Dodaj do ulubionych

"Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządkujemy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 17:43
Boze zlituj sie, co za banda kretynow. Jezdze Mochnackiego codziennie, to, co tam sie dzieje (jak rowniez na Uniwersyteckiej i okolicznych ulicach) uraga wszelkim zasadom wspolzycia. Samochody zaparkowane wszedzie, byle jak, byle doopsko jak najblizej podwiezc. Na rogach ulic blokujac ruch innych pojazdow, na parkingach prostopadlych do ulicy tak, ze tyl samochodu wystaje na reszte ulicy - bo kogo to obchodzi, ze tam akurat rosnie drzewo i parkowac sie nie powinno - no i co z tego! Na rogach Mochnackiego i Uniwersyteckiej niedawno opalikowano same rogi, bo samochody staly juz prawie jeden na drugim - efekt taki, ze idioci parkuja wzdluz tych palikow na ulicy, efektywnie blokujac mozliwosc bezpiecznego skretu czy wyjazdu, bo nic zza nich sie nie zobaczy!

A idiotyzmem jest wymalowanie na ulicy pasow, zatoczek (swoja droga co za kretyn pozwolil na parkowanie po prawej stronie zaraz za skretem z Grojeckiej w Mochnackiego, podczas gdy samochody parkujace po drugiej stronie waziutkiej ulicy wystaja kuprami na 3/4 jej szerokosci, juz dzis widzialam pierwsze urwane lusterko, bo przeswit dla samochodow przejezdzajacych Mochnackiego zostal praktycznie zaden) jezeli nikt nie monitoruje sytuacji i nie EGZEKWUJE zakazow!

Zeby nie bylo watpliwosci, pisze jako kierowca...
Obserwuj wątek
    • asperamanka W SPPN powinni płacić wszyscy. 03.12.12, 17:49
      "My, mieszkańcy, obawiamy się, że do czasu wprowadzenia płatnego parkowania sytuacja mieszkańców będzie jeszcze bardziej dramatyczna niż w tej chwili" - napisał na stoleczna@agora.pl jeden z mieszkańców."

I to jest właśnie główna wątpliwość. Prawie darmowe miejsce parkingowe pod domem na publicznym terenie nie jest niezbywalnym prawem obywatelskim. To miejsce na Starej Ochocie należy tak samo, jako mienie ogólnomiejskie, do mieszkańca ul. Pruszkowskiej, jak i Uniwersyteckiej.

Może pierwszy samochód w gospodarstwie domowym powinien korzystać z jakichś zniżek, zapewne samochody inwalidów powinny być z opłaty zwolnione, ale zasada powinna być taka, że w strefie parkowania płatnego płacą wszyscy. W przeciwnym razie całe miasto będzie w końcu należeć do SPPN, bo każde jej rozszerzenie powoduje bajzel parkingowy na ulicach sąsiednich, za tym idą wnioski mieszkańców o objecie ich Strefą, i tak w koło Macieju.
      • Gość: Voni Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 18:23
        asperamanka w SPPN mieszkańcy też płacą, coprawda opłata jest symbolicna ale jest, a problemem nie jest to że trzeba będzie płacic tylko to że miejsc parkingowych będzie o ok 1/3 minej.
        • olecky Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. 03.12.12, 18:34
          bez jaj, 30 złotych na rok to nie jest opłata. Powinno być ~100 zł/miesiąc, wtedy być może niektórzy by się zastanowili czy koniecznie muszą trzymać samochód na ulicy pod wejściem do klatki.
          • Gość: ja Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 18:42
            a czy wiesz, że zgodnie z abonamentem możesz parkować tylko blisko miejsca zamieszkania ? nie można wybrać sobie ulicy oddalonej o dwie przecznice od domu bo to już zbyt daleko
            • swiete.jeze Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. 03.12.12, 18:47
              Gość portalu: ja napisał(a):

> a czy wiesz, że zgodnie z abonamentem możesz parkować tylko blisko miejsca zami
              > eszkania ? nie można wybrać sobie ulicy oddalonej o dwie przecznice od domu bo
              > to już zbyt daleko

Wyobrażasz sobie Straż Miejską z drogomierzem, która sprawdza czy wystarczająco blisko swojej klatki zaparkowałeś?
              • Gość: ja Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 18:55
                nie klatki a parkometru. Na abonamencie masz wypisanych numery urządzeń na których obszarze można parkować bez dodatkowych opłat.
              • Gość: Adam Sobieraj ZDM Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.aster.pl 03.12.12, 20:44
                Każdy mieszkaniec wnioskując o abonament wskazuje 8 parkomatów ustawionych najbliżej miejsca zamieszkania i jest to sprawdzane przez kontrolerów SPPN.
                • Gość: Mianowskiego Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 10:43
                  Witam, W zeszłym roku, będąc w 8 miesiącu ciąży zagrożonej i opiekując się 1,5 letnią córeczką dostałam mandat za zaparkowanie w pobliżu skrzyżowania Uniwersytecka/Mochnackiego - czyli 200m od domu! to było jedyne miejsce nie blokujące ruchu pieszych ani samochodów choć rzeczywiście na rogu - szukałam go prawie 30 min. Mam konkretne pytanie - czy ZDM zadał sobie trud oszacowania ilości potrzebnych dla mieszkańców miejsc postojowych? ile dokładnie samochodów jest zarejestrownych na tym obszarze? Po co wyrzucacie pieniądze podatników na parkometry skoro ewidentnie starczy tablica 'tylko dla mieszkanców' ? Czy rozważano zwiększnie ilości miejsc np kosztem wątpliwej urody zarośli przy pługa i pod akademikiem na Mochnackiego? Czy istnieje możliwość wykupienia miejsca parkingowego w rejonie kolonii lubeckiego? jaka jest cena? Pozdrawiam
                  • swiete.jeze Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. 04.12.12, 15:22
                    Gość portalu: Mianowskiego napisał(a):

> Witam, W zeszłym roku, będąc w 8 miesiącu ciąży zagrożonej i opiekując się 1,5
                    > letnią córeczką dostałam mandat za zaparkowanie w pobliżu skrzyżowania Uniwersy
                    > tecka/Mochnackiego - czyli 200m od domu!

No tak, przecież dzięki twojej ciąży samochód od razu przestaje zawadzać.
                    • Gość: Mianowskiego Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 18:11
                      nigdy nie zaparkowałam tak by blokować ruch ani na jezdni ani na chodniku, jestem na to szczególnie uczulona. W okolicy jest natomiast kilka miejsc gdzie samochody nie zawadzają nikomu mimo ze miejsca teoretycznie nielegalne (np róg pluga/mochnackiego)
                      • swiete.jeze Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. 04.12.12, 19:13
                        A co ma twoja ciąża do tematu o parkowaniu?
                        • Gość: m. Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.warszawa.mm.pl 04.12.12, 19:16
                          A co ma twoje zdanie do cudzych osiedli?
                        • Gość: Mianowskiego Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 19:26
                          ciąża a parkowanie jak się ma: np tak, że trudniej wsiąść/wysiąść z samochodu zaparkowanego na ścisk brzuch zwiększa średnicę o metr więc drzwi trzeba otwierać szerzej oraz to, że w zaawansowanej ciąży trudno jest przejść 500m z bagażem i np. starszym dzieckiem pod pachą. No i też to, że normalnie jeżdżę komunikacją, a wtedy nie mogłam. Wszystko jedno z resztą czy ciąża czy inna niepełnosprawność.
                      • Gość: monako czy aby na pewno Pani samochód nie zawadzał nikomu IP: 178.73.28.* 04.12.12, 20:28
                        Irytuje mnie takie arbitralne podejście, że stoi się blokując chodnik (np. właśnie na rogu Pługa i Mochnackiego) i twierdzi się, że nikomu to nie przeszkadza. Owszem przeszkadza! Przeszkadza to, że trudniej jest przejechać po przejściu dla pieszych (z) wózkiem czy przejść o kulach. A nawet mi, jak miałam skręconą nogę parę dodatkowych metrów na omijanie nieprawidłowo zaparkowanych samochodów dodatkowo dawało w kość. Rozumiem więc, że ludziom trwale niepełnosprawnym na prawdę może to nieżle utrudniać życie.
                        Przeszkadza ograniczona widoczność, gdy jadę samochodem albo wręcz kłopoty ze "złamaniem się", gdy muszę z Mianowskiego skręcić w Pługa.
                        W końcu przeszkadzają powstałe w chodniku nierówności, w których tworzą się kałuże oraz przeszkadzają plamy oleju na chodniku.
                        • Gość: Mianowskiego Re: na pewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 22:37
                          podzielam w 100% - ja tez wożę dzieci wózkiem i co chwila mam klopot żeby przejechac chodnikiem na mianowskiego. Też skręcałm w pługa na 2 lub 3 razy i też krew mnie zalewa - na prawdę chodzi mi o miejsca w ktrórych samochód może co najwyżej szpecic, ale nie utrudnia poruszania się nawet wózkiem inwalidzkim/bliźniaczym.
          • Gość: m. Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.warszawa.mm.pl 03.12.12, 19:21
            > bez jaj, 30 złotych na rok to nie jest opłata. Powinno być ~100 zł/miesiąc, wte
            > dy być może niektórzy by się zastanowili czy koniecznie muszą trzymać samochód
            Albo zlikwidują SPPN.
        • swiete.jeze Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. 03.12.12, 18:34
          Gość portalu: Voni napisał(a):

> asperamanka w SPPN mieszkańcy też płacą, coprawda opłata jest symbolicna ale je
          > st, a problemem nie jest to że trzeba będzie płacic tylko to że miejsc parkingo
          > wych będzie o ok 1/3 minej.

Jak wprowadzą im normalne, rynkowe stawki za parkowanie zamiast 40 pln rocznie, to jeszcze będzie zapas wolnych miejsc:)
          • Gość: m. Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. IP: *.warszawa.mm.pl 03.12.12, 19:23
            > Jak wprowadzą im normalne, rynkowe stawki za parkowanie zamiast 40 pln rocznie,
            > to jeszcze będzie zapas wolnych miejsc:)
            Albo mieszkańcy postarają się o zlikwidowanie SPPN, która będzie głównie narzędziem fiskalnym.
          • hajota Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. 04.12.12, 11:10
            swiete.jeze napisała:
            >
            > Jak wprowadzą im normalne, rynkowe stawki za parkowanie zamiast 40 pln rocznie,
            > to jeszcze będzie zapas wolnych miejsc:)

Nie bardzo. Z wyliczeń SPPN wynika, że samochody mieszkańców danej strefy zajmują tylko 12,5% miejsc. O czym nietrudno przekonać się naocznie, wyglądając przez okno późną nocą. Wtedy jest dużo wolnych miejsc (okolice Waryńskiego/Placu Konstytucji).
            • swiete.jeze Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. 04.12.12, 15:27
              hajota napisała:

> Nie bardzo. Z wyliczeń SPPN wynika, że samochody mieszkańców danej strefy zajmu
              > ją tylko 12,5% miejsc. O czym nietrudno przekonać się naocznie, wyglądając prze
              > z okno późną nocą. Wtedy jest dużo wolnych miejsc (okolice Waryńskiego/Placu Ko
              > nstytucji).

Szukałam tych wyników i znalazłam, że faktycznie tych z abonamentem jest 12,5%, ale ponad opłacony czas jest 9,1%, a bez opłaty 25,9%, czyli 35% ludzi pieprzy system. Może warto byłoby go najpierw uszczelnić? Gdzie ta nieuchronność kary?
              czt.zm.org.pl/download/czt/raport_09_1-sppn.pdf strona 9
      • Gość: Kolonia Lubeckiego Aperamanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 01:53
        Po pierwsze, przyjmujesz błędne założenie uważając, że mając pozwolenie na nisko-płatne zaparkowanie swego samochodu w miejscu ogólnodostępnym (czyli na mojej ulicy, lub w bliskiej okolicy) będę zawsze mógł go zaparkować, a ktos, kto nie posiada tego prawa nie będzie mógł tego zrobic. Oczywista nieprawda. I jest to tak oczywiste, ze nawet nie chce mi się wykazywać dlaczego.

Po drugie, chciałbym usłyszeć z Twej strony głębsze uzasadnienie Twego stanowiska, zgodnie z którym miejsce parkingowe w pobliżu mojego domu, w miejscu gdzie żyję i płacę podatki, miejsce o które dbam, gdzie wsiada do samochodu żona z dwojgiem małych dzieci, gdzie wynoszę ciężkie torby z zakupami, skąd wyjeżdżam rano do pracy i dokąd wracam po pracy nie powinno być dla mnie łatwiej dostępne niż dla, powiedzmy, mieszkańca Białołęki. Mieszkającego 15 kilometrów od mojego domu i płacącego (ha, ha, ha) tam podatki?

A Łodzianie? Gdańszczanie? Moskwiczanie? Tez mają miec takie samo prawo jak ja do latwiejszego (ale bynajmniej nie latwego) zycia w dzielnicy, gdzie mieszkam i płacę podatki?
        • Gość: kixx Re: Aperamanka IP: *.acn.waw.pl 04.12.12, 16:09
          dobra,filozofie
          a czym sie rozni Twoje miejsce w Kolonii Lubeckiego,ktore masz za niemal darmo,od miejsca,w ktorym byc moze parkujesz,zajmujac moje miejsce obok mojego domu?
          dodam,parkujesz za darmo...
          a Bialoleka to czesc Warszawy
          ps.nie mieszkam na Bialolece
          • Gość: Kolonia Lubeckiego Re: Asperamanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 00:04
            Odpowiadam Ci, dobry człowieku, który brzydzisz sie filozofią. Otóż w gospodarce wolnorynkowej działają prawa rynku, czyli popytu i podaży. To one najwidoczniej spowodowały, że w okolicy obok Twego domu parking jest łatwo dostępny i bezpłatny, jako ze jest tam zapewne więcej miejsca do parkowania niż lokalnych samochodów (większa podaż niż popyt). Na Kolonii Lubeckiego jest na odwrót. I to bardzo na odwrot.

W sytuacji gdy u Ciebie są wolne miejsca, zaparkowanie tam przeze mnie, "obcego", samochodu żadnej krzywdy Ci nie wyrządza i nie pogarsza warunków życia. Natomiast u nas parkowanie przez obcych, nie placacych tu, ale z chęcią korzystajacych z owocow podatkow płaconych lokalnie, utrudnia nam życie w naszej "małej ojczyźnie" w sposób oczywisty i bardzo uciążliwy.

Ja akurat wiem, że Białołęka to Warszawa, ale myślę, że osiedlającemu się tam (i na innych peryferiach) napływowi nie powinno sie ułatwiać „pasożytowania” na zasiedziałych mieszkańcach naszego miasta, którzy pracą i podatkami (często przez całe pokolenia) przyczynili sie do rozwoju Warszawy.

Słoiki i tak mnie wykorzystują, bo z moich podatków buduje sie jakieś, głównie im potrzebne, mosty Północne, przez które zapewne nigdy nie pojadę. Ze znakomicie większym pożytkiem dla mnie byłoby, gdyby za część tych "mostowych" pieniędzy zbudowano np. podziemny garaż przy Pl. Narutowicza dla mieszkańców Starej Ochoty. Ale, godzę się na to jak jest, w geście solidarności i gościnności, charakteryzujących prawdziwych warszawiaków.

Me poświęcenie ma jednak jakieś granice, a najważniejszą z nich jest zapobieżenie dramatycznemu pogarszaniu się warunków życia w miejscu mojego zamieszkania. W zasadzie cały świat się rozwija, jest coraz lepiej. Dlaczego na Starej Ochocie musi być coraz gorzej?
            • Gość: Mianowskiego Jutro 9:00 spotkanie z ZDM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 00:38
              Na róg Mianowskiego/Uniwersytecka o 9:00 pan z Wydziału Infrastruktury UM Ochoty i pani z ZDM by zwizytować teren (przez telefon przyznała się że nie była). Oczywiście fajnie by było gdyby oprócz mnie kilka osób zainteresowanych wytłumaczyło o co chodzi - a chodzi nam o to, że nowych miejsc parkingowych jest za mało.
      • Gość: P. Re: W SPPN powinni płacić wszyscy. Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 11:39
        Sami oceńcie:
        docs.google.com/file/d/0B1E9ZuaDYo6FcGNUdnd4NU9QODQ/edit?pli=1
        • Gość: monako od Grójeckiej dopuścic parkowanie to głupota! IP: 178.73.28.* 04.12.12, 12:15
          Rzeczywiście. Zwracam honor. Dopuszczono teraz parkowanie po prawej str Mochnackiego za Grójecką! To istna głupota, bo tam nawet większym samochodom trudno było przejechać, jak naonczas nielegalnie na chodniku stawały samochody i zdziebko wystawały na jezdnię a teraz samochody mogą zajmować pas jezdni! Ciekawe, jak śmieciary mają tam jeździć?
    • Gość: gosc "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządkujemy IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 17:50
      Na 'jednokierunkowej' Filtrowej to samo... zlikwidowali kilka miejsc parkingowych. Szkoda slow!
    • mariatg8 "Likwidują miejsca parkingowe" bufet po prostu zwa 03.12.12, 17:53
      riował . Chce warszawiaków zadusić , tak jak w Phenianie . Kiedyś żaden obcy nie śmiał wejść na Ochotę , a teraz ? Cienkie bolki .
    • Gość: SraszMiejska Jeszcze wam tam nastawiamy radarów, że hej. IP: *.corexchange.com 03.12.12, 18:07
    • olecky Podpisanym pod listem należy odebrać prawa jazdy 03.12.12, 18:37
      ...skoro nie ogarniają, że nie parkuje się na skrzyżowaniu, na pasach, na chodniku bez pozostawienia 1,5 m dla pieszych itp., to lepiej żeby nie stwarzali zagrożenia na drodze.
    • Gość: spm holowanie? IP: *.xdsl.centertel.pl 03.12.12, 18:40
      Niestety, SM jest w stanie odholowywać samochody utrudniające ruch jedynie przy okazji rozmaitych "akcji" i imprez masowych. Odholowanie samochodu z własnej inicjatywy, bez wskazania ze strony przełożonych (np. z okolicy stadionu nar.) przerasta mentalne możliwości strażników.
      • jpelczar Re: holowanie? 03.12.12, 22:15
        Kolega raz się uparł, to czekał na tych palantów kilka godzin. Auto odholowali dopiero jak ich pomęczył kilka razy telefonicznie. Parkowanie na zakazach wystarczyłoby rozwiązać przy pomocy holowników oraz skutecznego egzekwowania znaku B36. Niestety tego nie zrobią, bo to państwo działa jak pasożyt, który nie chce zarżnąć nosiciela, żeby ten nie zdechł za szybko.

• Gość: m. To samo dzieje się na Muranowie IP: *.warszawa.mm.pl 03.12.12, 19:21
      Wkrótce zaczną się rozjeżdżone trawniki i upychanie samochodów po osiedlach. A nie mogą po prostu stać w cywilizowanych warunkach tam gdzie ich miejsce, tzn. przy ulicy?
    • Gość: monako Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: 178.73.28.* 03.12.12, 21:35
      zgadzam sie z przedmowczynia, mieszkam na Mochnackiego i mimo, ze sama jestem kierowca zdarza mi sie dzwonic do SM, bo samochody stoja wszedzie-blokuja skrzyzowania, wystaja kuprami, ograniczaja wiec widocznosc i zmuszaja do dziwnych manewrow-np jazdy jednym kolem po chodniku. Te miejsca ktore zostaly "zabrane" nigdy wg kodeksu nie byly miejscami parkingowymi, bo sa to miejsca tuz przed przejsciem dla pieszych, wjazdy do bram, skrzyzowania itp. Jedynie w niektorych miejscach (np. przy Uniwersyteckiej) pojawily sie znaki o parkowaniu rownoleglym i to rzeczywiscie zlikwiduje kilka miejsc.
      Problem jest, zeby ktos to egzekwowal i karal za niewlasciwe parkowanie!
      PS Nota bene, po prawej stronie tuz za wjazdem z Grojeckiej w Mochnackiego po prawej stronie nie wolno parkowac, bo jest znak zakazu zatrzymywania.
    • Gość: wdr popieram działanie ZDM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 22:37
      tylko jeszcze 1 uwaga. w strefie płatnej powinien być dostępny tylko 1 abonament na lokal a nie na mieszkańca + cena powinna wynosić raczej 30zł miesięcznie a nie rocznie.
      • Gość: Mianowskiego Re: popieram działanie ZDM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 11:08
        Przypomnę, że mieszkancy placą podatki. Poza tym nabywając nieruchomości też - a ceny w tym rejonie to ponad 10tys/m2. Ograniczenie do 1go samochodu - dlaczego?
        • swiete.jeze Re: popieram działanie ZDM 05.12.12, 15:52

> Przypomnę, że mieszkancy placą podatki. Poza tym nabywając nieruchomości też -
          > a ceny w tym rejonie to ponad 10tys/m2. Ograniczenie do 1go samochodu - dlaczeg
          > o?

I zapłaciłaś za 8 m^2 ulicy, które zajmuje twoje auto? Jeśli tak, to możesz je sobie ogrodzić, postawić szlaban i strażnika.
    • Gość: Marian A kiedy w końcu znikną samochody z Raszyńskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 23:22
      przed dojazdem do pomnika lotnika? Przecież to paranoja, zastawiają cały chodnik i jechać też się nie da bo wystają na ulicę. Tam powinien być zakaz parkowania.
    • Gość: Słój Jak was dziady nie stać na parking to nie kupować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 23:25
      samochodów. Ja kupiłem mieszkanie na Białoęce razem z parkingiem bo dobrze zarabiam i mnie stać. I nie płaczę na forach jak jakaś łajza. Dla mnie mogą wszystkie miejsca skasować. Do roboty jeżdżę autobusem a na zakupy to pod galerią jest parking.
      • Gość: P. Re: Jak was dziady nie stać na parking to nie kup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 10:07
        Zrozum, że nie wszyscy mieszkają na Białołęce. Niektórzy ludzie mieszkają w Centrum, na Mokotowie, na Starej Ochocie, gdzie są przedwojenne kamienice i tam nie ma parkingów podziemnych. Trzeba parkować na ulicach i uwierz, że każdego stać na parking bo mieszkania tutaj są 2xdroższe niż na tej twojej Białołęce pod Markami. Przeczytaj najpierw artykuł ze zrozumieniem zanim się zaczniesz wypowiadać.
      • Gość: gosc Re: Jak was dziady nie stać na parking to nie kup IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 21:53
        Drogi Sloju,
        Pochwal sie, Ktore galerie odwiedzasz - malarskie czy fotograficzne? Radosc wielka, ze Pana stac na kredyt i nie jestes lajza. Jesli moga miejsca skasowac,miejsca parkingowe, bo wiesz gdzie jest "galeria" to szacun...
      • Gość: ochotnik Ale mnie stac na parking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 00:36
        tylko go nie ma.
        • swiete.jeze Re: Ale mnie stac na parking 05.12.12, 15:55
          Gość portalu: ochotnik napisał(a):

> tylko go nie ma.

Są, tylko niekoniecznie pod oknem.
    • Gość: 'oburzony' "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządkujemy IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.12.12, 23:49
      I znów słyszymy peany na cześć MIR-a.
      Czy ten urzednik z łaskawgo nadania kamaryli warszawskiej coś zrobił dobrze?
      Ale za dwa lata będą wybory pożegnamy kamarylę i niektórych urzędników
    • Gość: Kolonia Lubeckiego Pytania do p. Karoliny Gałeckiej, rzeczniczki ZDM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 01:32
      "Na wymienionych ulicach została wprowadzona zmiana w organizacji ruchu w związku z planowanym rozszerzeniem Strefy Płatnego Parkowania Niestrzeżonego, które nastąpi 1 kwietnia 2013 r. Zmiana w organizacji ruchu nie została wprowadzona pod osłoną nocy. Każdy opracowany przez nas projekt podlega konsultacjom, jest zatwierdzany przez policję i miejskiego inżyniera ruchu. Tak było również i w tym przypadku. Projekt był konsultowany z dzielnicą."

Czy to prawda, ze ten projekt zmian - od strony technicznej - został opracowany w Krakowie, przez ludzi, ktorzy tu nigdy w zyciu nie byli i nie maja pojecia o realiach tego fragmentu dzielnicy? Prosimy uprzejmie o poinformowanie nas, kto ustalal (rozrysowal plany) biale pasy, ograniczyl liczbe miejsc parkingowych itp. Prosimy o podanie nazwy firmy i nazwiska osób odpowiedzialnych za projekt.

Pisze Pani, ze projekt byl konsultowany. I potem dodaje Pani, ze z dzielnicą (czyli, domyslam sie, z urzędem dzielnicy). Otoz chcialbym uprzejmie zwrocic Pani uwage, ze konsultacje maja wtedy miejsce gdy pyta sie o zdanie mieszkanców. Dzielnica tu nie mieszka. Nas, mieszkancow, nikt nie pytal, nikt sie z nami nie konsultowal. Proszę zatem nie fałszowac rzeczywistosci.

Twierdzi Pani, ze ta zmiana nie zostala wprowadzona pod osłoną nocy. Mija sie Pani z prawdą. Sam widziałem, że jedną z jezdni malowano trzy dni temu właśnie w nocy, około 22:00.

Chcielibysmy tez wiedziec kto, personalnie, odpowiada za oszpecenie Kolonii Lubeckiego szkaradnymi bialo-czerwonymi slupkami, calkowicie nie pasujacymi swym tandetnym wygladem do tutejszej przedwojennej zabudowy i w efekcie degradującymi estetykę tego zabytkowego kwartału.

Chcialbym jeszcze raz przypomniec Pani, że zasadą demokracji jest zasieganie opinii społeczeństwa/społeczności (czy to przez wybory, czy to, na przyklad, przez konsultacje) i postępowanie następnie zgodnie z wolą tegoż społeczeństwa/społeczności. A nie dyktowanie przez „władzę” lokalnym społecznościom rozwiązań, bedących sprzecznych z interesem tychże społeczności. Przypominam Pani, ze to my, mieszkańcy, płacimy tu podatki i mamy prawo (w pewnym stopniu) współdecydować, jak nasze pieniądze są rozdysponowywane tam gdzie mieszkamy.

Żeby bylo jasne: popieram z całego serca wprowadzenie – w końcu! - płatnej strefy parkowania na terenie Kolonii Lubeckiego. Sprzeciwiam się stanowczo wprowadzaniu tych zmian niejako „poza plecami mieszkańców”, w sposób który wskazuje, ze zmniejszy się tu jeszcze liczba i tak skąpych miejsc parkingowych.

Korzystając z okazji chciałbym tez wyrazić swoje oburzenie faktem, że przez ostatnich kilka lat wewnętrzne uliczki Kolonii Lubeckiego - w wyniku błędnych i szkodliwych decyzji ZDM - przemieniły się w bezpłatny parking dla niemieszkających tutaj posiadaczy samochodów. Wprowadzenie płatnego parkingu na Filtrowej, Asnyka oraz Akademickiej przy pozostawieniu „bezpłatnej” wewnętrznej Kolonii Lubeckiego spowodowało powstanie nieopisanego tłoku i chaosu na naszych uliczkach i w sposób znaczący pogorszyło jakość życia tutejszych mieszkańców, płatników podatków.
      • Gość: Mianowskiego Re: Pytania do p. Karoliny Gałeckiej, rzeczniczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 10:26
        Popieram w 100%. Proponuję piknik rodzinny na Grójeckiej pod urzędem pod hasłem 'NIE WYRZUCAJCIE NORMALNYCH LUDZI I RODZIN Z KOLONII to skandal który prowadzi do sytuacji w której ta piękna okolica zaczyna nadawać się tylko dla staruszków i studentów bez samochodów. Potwierdzam że pasy na Mianowskiego powstały w nocy, chyba w obawie przed linczem... w ciągu dnia chyba sama wyszłabym okupować chodnik pod domem. Na tym obszarze nie potrzeba wyrzucać pieniędzy na parkomaty - starczy kilka plakietek i mała tablica na każdym rogu : parking tylko dla mieszkańców! Tak byłoby w każdym cywilizowanym mieście. Czy ktokolwiek zadał sobie trud by zrobic zestawienie np. zarejestrowane na tych ulicach samochody vs. ilosc miejsc? Od wiosny w kwartale Mianowskiego/Pługa/Uniwersytecka zlikwidowano około 30% miejsc parkingowych. Sama dostałam w ciągu roku 4 mandaty (np. 300PLN + 3 punkty) - bo z dwójką malutkich dzieci musiałam sobie radzic - parkować tak, by móc otworzyc drzwi po obu stronach. (Jednocześnie sama chodzę z wózkiem i nigdy nie stałam tak, by blokować chodnik). Aktualnie zostaje mi tylko wynając moje piękne, fantastycznie wyremontowane mieszkanie na pokoje dla studentów lub przyjezdnych robotników - Bo któż je kupi jeśli ponad połowa mieszkań wykupiły rodziny (około 30) a miejsc przed domem jest 15? (nie licząc potrzeb kamienicy z naprzeciwka). Najbazdziej złości mnie fakt, że w ciągu ostatniego roku rozmawiałam o tej fatalnej sytuacji z komendantem straży miejskiej, oraz kilka razy byłam w tej sprawie w urzędzie miasta.
    • qnegunda Na Solidarności przy "Kamienicy" niedługo 3 wylecą 04.12.12, 07:36
      Pan Kamiński dostanie prezent od Tramwajów Warszawskich w postaci uwiochowanego tramwaju K. Więc ZDM wywali 3 miejsca parkingowe.
    • obywatel_nienumerowanej_rp projekt [..] jest zatwierdzany przez policję i MIR 04.12.12, 09:45
      ciekawe dlaczego tego typu projekty nie są zatwierdzane przez osoby NAJBARDZIEJ zainteresowane - czyli mieszkańców okolicznych budynków, wspólnoty, itp. - a tylko przez neutralne organizacje, które (oczywiście działając w dobrej wierze i starając się "porządkować" sytuację) generalnie mają wywalone na to, czego dotyczą zmiany... dostają projekt do podpisu, zatwierdzony przez "dzielnicę" (czyli kogo? może burmistrzów, którzy przytulają łapówki za rekonfigurację terenu - może żeby działkę wygospodarować dla jakiegoś dewelopera) i klepią podpis, bo taki rozkaz od przełożonego dostają...

.............................................................
      Co łączy rozbiory, wojny światowe, stalinizm, konkordat i wybór Kaczyńskich na premiera/prezydenta RP? Wszystkie te wydarzenia są formą okupacji narodu polskiego przez żądnych władzy zwyrodnialców.
    • Gość: Mianowskiego Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 11:04
      Samochodu używam rzadko, ale jak muszę - szukam parkingu 30 min i w koncu staję na rogu - i to nie najbliższym, a takim w promieniu 400m. Nie ma miejsc w całej kolonii Lubeckiego czyli w kwartale wawelska/raszynska/filtrowa/grójecka miejsc jest mniej niz mieszkanców, a teraz skasowali jeszcze 30%. Sama przyznajesz ze sytuacja jest dramatyczna.
    • Gość: Mianowskiego "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządkujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 11:11
      Czy można jeszcze dopisać się do protestu?
    • Gość: Lokalny kierowca "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządkujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 11:32
      Dla tych którzy nie widzieli co tam się narobiło, tutaj link:
      Ewidentnie widać, że osoby projektujące organizację ruchu chyba nawet nie pofatygowały się, żeby tam podjęchać i zrobić wizję lokalną. Wprowadzone zmiany w sposobie parkowania nic nie "Porządkują" robią jeszcze większy pie...ik niż był. Tu i tak jest mało miejsc do parkowania, także czemu jeszcze bardziej je ograniczają. To gdzie mamy parkować, na Mokotowie? na Woli? Projektanci chyba nie do końca wiedzieli, że ul. Korzeniowskiego i Hoffmanowej są "ślepe" więc jest całkowity zakaza zatrzymywania się na tych ulicach. Pytanie w takim razie po w ogóle są te ulice, skoro nie można nią nigdzie dojechać, ani się na niej zatrzymać? Ta akcja to już szczyt głupoty lokalnych włądz i ZDM, Ochota i tak jest fatalnie zarządzaną dzielnicą, ale i tak z każdym miesiącem zaskakuje kolejnym absurdem. Jeżeli nie zdejma tych znaków to chyba najlepiej będzie zamalować farbą lub zdemontować we własnym zakresie... Pozdrawiam myślących
    • Gość: Lokalny FOTO, oznakowanie ZDM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 11:35
      Dla tych którzy nie widzieli co tam się narobiło, tutaj link:
      Ewidentnie widać, że osoby projektujące organizację ruchu chyba nawet nie pofatygowały się, żeby tam podjechać i zrobić wizję lokalną. Wprowadzone zmiany w sposobie parkowania nic nie "Porządkują" robią jeszcze większy pie...ik niż był. Tu i tak jest mało miejsc do parkowania, także czemu jeszcze bardziej je ograniczają. To gdzie mamy parkować, na Mokotowie? na Woli? Projektanci chyba nie do końca wiedzieli, że ul. Korzeniowskiego i Hoffmanowej są "ślepe" mimo to wprowadzili jest całkowity zakaz zatrzymywania się na tych ulicach. Pytanie w takim razie po w ogóle są te ulice, skoro nie można nimi nigdzie dojechać, ani się na nich zatrzymać?? Ta akcja to już szczyt głupoty lokalnych włądz i ZDM, Ochota i tak jest fatalnie zarządzaną dzielnicą, ale i tak z każdym miesiącem zaskakuje kolejnym absurdem. Jeżeli nie zdejma tych znaków to chyba najlepiej będzie zamalować farbą lub zdemontować we własnym zakresie... Pozdrawiam myślących
    • Gość: coco "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządkujemy IP: *.prezydent.pl 04.12.12, 11:39
      Pan Burmistrz owszem, konsultował się w sprawie parkowania w Kolonii (Staszica i Lubeckiego) z P. Markiem R., który mianował się przedstawicielem mieszkańców (mieszka w okolicy i ma ciągłe sprawy na policji za nękanie sąsiadów, zakłócanie miru domowego etc - ostatnio prokurator uwierzył, że mieszkańcy go nie lubią "bo lubi porządek" :-)). Pan R. nie posiada samochodu i szczególnie irytują go źle zaparkowane auta (w przeszłości potrafił przy okazji spaceru nogą wybijać lusterka we wszystkich samochodach, które uznał za źle zaparkowane). Pan R. jest regularnym bywalcem urzędu dzielnicy Ochota, a z burmistrzem Żbikowskim spotyka się na stołówce.. Jak się okazuje, ma większe przełożenie na władze gminy niż inne grupy mieszkańców, trudno mi zrozumieć z jakich powodów (ale mogę podać jeszcze kilka przykładów konsultacji z Panem R.). Co do samego parkowania, Kolonia wymaga uporządkowania, ale powinno się to stać równolegle z postawieniem parkometrów. Bo oprócz mieszkańców głównymi użytkownikami strefy są pracownicy NIK, Ministerstwa Środowiska i wiele osób przesiadający się właśnie na Ochocie w środki komunikacji miejskiej (bo tylko tam jeszcze nie trzeba płacić za porkowanie). Jeżeli mieszkańcy dzielnicy nie będą mogli parkować blisko swoich domów, zostaną w niej faktycznie studenci i ludzie starsi, a nie o to chyba chodzi władzom dzielnicy...
      • Gość: Zenon Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.acn.waw.pl 04.12.12, 12:45
        Drogi kolego,

gdybys parkowal porzadnie, pewnie zaden pan R. czy inny lusterka by Ci nie wybil. Parkujac zle, na chodniku niszczysz wlasnosc publiczna i uniemozliwiasz lub utrudniasz korzystanie z niej. Zastanawiam sie tez dlaczego mieszkajac niemal w samym centrum miasta tak bardzo zalezy Ci na trzymaniu zlomu, ktorego nie masz gdzie postawic. Proponuje pojechac do cywilizowanych miast i popytac ludzi - zeby miec samochod trzeba miec miejsce parkingowe - w zwiazku z czym niewielu ma samochody, wiekszosc korzysta z komunikacji. Mieszkanie w centrum jest pewnym luksusem a posiadanie samochodu bez miejsca - klopotem, jesli zwyczjnie nie glupota.
        • Gość: lokalny pieszy Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.compi.net.pl 04.12.12, 12:49
          Dokładnie tak; ani trochę nie inaczej!
    • Gość: lokalny pieszy "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządkujemy IP: *.compi.net.pl 04.12.12, 12:48
      Świetna robota*. ZDM nie ograniczył liczby miejsc do parkowania tylko je uporządkował.
      Bardzo duża ilość samochodów parkujących w Kolonii Lubeckiego robi to bezmyślnie lub niezgodnie z prawem.
      Jeżeli wyrzucimy wszystkich parkujących bezmyślnie to reszta akurat zmieści się na miejscach pozostawionych w planie ZDM. I da się pójść na spacer bez potrzeby ciągłego ocierania się o samochody!

I najważniejsze: na Starej Ochocie nie ma więcej miejsca na samochody. Po prostu nie ma. Fizycznie, nie ma gdzie ich wcisnąć. Ani ZDM, ani Prezydent USA, ani sam Papież nic na to nie poradzą. Ja rozumiem, że każdy musi mieć samochód nowy i duży; i żona też musi mieć samochód nowy i duży; bo to prestiż przecież, że hoho. Ale miejsc po prostu nie ma.
      Rzecz jest prosta: mieszkam na Ochocie (ładna dzielnica, z zielenią zamiast samochodów) i liczę się z tym, że nie będzie gdzie zaparkować (swój samochód wymieniam na Smarta, a żonie kupuję rower).

*Pomijam oczywiście nowe miejsca parkingowe na Mochnackiego, przy skrzyżowaniu z Grójecką. To akurat jest totalna głupota.
      • Gość: Mianowskiego Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 19:54
        A dzieci mają biec za rowerem czy za Smartem? .. :) czyli jednak opcja bez dzieci = dzielnica dla studentów i przyjezdnych robotników ( dla emerytów nie nadaje się, bo tylko 2 kamienice mają windy!) W cywilizowanych miastach takie uliczki mają znak 'tylko dla mieszkańców'.
        • Gość: lokalny pieszy Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.compi.net.pl 05.12.12, 11:38
          Nie ma najmniejszego problemu. Sam mogę przykleić na Mochnackiego tabliczkę "tylko dla mieszkańców". Tylko co to zmieni?

Nie rozumiem do końca co masz na myśli pisząc "cywilizowane miasta"? Warszawa nie jest cywilizowanym miastem? Miasta, te cywilizowane, inne, powinny być dla nas wzorem?
          Słuchaj, granice są otwarte. Jak Ci się nie podoba to nic nie stoi na przeszkodzie aby zamienić miejsce zamieszkania na jakieś "cywilizowane".
          • Gość: Mianowskiego Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 13:34
            miałam na myśli inne zatłoczone stolice Europejskie, gdzie są te same problemy, a które znalazły odpowiednie rozwiązania cywilizacyjne (mi też nie odpowiada parking na dziko)
            • Gość: lokalny pieszy Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.compi.net.pl 05.12.12, 14:41
              Chętnie posłucham które zatłoczone stolice Europejskie znalazły odpowiednie rozwiązania? I co to za rozwiązania?

Z tego co ja się orientuję to żadna stolica europejska (spośród tych, które w Polsce nazywa się "cywilizowanymi") nie znalazła odpowiedniego rozwiązania. Odpowiednie rozwiązanie siedzi w głowach ich mieszkańców.
              W zatłoczonych stolicach europejskich jeżeli chce się mieszkać w (prawie) samym centrum miasta, w zielonej, pełnej kamienic dzielnicy, to nie ma co liczyć na miejsce postojowe pod domem. I to jest dla mieszkańców tych stolic zupełnie oczywiste i naturalne. A wydzielanie miejsc do parkowania, tak aby kierowcy nie parkowali bezmyślnie i niezgodnie z prawem jest jak najbardziej pożądane.
              Tym samym wdrożenie "odpowiednich rozwiązań cywilizacyjnych" jest dziecinnie proste: Pozbyć się stosunku roszczeniowego.
              (Sprzedać samochód, kupić rower. Zorganizować sobie miejsce parkingowe. Nauczyć się rozkładu jazdy komunikacji miejskiej. A jeżeli życie bez samochodu traci sens - przeprowadzić się do dzielnicy z parkingami zamiast zieleni.)
              • Gość: P. Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 16:20
                Mam wrażenie, że większość komentujących zbacza w swoich wypowiedziać z kursu. Tu są zdjęcia oceńcie sami: docs.google.com/file/d/0B1E9ZuaDYo6FcGNUdnd4NU9QODQ/edit?pli=1
                Chodzi o bezmyślność, brak profesjonalizmu i brak nadzoru ZDM i Urzędu Dzielnicy, który przygotowuje takie zmiany aby "uporządkować", a de facto tworzy więcej problemów i absurów niż jest bo nie potrafią ruszyć głowami. Co ciekawe projekt organizacji ruchu robiła firma z Krakowa, pewnie najtańsza która wygrała przetarg. Patrząc na oznakowania które wprowadzili wątpie, żeby zrobili wizję lokalną.
                • Gość: lokalny pieszy Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.compi.net.pl 05.12.12, 16:48
                  Wybrałeś kilka miejsc w których można się do czegoś przyczepić i uważasz je za reprezentatywne?
                  W jednym miejscu (na Mochnackiego) narzekasz, że nie zmieści się śmieciarka lub samochód dostawczy, w innym miejscu (na Korzeniowskiego) nie pasuje Ci, że zrobią miejsce aby śmieciarka mogła dojechać?
                  Nie domalowali kilku pasów bo stały samochody? Faktycznie, to świadczy o tym, że projekt był do niczego.
                  I jeszcze (moja ulubiona!) wszechwiedza! "Ludzie parkują (...) od dziesięcioleci i nikt nie miał z tym wcześniej problemów". Skąd wiesz, że nikt? Konsultowałeś to ze wszystkimi?

I wyjaśnie. W tej chwili na Starej Ochocie nie da się przejść przez ulicę nie ocierając się o samochody. Każde skrzyżowanie zastawione jest bezmyślnie i niezgodnie z prawem parkującymi samochodami. Mochnackiego nie da się przejechać nie wjeżdżając na chodnik z prawej strony, bo masa idiotów zajmuje połowę jezdni.
                  Nawet jeżeli plan ZDM zawiera błędy (a na razie pokazałeś tylko odwrotnie postawione znaki) to i tak będzie tylko lepiej.
              • swiete.jeze Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku 05.12.12, 21:48
                Gość portalu: lokalny pieszy napisał(a):

> W zatłoczonych stolicach europejskich jeżeli chce się mieszkać w (prawie) samym
                > centrum miasta, w zielonej, pełnej kamienic dzielnicy, to nie ma co liczyć na
                > miejsce postojowe pod domem. I to jest dla mieszkańców tych stolic zupełnie ocz
                > ywiste i naturalne. A wydzielanie miejsc do parkowania, tak aby kierowcy nie pa
                > rkowali bezmyślnie i niezgodnie z prawem jest jak najbardziej pożądane.
                > Tym samym wdrożenie "odpowiednich rozwiązań cywilizacyjnych" jest dziecinnie pr
                > oste: Pozbyć się stosunku roszczeniowego.
                > (Sprzedać samochód, kupić rower. Zorganizować sobie miejsce parkingowe. Nauczyć
                > się rozkładu jazdy komunikacji miejskiej. A jeżeli życie bez samochodu traci s
                > ens - przeprowadzić się do dzielnicy z parkingami zamiast zieleni.)

Ale ta pani jest w ciąży i jej się należy, nie wiesz?
      • Gość: ochotnik lokalny pieszy ale ma Smarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 00:51
        Piszesz lokalny pieszy, ze tu nie ma miejsc parkingowych. I nawety Papiez ich wiecej nie stworzy.

Co do miejsc parkingowycvh, to pragne cie poinformowac, ze miejsca są i dla tutwejszych mieszkancow by ich w zupelnosci wystarczylo. Rzecz w tym, ze te miejsca sa zajęte przez cwaniakow, ktorzy chca zaoszczedzic i ucekaja z miejsc platnego parkowania na teren Kolonii Lubeckiego. Oraz, druga sprawa, to studenci z Akademika. Kazdy teraz ma szrota za 1000 zl i musi go zaparkowac pod Akademikiem. A przeciez na zajecia nimi chyba nie jezdzą? Owszem, miejsca te zwalniaja sie na weekend. Zaś w ciagu tygodnia wsrod parkujacych samochodow w tej okolicy moze 10% ma rejestracje ochocką.

Zaś co do powiekszenia ilosci miejsc parkingowych... Hm, myslisz, ze zbudowanie parkingu podziemnego przerasta mozliwosci technologiczne ludzkosci w II dekadzie XXI wieku? Może jakby Prezydent USA wziął się do spółki z Papieżem (ZDM celowo pomijam ze względow oczywistych) za tę robotę, to może by dali radę. Jak sądzisz?
        • Gość: lokalny pieszy Re: pieszy to pieszy, smarta nie ma. IP: *.compi.net.pl 05.12.12, 11:31
          Ja jednak zaryzykowałbym stwierdzenie, że więcej niż szrotów z akademika jest wszelkiego rodzaju kombi z tablicami WU. Ale to tylko moja opinia.

Tylko, że zupełnie nie w tym rzecz. ZDM wykonał świetną robotę, uporządkował miejsca parkingowe i jest szansa, że ochota będzie znowu dla ludzi a nie dla samochodów.
          Kto na tych miejscach parkuje to sprawa zupełnie inna. Zwiększenie lub zmniejszenie liczby miejsc parkinogwych nie wpłynie na liczbę parkujących cwaniaków i studentów.

Ale masz rację, najlepsze rozwiązanie to parking podziemny. Zadzwonię zaraz do Benedykta i sprawdzę co da się zrobić.
          • Gość: ochotnik Re: pieszy to pieszy, smarta nie ma. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 23:17
            "Ja jednak zaryzykowałbym stwierdzenie, że więcej niż szrotów z akademika jest w
            > szelkiego rodzaju kombi z tablicami WU. Ale to tylko moja opinia."

Przykro mi bardzo, ze musze to powiedziec, ale jestes kretynem.

Jak bedziesz mial chwile czasu, to przejdz sie w ciagu tygodnia po Uniwersyteckiej, na przyklad. Ochota ma numery zaczynajace sie od WU. I daj znac na forum co zobaczyles.

Staram sie hamowac agresje, ale w stosunku do niektorych osobnikow zadanie to mnie przerasta. Twoja wypowiedz jest z rodzaju: "wedlug mnie na Saharze jest wiecej drzew niz piasku". Czy z takim stwierdzeniem mozna dyskutowac?

Jestem gotow sie zalozyc, że dostales polecenie sluzbowe bądź rodzinne bądź towarzyskie z ZDM, aby chwalic burdel, ktory oni robia. Albo nawet sam jestes pracownikiem tej, cieprpiacej na brak profesjonalistow, instytucji.

Koncze z Toba wymiane pogladow. Z oszustami nie dyskutuje.
    • Gość: Gosc Zakaz parkowania na Langiewicza IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 17:39
      Czy ktos z Szanownych Czytelników Forum potrafi wyjaśnić logikę ustanowienia zakazu parkowania na ul. Langiewicza?
      I czy ktoś pamięta co stało za idea postawienia słupów latarniowych dokładnie pośrodku chodników m.inn na Langiewicza i Sędziowskiej? Czy nikomu te latarnie nie przeszkadzają?
    • Gość: Mianowskiego "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządkujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 18:25
      spotkanie z ZDM jutro o 9:00 róg mianowskiego/uniwersytecka
      • Gość: Lokalny działacz Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 20:28
        Czy ZDM potwierdził to spotkanie?
      • swiete.jeze Re: "Likwidują miejsca parkingowe". ZDM: Porządku 06.12.12, 10:19

> spotkanie z ZDM jutro o 9:00 róg mianowskiego/uniwersytecka

I jak po tym spotkaniu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka