Gość: m. IP: *.multimo.pl 20.04.12, 13:17 Da się tam zjeść coś bez mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rapatang Re: Nigeryjska restauracja LaMama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 20:50 tak jest kilka bezmięsnych przystawek www.facebook.com/la.mama.africa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rapatang Re: Nigeryjska restauracja LaMama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 20:59 nie ten link tu jest menu www.lamama.eu/menu pozdrawiam, sam ją odkryłem przedwczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
gzeju Re: artykuł sponsorowany 22.04.12, 13:26 bez sztućców? ekhm... na zdjęciu niemal każdego dania na ich stronie jest widelec, nóż, łyżka -ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: artykuł sponsorowany 22.04.12, 14:13 Słuchaj, artykuł robi trochę reklamę, łagodnie mówiąc. Ja w Afryce trochę mieszkałem, choc fakt że nie w Równikowej, i nie z tej strony mapy. Tam ludzie jedzą normalnie, jeśli ich stać. Na ulicy u handlarza dostaniesz w stoisku przekąskę do ręki, ale u nas hot doga czy hamburgera też się nożem i widelcem nie je. W knajpie dostajesz widelec, nóz, albo łyżkę. Batat nie jest sensacją. Ja z doświadczenia widziałem, że tego więcej się je na południu USA. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: artykuł sponsorowany 22.04.12, 23:29 Jedzenie bez sztućców to przecież tylko dodatkowa atrakcja, jak sobie zażyczysz to dostniesz nóż i widelec. Takie to trudne? Z batatem to też nie rozumiem, bo obecnie to żadna egzotyka, do kupienia w każdym większym markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulo Re: Jemy bez sztućców, a czy toaleta tam to IP: *.30.50.60.kmr03-home.tm.net.my 22.04.12, 13:30 a w której knajpie w Nigerii czy Indiach (gdzie tez sie przeciez czesto je bez sztuccow) masz dolek w piasku i palmowy lisc? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Palce zanurzone w gulaszu nie pasują do 22.04.12, 14:10 europejskiej toalety. Jak egzotyka to egzotyka... Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Palce zanurzone w gulaszu nie pasują do 22.04.12, 14:17 Jakiś miesiąc temu byłem na firmowym zjeździe pod Poznaniem. Właściciel był bardzo dumny, że pozyskał ekstra kucharza i speca od wielkopolskiej kuchni. Tatara, pysznego, jadło się ręką. Bo podobno taka zasada że prawdziwy się nie rozpada i po tym wiadomo, że da się ręką zjeśc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: njliber Nigeryjska restauracja LaMama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 13:45 Hmmm, ciekawe, rozumiem że palcami może jeść jakieś plemię w Afryce, ale właściciel tej knajpy na pewno już wynalazek sztućcy na pewno widział? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Nigeryjska restauracja LaMama 22.04.12, 14:27 Gość portalu: njliber napisał(a): > Hmmm, ciekawe, rozumiem że palcami może jeść jakieś plemię w Afryce, ale właści > ciel tej knajpy na pewno już wynalazek sztućcy na pewno widział? Ja takie plemię widziałem i nazywało się Goralenvolk. Lata 1980-te. Byłem młody student. Knajpa GS Janosik w Bukowinie Tatrzańskiej. Obiad. Na obiad rumsztyk twardy jak podeszwa buta Podhale Nowy Targ. Do obiadu jeden widelec na czterech. Aluminiowy Stojadła Nierdzewne, może ktoś to pamięta. Tego rumsztyka się ugryźć nie dało, pytamy czy są noże. Nie. No to pytamy czy można dwa widelce na twarz żeby ukroić toto. Pani kelnerka odpowiada nie, jeden ryj, jeden widelec. Z drugiej strony sali siedzi gośc i nachlany wielkim rzygiem brudzi pół stołu i podłogę. Pani kelnerka która nam komunikuje o tym ryju i widelcu przez te pół sali krzyczy "Janusz, co ty robisz"? I uprzedzam, jeśli mi znów jakiś członek Związku Intelektualistów Tatr i Podhala z adresem Chicago, których tu się zrobiło legion, napiszę że się naćpałem, nachlałem, albo jestem uj, to nie będę klikał w koszyk. Pozwę. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Nigeryjska restauracja LaMama 22.04.12, 23:27 "Hmmm, ciekawe, rozumiem że palcami może jeść jakieś plemię w Afryce, ale właściciel tej knajpy na pewno już wynalazek sztućcy na pewno widział?" Fajnie jest kogoś poobrażać, co? Przypominam, że internet nie jest od dawna anonimowy. Do tego, jak niskie trzeba mieć IQ, zeby nie rozumieć, że jedzenie bez sztućców to po prostu atrakcja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: Nigeryjska restauracja LaMama IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 18:04 nie rozumiem, po co te wszystkie dyskusje???? Byłam tam i wiem, że nikt nie MUSI jeść palcami!!! Wybierasz jak wolisz. Jedzenie nie dla mnie, ale znam sporo osób, którym smakuje. Jak widać niektórzy są MOCNO ograniczeni - niestety, dlatego też takie, a nie inne komentarze tu sie pojawiają. Polecam Lamama to restauracja z duszą:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuzia "kurak w kokosie" był tam beznadziejny IP: *.play-internet.pl 22.04.12, 15:30 w zasadzie to była zupa + rozgotowane udko i skrzydełko, rosół jak rosół, kilka wiórków kokosowych nic w nim nie zmieniło na lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Nigeryjska restauracja LaMama 22.04.12, 17:17 "gotowości do spotkania z kulturą kompletnie różną od naszych przyzwyczajeń" ha, ha ... "kulturą" to afrykańskie jedzenie surowych larw wprost po wydłubaniu z drzewa to taka znowu "kultura" ? Odpowiedz Link Zgłoś
rafikzabki Re: Nigeryjska restauracja LaMama 22.04.12, 17:43 no jakbyś wiedział: kultura wg antropologii to nie to samo co kultura wg chłopa ze wsi -czyli jak jedzą wielcy państwo we dworze albo miastowi.... całe narody o tradycji i dokonaniach większych niż nasze jedzą rękoma ot np. tacy Hindusi i Indie.... Ich też obśmiejesz jak Afrykę??? Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Nigeryjska restauracja LaMama 22.04.12, 23:25 "ha, ha ... "kulturą" to afrykańskie jedzenie surowych larw wprost po wydłubaniu z drzewa to taka znowu "kultura" ?" Tak, to jest prawdziwa kulutra, zupełnie inna od naszej, ale na pewno prawdziwa i oryginalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vege Re: Nigeryjska restauracja LaMama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 17:36 jak nie jesz miesa i idziesz do knajpy, gdzie podaja kozie oczy to gratuluje dobrego samopoczucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Nigeryjska restauracja LaMama IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 19:34 jak się nie je mięsa, to nie trzeba być chyba wege-aktywistą i wszytkim wokół też zabraniać? czy coś przespałam? a tak, z innej beczki, kwestia upodobań i przyzwyczajen kulinarnych jest chyba właśnie taką kwestią gustu, o której nie powinno sie dyskutować. może ktoś gdzieś je larwy, ale Polacy (i nie tylko) zajadają się na przykład wytopionym wieprzowym tłuszczem, który dla wielu innych narodowości jest szczytem obrzydliswości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Om Re: Jemy bez sztućców, a czy toaleta tam to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 08:34 A Ty w domu też masz dołek zamiast toalety? Przecież Twoi przodkowie też tak robili... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatufek Re: Nigeryjska restauracja LaMama 24.04.12, 13:09 aua to chyba nie dla mnie .... samo czytanie o potrawach mnie odstrecza ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azI Re: Nigeryjska restauracja LaMama IP: *.182.180.215.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.04.12, 18:14 Byłam kilka razy w etiopskiej resto w Brukseli, gdzie tez się je rekoma. Mnie to w ogole nie przeszkadzalo. Powiem nawet inaczej sa po prostu potrawy, ktore je sie latwiej rekoma i przyjemniej. Jedzenie rekoma jest w kulturze afrykanskiej (nie wiem czy wszystkich krajów, wole sie w tej kwestii nie wypowiadac), choc sie je i tak i itak...moge sie domyslac tylko ze to zalezy od tego gdzie jestes, z kim etc. Studiowalam też w Belgii przez rok i mieszkalam w akdemiku z dwoma Afrykanczykami..jak robili swoje potrawy to czesto jedli je rekoma. Ja tez raz sprobowalam, wtedy bylo to dla mnie troche zabawne...no ale wlasnie niedawno odryklam to resto i ...jedzenie tam rekoma stalo sie po prostupewna przyjemnoscia.. Lamama widzialam niedawno, ale ...bylo pusto i troszke to mnie odstraszylo...ale moze kiedys zajrze, bo lubie probowac roznych smaków i ciesze sie ze jest jakas recenzja tej knajpki. Odpowiedz Link Zgłoś