Dodaj do ulubionych

Dość krwawiących nazw ulic. Czas na ludzi kultury!

• Gość: walczanin Dość krwawiących nazw ulic. Czas na ludzi kultury! IP: 212.87.5.* 07.01.12, 15:38
      Moja ulubione nazwy ulic to Ku Słońcu (w Szczecinie) i Księcia Trojdena (W Warszawie, jakby jakiś warszawiak od 10 pokolen nie wiedział). Są łądne bo fajnie wpisują się w okoliczno.ści przyrody - Ku Słońcu biegnie jak po linijce na zachód, Księcia Trojdena honoruje księcia mazowieckiego. Nie można tak cały czas?
    • adam81w Nazwy ulic miasta powinny budować jego tożsamość 07.01.12, 15:48
      Warszawa jest miastem na wskroś polskim a więc nazwy ulic powinny być patriotyczne.
      • Gość: walczanin Re: Nazwy ulic miasta powinny budować jego tożsam IP: *.sds.uw.edu.pl 07.01.12, 17:30
        Więc niech będą, nie zaszkodzi jak uhonorujemy wszystkich książąt mazowieckich, warszawskich poetow, pisarzy, muzykow, inzynierow, naukowco, prezydentow ba nawet niech to beda zolnierze i organizacje bojowe. Tylko po prostu nie popadajmy w miedzyczasie w smiesznosc wymyslajac jakies potworki jezykowe nie do zapamietania albo straszace przesadna doslownoscia (Obroncow Grodna? Serio? Plac sie na to jakis nie znalazl tylko trzeba bylo arterie pzrelotowa ktora powinna miec nazwe w stylu Trasa Zachodniowarszawska?)
        • a_weasley Re: Nazwy ulic miasta powinny budować jego tożsam 07.01.12, 19:22
          Gość portalu: walczanin napisał(a):

> Więc niech będą, nie zaszkodzi jak uhonorujemy wszystkich książąt mazowieckich,

Książąt mazowieckich to nie wiem, ale w Ursusie jest cała dzielnica monarchów, głównie Piastów. Żeby chociaż w kolejności chronologicznej przecznice ponazywali, toby było łatwiej trafić.
          • wj_2000 Re: Nazwy ulic miasta powinny budować jego tożsam 08.01.12, 00:39
            Ja najczęściej spaceruję po ulicy Bony z rodu Sforzów - najpierw idę od stacji ulicą Władysława Jagiełly :-)
            Jest jeszcze Stanisława Leszczyńskiego, Barbary Radziwiłłówny, Zygmunta Augusta.
            Ale Piastów jest więcej, to prawda.
            Warto dodać, że to wszystko to głównie Gołąbki w Ursusie.
    • Gość: mieszkaniec Gudłajska, Pejsowa, Starszobratowierska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 17:17
      Jest tego trochę...
      • Gość: rzyd z Izraela podoba mi się IP: *.aster.pl 07.01.12, 17:23
        do tego Szechtera, Sztolcmana, Apfelbauma :-)
        • a_weasley Re: podoba mi się 07.01.12, 19:33
          Gość portalu: rzyd z Izraela napisał(a):

> do tego Szechtera, Sztolcmana, Apfelbauma :-)

Byle nie Lewartowa, bo już jest Lewartowskiego i myliłaby się jak Białowieska z Białowiejską.
    • a_weasley Łódzka - skrajny kretynizm 07.01.12, 19:20
      Czy w tej redakcji pracuje jakiś autochton, żeby tej bandzie warszawiaków z Lubartowa powiedzieć, że jest już na Woli ulica Łucka? Łuck, takie miasto na Wołyniu, samochody LuAZ tam produkują.
      • Gość: albert Obrońcow Grodna IP: *.acn.waw.pl 07.01.12, 20:08
        Dla mnie absurdem jest, ze trasa wylotowa na Sochaczew / Kutno nazwano Obronców Grodna zamiast uhonorować Obrońców / Bohaterów Bitwy nad Bzurą / pod Kutnem / Sochaczewem. Natomiast wschodnia cześć tej trasy idaca na Białystok i Grodno ma dostac innych bohaterów / obrońców. Rozmumiem, że nazwa Trasa S8 byłaby zbyt banalna.
    • Gość: ML Dość krwawiących nazw ulic. Czas na ludzi kultury! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.12, 22:29
      Dość krwawiących nazw ulic! Dość martyrologicznych i wojennych pomników. To dobry klimat dla zmian. Liczę, że przy tej okazji pozbędziemy się pomnika czterech śpiących i już nie wróci z magazynu. Więcej placów dla Warszawy, więcej abstrakcyjnych i pozytywnych nazw!
      • Gość: dziadek Re: Dość krwawiących nazw ulic. Czas na ludzi kul IP: *.neanet.pl 08.01.12, 00:26
        Ja też jestem za tym aby ulice nazywać np.ul.lDodylub Nergela, albo ul.Gołdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka