych.
                              Jednak wobec przewidywanego, znacznego wzrostu liczby samochodów (o co najmniej 100), w rejonie Pułkowej i Farysa, konieczne jest aby przed wydaniem decyzji o warunkach zabudowy osiedla ZDM przeprowadził analizę intensywności ruchu pojazdów i dał odpowiednie ograniczenia i zalecenia dotyczące organizacji ruchu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka