Dodaj do ulubionych

Koronka do Bożego Miłosierdzia na skrzyżowaniach

28.09.11, 06:59
Czy ktoś mi może łaskawie wytłumaczyć, dlaczego modły nie mogą się odbywać tam, gdzie jest ich miejsce, czyli w kościołach? Znoszę już Boże Ciało i procesje (w tym atakowanie wszystkich całodziennymi rykami z głośników ustawionych przy ołtarzach), znoszę też blokowanie ulic przez pielgrzymki. Niedawno we Francji zakazano modłów na ulicach, bierzmy przykład.
Obserwuj wątek
    • Gość: neon Re: Koronka do Bożego Miłosierdzia na skrzyżowani IP: 212.160.172.* 28.09.11, 08:57
      Ty się ciesz, że to katolicy a nie muzułmanie. Gdyby to byli muzułmanie to byś tak nie protestował bo bałbyś się dostać kosą w plecy. Być może przez tych modlących sie katolików jeszcze żyjesz bo wstawiają się za Tobą.
      • Gość: Tomek Re: Koronka do Bożego Miłosierdzia na skrzyżowani IP: 83.243.109.* 28.09.11, 09:12
        Wreszcie jakiś normalny i uczciwy post na tym forum.

Statystycznie spodziewałbym się wypowiedzi bluzgającej na "czarnych", "klechów" i "terrorystów z Watykanu", bo Wyborcza przyciąga takich zaślepionych nienawiścią antyklerykałów...
        • Gość: mzb Re: Koronka do Bożego Miłosierdzia na skrzyżowani IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 28.09.11, 11:24
          Dokładnie, mi tak kościół jest obojętny, ale jak widzę tych krzykaczy na forum, którzy przy każdym tekście na temat kościoła muszą wylewać swoje frustracje, to jestem przekonany, że mają z tym jakiś większy problem. Ksiądz ich molestował w młodości, albo mama kazała zbyt często chodzić na mszę. Życzę im, żeby mieli okazję trafić do świata muzułmańskiego, wtedy szybko zatęsknią za "Koronką do Miłosierdzia Bożego."

Inna sprawa to sposób pisania artykułów na temat kościoła przez wyborczą, często pisane są w tonie podżegającym do nienawiści.
    • tszczesn Re: Koronka do Bożego Miłosierdzia na skrzyżowani 28.09.11, 10:23
      qw994 napisała:

> Czy ktoś mi może łaskawie wytłumaczyć, dlaczego modły nie mogą się odbywać tam,
      > gdzie jest ich miejsce, czyli w kościołach?

Bo mamy wolność? W tym wolność wyznania i praktyk religijnych?

> Znoszę już Boże Ciało i procesje (
      > w tym atakowanie wszystkich całodziennymi rykami z głośników ustawionych przy o
      > łtarzach), znoszę też blokowanie ulic przez pielgrzymki.

To co innego - zakłócanie spokoju itp. sprawy. Zapewne dlatego na procesje po ulicach wydawane są zgody władz lokalnych, tak jak na inne imprezy masowe.

> Niedawno we Francji za
      > kazano modłów na ulicach, bierzmy przykład.

Ja tam wolę, żeby państwo mi nie dyktowało czy, gdzie, jak i kiedy mam się modlić.
    • Gość: Rower rządzi Rowerzysci spotykają sie na koronkowej masie! IP: *.aster.pl 28.09.11, 11:39
      O 16-tej przy kapliczce koło Fortu Wola i jedziemy wzdłuż kapliczek, kończąc na starówce.
    • tom_aszek Mt. 6, 5-6 :) 28.09.11, 14:45
      qw994 napisała:

> Czy ktoś mi może łaskawie wytłumaczyć, dlaczego modły nie mogą się odbywać tam,
      > gdzie jest ich miejsce, czyli w kościołach?

Sęk w tym, że ani w kościołach ani na ulicach. :) Oto stosowny cytat:
      Ewangelia św. Mateusza, Rozdział 6, wersety 5-6:

(5) Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. (6) Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu.

Zwłaszcza ten kawałek o (nie)wystawaniu na rogach ulic mi się podoba :)
    • Gość: Romek O blisko mnie! Kurczę - nie zdążę na 15.... IP: 195.136.33.* 28.09.11, 15:45
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka