Dodaj do ulubionych

Dziś rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż budzą e...

08.11.11, 08:07
emocje redaktoró co przyjechali z wiochy do Warszawy, nas warszawiaków to nie interesuje
Obserwuj wątek
    • tomasz_m_bladyniec Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż budz... 08.11.11, 08:35
      Stawianie Waryńskiego na równi ze Stalinem świadczy o kompletnej ignorancji historycznej i jest ośmieszające.
      • niecentralny Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu 08.11.11, 09:46
        a ja proponuję postawić obok pomnik żołnierzy Wehrmachtu, którzy nieśli na wschód kaganek oświaty i zachodniej cywilizacji... zresztą jak się pogada ze starymi ludźmi, to wielu mówi, że lepiej wspomina Niemców, niż Ruskich, bo przynajmniej kulturalni bylil i nie kradli...

> Proponuję w ramach prostowania historii lub raczej krzywienia jej w prawo wyburzyć cytadelę i forty warszawskie. Należało by również wysadzić kanalizację którą wybudował carski (ruski się znaczy) urzędnik Starynkiewicz.
        • Gość: sasza Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 10:03
          Fakt nie kradli Żydzi w obozach sami powyrywali sobie złote zęby a polskie działa sztuki same powędrowały do niemieckich domów aukcyjnych. A jaka kultura była szczególnie przy mordowaniu cywili i puszczaniu z dymem wiosek i miast.
          • niecentralny Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu 08.11.11, 10:08
            pl.wikipedia.org/wiki/Ironia
            • Gość: sasza Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 10:13
              Ironia jak sztacheta... z gwoździami hehe...
    • Gość: sasza Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż budz... IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 08:53
      Proponuję w ramach prostowania historii lub raczej krzywienia jej w prawo wyburzyć cytadelę i forty warszawskie. Należało by również wysadzić kanalizację którą wybudował carski (ruski się znaczy) urzędnik Starynkiewicz.
      • Gość: bzyk Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 08:58
        Ale głupota!

Idąc tym samym tropem: "Do dziś wierna hasłom dekomunizacji pozostała w tej partii wiceprzewodnicząca rady miasta Olga Johann."

Johann, czy to polskie nazwisko jest?:P
        • asperamanka Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu 08.11.11, 09:24
          Zamiast tych czterech śpiących, trzech walczących, na tym cokole należałoby postawić siedmiu członków rodziny Kaczora najbardziej zasłużonych w utrwalaniu "władzy ludowej", łącznie z pewnym naczelnym prokuratorem wojskowym z czasów stalinowskich. I przenieść toto pod Pałac Namiestnikowski, zamiast Księcia Józefa postawić, bo w końcu to byli prawdziwi Polacy-patrioci, a nie jakiś kosmopolityczny marszałek Francji, który w dodatku bezczelnie zdobył Smoleńsk na czele polskiego wojska i bezczelnie przeżył, w odróżnieniu od pewnego byłego Lecha. Wtedy by PiS nie miał powodu protestować.
        • Gość: orient Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu IP: *.ichf.edu.pl 08.11.11, 10:09
          > Johann, czy to polskie nazwisko jest?:P

Sądząc po nazwisku, to jest zakamuflowana opcja niemiecka. ;-P
        • Gość: taki co wie Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.11, 12:54
          Zakłamana do cna rodzina Olgi Wiechno Johann żony komunistycznego prokuratora, córki ubeckiego lekarza, chce zatrzeć różne haniebne sprawy ze swojego CV, nagle stała sie głowna antykomunistką IV RP..
      • Gość: nakręcany_czołg Re: Ruszyła rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż bu IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 11:23
        świetne porównanie, rusku
      • lang-uage Przecież to rydzol z kaczyńskim wyzwalali Polskę 08.11.11, 12:44
        im pomniki postawić
    • dinowar Tak, Warszawę wyzwolili kosmici z jankesami! 08.11.11, 09:20
      Pseudohistoryczny bełkot jakiejś tam paniusi z oszołomskiej prawicy, to nic nie znaczy. Kto to jest? Gdzie toto się urodziło? Czy jakieś szkoły toto skończyło? A na bazar z takimi poglądami i wiedzą. A właściwie - niewiedzą.
      • Gość: james Re: Tak, Warszawę wyzwolili kosmici z jankesami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 09:41
        ileż w Tobie chamstwa i pogardy dla drugiego człowieka
        w normalnym towarzystwie dyskutuje się z poglądami a Ty zwyczajnie plujesz.....
        jak to w wyborczej
      • Gość: kopakabana ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 10:17
        Praca domowa:Przeczytaj sobie jakikolwiek podręcznik do historii i zastanów się czy Armia Czerwona nas 'wyzwoliła'..
        • vibhisana Re: ! 08.11.11, 10:25
          Armia Czerwona nie miała z czego nas wyzwalać, bo mieliśmy tu niesamowity dobrostan. A Oni przyszli i zniszczyli tą sielankę. W tym sensie masz rację popsuli nam zabawę!
          Twoich podreczników nie przeczytam, bo się boję, że musiałbym potem przejść leczenie psychiatryczne!
          • Gość: kopakabana Re: ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:27
            'Moich' podręczników nie musisz czytać na szczęście.Przeczytaj jakikolwiek podręcznik do historii (choćby Paczkowskiego który jest daleki od idei prawicowych) i być może zrozumiesz że to 'wyzwolenie' dla Warszawiaków miało bardzo gorzki smak.O czym w 46 przekonał się mój dziadek,przed wojną notabene związany z PPS.Przedwojenna Polska z pewnością nie była sielanką ale jak możemy nazwać Polskę powojenną?Zastanów się nad tym i zacznij przede wszystkim myśleć samodzielnie.
            • Gość: ktoś Zapraszam na wycieczkę do Oświęcimia IP: *.pzu.pl 08.11.11, 13:32
              to może się przekonasz przed czym uchroniła nas Armia Czerwona.
              • Gość: nakręcany_czołg Re: Zapraszam na wycieczkę do Oświęcimia IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 14:52
                uchroniła, przynosząc jednocześnie inne miejsca kaźni...

jest za co stawiać im pomniki
              • Gość: Mirek Re: Zapraszam na wycieczkę do Oświęcimia IP: *.fm.intel.com 08.11.11, 15:21
                Ciekawe kiedy zamierzasz (i czy w ogole) zaliczyc Kolyme? A moze wystarczy poczytac wspomnienia tych nielicznych co przezyli?
      • Gość: nakręcany_czołg Re: Tak, Warszawę wyzwolili kosmici z jankesami! IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 11:25
        tak tak wyzwolili Warszawę. tak szybko wyzwalali, że weszli do pustego miasta. chwała im, chwała po wielokroć!
    • wiedzacy_ziemianin Tradycję mają dłuższą niż te dwie deski w sejmie ! 08.11.11, 09:27
      • alik-w-plomieniach Re: Tradycję mają dłuższą niż te dwie deski w sej 08.11.11, 14:15
        Ale też ich przywlekli i postawili mimo, że nikt tego nie chciał, chyba że kretyni albo płatne pachołki zamordystów.
    • emilka321 'atakuje prawica' 08.11.11, 10:01
      jaka prawica atakuje pominiki komunistyczne? Domaganie się przez radnych podjęcia uchwały o przeniesieniu pomników do muzeum komunizmu w płacu w Kozłówce to są ataki?
      A przypisywanie czynów harcerzy czy nieustalonych huliganów, obrzucających pominiki czerwoną farbą konkretnym politykom PiS czy innych partii to nadużycie. Jak ktoś się włamie do kościoła i okradnie plebanię to nie robi się zaraz rabanu, że zrobiło to SLD, PO czy osobiście Palikot. Sytuacja, w której jedne pomniki Marchlewskiego czy innego Dzierżyńskiego zburzono przy powszechnym entuzjazmie 20 lat temu, a w niektórych miastach nadal mają oni swoje ulice, musi w Polsce budzić uzasadniony niesmak. Przy dawniejszych socjalistach niesposób odróżnić pięknoduchów od zwolenników krwawego terroru, ewentualnie za cezurę można przyjąć rok 1917, kiedy mogli stwierdzić, jak błogosławione skutki przynosi rewolucja proletaricka. Wówczas: Waryński, Dembowski i Okrzeja- tak; Róża Luksemburg, Marian Buczek i Marceli Nowotko- nie.

Obecny projekt podrzucenia pomnika Armii Czerwonej pod ogrodzenie cerkwi katedralnej na zasadzie "koministyczni żołdacy i ruski kościół - na jedno wychodzi" świadczy o braku taktu ze strony władz podejmujących decyzję. Budowa metra byłaby najlepszą okazją, by pomnik usnunąć trwale, bądź po ponownym postawieniu ustawienia w kilku językach tablic, że fajnie, że Armia Czerwona walczyła z Wehrmachtem, ale nikt jej dobrowolnie nie oddał połowy terytorium Polski i władzy w pozostałej części na 45 lat w podzięce.

Uczciwość dziennikarska nakazywałaby też przypomnieć, że nie tylko "prawica atakuje pomniki", ale pomniki NZS czy Romana Dmowskiego jeśli w ogóle powstają, to dzieje się to przy oskarżeniach o promowanie "faszyzmu" i darciu szat przez lewicę czy liberałów (choć bliżej im zapewne do programu gospodarczego Narodowej Demokracji niż skupionego na budowie siły wojska i inwestycjach państwowych Piłsudskiego i PPS). Albo jak sabotowane są próby upamiętnienia zmarłych tragicznie prezydentów Kaczyńskiego i Kaczorowskiego, którzy po śmierci nie doczekali się przez 6 kwartałów emisji znaczka Poczty Polskiej, a monety NBP bite biły w kolekcjonerskim nakładzie.
      • Gość: kopakabana Re: 'atakuje prawica' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 10:37
        Daremny trud.Większość dzisiejszych wielbicieli Gazety to zaprogramowane przez nią roboty z wąskimi horyzontami myślowymi i zerowym współczynnikiem niezależności.Ta gazetka tak zlasowała im mózgi że nawet kiedy usłyszą że jakaś radna PiS twierdzi że ziemia jest okrągła natychmiast wyślą sto wpisów że wcale nie, właśnie że jest płaska.

Zresztą..nawet nie dziwię się twórcom Wyborczej że oni zakłamują historię.Bo co mają powiedzieć?Że pochodzą z rodzin zdrajców i kolaborantów?Co ma powiedzieć taki Michnik? Że jego ojciec został przed wojną skazany za zdradę stanu a brat po wojnie był ubeckim sadystą, któremu USA za jego 'działalność' w Polsce odmówiła prawa wjazdu?
        Albo Helena Łuczywo?Co ona może powiedzieć?Że jej ojciec, i tu niespodzianka, również ostał skazany przez przedwojenny sąd polski za zdradę stanu a po wojnie był posłusznym komunistycznym aparatczykiem wydziału propagandy?

Mnie tylko dziwią ci wszyscy 'pożyteczni idioci' którzy nie mając zielonego pojęcia o historii Polski takie artykuły jak ten oklaskują i dziwią się że okupanci Polski mogą spać spokojnie.Było ich trochę więcej niż czterech.
        • Gość: sasza Re: 'atakuje prawica' IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 10:57
          Cierpisz na urojenia skoro pod każdym kamieniem widzisz stalinowskiego zbrodniarza. Zresztą dziwi mnie że taki prawicowy wolnomyśliciel trolluje forum znienawidzonej GW. Proponuję dyskusje na portalu satyryczno rozrywkowym Frondy tam znajdziesz odpowiedni klimat dla swej schizy.
          • Gość: kopakabana Re: 'atakuje prawica' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:18
            W odróżnieniu od ciebie czytuje różne dzienniki- również lewicowe z którymi się mogę nie zgadzać.Tym się różnimy.Nie bardzo wiem na czym polega moje odchylenie i paranoja?Że nie chcę czcić okupantów Polski?Liczę na konstruktywną odpowiedz z twojej strony bo czytając twój wpis mogę tylko potwierdzić- jesteś robotem zaprogramowanym przez Gazetę.Zero refleksji i własnego zdania.
            • Gość: turysta To był pomnik zwykłych żołnierzy IP: *.pzu.pl 08.11.11, 13:29
              których nikt nie pytał o przekonania polityczne, tylko kazał zdobywać niemieckie okopy - często bez wsparcia własnej artylerii. Oddali swoje zycie również za tych, którzy teraz wypisują bzdety o pomnikach. W 1945 roku nie było innej alternatywy a jeśli ktoś uważa inaczej, powinien sięwybrać na wycieczkę do Auschwitz lub - bliżej - na Majdanek.
              Nawiasem mówiąc: w centrum Berlina do dzisiaj jest aleja Karola Marxa i nikomu to nie przeszkadza, podobnie jak Aleja Bismarcka.
              • znowumizablokowalikonto Re: To był pomnik zwykłych żołnierzy 08.11.11, 14:33
                No to chyba nie masz pojęcia co ci "zwykli żołnierze" wyczyniali na ziemiach polskich, szczególnie zachodnich. I to 2 razy: jak szli na zachód i potem jak wracali... Nie wiem skąd jesteś ale zapytaj babci/prababci/praprababci
              • Gość: Mirek Re: To był pomnik zwykłych żołnierzy IP: *.fm.intel.com 08.11.11, 15:39
                W Wehrmachcie tez byli zwykli zolnierze i nikt im w Polsce pomnikow nie stawia. Jakos nikt z tych wielbicieli Armii Czerwonej nie pamieta ze to wlasnie ona, razem z Niemcami napadla na Polske w 1939 roku, zabrala 52% naszych ziem,a ich minister spraw zagranicznych oficjalnie mowil ze "ten bekart traktaku wersalskiego juz nigdy sie nie odrodzi" i byl przeciwny propozycji niemieckiej w sprawie utworzenia marionetkowego panstwa polskiego. Piszesz o Auschwitz i Majdanku, a zapominasz o setkach tysiecy deportowanych, ktorzy na Syberii masowo gineli z glodu i mrozu! Czemu nawet nie zajakniesz sie o Sowieckich obozach smierci? Moze nie wiesz ze takie istnialy i pelno bylo w nich naszych rodakow?
      • dd_heretyk Re: 'atakuje prawica' 08.11.11, 11:05
        Brawo! W 100% się zgadzam z tą wypowiedzią. Nie jestem jakimś "prawicowym oszołomem". Głosowałem na PO, chociaż bliżej mi do Palikota ze swoim światopoglądem. Ale uważam, że ten pomnik powinien zniknąć raz, na zawsze z Pragi i z Warszawy w ogóle. Tutaj nie ma co upamiętniać. 45 lat okupacji sowieckiej (taka prawda), kradzieże i gwałty dokonywane na Polakach na wschodnich ziemiach i potwierdzenie IV rozbioru RP, którego Stalin tak ochoczo dokonał z Hitlerem! Do dziś, nasza wschodnia granica pokrywa się z ustaleniami traktatu Libentropp - Mołotow. Dlatego uważam, że ten pomnik nie ma prawa stać w tak umęczonym przez dwóch okupantów mieście, jakim jest Warszawa.
        • znowumizablokowalikonto Re: 'atakuje prawica' 08.11.11, 11:15
          "Głosowałem na PO, chociaż bliżej mi do Palikota"
          I jak coś ma się zmienić w tym kraju jak sami się zachowujemy schizofrenicznie?
    • Gość: Pan Piasek W Budapeszcie jest Park Komunizmu IP: 193.0.105.* 08.11.11, 10:06
      i wszystkie Staliny, Leniny i Bele Kuny przeniesione z różnych punktów miasta mogą tam sobie stać spokojnie. A przy okazji zagraniczne wycieczki mają gdzie jeźdźić.
      • asperamanka Re: W Budapeszcie jest Park Komunizmu 08.11.11, 10:24
        Ja ci tylko przypomnę, ze z Warszawy poznikały, i słusznie, pomniki "utrwalaczy władzy ludowej" czy "Krwawego Feliksa". Natomiast spór idzie o inne symbole. Prawica co i rusz przez lata chciała zmieniać nazwy ulic Okrzei, Waryńskiego, czy Kasprzaka, choć z komunizmem mieli oni akurat tyle wspólnego, co Bronisław Piłsudski, który razem z Aleksandrem Iljiczem Uljanowem przygotowywał w ramach "Narodnej Woli" zamach na Aleksandra III. Takie były czasy, i takie były organizacje; po upadku Powstania Styczniowego walczyły głównie różne lewicowe grupki.

Problem z "Pomnikiem Braterstwa Broni" polega na tym, ze to jest też pomnik żołnierzy polskich, w polskich mundurach, którzy walczyli z Niemcami. Fakt, że ramię w ramię z Armią Czerwoną, która wczesniej najechała pół kraju, a potem okupowała drugie pół, i fakt też, że wyżsi dowódcy byli agentami walczącymi o władzę i cudze interesy, ale ten pomnik upamiętnia, obok Ruskich, prostych polskich żołnierzy, którzy wyrwali się z sowieckiego piekła w jedyny sposób, jaki był im dany, i byli przekonani że walczą o wolna Polskę.
        • Gość: nakręcany_czołg Re: W Budapeszcie jest Park Komunizmu IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 11:30
          jakoś nie przypominam sobie inicjatyw w celu zmian nazw wymienionych przez Ciebie ulic, ale jest jeszcze wiele takich, które wstyd, że jeszcze są. Np. w mojej okolicy jest ulica Teodora Duracza i dla mnie to jest wstyd, że wciąż czcimy w ten sposób sowieckich agentów.
        • Gość: turysta Ładnie to ujęłaś. Dodam jeszcze, że w Berlinie IP: *.pzu.pl 08.11.11, 13:34
          nadal jest Aleja Karola Marxa i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
          • Gość: nakręcany_czołg Re: Ładnie to ujęłaś. Dodam jeszcze, że w Berlini IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 14:50
            dla mnie mogą mieć i Aleję Stalina. nie mój cyrk, nie moje małpy. czy Niemcy przy nazywaniu swoich ulic kierują się myśleniem "bo w Warszawie jest taka i taka ulica..."? zdaje się, że nie
          • Gość: Mirek Re: Ładnie to ujęłaś. Dodam jeszcze, że w Berlini IP: *.fm.intel.com 08.11.11, 15:42
            A dlaczego mialo by to przeszkadzac. W koncu Marks nie byl ani komunista, ani faszysta!
            • ritzy Słusznie. Marks to był Rastafarianin. 09.11.11, 01:04

• Gość: kopakabana Niech zasną na wieki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 10:13
      Racja że tym wydarzeniem najbardziej ekscytują się prowincjonalni dziennikarze z GieWu, ale kilka słow o samych śpiących..

1)Przypomnę że pomnik ten został wzniesiony w 45 w hołdzie Armii Radzieckiej.Oryginalnie nosił inskrypcję:"Chwała bohaterom Armii Radzieckiej, towarzyszom broni, którzy oddali swe życie za wolność i niepodległość narodu polskiego Pomnik ten wznieśli mieszkańcy Warszawy 1945".
      Jak każdy propagandowy komunistyczny memoriał zawierał w sobie kłamstwo.Dlaczego Powstanie Warszawskie?Dlatego że nie chcieliśmy być 'wyzwoleni; przez Sowietów.Nie chcieliśmy być ciemiężeni przez Rosjan.Stąd przez kilkadziesiąt lat okupacji sowieckiej w Polsce pomnik humorystycznie i pogardliwie(również ze względów 'artystycznych' ) nazywany był pomnikiem '4 śpiących' lub '4 smutnych' (ciekawe dlaczego?)).

2)Armia sowiecka była armią OKUPACYJNĄ.Tylko idiota tego nie rozumie.Stalin nie zrobił NIC żeby pomóc dogorywającej Warszawie.W wyniku tego 'wyzwolenia' staliśmy się przez następne 45 lat SOWIECKĄ KOLONIĄ.Wielu prawdziwych patriotów było represjonowanych i ZABIJANYCH.Mój dziadek miał szczęście- spędził 'tylko' 2 lata w komunistycznym więzieniu.

3)Podobne larum podniosła Wyborcza jeśli chodzi o niszczenie pomnika Berlinga- Posłusznego sługi Moskwy skompromitowanego wcześniej w II RP za malwersacje.Kiedy wreszcie przestaniemy bronić ludzi niewątpliwie nikczemnych,złych i SPRZECIWIAJĄCYCH SIĘ NIEPODLEGŁEJ POLSCE?

4)Jakie to ma znaczenie czy pomysły związane ze zniszczeniem tego pomnika ma PiS czy ktoś inny?Ja nie głosowałem na PiS, ale jako Warszawiak i wnuk powstańca warszawskiego nie życzę sobie takich pomników w Warszawie.Myślałem że kiedy skończy się komunizm skończy się też to całe zakłamywanie historii.Historii fałszowanej i niewygodnej dla Sowietów i ich polskich sługusów.Myliłem się.

5)Gazeta Wyborcza manipuluje wami.Wystarczy że dorzuci hasło radna z PiS się nie zgadza, radna z PiS protestuje itede a wy natychmiast zgadzacie się z tym w stu procentach.To jest chore.Jeśli ze zdrajców czynicie bohaterów a zwykłych służalców komunistycznego systemu, którzy ze zdrady czerpali po prostu profity czynicie mężów stanu to jaka jest przyszłość Polski i tego miasta?Poczytajcie sobie choćby dowolny podręcznik do szkoły średniej i tam kształtowanie się systemu sowieckiej władzy w Polsce jest dość klarownie opisane.Może niedługo zaczniemy stawiać pomniki żołnierzom Wehrmachtu?
      • dd_heretyk Re: Niech zasną na wieki. 08.11.11, 11:11
        Popieram w 100%. Generalnie lubię GW, ale teraz po prostu przeginają. Ten pomnik powinien zniknąć, i choć też na PiS nie głosowałem, a nawet ich szczerze nie trawię, to tutaj się z nimi zgadzam.
      • billy.the.kid Re: Niech zasną na wieki. 08.11.11, 14:56
        no pewnie.bory,nie4dźwiadki i ferajna chcieli postawić ruskich przed faktem dokonanym robiąc powstanie.
        to stalin ich postwił też przed FAKTEM DOKONANYM.

historia niewygodna dla głupoli robiących se powstanie- a co zrobim se, ruski i tak ma wejść do warszawy NA NASZYCH WARUNKACH. ruski ma działać na froncie pod NASZE DYKTANDO.
        a ten gupi wredny ruski nie chciał nas słuchać.
      • komarrek Re: Niech zasną na wieki. 08.11.11, 15:28
        Ten pomnik to część historii. Zniszcz wszystkie i powyrywaj strony z podręczników historii. Wtedy będziesz już szczęśliwy. Co prawda twoje dzieci nie dowiedzą się niczego o dziejach naszego kraju ale kogo to obchodzi.
        • Gość: Mirek Re: Niech zasną na wieki. IP: *.fm.intel.com 08.11.11, 15:47
          > Ten pomnik to część historii
          Oczywiscie masz racje i ja osobiscie nie mialbym nic przeciwko temu zeby zostal pod warunkiem zmiany nazwy. Tak aby przypominala ona ludziom prawde o czasach kiedy jeden z okupantow przejmuje kontrole nad calym krajem i obludnie mieni sie wyzwolicielem...
        • Gość: kopakabana Re: Niech zasną na wieki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 00:37
          Tak masz rację..szkoda że hołota zniszczyła kiedyś pomnik Krwawego Feliksa- twoje dzieci nauczyły by się dzięki temu kawałka historii.Twój wpis to typowa manipulacja-z katów robisz ofiary a z okupantów 'wyzwolicieli'.Armia czerwona od niczego nas nie wyzwoliła tylko przyniosła kolejne 45 lat niewoli pod sowieckim protektoratem.
        • ritzy Pomniki stawia sie dla uczczenia 09.11.11, 01:13
          postaci bądź wydarzeń zasłużonych dla danych społeczności. A nie, aby gloryfikować morderców.

Jak tęsknisz za komunizmem i władzą sowiecką, to postaw sobie miniaturke tego symbolu poddanstwa u siebie w domu. Warszawiakow zas nie pouczaj kogo mają czcić.
    • vibhisana Precz z Czterema Śpiącymi! 08.11.11, 10:18
      Niech żyje sojusz oręża z Watykanem. Prawdziwy przyjaciel i mecenas Polski w czasie WWII oraz zaciekły wróg hitleryzmu - Pius XII, powinien mieć w zdekomunizowanym miejscu spiżową figurę conajmniej tej wielkości(kilka tysięcy ton miedzi) co Kim-Ir-Sen w Phenian :).
      • Gość: kopakabana Re: Precz z Czterema Śpiącymi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:12
        Odpocznij trochę i pojedz do SPA
      • Gość: Mirek Re: Precz z Czterema Śpiącymi! IP: *.fm.intel.com 08.11.11, 15:51
        Mysle ze zbyt wielu zydow uratowal aby sie teraz niektorzy w Polsce zgadzili na postawienie mu pomnika. Zapomniales tylko dodac ze byl takze zacieklym wrogiem komunizmu!
        Pope Pius XII's (1876-1958) actions during the Holocaust remain controversial. For much of the war, he maintained a public front of indifference and remained silent while German atrocities were committed. He refused pleas for help on the grounds of neutrality, while making statements condemning injustices in general. Privately, he sheltered a small number of Jews and spoke to a few select officials, encouraging them to help the Jews. -wziete ze strony www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/anti-semitism/pius.html

• vibhisana Re: Precz z Czterema Śpiącymi! 08.11.11, 16:02
          Qśwa! Albo ja zmęczony, albo ty pleciesz jak przetrącony!
          Słów:" Mysle ze zbyt wielu zydow uratowal aby sie teraz niektorzy w Polsce zgadzili na postawienie mu pomnika." - nie rozumiem! To nawet nie jest porządny antysemityzm tylko bełkot!
          Myślałem, że w Warszawie siedzą jacyś bardziej wyrobieni politycznie, oczytani,a gadają tak jakby czytali tylko "Gazetę Polską Codziennie".
          • Gość: Mirek Re: Precz z Czterema Śpiącymi! IP: *.fm.intel.com 08.11.11, 19:57
            Moze oprocz normalnego czytania powinienes takze nauczyc sie czytac pomiedzy liniami?
            > Myślałem, że w Warszawie siedzą jacyś bardziej wyrobieni politycznie, oczytani,
            > a gadają tak jakby czytali tylko "Gazetę Polską Codziennie".
            Ponoc polityka to takze sztuka niedomowien. Jak to zrozumiesz to i moj tekst bedzie dla ciebie jasniejszy.
    • konsument-1 zostawić! 08.11.11, 10:28
      Jako rodowity Prażanin nie wyobrażam sobie Wileniaka bez Czterech Śpiących!
    • Gość: hallowed Re: Dziś rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż budzą IP: 62.233.201.* 08.11.11, 11:07
      Ja mam taką propozycję, aby pomnik zwrócić na Czerniaków. Niech pomnik polsko-radzieckiego sojuszu wojskowego opiewa radiostację Kościuszko nawołującą do powstania, wyhamowanie ofensywy... zajęcie Pragi i brak pomocy desantowi Berlingowców..., utrudnienia dla zrzutów alianckich, kiedy mogły coś znaczyć i czekanie, aż całe miasto spłonie... potem jak już będzie się pewnym, że Paryż Wschodu to ruina wejdzie się doń i odfajkuje pomnik braterstwa broni... no gdzie jest lepsze miejsce niż Czerniaków? Macie jakieś pomysły?
      • Gość: nakręcany_czołg a może... IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 11:36
        W Ożarowie, przy pałacyku, w którym była siedziba sztabu von dem Bacha? Nie wtedy było lepszego braterstwa broni, dzięki któremu Warszawa została "wyzwolona"
      • alik-w-plomieniach Re: Dziś rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż budzą 08.11.11, 12:35
        Panie, tylko nie Czerniaków! Jako Wolak z Wolski, z epizodem czerniakowskiem w życiorysie, protestuję! Plan mam taki: oddajmy te statuje mieszkańcom Pragi. Bez postumentu, będzie łatwiej pociąć i sprzedać na złom. Sobie pan Stasiek z panem Józkiem do renty dorobią.
        • Gość: hallowed Re: Dziś rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż budzą IP: 62.233.201.* 08.11.11, 12:38
          No dobrze niech Praga ma trochę radości :)
        • Gość: prażanka Dzisiaj rano więcej osób opłakiwało ... IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.11, 12:45
          ... Bar Piwny przed Wileńskim niż Czterech Śpiących!
          Wychodziłam z carrefoura o 10.00, to widziałam.
    • Gość: klm Podnieśli Czterech Śpiących! Trwa demontaż pomnika IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 12:18
      szkoda, że ich nie zdejmowali jak Dzierżyńskiego...
    • Gość: 0 ruską dzicz trzeba tępić zawsze i wszędzie IP: *.play-internet.pl 08.11.11, 13:07
      czas zemsty nadejdzie.
    • wsciekly69 Podnieśli Czterech Śpiących! Zobacz demontaż [W... 08.11.11, 13:29
      Olga Johann. Jakie piekne poskie nawisko! Czyzby to ukryta niemiecka kolumna w Pisie?
    • komarrek Podnieśli Czterech Śpiących! Zobacz demontaż [W... 08.11.11, 13:34
      Hej prawicowcy może wywieźcie obóz z Oświęcimia żeby nie przypominał wam smutnych dziejów Polski i Polaków? Napiszecie sobie potem nową historię.
    • Gość: Kajetan przeprowadzka na cmentarz radziecki IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 14:27
      Proponowałbym przeniesienie czterech spiących na Żwirki i Wigury na cmentarz Żołnierzy Radzieckich. Byłoby to i godne miejsce, i bezpieczne politycznie, i czerwony kontrowersyjny pomnik znikłby z centrum miasta i wygodne dla mieszkańców, którzy nie chcą mieć tego badziewia pod oknami bloku.
      • billy.the.kid Re: przeprowadzka na cmentarz radziecki 08.11.11, 14:41
        bardzo słusznie.
        trz było czekać jeszcze ze 3 lata na zach.aliantów i andersa na białym koniu.
        w tym czasie tak ze 2 mln.wolaków poszłoby przez komin w oświęcimiu.
        no a powstań to byśmy se robili że ho ho.
        • Gość: nakręcany_czołg Re: przeprowadzka na cmentarz radziecki IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 14:54
          ale głupi ci AKowcy z Wilna, Lwowa i Lublina. Nie docenili wyzwolicieli, dlatego marnie skończyli.
          • Gość: Łukasz Re: przeprowadzka na cmentarz radziecki IP: *.biznes.mm.pl 08.11.11, 15:15
            > ale głupi ci AKowcy z Wilna, Lwowa i Lublina. Nie docenili wyzwolicieli, dlateg
            > o marnie skończyli.

Nie ma co się nad nimi użalać, tak marnie kończy reakcja sprzeciwiająca się polsko-rosyjskiemu zbliżeniu.
      • adam81w Re: przeprowadzka na cmentarz radziecki 09.11.11, 21:56
        Gość portalu: Kajetan napisał(a):

> Proponowałbym przeniesienie czterech spiących na Żwirki i Wigury na cmentarz Żo
        > łnierzy Radzieckich. Byłoby to i godne miejsce, i bezpieczne politycznie, i cze
        > rwony kontrowersyjny pomnik znikłby z centrum miasta i wygodne dla mieszkańców,
        > którzy nie chcą mieć tego badziewia pod oknami bloku.

A ja bym proponował wyrzucenie tego gawna w kosmos.
    • adam81w Podnieśli Czterech Śpiących! Zobacz demontaż [W... 08.11.11, 14:54
      Wyrzucić to dziadostwo z Warszawy. Jak w ogóle Polak może chcieć by to tu stało????
    • Gość: Łukasz Przywrócić pomnik Dzierżyńskiego! IP: *.biznes.mm.pl 08.11.11, 15:14
      Mam nadzieję, że pomnik braterstwa broni żołnierzy polskich i radzieckich czym prędzej wróci na Pragę. Można byłoby też ustawić go w bardziej wyeksponowanym miejscu , np. na Placu Zamkowym lub Placu Piłsudskiego, który z powrotem należy przemianować na Plac Zwycięstwa. Uroczystego odsłoniecia pomnika powinny dokonać najwyższe władze polskie i rosyjskie, z premierem Tuskiem i premierem Putinem na czele.

Mam też nadzieję, że wróci na swoje miejsce pomnik Feliksa Dzierżyńskiego,orędownika zbliżenia polsko-rosyjskiego, a Plac Bankowy odzyska swoją prawowitą nazwę i znów będzie Placem Feliksa Dzierżyńskiego. Tak samo swój pomnik w Warszawie powinien mieć tez Julian Marchlewski, również aktywny działacz na rzecz zbliżenia polsko-rosyjskiego.
    • Gość: wolny Obywatel dusze 500 000 Polaków zamordowanych przez NKWD, UB IP: *.lsanca.fios.verizon.net 08.11.11, 16:06
      cieszą się widząc te śmieci choć chwilowo usunięta - tak NKWD, UB, SB, MO ORMO zamordowało ponad pół miliona Polaków od 1945 do 1955 roku
    • synus2 Re: Dziś rozbiórka Czterech Śpiących. Wciąż budzą 08.11.11, 16:19
      nie tylko emocje pismakow nas ,Warszawiakow nie interesuja ale rowniez nie interesuja nas ani emoicje ani zdania nalecialosci z Sejmu,Senatu czy tez Ratusza .Chlop ze wsi wyjdzie ,wies z chlopa nigdy....
    • three-gun-max GW dzielnie broni interesów państwa rosyjskiego 08.11.11, 16:32
      Na szczęście jest duża szansa, że z czasem sprawa ucichnie, ludzie przyzwyczają się do nowego krajobrazu a ten pomnik będzie stał sobie w ciemnym kącie obsrywany przez ptaki.
    • Gość: wolak Johann IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.11.11, 18:29
      Czy to jest polskie nazwisko??
    • Gość: wacuŚ Podnieśli Czterech Śpiących! Zobacz demontaż [W... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 01:40
      HAŃBA - ? 14.09.1945r. zostala wyzwolona Praga, warszawska Praga, przez jednostki Wojska Polskiego i Armii Radzieckiej i to jest hańba! Wrócila polskość, ruszyly fabryki, kraj zacząl się odbudowywać, dzieci /niektóre bardzo opuźnione/ poszly do szkól rozpoczęlo się normalne życie i to jest HAŃBA-tak???????Wińszuję ci tej hańby.
    • w.s3 Podnieśli Czterech Śpiących! Zobacz demontaż [W... 10.11.11, 16:56
      Puk ,puk do drzwi. Kto tam? Przynieśliśmy róże.Jakie róże? Luksemburg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka