Gość: BrownSugar IP: *.play-internet.pl 08.12.11, 12:16 Teraz 3/4 "warszawiaków" to "obywatele z Grójca" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek Re: Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd IP: *.landtech.com.pl 08.12.11, 12:37 W dalszym ciągu Grójec jest w Warszawie synonimem zaściankowości. A jak sie jest kierowcą, to jeszcze specyficznego stylu jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
freejazzy Re: Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd 08.12.11, 13:02 "Ale jezdnia to nie pastwisko, łachudro z Grójca!" ^ Nie lubię poniedziałku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd IP: *.w92-132.abo.wanadoo.fr 08.12.11, 15:25 -Nie z Grojca tylko Sulencic. HAHA super film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Nowik??? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 08.12.11, 12:43 pierwsze słyszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV Re: Nowik??? IP: *.army.mil.pl 08.12.11, 13:53 No wlasnie - 50 lat w Warszawie mieszkam i nigdy takiego okreslenia nie slyszalem. A pekin to dla warszawiakow Palac Kultury i Nauki (PKiN), a nie "przeludniona kamienica w złym stanie technicznym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wój Re: Nowik??? IP: *.acn.waw.pl 08.12.11, 14:03 Pekin, w mniej eufemistycznym znaczeniu meliny, słyszałem często na Pradze, na pewno funkcjonował też w wolskich i śródmiejskich skupiskach starych kamienic. Oraz jako potoczna nazwa PKiN-u, ale te dwa znaczenia trudno było pomylić ze względu na kontekst ;) Z „Nowikiem” nigdy się nie zetknąłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Nowik??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.12.11, 14:10 Nawet Irena Santor o Nowiku śpiewała w piosence 'Maleńki znak' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: Nowik??? IP: *.play-internet.pl 08.12.11, 21:01 rzeczywiście. U Santor jest Nowik. Ale dla mnie to jest kompletna nowość, a trochę o Warszawie wiem :) Pekin mi się ponadto kojarzy z dużą kamienicą na rogu Żelaznej i Złotej chyba. Tak moi rodzice ją nazywali. Pewnie nie tylko oni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlm Re: Nowik??? IP: *.w86-213.abo.wanadoo.fr 08.12.11, 17:45 Ja sie spotkalam z okresleniem "pekin" na kamienice z kolchozami. Odpowiedz Link Zgłoś
hipciooo Re: Nowik??? 08.12.11, 22:30 Pekin to też częste okreslenie osiedla przy Al. St. Zjednoczonych pl.wikipedia.org/wiki/Pekin_%28budynek%29 Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Nowik??? 08.12.11, 17:41 Też chciałbym wiedzieć, skąd ten "Nowik" się wziął. Odpowiedz Link Zgłoś
mw1969 Nowik??? Skąd? A choćby z książki wspomnieniowej 09.12.11, 02:54 autorstwa Zygfryda Macieja Stryjeckiego "Podchorąży, wojna, ślepy los" wydanej za PRL-u. Autor, rodowity warszawiak, wspomina, jak tuż po otrzymaniu nominacji dumnie paradował po przedwojennym "Nowiku" - czyli po Nowym Świecie - w swoim podchorążackim mundurze (co dokumentowało jedno ze zdjęć w tejże książce). Zatem skończmy te dociekania, bo "Nowik" ma baaaaardzo starą tradycję - przynajmniej przedwojenną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Tajemnice warszawskich to beznadziejna reklama ksi IP: *.home.aster.pl 08.12.11, 13:00 Odpowiedz Link Zgłoś
freejazzy A co z nie tak odległą historią? 08.12.11, 13:10 Ciekawe, czy w książce znalazło się miejsce na wzmiankę o całkiem współczesnych nazwach, jak np. GalMok. Przydało by się to, szczególnie że niektórzy mają problem z dotarciem do takiego GalMoka czy inszego Wileniaka, bo na GePeeSie takiej nazwy nie znajduje...:) Wspomnienie tutaj o rondzie Babka było by już tylko wsadzeniem kija w mrowisko, więc oczywiście ten wątek przemilczę... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wałczanin Re: A co z nie tak odległą historią? IP: 212.87.5.* 08.12.11, 13:45 To wspomnij o "wiatraku" ;] Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: A co z nie tak odległą historią? 08.12.11, 13:54 ten z MARYMONCKIEJ MĄKI to już bywał w PANU TADEUSZU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: A co z nie tak odległą historią? rondo Babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 19:30 przed wojną tam była wieeelka góra piachu i dlatego to miejsce nazwano babką , taką zwykłą babką piaskową:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luksusem jadę Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd si... IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.11, 13:57 artykuł w sam raz dla słoików czytajta i uczta się by błyszczeć wiedzą ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Pekin... IP: *.acn.waw.pl 08.12.11, 14:12 Mnie sie zawsze kojarzyl z dlugimi blokami z wielkiej plyty(zamieszkanymi z reguly przez robotnikow i ich rosnace mlode pokolenia zwane takze dresami),takimi,jak np sa na Brodnie widicznie wsrod regionalizmow sa jeszcze podregionalizmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziaja poniatoszczak IP: *.rev.snt.net.pl 08.12.11, 14:55 Nie poniatoszczak tylko poniatowszczak, chyba w korektę nie chce się inwestować :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alf/red/ Re: poniatoszczak IP: *.emea.ibm.com 08.12.11, 16:03 Poniatowszczak. Taaa.... weź powiedz jeszcze coś! I może jeszcze Kiercelak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZgryzliwyTetryk Re: poniatoszczak IP: *.play-internet.pl 09.12.11, 06:59 nie mow misiek ze nie slyszales o poniatoszczaku ?? Oo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asakura Re: Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 15:53 bo ci "warszawiacy" to są już warszawianie ;) a nie warszawiacy Odpowiedz Link Zgłoś