Dodaj do ulubionych

Most będzie jednak Północny? PO marnuje szansę

IP: *.home.aster.pl 28.09.12, 07:08
Szkoda, bo przez tyle lat nazywano tą przeprawę mostem północnym i tak zostać powinno. Jedyne co cieszy, to prześmiewcze teksty na temat tego potworka :/
Obserwuj wątek
    • owianka Most będzie jednak Północny? PO marnuje szansę 28.09.12, 07:13
      Drodzy członkowie PO, ludzie są już na was dostatecznie wkurzeni. Po co wkurzacie ich dodatkowo? No chyba je już macie dość rządzenia - wtedy rozumiem.
      • juz-mam-dosc Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans 28.09.12, 07:44
        Jeśli ci ludzie chcą mieć most im. Lecha Kaczyńskiego to mają prawo być niezadowoleni. jeśli nie, to niech podziękują radnym. Obecna nazwa jest niefortunna, ale zmiana na most Północny otworzyła by furtkę do kolejnych zmian.
        • asperamanka Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans 28.09.12, 08:13
          Jasne, tylko umknął chyba twojej uwadze ten drobny szczegół, że patronów nie mają też mosty Ślasko-Dąbrowski, Świętokrzyski, Łazienkowski, i Siekierkowski. W ciągu dwóch godzin, jeśli jakaś Rada Miasta zechce, one mogą na tej samej zasadzie być imienia Lecha Kaczyńskiego, Jarosława Kaczyńskiego, Jadwigi Kaczyńskiej, i Tadeusza Rydzyka. I jeszcze Most Średnicowy może być imienia znanego kolejarza Edgara Perona Gosiewskiego.
        • junk92508 Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans 28.09.12, 08:51
          > le zmiana na most Północny otworzyła by furtkę do kolejnych zmian.

Dlaczego?

Nadawanie patronów to idiotyzm. W W-wie poza mostem Poniatowskiego i Syreny konwencja była taka że nazwa pochodzi od nazwy geograficznej.

I ja zawsze będę używał: Północny, Toruński, Gdański, Sląsko-Dąbrowski, Świętokrzyski, Siekierkowski, Południowy i Poniatowskiego.

• junk92508 Nie glosowac ani na PO ani na PiS 28.09.12, 08:54
            Wniosek jest taki by nie glosowac ani na PO ani PiS bo są z tej samej piaskownicy...

Jedni jak najszybciej wszystko nazywaja Lecha Kaczynskiego i spółki...

A drudzy jak najszybciej nadają jakąkolwiek nazwę by ci pierwsi jak dojdą do władzy juz nie mogli zmienic....

A cały ten cyrk za nasze pieniądze których nie ma na np. takie przedszkola...
          • Gość: gupiś Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans IP: *.lot.pl 28.09.12, 12:24
            no Siekierkowski to wypisz wymaluj od nazwy geograficznej, Świętkokrzyskim również prosto do Kielc się jedzie, Śląsko-Dąbrowski może i na Śląsk prowadzi ale czy przez Dąbrowszczyznę to tego już nie wiem
            • pika-100 Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans 28.09.12, 12:37
              Gość portalu: gupiś napisał(a):

> no Siekierkowski to wypisz wymaluj od nazwy geograficznej, Świętkokrzyskim równ
              > ież prosto do Kielc się jedzie, Śląsko-Dąbrowski może i na Śląsk prowadzi ale c
              > zy przez Dąbrowszczyznę to tego już nie wiem
              Jakby nie patrzeć, Świętokrzyski to nazwa geograficzna, Gdański też. Argument, ze Świętokrzyskim się do Kielc nie dojedzie mało trafiony, tak samo jak most Gdański nie jest wybudowany od Warszawy aż do samego Gdańska.
              Siekierkowski - jest na Siekierkach, A Północny na północy Warszawy.

• allegropajew Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans 28.09.12, 14:09
                Świętokrzyski, bo z ulicy Świętokrzyskiej zjeżdżasz nań (plany bezpośredniego przebicia via Zajęcza szczęśliwie spełzły na niczym
    • top80 Most będzie jednak Północny? PO marnuje szansę 28.09.12, 07:59
      PO i tak się już kończy. Napawajcie się ostatnią kadencją w samorządzie i rządzie. Ja was więcej nie poprę. I nie tylko ja.
      • Gość: le Ming Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans IP: 178.73.49.* 28.09.12, 10:20
        "Ja was więcej nie poprę. I nie tylko ja."

Powiało grozą. PO już robi w gacie ze strachu.
    • mariatg8 Maria Curie widocznie nie byla polką i nie zasługu 28.09.12, 08:08
      je na nic , bo nic dla nas nie zrobiła . My , gospodarni , uważamy , że most powinien nosić nazwę nieodżalowanej pamięci sołtysa Kierdziołka . Bo my wiemy najlepiej . Forsowanie nazwy tej sfrancuziałej pani jest niegodne .
      • asperamanka Re: Maria Curie widocznie nie byla polką i nie za 28.09.12, 08:28
        Nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi. Skłodowska-Curie nic nikomu nie zawiniła, podobnie jak niczemu nie jest winny Chopin, którego na siłę zrobiono patronem Okęcia. Chodzi o arogancję władzy, która wie lepiej, i z opinią publiczną się nie liczy.

Gdyby zrobiono jakąś miejską ankietę i przez pół roku pytano ludzi, czy chcą patrona dla mostu, to niewykluczone że ten most zostałby po dobroci i bez awantur mostem MS-C.

Tymczasem, wskutek działań nie liczącej się z opinią publiczną władzy, Skłodowska wpisała się w niechlubny ciąg niechcianych, w obecnych konkretnych miejscach, patronów, razem z Chopinem, Popiełuszką, Zgrupowaniem "Radosław", itp., którzy pewnie nawet i zasłużyli na upamiętnienie, ale z obecnych lokalizacji się ich prędzej czy później wyrzuci.
    • Gość: freeman Phi IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 08:28
      I tak dla wszystkich mieszkańców Stolicy to jest most Północny, rondo Radosława to rondo Babka.....ulica Rosoła to Rosoła, a nie Anody...itd. Wymyślajcie co chcecie...będzie łatwiej rozpoznać przyjezdnego bo tylko oni będą używać takich nazw.
      • Gość: wawasawa Re: Phi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.12, 08:49
        Niby tak, ale sprowadzanie używalności nazw rodem z podziemia do normalności, jest... nienormalne. To tak jakby wiedzieć, że na zielonym świetle się przechodzi, ale pozmieniać je wszędzie na czerwone i mówić, że niby pali się czerwone, ale dla "nas" jest zielone. W normalnym kraju nie rozróżnia się nazw "starych" i "nowych", "rodowitych" i "przyjezdnych", "postępowych" i "konserwatywnych" - jak ludzie w Londynie mówią Most Londyński to jest to po prostu London Bridge, a nie jakiś POpapraniec wychodzi i mówi: "no proszę Państwa w Londynie jest kilka mostów i każdy jest "londyński" więc ten nie może być bardziej "londyński" niż inne i dlatego trzeba zmienić jego nazwę na Mr. Bean Rowan Atkinson's Bridge. No chyba nikt protestować nie będzie bo Pan Rowan zrobił dla naszego kraju tyle na świecie!". A jego przeciwnik: "nazwijmy go Margaret Tacher's Bridge bo jest na konstrukcji żelbetowej, czyli na prętach stalowych, a to przecież nasza Iron Lady!". Tylko rzecz w tym, że Polacy to IGNORANCI, a warszawsioki zwłaszcza. Dzięki temu POpaprańcy mogą mówić, że jak zmienią tablice bo wymyślili nazwę Most Marii Skłodowskiej - Curie to koszt wynosi mniej niż 10tys.zł (wspominano o 7tys.zł), media głoszą wtedy 50tys.zł (www.fakt.pl/Wyrzucili-pieniadze-na-zle-tablice,artykuly,146446,1.html), a teraz gdy trzeba by było zrobić to w drugą stronę (raptem 3 miesiące później) koszt według tych samych POpaprańców jest już 150tys.zł! I co? I nic - lemingi przyjmą to jak każdą inna wiadomość dotychczas...
        • Gość: Urwisów Re: Phi IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 10:08
          Doborze,że jesteś TY i nam wszystko tłumaczysz,oPISdziały wsiochu.Dziękujemy.
      • asperamanka Re: Phi 28.09.12, 09:08
        Gość portalu: freeman napisał(a):

> I tak dla wszystkich mieszkańców Stolicy to jest most Północny, rondo Radosława
        > to rondo Babka.....ulica Rosoła to Rosoła, a nie Anody...itd. Wymyślajcie co c
        > hcecie...będzie łatwiej rozpoznać przyjezdnego bo tylko oni będą używać takich
        > nazw.

He he, nie tylko przyjezdni, władza sama się gubi. Nazwa "Dworzec Południowy" oficjalnie jako nazwa zespołu przystanków autobusowych nie funkcjonuje od dobrych 20 lat. Ale ostatnio, kiedy się na Mokotowie zrobiła awantura o puszczenie północnego odcinka KEN między "apartamentowcami" przy Bukowińskiej, o czym nabywcy mieszkań tam rzekomo nie wiedzieli, okazało się że wielu nie wiedziało, bo nie kojarzyło planu zagospodarowania z miejscem, jako że miejscowy plan zagospodarowania, nie tak dawno uchwalony przez Radę, nosi dumny tytuł "MPZP dla okolic tzw. Dworca Południowego".

Zresztą największy dowcip tu jest taki, że "Dworzec Południowy" to jedyna hitlerowska nazwa z czasów okupacji, jaka powszechnie przyjęła się w Warszawie ;-)))
        • Gość: JS Re: Phi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.14, 18:03
          Widzę, że jesteś zorientowany kolego, a wobec tego spadłeś mi z nieba. Jeśli możesz, pomóż.
          Potrzebuję danych adresowych Dworca Południowego PKP w Warszawie, zwłaszcza jego czoła
          od którego było wejście na perony. W czasie budowy Dw. Centralnego w latach 70-tych stamtąd odjeżdżały pociągi dalekobieżne. W połowie lat 70-tyc Dworzec zlikwidowano i postawiono bloki.
      • pa3dlo_z_warszawy nie rosoła tylko rosołowa i nie anody ale anodowa 28.09.12, 19:13
        , że już o stołecznej nie wspomnę jak i komu przeszkadzała szeroka później czasowo k.wójcika a teraz kłopotowskiego, księdza oczywiście, a już takie cudeńka jak bitwy warszawskiej 1920 roku, a czemu nie polowania na czarownice wg mikołaja 5 (była taki papież, który wprowadził ten przepiękny katolico-chrześcijański obrzęd) wprowadzają mnie w zachwyt
    • Gość: Petersille Nie "Północny" i co z tego? IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 08:55
      Most jest już nazwany imieniem Skłodowskiej-Curie i nie wiem po co bić dalej o to pianę? Nie mają lepszych rzeczy do roboty, państwo radni? Jak widać nie...
      • Gość: ferment Re: Nie "Północny" i co z tego? IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.09.12, 11:06
        >Most jest już nazwany imieniem Skłodowskiej-Curie i nie wiem po co bić dalej o
        > to pianę? Nie mają lepszych rzeczy do roboty, państwo radni? Jak widać nie...<

Nazwany nie znaczy nazywany. Ja nazywam go PÓŁNOCNY.
    • Gość: njliber Most będzie jednak Północny? PO marnuje szansę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 09:01
      Niby bzdura, ale pokazuje jełopowatość i oderwanie od rzeczywistości pseudo-obywatelskiej platformy.
    • Gość: azzz Most będzie jednak Północny? PO marnuje szansę IP: *.clienti.tiscali.it 28.09.12, 09:19
      nawet z nazwą nie mogą sobie POradzić a gdzie mowa o poważnych problemach
      DO DOMU PRZEGONIĆ WSZYSTKICH OD A DO Z RAZ NA ZAWSZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • redakotr Mam lepszą propozycję 28.09.12, 09:33
      Most Smoleński.

Rydzyk wyłoży pieniądze.
      • pika-100 Re: Mam lepszą propozycję 28.09.12, 12:41
        redakotr napisał:

> Most Smoleński.
        >
        > Rydzyk wyłoży pieniądze.
        jak Rydzyk da kasę na nowiuśki most w Warszawie i jak go już wybudują sami od początku do końca to nawet jestem skłonna się zgodzić, żeby on się i Smoleński nazywał.
        W sumie nazwa geograficzna i prowadzić będzie z Centrum na wschód, więc pasuje :D
    • sloik_spod_radzynia Kiedyś usłyszałem, że będzie most Słoikowskiej 28.09.12, 10:12
      Kiedyś usłyszałem w radiu, że będzie most Marii Słoikowskiej-Kury i się ucieszyłem, że taka swojska nazwa, a potem przeczytałem, ze nie Słoikowskiej tylko jakiejś Skłodowskiej. Szkoda. Nawet nie wiem, czemu się przesłyszałem, chyba radio trzeszczało.

Więc już niech będzie Północny, bo co mi po jakiejś Skłodowskiej?
    • Gość: parkingowy Most będzie jednak Północny? PO marnuje szansę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 10:44
      jak to "PO marnują szanse"?!
      to przecież PO zgłosiła i przeforsowała Skłodowską i to wbrew wynikom referendum, gdzie przytłaczającą różnicą głosów zwyciężyła nazwa Most Północny. Więc co niby zmarnowali?
      • sloik_spod_radzynia Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans 28.09.12, 12:48
        > jak to "PO marnują szanse"?!
        > to przecież PO zgłosiła i przeforsowała Skłodowską i to wbrew wynikom referen
        > dum, gdzie przytłaczającą różnicą głosów zwyciężyła nazwa Most Północny. Więc c
        > o niby zmarnowali?

Kapitał społeczny zmarnowali.
        • Gość: Echo Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans IP: 78.133.161.* 28.09.12, 13:13
          Gdyby myśleli, to by się zgodzili i w oczach ludzi by nie stracili. Bo przyznanie się do błędu to nie grzech, a wręcz przeciwnie.
    • Gość: sa Most będzie jednak Północny? PO marnuje szansę IP: *.171.118.226.static.cdpnetia.pl 04.10.12, 18:21
      Co za wstyd dla PO. Jak można tak lizac dupę Walzowej (wprowadzila dyscypline partyjną). Nie mówiąć jak ona popisała się głupotą w najczystrzej postaci - bo jak można tak wykorzystywac stanowisko publiczne dla prywatnego widzi-mi-się. A że niby to ma promować wielkie Polki? He, he! Szkoda że Walzowa nie zdaje sobie sprawy że za granicą nikt nie uważa pani Curie za Polkę a jej polskie nazwisko jest nieznane.
    • Gość: janko Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 00:40
      most polnocny to byla robocza nazwa. kiedys dalej na polnoc zbudowany zostanie kolejny most. mialby sie nazywac polnocny-polnocny? bez jaj. Marie Curie byla zwiazana z Warszawa od urodzenia i warto by byla uhonorowana w szczegolny sposob.
    • simonh A następny most będzie superpółnocny ? 18.10.12, 00:40
      Wiadomo na 100% że za kilka lat bedzie trzeba sie przymierzyć do budowy nastepnego mostu na północ od tego obecnego "pólnocnego", ciekawe czy go przeciwnicy "Skłodowskiej" nazwą superpółnocnym ? :)
    • tobysmax Re: Most będzie jednak Północny? PO marnuje szans 24.09.14, 19:02
      Jak dla mnie most północny powinno zostać, nazwa świetna, dobrze się kojarzy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka