Dodaj do ulubionych

Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ...

IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 09:21
Od dawna, jadąc do Berlina, kupuję bilety od Niemców.
Przedewszystkim, bi tam zwykle jest promocja 29€ lub 39€ w jedną stronę (normalny bilet kosztuje chyba 45€ a w złotówkach chyba nawet więcej). U nas pula tych biletów jest tak mała, ze jeszcze nigdy sie nie załapałem.
Obserwuj wątek
    • Gość: olo dzien jak co dzien w Bolandii.. IP: 192.132.228.* 25.11.11, 09:23
      • Gość: AMD Re: dzien jak co dzien w Bolandii.. IP: *.com 25.11.11, 11:56
        Mam na sprzedaż Bilety do Berlina i spowrotem na weekendowy wyjazd dla 2 osób na początku grudnia luksusowym autokarem ekspresowym. Cena 15 zł/przejazd. Piszcie na e-mail mike73 małpa fejm.pl
        • Gość: pm Re: dzien jak co dzien w Bolandii.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 17:57
          "Bo np. teraz dzieci do 12 lat jeżdżą za darmo"

że co? do lat 12 za darmo? a dlaczego? kto za to płaci?
    • Gość: Radek Polecam... IP: 212.160.91.* 25.11.11, 09:31
      ...poszukac w google informacji odnosnie zyskow netto niemieckich kolei. Łatwo można te informacje znaleźć, bo to publiczne informacje. Specjalnie nie napisze tu zadnych konkretow, bo liczby są tak niewiarygodne, ze gdybym napisal je w komentarzu - nikt by nie uwierzyl.

Faktem jest, że w przeciagu POŁOWY 2011 roku (od stycznia do czerwca) niemiecka kolej wypracowala czysty zysk wiekszy, niz nasze PKP narobilo sumarycznie dlugow przez ostatnie 10 lat dzialalnosci.

O czyms to chyba swiadczy?
    • Gość: hana Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 09:43
      Zawsze kupuje bilety do Berlina przez Deutsche Bahn, ewentualnie niemieckie biuro podrozy. Tak sam kupowalam bilety na loty Kolonia/Bonn-Warszawa w Germaniwings niemieckim, a nie w ich polskim oddziale (dopoki Germanwings latalo na Okecie).
      • Gość: Ja Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki IP: *.jmdi.pl 25.11.11, 10:14
        Nie ma czegos takiego jak Deutche Bahn, jest Die Bahn... wiec nie wiem gdzie kupujesz te bilety.
        • kocianna Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki 25.11.11, 10:46
          To samo dotyczy biletów np. do Rosji. Co więcej, mnóstwo Rosjan wyjeżdża na swoje święta, które kończą się 10 stycznia, więc wszyscy starają się kupić powrotne bilety kolejowe wcześniej. A tu lipa, nie da się, i kiedy będą bilety - nie wiadomo. Niezbędna jest codzienna wizyta na dworcu - a nuż Polacy odblokowali właśnie sprzedaż?
        • Gość: Mateusz Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.11, 10:51
          Nie ośmieszaj się. DB to Die _Deutsche Bahn_.
          Studiowałem pół roku w Badenii-Wirtembergii i zjeździłem cały bundesland, zahaczając jeszcze o Monachium i Neuschwanstein. I jedno jest faktem - DB jest wspaniała i przeznaczona dla pasażerów, a PKP - głowę daję - nigdy nie dojdzie do takich standardów choćby w obsłudze klientów, o taborze czy infrastrukturze nie wspominając.
          I błogosławiony dzień, w którym DB wjedzie do Polski i będzie tu normalnie kursowała. (tak, wiem, już jeździ do Berlina)
          • robot_humano Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki 25.11.11, 11:34
            Gość portalu: Mateusz napisał(a):

> PKP - głowę daję - nigdy nie dojdzie do ta
            > kich standardów choćby w obsłudze klientów, o taborze czy infrastrukturze nie w
            > spominając.
            > I błogosławiony dzień, w którym DB wjedzie do Polski i będzie tu normalnie kurs
            > owała. (tak, wiem, już jeździ do Berlina)

Niestety jest to dzień tak odległy od nas jak punkt styku prostych równoległych - żaden przewoźnik świata nie miał i nie ma w zapasie taboru, którym mógłby obsługiwać 40 milionowy kraj. I to tabory z najwyższej półki bo oczkekiwania wielbicieli DB są wysokie. Ponieważ wyprodukowanie 1300 wagonów po 1mln euro sztuka i jakieś 250 lokomotyw po 4 mln euro sztuka. Plus zaplecze daje to jakieś 2,5mld euro na początek. Rzecz jasna wyprodukowanie tego wszystkiego zajęłoby jakieś 5-6 lat minimum. Zatem, po uświadomieniu sobie faktu że DB u nas nie będzie, skupmy się na naprawie tego co mamy zamiast marzyć o cudach na kiju.
    • Gość: DB Scheisse! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.11, 10:53
    • Gość: El Kassjerro Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... IP: *.e-tv.co.za 25.11.11, 11:19
      "DBahn wejdzie do Polski ..." hahahaha Mają ważniejsze sprawy na głowie niż polepszenie standardów w Polen. Hehehe dobre
    • begor Ten sam problem co rok temu 25.11.11, 11:20
      Zawsze kupuje bilet na trasie Berlin - Poznan przez bahn.de. Mam jeszcze BahnCard 25, dlatego mam znizke 25% na bilety np. zamiast placic na tej trasie 29 euro, place tylko 21,75 euro. Rok temu rowniez nie moglem zamowic biletu z Poznania do Berlina z dwumiesiecznym wyprzedzeniem. Na stronie bahn.de przy zamawianiu biletu pojawia sie komunikat mniej wiecej o takiej tresci: "Niestety nie ma juz wolnych miejsc w pociagu z obowiazkowa rezerwacja". Oczywiscie dziwilem sie jak to mozliwe. Okazalo sie, ze ten komunikat jest wyrazem grzecznosci strony niemieckiej w stosunku do polskiej, bo prawidlowy komunikat powinien brzmiec "Niestety nie mozna zamowic biletu, poniewaz sprzedaz biletu jest zablokowana przez polskiego przewoznika". Oczywiscie bilet z Berlina do Poznania na swieta mozna dostac bez problemu i to z paromiesiecznym wyprzedzeniem.
    • net_friend Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... 25.11.11, 11:36
      Nie wsiadaj. Pozwól spokojnie upaść skansenowi.
    • Gość: Mokotowianin Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... IP: *.204.65.253.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.11.11, 11:44
      W punkcie obsługi klienta PKP Intercity na Grójeckiej kupiłem od ręki bilety, nie rozumiem waszych problemów...
      • calineczka_777 Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki 25.11.11, 12:26
        Gość portalu: Mokotowianin napisał(a):

> W punkcie obsługi klienta PKP Intercity na Grójeckiej kupiłem od ręki bilety, n
        > ie rozumiem waszych problemów...

Tez troche nie rozumiem, bo wielokrotnie kupowalam bilety na trase Berlin-Warszawa. Czasami tez w kasie PKP na Centralnym lub na Grojeckiej. I nigdy nie mialam problemow typu "bilety sa zablokowane" itp. Pomijam tu oczywiscie inne problemy typu: dzikie kolejki w niektore dni na Centralnym (piatek po poludniu to szczegolnie) to bilety da sie kupic. W okresie swiatecznym radze z wiekszym wyprzedzeniem, bo pociag jest krotki (1 wagon 1 klasy i 3 wagony 2 klasy), wiec dosc szybko sa wykupione miejsca. W te dni pociag powinien byc dluzszy, bo po prostu jest wieksze zapotrzebowanie, ale to marzenie scietej glowy:-) Ja bym bardziej zwrocila uwage na stan techniczny pociagu, ktory jest fatalny- wiele wagonow jest starszych niz ja, WC - tu moznaby duzo pisac itp.
        I jeszcze jedno - Zbulwersowala mnie tez ta wypowiedz: "Po chwili płacę za bilety: dwa dla dorosłych i dwie miejscówki dla dzieci. (...). Małe dzieci formalnie jeżdżą za darmo, bilet też jest darmowy, ale za miejscówkę trzeba zapłacić." Skoro male dziecko zajmuje miejsce (przez co nie moze na tym miejscu usiasc inny pasazer) to jest to normalne, ze placi za miejscowke. Kolej (tak polska jak i niemiecka) to nie instytucja charytatywna.
    • Gość: Pako Nie ma takiego miasta jak Berlin!!:) IP: *.play-internet.pl 25.11.11, 12:27
      Dziki kraj (przez niektórych niefortunnie wciąż nazywany Polską)na obrzeżach Europy i jego przedsiębiorstwo państwowe...dzień bez uświadomienia sobie,ze wciąż żyjemy w PRL-u jest dniem straconym:)
      • franek31 Re: Nie ma takiego miasta jak Berlin!!:) 25.11.11, 12:45
        Gość portalu: Pako napisał(a):

> Dziki kraj (przez niektórych niefortunnie wciąż nazywany Polską)na obrzeżach Eu
        > ropy i jego przedsiębiorstwo państwowe...dzień bez uświadomienia sobie,ze wciąż
        > żyjemy w PRL-u jest dniem straconym:)

Za PRL-u jeździło ok. 4 x więcej pociągów niż obecnie.
    • Gość: gosci_mosciu Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... IP: *.home.aster.pl 25.11.11, 12:29
      sam przeżyłem własne przygody z pkp jak ostatnio jechalem w listopadzie do Berlina. Ten brak możliwości kupna biletu przez internet to jakieś nieporozumienie. I zmienianie rozkładu tuż przed świętami...

System sprzedaży w kasach też szwankuje moim zdaniem. W centrum obsługi na centralnym jest 8 stanowisk sprzedazy, czynne sa cztery, z tego w dwoch tak naprawde obsluguje sie klientow bo w dwoch pozostalych sprzedawcow albo nie ma bo sie kreca po zapleczu albo wypelniaja jakies papiery.

Natomiast wydaje mi sie ze wagony w skladzie na linii Berlin WArszawa to jednak sklad PKP, a nie DB. Sama podroz bardzo szybka i wygodna.
    • Gość: guest Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... IP: 176.31.202.* 25.11.11, 12:32
      Czy ktoś zna może maila do Pana Machajskiego (tak próbowałem googlować, ale bezowocnie)? Chciałbym napisać do Niego na priv na temat, który porusza w swoim artykule. Z góry dziękuję.
    • Gość: ziom Skrót PKP?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 12:41
      Pięknie Ku.wa Pięknie...
      • cannabinolpl Re: Skrót PKP?? 25.11.11, 13:24
        Poczekaj. Kiedyś Przyjedziemy.
    • miriam_73 Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki 25.11.11, 12:47
      Właśnie sama dałam zarobić DBahn, bo juz straciłam cierpliwość do PKP, a poza tym nie lubię jak ktoś mnie naciąga. Nie rozumiem, dlaczego na ten sam pociąg cena biletu w Polsce jest wyższa o 25% (PL II kl. - 412 PLN i I kl - 616 PLN, DB - odpowiednio 68 i 98 EUR plus wysyłka builetu 3,5 EUR). Co roku jest ten sam cyrk - przy planowaniu weekendowego wyjazdu przedświątecznego do Berlina czy Wiednia co roku mam do czynienia z takim samym bałaganem i niemoznoscią. Dlaczego druga strona czyli DBahn czy OEBB mogą i dają radę a PKP nie potrafi. A może nie chce, licząc na to, że ciemny lud wszystko kupi???
    • Gość: bart Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki IP: *.pools.arcor-ip.net 25.11.11, 12:57
      polecam www.polskibus.com. Ja jadę przed świętami z Berlina do Poznania i na sylwestra do Berlina z powrotem za - łącznie - 75 zł. Kilka razy taniej, niż - również bezpośredni - InterCity...
      • Gość: As Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki IP: *.play-internet.pl 25.11.11, 12:59
        Na piechote tez warto. I taniej.
    • Gość: o. Bullshit IP: *.icpnet.pl 25.11.11, 13:03
      Poniedziałek, 24 października, godz. 19:30, dworzec PKP Poznań Główny, Centrum Obsługi Klienta PKP Intercity
      • cannabinolpl Re: Bullshit 25.11.11, 13:27
        Gość portalu: o. napisał(a):

> Poniedziałek, 24 października, godz. 19:30, dworzec PKP Poznań Główny, Centrum
        > Obsługi Klienta PKP Intercity
      • cannabinolpl Re: Bullshit 25.11.11, 13:32
        wróć.
        sprawdziłem przed chwilą, i na www.nshispeed.nl spokojnie kupisz bilet, płacąc MasterCard lub Visą.
    • stanczykowo Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... 25.11.11, 13:19
      Skoro nie ma takiego miasta jak Londyn, to może być też takiego miasta jak Berlin:)
    • Gość: Es Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.11, 11:26
      W związku z tym,że kupienie biletu na BWE jest rzeczywiście dość uciążliwe (szczególnie kiedy mieszkam 70 km od Wrocławia), postanowiłem pojechać pociągiem osobowym. Przez Poznań do Farnkfurtu nad Odrą i dalej regionalnym pociągiem kolei niemieckich.
      Chciałem więc zakupić bilet na pociąg osobowy do Frankfurtu nad Odrą (Regio 5832, z Poznania o 10:53). Próbowałem to zrobić na 2 stacjach i u dwóch konduktorów, później jeszcze kilkukrotnie "na próbę". Poza horyzontem wyobraźni nawet kierowników kas jest międzynarodowy pociąg osobowy.
      Polska kolej nigdy nie wygeneruje zysku, nie sprzedając biletów na własne pociągi ;)
    • Gość: wojtek Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie takie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 21:54
      Najlepiej wejść na stronę Deutsche Bahn w języku polskim i po prostu kupić podając datę przejazdu. :-) . Przy okazji dowiemy się że już przy zakupie biletu zaczyna się przepaść organizacyjna dzieląca PKP od DB.
      • Gość: mlk Re: Jak kupić bilet do Berlina? W PKP to nie taki IP: *.icpnet.pl 10.04.13, 00:11
        Taaak, ja kupilam bilety przez stron DB, miesiac temu, i do dzis do mnie nie dotarly;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka