vonsmroden Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję 07.03.13, 20:49 Tak, racja, po-lska metoda, poprawienia czegokolwiek, podnieść podatki, a co z recyklingiem i pieniędzmi z odzysku śmieci??? Może szlachta urzędnicza ruszy głową jak zarobić na śmieciach, a nie dalej skubać obywateli. Pisałem już o tym, odnośnie sortowania śmieci, mieszkam w jednym z tych nowych osiedli w Warszawie, tych dla lemingów. Niby w śmietniku są osobne kontenery na kartony, szkło, plastik i resztę... Więc człowiek stara się w miarę segregować to co wyrzuca, przynajmniej ja tak robiłem do pewnego czasu, gdy zobaczyłem jak podjeżdża śmieciarka i kolesie walą to wszystko razem do jednej przyczepy, ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
polskirozlamacz Nie pisz bzdur 08.03.13, 00:38 śmieciarka jest może jedna. Ale ma kilka komór. Odpowiedz Link Zgłoś
vonsmroden Re: Nie pisz bzdur 09.03.13, 10:49 To dlaczego wsypują wszystko do jednej komory??? Odpowiedz Link Zgłoś
tommen Re: Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decy 08.03.13, 21:19 szlachta urzędnicza nic nie zrobi bo władza w Polsce ma mentalność hycla wobec obywatela Odpowiedz Link Zgłoś
awonek używamy pieluch wielorazowych 07.03.13, 20:50 Używamy pieluch wielorazowych. Dlaczego mamy płacić tyle samo co ci, którzy ich nie używają? Dlaczego ustawa nie popiera ludzi stosujących ekologiczne rozwiązania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: używamy pieluch wielorazowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 21:26 Bo to żadna ekologia, tylko zmiana śmieci na zasyfioną wodę. Swoją drogą na tych pieluchach wielo- ktoś zrobił niezły interes :) a "nowoczesne" kobiety lecą za modą jak owce na hale wiosną :) miłego prania kup! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: używamy pieluch wielorazowych IP: *.play-internet.pl 07.03.13, 22:27 dokladnie.kto normalny chce prac kupki,suszyc,prasowac,rozwieszac po calym domu,zuzywac proszek,wode.macie za duzo czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M1r4640 Re: używamy pieluch wielorazowych IP: *.static.espol.com.pl 08.03.13, 06:08 a od kiedy to pielucha jednorazowa jest ekologiczna. Ekologicznie to powinienes chodzic za tzw potrzeba na trawnik przed posesja. Odpowiedz Link Zgłoś
uutek Re: używamy pieluch wielorazowych 08.03.13, 11:34 Bo marnujecie wodę i zanieczyszczacie środowisko ściekami (proszki do prania) a poza tym zużywacie znaczne ilości energii na pranie pieluch ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koniec Ja to pierdziele i podatki bede pł. gdzieś indziej IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 21:05 Prawo umożliwia płacenie podatków niezależnie od miejsca zameldowania. Skoro moje dziecko nie może dostać się do państwowego przedszkola, skoro warszawa będzie zrzynać ze mnie 48 zł co miesiąc za kilka worków śmieci, to ja to pierdzielę i składam deklarację do innego urzędu skarbowego w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuk Re: Polaków Okradamy!!! Przestępców Ochraniamy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 21:14 Ponoć w jednym dole można zmieścic tysiąc urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten z domku Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 21:36 Ustawa o opłacie za "gospodarowanie odpadami" nie mówi nic o częstotliwości, ani o ilości odbieranych odpadów. W praktyce może się okazać, że to za odbiór reklamówki śmieci raz na kwartał. Jeszcze szanowni internauci pamiętajcie o konieczności złożenia 3-stronej deklaracji, zmuszającej szczegółowo do opisania kto z kim i dlaczego. Jeśli ktoś mieszka z rozwiedzionym współmałżonkiem to oplata x 2. Brawo HGW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzony Re: Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decy IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.13, 13:45 @ten z domku: Niestety, masz rację. Wyczytałem już, że śmieci będą odbierane raz w tygodniu, a szkło - raz w miesiącu. Obecnie w mojej wspólnocie śmieciarka przyjeżdża 3x w tygodniu. Czyli co: mamy kupić więcej pojemników na śmieci (gdzie to postawić? altanki na śmieci więcej ich nie pomieszczą!), albo rzucać śmieci na podłogę altanki i/lub wokół niej? Czyli za przeszło 3x większe pieniądze będziemy mieli 3x rzadszy odbiór śmieci! SUKCES USTAWY ŚMIECIOWEJ! W rezultacie to teraz bloki będą wywoziły śmieci do lasu, zamiast domków jednorodzinnych. LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iu Domki głosowały na PO;) IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.13, 21:37 Domki głosowały na PO;) Odpowiedz Link Zgłoś
polskirozlamacz Przeciwnie. 08.03.13, 00:34 Największe poparcie PO miała na Ursynowie i w Wilanowie. Na Wawrze - najmniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: term Re: Przeciwnie. IP: *.home.aster.pl 08.03.13, 00:41 >Na Wawrze Jezu, uszy bolą! Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Przeciwnie. 08.03.13, 07:55 W Wawrze! Tak jak w Ursusie czy we Włochach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Precz ze śmieciowy Dołącz do protestu IP: *.centertel.pl 07.03.13, 21:40 www.facebook.com/pages/Precz-ze-%C5%9Bmieciowym-Podatkiem/122501481268496 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shivs Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.13, 21:45 to SK.RW.SYNY. koniec z głosowaniem na tych złodziei. koniecznie trzeba zaskarżyć ustawę. podpiszę się bez namysłu. czy ktoś wie o takiej inicjatywie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rademenes 1089 zł rocznie - nowy podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 21:59 Kto mieszka w domu (niezależnie czy to willa czy rudera) płaci podatek od nieruchomości (za grunt i zabudowania), który od stycznia podrożał. Płaci też za wodę, energię, kanalizację i ogrzewanie (gaz lub opał). Teraz radni wprowadzają opłatę za śmieci, czyli podatek, który rocznie wyniesie 1068 zł (12 x 89 zł). Tysiąc złotych rocznie!!! Nie opłaca się mieszkać w Wawie. Nic dziwnego, że setki tysięcy ludzi przyjeżdżają tu codziennie tylko do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta sami wybralismy takich radnych IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.13, 22:00 moze zauwazmy ze wszystko co radnym da urzad to klepna, po co wiec radni??? wystarczy ze kiepski urzednik cos wymysli a radni klepną... tak bylo z zakmnieciem przedszkola na astronautow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 22:23 K... oplaty w bloku do tej pory 14 zl. Co sie takiego wydazylo ze bede musial placic 37? Tak jak wczesniej ani o tym nie myslelem ani nawet mi sie to nie oplacalo to teraz tak dla sportu bede jezdzil ze smieciami do lasu. Skoro taka bedzie oplata to niech odbieraja smieci w jakis specjalny sposob a nie prosto spod klatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blokowiskowiec Re: Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 23:46 tak czy siak zapłacisz, ale mnie to yebie, po prostu teraz śmieci przez balkon bedę machał i niech sobie segregują na dole, beda mieli łatwiej, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lescer porżnęło ich mózgi dokumentnie! IP: *.204.84.135.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.13, 23:45 generalnie wszystkie te stawki uważam za zbyt wysokie, ale to krojenie domków nadaje się do Strassburga! na szczęście nie mieszkam w wawie. ale na waszym miejscu warszawiacy nie oddałbym pola bez walki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byćjakwydmuszka Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję IP: *.dynamic.mm.pl 08.03.13, 01:44 Nie podoba mi się ta decyzja. Czuję się (zresztą, nie po raz pierwszy) wydymany na sucho przez PO, na którą głosowałem. Mam nadzieję, że znajdzie się sposób na zaskarżenie tej ustawy, jako wadliwej (uchwała radnych jest tylko jej konsekwencją) albo, że spotka się ona ze społecznym, powszechnym nieposłuszeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrok Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 06:13 Klamka zapadła, PO wylatuje z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prazaczka Nie wyleci "sloiki" wybiora HGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 07:35 Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Nie wyleci "sloiki" wybiora HGW 08.03.13, 07:59 Słoiki potrafią liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateos Słoiku, dołóż się IP: 193.46.186.* 08.03.13, 08:25 Jak masz "słoiku" odrobinę przyzwoitości, oby, to dołóż się do opłat w Warszawie, bo inaczej to zawsze pozostaniesz pasożytem... Wystarczy partycypacja w kosztach właściciela za odbiór śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kedzier47 Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję 08.03.13, 08:47 Do tej pory płaciłem 45 zl miesięcznie za pojemnik 120 l dwie osoby ,dom . Firmie prywatnej BŁYSK opłacało się wywozić .Od lipca nie zwiększy mi się rodzina ani przerób śmieci(dwie osoby ja i żona) ,a będę płacił dwa razy więcej ,więc gdzie ta druga część opłaty pójdzie? Jestem pewien ,że nie aby żyło nam się lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decy 08.03.13, 10:47 kedzier47 napisał: > Do tej pory płaciłem 45 zl miesięcznie za pojemnik 120 l dwie osoby ,dom . Firm > ie prywatnej BŁYSK opłacało się wywozić .Od lipca nie zwiększy mi się rodzina a > ni przerób śmieci(dwie osoby ja i żona) > ,a będę płacił dwa razy więcej ,więc gdzie ta druga część opłaty pójdzie Ja płacę Bysiowi 35 zł - też dwie osoby, 120 l, których nawet nie udaje mi się czasem uzbierać przez 2 tygodnie, bo np. odpady zielone kompostujemy albo zjadają je kozy sąsiadki. Zapłacę więc prawie 3 x więcej ! Mam pytanie - czy gmina przewiduje powiadomienie wszystkich właścicieli nieruchomości (indywidualnie, pismem) o: - konieczności i terminie wypowiedzenia dotychczasowej mojej umowy z firmą śmieciową (i gdzie taki mój obowiązek jest wskazany, bo z ustawy to nie wynika), - szczegółowych warunkach odbioru śmieci, jakie będą obowiązywały od lipca (rodzaj pojemników, kto i kiedy je dostarczy, częstotliwość/harmonogram odbioru itd.). Gmina powinna też udostępnić szczególy swojej umowy z firmą śmieciową, bo z ustawy wynika że opłaty są przeznaczane wyłącznie na pokrywanie kosztów funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi, na które składają się koszty: 1) odbierania, transportu, zbierania, odzysku i unieszkodliwiania odpadów komunalnych, 2) tworzenia i utrzymania punktów selektywnego zbierania odpadów komunalnych, oraz niestety - i tu jest pole do niezłych manipulacji: 3) obsługi administracyjnej tego systemu. I ja bym chciała wiedzieć na co i w jakiej proporcji idą te horrendalne pieniądze, które mi się wyrywa. I jeszcze chciałabym wiedzieć jakie są konsekwencje przewidziane, jeślibym umowy nie wypowiedziała, dalej korzystała z usług Bysia i jemu, a nie gminie płaciła. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decy 08.03.13, 21:50 Co do konsekwencji- nie zaplacisz za smieci:serwisy.gazetaprawna.pl/samorzad/artykuly/686527,nie_zaplacisz_za_wywoz_smieci_wojt_zajmie_ci_pensje.html Bysiowi mozesz placic, ale nie widomo, czy przyjedzie odebrac. Jezeli chodzi o wymówienie umowy - w któryms z watku dotyczacych smieci był podany link do lexa samorzadowego, w którym znajdowała sie wypowiedz, ze nie ma potrzeby wymówienia umowy z dotychczasowym odbiorca odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyanty Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? IP: *.transport.gov.pl 08.03.13, 08:47 Czytam wiele bluzgów, oskarżeń, deklaracji, ale nie widzę jednego - POMYSŁU: jak powinno być, aby wszyscy byli zadowoleni? Jak zrobić, żeby ludność nie podrzucała śmieci w lesie? Jak podzielic koszty systemu między mieszkańców bloków i domków? Obecne rozwiazanie sprawdziło się w UE. Czy znacie inne sprawdzone rozwiazanie, które by rozwiazało problem? Słucham... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Pierdzistołek z ministerstwa pyta nas o inne roz- IP: *.static.chello.pl 08.03.13, 08:58 wiązania. Kuriozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynik Taak, najlepiej sprawdziło się w Neapolu IP: *.netfala.pl 08.03.13, 09:03 a śmieci w lesie jak były tak będą i ten bubel ustawowy tego nie ukróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japierdyle najpierw pyta się firm za ile mogą to zrobić, IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.13, 09:04 później ogłasza się stawki. Skoro teraz firmom opłaca się odbierać śmieci za 6-10 zł/osobę to skąd te "wyliczenia". Przepraszam: CIEKAWE CO ROBI W TEJ SPRAWIE CBA i CBŚ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżonny Re: najpierw pyta się firm za ile mogą to zrobić, IP: *.ip.netia.com.pl 08.03.13, 12:06 ... i RWPG... Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 08.03.13, 09:19 > Obecne rozwiazanie sprawdziło się w UE. Czy znacie inne sprawdzone rozwiazanie, > które by rozwiazało problem? 1. Podwyższenie mandatów za nielegalne pozbywanie się śmieci (obecnie 500 zł), tak aby sfinansować koszty systemu kontroli, 2. Kontrola funkcjonowania firm śmieciowych (dopiero teraz wprowadzono obowiązek stosowania GPSów w śmieciarkach, ciekawe dlaczego?), kontrola faktycznego miejsca pozbywania się przez nie odpadów, 3. Krzyżowa kontrola ilości odbieranych śmieci (choćby drogą szacunkową) od właścicieli mieszkań/domów, z ilością odpadów których pozbywa się firma śmieciowa, 4. Ruszenie d....a przez paniusie w wojewódzkich inspektoratach ochrony środowiska i likwidowanie dzikich składowisk, o przykładowo takich 5. FAKTYCZNA kontrola przez straż miejską: - zawarcia przez właścicieli nieruchomości umów z firmą wywożącą odpady, - wyłapywanie osób wyrzucających śmieci w lasach, na łąkach, itp. - sprawdzanie palenisk, czy nie dochodzi do palenia śmieci w piecach, -reagowanie na zgłoszenia o paleniu śmieci w piecach. To tak na szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 08.03.13, 15:09 lesher napisał: > 5. FAKTYCZNA kontrola przez straż miejską: > - zawarcia przez właścicieli nieruchomości umów z firmą wywożącą odpady, > - wyłapywanie osób wyrzucających śmieci w lasach, na łąkach, itp. > - sprawdzanie palenisk, czy nie dochodzi do palenia śmieci w piecach, > -reagowanie na zgłoszenia o paleniu śmieci w piecach. żaden ciul ze sraszy wiejskiej nie ma umocowania prawnego, by wejść choćby na posesję, o grzebaniu w palenisku pieca gazowego nie powiedziawszy takie kontrole, to i owszem, policja z nakazem prokuratora... Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 08.03.13, 16:20 Mylisz się, mogą. Podstawa prawna - ustawa Prawo ochrony środowiska: Art. 379. 1. Marszałek województwa, starosta oraz wójt, burmistrz lub prezydent miasta sprawują kontrolę przestrzegania i stosowania przepisów o ochronie środowiska w zakresie objętym właściwością tych organów. 2. Organy, o których mowa w ust. 1, mogą upoważnić do wykonywania funkcji kontrolnych pracowników podległych im urzędów marszałkowskich, powiatowych, miejskich lub gminnych lub funkcjonariuszy straży gminnych. 3. Kontrolujący, wykonując kontrolę, jest uprawniony do: 1) wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem przez całą dobę na teren nieruchomości, obiektu lub ich części, na których prowadzona jest działalność gospodarcza, a w godzinach od 6 do 22 — na pozostały teren; 2) przeprowadzania badań lub wykonywania innych niezbędnych czynności kontrolnych; 3) żądania pisemnych lub ustnych informacji oraz wzywania i przesłuchiwania osób w zakresie niezbędnym do ustalenia stanu faktycznego; 4) żądania okazania dokumentów i udostępnienia wszelkich danych mających związek z problematyką kontroli. 4. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta, starosta, marszałek województwa lub osoby przez nich upoważnione są uprawnieni do występowania w charakterze oskarżyciela publicznego w sprawach o wykroczenia przeciw przepisom o ochronie środowiska. 5. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta, starosta lub marszałek województwa występują do wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska o podjęcie odpowiednich działań będących w jego kompetencji, jeżeli w wyniku kontroli organy te stwierdzą naruszenie przez kontrolowany podmiot przepisów o ochronie środowiska lub występuje uzasadnione podejrzenie, że takie naruszenie mogło nastąpić, przekazując dokumentację sprawy. 6. Kierownik kontrolowanego podmiotu oraz kontrolowana osoba fizyczna obowiązani są umożliwić przeprowadzanie kontroli, a w szczególności dokonanie czynności, o których mowa w ust. 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.13, 17:08 robercik w-wa nie nadążą, pewnie wydzwania do speców od pijaru żeby mu na szybko coś podpowiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 08.03.13, 23:02 lesher napisał: > Mylisz się, mogą. Podstawa prawna - ustawa Prawo ochrony środowiska: to ty się mylisz, wejść na prywatną posesję moze policja z nakazem prokuratora, ewent. policja bez nakazu w szczególnych przypadkach... > 3. Kontrolujący, wykonując kontrolę, jest uprawniony do: > 1) wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem przez całą dobę na teren > nieruchomości, obiektu lub ich części, na których prowadzona jest działalność g > ospodarcza, a w godzinach od 6 do 22 — na pozostały teren; to chyba tyczy działanosci gosp. ... > 6. Kierownik kontrolowanego podmiotu oraz kontrolowana osoba fizyczna obowią > zani są umożliwić przeprowadzanie kontroli, a w szczególności dokonanie czynnoś > ci, o których mowa w ust. 3.[/i] może i są zobowiązani, ale wejść bez ich zgody żaden ciul ze sraszy wiejskiej na posesję nie może... owszem, może taki ciul ze sraszy wiejskiej powiadomić odpow. organy i wtedy w asyście policji z nakazem... ponadto nikt nie jest zobowiązany do przebywania cały czas w domu, akurat w czasie wizyty ciula ze sraszy wiejskiej może nikogo nie być przypadkiem, przykrość taka... Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 09.03.13, 10:39 > to ty się mylisz, wejść na prywatną posesję moze policja z nakazem prokuratora, > ewent. policja bez nakazu w szczególnych przypadkach... Mylisz się. Może wejść na posesję, na podstawie przepisu który cytowałem. Nie może przeprowadzić przeszukania pomieszczenia, a to zasadnicza różnica. > to chyba tyczy działanosci gosp. ... Przeczytaj dokładnie przepis - na nieruchomość w której prowadzona jest działalność gospodarcza mogą wejść 24h/dobę, w pozostałych przypadkach (czyli do zwykłych domów) jedynie w godz. 6 - 22. > może i są zobowiązani, ale wejść bez ich zgody żaden ciul ze sraszy wiejskiej n > a posesję nie może... owszem, może taki ciul ze sraszy wiejskiej powiadomić odp > ow. organy i wtedy w asyście policji z nakazem... > ponadto nikt nie jest zobowiązany do przebywania cały czas w domu, akurat w cza > sie wizyty ciula ze sraszy wiejskiej może nikogo nie być przypadkiem, przykrość > taka.. Tak jak napisałem powyżej - jak najbardziej może. Nakaz potrzebny jest do przeszukania mieszkania. Tylko że strażnik/urzędnik wcale musi (a nawet nie powinien) tego przeszukania przeprowadzać. Jeżeli go nie wpuścisz, to może wezwać Cię do stawiennictwa w urzędzie z odpowiednimi dokumentami, a także w celu wyznaczenia daty przeprowadzenia badań na miejscu (badanie paleniska pieca). Za brak stawiennictwa - 500 zł grzywny za każdym razem. To samo w przypadku nieobecności w wyznaczonym terminie badania. Bez względu na to czy faktycznie paliłeś tymi śmieciami, czy też nie. Aha - jeżeli nie będziesz odbierał wezwań, to po drugim wezwaniu następuje tzw. doręczenie zastępcze (art. 44 kodeksu postępowania administracyjnego) i traktuje się wezwanie jak faktycznie doręczone. Jeżeli strażnik będzie widział, że jesteś w domu a nie wpuszczasz go, to powinien złożyć zawiadomienie na podstawie kodeksu karnego: Art. 225.§ 1. Kto osobie uprawnionej do przeprowadzania kontroli w zakresie ochrony środowiska lub osobie przybranej jej do pomocy udaremnia lub utrudnia wykonanie czynności służbowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Także uprawnienia do kontroli gospodarki odpadami (w tym kontroli, czy śmieci nie są spalane w piecach) urzędy już teraz mają, a to że z nich nie korzystają to zupełnie inna sprawa. Tłumaczenia urzędasów i mafii która przepchnęła "ustawę śmieciową", że tylko komunalizacja gospodarki odpadami może zapobiec patologiom, to są klasyczne "niedasie". Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 09.03.13, 20:48 lesher napisał: > Mylisz się. Może wejść na posesję, na podstawie przepisu który cytowałem. widzę, że mam do czynienia z prawnikiem, więc... niech będzie, że może wejść (szczególnie na zamknietą) posesję (posesję-czyli nie do wnętrza domu)...jednakże, jak sam dalej piszesz: >Nie m > oże przeprowadzić przeszukania pomieszczenia, a to zasadnicza różnica. no właśnie... więc nici ze sprawdzania czy w piecu gazowym nie spala się strrraszliwie toksycznych papierów :) > > może i są zobowiązani, ale wejść bez ich zgody żaden ciul ze sraszy wiejs > Tak jak napisałem powyżej - jak najbardziej może. Nakaz potrzebny jest do przes > zukania mieszkania. Tylko że strażnik/urzędnik wcale musi (a nawet nie powinien > ) tego przeszukania przeprowadzać więc jak stwierdzi nieprawidłowości ? > Jeżeli go nie wpuścisz, to może wezwać Cię do stawiennictwa w urzędzie z odpowi > ednimi dokumentami, a także w celu wyznaczenia daty przeprowadzenia badań na mi teoretycznie-więc takie wezwanie to co najmniej 14 dni na likwidację ewentualnych śladów zbrodni :) :) > ejscu (badanie paleniska pieca). srasz wiejska nie ma uprawnień do nachodzenia mieszkań prywatnych, policja z nakazem i owszem... >Za brak stawiennictwa - 500 zł grzywny za każd > ym razem. ciekawa teoria, sądów to w PL chyba nie uwzględnia ? czy to kara nieuchronna :) bo np. mandatu przyjąć niewolnik nie musi... >To samo w przypadku nieobecności w wyznaczonym terminie badania. Bez a o zwolnieniach lekarskich np. to p.prawnik nie słyszał ? > względu na to czy faktycznie paliłeś tymi śmieciami, czy też nie. Aha - jeżeli tiaa, w piecu gazowym to ciut trudne, niestety... zaś w piecu innym ciut trudne do udowodnienia... > nie będziesz odbierał wezwań, to po drugim wezwaniu następuje tzw. doręczenie z > astępcze (art. 44 kodeksu postępowania administracyjnego) i traktuje się wezwan > ie jak faktycznie doręczone. a i owszem, jednakże nie zapominaj o terminie-to jest 14 dni od pierwszego awizo, sporo czasu... > Jeżeli strażnik będzie widział, że jesteś w domu a nie wpuszczasz go, to powini > en złożyć zawiadomienie na podstawie kodeksu karnego: tiaa, a jak udowodni to, że akurat ta osoba (a nie sprzataczka np.) jest w domu i go nie wpuszcza... > Także uprawnienia do kontroli gospodarki odpadami (w tym kontroli, czy śmieci n > ie są spalane w piecach) urzędy już teraz mają, a to że z nich nie korzystają t gdyż byłoby to nad wyraz trudne do wykonania ze względu na terminy, kosztowne (ach, ci eksperci...) i ciężkie do udowodnienia... wiem, zaraz pewnie powiesz, że spalany papier (o PE/PP czysty węglowodór, bez popiołu tylko CO2 i H20, nie wspominając) tak się różni od drewna czy węgla, że jest to widoczne gołym okiem :) może w przypadku jakichś gum czy PVC udowodnienie byłoby łatwiejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 09.03.13, 21:08 > > ednimi dokumentami, a także w celu wyznaczenia daty przeprowadzenia badań > na miejscu (badanie paleniska pieca). a jeszcze jedno - tak własciwie to niewolnik nie ma zdaje się obowiązku posiadania pieca... a żeby stwierdzić, ze kłamie potrzebna jest wizyta policji z nakazem... Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 10.03.13, 10:06 Jeżeli pokaże umowę ze przedsiębiorstwem cieplnym, to oczywiście masz rację. W pozostałych przypadkach można przyjąć domniemanie, że go posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 10.03.13, 18:48 lesher napisał: > W pozostałych przypadkach można przyjąć domniemanie, że go posiada. ponoć domniemanie to jest niewinności... a posiadanie pieca (nie-gazowego) należałoby udowodnić :) Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 11.03.13, 15:24 W postępowaniu administracyjnym nie obowiązuje odpowiedzialność na zasadzie winy, tylko na zasadzie ryzyka. Nie ma więc "domniemania niewinności". Owszem, organ musi zebrać odpowiedni materiał dowodowy, ale wątpliwości nie muszą być rozstrzygane (jak w postępowaniu karnym) na korzyść strony. Wystarczy uprawdopodobnienie posiadania pieca, nie jest konieczne udowodnienie tego faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 10.03.13, 10:04 > więc jak stwierdzi nieprawidłowości ? Jeżeli spalasz śmieci (plastiki, czy też stare meble), to ślady w palenisku pozostają jeszcze bardzo długo. > >Za brak stawiennictwa - 500 zł grzywny za każd > > ym razem. > > ciekawa teoria, sądów to w PL chyba nie uwzględnia ? czy to kara nieuchronna :) > bo np. mandatu przyjąć niewolnik nie musi... Ależ oczywiście, że uwzględnia. Każdą decyzję administracyjną (w tym o nałożeniu kary) możesz zaskarżyć do organu wyższej instancji (w tym wypadku SKO), a następnie (jeżeli decyzja zostanie podtrzymana) do sądu administracyjnego (WSA, a potem ewentualnie NSA). Natomiast kary nie "przyjmujesz", lub nie. Jej przyjęciem jest brak odwołania w ciągu 14 dni. > > > >To samo w przypadku nieobecności w wyznaczonym terminie badania. Bez > > a o zwolnieniach lekarskich np. to p.prawnik nie słyszał ? Prawnikiem nie jestem. Ale o co chodzi z tym zwolnieniem? Przecież na zwolnieniu tym bardziej jesteś w domu. No chyba że chodzi o leczenie szpitalne? > tiaa, w piecu gazowym to ciut trudne, niestety... zaś w piecu innym ciut trudne > do udowodnienia... Badania paleniska - ślady po paleniu plastikami zostają bardzo długo... > > > a i owszem, jednakże nie zapominaj o terminie-to jest 14 dni od pierwszego awiz > o, sporo czasu... Bo i nie po to ma być to prowadzone, żeby kogoś nękać, tylko żeby jeden idiota nie truł sąsiadów i nie zapewniał klientów onkologom... > tiaa, a jak udowodni to, że akurat ta osoba (a nie sprzataczka np.) jest w domu > i go nie wpuszcza... Jak wskaże tą sprzątaczkę, a zeznania świadków (np. sąsiadów) to potwierdzą, to naturalnie masz rację. > gdyż byłoby to nad wyraz trudne do wykonania ze względu na terminy, kosztowne ( To są właśnie te "niedasie" urzędników którym d...y nie chce się ruszyć i zabrać za wykonywanie swoich obowiązków. > ach, ci eksperci...) i ciężkie do udowodnienia... > wiem, zaraz pewnie powiesz, że spalany papier (o PE/PP czysty węglowodór, bez p > opiołu tylko CO2 i H20, nie wspominając) PE/PP spala się do CO2 i H2O tylko w wysokich temperaturach i odpowiednim dopływie powietrza, nieosiągalnych w piecach domowych. Przy niskich spalanie wytwarza szereg toksycznych substancji. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 10.03.13, 19:08 lesher napisał: > Jeżeli spalasz śmieci (plastiki, czy też stare meble), to ślady w palenisku poz > ostają jeszcze bardzo długo. jeśli ktoś spala PP czy PE albo w piecu gdzie pali drewnem dodatkowo drewno z mebli to te "slady" będą ciut ciężkie do znalezienia... jak pisałem, może jakieś gumy czy poliestry... > Ależ oczywiście, że uwzględnia. Każdą decyzję administracyjną (w tym o nałożeni > u kary) możesz zaskarżyć do organu wyższej instancji (w tym wypadku SKO), a nas > tępnie (jeżeli decyzja zostanie podtrzymana) do sądu administracyjnego (WSA, a > potem ewentualnie NSA). ano właśnie > Prawnikiem nie jestem. Ale o co chodzi z tym zwolnieniem? Przecież na zwolnieni > u tym bardziej jesteś w domu. No chyba że chodzi o leczenie szpitalne? niekoniecznie... > nie zapewniał klientów onkologom... widzę, że prawnik i w dodatku miłosnik bajek > Jak wskaże tą sprzątaczkę, a zeznania świadków (np. sąsiadów) to potwierdzą, to tiaa, a odkąd to będą jacyś "świadkowie" :) ? na razie teoretyzowaliśmy o wizycie cieci wiejskich a tu skądsiś nagle "świadkowie", najdą sąsiadów (to chyba jednak nielegalne) aby im asystowali ? to już chyba prostsze będzie poproszenie tej policji z nakazem :) > PE/PP spala się do CO2 i H2O tylko w wysokich temperaturach i odpowiednim dopły > wie powietrza, nieosiągalnych w piecach domowych. Przy niskich spalanie wytwarz > a szereg toksycznych substancji. wiesz, chemię to chyba szerokim łukiem omijałeś... oświeć więc, jakim to sposobem czysty weglowodór PE (dajmy na to w gazie możemy mieć podobne monomery) daje nawet przy niepełnym spalaniu "szereg toksycznych substancji"... i jakież to one są? bo do wyboru mamy CO2, CO,C,H2O, które to mogą powstawać również w piecu gazowym :) zaś przy spalaniu węgla lub drewna, które jest przecież legalne, nieprawdaż ? żaden "szereg toksycznych substancji" nie powstaje, i to mimo iż np. w weglu mamy choćby S i N co daje SO2 i NOx, dość paskudne... ponadto do spalenia całkowitego węgla potrzeba o wiele wyższej temp. niż do spalenia PE czy PP... BTW jeśli tak się troszczysz o zdrowie, to zlikwiduj kuchnie w domach... tam rzeczywiście powstają groźne m.in. gazy bojowe (akroleina z rozkładu termicznego tłuszczy + PFIB (perfluoroizobuten) + fluorofosgen, oba z rozkładu termicznego teflonu, kanarki od nich giną :) Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 11.03.13, 15:20 > > jeśli ktoś spala PP czy PE albo w piecu gdzie pali drewnem dodatkowo drewno z m > ebli to te "slady" będą ciut ciężkie do znalezienia... > jak pisałem, może jakieś gumy czy poliestry... Drewno z mebli nie jest jeszcze tak groźne (samo drewno, wiadomo - niegroźne, gorzej z różnego rodzaju lakierami), ale za palenie płytą wiórową powinno się do pierdla wsadzać jak za usiłowanie zabójstwa. > > > Prawnikiem nie jestem. Ale o co chodzi z tym zwolnieniem? Przecież na zwo > lnieni > > u tym bardziej jesteś w domu. No chyba że chodzi o leczenie szpitalne? > niekoniecznie... Na takie śmieszne kozaczenie możliwości przeczołgania są naprawdę szerokie. A to że urzędasom się nie chce i wolą wlepiać mandaty za złe parkowanie to inna sprawa. > > > nie zapewniał klientów onkologom... > > widzę, że prawnik i w dodatku miłosnik bajek Cieszę się, że nie jesteśmy sąsiadami... > > > Jak wskaże tą sprzątaczkę, a zeznania świadków (np. sąsiadów) to potwierd > zą, to > tiaa, a odkąd to będą jacyś "świadkowie" :) ? na razie teoretyzowaliśmy o wizyc > ie cieci wiejskich a tu skądsiś nagle "świadkowie", najdą sąsiadów (to chyba je > dnak nielegalne) aby im asystowali ? to już chyba prostsze będzie poproszenie t > ej policji z nakazem :) Normalna procedura - składane jest zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przeciwko Tobie, są zeznania (o tym że uniemożliwiałeś przeprowadzenie kontroli), na dodatek złożone przez funkcjonariusza publicznego, żeby im zaprzeczyć potrzebne są zeznania/dowody przeciwne. W razie ich braku sąd przyjmuje twierdzenia składającego zawiadomienie. > > > PE/PP spala się do CO2 i H2O tylko w wysokich temperaturach i odpowiednim > dopły > > wie powietrza, nieosiągalnych w piecach domowych. Przy niskich spalanie w > ytwarz > > a szereg toksycznych substancji. > > wiesz, chemię to chyba szerokim łukiem omijałeś... oświeć więc, jakim to sposob > em czysty weglowodór PE (dajmy na to w gazie możemy mieć podobne monomery) daje > nawet przy niepełnym spalaniu "szereg toksycznych substancji"... i jakież to o > ne są? bo do wyboru mamy CO2, CO,C,H2O, które to mogą powstawać również w piecu > gazowym :) nie - jest jeszcze cała gama węglowodorów (w szczególności aromatycznych) które powstają w warunkach niecałkowitego spalania. W przypadku niecałkowitego spalania polietylenu szczególnie niebezpieczna jest akroleina (którą zresztą wymieniałeś w kontekście "likwidacji kuchni"). Poza tym nigdy nie masz czystego pe/pp, niemal zawsze dodawane są barwniki, plastyfikatory, itp. Ale fakt, spalanie pe/pp nie jest tak toksyczne jak pcv, poliestrów, czy poliamidów. A ludzie którzy palą tym świństwem pewnie plastik od metalu rozróżniają, ale na tym już się kończy... > zaś przy spalaniu węgla lub drewna, które jest przecież legalne, ni > eprawdaż ? żaden "szereg toksycznych substancji" nie powstaje, i to mimo iż np. > w weglu mamy choćby S i N co daje SO2 i NOx, dość paskudne... ponadto do spale > nia całkowitego węgla potrzeba o wiele wyższej temp. niż do spalenia PE czy PP. Przy spaleniu niecałkowitym węgla najwyżej trujące CO powstanie, a nie cała gama węglowodorów. Ale fakt, węgiel jak jest niskiej jakości (w szczególności zasiarczony) to też jest szkodliwy. Nie na darmo wiele miast (np. Kraków) przymierza się do likwidacji tzw. "niskiej emisji" żeby zredukować smog. > .. > BTW jeśli tak się troszczysz o zdrowie, to zlikwiduj kuchnie w domach... tam rz > eczywiście powstają groźne m.in. gazy bojowe (akroleina z rozkładu termicznego > tłuszczy + PFIB (perfluoroizobuten) + fluorofosgen, oba z rozkładu termicznego > teflonu, kanarki od nich giną :) Tylko że stężenia ciut niewielkie... Tak jak napisałem powyżej, cieszę się że nie jesteśmy sąsiadami. Przez takich idiotów ludzie potem na raka umierają... Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 11.03.13, 16:22 lesher napisał: > Na takie śmieszne kozaczenie możliwości przeczołgania są naprawdę szerokie. i vice versa, jeśli ktoś jest pieniaczem zanjącym swoje prawa > Cieszę się, że nie jesteśmy sąsiadami... nie bój nic, ja mam akurat piec gazowy, ciężko w nim cuś przez tę rurkę wcisnąc :) ... a bajki widzę lubisz... i różne brednie ekooszołomów łykasz jak gęś kluski > Normalna procedura - składane jest zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa prz już widzę, jak urzędasom się chce... > nie - jest jeszcze cała gama węglowodorów (w szczególności aromatycznych) które > powstają w warunkach niecałkowitego spalania. W przypadku niecałkowitego spala tiaa > nia polietylenu szczególnie niebezpieczna jest akroleina (którą zresztą wymieni > ałeś w kontekście "likwidacji kuchni"). ciekawe teorie, BTW cytując "> Tylko że stężenia ciut niewielkie..." >Poza tym nigdy nie masz czystego pe/pp, > niemal zawsze dodawane są barwniki, plastyfikatory, itp. cytując "> Tylko że stężenia ciut niewielkie..." :) > Ale fakt, spalanie pe/pp nie jest tak toksyczne jak pcv, poliestrów, czy poliam > idów. o tu i owszem, gdyż w/w są też trudniej palne > Przy spaleniu niecałkowitym węgla najwyżej trujące CO powstanie, a nie cała gam to samo przy PE lub PP - to są czyste węglowodory, tak jakbyś spalał gaz lub benzynę (w piecu nie silniku !) - wg Ciebie pewnie spalanie gazu (i drewna !-tu dopiero mamy produkty rozkładu akroleina też)jest więc tak samo groźne... > a węglowodorów. Ale fakt, węgiel jak jest niskiej jakości (w szczególności zasi > arczony) to też jest szkodliwy. Nie na darmo wiele miast (np. Kraków) przymierz > a się do likwidacji tzw. "niskiej emisji" żeby zredukować smog. ciekae jak to uczyną, przy panującej nędzy i kosztach gazu... > Tylko że stężenia ciut niewielkie... dla kanarka czy papużki wystarczające, ludzie też chorują, poczytaj o tzw."polymer fume fever" :) > Tak jak napisałem powyżej, cieszę się że nie jesteśmy sąsiadami. no tak, piec gazowy jest zabójczy :) >Przez takich i> diotów ludzie potem na raka umierają... BTW ciekawe czy znasz jakeiś wyniki badań nt., czy tylko powtarzasz bełkot nawiedzonych ekooszołomów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remo I jeszcze kłamie w żywe oczy. W UE stosowane są IP: 117.218.37.* 08.03.13, 09:22 różne rozwiązania, od sprzedaży worków na śmieci, po liczenie z metra kwadratowego lokalu, ale bez okradania mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 09:46 Co to znaczy podzielic koszty? Chyba kazdy powinien placic tyle na ile wykorzystuje ten system. Teraz pod pretekstem ochrony przyrody lupi sie chorymi stawkami uczciwych wlascicieli domkow i mieszkancow blokow w centrum. Latwiejsze i korzystniejsze to niz wylapywanie bandyterki zasmiecajacej lasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna M. Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? IP: 195.117.255.* 08.03.13, 09:50 > Czytam wiele bluzgów, oskarżeń, deklaracji, ale nie widzę jednego - POMYSŁU: ja > k powinno być, aby wszyscy byli zadowoleni? Jak zrobić, żeby ludność nie podrzu > cała śmieci w lesie? Jak podzielic koszty systemu między mieszkańców bloków i d > omków? To czytasz strasznie wybiórczo. Wiele postów powyżej, jeszcze wczoraj wieczorem wskazałam lepszą metodę, opierającą się o parametr proporcjonalny do liczby osób przebywających w lokalach i tym samym znacznie bliższą faktycznej produkcji śmieci niż wczoraj przyjęta przez radnych. H2O. Odpowiedz Link Zgłoś
tommen Re: Czy ktoś ma lepszy pomysł na śmieci? 08.03.13, 21:24 zostawić tak jak jest - ta ustawa nic nie zmieni w kwestii śmieci w lesie bo to głównie firmy budowlane wywalają a ich ten papierek nie dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Podaje duzo lepszy pomysł sprawdzony 10.03.13, 20:23 Wszystko co wyrzucamy na śmieci jest kupowane w sklepie, Dlatego obywatel opłatę śmieciową powinien uiszczać w sklepie. Opłata ta byłaby wliczona w cenę towaru i promowała towary których recycling jest jak najprostszy i jak najtańszy. Kalkulacja uwzględniałaby jedynie koszty recyclingu i ewentualnego składowania. Oprócz tego każdy musiałby zapłacić firmie przewozowej za transport śmieci do punktu utylizacji ,czy składowania lub sam tam te ,śmieci dostarczyć. Nie byłoby opłacalne dla nikogo wożenie śmieci do lasu bo koszt ten sam co na wysypisko ,a kary za nielegalne wysypywanie powinny być znaczące. Śmieci posegregowane i czyste powinny być przez gminę zabierane za darmo. Ich wartość powinna finansować koszty transportu do punktu zbiórki. W tym rozwiązaniu najważniejsze jest powstanie sprzężenia zwrotnego między produkcją śmieci ,a ponoszonymi kosztami. Tego w ogóle nie było w starej ustawie. Ponadto obywatel zachowuje wolność wyboru. On wybiera czy kupi towar bardziej czy mniej przyjazny środowisku i za to płaci. Taki sytem juz funkcjionuje miezy innymi u nas w kraju w odniesieniu do tzw elektrośmieci. Wprowadzono go pare lat temu . Nikt nie protestował. Pytanie po co nam dwa systemy opłat za odpady. Na opłatach z elektro .smeci ciezko sie kręci lody ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysł To jest pomysł sugerowany w dyrektywie UE z 2008r IP: *.imp.gda.pl 11.03.13, 08:51 Jest to chyba najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o ekologie bo stwarza mechanizmy regulacyjne. Strumień smieci w takim rozwiązaniu będzie systematycznie malał. urzędnicy nie będa mogli dowolnie ustalac stawek za odbiór. Producenci będa dbac ,żeby na ich produkty opłaty były jak najniższe. Pojawią się nowe bardziej ekologiczne rozwiązania. Niestety sabotazyści z PO I PSL przymilczącej zgodzie PiS i reszty opozycji podjęli za naród decyzje ,która nas cofa do gospodarki nakazowo rozdzielczej. Co dziwne na tym forum jestpełno idiotrów któym takie nakazowo rzodzielcze rozwiązania sie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
www.decydujesz.pl Re: Podaje duzo lepszy pomysł sprawdzony 04.04.13, 11:08 Jak pokazuje praktyka, nie za wszystkie odpady/śmieci musimy płacić przy ich oddawaniu. Np. starych lodówek, pralek, kuchenek lub telewizorów mieszkańcy Warszawy i okolicznych gmin mogą pozbywać się za darmo. I to bezpośrednio z domu, razem z bezpłatnym wyniesieniem przez firmę, która odbiera taki sprzęt. Wystarczy skorzystać z kampanii społecznej www.DECYDUJESZ.pl i zgłosić odbiór np. pod nr tel. 22 755 44 81. Odpowiedz Link Zgłoś
maczimo Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję 08.03.13, 09:31 Za głupotę się płaci. Jak się chciało mieć miernotę za prezydenta, to teraz trzeba za to zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Współczuję Warszawce - Krakówek trochę mniej płaci IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 10:08 W Krakowie Majcher postawił sie tj. przestraszył sie radnych którzy zagrozili wycofaniem swojego poparcia dla niego i dlatego będziemy mniej płacić. Opłaty maja wzrosnąć tylko o kilka procent. Współczuję warszawce ,lecz nie tylko u Was opłaty tak dużo wzrastają . jeszcze jest cisza ale jak przyjdzie do płacenia w lipcu to nie jedna Bufetowa/y POpapraniec będzie sie kanałami przemieszczał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 10:14 za tą bute za nieliczenie sie z ludzmi za partyjniactwo należy sie PO i PSL kara odsuniecie od władzy i wieczne potępienie Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję 08.03.13, 10:27 Znowu atak na biedaków. Każde dziecko wie, że ilość wyrzucanych śmieci jest wprost proporcjonalna do osiąganych dochodów. Emeryt któremu się kiedyś powodziło i postawił sobie dom mając dzisiaj 890 zł. emerytury nie będzie w stanie zapłacić 10% z niej za śmieci. Tymczasem partyjny bonzo mając pałac zwany domem i dochód 1000000 zł/m-c zapłaci też 89 złotych. Pytam więc jest ta komuna czy już jej nie ma? Z decyzji radnych wynika, że komuna ma się dobrze, wszyscy po równo jak trzeba płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
ceziu75 POśmieci Warszawy 08.03.13, 12:14 Wiedzą gdzie kasa ten rynek to ponad 600 mln zł rocznie oszacowali działacze z PO. Choć bardziej przychylam sie do teży, że to jest przesacowane od 90 do 190 mln zł. Tym nie mniej to naprawdę ładne pieniądze i nic że śmierdzące :)). Wszystko widać jak to było ukartowane przed społeczeństwem i Radnymi opozycji. Biedacy musieli utajnić woje ekspertyzy bo były do "bani" i kompromitowały... Choć zapłaciliśmy 1 mln zł my jako podatnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kubajek Proste rozwiązanie dla samotnych w domkach! 08.03.13, 12:17 Wprowadzić worki 60 litrowe dla domów zamieszkałych przez 1-2 osoby. Argumentem za opłatą 89 zł było to iż śmieci muszą być wywożone co tydzień (nieprawda, bo od zawsze można wywozić co 2 tygodnie) a wywóz worka 120 l kosztuje ok 20zł. Samotna osoba nie jest w stanie zapełnić 120 litrowego worka w ciągu tygodnia! 60 litrów to max. wiem, bo od 15 lat mam umowę z MPO i wiem ile śmieci wytwarzam. Znikną te absurdalne dysproporcje w opłatach. Przynajmniej tyle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vasovik Re: Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decy IP: *.itsa.net.pl 08.03.13, 12:20 Gratuluję wyborcom PO. Gratuluję Wyborcom PIS Gratuluję Wyborcom PSL Gratuluję Wyborcom SLD i PJN Gratuluję Wyborcom RP Gratuluję Wyborcom Partii a nie rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosim Warszawiaku, płacz i płać. Radni podjęli decyzję 08.03.13, 13:02 HGW nie dostanie ode mnie nawet ćwireć głosu Odpowiedz Link Zgłoś