Dodaj do ulubionych

Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Now...

• Gość: kasik Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 11:33
      nie wiem, kto w świętokrzyskim robi pastę, ale ja jej nie kupuje!!!!
    • a.malin Nadszedł czas na usuwanie świętych krzyży 13.10.11, 11:34
      i innych symboli religijnych z miejsc publicznych.
      Niech będzie sama PASTA.
      Przy okazji przestanie być śmiesznie
    • Gość: wdr PASTAfarianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 11:40
      jednak nie mogli się powstrzymać i uczcili najbardziej pokojową religię świata!
      www.facebook.com/#!/pages/Stawiamy-pod-Pa%C5%82acem-Prezydenckim-misk%C4%99-Spaghetti/138803676148465
    • amrik Gdyby PASTA byla pisana wielkimi literami 13.10.11, 11:41
      to nie budziloby to smiesznosci. A tak mnie sie kojarzy z jeszcze jedna odmiana makaronu. :)
    • stemi48 Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 11:46
      Życzenia, by powstańcy powymierali są zbędne, bo i tak już niewielu zostało. Poza tym jest w bardzo złym guście. W dodatku nie bierze się pod uwagę tego, że wielu z nich później w tym kraju pracowało i robiło ważne rzeczy, nie tylko upamiętniało przeszłość, o co zresztą też pretensji do nich mieć nie można. Obwinianie ich za wybuch powstania jest po prostu wynikiem niewiedzy i poddania się głupiej propagandzie, że gdyby powstania nie ogłoszono, to ono i tak by wybuchło - wypowiadał się na ten temat Wiesław Chrzanowski bardzo zdecydowanie twierdząc, że oni czuli się żołnierzami i bez rozkazu nie rozpoczęliby walki. Wcześniej, gdy koledzy Jana Bytnara (Rudego) chcieli go odbić, byli gotowi niei przeprowadzili akcji, bo nie było zezwolenia szefa Kedywu, rozeszli się, akcja była później. Winę za powstanie należy przypisywać generałom, którzy wydali rozkaz i politykom, którzy żyli swymi marzeniami zamiast twardą i mało dla Polski przyjemną rzeczywistością. Lepiej by zrobiło pamięci tych, którzy zginęli mówienie prawdy niż doprowadzanie do takich głupich dyskusji. Jestem przeciwny zmianom nazw głównie dlatego, że one już istnieją. A lekceważące wypowiadanie się o ludziach, którzy w odróżnieniu od większości piszących na forach zaryzykowali swe życia, to po prostu skandal. Ludzie trochę się opamiętajcie. A przeciw zmianom nazw należy protestować i być może nie wybierać tych, którzy je wprowadzają w przyszłości, wyciągać im to przy następnych wyborach itd.
      • Gość: So_Ma Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N IP: *.play-internet.pl 22.10.11, 08:41
        stemi48 napisał:

> Życzenia, by powstańcy powymierali są zbędne, bo i tak już niewielu zostało. Po
        > za tym jest w bardzo złym guście.

Ale Światowy Związek Żołnierzy AK ma więcej członków niż AK w okresie swojej aktywności liczyła żołnierzy. Więc chyba cud tu nastapił.

> W dodatku nie bierze się pod uwagę tego, że wielu z nich później w tym kraju pracowało i
        > robiło ważne rzeczy, nie tylko upamiętniało przeszłość, o co zresztą też pretensji do nich
        > mieć nie można.

Można, można, a nawet należy. Bohaterski powstaniec Rajmund K., ranny w tyłek już pierwszego wieczora, jakoś się wykurował i po wojnie wysilił się na spłodzenie bliźniąt K. Konsekwencje tego wiekopomnego czynu nadal ponosimy.

> Obwinianie ich za wybuch powstania jest po prostu wynikiem niewiedzy .....

Tu sie akurat zgadzam. Zostali zmanipulowani.

> A lekceważące wypowiadanie się o ludziach, którzy w odróżnieniu od większości piszących
        > na forach zaryzykowali swe życia, to po prostu skandal.

Nie podniecaj się. Ja nie tęsknię za wojną czy inną katastrofą, więc nie możesz wiedzieć jakbym sie zachowała.

> A przeciw zmianom nazw należy protestować i być może nie wybierać tych, którzy je
        > wprowadzają w przyszłości, wyciągać im to przy następnych wyborach itd.

No, niby prawda, tylko znowu na ulice moga wyjść wyjące stada "kombatantów" i "patriotów".
    • Gość: Jojo Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.home.aster.pl 13.10.11, 11:46
      Jeśli już muszą, to niech piszą PAST-a, i tyle.
    • Gość: Jacek Goliatowski Jeśli zmienić, to na "Świętokrzyska / Pasta" IP: *.home.aster.pl 13.10.11, 11:49
      Jeśli już koniecznie ta zmiana ma być wprowadzona, to należy zadbać o to, aby nazwa nie kojarzyła się z "paprykarzem szczecińskim" i podobnymi.

W tym celu wystarczy zdecydować się na zapis "Świętokrzyska / Pasta" albo jeszcze lepiej "Świętokrzyska / PASTA". Zwłaszcza druga propozycja jednoznacznie wskazuje na to, że mamy do czynienia ze skrótem od Polskiej Akcyjnej Spółki Telefonicznej.
    • intel-e-gent Dlaczego tylko kombatanci mają być uhonorowani? 13.10.11, 11:53
      Jedźmy dalej i konsekwentnie - przemianujmy "Dworzec Gdański" na "Dworzec Gdański-Umschagplatz". Jako Żyd domagam się tego ;) A że nikt tego nie wymówi, o miernym walorze informacyjnym nie wspominając? A co mnie to obchodzi, mamy upamiętnić i już! ;D

No dobra, żartuję. Ale tak przez zaciśnięte zęby.
      • brytnej Re: Dlaczego tylko kombatanci mają być uhonorowan 13.10.11, 13:47
        Nie "Dworzec Gdański-Umschagplatz" tylko "Dworzec Gdański Umschagplatz".

"Centrum Jerozolimskie Dmowskiego"

"Jana Pawła Wierzbno Woronicza Polskie Radio Telewizja i Prasa Kłamią"
    • Gość: xyz Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.c193.msk.pl 13.10.11, 11:54
      Koniec dyktatury AK i Powstania Warszawskiego !
      Niedługo każde miejsce w stolicy będzie nosiło imię związane z Powstaniem.
      Polska ma ponad 1000 lat historii, a wszystko skupia się wokół ostatnich 70-100 lat, ze wskazaniem na Kościół Katolicki i AK.
      Np. w Katowicach co trzecia ulica to jakiś nic nie znaczący ksiądz, bądź biskup :/
    • zstrucki Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 12:06
      Rozumiem, że powstańcy nie wiedzieli jaki będzie skutek powstania. Ale dziś już wiedzą, i myślę, że trochę więcej pokory wobec zamordowanego miasta by nie zaszkodziło.
      Nazwa jest zarówno językową, jak historyczną i kulturową pomyłką.
    • and192 Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 12:11
      Radnych w Warszawie jest stanowczo za dużo! A z nudów rodzą się głupie pomysły. Jeżeli jednak już, to PAST-a.
    • wolek1 Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 12:21
      zapraszam www.facebook.com/groups/244557045592439/ - STOP POMYSLOWI ZMIANY NAZWY STACJI METRA SWIETOKRZYSKA
    • Gość: gość portalu Szczotka Wilanowska IP: *.sds.uw.edu.pl 13.10.11, 12:43
    • reexpert Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 12:51
      Nie mam nic przeciwko zmianom, jeśli całkowity koszt operacji zostanie pokryty przez zgłaszających potrzebę zmiany.

Jakoś wcześniej takiej potrzeby nie było... Biorąc pod uwagę, że znakomita większość Warszawy ma jakieś wojenne wspomnienia, jeszcze dużo można pozmieniać. Dla każdego wystarczy.
    • juanrm Zaraz zarejestruję taki produkt 13.10.11, 12:58
      jeszcze nie wiem, co sie będzie kryło pod tą nazwą, ale myślę, że jakieś ekologiczne żarcie. Przynajmniej w Warszawie będę miał darmową reklamę.
      • Gość: zw Re: Zaraz zarejestruję taki produkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 13:04
        Nie zdążyłeś. Berety już zarejestrowały już jako Święta Pasta im.Jotkapistów.
    • Gość: pizzaitaliana Stazione della pasta Bufetowa santa croce IP: *.home.aster.pl 13.10.11, 13:12
    • Gość: marych To raczej zwycięstwo pastafarian, czyli wyznawców IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 13:29
      To raczej zwycięstwo pastafarian, czyli wyznawców latającego potwora spaghetti, mających już swą reprezentację w sejmie Rp
    • Gość: elvis Ile czasu będziemy uprawiać tę martyrologię?? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 13:32
      Już rondo radosława to przegięcie i nie przyjęło się zupełnie, że o innych pseudoodzziałach kolesi z powstania nie wspomnę, a teraz pasta jajeczna. To są jakieś jaja!
    • Gość: nutek A gdzie łącznik???? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 13:57
      Już pierwszy raz błąd popełniono zmieniając nazwę stacji "Ratusz" na "Ratusz Arsenał", zamiast "Ratusz - Arsenał". Teraz jeśli już zmieniać to na poprawną "Świętokrzyska - PAST-a".
    • Gość: gość Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.krawczyk-legal.com 13.10.11, 14:03
      Najpierw Ratusz Arsenal nie do wypowiedzenia, teraz Swietokrzyska Pasta co jeszcze. Ludzie opanujcie sie nie ma wiekszych problemow dobrze jest po staremu maja cala II linie x stacji do nazwania niech sobie tam znajda jakies historyczne miejsca.
    • Gość: jaa Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.multimo.pl 13.10.11, 14:13
      A ja proponuję aby WSZYSTKIE stacje metra nazwać ZGRUPOWANIA AK "RADOSŁAW "
      ALBO jeszcze wszystkie ulice nazwać ZGRUPOWANIA AK "RADOSŁAW "
    • Gość: kkkkkkk Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 14:14
      I po co to? I tak się nie przyjmie. Tak jak nie przyjął się Ratusz Arsenał - mówi się i będzie mówiło Metro Ratusz lub Plac Bankowy, a Rondo Radosława zawsze będzie Rondem Babka.
      • wj_2000 Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N 13.11.11, 16:06
        Najgorsze jest to, że ta stacja nie jest ani koło "Ratusza", ani na Placu Bankowym, tylko właśnie tuż przy Arsenale, BLOKUJĄC w absurdalny sposób planowaną od 60 lat drugą jezdnię ulicy Andersa. Kiedyś odwlekano tę niezbędną inwestycję twierdząc, że wiadukt jest za wąski, więc i tak by nie przeniósł zwiększonego ruchu.
        Zbudowano zamiast jednego TRZY nowe wiadukty, a tam dla samochodów po staremu - po jednym praktycznie pasie, Andersa wąziutka, z Bonifraterskiej na wiadukt wjechać się nie da. NIE MOGĘ wprost tego ścierpieć.
    • Gość: sir Przem Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.t-mobile.pl 13.10.11, 14:28
      Początkowo myślałem że to totalna głupota, ale argumentacja mnie osobiście przekonuje do tego pomysłu.

Co z tego że i tak ludzię będą wymawiać "świętokrzyska" ale w świadomości bedzie drugi człon.
      Juz wyobrażam sobie jak za kilka lat będę tłumaczył swoim dzieciom o co chodzi z tą Pastą.

Ponadto przedsięwzięcie przyniosło juz pierwszy owoc: uświadomiło mnie o ważnym wydarzeniu Historycznym.
    • rower.zdrower A może stacja Kanał? 13.10.11, 14:48
      A może stacja Kanał? Na pewno w okolicy którejś z obecnych stacji były włazy do kanałów, którymi przemieszczali się powstańcy. Może by to jakoś upamiętnić, nazywając jedną ze stacji Kanał? Mogłyby też byc rózne kanały upamietnione, np. Centrum Kanał, Dworzec Gdanski Kanał itp.
    • Gość: Wqwiony Wawiak Proponuje odwrotnie: Pasta Świętokrzyska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 15:18
      Nastepna stacja: "Paprykarz Szczecinski".
      A petla "Na Stacji Brodno".

DE.BI.LE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka