Dodaj do ulubionych

Metropolia Warszawa- jak duże jest nasze miasto?

IP: *.chello.pl 14.07.04, 15:50
Nie znam wyników ostatniego spisu statystycznego, jesli chodzi o liczbę
ludności Warszawy. Dane, które od lat pojawiają się w prasie i internecie
mówią o od 1610 tys. m. do 1670 tys.m. , a ostatnio po przyłączeniu Wesołej
czytałem,że samo miasto Warszawa ma 1713 tys. m.
Interesuje mnie, jak wiele ludzi tu mieszka i ma stałe zameldowanie, ile
mieszka nielegalnie, jak dużo studiuje albo pracuje dojeżdząjąc tylko do
stolicy. Ile ludności liczy wielka aglomeracja warszawska od Nowego Dworu do
Górę Kalwarię i od Żyrardowa po Tłuszcz. Jeśli ktoś może mnie oświecić, to
będę wdzięczny.
Jak na tle innych stołecznych aglomeracji europejskich prezentuje się pod tym
względem metropolia warszawska?
Obserwuj wątek
    • Gość: Cecylia Re: Metropolia Warszawa- jak duże jest nasze mias IP: *.chello.pl 16.07.04, 08:50
      Na mój gust będzie miała "z przyległościami" ze 3 miliony mieszkańców. Ale to
      chyba trudno policzyczyć..., a ja wyników spisu też nie znam
    • mgrimbaum Re: Metropolia Warszawa- jak duże jest nasze mias 16.07.04, 13:16
      Biorac pod uwage ze duzo ludzi z regionu dojezdza codziennie do wawy to
      zaryzykowalbym ze w metropolii jest ok 4 mln ludzi. Pamietaj ze jest jeszcze spora grupa tj.
      dojezdzajacy z Radomia, Lodzi, Siedlec itp, wiec troche dalej niz to co wymieniles.
      Wieksze stolice (metropolie) w Europie (tak z glowy) to wg mnie Madryt, Paryz, Rzym, Londyn, Berlin,
      Moskwa.

Mieszkac nielegalnie???? Kolego! Warszawa to nie Moskwa zeby bez meldunku mozna bylo przebywac
      max 3 dni (i cale szczescie).

pozdr
      • de_oakville Re: Metropolia Warszawa- jak duże jest nasze mias 16.07.04, 13:40
        mgrimbaum napisał:

> Wieksze stolice (metropolie) w Europie (tak z glowy) to wg mnie Madryt, Paryz,
        > Rzym, Londyn, Berlin,
        > Moskwa.

Jest jeszcze np. Budapeszt, chociaz jego wielkosc jest porownywalna z Warszawa, podczas gdy wymienione wyzej metropolie
        sa zdecydowanie wieksze. Z miast nie bedacych stolicami panstw zdecydowanie wieksze sa jeszcze Stambul, liczacy wraz z
        czescia azjatycka ponad 10 mln oraz Sankt Petersburg - 5 mln.
    • Gość: al Re: Metropolia Warszawa- jak duże jest nasze mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:21
      W obrębie granic miasta zameldowanych jest ca. 1,7 mln. osób. W WOT widziałem
      jakiś program, w którym podano, że codziennie dojezdźa do miasta 700 tyś. ludzi
      (praca, szkoła) a w obrębie aglomeracji mieszka prawie 5 mln ludzi - he tylko
      co uznać za aglomerację. Myślę jednak, że ze względu na fakt stałego napływu
      ciągnących do W-wy za pracą bardzo trudne jest jakiekolwiek szacowanie liczby
      mieszkańców.
    • Gość: Kik Re: Metropolia Warszawa- jak duże jest nasze mias IP: 213.199.250.* 17.07.04, 12:58
      www.world-gazetteer.com/home.htm
      • Gość: Gorbelfe Re:Metropolia Warszawa- jak duże jest nasze miasto IP: *.chello.pl 18.07.04, 21:43
        Kik!
        Dzięki za link do interesującej strony. Ciekawe, kto przygotował to zestawienie
        i czy jest w miarę aktualne?
        Pozdrawiam!
        • xk Re:Metropolia Warszawa- jak duże jest nasze miast 19.07.04, 00:38
          prawda jest taka, że Warszawa jest stosunkowo małą stolicą w porównaniu do
          wielkości kraju na tle innych państw i nie przeważa w sposób nokautujący nad
          innymi ośrodkami miejskimi w Polsce
          konurbacja śląska jest zresztą większa od stolicy

i bardzo dobrze!
          umorzliwia to w miarę równomierny rozwój kraju

pozdrowienia
          • Gość: Gabriel Śląsk się wyludnia IP: *.chello.pl 22.07.04, 18:54
            Śląsk się stopniowio wyludnia, natomiast Warszawa przeżywa ciągły napływ
            ludności. Statystyki wprwadzie mówią coś innego, ale jestem przekonany o tym,
            ze w aglomeracji warszwskiej żyje w tej chwili ponad 4 miliony mieszkańców,
            większość z nich nie ma stałego zameldowania w Warszawie i okolicach, a od lat
            związanych jest z naszym miastem. Popatrzcie wokół siebie- ile mieszkań
            wynajmowanych jest przez przyjezdnych, ilu kolegów z pracy nie ma warszawskiego
            meldunku!
            Konurbacja Górnego Sląska jest drugim skupiskiem ludności w Polsce po
            aglomeracji warszwskiej.
            Pozdrawiam Warszawiaków i Ślązaków!
            Pozdrawiam Cię xk!
            • ukos Skąd "przekonanie" o 4 mln.? 22.07.04, 19:49
              Twoje przekonanie jest niczym nieuzasadnione. Chyba uważasz pracowników GUS za
              idiotów niemających pojęcia o swojej dziedzinie i związanej z nią pracy.
              Ciekawe skąd się bierze taka granicząca z zadufaniem pewność siebie? Zapewniam
              Cię jednak, że jesteś w grubym błędzie, a oficjalne statystyki są duuuuużo
              dokładniejsze niż Ci się wydaje. Żeby to stwierdzić nie trzeba być zresztą
              demografem. Budownictwo mieszkaniowe w Warszawie w ostatnich kilkunastu latach
              nie przeżywało jakiegoś nagłego boomu, a przyrost naturalny jest ujemny, nie
              widać też, żeby radykalnie zwiększyła się liczba ludzi mieszkających kątem.
              Gdzie więc miałoby się ukrywać te dodatkowe ponad 2 mln. ludzi przybyłych po
              1989r.?
              Warszawa z całą pewnością liczy poniżej 2 mln. ludzi, a jej zespół miejski nie
              więcej niż 2,6 mln. A przekonanie, że GUS nie potrafi policzyć
              niezameldowanych, jest po prostu głupie.
              • ukos GUS podaje dane szacunkowe 22.07.04, 19:57
                Rzecz jasna, że GUS nie podaje bilansu urodzeń, zgonów, zameldowań i
                wymeldowań, tylko dane szacunkowe dotyczące zaludnienia oparte na trochę
                bardziej skomplikowanych metodach. A dywagacje internautów na temat demografii
                żywo przypominają rzetelność dziennikarzy PRL-u. Za PRL-u zdarzyło mi się w
                ciągu jednego tygodnia przeczytać trzy reportaże z Tychów. W każdym podawano
                liczbę ludności, a rozrzut był od 60 do 120 tysięcy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka