Dodaj do ulubionych

Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t...

IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.12, 15:09
To jest na takiej samej zasadzie jak obsrywanie przez kiboli elewacji nazwami swoich ukochanych klubów piłkarskich.Radni obsrywają miasto nazwami swoich patronów.Po to,żeby zaznaczyć,gdzie "rządzą".
Obserwuj wątek
    • Gość: jerry Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: 94.42.108.* 12.10.12, 15:11
      Żądam zmiany nazwy plac zamkowy na plac sezamkowy !!!
      • Gość: parafianin Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.12, 15:23
        A ja na Matki Boskiej Bolesnej Krwawiącej Zawsze Dziewicy Królowej Polski
        • Gość: Żoliborzanin Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.com 12.10.12, 20:57
          Najbardziej śmieszy mnie, że na Żoliborzu jest radna Donata Rapacka która nieustannie przypomina na swoich blogach nazwy Stołecznej. Radna mieszka w tym rejonie i jedyne z czego ostatnio zasłynęła to absurdalne (i nieudolne na szczęście) protesty o kolejne przejście dla pieszych w pobliżu przejścia na Słowackiego. Cóż... urzędnicy tłumaczą jej, że to bez sensu a ta dalej swoje. Niektórzy nie mają innych problemów jak takie czy właśnie jątrzenie w nazwach ulic, choć akurat na Żoliborzu jest się czym innym zajmować.
          • asperamanka Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać 12.10.12, 22:33
            Nie "krzycz" pogrubioną czcionką na forum.

Poza tym kwestia Stołecznej nie jest jątrzeniem. Nazwa ulicy padła ofiarą rozgrywek, bo z przyczyn politycznych trzeba było uhonorowac Popiełuszkę jakąś dużą ulicą w pobliżu "jego" kościoła, a akurat Mickiewicza, Słowackiego, Krasińskiego, czy Wojska Polskiego nie można było z oczywistych względów ruszyc. Placów Wilsona i Inwalidów też nie. Więc padło na Stołeczną, z której Popiełuszkę się prędzej czy później eksmituje tak, jak Dzierżyńskiego z pewnego placu.

Popiełuszki to jest na Żoliborzu niechciana nazwa, i ja tego prawie codziennie wysłuchuję od matki żoliborzanki i jej sąsiadek, nawiasem mówiąc, dośc pobożnych osób i parafianek tegoż kościoła.
            • Gość: lumpenliberal Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.10.12, 23:34
              a ty nie pouczaj innych
            • Gość: m Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.icpnet.pl 13.10.12, 17:49
              Kiedy to zmieniali to się zastanawiałem czemu nie akurat kawałek Krasińskiego od pl. Wilsona do Stołecznej nie nazwali Popiełuszki. Przecież to tam były manifestacje, a nie na Stołecznej. I do dziś się zastanawiam...
    • Gość: kixx Re: Stołeczna i tramwaje IP: *.acn.waw.pl 12.10.12, 15:26
      Co prawda moje zycie tak daleko nie siega,ale mam watpliwosci co do fragmentu"Powstała w latach 50. i 60. jako duża arteria z linią tramwajową między jezdniami.".Odkad ja pemietam,linia tramwajowa byla po prawej stronie obu jezdni (jadac w kierunku Al.Wojska Polskiego)
      • hrabia_piotr Pomyliło Ci się z ul. Broniewskiego. n/t 12.10.12, 15:30

• wisien4464 Re: Pomyliło Ci się z ul. Broniewskiego. n/t 12.10.12, 15:50
          A ja obstawiam, że @kixx pomylił Stołeczną z ul. A. Mickiewicza. Będąc nastolatkiem też te ulice myliłem, ze względu na wiadukt kolejowy. Jeżdżąc na dworzec PKS Marymont z Grochowa, mieliśmy z ojcem do wyboru tramwaj linii 5 przez ul. Stołeczną lub linii 6 przez ul. Mickiewicza. Długi czas te wiadukty i ulice mi się myliły. Może @kixx się odezwie i klepnie z którą z ulic pomylił d. Stołeczną. :-)
          • Gość: kixx jednak Broniewskiego, IP: *.acn.waw.pl 12.10.12, 16:47
            nic mnie nie tlumaczy,mieszkac 26 lat przy Anielewicza,czesto chodzic do wujka w Aleje Wojska Polskiego i taki babol...
            • wisien4464 Re: jednak Broniewskiego, 12.10.12, 17:01
              Zdarza się. Kiedyś zrobiłem lepszy numer. W wieku lat ponad dwudziestu skręciłem stopę. Sam nie wiem dlaczego (może dlatego, że od kilku miesięcy byłem już ojcem), pomyliłem medyczne specjalizacje. Pokręcił mi się ortopeda z pediatrą. Udałem się więc do przychodni i chciałem zamówić wizytę u pediatry. Byłem bardzo zdziwiony, dlaczego pani recepcjonistka pyta mnie o dane dziecka. :-)
              • Gość: kixx Re: jednak Broniewskiego, IP: *.acn.waw.pl 12.10.12, 17:03
                :)
              • wisien4464 Re: jednak Broniewskiego, 13.10.12, 04:20
                Teraz ja walnąłem babola. Zajrzałem na forum, czy jest jakiś nowy komentarz i we własnym wpisie zauważyłem błąd. W przychodniach nie ma recepcjonistek tylko są rejestratorki. ;-)
    • nessuno Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... 12.10.12, 15:32
      Barany mogą sobie zmieniać nazwy ulic, w zasadzie nic więcej nie potrafią. Dla mnie i sporego grona moich znajomych nadal jest ul. Stołeczna, jest rondo Babka i jeszcze wiele innych.
      • Gość: joj Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.aster.pl 12.10.12, 15:43
        A Marchlewskiego zawsze będzie Marchlewskiego, a nie jakiegoś Jana Pawła II.
        • Gość: Ahn Sath Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.lot.pl 12.10.12, 16:26
          co fakt to fakt, przez gardło mi nie przejdzie ulica jakiegoś JP2, okupanta Polski
          • tom_aszek Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać 12.10.12, 16:59
            Gość portalu: Ahn Sath napisał(a):

> co fakt to fakt, przez gardło mi nie przejdzie ulica jakiegoś JP2, okupanta Polski

Całkiem sporo osób ciągle jeszcze używa wersji pośredniej - aleja Jana Pawła Marchlewskiego. :)
            • Gość: m Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.icpnet.pl 13.10.12, 17:54
              Akurat przy tej ulicy mieszkałem. I mówiłem, że mieszkam przy jpii (słownie: jotpeii).
        • nessuno Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać 12.10.12, 16:47
          Gość portalu: joj napisał(a):

> A Marchlewskiego zawsze będzie Marchlewskiego, a nie jakiegoś Jana Pawła II.

Raczej wybiórczo traktuję tego typu zmiany. Czymś innym jest ulica Kniewskiego czy Rutkowskiego tudzież Marchlewskiego, bo wszyscy wiemy, kim byli ci ludzie, a czym innym wzmiankowana ul.Stołeczna czy rondo Babka.
          Jak dla mnie, mogliby tych nazw ulic kiedyś wogóle nie zmieniać. Historii nie zmienimy, ale nie można miec tak zrytego beretu, żeby teraz wymyślać jakichś Wyklętych Żołnierzy czy Zgrupowań jakichś tam. To żywe miasto a nie cmentarz, ale niektóre po jeby chcą się zapisać w jego historii właśnie takimi kretynizmami, jakby ważniejszych problemów nie było. Mam to szczęście,że mieszkam przy ulicy naszego wieszcza, więc chyba nikomu do łba nie przyjdzie zmiana. Co prawda zamieszkuje tuż obok Jaruś, ale żywię nadzieję,że na ul. Kaczyńskiego nie zostanie zmieniona. :)
          • Gość: orient Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.12, 23:02
            > o żywe miasto a nie cmentarz

Patrz, a oni tak bardzo się starali i im nie wyszło.

> ale
            > niektóre po jeby chcą się zapisać w jego historii właśnie takimi kretynizmami,

Jak ich wyzwolili z obozów, to dość popularna ich nazwą w PSZ była: Podpalacze Warszawy. Widocznie nie chcą o niej pamiętać i chcieliby to zamaskować.
        • jacekzwawy Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać 13.10.12, 04:15
          Propounje kompromisowo: Jana Pawla Marchlewskiego.
    • Gość: EUROpejczyk Dyktat szczerbatych dziadków! IP: *.acn.waw.pl 12.10.12, 15:35
      Jak to dlaczego zmieniono nazwę Rondo Babka i Metro Świętokrzyska?
      Bo zgraja szczerbatych dziadków kombatantów darła ryje i domagała się zmiany nazw. Każdego kto nie podzielał ich fascynacji akowskimi wspomnieniami nazywali ubecka progeniturą i peerelowcem.
      Najwyższa już pora przestać naginać kark przed dyktatem starych dziadków i babć!
      Bezczelne kombatanty forsują jakieś obłąkańcze wersje historii na temat komór gazowych na Prymasa Tysiąclecia i wszystkie nazwy głównych ulic gotowi są zmienić na dowódców partyzantki i innych genetycznych patriotów.
      • Gość: gość z Woli Re: Dyktat szczerbatych dziadków! IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.12, 16:12
        Zgadzam się w całej rozciągłości, aczkolwiek z jednym wyjątkiem: nie Prymasa ileśtamlecia ale Aleja Rewolucji Październikowej
    • Gość: A. Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.12, 15:35
      Pewnie po to żeby automat w tramwaju mógł powiedzieć: 'Rondo Radosława'.
      Jakiego znowu Radosława? kto słysząc taką informację skojarzy, że to ma jakiekolwiek konotacje historyczne.
      A i tak się śmieją, że to rondo 'babki Radosława'.
    • Gość: undisclosed Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.bauer.pl 12.10.12, 15:37
      Jak to po co? Żeby albo podlizać się katonarodowcom jak w przypadku Popiełuszki (klecha), Dmowskiego (antysemita), czy innych tam nazw żołnierskich, albo lewakomunistom (Dudajew, Wolny Tybet). Wszystkie te nazwy to przejawy ekstremizmu politycznego. Ja mówię dalej "Stołeczna", a ksiądz Popiełuszko był skromnym człowiekiem, który nie chciałby mieć własnej ulicy z tego powodu, że go zamordowano.
    • sloik_spod_radzynia Przywróćmy Plac Feliksa Dzierżyńskiego 12.10.12, 15:39
      Niedawno wyczytałem w Gazecie", że dekomunizacja nazw ulic to zło. Więc może czas na ruch odwrotny czyli na komunizację?

Poza tym Feliks Dzierżyński był wielkim orędownikiem zbliżenia polsko-rosyjskiego.
      • Gość: joj Re: Przywróćmy Plac Feliksa Dzierżyńskiego IP: *.aster.pl 12.10.12, 15:46
        10/10

I przywrócić Marchlewskiego! (dla tych co nie wiedzą to od ronda dziadka na babce w stronę dworca centralnego).
        • pathos_phobos Re: Przywróćmy Plac Feliksa Dzierżyńskiego 13.10.12, 21:59
          Przepraszam,ale Aleja Dżej Pi Tu zaczyna się nie na rondzie Babka,ale na placu Grunwaldzkim (Žalgirio aikštė)
      • Gość: eRDe Re: Przywróćmy Plac Feliksa Dzierżyńskiego IP: *.home.aster.pl 13.10.12, 20:23
        sloik_spod_radzynia napisał:

> Niedawno wyczytałem w Gazecie", że dekomunizacja nazw ulic to zło. Więc może cz
        > as na ruch odwrotny czyli na komunizację?
        >
        > Poza tym Feliks Dzierżyński był wielkim orędownikiem zbliżenia polsko-rosyjskie
        > go.

Jeszcze można dodać Nowotkę Marcelego i tego co się kulom nie kłaniał - Świerczewski, czy jak mu tam było:))
    • hrabia_piotr Koniecznie do tej listy trzeba dodać... 12.10.12, 15:52
      Koniecznie do tej listy trzeba dodać ulicę Św. Andrzeja Boboli (d. Chodkiewicza) na Mokotowie i św. Matki Teresy z Kalkuty (d. Budowlaną) na Bródnie. I tak samo, jak w przypadku Popiełuszki i Zgr. AK "Radosław" - jak najbardziej zasługują na ulicę, ale czemu nie mogli dostać jakichś nowopowstałych jeszcze bez nazwy? Zamiast tego we wszystkich tych przypadkach zlikwidowano tradycyjne, historyczne, apolityczne, znane nazwy.

A ze stacji metra dodać warto: Ratusz na Ratusz-Arsenał (BTW nieaktualne tablice na tejże wisiały jeszcze ponad rok) i (na szczęście niedoszłą) Świętokrzyską na Świętokrzyską Pastę oraz całą paradę zmian nazw stacji na Bielanach (na szczęście jeszcze przed otwarciem - bezkosztowo).

Co do mostów (Łazienkowskiego i Grota) - Nigdy nie spotkałem osoby, która (nawet przed zmianą z powrotem na "Łazienkowski") mówiłaby "most Berlinga", za to do dziś (mimo zmiany "Toruńskiego" na "Grota" 30 lat temu) są osoby, które mówią nań "Toruński", a nawet jak ktoś tak nie mówi, to i tak rozumie, o który chodzi.

Co do Romana Dmowskiego - "Dziennikarzom" GW jest on bardzo nie w smak. Cytat: "zasłużony wprawdzie dla odzyskania przez Polskę niepodległości, ale zagorzały antysemita i endek" - Czyli: No, może i przyczynił się do odzyskania przez Polskę niepodległości, ale miał nie takie przekonania, jak lubimy.

Żeby nie było wątpliwości - też uważam, że rondo nie powinno być jego imienia. Powinien był dostać jakąś inną ulicę w Warszawie, a rondu powinno się przyklepać oficjalnie nazwę i tak używaną przez wszystkich - "Rondo pod Rotundą".
      • Gość: Dziadek tetryk A tu się mylisz.... IP: *.dynamic.mm.pl 12.10.12, 16:06
        Ulica św. Andrzeja Boboli jest nazwą przedwojenną i dopiero w początku lat 60-tych została przemianowana na Chodkiewicza. Okazją do nadania tej nazwy, było sprowadzenie relikwi świętego do Warszawy, co miało miejsce w 1938 roku.

A co do matki Teresy z Kalkuty, to nie powinieneś się wogóle wypowiadać. Bo przy Jej zasługach dla ludzi autentycznie biednych i chorych (nie jakiś tam lumpów) to twoja postać nie zasługuje nawet na miano ziarnka brudu.
        • intransigent Re: A tu się mylisz.... 12.10.12, 16:28
          > A co do matki Teresy z Kalkuty, to nie powinieneś się wogóle wypowiadać.
          > Bo przy Jej zasługach dla ludzi autentycznie biednych i chorych (nie ja
          > kiś tam lumpów)[b] to twoja postać nie zasługuje nawet na miano ziarnka brudu[/
          > b].

Myślę że twoja postać również i masz podobne prawo wypowiadania się na temat Matki Teresy jak przedpiszca, który nb nie negował zasług, a fakt zmiany nazwy neutralnej politycznie ulicy.
        • jestem_z_kobry Re: A tu się mylisz.... 12.10.12, 17:00
          > to twoja postać nie zasługuje nawet na miano ziarnka brudu

Skoro takie "chamstwo" decyduje o nazwach ulic, to nie ma co się dziwić, że mamy to co mamy.
        • yorryk Re: A tu się mylisz.... 12.10.12, 20:57
          Gość portalu: Dziadek tetryk napisał(a):

> Ulica św. Andrzeja Boboli jest nazwą przedwojenną i dopiero w początku l
          > at 60-tych została przemianowana na Chodkiewicza. Okazją do nadania tej nazwy,
          > było sprowadzenie relikwi świętego do Warszawy, co miało miejsce w 1938 roku.

Zasadniczo Dziadek tetryk ma rację. Ale trzeba dodać, że Chodkiewicza również istniała przed wojną, biegła od Fortu Mokotów mniej więcej po osi dzisiejszej ul. Oszczepników i zbiegała się z ulicą św. Boboli (czyli wcześniej Wołoską).
          Po wojnie Chodkiewicza została przesunięta w prawo na miejsce św. Boboli jako przedłużenie Komarowa (czyli poprzednio Wołoskiej).
          Gdy św. Bobola wrócił na swoje miejsce, Chodkiewicza odrzuciło jeszcze bardziej na zachód niż przed wojną.
          • hrabia_piotr Re: A tu się mylisz.... 12.10.12, 22:20
            Akurat w tej jednej kwestii "dziadek tetryk" miał rację :) Chociaż, jak sięgniemy w jeszcze głębszą historię, to cała ulica, aż do Rakowieckiej, nazywała się Wołoska. I wielu ludzi dla ułatwienia mówi tak do dziś.

Poza tym, czy naprawdę ok. 2000 roku nie można było nowej ulicy na os. Eko Park nadać nazwy od świętego, a hetmana zostawić tam, gdzie był? Oczywiście wiadomo, czemu stało się tak, jak się stało - jezuici z pobliskiej parafii bardzo chcieli mieć "święty" adres :)
      • tom_aszek Rondo Dmowskiego Koło Rotundy :) 12.10.12, 17:03
        hrabia_piotr napisał:

> Żeby nie było wątpliwości - też uważam, że rondo nie powinno być jego imienia.
        > Powinien był dostać jakąś inną ulicę w Warszawie, a rondu powinno się przyklepać
        > oficjalnie nazwę i tak używaną przez wszystkich - "Rondo pod Rotundą".

Dlaczego "pod"? Zawsze to było "Rondo koło Rotundy". A nazwę "Rondo Pod Rotundą" można nadać przejściom podziemnym pod Rondem Koło Rotundy. :)
        • hrabia_piotr Re: Rondo Dmowskiego Koło Rotundy :) 12.10.12, 17:12
          U mnie się mówiło "pod". To tak samo, jak "Akcja pod Arsenałem" nie odbyła się przecież w jego piwnicach. Może poprawniej stylistycznie byłoby już "Rondo u Rotundy"? :) Albo "przy"? Ale potocznie mówi się "pod".
    • Gość: Dziadek tetryk Te zmiany to mały pryszcz..... IP: *.dynamic.mm.pl 12.10.12, 15:57
      W początku przemian, to prawicowe oszołomy nawet zmieniły w Poznaniu nazwę ulicy Czerwone Wierchy ! U nas nie było tak źle, bo Czerwonego Krzyża nikt nie ruszył :-).
      Za to taki jeden (nie wiem czy to nie Artur G. z PiS - ten od "cywilizacji białego człowieka")chciał na Ursynowie dwie główne ulice nazwać Chrystusa Króla i Matki Boskiej Częstochowskiej. Ale jakiś inteligentny Radny z SLD, zapytał go wprost:
      - a jak będzie wygladało, jak policjant w notatce słuzbowej napisze, że zatrzymany Obywatel X po pijanemu szczał w krzakach na Chrystusa Króla ?
      I tamtemu (jak na razie) przeszło !
    • Gość: stara warsawianka Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.multimo.pl 12.10.12, 16:19
      a ja jestem jak wyzej i w dupie mam JPII Ksiedz.Popieluszki czy Solidarnosci itp. u mnie Stoleczna ,Swierczewskiego,Marchlewskiego itp. no i oczywiscie Rondo Babka
      • Gość: Towy Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.lot.pl 12.10.12, 16:31
        i tak trzymać Towarzyszu :)
    • Gość: pl Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.12, 16:40
      Na liście najgłupszych zmian powinna się koniecznie znaleźć ul. ks. Kłopotowskiego - przed wojną Szeroka (potem ob. Wójcika). Ks. Kłopotowski był ważnym społecznikiem z początku wieku, który założył na Szerokiej klasztor loretanek, więc nie jest to niby nazwa bardzo szokująca, ale jednak Szeroka to taka piękna, historyczna nazwa, kiedyś główna arteria Pragi.

Jeszcze zgłoszę propozycję zmiany zastarzałej, ale głupiej nazwy: plac Defilad. To jest naprawdę wstrętna nazwa, z całą swoją ideologią prawdziwy relikt komuny. Natomiast jest piękna nazwa z piękną ideą, która w Warszawie się jakoś nie zagnieździła: plac Zgody (jest ulica Zgoda, ale zdaje się, że nazwa pochodzi od karczmy). Na wzór paryskiego Place de la Concorde czy ateńskiego Platia Omonias. Chętnie sprzedam tę ideę, jeśli ktoś chciałby założyć np. grupę na facebooku i podziałać w tej sprawie.
      • tom_aszek Plac Defilad 12.10.12, 17:10
        Gość portalu: pl napisał(a):

> Jeszcze zgłoszę propozycję zmiany zastarzałej, ale głupiej nazwy: plac Defilad.
        > To jest naprawdę wstrętna nazwa, (...)
        > Natomiast jest piękna nazwa z piękną ideą, która w Warszawie się jakoś nie
        > zagnieździła: plac Zgody

I nic dziwnego, że się nie zagnieździła. Intencje masz szlachetne ale spójrz realistycznie: jedni chcieliby zburzyć PKiN a drudzy go zachować, jedni chcą go obudować wieżowcami a drudzy za wszelką cenę zachować pobliski park... a ty chcesz tu jakąś Zgodę? :)
        • Gość: pl Re: Plac Defilad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.12, 18:15
          No właśnie, ale mimo różnych poglądów jakoś tam dalej pchamy razem ten wózek:) Zgoda - a Bóg wtedy rękę poda!
    • Gość: arktur Ci eksperci z Zespołu Nazewnictwa Miejskiego IP: 193.105.35.* 12.10.12, 16:48
      w sam raz nadawaliby się do Ministerstwa prawdy z "1984" Orwella. Nic tylko zmiany w celu zacierania tego co było wcześniej.
      • Gość: strachus Re: Ci eksperci z Zespołu Nazewnictwa Miejskiego IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.12, 17:05
        Cóż, współcześni radni zachowują się jak okupanci za nic mając tradycyjne nazwy ulic.
        Przyznam szczerze, ze do dziś nie rozumiem zmiany nazwy ul. Stołecznej i ronda Babki i dla mnie te miejsca dalej będą mieć swoją tradycyjną nazwę, jak za peerelu Szucha, pl. Wilsona, czy choćby Wołoska (zwana wtedy Komarowa, zawsze jako dziecko zastanawiałem się gdzie te komary ;). Szkoda tylko, że musimy za to wszystko płacić, może na przyszłość, jeśli ktoś chce zmiany nazwy ulicy, to niech najpierw zgromadzi na ten cel pieniądze, a nie czerpie je z naszych kieszeni.
    • Gość: puolalainen Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.aster.pl 12.10.12, 17:27
      Wow, jakie świeże zdjęcia - wszystkie samochody z czarnymi rejestracjami.
      • Gość: Zoofka Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać IP: *.lanet.waw.pl 13.10.12, 09:58
        Przecież te zdjęcia pokazują ulice przed zmianami w nazewnictwie (w znacznej części) to jakie maja mieć tablice te samochody?
    • Gość: Malkontent Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.12, 17:32
      Jak zwykle PO PiS chce więcej ukraść niż do tej pory ukradł.
    • Gość: menel z Żoliborza kościół wszędzie wsadza dziecięce ręce . Klemb nie IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.12, 17:44
      miał czasu być w ostatnich chwilach przy papieżu , ale miał czas biegać po ul. Stołecznej i machać jakś szczotką .
    • nessuno Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... 12.10.12, 18:12
      "W 1993 r. grupa żoliborskich radnych związanych z kościołem - wśród nich obecna posłanka Platformy Obywatelskiej Joanna Fabisiak"

Czy ktoś pamięta,żeby ta przykościelna bladź fabisiakowa zrobiła choć jedną pożyteczną rzecz dla tego miasta?
    • Gość: ztm.waw.pl Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.10.12, 18:52
      oj nic stałego nie ma.
      Proponuje by zmieniać nazwy ulic w tepie w jakim ztm zmienia trasy komunikacji publicznej i jej numeracje.
      Jesli osiagniemy to wysmienite tempo to zarazem osiagniemy i 2 cel: CHAOS!
      • nessuno Re: Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać 12.10.12, 20:24
        Chaos to już był. Teraz jest totalny burdel, nad którym nikt już nie panuje. Jedne pokurcze zmieniają nazwy ulic, inni z regularnością miesiączki a nawet częściej dłubią przy komunikacji. A bufet patrzy z wysoka i rozdaje premie i nagrody.
    • tomasz.tomy Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... 12.10.12, 20:22

TO ZUPEŁNE SCHIZO i totalna niegospodarność . Na Żoliborzu Babka i stołeczna to pikuś zmienili ul. Szenwalda na Bitwy pod Rokitną ... która miała sygnalizować polskie zwycięstwo. Popierdzieliło się radcom , nikt nie sprawdził i Bitwy pod Rokitną okazała się klęską to klęska... i tak zostało.
      Jeśli więc macie jakiś nienawistny i ewidentnie spieprzony plac czy rondo koniecznie powalczcie
      o nadania mu imienia BRACI KACZYŃSKICH . Kocham Was Polacy!
    • Gość: watsoff Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.12, 20:56
      Brakuje jeszcze nazwy Obrońców Monte Cassino
    • Gość: Smok Toporna jest wymowa tego zestawienia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.10.12, 20:57
      To co byłe jest dobre, to co "zdekomunizowane" jest złe, "bo po co było zmieniać". To może przemianujmy ponownie Katowice na Stalinogród, szkoda że tego GW konsekwentnie się nie trzyma.
      • Gość: eRDe Re: Toporna jest wymowa tego zestawienia IP: *.home.aster.pl 13.10.12, 20:25
        Gość portalu: Smok napisał(a):

> To co byłe jest dobre, to co "zdekomunizowane" jest złe, "bo po co było zmienia
        > ć". To może przemianujmy ponownie Katowice na Stalinogród, szkoda że tego GW ko
        > nsekwentnie się nie trzyma.

Może by i chcieli, ale tego to nawet czytelnicy wybiórczej mogliby nie znieść:))
    • Gość: mtm Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.12, 21:46
      W okolicy ul. Żołnierzy Wyklętych jest całkiem spore pole. Można je nazwać "Pole Radnych pier.., pieprzxniętych". I tyle.
    • Gość: Wojtek Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 04:19
      Sklocanie ludzi to metoda PIS owska. Stoleczna i Rondo BABKA to ciemna strona Pani JOHAN najbardziej znienawidzonwj radnej Warszawy. Ale zastapola ja jjeszcze gorsza NEHREBECKA z ta Maria Curie. Boze uchron Warszawiakow od OSZOLOMOW zidiocialych.
    • Gość: ad Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.12, 09:34
      A co z Wesołą,kiedy zmiany nazw podwójnych ulic???
    • Gość: Rafał Wodzicki Stołeczna, rondo Babka... Po co było zmieniać t... IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.12, 10:52
      Są tu pomieszane problemy zmian głupich z uzasadnionymi. Prawdziwy problemem jest ustalenie kiedy są bez sensu, a kiedy uzasadnione. Nie można być tak, żeby były ustalane wg jakiegoś widzimisię, bo wtedy wystarczy większość nierozumiejących, żeby taka nazwa przeszła. Zupełnie nieuzasadniona jest zmiana nazwy ulicy Stołecznej na Popiełuszki (można ją było nadać ul. Pstrowskiego całkiem bezkonfliktowo i zapobiegając jakimkolwiek dyskusjom), ale upieranie się przy nazwie most Północny tylko dlatego, że taką prowizoryczną ktoś wymyślił na rogu biurka (projekt musi się "jakoś" nazywać) jest też głupie. Jest pełno takich byle jakich nazw w Warszawie, a tak nie powinno być. Metodą głosowania wśród ludzi nie znających problemu zapobieżono nadaniu dobrych nazw Praga i Grochów dzielnicom administracyjnym. A teraz się opowiada, że się nie da zrobić dobrze, bo coś tam. Nie może być tak, że coś jest tylko dlatego, że się ludzie przyzwyczaili, ale też nie może być zmian dlatego, że ktoś się uparł i ma większość w radzie. Niepoprawne nazwy propaguje się szeroko np. przy okazji budowy węzłów tak samo nazwanych prowizorycznie od sąsiednich ulic: Marsa zamiast Gocławek, Marynarska, zamiast Zbarż i rondo Wiatraczna zamiast np. pl. Ireny Sendlerowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka