Dodaj do ulubionych

UCHWAŁA nr 3/2012

09.03.12, 17:27
Rozumiem, że miesięczny koszt wynajmu pomieszczenie to 6 tysięcy zł. Zakup tego pomieszczenie to 40 tysięcy zł. Ok jeśli kupimy te pomieszczenie to co potem....na co nam to pomieszczenie? do czego ma służyć? Bo jak na razie jestem przeciwko i nie mam żadnych argumentów Za...jeśli ktoś może zabrać głos w tej sprawie będę wdzięczna ( a i przytoczy mi konkretne argumenty ).

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kociak_22 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 10.03.12, 09:21
      małe sprostowanie: roczny koszt wynajmu to 6 tysięcy. wykup na własność wspólnoty to 40 tysięcy. jeżeli gazomontaż nie podniesie czynszu to przez siedem lat inwestycja już nam zwraca się.Pomieszczenie jest nam potrzebne dla firmy administrującej (dla administratora na biuro)bez wzgęldu na to jaka to firma będzie, potrzene również dla spotkań dla rady osiedla, czy zarządu mieszkańców jeżeli takowy powstanie itp.
      Na każdym osiedlu jest takie pomieszczenie więc jeżeli mamy szansę wykupić, to tylko jest dla nas z korzyścią
    • route67 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 10.03.12, 12:39
      karotka80 napisała:

> Rozumiem, że miesięczny koszt wynajmu pomieszczenie to 6 tysięcy zł. Zakup tego
      > pomieszczenie to 40 tysięcy zł. Ok jeśli kupimy te pomieszczenie to co potem..
      > ..na co nam to pomieszczenie? do czego ma służyć? Bo jak na razie jestem przeci
      > wko i nie mam żadnych argumentów Za...jeśli ktoś może zabrać głos w tej sprawie
      > będę wdzięczna ( a i przytoczy mi konkretne argumenty ).
      >
      > Pozdrawiam

To jest absurdalny pomysł w ogóle. Kto będzie formalnie właścicielem pomieszczenia (w KW)?
      Wspólnota nie może. Jestem przeciw, bo i tak notarialnie zostanie ten pomysł spacyfikowany.
      • olaz1775 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 11.03.12, 00:10
        Witam.
        Zrozumcie wkońcu, że jak Gazomontaż nas wywali z pomieszczenia to niestety ale nasza firma administrująca i inne firmy które z niego korzystają nie będą mieli pomieszczenia.
        • route67 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 11.03.12, 11:04
          zrozum, że nie można zakupić pomieszczenia zgodnie z prawem na wspólnotę. tak przynajmniej twierdziła Pani notariusz. Kto będzie wpisany jako właściciel tego pomieszczenia w Księdze Wieczystej skoro Wspólnota nie ma takiego statusu prawnego by mogła być? Jak to zostanie rozwiązane? Nasze widzimisię (bo zgadzam się z tym, że potrzebujemy pomieszczenie) nie może stać w sprzeczności z obowiązującym prawem. Jedyne co mi przychodzi do głowy do osobna KW na to pomieszczenie jako wyodrębniony lokal niemieszkalny z podziałem udziałów na takiej zasadzie jak wyodrębnione są garaże w 105. Mało tego - podział tego lokalu musiałby objąc WSZYSTKICH właścicieli ze wszystkich budynków (tak więc również i tego jeszcze niewybudowanego), ponieważ wszyscy mieszkańcy będą z niego korzystać. Ci przyszli też. Nie wiem czy prawnie da się to w ogóle zrobić, bo nie wiem czy lokal wyodrębniony z jednego budynku można w ogóle podzielić na mieszkańców z innych budynków niż ten z którego lokal został wydzielony.
          Pójdźmy dalej - udaje nam sie tak zrobić - zakładając że gazik na to pójdzie, a wcale nie musi - wszyscy bedziemy mieć dodatkowy grunt i metraż od któych przyjdzie nam odciągnąć podatki, od tego roku ponad 7 PLN / m2. Od strony prawnej to wydaje się być cholernie skomplikowaną sytuacją, a mając na uwadze problemy jakie mieszkańcy robią na zebraniach już teraz, można sie spodziewać że tutaj problemów będzie dużo dużo wiecej. Ja np. na pewno nie zgodzę sie na "cegiełkę" na lokal którego później prawa własności (udziału) miał osobiście nie będę, a ktoś właścicielem lokalu notarialnie musi zostać.
          • karotka80 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 11.03.12, 20:45
            Nadal nie mam argumentów ZA...pomieszczenie owszem potrzebujemy dla administratora, ale bez przesady, że aż z takim metrażem....tam stoi biurko o ile dobrze pamiętam i jedna?! szafka tym bardziej administrator przyjmuje 2x w tyg. Nie znam się na przepisach itd jak to wygląda w świetle prawa, ale ja również jestem cały czas przeciwko.
            • sara06 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 12.03.12, 08:48
              A co nam szkodzi kupić takie pomieszczenie. Do spółki będzie coraz więcej, uzbeiramy sobie potrzebną kwotę. A koszt zakupy na lokal wyniesie pewnie max 100, rozłożony na raty. A można tam zrobić pomieszczenie dla firm, Zarządu, małą swietlicę dla dzieci, gdzie można zorganizować np zajecia z plastyki, rowerownie w części :) Troszkę kreatywności i bedzie fajnie :)
              • karotka80 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 12.03.12, 09:00
                "A można tam zrobić pomieszczenie dla firm, Zarządu, małą swietlicę dla dzieci, gdzie można zorganizować np zajecia z plastyki, rowerownie w części smile Troszkę kreatywności i bedzie fajnie smile"

Super, że ma Pani tyle pomysłów na wykorzystanie tego pomieszczenia. Szkoda, że najpierw ma być to biuro dla administratora potem pomieszczenie dla konserwatora, firmy sprzątającej etc. teraz jeszcze można zrobić świetlicę i rowerownie. Rozumiem, że pomieszczenie ma być wielofunkcyjne, gdzie moje dziecko idąc na "osiedlową świetlicę" będzie miało dostęp do narzędzi Pana konserwatora, wózków firmy sprzątającej i do tego pobawi się łańcuchem od roweru :). Kreatywna to może i Pani jest, ale chyba bez pomyślunku.

Pozdrawiam

P.S. nadal jestem przeciwko
          • olaz1775 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 11.03.12, 21:39
            Przede wszystkim Pani notariusz powiedziała żeby kupić musi gazomontaż takie posiadać a posiada i jeśli będzie chciał sprzedać to kupić Wspólnota może. Niech każdy Członek Wspólnoty zadecyduję. Mnie osobiście aż tak na tym nie zależy czy ono będzie czy nie. Ale pod uwagę trzeba wziąść to że nie tylko mamy Administrację ale też inne firmy takie jak konserwatorów, firmę sprzątającą i wiele innych firm. Wszystkie te firmy mają narzędzia i sprzęt niezbędny do obsługi naszej nieruchomości a w kotłowni oprócz konserwatora nieupoważnionym wstęp wzbroniony.Każda Wspólnota ma pomieszczenie tak więc niech każdy podejmie decyzje czy jest nam potrzebne czy nie.
            I na tym zakończmy dyskusję na temat uchwały.
            • karotka80 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 11.03.12, 22:03
              olaz1775 napisała:

> Przede wszystkim Pani notariusz powiedziała żeby kupić musi gazomontaż takie po
              > siadać a posiada i jeśli będzie chciał sprzedać to kupić Wspólnota może. Niech
              > każdy Członek Wspólnoty zadecyduję. Mnie osobiście aż tak na tym nie zależy cz
              > y ono będzie czy nie. Ale pod uwagę trzeba wziąść to że nie tylko mamy Administ
              > rację ale też inne firmy takie jak konserwatorów, firmę sprzątającą i wiele inn
              > ych firm. Wszystkie te firmy mają narzędzia i sprzęt niezbędny do obsługi nasze
              > j nieruchomości a w kotłowni oprócz konserwatora nieupoważnionym wstęp wzbronio
              > ny.Każda Wspólnota ma pomieszczenie tak więc niech każdy podejmie decyzje czy j
              > est nam potrzebne czy nie.
              > I na tym zakończmy dyskusję na temat uchwały.

Każdy ma prawo głosu i jak chce to może się wypowiadać. Uważam że dyskusja dopiero się zaczyna. Poza tym wolę zagłosować mądrze i rozsądnie pytając co poniektórych bo większość i tak pewnie zagłosuję ot tak nie wchodząc w szczegóły, a ja wole przedyskutować i mieć pewność, że nie podpisałam czegoś co może odnieść inny skutek. "Wszystkie te firmy mają narzędzia i sprzęt niezbędny do obsługi naszej nieruchomości"... uważa Pan/i, że taki konserwator mając załóżmy 10 nieruchomości do obsłużenia ( bo nie sądzę, że utrzymuje się tylko z Nas) ma w każdej pomieszczenie i trzyma tam swoje narzędzia ??? sądzę że przywozi je razem ze sobą. Firma sprzątająca niewiele miejsca również potrzebuje bo na 1-2 wózki ze środkami czystości nie potrzeba nie wiadomo ile.
          • sara06 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 12.03.12, 08:45
            Taaa Pani Notariusz twierdziła też że nie będąc wpisanym do Kw, a mając akt notarialny na lokal nie możesz głosować na zebraniu, bo nei jesteś właścicielem.
            I ze pełnomocnictwo mamy złe :)
            A na zakup przez Wspólnote są sposoby, a napewno musi być stosowna uchwała upoważniająca Zarząd Wspólnoty do zakupu lokalu.
            • route67 Re: UCHWAŁA nr 3/2012 12.03.12, 09:23
              spoko...i kto będzie właścieielem formalnie? członkowie rady? losowo wybrani mieszkańcy?
              Pierwszy klik w wikipedii:
              Wspólnota mieszkaniowa jest jednostką organizacyjną nie posiadająca osobowości prawnej (tzw. ułomna osoba prawna) [...] Niejasna jest zdolność wspólnoty do nabywania nieruchomości. Ustawa nie wyklucza nabycia nieruchomości. Z drugiej strony w piśmiennictwie branżowym przytaczane są przykłady odmowy przez sąd wpisania do ksiąg wieczystych wspólnoty jako właściciela a wpisywanie lokalu do majątku wspólnego członków wspólnoty. Sąd Najwyższy różnie orzekał na ten temat.

Sorry, ale w tej chwili mamy układ czysty. Rozwiązanie które nie będzie prawnie na 100% usankcjonowane/zdefiniowane mnie nie przkeonuje i nie zgodze sie na płacenie na coś co potem może "wyjść bokiem" patrząc na konfliktowosć jaka panuje na naszym osiedlu. Jeśli uchwała przejdzie, bede sie oficjalnie zwracał do Ankry z zapytaniem o prawną stronę tego pomysłu, a jeśli to będzie mało, to pozostaje rozstrzygnięcie sądowe. To że mieszkańcy mają widzimisie nie może górowac nad tym co wynika z przepisów obowiązującego prawa...jak widac nie wszyscy to rozumieją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka