Dodaj do ulubionych

"Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dzielnicę"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 09:21
List niezbyt mądrze napisany, ale pomysł świetny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wolak Re: "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dziel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 09:31
      Wiele lat mieszkałem w tzw. trójkącie bermudzkim na Pradze - było wspaniale, żyło się spokojnie, obcy się nie zapuszczali.

A teraz chcesz tam przenosić ratusz?
      Żeby się obcy zapuszczali.
      Wal się!
      • tom_aszek Re: "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dziel 26.10.11, 10:17
        Gość portalu: Wolak napisał(a):

> A teraz chcesz tam przenosić ratusz?
        > Żeby się obcy zapuszczali.

Autor mieszkał a nie mieszka, więc już byłby tam obcy. :)

A ratusz przenieście na ul. Ratuszową, bo tam był ratusz miasta Praga. Nawet wolne miejsce zostało (trójkąt między Ratuszową, 11 Listopada a Inżynierską/Dąbrowszczaków)
        • Gość: ... Re: "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dziel IP: 178.73.48.* 26.10.11, 11:37
          "Od zawsze, gdy słyszałem o projektach zagospodarowania prawego brzegu, wiedziałem, że nadchodzą wybory."

Alez Panie Waldemarze, nie dawniej niz tydzien temu - wiec juz jakis czas po wyborach - przedstawiono plan zagospodarowania Portu Praskiego. Byla nasiadowka w PKiN i co powiedzieli okoliczni mieszkancy na temat zagospodarowania? "Po naszym trupie, bo nowe budynki zaslonia ladny widok na zarosnieta czesc Wisly". No coz, z takimi postulatami mieszkancow ciezko bedzie cokolwiek zagospodarowac na Pradze. Dobrze, ze chociaz metro przy Wilenskim bedzie.
          • Gość: kot bojowy Re: "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dziel IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 11:59
            jeśli mówisz o mieszkańcach to nie generalizuj, jestem mieszkańcem Pragi i uważam tą inwestycję jako pierwszą lampkę w tunelu, która zmieni wizerunek i przyczyni się do rozwoju dzielnicy. Staraj się nie opierać na artykule dziennikarza pisanym wg określonego szablonu - zły deweloper, inwestor kontra mieszkaniec Pragi - biedny pijaczek ceniący okoliczne krzaki i status quo ale za to roszczeniowy. Nikt tu nie wymaga rozdawnictwa, chleba, igrzysk i stadionów lecz normalności, racjonalnego gospodarowania środkami publicznymi. A z tym jest tutaj krucho, inercja władz i niechęć do jakichkolwiek zmian jest wręcz porażająca - i tutaj widzę sedno problemu, niechęć do jakichkolwiek działań i zwalanie wszystkiego na fakt że Praga to trudna dzielnica.
            • Gość: JOLKA Re: "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dziel IP: *.um.warszawa.pl 26.10.11, 14:02
              Zgadzam się z twoim zdaniem , nagłaśnianie przez dziennikarzy incydentów i pokazywanie PRAGI jako strasznej dzielnicy powinno być karane, tak jak oczernianie człowieka. Przez głupie artykuły i głupie teksty idzie za Pragą Półnnoc zła opinia, co jest ochydnym kłamstwem, mieszkają tu normalni ludzie inteligeni, którzy nie mogą poradzić sobie z Administracją leniwą bezduszną i nic nie robiącą
          • Gość: John J. R. Re: "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dziel IP: 212.160.91.* 26.10.11, 12:35
            Tak się składa, że jestem jednym z tych mieszkańców.

Czy cieszyłbyś się z tego, gdyby od lat ratusz olewał Ciebie i Twoją okolicę, a po 30 latach takiego olewania nagle chciał Ci "dogodzić" kasując całkowicie wszelką zieleń i wszystkie trawniki oraz ścieżki spacerowe z okolicy tylko po to, żeby na ZAMKNIĘTYM osiedlu zbudować 65-metrowe bloki pod oknami i cztery 160-metrowe wieżowce? A czy wspomniałem o 4-pasmowej drodze szybkiego ruchu 4m od okien? A może chcesz porozmawiać o porcie, który portem już nie będzie, bo "łódki i jachty zasłaniałyby mieszkańcom piękny widok panoramy miasta z okien"?A co z ludźmi, którzy już tam mieszkają i MAJĄ ten piękny widok z okien? Co widzisz rozwojowego w chamskim zachowaniu developera?

Warszawa ma już centrum miasta i to w nim powinno się budować tak wysoką zabudowę.
            65 metrów to już nie są zwykłe budynki mieszkalne, tylko 25-piętrowe molochy.

Do tego ta część Pragi jak żadna inna część miasta zawiera olbrzymią ilość zabytkowych miejsc i NISKICH kamienic. Powinny być szczególnie chronione i remontowane, a nie burzone (jak sławne koszary kilka dni temu) na rzecz wieżowców, które nie pełnią żadnej wartościowej funkcji historycznej. W każdym normalnym kraju, urzędnik wyskakujący z tak kretyńską propozycją dostałby z miejsca, co najmniej, naganę i został odsunięty od obowiązków.

Wyobrażacie sobie 160-metrowe wieżowce w sercu zabytkowej Czeskiej Pragi albo Paryża?
            Chyba nikt normalny sobie nie wyobraża, co nakazuje sądzić, że nasi projektanci i urzędnicy normalni nie są...

Nie wiem jak Ty, ale ja po to kupiłem mieszkanie od zachodniej strony, żeby mieć ładny widok i trochę światła. Jak większość lokatorów, nie zgadzam się z kompletnie nieprzemyślanym projektem zabudowy portu i jestem gotów walczyć z tym aktem wandalizmu w każdy możliwy i dostępny dla mnie sposób. Nie dziw się więc proszę, że ludzie chcą walczyć o swoje.

I na koniec - nie kręć proszę, że mieszkańcy mówią "nie". My bardzo chcemy, żeby wreszcie coś się poprawiło w naszej okolicy i od lat dopominamy się o to przy każdej możliwej okazji. Tylko niech to będzie zrealizowane rozsądnie i po dobrych przemyśleniach. W tym wypadku jest to oczywisty skok developera po kasę, który ma całkowicie gdzieś, że okolica w której chce budować, żeby osiągnąć zysk nie leży na pustyni i ma gdzieś to, że mieszkają w niej ludzie.

Zabytki się zburzy, pomnik (Kościuszkowca) z miejsc historycznych przeniesie na bagna nad Wisłą, a zamiast nich walnie się kolejny, paskudne bloczki zaprojektowane wyłącznie tak, żeby zmaksymalizować zysk. Estetyka jak zwykle będzie tu drugorzędną sprawą.

Miasto i developer zachowuje się w tym wypadku jak nowy, kłopotliwy sąsiad, który za nic ma wszelkie pisane i niepisane zasady mieszkańców bloku, do którego się wprowadza i potrafi np. wystawić śmierdzące worki ze śmieciami pod drzwi, bo zwykł tak robić do tej pory...
            • Gość: herman Re: "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 15:27
              John J.R. napisał: "Nie wiem jak Ty, ale ja po to kupiłem mieszkanie od zachodniej strony, żeby mieć ładny widok i trochę światła. Jak większość lokatorów, nie zgadzam się z komp
              > letnie nieprzemyślanym projektem zabudowy portu i jestem gotów walczyć z tym ak
              > tem wandalizmu w każdy możliwy i dostępny dla mnie sposób. Nie dziw się więc pr
              > oszę, że ludzie chcą walczyć o swoje.

Port Praski od ponad 20 lat był przeznaczony do zagospodarowania, dlatego Twoje
              nadzieje na dożywotni ładny widok były bezpodstawne od początku.
              Co to znaczy, że plan jest kompletnie nieprzemyślany? W środku dzielnicy
              bez własnego centrum zieje dziura, którą inwestor chce zamienić w teren
              usługowo-mieszkalno-biurowy. Jeżeli zrobi to z głową, to twój/wasz płacz
              o utratę ładnych widoków i wygonu dla psów, mało mnie obchodzi.
              Nie chcę do końca życia jeździć na lewą stronę, żeby pobyć w normalnym
              mieście.
              • Gość: Szmul Re: "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dziel IP: *.home.aster.pl 10.11.11, 10:36
                To się wyprowadź na Ursynów, pasujesz tam mentalnie.
    • a_weasley Władza na Pragę dojedzie 26.10.11, 09:55
      Urzędasy przyznają sobie przepustki uprawniające do jeżdżenia Mostem Śląsko-Dąbrowskim i będą mieli świetny dojazd do pracy.
      • Gość: PO_tworek Tak oto wygląda raj urzędniczy ... IP: *.free.aero2.net.pl 26.10.11, 09:58
        www.se.pl/wydarzenia/warszawa/warszawa-urzednicy-maja-inne-prawa-jezdza-sobie-autami-zamknieta-trasa-w-z_211556.html
        • Gość: filut z Pragi Bufet dodatkowo pod konwojem w Rosomaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 23:21
          teraz dojezdza

widac kobiecina sie boi ruchu we WSI ze nie dostarczyla wystarczajaco kaski (bo musza sprzedac klub ITI-Warszawa) i ja odstrzela

teraz przemyka jak Kuczera w opancerzonym transporterze zeby unknac karzacej reki ludu Warszawy albo swoich oficerow prowadzacych ze WSI/GRU
    • Gość: 100krotka popieram!!! IP: 62.29.248.* 26.10.11, 10:46
    • Gość: satyron ja bym przeniosl stolice do Berlina IP: *.play-internet.pl 26.10.11, 11:07
      i nich cholota patriotyczna sie nie wypowiadaaaa.....sami widzicie , ze rzady w Polsce , niezaleznie od pokroju ideologicznego nie maj nic wspolnego z krajem w ktorym rzadzi prawo ....
    • kerkopithekion boję się Pragi 26.10.11, 11:52
      jestem od urodzenia lewobrzeżna, na Pradze bywałam (i bywam) sporadycznie
      i jest to jedyna dzielnica której autentycznie się boję (a czasem również brzydzę)
      nietypowa jestem bo źle znoszę nagromadzenie dużej ilości bardzo nietrzeźwych osobników na niewielkiej powierzchni
      do tego te charakterystyczne praskie oblicza napiętnowane alkoholizmem w n-tym pokoleniu
      a takie jest właśnie centrum Pragi
      to zależy od ludzi więc jakiekolwiek zmiany infrastrukturalne nic nie dadzą na krótką metę
      • Gość: p Re: boję się Pragi IP: *.pljtelecom.pl 26.10.11, 12:07
        :-) jakoś tak jest, że jedni ludzie zwiedzają caly świat - inni nosa ze swojego podwórka nie wychylą. Praga już zyskuje i zmienia sie na lepsze z roku na rok.
        Niedługo ludzie zorientują się, że to jest właśnie "centrum" warszawy (a nie np. Ursynów / Ochota).

--Jesli chodzi o przeniesienie ratusza na Prage, to pomysł jest moim zdaniem genialny! Uważam, że mieszkańcy co kilka lat powinni przenosić ratusz w pewne wybrane przez siebie miejsce w centrum miasta :-)
      • Gość: Jola Re: boję się Pragi IP: *.um.warszawa.pl 26.10.11, 12:35
        człowieku ty chyba na Pradze nie byłaś od lat, a nie boisz się iść Czerniakowska, iść laskiem Bielańskim lub innymi miejscami, po co takie głupoty piszesz , Jedno jest pewne , na Pradze nic nie jest robione , żadnych remontów , na ulicach brak oświetlenia a jeżeli już jest to przyciemnione, może to ma być półmrok.... , aby nadać klimatu, ogólnie Praga jest jak każda Dzielnica tylko bardziej zapomniana, WOŁAMY REMONTY REMONTY koniecznie potrzebne
        • Gość: Och Re: boję się Pragi IP: 89.72.155.* 26.10.11, 12:46
          Mieszkańcy Pragi najbardziej psioczą, ze nic się tam nie robi, a to obiektywne kłamstwo. Owszem może chciałoby się więcej, ale Praga i Śródmieście i tak mają najwiecej kasy na inwestycje i remonty. Taka Wola, Ochota, czy Mokotów, też w centrum, to nie mają ciemnych, brudnych ulic, z połąmanymi chodnikami i odrapanymi kamienicami? Ale tu kasy prawie w ogóle na nic nie ma - no bo przecież musi starczyć na Most Północny, Muzeum Pragi, Żydów, Trasę Toruńską, metro. To są inwestycje najdroższe. Ciekawe gdzie są realizowane?
          Widać Praga ma za dużo pieniedzy, skoro chce zafundować przenosiny ratusza.
          PS. Mieszkałem od urodzenia na PR. Pn. podobnie jak moi rodzice. Wyprowadziłem się 7 lat temu na Wolę, rodzice na Mokotów (do starych kamienic) nie żałujemy.
          • Gość: John, J.R. Re: boję się Pragi IP: 212.160.91.* 26.10.11, 12:55
            Weź sobie może odpal jakąś mapkę miasta z podziałem na dzielnice, a później przeczytaj to napisałeś, bo tylko 2 z tych inwestycji, które wymieniłeś dotyczą Pragi, z czego jedna jest finansowana z kasy dzielnicy i pieniędzy z dotacji UE, a nie kasy miasta.

• Gość: kot bojowy Re: boję się Pragi IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 15:28
            obiektywnie to piszesz bzdury, nie chodzi ile się wydaje tylko jak się wydaje i na co. Władcy tego miasta i państwa na każdy problem odpowiadają - wydaliśmy tyle i tyle, czy coś się poprawiło - NIE. Niech przykładem będzie kosztowny, szklany tunel przy trasie toruńskiej, w zasadzie niepotrzebny lub wystarczyłyby normalne ekrany akustyczne. Podczas gdy przestrzeń publiczna, kamienice - których właścicielem jest miasto w zasadzie kończą swój żywot. Ogólnie decydenci - nie mają pomysłu, nie mają chęci i ochoty coś tu robić, za 4 lata będą i tak na innym stanowisku w mniej wymagającej dzielnicy
      • Gość: John, J.R. Re: boję się Pragi IP: 212.160.91.* 26.10.11, 12:51
        Heh... skoro boisz się Pragi to co powiesz o Targówku? Albo Woli?
        Czy same nazwy tych dzielnic wywołują u Ciebie paniczne ataki strachu i mdlenie?

Czytając takie głupoty często zastanawiam się, skąd się bierze w ludziach takie podejście:
        "nie bywam, nie zwiedzam, ale wiem to straszna okolica".

Od urodzenia mieszkam na Pradze w okolicach Targowej i Ząbkowskiej, tzw. dresiarzem nie jestem i nigdy nie byłem, w życiu nic nie ukradłem i nikogo nie pobiłem, mnie też nikt nigdy nie napadł i nie sprał na kwaśne jabłko. I nigdy też nie czułem się też, będąc na Pradze, w jakikolwiek sposób i przez kogokolwiek zagrożony, a często chodzę po okolicy - również nocą i wieczorami i 98% ludzi mijanych na ulicach nie znam nawet z widzenia.

Jak w każdej dzielnicy i w każdym mieście na świecie - są okolice, a nawet konkretne budynki w okolice których lepiej się nie zapuszczać samotnie ciemną nocą, ale nie generalizuj proszę, że w Warszawie wszystkie one są na Pradze.

A tak z ciekawości, gdzie na Pradze masz te "nagromadzenie dużej ilości bardzo nietrzeźwych osobników na niewielkiej powierzchni " ?

• Gość: wars daj spokój. nie wytłumaczysz. IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 26.10.11, 13:20
          daj spokój. nie wytłumaczysz.
          • Gość: John, J.R. Re: daj spokój. nie wytłumaczysz. IP: 212.160.91.* 26.10.11, 13:50
            A co tam. Jestem cierpliwy.

Ludzi należy edukować i wyprowadzać z błędów choćby po to,
            by nie żyli w przeświadczeniu, że idiotyzmy,
            o których prawdziwości są święcie przekonani, nie są prawdziwe.

Nawet najgłupszy osobnik, jeśli ktoś mu na coś zwróci uwagę
            i poprawi po raz 50-ty zacznie się wreszcie zastanawiać nad tym co robi.
            • Gość: wars Re: daj spokój. nie wytłumaczysz. IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 26.10.11, 14:08
              Może i masz rację.
              ale warto wtedy podpierać się argumentami. jak np. ten.

Miejski Program Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych 2011

Dzielnica Bemowo Urząd 2 076 300
              Dzielnica Białołęka Urząd 1 110 600
              Dzielnica Bielany Urząd 1 919 800
              Dzielnica Mokotów Urząd 2 422 653
              Dzielnica Ochota Urząd 1 526 400
              Dzielnica Praga Południe Urząd 2 434 041
              Dzielnica Praga Północ Urząd 2 219 800

Dzielnica Rembertów Urząd 554 400
              Dzielnica Śródmieście Urząd 3 758 640
              Dzielnica Targówek Urząd 1 347 959
              Dzielnica Ursus Urząd 865 833
              Dzielnica Ursynów Urząd 1 776 760
              Dzielnica Wawer Urząd 1 213 980
              Dzielnica Wesoła Urząd 633 766
              Dzielnica Wilanów Urząd 258 000
              Dzielnica Włochy Urząd 995 223
              Dzielnica Wola Urząd 2 578 800
              Dzielnica Żoliborz Urząd 1 520 507

Rozumiem, że ten miliony na rozwiązywanie problemów alkoholowych wydawane w Śródmieściu, na Woli, Mokotowie, Bemowie (!!!) to z powodu praskich pijaków?
              • merry_ok Re: daj spokój. nie wytłumaczysz. 26.10.11, 14:36
                a może Ci prascy poprostu zamiast się leczyć, zalegają na ulicach?
                • Gość: wars dla odmiany trochę liczb. IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 26.10.11, 14:55
                  tak, tak. zalegają. Trzeba patrzeć pod nogi, żeby się nie potknąć.

Zasiłki i pomoc w naturze
                  Dzielnica Bemowo Jednostki 1 446 620
                  Dzielnica Białołęka Jednostki 1 511 399
                  Dzielnica Bielany Jednostki 4 315 416
                  Dzielnica Mokotów Jednostki 5 680 650
                  Dzielnica Ochota Jednostki 2 167 786
                  Dzielnica Praga Południe Jednostki 4 409 472
                  Dzielnica Rembertów Jednostki 668 667
                  Dzielnica Śródmieście Jednostki 4 856 941
                  Dzielnica Targówek Jednostki 3 726 102
                  Dzielnica Ursus Jednostki 1 034 014
                  Dzielnica Ursynów Jednostki 3 591 000
                  Dzielnica Wawer Jednostki 1 825 159
                  Dzielnica Wesoła Jednostki 426 461
                  Dzielnica Wilanów Jednostki 187 933
                  Dzielnica Włochy Jednostki 1 942 070
                  Dzielnica Wola Jednostki 4 494 050
                  Dzielnica Żoliborz Jednostki 1 533 640

Świadczenia rodzinne
                  Dzielnica Bemowo Urząd 7 402 136
                  Dzielnica Białołęka Urząd 7 222 330
                  Dzielnica Bielany Urząd 12 162 815
                  Dzielnica Mokotów Urząd 16 366 602
                  Dzielnica Ochota Urząd 5 736 184
                  Dzielnica Praga Południe Urząd 15 331 068
                  Dzielnica Praga Północ Urząd 12 619 903
                  Dzielnica Rembertów Urząd 2 675 728
                  Dzielnica Śródmieście Urząd 9 045 388
                  Dzielnica Targówek Urząd 12 791 020
                  Dzielnica Ursus Urząd 4 318 495
                  Dzielnica Ursynów Urząd 7 752 622
                  Dzielnica Wawer Urząd 6 414 912
                  Dzielnica Wesoła Urząd 1 842 427
                  Dzielnica Wilanów Urząd 880 553
                  Dzielnica Włochy Urząd 3 962 573
                  Dzielnica Wola Urząd 13 341 456
                  Dzielnica Żoliborz Urząd 3 413 398

Dodatki mieszkaniowe
                  Dzielnica Bemowo Urząd 1 045 000
                  Dzielnica Białołęka Urząd 396 000
                  Dzielnica Bielany Urząd 3 100 000
                  Dzielnica Mokotów Urząd 4 500 000
                  Dzielnica Ochota Urząd 1 980 000
                  Dzielnica Praga Południe Urząd 3 258 714
                  Dzielnica Praga Północ Urząd 1 725 242
                  Dzielnica Rembertów Urząd 55 000
                  Dzielnica Śródmieście Urząd 4 176 578
                  Dzielnica Targówek Urząd 3 101 246
                  Dzielnica Ursus Urząd 432 920
                  Dzielnica Ursynów Urząd 1 600 000
                  Dzielnica Wawer Urząd 596 000
                  Dzielnica Wesoła Urząd 65 686
                  Dzielnica Wilanów Urząd 30 000
                  Dzielnica Włochy Urząd 850 000
                  Dzielnica Wola Urząd 3 581 840
                  Dzielnica Żoliborz Urząd 1 020 100

Nadal Państwo sądzicie, że na lewym brzegu jest czysta, schludna, trzeźwa, bogata Europa, a na prawym rozpita, roszczeniowa, biedna Azja?

Mam wrażenie, że jedziemy na tym samym wózku, tylko "Europejczycy" muszą się dowartościować i znaleźli sobie ofiarę w tych zza rzeki.

meneli żyjących na koszt podatnika, alkoholików, bezrobotnych roszczeniowców jest wszędzie dużo. Trzeba tylko otworzyć oczy.
                  • Gość: komentator Re: dla odmiany trochę liczb.- komentarz IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 15:23
                    Zauważ chłopcze, skoro juz posiłkijesz się cyferkami, że to Ośrodek Pomocy Społecznej dla Pragi północ obok Pragi Południe i Mokotowa najwięcej wydaje i ma największy budżet. Tyle tylko, że na Mokotowie mieszka 225.000 ludzi, na Pradze Południe 180.000, a zgadnij ile na Pradze Północ?
                    Proporcje są nieubłagane...
                    • Gość: wars Re: dla odmiany trochę liczb.- komentarz IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 28.10.11, 09:02
                      zauważ "chłopcze", że różnice są tak naprawdę niewielkie. nie jest tak, jak wydaje się większości "europejczyków", że całe zło jest na Pradze. Nikt nie mówi, że Praga to Paryż. Ale Paryżem nie jest też Warszawa. W całym mieście jest brud, alkohol, bieda, złodzieje, patologia. Wola bije Pragę w każdej patologicznej kategorii. Śródmieście też mocne. Ale w czołówce zawsze jest Mokotów, Bielany... Wystarczy czytać gazety i mieć choć trochę otwarty umysł (lub chociaż oczy).

A jeśli chcesz trochę więcej konkretów, to poczytaj budżet Warszawy. Zobaczysz, jak mało daje się na kulturę, sport, inwestycje na Pradze. Co roku Praga ma mniej niż reszta miasta. W jaki sposób mamy nadgonić kilka dekad ignorowania potrzeb tej dzielnicy, skoro ciągle nas się dyskryminuje?

Prowadzenie działalności kulturalnej przez biblioteki
                      Biblioteka Publiczna im. J. U. Niemcewicza w Dzielnicy Ursynów 5 500 000
                      Biblioteka Publiczna im. Staszica w Dzielnicy Bielany 6 480 000
                      Biblioteka Publiczna im. W. J. Grabskiego w Dzielnicy Ursus 2 100 000
                      Biblioteka Publiczna im. Z. Łazarskiego w Dzielnicy Mokotów 7 968 000
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Wilanów 880 000
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Rembertów 1 360 000
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Wesoła 718 098
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Wola 6 952 684
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Bemowo 3 547 000
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Białołęka 4 500 000
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Ochota 5 112 890
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Praga-Południe 7 100 000
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Praga-Północ 3 391 520
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Śródmieście 9 852 980
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Targówek 4 570 710
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Wawer 1 553 185
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Włochy 2 750 000
                      Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Żoliborz 1 870 000
                • Gość: wars Re: daj spokój. nie wytłumaczysz. IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 26.10.11, 15:08
                  Gdybym był złośliwy, to bym wyzwał panią od nieuków, bo "Ci" pisze się w ten sposób, gdy jest ona formą grzecznościowa od "tobie", ale nie jestem i nie wyzwę.
                  Zresztą skąd mógłbym wiedzieć, co jak się pisze, przecież jestem złodziejem i pijakiem z Pragi...
      • zimny-janusz Re: boję się Pragi 26.10.11, 12:59
        była kiedyś taka szkolna dykteryjka, która pasuje do takich nietypowych wypowiedzi
        (ino bez obrazy Paniusiu, bo to po prostu taki "wojewódzko" postrzegany język)

jakoś tak to leciało "Powiem krótko, odp.... się prosty...ko"
        [od Pragi i jej mieszkańców - choćby na czterech wszyscy codziennie chodzili]

• merry_ok Re: boję się Pragi 26.10.11, 13:08
          Ot mamy i przedstawiciela okolicy :)
      • Gość: kot bojowy Re: boję się Pragi IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 15:20
        a ja jestem od urodzenia leworęczny, boję się jeść zupę prawą ręką, boję się porwania przez kosmitów, spisku światowego i upadku komety....
        zlituj się i nie pisz tak bezmyślnych komentarzy
      • Gość: wars zwłoki na Pradze! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 27.10.11, 13:28
        www.zyciewarszawy.pl/artykul/12,640812_Pocwiartowal-partnerke---a-pozniej-sam-sie-zabil.html
        co z tego, że mieszkaniec Ursynowa poćwiartował w swoim mieszkaniu kobietę i wywiózł jej korpus na Pragę, a głowę, ręce i nogi trzymał w worku na balkonie.

Nie boisz się Ursynowa?
      • Gość: Prażanka Re: boję się Pragi IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.11, 17:11
        Ja się urodziłam na Ochocie ale od 25 lat mieszkam na Pradze niedaleko szpitala. Jest tam spokojnie i dobrze sie tu mieszka. Ludzie są tu tacy sami jak w lewobrzeżnej W-wie. Chyba nie była Pani nigdy na Pradze a szkoda. Dzieje się tu wiele dobrego ale potrzebna jest pomoc władz. Niebezpieczeństwo na Pradze to mit!
    • dante_waw komunikacja w Warszwie 26.10.11, 12:41
      A moze zamiast mydlic oczy coraz to nowymi liniami autobusowymi (bo przeciez na rozbudowe metra i tramwajow nie ma szans), czas pomyslec o ulgach dla inwestorow tworzacych miejsca pracy na Pradze i budujacych powierzchnie biurowe po prawej stronie Wisly.

Nie bez powodu mosty zakorkowane sa rano w strone Centrum a po poludniu w druga strone, czas na zrownowazony rozwoj, nie wszyscy musza "robic" w Srodmiesciu i na Słuzewcu.
    • Gość: julka "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dzielnicę" IP: 178.73.44.* 26.10.11, 19:12
      Pragą rządzi rodzinna mafia (druga spółdzielnia Grabarczyka). Budują za nasze pieniądze to, w czym mają interes. Może ktoś wie dla kogo wybudowali garaże, przy nowych budynkach socjalnych na Golędzinowie i ile osób znajomych dostanie mieszkanie komunalne.
    • Gość: JANKA "Przenieśmy ratusz na Pragę. To uratuje dzielnicę" IP: *.play-internet.pl 27.10.11, 07:50
      jeszcze rozliczymy Panią HGW za marnotrawstwo i bałagan jaki wprowadziła w Warszawie Rządu to nie interesuje bo nie są warszawiakami .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka