Dodaj do ulubionych

Pasta Świętokrzyska

10.02.12, 07:49
Nie brakuje osób, które nie mają nic przeciwko nowej nazwie "Świętokrzyska PAST-a", choć trudno mówić o entuzjazmie. To raczej przychylna obojętność. - Nie mam nic przeciwko, nie przeszkadza mi to w ogóle - mówią ci, z którymi rozmawialiśmy na Krakowskim Przedmieściu.
www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,swietokrzyska-past-a-budzi-mieszane-uczucia,35196.html
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Pasta Świętokrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 08:07
      Lepsza nazwa KIELECKI MAJONEZ .
      • Gość: BUC Re: Pasta Świętokrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 18:26
        Dzis o 16:00 w korku slyszalem odpowiedzi na pytanie, dlaczego stacja metra ma sie nazywac "PAST-a". Sloiki gremialnie typowaly obecnosc jakiejs wloskiej "restauracji" w poblizu...
        • Gość: miu Re: Pasta Świętokrzyska IP: *.fbx.proxad.net 11.02.12, 19:06
          Zobaczcie to:
          warszawa.gazeta.pl/warszawa/10,88291,11116259,Metro_Swietokrzyska_PAST_a___To_od_makaronu__.html
          Wyborcza zrobila swoj sondaz. Odpowiedzi, ktore padaja, calkiem niespodziewanie przekonuja mnie, zeby jednak byla PAST-a. Nawet Swietokrzyska. Niech brzmi jak brzmi, chociaz sama PASTa bylaby lepsza. Masakra, ludzie nie wiedza co to takiego...
    • dwa-filary Re: Pasta Świętokrzyska 10.02.12, 16:10
      Jak ma być Świętokrzyska Pasta, to ja poproszę przywrócić Rondo Babka .
    • Gość: adam Do Sibeliussa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 16:51
      Sibeliuss ,przepraszam że tylko tak Ci mogę odpowiedzieć w sprawie Joanny Kozickie , nie ma jej w spisie osób pochowanych.
      • Gość: adam Re: Do Sibeliussa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 16:52
        Oczywiście na Powązkach Wojskowych.
    • warzaw_bike_killerz Re: Pasta Świętokrzyska 10.02.12, 17:05
      Zoobojetnienie to pierwszy objaw przed agresja.

Gdyby nazwali Pasta Jajeczna, tez nikt nie mialby nic przeciwko.

Daleki jedynie bylby od cechowania obojetnosci. Nie ma przychylnej obojetnosci, ani nieprzychylnej obojetnosci. Jest obojetnosc.
    • Gość: kixx Pzepis na inna potrawe z tego regionu IP: *.acn.waw.pl 10.02.12, 17:51
      Zalewajka świętokrzyska

Zupa ta jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Zalewajka swoją popularność zawdzęcza prostocie składników i łatwości przygotowaia.

4-5 średnich ziemniaków
      4 plastry boczku wędzonego surowego
      3 szt białej kiełbasy
      2 liście laurowe
      4 ziarna ziela angielskiego
      3 grzybki suszone
      1 duża cebula
      1 szkl żuru
      2-3 ząbki czosnku
      1/2 szkl śmietany
      1/2 szkl mleka
      koper
      sól, pieprz
      jajko na twardo

Kiełbasę i 2 plastry boczku zagotować z zielem, liściem laurowym i suszonymi grzybkami. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i lekko posolić. Resztę boczku pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlać żurek, zetrzeć czosnek, dodać podsmażony boczek z cebulką i śmietanę połączoną z mlekiem. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić pokrojony drobno świeży koper. Podawać z jajkiem.

Zalewajka Świętokrzyska
      • beata_ Re: Pzepis na inna potrawe z tego regionu 10.02.12, 21:13
        Może nazwa zupy jest popularna, ale skład i przygotowanie całkiem inne znam na przykład. Wspólny w przepisie Twoim i moim jest tylko żurek, ziemniaki, ziele, listek, sól i śmietana :-))
        I moja zlewajka (nie śmiem jej nazwać warszawską, bo przyjechała chyba wraz prababcią z Tomaszowa Mazowieckiego) składa się z tego, co wspólne w obu przepisach + pieprz w kulkach i masło do gotowania.
        A nieee - przepraszam - jeszcze czosnek i cebulka przesmażona, na sam koniec :-)
    • maitresse.d.un.francais Wynika to z powszechnej 10.02.12, 20:46
      troski jedynie o własną "d...". Póki d... pytanego dana kwestia nie zagraża, póty jest jej przychylny.

Szkoda, że ich nie spytano, czy wiedzą, co to takiego ta PAST-a. Upowstaniowienie na siłę nazewnictwa ulic warszawskich da właśnie takie efekty - i tak nikt nie będzie wiedział, o co chodzi.
      • beata_ Re: Wynika to z powszechnej 10.02.12, 21:16
        Tiaaaa... i potem są takie kwiatki, że jeden z drugim czy jeszce innym jadą na ulicę WoroniczĄ :D
        • maitresse.d.un.francais Re: Wynika to z powszechnej 10.02.12, 21:18
          beata_ napisała:

> Tiaaaa... i potem są takie kwiatki, że jeden z drugim czy jeszce innym jadą na
          > ulicę WoroniczĄ :D
          >
          A taksówkarze regularnie jeżdżą Żwirkami i Wigurkami.
          • beata_ Re: Wynika to z powszechnej 10.02.12, 21:28
            Oooo, przepraszam! Sama mawiam podobnie, bo jeżdżę na/po "Żwirki-Wigurki", ale mówię tak tylko do tych, którzy wiedzą o co chodzi :D Nigdy oficjalnie!
            No i nie odmieniam, nawet w żartach... aż takiego "poczucia humoru" nie mam na szczęście :-)

• maitresse.d.un.francais Re: Wynika to z powszechnej 10.02.12, 22:07
              beata_ napisała:

> Oooo, przepraszam! Sama mawiam podobnie, bo jeżdżę na/po "Żwirki-Wigurki", ale
              > mówię tak tylko do tych, którzy wiedzą o co chodzi :D Nigdy oficjalnie!\

dla jaj to co innego ;-)
              >
            • Gość: BUC Ja tez tak, nieoficjalnie IP: 31.61.71.* 11.02.12, 11:37
              beato szybko, bes zastanawiania sie: Pola Mokotowskie czy Pole Mokotowskie ?
              • beata_ POLE! Zawsze! :-) 11.02.12, 13:46

• maitresse.d.un.francais To raczej, powiedzmy sobie szczerze, ogólny zwis 10.02.12, 20:47
      Społeczeństwu zwisa, co się jak nazywa. Ma być Pasta? Niech będzie Pasta. Ma być ulica Kota Burego? Też dobrze.
      • Gość: BUC John Lennon czy Kubus puchatek IP: 31.61.71.* 11.02.12, 11:33
        Dawno, dawno temu, kiedy pojawil sie wniosek o nadanie nazwy jednej z uliczek na Jazdowie imienia Johna Lennon, przeciwnicy zadali pytanie "A co takiego dla Warszawy zrobil John Lennon?"
        Oczywista byla riposta z Kubusiem Puchatkiem.
        Jesli chodzi o ulice Kota Burego, ja jestem za!
        • maitresse.d.un.francais Re: John Lennon czy Kubus puchatek 11.02.12, 17:17
          No i co? Nie ma tego Lennona?

Pola! Mokotowskie, rzecz jasna.
          • beata_ Maitresse... ekhm... 11.02.12, 19:40
            ... Pole - jednakowoż.
            Zapędziłaś się chyba...
          • Gość: BUC Re: John Lennon czy Kubus puchatek IP: 31.61.71.* 11.02.12, 20:28
            maitresse skad przyjechalas ?
            • maitresse.d.un.francais Re: John Lennon czy Kubus puchatek 11.02.12, 22:13
              Gość portalu: BUC napisał(a):

> maitresse skad przyjechalas ?

Z majątku na Mazowszu przyjechali moi pradziadkowie.
          • jhbsk Re: John Lennon czy Kubus puchatek 11.02.12, 21:35
            POLE! Od zawsze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka