Dodaj do ulubionych

"Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej...

03.12.11, 16:13
Pani radna nie zrozumiała, że to nie Gazeta a jej czytelnicy są przeciwko nazwaniu mostu imieniem M. Skłodowskiej.
Rani PO pokazali też, że głosują zawsze zgodnie z linią partii i decyzje podejmowane są jednoosobowo. Jeden wódz rządzi Polską drugi Warszawą. Coś złego dzieje się z naszą demokracją, że władze ignorują głos obywateli w tak błahej i mało kontrowersyjnej sprawie. A co będzie w przypadku poważniejszych decyzji, jak np. podniesienie wieku emerytalnego?
Obserwuj wątek
    • Gość: deks Re: "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy j IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.11, 17:28
      przecież to jasne jak słońce, PO woli teraz nazwać most imieniem MS-C - swoją drogą ciekawe dlaczego Skłodowska Curie ? Maria Skłodowska po wyjściu za mąż nie posługiwała się nazwicskiem panieńskim tylko po mężu Maria Cuirie, no, el kompleksy Polaków są wielkie:) niż czekac jak może kiedyś PiS dojdzie do władzy i nazwie most im Lecha Kaczyńskiego a to byłoby pewne jak w banku
      • asperamanka Re: "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy j 03.12.11, 19:15
        Murwa Kać, pisałem to już na kilku forach na ten temat, ale powtórzę się. W Warszawie jeszcze CZTERY inne mosty mają nazwy geograficzne, a nie patronów: Siekierkowski, Łazienkowski, Świętokrzyski, i Śląsko Dąbrowski. Mosty kolejowe, Średnicowy i Obwodowy tez zresztą nie. Ty wierzysz że miłośnicy Byłego Lecha akurat zasadzili się na peryferyjny most, żeby go uwiecznić? To jest jakaś ściema dla debili. Świętokrzyskiego nie ruszą, bo i krzyż, i jeszcze święty na dodatek, ale założę się że Łazienkowski albo Śląsko-Dabrowski by im bardziej pasował, i mają je wolne.
      • sammler Re: "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy j 03.12.11, 19:45
        Gość portalu: deks napisał(a):

> niż czekac jak może kiedyś PiS dojdzie do władzy i
        > nazwie most im Lecha Kaczyńskiego a to byłoby pewne jak w banku

Zmienić nazwę mostu ze "Most Skłodowskiej-Curie" jest tak samo łatwo jak z "Most Północny". Przypomnę zresztą słowa pani Johann, która twierdzi, że chcą Kaczyńskiemu postawić w Wa-wie pomnik (po dojściu do władzy), ale nie chcą nazywać jego imieniem mostu. Można jej to będzie kiedyś wypomnieć, gdyby zaszła potrzeba (wierzę, że nie zajdzie).

S.
      • Gość: starski Re: "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy j IP: *.bb.sky.com 04.12.11, 01:49
        Oj durna ta Nehrebecka.
    • Gość: vato jest szansa na przywrocenie nazwy Polnocny! IP: *.acn.waw.pl 03.12.11, 17:29
      jest juz nawet projekt. trzeba tylko 15 tys podpisow
      radny.com.pl/dok2kadencja/most-polnocny-.pdf
      • Gość: Warszawiak gdzie i kiedy ????????! IP: *.aster.pl 03.12.11, 23:08
        mam dosyć tych POjeb....ów nie szanujących głosów mieszkańców W-wy. Chętnie pomogę w zbieraniu podpisów. Ale nie ufam nikomu, sam je zaniosę do powołanego komitetu czy.... jak to zwał tuskowalców
    • rlnd Panie Macieju Dobrzanski 03.12.11, 17:44
      Niewatpliwie Maria Sklodowska-Curie byla wspanialym naukowcem i same pochwaly jej sie naleza.
      Nie zmienia to jednak faktu, ze radni najpierw wyprodukowali ankiete, w ktorej odpytali mieszkancow Warszawy nt. nazwy mostu, po czym wyniki tej ankiety zignorowali, pokazujac gdzie konkretnie maja zdanie tych, ktorym maja sluzyc pomoca.
      • rlnd Re: Panie Macieju Dobrzanski 03.12.11, 18:25
        Nie wiem czemu przeoczylem, ze tak naprawde sa dwa listy. Moja wypowiedz powyzej odnosila sie oczywiscie do listu p. Stanislawa Ketala.
        Ale, zeby pan Maciej nie czul sie osamotniony - podejrzewam, ze przypadkiem mogl pan trafic na wlasciwy trop - radna Nehrebecka ewidentnie bardzo chce zagrac Marie Sklodowska-Curie. Jak podejrzewam, chec odtworzenia postaci noblistki tak zajmuje mysli radnej, ze zaburza jej osad.
        Oczywiscie, nie musi to byc prawda, psychologiem nie jestem ...
      • koham.mihnika.copyright najwieksza wada Sklodowskiej - byla Slowianka. 04.12.11, 01:02
        Gdyby bylo inaczej, to Knesset juz dawno by zaordynowal przyjeta obecnie nazwe mostu.
        Drogie GW - odpie...ie sie od znakomitej Polki i nie szczujcie glupich Polakow na siebie wzajemnie.
        Rzygac mi sie chce czytajac glosy oburzenia, jak to magistrat zlekcewazyl ankietowanych.
        Debilstwo ma pamiec zlotej rybki i zapamietac pelna nazwe jest ponad mozliwosci. Polnocny - to wszystko co matolectwo jest w stanie ogarnac.
        Czy w Warszawie nie ma wiekszych problemow?
        Mordechaj Anielewicz ma duza ulice w centrum miasta, Sklodowska malenka gdzies na zadupiu Instytutu ( w bok od Wawelskiej).
        Tak Polacy dbaja o swoja najwieksza po Koperniku uczona. MSC jest znana na calym swiecie.
        • rlnd Re: najwieksza wada Sklodowskiej - byla Slowianka 04.12.11, 01:40
          > Rzygac mi sie chce czytajac glosy oburzenia, jak to magistrat zlekcewazyl ankietowanych.

Tylko sie nie pobrudz.
          Trzeba bylo nie udawac, ze komukolwiek na zdaniu mieszkancow zalezy i nie robic ankiety.

> Debilstwo ma pamiec zlotej rybki i zapamietac pelna nazwe jest ponad mozliwosci
          > . Polnocny - to wszystko co matolectwo jest w stanie ogarnac.

Pelna nazwa, zgodnie z wola mieszkancow, to most Polnocny. A matolem jest ten, ktory nie chce tego uznac i wymysla cuda.
          • koham.mihnika.copyright kiedys byl most Kierbedzia, potem Slasko_Dabrowski 04.12.11, 02:05
            jest wiele ulic o wieloczlonowych nazwach i jakos pasuje. nagle ludnosc naplywowa zaczyna marudzic, bo ma klopoty z zapamietaniem. Faktycznie - nie bylo potrzeby pytac, co wiocha chce w Warszawie? Yutaj frustraci odreagowuja na bufetowej swoje problemy seksualne.
            Nagle poczuli sie zlekcewazeni! Biedactwa. Warstwa pasozytnicza olewa wszystkich od lat i ani mru mru, a nagle taki obciach!!
            Marysia zablokowala droge Lechomarii, a to sie liczy.
            • rlnd Re: kiedys byl most Kierbedzia, potem Slasko_Dabr 04.12.11, 02:53
              Nadal nie kleisz ?
              Nie chodzi o wieloczlonowe nazwy, tylko o bezsens zmieniania nazw zwyczajowych (po co bylo zmieniac rondo Babka ?) lub tez zlewanie woli wyborcow.
              A skad nagle wymyslasz o ludnosci naplywowej to juz zupelnie nie wiem, masz jakies kompleksy ?

> Yutaj frustraci odreagowuja na bufetowej
              > swoje problemy seksualne.

Psychologia sprzed telewizora ?

> Nagle poczuli sie zlekcewazeni! Biedactwa. Warstwa pasozytnicza olewa wszystkic
              > h od lat i ani mru mru, a nagle taki obciach!!

Napisalem, bylo nie udawac, ze sie slucha i nie robic ankiety.

> Marysia zablokowala droge Lechomarii, a to sie liczy.

Polnocny tak samo by zablokowal.
              • koham.mihnika.copyright nazwy ulicom nadaje komisja, nie plebiscyt 04.12.11, 06:31
                nie bardzo wiem, po cholere robili ankiete. I wqrwia mnie, ze gw z taka zajadlascia manipuluje przeciwko magistratowi? Skad nagle tlum marudzacy o drozyznie i emeryturach, tak bardzo upodobal soebie most Polnocny, ze pisze i protestuje? Magistrat was olal? Pierwszy raz? Jasne, chlop zywemu nie przepusci....
                Mnie sie Most MSC podoba bardziej niz Polnocny. Jestem bardzo zadowolony.
                Co to QM jest nazwa zwyczajowa?
                Polnocny by niczego nie zablokowal, bo to nazwa ogolna. jak sie kurdupel dorwie do wladzy to postawi w stolicy tuzin pomnikow klona w roznych pozach. A gdyby sie dalo to Polnocny stalby sie Najwiekszego Prezywzdeta i Pani Namiestnikowej.
                • rlnd Re: nazwy ulicom nadaje komisja, nie plebiscyt 04.12.11, 11:42
                  > Co to QM jest nazwa zwyczajowa?

Wyjasnie - to jest wtedy, gdy wiekszosc mieszkancow w okolicy, a nie jakas tam komisja, nazywa dany plac, ulice, most. Bo to oni tam mieszkaja a nie czlonkowie komisji. Podejrzewam, ze wiekszosc ulic na Starym Miescie i nie tylko wlasnie powstalo jako nazwy zwyczajowe.
                  Zamiast most Berlinga mowi sie most Lazienkowski. Wolisz Berlinga ?

> Polnocny by niczego nie zablokowal, bo to nazwa ogolna. Jak sie kurdupel dorwie
                  > do wladzy to postawi w stolicy tuzin pomnikow klona w roznych pozach.

Bzdura. Gdański, Swietokrzyski, Siekierkowski to tez nazwy ogolne.
          • Gość: jacek226315 Re: najwieksza wada Sklodowskiej - byla Slowianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 08:15
            nic dziwnego,ze jest takie oburzenie przeciez ten most laczy wiocheMlociny z wiocha Baloleka zwana.Wiekszosc tego pospulstwa nawet nie wie kto to byla M.Curie
            • rlnd Re: najwieksza wada Sklodowskiej - byla Slowianka 04.12.11, 11:34
              Nastepny, ktory nie rozumie, o co chodzi. Ale to norma, niestety, u rodowitych warsiawiakow - nie rozumie, ale na wszelki wypadek ubliza innym.

PS. Potrenuj pisanie slowa pospólstwo

PS2. ja tez, niestety, zaliczam sie do warsiawki, tu sie urodzilem, tu urodzili sie rodzice, dziadkowie etc. I mi wstyd jak jeden z drugim wymyslaja co dziwniejsze obelgi na ludnosc przyjezdna.
              • Gość: jacek226315 Re: najwieksza wada Sklodowskiej - byla Slowianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 12:44
                rlnd no i owszem masz racje co do pospolstwa,natomiast jezeli urodziles sie w Warszawie z dziada pradziada, to winnes wiedziec,iz rodowici mieszkancy stolicy to warszawianie,a nie warszawiacy. Potrenuj roznice
                • rlnd Re: najwieksza wada Sklodowskiej - byla Slowianka 04.12.11, 13:10
                  Zwroc uwage, ze napisalem warsiawiacy a nie warszawiacy. Celowo, perjoratywnie.
                  • Gość: jacek226315 Re: najwieksza wada Sklodowskiej - byla Slowianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 14:52
                    widzisz ja nie mam nic przeciw wsi.Ale jak sie sprowadziles do Warszawy to sie powinienes dostosawac.Dlaczego my warszawianie musimy sie dostosowywac do przyjezdnych. Kiedy opuszczalem Warszawe na dluzej, mieszkancy byli jacys milsi ,uprzejmiejsi,mniej chamscy. Kiedys powiedzialem kasjerce w supermarkiecie na zdrowie jak kichnela to spojrzala na mnie zdziwiona i odburknela "a znam pana." W Stanach jak kichniesz wszyscy w okolo powiedza Ci "god bless you. Przeciez to nic nie kosztuje.Widac Polacy mysla ,iz im ubedzie. Have a nice day
    • jhbsk "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... 03.12.11, 17:48
      Radni mieli w d... zdanie mieszkańców. I tyle.
      • Gość: albert jak jest poprawnie IP: *.acn.waw.pl 03.12.11, 23:27
        Jak jest poprawnie: Skłodowskiej-Curie czy Curie-Skłodowskiej. Bo np. Uniwersytet w Lublinie jest Curie-Skłodowskiej
        • sammler Re: jak jest poprawnie 03.12.11, 23:55
          Gość portalu: albert napisał(a):

> Jak jest poprawnie: Skłodowskiej-Curie czy Curie-Skłodowskiej. Bo np. Uniwersyt
          > et w Lublinie jest Curie-Skłodowskiej

Poprawnie byłoby Skłodowskiej-Curie, bo była z domu Skłodowska, po mężu Curie. Ale sama Maria (skądinąd bardzo interesująca osobowość) po ślubie używała nazwiska Curie. Mniej więcej na swoje 24. urodziny wyjechała (z nieistniejącej zresztą jako samodzielne państwo) Polski (bardzo słusznie) i wszystko, co później osiągnęła (m.in. dwie nagrody Nobla), osiągnęła we Francji i dzięki Francji (oraz samej sobie). Podkreślanie jej polskiego pochodzenia w nazwie uniwersytetu, zwłaszcza w formie Curie-Skłodowska, jest przejawem brzydkiego polskiego zwyczaju do przypisywania sobie sukcesów będących udziałem innych...

S.
          • asperamanka Re: jak jest poprawnie 04.12.11, 00:08
            To jest dylemat z cyklu pytań do profesora Miodka. Jak należy pisać prawidłowo po polsku? Ty hooyu, czy ty chooyu? Odpowiedź - prawidłowo po polsku jest - ty chooyu, ale grzeczniej jest - proszę Pana.

Tutaj też, grzeczniej będzie - Most Północny.
          • arthaus poprawność 04.12.11, 22:11
            Skłodowska-Curie używała obydwu nazwisk, wystarczy poczytać - www.wiadomosci24.pl/artykul/maria_curie_sklodowska_czy_sklodowska_curie_96489.html czy tu en.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie
            A nazwa UMCS (w Lublinie) jest poprawna wedle francuskich zwyczajów, bo we Francji się osiedliła, tam też dostała szansę rozwoju naukowego - najpierw nazwisko męża, potem ew. rodowe. Myślę, że tak wybitnej osobie należy się jeszcze chociażby 5 mostów, zwłaszcza za niedocenienie w kraju przed I wojną. I nieprawdą jest, że wszyscy piszą o niej jako Francuzce: np. Beverley Birch, Marie Curie : the Polish scientist who discovered radium and its life-saving properties / Wilhelm Strube, Das strahlende Metall : Leben u. Werk von Pierre Curie u. Marie Curie-Sklodowska
            • sammler Re: poprawność 04.12.11, 22:46
              Maria używała na co dzień nazwiska Curie. Skłodowska-Curie (jedyna poprawna wersja w Polsce, ponieważ Maria nigdy nie przyjęła podwójnego nazwiska, więc stosuje się zasadę: nazwisko rodowe-nazwisko po mężu) bądź Curie-Skłodowska używała (rzadko) wyłącznie wtedy, gdy chciała podkreślić swoje polskie korzenie, czyli ze względów czysto patriotycznych. Polska nie istniała wówczas jako samodzielne państwo. Maria urodziła się w Warszawie, czyli w Królestwie Kongresowym (albo Przywiślańskim Kraju), które wówczas już, po stłumieniu powstania styczniowego, było de facto rosyjską prowincją. To po prostu wpisywało się w ogólny trend walki o polskość, tę samą, o którą walczył wcześniej Mickiewicz, a w czasach Marii manifestowali bohaterowie pozytywistyczni Prusa, Orzeszkowej itd. i o którą walczyli mieszkańcy byłych polskich terenów.

W tym kontekście, w porządku Curie-Skłodowska, nazwisko rodowe występuje jako przybudówka do używanego jako jedyne nazwiska Curie.

Skoro już lubisz się posługiwać Wikipedią, to zajrzyj na jej wersję francuską, nie angielską.

I pisząc o Marii nie pisz o "polskiej uczonej", bo była ona uczoną francuską polskiego pochodzenia...

S.
              • sammler Re: poprawność 04.12.11, 22:53
                sammler napisał:

> Maria używała na co dzień nazwiska Curie. Skłodowska-Curie (jedyna popra
                > wna wersja w Polsce, ponieważ Maria nigdy nie przyjęła podwójnego nazwiska, wię
                > c stosuje się zasadę: nazwisko rodowe-nazwisko po mężu)

Tzn. jedyna poprawna z tych dwu dwuczłonowych. Bo tak naprawdę powinniśmy pisać jedynie Maria Curie!

S.
        • asperamanka Re: jak jest poprawnie 04.12.11, 00:11
          Gość portalu: albert napisał(a):

> Jak jest poprawnie: Skłodowskiej-Curie czy Curie-Skłodowskiej. Bo np. Uniwersyt
          > et w Lublinie jest Curie-Skłodowskiej

Tak w sumie, to nie ma znaczenia. Kiedy się pytasz gościa co skończył, jedni mówią "UMCS", drudy "UMSC", a i tak wszyscy wiedzą o jaką uczelnię chodzi. ;-)
          • koham.mihnika.copyright MSC dala jednoznacznie dowod przywiazania do Polsk 04.12.11, 02:11
            swoja dzialanoscia -> Instytut Radowy, pierwiastek polon.
            Mamy pelne prawo podwiesic sie pod jej sukces.
            • Gość: latko Największa uczona francuska. IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.11, 08:32
              "W 1891 r. rozpoczęła studia na Sorbonie w Paryżu, a dwa lata później uzyskała licencjat z fizyki z pierwszą lokatą. Po powrocie do kraju podjęła próbę kontynuowania pracy naukowej na uczelniach wyższych Lwowa i Krakowa. W Krakowie nie przyjęto jej kandydatury na asystentkę katedry fizyki, gdzie pragnęła rozwijać swoje badania nad magnetyzmem. Maria Skłodowska-Curie powróciła więc do Paryża i rozpoczęła prace w labolatorium Lippmana, a rok później uzyskała licencjat z matematyki."

Dlatego powinniśmy się w końcu od niej raz na zawsze odstosunkować, bo jesteśmy śmieszni. Gdyby nie Francja pani Skłodowska na starość wyspecjalizowałaby się w kuchni polskiej a z tego Nobli nie dają.

Po dziś dzień kobiety w Polsce są traktowane paternalistycznie. Statystycznie oczywiście, bo zaraz odezwie się chór cwaniar, które będą powiadać: "Jak kobieta chce to może" i "Kobiety same sobie są winne". Może - widujemy niektóre takie na mównicy sejmowej....
              • koham.mihnika.copyright a Milosz byl wielkim poeta amerykanskim 04.12.11, 10:27

• Gość: jacek226315 Re: jak jest poprawnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 08:20
            aspermanka nie rozumiesz pytanai,pytanie brzmialo jak jest poprawnie, otoz poprawnie jest M.Sklodowska-Curie,ale Ona sama uzywala tylko nazwiska z meza
      • Gość: torro W szkole pani N mial lufe z fizyki IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.11, 09:02
        a teraz sie podpina pod Madame Curie
        Czy ona wogole wie czym sie zajmowala Maria Curie w swoim zyciu?
    • Gość: sawa "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... IP: *.aster.pl 03.12.11, 17:51
      I niech radna zrobi mostek!
    • Gość: Jerzy Że nehrebecka - byczewska lubi nazwy z myślnikiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.11, 18:08
      nie musi ozaczać, że cała Warszawa lubi takie nazwy mostu. Zupełnie to nie praktyczne. A walor prektyczny ma tu ogromne znaczenie. Już widzę te skróty w mapach, tablicach w autobusach, nawigacjach: Most M. Skł.- Curie
      Nie lubię tej nehrebeckiej. Od dziś bedę ją pisał i mówił przez małe n. Bo tak mi sie podoba. A kto mi zabroni ? nehrebecka ?
      • Gość: ja Re: Że nehrebecka - byczewska lubi nazwy z myślni IP: *.subscribers.sferia.net 03.12.11, 20:52
        No to będziemy jeździć po Curii!
    • sammler "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... 03.12.11, 18:10
      Zakładam, że Stanisław Ketal to człowiek w wieku podeszłym, kiedy umysł już nieco szwankuje i logicznie rozumować nie zawsze pozwala. Dlatego mu wybaczam. Ale idąc jego tokiem rozumowania, powinniśmy wybudować kilkaset mostów w Warszawie i każdemu z nich nadać imię jednego noblisty. Bo każdy ma zasługi nie mniejsze niż Skłodowska-Curie i zasłużył się dla ludzkości (bo przecież nie dla Warszawy jako takiej) w mniej więcej podobnym obszarze. Żaden też nie był specjalnie z Warszawą związany - czyli kandydatem jest idealnym (Skłodowska szybko z Polski wyjechała - i dobrze; w samej Warszawie nikt jej nie znał).

Od kilku dni proszę o podanie choćby jednego powodu, dlaczego akurat Skłodowska-Curie, dlaczego akurat most i dlaczego akurat w Warszawie. Moja ciekawość niestety do dziś nie została zaspokojona. Skłodowska ma muzeum, pomnik, Instytut Onkologii, patronuje niejednej (!) ulicy i szkole w Warszawie, ma ścieżkę edukacyjną, a teraz będzie miała jeszcze most. Dlaczego i po co? Była uczoną francuską (!), we Francji jest pochowana.

Proszę Gazetę, by zadała to pytanie wszystkim radnym głosującym "za".

Mnie to wygląda - pomijając ośli upór pani Nehrebeckiej, która ewidentnie ma problemy z panowaniem nad sobą (zmienia zdane jak w kalejdoskopie) i trzeźwą oceną sytuacji - na próbę udowodnienia przez radnych, że oni tu rządzą. Albo na próbę ratowania skompromitowanej przewodniczącej komisji nazewniczej przez kolegów z partii (co też jest godne pożałowania). Skłodowska jest tylko pretekstem. A to już mi się bardzo nie podoba...

S.
      • Gość: Ubawiony To wszystko pytania do HGW&dworu!Nehrebecka też do IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.11, 18:14
        niego należy!!!
        • asperamanka Re: To wszystko pytania do HGW&dworu!Nehrebecka t 03.12.11, 19:22
          HGW mozna czasem spotkać, jak buszuje w weekend po sklepach z ciuchami w Promenadzie na Ostrobramskiej. Chyba powinna zacząć do Manufaktury w Łodzi jeździć, bo jej uszy zwiedną jak sobie posłucha od ludzi o tym moście. ;-)
    • Gość: Kinoman Re: "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy j IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.12.11, 20:52
      A kto to jest ta Nehrebecka ????????
    • calidris "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... 03.12.11, 22:01
      Most imienia Marie Curie - czemu nie?
    • Gość: antygość "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... IP: *.204.86.19.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.12.11, 22:23
      To czyli wychodzi że będzie most Marii Kurii.
    • Gość: antygość "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... IP: *.204.93.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.12.11, 22:33
      No to będziemy mieć most imieniem Marii Kurii. Ale w naszym bardzo wierzącym kraju to nic nowego. Niedługo zrobią z niej świętą.
      • Gość: jacek226315 Re: "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 08:24
        M.S-C byla ateistka
    • Gość: Warszawiak konsultacje IP: *.aster.pl 03.12.11, 22:58
      w walce o nazwę nie chodziło o bezsprzeczne osiągnięcia M.C.S ale o szanowanie woli mieszkańców. I tu POjeb...y z POpapranej parytjki jak niejka niehrebecka POkazali dobitnie gdzie mają opinie mieszkańców, którzy dali im ciepłe POsadki. Należy z tym walczyć zawsze i wszędzie a POkrętne osobliwości typu niehrebeckiej i legierskiej wyautować najlepiej na wzgórza Golan.
    • tuli5 "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... 04.12.11, 00:00
      hihihi, wszyscy i tak beda mowic "most ku...wy sklodowskiej", bedzie smiesznie
      • zomozadwa madame "ivobyczewski" 04.12.11, 00:31
        pani ambasadorowa, ma w dyplomatycznej doopie zdanie warszawskiego motłochu.
        brukselskie powietrze jej zaszkodziło?
        • Gość: wyborca Oderwani od rzeczywistości IP: *.home.aster.pl 04.12.11, 08:31
          Gdy bąbelki wody sodowej, uderzają do głowy działacza ,ten ,zgodnie z prawami fizyki,odrywa się od matki ziemi i unosi się w przestworza ,niczym balon.Z góry działacz nie widzi już przyziemnych problemów maluczkich.Przez kadencje czteroletnią , oderwany od rzeczywistości buja w obłokach, pozorując działanie w imieniu ludu i wymyśla głupoty, które nie tylko śmieszą, czasami wręcz porażają głupotą . Praw fizyki nie zmienimy ,ale radnych tak .Szkoda tylko że dopiero za cztery lata.
    • Gość: jacek226315 Re: "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 08:09
      a niby dlaczego miala uzywac podwojnego nazwiska,przeciez to tylko komplikuje zycie. A co do wieku emerytalnego to w wiekszosci krajow pracuje sie do 67 lat. W USA docelowo wiek przedluzaja do la 70(Ci wszyscy urodzeni po 1954r, beda pracowali do 70lat) i to bez wzgledu na plec.Niby dlaczego kobiety maj krocej pracowac od mezczyzn,zyja przeciez dluzej od mezczyzn
    • piogor9618 Re: "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy j 04.12.11, 08:58
      Gdzie jest Orzeł !!! Gdzie jest Most Północny !!!
    • Gość: joris "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... IP: *.ip.netia.com.pl 04.12.11, 09:13
      Uczona nigdy nie byla znana (rowniez w przedwojennej Polsce) jako Maria Sklodowska-Curie.
      Byla znana jako MARIA CURIE-SKLODOWSKA. KRK w Polsce nigdy Jej nie lubil i nie uwazal za Polke - Piotr Curie Jej maz byl synem pastora kalwinskiego i Kalwinem. A to Polakom wystarczy zeby nie uwazac kogos za Polaka/Polke.
      PS KRK -Kosciol Rzymsko-Katolicki.
    • Gość: janka "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... IP: *.play-internet.pl 04.12.11, 09:41
      przecież można było nazwać most Marii tez ładnie a tak nazwa trudna i o to chodzi
    • Gość: Wojtek "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 11:38
      Niech ta Pani Johan ktora tyle zla zrobila w tym miescie przyjmie do wiadomosci ze Warszawiacy nie chca zadnego mostu i pomnika Kaczynskiego .On oszukal Warszawe bo nie wyprowadzil lotniska i autostrady z miasta oraz nie przwrocil szaletow co obiecal w kampani na Prezydenta Warszawy. To oszust i klamca a ta Pani robi z niego swietego. OHYDA!!!!!!!!!
    • Gość: palimost Lepszy most Skłodowskiej niż Kaczyńskiego IP: *.acn.waw.pl 04.12.11, 16:47
      Ludzie, dajcie s'e siana. Nazywajcie go sobie jak chcecie, nawet mostem Świętych Pontonów Bałtyckich.
    • stpaul "Niech radna zagra Skłodowską-Curie! Należy jej... 05.12.11, 06:20
      Kiedyś, bardzo dawno temu jechałem na rowerku z patykiem. Patyk trzymał dziadek, bo ojciec był zajęty. Szalałem po parku Skaryszewskim i na błoniach wokół Dziesięcioleciaka.
      Teraz ch...e z PO przeforsowali Curie Skłodowską zamiast Północnego. Zostali ch...ami obsranymi kupą. Wydawało mi się, że patent na mentalną maliznę mają pisiory. Myliłem się.
    • Gość: marudny Jestem zawiedziony artykułem. IP: *.ip.netia.com.pl 05.12.11, 09:29
      Nie padło w nim na ulubiony temat redaktorów, czyli kontestowania "nowej" (od 10 lat) nazwy pewnego ronda warszawskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka