Dodaj do ulubionych

Pomocy!!! Utrudniony dojazd do Otwocka 23.09.

20.09.12, 18:14
22.09-23.09. są jakieś remonty linii S1, którą już wiedziałam jak dojechać. Bilet w środku się kupuje w automacie itd. A teraz okazuje się, że ta linia nie jedzie w ten dzień!
Proszę o pomoc. Jak dojadę w inny sposób do Otwocka i jakie bilety są tam preferowane. Nie chcę jeszcze zarobić mandatu z tego wszystkiego. Chodzi o dojazd z Warszawy Wschodniej.
Obserwuj wątek
    • Gość: anakonda19 Kilka dodatkowych pytań IP: *.dynamic.mm.pl 20.09.12, 21:17
      1. Czy daleko od Dworca PKP Warszawa Wschodnia są Koleje Mazowieckie-jak do nich dotrzeć?
      2. Jaki bilet zakupić i gdzie?
      3. Gdzie go skasować i kiedy? Bo kojarzę informację o kasownikach przed wejściem do pociągu.
      Czy w pociągu również trzeba gdzieś skasować bilet zaznaczając swoją stację początkową?

Przepraszam, jeśli komuś te pytania wydają się głupie ale u nas w wiosce Szczecin nie ma takich "bajerów" i ten Wasz podział na strefy to dla mnie czarna magia.

Nie wiem czy KM na czas remontu linii S1 nie będą preferowały normalnych biletów a nie jakichś cudacznych jakie mają tylko KM??
      • horpyna4 Re: Kilka dodatkowych pytań 20.09.12, 21:45
        Spokojnie. Po pierwsze, SKM będzie kursować do Otwocka, ale mniej więcej co drugi kurs, pozostałe będą skrócone. Czyli tak co godzinę, a nie co pół.

Po drugie, pociągi Kolei Mazowieckich jeżdżą dokładnie tą samą trasą i też odjeżdżają z dworca Warszawa Wschodnia. Bilet na KM kupuje się w kasie na dworcu i już nie kasuje w pociągu.

A po trzecie, tego właśnie dnia wyjątkowo SKM będzie honorować bilety KM, a KM również jednorazowe ZTM. Tyle, że w tym drugim przypadku trzeba wsiąść z przodu pociągu i zgłosić się do obsługi z prośbą o skasowanie.

Wynika z tego, że jak się znajdziesz tego dnia na dworcu Warszawa Wschodnia, to możesz iść do normalnej kasy, kupić bilet na KM i wsiąść z nim albo do KM, albo do SKM - co podleci. Pamiętaj tylko, że SKM ma być do Otwocka, natomiast KM do Otwocka, Pilawy, lub Dęblina.

www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=2729&1=1
        • Gość: anakonda19 Re: Kilka dodatkowych pytań IP: *.dynamic.mm.pl 20.09.12, 22:04
          jak oglądałam rozklad skm to wszystko co na otwock było poskreślane.
          Dziękuję za szybką odpowiedź bo siedzę cała w nerwach.
          Nie mam pojęcia zielonego jakie bilety nalezy kupić do KM.
          Czy jeśli tego dnia kupię bilet 40 min na obydwie strefy za 5,20 bodaj to będzie wszystko ok, obojętnie do czego wsiądę?
          Daleko są te km i skm od dworca pkp w-wa wschodnia?
        • Gość: anakonda19 Re: Kilka dodatkowych pytań IP: *.dynamic.mm.pl 20.09.12, 22:08
          Faktycznie, jeździ ale SKM mam 19:14 a KM 19:06, 17:57 jestem na dworcu PKP Warszawa Wschodnia. Wiem, że w SKM są automaty do biletów w środku, natomiast czy mogę w kasie KM kupić bilet tak jak mówiłam zwykły dwustrefowy czasowy i wsiąść z nim do tych pierwszych drzwi w KM i nie dadzą mi mandatu na powitanie ?:P
          • Gość: szczypan Re: Kilka dodatkowych pytań IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 00:54
            W kasie kolejowej W-wa Wschodnia podmiejska od ul. Lubelskiej kupisz zwykły bilet PKP Kolei Mazowieckich do stacji Otwock, nie żaden strefowy komunikacji miejskiej (ZTM).
            • horpyna4 Re: Kilka dodatkowych pytań 21.09.12, 07:32
              A konkretnie do stacji Świder, bo dziewczyna chyba tam chce dojechać, o ile dobrze pamiętam z poprzedniego wątku. I kolejowego (KM) biletu nie trzeba już kasować, a tego dnia będzie on wyjątkowo honorowany również w SKM. Czyli do kasy kolejowej, a potem na odpowiedni peron i w cokolwiek, co jedzie do Otwocka lub przez Otwock.
            • Gość: anakonda19 Re: Kilka dodatkowych pytań IP: *.mofnet.gov.pl 21.09.12, 08:05
              Wiecie co, chyba łatwiej będzie mi znaleźć kasę z biletami ztm. Nie kasować czyli z tym biletem KM mogę wsiąść w dowolnej chwili i używać go ile wlezie czy o co tu chodzi, bo nie bardzo to jasne dla mnie jest.
              Czy mogę więc do pociągu KM wsiąść więc z biletem ztm dwustrefowym 40 minutowym?
              Z tego co patrzyłam KM do Świdra kosztuje 9,40 bo tam liczy się ilość km.
              • horpyna4 Re: Kilka dodatkowych pytań 21.09.12, 10:28
                Powoli, powoli... nie bardzo rozumiem. Bilet ZTM to jest bilet komunikacji miejskiej, można go kupić np. w kiosku z gazetami i trzeba skasować w kasowniku. Bilet 40-minutowy na dwie strefy kosztuje bodajże 3,80.

Bilet KM to jest bilet kolejowy, kupowany w kasie na dworcu; nie wiem, ile kosztuje na tej trasie. Nie trzeba go kasować, jest ważny chyba kilka godzin od momentu zakupu. Ale za to można postać w kolejce do kasy, różnie z tym bywa.

Jeżeli bilet KM jest rzeczywiście o tyle droższy, to skorzystaj z tych utrudnień remontowych i kup 40-minutowy ZTM. Normalnie nie jest on honorowany w KM, ale w niedzielę będzie. Tyle, że w KM musi skasować go obsługa pociągu. Jeżeli będą przypadkiem kasowniki przy wejściu na peron, to nie korzystaj z nich, żeby nie był skasowany za wcześnie; takie rzeczy to można robić w przypadku jednorazowych, dobowych, lub 3-dniowych. W Twoim przypadku zapas czasowy nie jest duży, jeżeli więc będzie kilka osób startować do skasowania w pociągu, to stań grzecznie na końcu kolejki - im później skasowany, tym lepiej, bo na dłużej starczy.

Oczywiście jeżeli podleci akurat SKM, to normalnie skasujesz w środku w kasowniku.
                • Gość: anakonda19 Re: Kilka dodatkowych pytań IP: *.mofnet.gov.pl 21.09.12, 10:37
                  Bardzo dziękuję, naprawdę bardzo dziękuję za cierpliwość do mojej osoby, moich pytań i pomoc:) Już wszystko wiem:)
                  • tom_aszek Re: Kilka dodatkowych pytań 24.09.12, 11:07
                    Gość portalu: anakonda19 napisał(a):

> Już wszystko wiem:)

Optymistka... :)

Po powrocie opisz swoje wrażenia, Twoje doświadczenia mogą być cenne dla innych. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka