Dodaj do ulubionych

Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci

• Gość: traktorek Czy druga metoda jest zgodna z prawem? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.13, 21:32
      W ustawie mówi się o ustaleniu stawki - jednej stawki "rada gminy [...] ustali
      stawkę takiej opłaty", stawkę, liczba pojedyncza!
      Tymczasem tutaj mamy cała tabelek stawek, albo funkcję.
      Dalej, zgodnie z ustawą opłata ma być naliczana jako "iloczyn: [...] 3) powierzchni lokalu mieszkalnego"

Zamysł ustawodawcy wydaje się jasny - stawkę (liczbę) mnożymy przez powierzchnię, wychodzi kwota. Jeżeli zamiast stawki-liczby damy funkcję, wtedy wtedy nie mamy do czynienia z prostym iloczynem lecz bardziej złożoną funkcją. Według mnie jest tu co najmniej poważna wątpliwość, czy taka interpretacja ustawy jest dopuszczalna.
      Jako ciekawostkę można zauważyć, że to miasto stołeczne Warzszawa w trakcie procesu legislcyjnego proponowało wprowadzenie m.in. naliczania opłat w formie "stawka przemnożona przez ilość m2", czyli wspomniany prosty iloczyn.

Miastu radziłbym uważać z eksperymentami, bo skończy się jak z przedszkolami, uchyleniem przez sąd i zwrotami wpłat!

Poza tym, mam szczerą nadzieją że to nomen omen guano legislacyjne zostanie "odstrzelone" przez Trybunał Konstytucyjny. Zważywszy, że wątpliwości w tym zakresie wyrażał w swojej opinii Sąd Najwyższy, szanse są duże.

Niestety, może skończyć się tym że MY zapłacimy trzy razy.
      1) za śmieci w opłatach,
      2) za zwroty zawyżonych opłat w podatkach (po wyroku sądu); kasy wypłaconej za utylizację już nikt nie odda, więc zwrotu punktu 1 nie będzie; niby ddamy sami sobie ale po drodze machina publiczna swoje weźmie,
      3) za odszkodowania dla "wywłaszczonych" przedsiębiorców (prawa nabyte, arbitraż międzynarodowy przy firmach zagranicznych) - w podatkach.

Dziękujemy Ci, przemądry Prawdawco!
    • paszczak Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci 03.01.13, 21:34
      Co oni chrzanią, że nie można naliczać opłat w oparciu o zużycie wody. 100 tys to niewiele, można w takich miejscach zastosować inny system.
      • robert_wwa Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 03.01.13, 21:54
        Nie można. Ustawa jasno mówi o jednym sposobie naliczania opłat.
        • Gość: blokowiec Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 22:21
          i dlatego powinno być od ilości zużytej (pobranej z wodociągu) wody. Ktoś kto wynajmuje na czarno wodę też zużywa (bez względu na to czy ma kanalizację czy nie)...
          • robert_wwa Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 03.01.13, 23:02
            A Ci co nie mają sieci wodnokanalizacyjnej? Ja też bym się skłaniał do tej opcji i nawet uznał, że płacenie części za tych bez "wody" to zadość uczynienie, że miasto im takich podstaw nie zapewniło. Ale jednak +100 tys osób z 1,7mln to jest ok 6% to sporo mimo wszystko na tyle dużo, że nie płacą to mają to w nosie więc nie segregują itd więc koszty dla reszty idą jeszcze ciut więcej do góry.
            • Gość: A Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 23:48
              Ty naprawdę wierzysz, że w bodajże najbardziej zurbanizowanym mieście naszego kraju na 1.7 mln zameldowanych (2.3 mln faktycznie mieszkających) aż 100 tys. nie ma dostępu do wodociągu miejskiego? XXI wiek, duża stolica dużego europejskiego państwa, a ludzie czerpią wodę hydroforem ze studni niczym na wsi? Sorry, nie kupuję tego. Gdzie niby takie gospodarstwa domowe są? Regaty, Kobiałka, Olesin, Falenica, Pyry? Nie wierzę, że tam nie ma wodociągu, ani w to, że w takich warunkach żyje aż 100 tys. ludzi.
              Jeżeli sam nie posiadasz takiej wiedzy, nie powinieneś łykać jak młody pelikan wszystkiego co powie władza.
              • robert_wwa Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 03.01.13, 23:52
                A ty wiesz, że po prawej stronie Wisły (z lewej chyba nie ale mogę się mylić) są mieszkania z toaletą na podwórku? Taki Wawer w zeszłym roku w 70% nie miał przyłącza teraz jest lepiej ale ludzie nie chcą się podłączać bo drogo więc niewiele się zmieniło. I lepiej ciągnąć wodę swoimi sposobami ze studni i szambo. Tak Warszawa to nie tylko metropolia.
                • Gość: A.K. Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.13, 00:30
                  To, że na Wawrze mogą zdarzyć się domy ze studnią i sławojką jeszcze mogę zrozumieć. Ale że ludzi żyjących w takich warunkach jest aż 100 tysięcy? No nie, ilościowo to jest z pół Ursynowa. Stawiałbym max. kilka tys. A biorąc pod uwagę małe zagęszczenie ludności w takich warunkach, to musiałoby być powierzchniowo z 1/4 miasta. Wiem, wiem, dzielnica Wawer ma dość dużą powierzchnię.
                  Mogę takie info skonfrontować z sytuacją mojego domu rodzinnego. Jest to osiedle willowe na peryferiach miasta wojewódzkiego. Królują tam tzw. "gierkowe sześciany" budowane na przełomie lat 70-tych i 80-tych. Do tej pory moja ulica jest ostatnią ulicą miasta. Za tylną granicą posesji sąsiadów z naprzeciwka jest już gmina Supraśl. Jak wygląda tam kwestia przyłączy? Jak miałem 5 lat, w 1987, to był i wodociąg, i kanalizacja, i gaz, zdaje się nawet telefon. A było to bardzo młode osiedle. Resztki studni jeszcze są, ale była ona wykorzystywana jedynie podczas budowy. Nie pamiętam byśmy z niej kiedykolwiek korzystali.
                  Wawer w granicach Warszawy nie jest chyba od 5 lat, tylko od dłuższego czasu. Dziwi mnie bardzo, że w stolicy mieszkają ludzie, którzy nie chcą być podłączeni do miejskich sieci. Albo tak bardzo podoba im się dotychczasowy stan, albo to wyjątkowo nostalgiczni przyjezdni.
                  • robert_wwa Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 00:58
                    Sam Wawer to 70tys mieszkańców 70% (nie wiem jak dziś to w 2011 tyle nie miało ale coś budują) z tego mamy już 50tys osób a nie twoje kilka. A zostaje jeszcze spory kawałek miasta na drugie tyle. Zostaje jak media podawały ostatnio 40% mieszkań komunalnych na Pradze bez łazienki. nie wiem ile ich jest ale kolejne naście tysięcy.
                    • pmk_pmk Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 11:38
                      Przestan bredzic jak potluczony, Robert. Wode maja, nie maja toalet. Widzisz gdzies w Warszawie beczkowozy stale dowozace wode albo ludzi latajacych do studni albo fontan z wiadrami?!

Ostatecznie, w wypadku jakichs ruder totalnie bez kanalizacji nalezy ich z automatu podciagac pod srednie zuzycie wypadajace na gospodarstwo domowe w Warszawie i dac mozliwosc odwolania sie osobom samotnym w celu obnizenia kwoty po udokumentowaniu, ze naprawde mieszkaja samotnie.
                  • swiete.jeze Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 08:08
                    > D
                    > ziwi mnie bardzo, że w stolicy mieszkają ludzie, którzy nie chcą być podłączeni
                    > do miejskich sieci. Albo tak bardzo podoba im się dotychczasowy stan, albo to
                    > wyjątkowo nostalgiczni przyjezdni.

Odpowiedź jest bardzo prosta i nie wiem czemu ją pominąłeś.
                  • momas Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 09:47
                    Bez wodociągu duza część dzielnic: Wawer, Rembertów, Wesoła,
                    Białołęka tez.
                    Proszę sprawdzic, ile osob mieszka w tych dzielnicach.
                    Do kanalizacji zostalismy podłączeni w 2007, roku. Jak opowiedziałam o tym wojtowi jednej ze świętokrzyskich gmin - nie był w stanie uwierzyć, ze w Warszawie dzieją sie takie rzeczy. Ludzie z mniejszych miejscowosci nie zdją sobie sprawy, ze w stolicy moze byc brak wodociągu, czy kanalizacj. sytąd nie dziwi mnie, ze twoja reakcja (do internauty z Supraśla)
                    Nawet dzieląc liczbę mieszkańców przez 2 (bo jednak cżesc mieszkanców ma mozliwosc podlączenia sie do wodociągu, chhoc jest ich zdecydowanie mniej niz 50 procent w w/w dzielnicach) daje to ok 100 tys .
                    • pmk_pmk Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 11:43
                      OK, przekonalas mnie, przyznaje, ze dla mnie wymienione dzielnice to juz nie Warszawa.

W takim razie w tych wypadkach zostaje albo przelicznik ze zuzucia pradu, albo placenie ryczaltu, czyli sredniej kwoty wypadajacej w Warszawie na gospodarstwo domowe.
                      • momas Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 12:09
                        no fakt, taki Rembertów wciąz ma małopiasteczkowy charakter.
                        Chociaz przylączony do Warszawy w 1957 roku (czyli wczesnie niz np Ursus)
                        Wawer - w warszawie od 1951 - tak samo jak Ursynow...
                        (jeszcze w latach 70, o kolezance mieszkającej w Aninie mówiono, ze mieszka na wsi :D)

Jednak Warszawa.

Problem polega na tym, ze ustawa nakazuje stosowanie jednego systemu oplat dla calej gminy...
                        To co ty proponujesz byloby systemem mieszanym...
                • momas Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 09:49
                  gwoli wyjasnienia - nie przyłączają sie do kanalizacji sciekowej.
                  Wodociągi - inna bajka - chcieliby, tylko nie ma. albo trzeba ciąnąc przylącze np 100 m.
              • jhbsk Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 11:46
                Dostęp to jedno a korzystanie drugie. Duża część mieszkańców Wawra ma własne ujęcia.
        • autor100 Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 00:53
          To znaczy, że ustawa jest idiotyczna i czym prędzej należy ją zmienić :-))
          Jeśli ktoś chce w identyczny sposób rozliczać warszawski blokowiska, warszawskie kamienice, warszawskie dzielnice domków jednorodzinnych czy podwarszawskie sypialnie bądź wsie rozrzucone na wielu hektarach, to znaczy że jest idiotą.
          Może czas krzyknąć: Król jest nagi
    • Gość: antek Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 21:43
      To ja Wam napiszę ile płacę za wywóz śmieci z domu jednorodzinnego ( taki jak większe mieszkanie, 3 osoby).
      Obsługuje mnie Remondis. Podobnie jak MPO ma podobną ofertę dla takich jak ja. Wywóz śmieci co tydzień ( pojemnik 120L) lub co dwa tygodnie ( pojemnik 240L ), nie można inaczej + wywóz segregowanych, dwa worki, jeden ( papier, plastik, metale) i drugi szkło. Worki odbierane co 4 tygodnie. Wszystko ma być czyste, słoik po dżemie ma być umyty, pojemnik po jogurcie również. Segreguję, myję i jeszcze za to płacę!
      Też tak robicie??
      Kosztuje to: 28,08zł brutto pojemnik 240l( co dwa tygodnie, daje to 2lub3 razy w miesiącu) + 14,04 brutto za worki( raz w miesiącu) czyli miesięcznie 70,20zł, lub przy trzech wywozach pojemników 98,28zł.
      Według nowych zasad zapłacę 79, 28zł miesięcznie, przy rozliczeniu z m2, albo 48zł, przy rozliczeniu z gospodarstwa. Co bym wolał?
      Chyba jasne że 48 zł, ale przyznam, oczekiwałem ( znałem przykład Legionowa) że opłaty będą niższe.
      • Gość: miśko Solidarność wg Robert_wwa IP: *.ip.netia.com.pl 04.01.13, 09:17
        no i teraz się zgadza.

biedny zapłaci więcej, bogaty zapłaci mniej.

to jest ta SOLIDARNOŚĆ wg ROBERT_WWA
        • Gość: antek Re: Solidarność wg Robert_wwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 19:17
          Piszesz do mnie, że ja to ten bogaty?? Jakieś masz stereotypowe widzenie świata, mieszkanie we własnym domu nie oznacza bogactwa. Gdybym napisał ile płacę za wywóz śmieci z mojego 2500 metrowego pałacu, no! mógłbyś pomyśleć, że mam kasę! Niejedno mieszkanie większe niż mój dom, może nawet Twoje, a śmieci produkujemy pewnie tyle samo.
          Jestem zainteresowany by płacić mniej, Ty pewnie też, ja nie mam teraz pretensji do Ciebie że płacisz mniej niż ja, czemu się więc mnie czepiasz? Płacę całe lata więcej, a teraz może będę płacił tyle samo, a może mniej. Coś w tym złego??

• robert_wwa Re: Solidarność wg Robert_wwa 04.01.13, 22:02
          A gdzie ja to napisałem? Solidarność znaczy każdy zapłaci i coś trzeba wybrać. Bo śmieci w mieście są wspólnym problemem.
          I w której opcji bogaty zapłaci mniej a biedny więcej? To dość stereotypowe. Co masz konkretnie na myśli?
    • Gość: an1005 Pazernosc IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 21:54
      PAZERNOSC PAZERNOSC PAZERNOSC
      Najbardziej pazerne panstwo jakie znam. Stawki dopasowane do dochodow kulczyckopodbnych. Reszta niewolnikow niech zdycha. TYlko kto wam bedzie robil te kokosy jak pozdychamy
    • zdziwiony1980 Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci 03.01.13, 21:55
      teraz płacę 10 zł , a mam płacić prawie 50 ? !!!!

niech Cię ....uj strzeli HGW i całe to PO !!!
    • greg.waw Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci 03.01.13, 22:02
      Niezła podwyżka nam się szykuje. Do tej pory płaciłem 18zł, a teraz będę płacił 45 lub więcej. A miało być taniej. PO nigdy na pewno nie dostanie mojego głosu w żadnych wyborach!
    • greg.waw Re: dla mnie 300% podwyżki!!! 03.01.13, 22:06
      robert_wwa napisał:

> Stety niestety nie ma innej metody jak solidarność. Ty płacisz 14zł ktoś płaci
      > 14zł a kto inny 8zł bo oddaje 2 worki a 5 wyrzuca do lasu czy do sąsiada.

Nieważne ile worków śmieci wyprodukuję - co miesiąc płacę 18 zł. Niech żyje Rzeczpospolita Urzędasów!
      • robert_wwa Re: dla mnie 300% podwyżki!!! 03.01.13, 22:10
        Czyli też jest to jakieś uśrednienie nic więcej. Tylko, że tym razem w skali miasta a nie wspólnoty. Zarząd wspólnoty można odwołać to samo można zrobić z władzą miejską. Niczym to się nie różni.
    • Gość: blokowiec Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 22:11
      a jak w wieżowcach ustalą kto segreguje a kto nie?
    • Gość: kabatnik Stawiajcie kontenery w lasach... IP: *.acn.waw.pl 03.01.13, 22:19
      bo tam trafi większość śmieci jak ta podwyżka wejdzie w życie. Już jest wielki syf w lasach, strach pomyśleć co będzie teraz
    • Gość: Antek Skąd ta kolosalna kwota? IP: *.jmdi.pl 03.01.13, 22:22
      Teraz płacę 0,35zł za m2 mieszkania. \Czy to oznacza, że zarządca osiedla może wynegocjować opłatę 56% niższą niż władze 2 milionowego miasta? Dla mnie taka wysokość opłaty to bandytyzm.
      • robert_wwa Re: Skąd ta kolosalna kwota? 03.01.13, 23:03
        Pytanie za co ty płacisz. Wywóz śmieci. A miasto ma obowiązek zmienić obecny podział z wysypisk na inne pro ekologiczne czyli odzyskiwanie ile wlezie.
        • Gość: m Re: Skąd ta kolosalna kwota? IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.13, 12:06
          Dziwne, że zagranicą ceny są niższe niż w Polsce. Zapłacimy, żeby kolesiom z firm PO żyło się lepiej
          • robert_wwa Re: Skąd ta kolosalna kwota? 04.01.13, 12:28
            Inny nick ale to samo.Dane ile wynosiły jak nie utylizowali 95% a byli w naszej sytuacji. Jak system działa, wszystkie zakłady potrzebne ku temu są to musi być taniej.
            To jak z oczyszczalnią Czajka. Samo oczyszczanie to pikuś ale koszt kilku miliardów gdzieś musiał się znaleźć więc stąd podwyżki. Takie czy inne kwestia dyskusji ale samo się nie zbuduje.
            • ceziu75 Re: Skąd ta kolosalna kwota - patologia 04.01.13, 13:43
              Patologia w śmieciach w Warszawie jest głeboko zakorzeniona.
              Przetarg nazakup śmieciarek dla MPO za 35 mln zł - podejżenie ustawienia zajmuje się prokuratura na Woli i CBA.
              Zauwżcie że w nowych zasadach prawa mają Firmy śmieciowe, a nie mieszkańcy - nie równość podmiotów umowy.
              Firma śmieciowa skarżącym się mieszkańcom podniesie opłatę o 40%
    • Gość: antek Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 22:34
      Piszecie że płacicie 10zł, 13zł? Ale za co? Przypuszczam że za jedną osobę miesięcznie.
      Czy za mieszkanie 60m2? Nie wiem, proszę mnie oświecić.
      Płacicie spółdzielni lub wspólnocie w czynszu, jakie rachunki płacą firmie wywozowej , tego pewnie nie wiecie?
      W artykule jest wspomniane że:
      ""Chodzi o to, że choć zarządcy budynków będą rozliczać się z ratuszem według zasad ustalonych przez władze miasta, mogą nadal stosować swoje, sprawdzone już metody rozliczania opłat za śmieci (np. nadal trzymać się metody "od osoby" albo od metrażu).""
      Zakładając że budynek wspólnoty ma np.25 mieszkań zapłaci za wywóz 24x45zł=1125zł.
      Jeśli podzielić tą kwotę na liczbę mieszkańców, lub m2 zajmowanych mieszkań wyjdą wartości być może podobne do tych które są teraz.
      25 mieszkań x 3 osoby = 75osób
      1125/75=15 zł na osobę. Jeśli mieszka jedna osoba zapłaci 15zł, jeśli trzy 45 zł.
      Dobrze liczę?

• kmh777 Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 20:57
        Naszą 29-lokalową wspólnotę obsługuje Lekaro. Płacimy za wywóz nieczystości stałych z pojemnika 1100l. 30zł. netto, a nieczystości segregowanych 24zł. netto. Wywóz 2 razy w tygodniu w zupełności nam wystarcza.
    • Gość: tommen Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 23:36
      tyle metod a nie ma najprostszej - od ilosci wyrzuconych śmieci
      • robert_wwa Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 03.01.13, 23:39
        A jak to realnie policzyć?
        • Gość: tommen Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 23:41
          zważyć
          • robert_wwa Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 03.01.13, 23:48
            Czyli przy każdych drzwiach stoi gość który czeka na ciebie i jak wychodzisz to ważysz komisyjnie. Bo inaczej to będzie jak dziś podrzucanie do lasu czy sąsiada i podpisywanie fikcyjnych umów aby była. Konkretnie jak sprawdzić, że ja wyrzucam 2 worki a nie 3 tygodniowo?
    • tommen Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci 03.01.13, 23:39
      komuno wróć- no i wróciła
    • Gość: Celina Złodzieje z PO IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.13, 23:59
      Teraz płacę 9 zł od osoby czyli 18 zł miesięcznie. HGW wymyśliła, że mam płacić prawie 3x tyle bo 48 złotych.
      • robert_wwa Re: Złodzieje z PO 04.01.13, 00:04
        A za co płacisz? Za śmieci to wiemy. Ale za co konkretnie i jaka wina HGW, że UE narzuciła nam takie a nie inne nakazy?
        • Gość: m Re: Złodzieje z PO IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.13, 12:08
          Taka wina, że w większości państw UE ceny za wywóz są NIŻSZE.
          Cała różnica między kosztem utylizacji a opłatą będzie więc ogromnym zarobkiem dla firm kolesiów z PO.
          • robert_wwa Re: Złodzieje z PO 04.01.13, 12:26
            A ile ich to kosztowało jak zaczynali? Możesz jakieś dane podesłać?
            • Gość: filut z Pragi Re: Złodzieje z PO prosza o dane do propagandy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 12:35
              "konsultacje" juz sie zakonczyly, jak rowniez "analyzy" za gruba forse juz wykonane- wiec Bufet ma juz wszystkie liczby w kalkulatorze

teraz przyszedl czas zeby wykonac rozkazy zlupienia Polakow, a nie owijania guana papierkiem dalszego dopytywania sie, a co, a jak
              • robert_wwa Re: Złodzieje z PO prosza o dane do propagandy 04.01.13, 22:34
                I dlatego nie bronie PO tylko zasady jaką jest komunalizacja śmieci.
                Konsultacji brak. I obawiam się, że teraz radnym dadzą wyliczenia bez wyliczeń. Tzn co i ile dla mieszkańców bez kosztów. PO wrzuci do jako ostatni punkt. Radni pokrzyczą a PO klepnie jak leci. I nie dowiemy się czy te 45 zł to dużo czy w sam raz.
                Tak niestety tak to widzę. Ale nie zmienia to faktu, że oddanie śmieci gminom to akurat w mojej ocenie pomysł dobry.
    • Gość: Teresa Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.13, 00:24
      Według mnie byłoby sprawiedliwie płacić od gospodarstwa domowego ponieważ metry śmieci nie produkują. Mam na myśli domki jednorodzinne. Oczywiście biorąc pod uwagę, że śmieci są segregowane. Takie jest moje zdanie na ten temat.
      • robert_wwa Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm 04.01.13, 01:00
        Niby tak metry nie robią śmieci. Ale gospodarstwo domowe to może być singiel ale i rodzina wielodzietna. Więc jednak "gospodarstwa" też śmieci nie robią?
    • Gość: zuzia Dla naszej wspólnoty to prawie 400% więcej IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.13, 00:31
      Od 3 lat nasza wspólnota na Ochocie płaci 310zł miesięcznie za wywóz nieposegregowanych śmieci. Od lipca, przy tej samej liczbie lokali zapłaci ponad 1200zł/miesięcznie za posegregowane. TO AŻ 400% PODWYŻKA. Z czego to wynika?? W skali całego miasta to gigantyczna suma. Ile osób się na tym pożywi?? Gratuluję wyborcom miłościwie w kraju panującej PO i życzę dalszego dobrego nastroju przy budowaniu kraju....
      • robert_wwa Re: Dla naszej wspólnoty to prawie 400% więcej 04.01.13, 01:01
        A za co płacicie i komu? 300zł to raczej malutka wspólnota chyba tak na marginesie? Z 5-7 mieszkań nie więcej?
    • potomar Re: dla mnie 300% podwyżki!!! 04.01.13, 11:14
      robert_wwa napisał:

...Wiesz co oni z tymi twoimi workami robią?

A powinien wiedzieć? To tylko i wyłącznie sprawa odbiorcy śmieci, który bierze za to pieniądze i zobowiązany jest do przestrzegania prawa.
    • Gość: rafi Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm IP: *.kuke.com.pl 04.01.13, 11:33
      Podnosza cenę prawie pięciokrotnie....

Chyba czas na referendum o odwołaniu Platformersów z władz Warszawy
      • Gość: przemek_wwa Re: Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śm IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.13, 19:07
        popieram
    • Gość: m w Brukseli 360 zł rocznie za gospodartwo IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.13, 12:05
      czyli 30zł miesięcznie, ale uwzględniając parytet siły nabywczej to jest najwyżej 15 zł.
      Widać już jak bardzo PO da zarobić firmom swoich.
    • Gość: śmieć Od razu widać "gospodarską" robotę PO .... IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.13, 12:11
      Dlaczego wysilając się na nowe /oczywiście bzdurne/ pomysły opłat nie wzięto sposobu obecnie funkcjonującego? W dotychczasowym systemie płacę za faktyczną usługę /ilość śmieci/!
      Przecież za wszystko płacimy za zużycie /woda, ogrzewanie, gaz/ Tym razem ten kto nie wytwarza śmieci będzie musiał płacić za śmieciarza. Takie bzdury mogli wymyślić tylko mądrzy z PO.....
    • barry_o Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci 04.01.13, 12:19
      Za dom jednorodzinny 105 m płacę w tej chwili 80 zł miesięcznie renomowanej firmie "śmieciowej" z kapitałem niemieckim. Mam 1 pojemnik zbiorczy i 2 na śmieci segregowane, każdy 240 l. Pojemniki nieodpłatnie użycza firma śmieciowa. I to się tej firmie opłaca. Wg nowego systemu będę płacić 78 zł za niewiadomą liczbę pojemników, które w dodatku sam muszę sobie kupić (ok. 100 zł od sztuki). Tymczasem firma obsługująca całą Warszawę wg nowego systemu powinna zaproponować dużo niższe stawki ze względu na efekt skali. Cały ten pomysł pachnie powrotem do realnego socjalizmu. Jeżeli szybko tego nie poprawią, PO przejedzie się na tym jak Zabłocki na mydle i przegra najbliższe wybory nawet z Palikotem. Sad but true...
    • ceziu75 Zasady ustalone pod Firmy śmieciowe 04.01.13, 13:33
      Obecnie firmy wywożą śmieci w domkach za 32,40 zł brutto miesięcznie to jak będą wywozić za 45 czy 80 zł to nie lepiej będą zarabiały? Oczywiście , że tak
      Po drugie koszty firm wywożących smieci spadną bo firma będzie obsługiwać jeden rejon w którym wygra przetarg - obecnie śmieciarki jeżdżą po całej Warszawie. Widać oszczędność w ilości sprzętu, ludzi zatrudnionych i paliwa na dojazdy śmieciarek i czasu.
      Jakie prawa przysługują mieszkańcom? Żadne.. Nie będą mogli podziękować firmie za źle wywożone śmieci, zmienić na inną jak podniesie cenę, lub firma w ześty na skargi powie że nieposegregowane śmieci i 40% drożej. To jest chory system i zasady. Liczy sie interes Firm śmieciowych a nie mieszkańca.
      • Gość: uncja Re: Zasady ustalone pod Firmy śmieciowe IP: *.emea.ibm.com 04.01.13, 14:14
        ceziu75 napisał:

> Obecnie firmy wywożą śmieci w domkach za 32,40 zł brutto miesięcznie to jak będ
        > ą wywozić za 45 czy 80 zł to nie lepiej będą zarabiały? Oczywiście , że tak

Gdzie niby wywożą za takie pieniądze???? w Warszawie oprożnienie pojemika typu paluszek to koszt ok. 20 zł, czyli stawka tygodniowa.
      • Gość: antek Re: Zasady ustalone pod Firmy śmieciowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 19:32
        Ceziu, za wywóz śmieci z domku płacę 70,20 brutto/miesiąc, w miesiącu kiedy wywożą 3 razy prawie 99zł. Która firma wywozi za tyle co piszesz??
        I te 140 firm śmieciowych?? Skąd wytrzasnąłeś tę liczbę? Roznosisz jakieś bzdury.
        Tyle firm ma w Warszawie śmieciarki i wywozi co tydzień nasze domowe śmiecie?? Naprawdę?
        Wymień choć 30 to Ci uwierzę. Ja nie potrafię wymienić pięciu.
        • momas Re: Zasady ustalone pod Firmy śmieciowe 04.01.13, 22:18
          pewnie stad:

bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/AF4192B5-B089-46A3-9ADE-F0A1E478BAD1/879863/wykazoostanna10sierpnia2012r.pdf
          no nie 140 a 103 :)

Tyle tylko, ze w danym rejonie nie wywozą wszystkie firmy, a tylko kilka
    • ceziu75 Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci 04.01.13, 13:35
      to wychodzi 30 zł miesiecznie... Zasady ustalone pod Firmy śmieciowe
    • Gość: jan.u Zasady ustalone. Sprawdź, ile zapłacisz za śmieci IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.01.13, 13:36
      Te wskaźniki są idiotyczne.
      Ryczałt za gospodarstwo domowe uderza w mieszkających pojedynczo.
      Opłata od metra kwadratowego mieszkania, ma się nijak do ilości produkowanych śmieci.
      Wreszcie opłata "ulgowa" naliczana jest od osoby, co spowoduje, że rodzina z trójką dzieci zapłaci niemal tyle samo co gospodarstwo domowe ryczałtem, a z czwórką i więcej dopłaci do ulgi! Bzdury!
    • ceziu75 Złote czasy FIRM Śmieciowych nadejdą 04.01.13, 13:54
      Zasady zostały ustałone pod Firmy Śmieciowe. To firma śmieciowa ma prawo podnieść opłatę o 40% bo stwierdzi, że nie segregowane śmieci, zwłaszcza u osób skarżących się na wykonywaną jakość usługi. Gdzie zasady obniżenia opłaty lub zaniechania jej jak firma się nie wywiąże z umowy lub usługa będzie źle wykonana? Urzednicy zapomnieli o tym:)....
      Rola mieszkańca to płacenie bez wzgledu na jakość i czy ktoś wykona usługę.
      Nie podano zasady obniżenia opłat lub podwyższenia - obecnie mogę rozwiązać umowę i wybrać tańszą firmę.
      Warunki obsługi przetargu w 9 Rejonach spełni 6-7 firm ze 140 obecnycnie działających w Warszawie.
      gospodarstwo domowe płaci obecnie 32,40 zł a proponuje się 45 zł 80 zł - przy niższych kosztach funkcjonowania.
      Wygląda mi to na super Lobing FIRM Śmieciowych....
      • robert_wwa Re: Złote czasy FIRM Śmieciowych nadejdą 04.01.13, 22:04
        A co dość dziwne największym przeciwnikiem takiej ustawy były właśnie firmy śmieciowe. Warszawa ma być podzielona na mniej lub więcej okręgów. Maks to chyba tak jak dzielnice czyli 18. I teoretycznie tyle firm może działać jeśli wszędzie wygrała by inna. A w Warszawie mamy ich ponad 140. Więc "firmy" śmieciowe jako cała branża raczej nie wygrają na tym bo min 122 zniknie z rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka