shelmahh 19.03.13, 13:09 ale co właściwie chciała nasza droga czytelniczka powiedzieć? jaka myśl stała za tym jakże ciekawym wywodem na temat sąsiadów, majtek, warszawskiej policji i pochodzeniu śródmiejskim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarny_kwadrat "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... 19.03.13, 13:20 A tak, generalnie, to co autorka miała na myśli? I jeszcze jedno pytanie: czy ktoś w Gazecie panuje nad tym, co się w niej ukazuje? Mam coraz większe wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Jak ma się znajomości w redakcji... IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.13, 13:44 to wszystko można wrzucić. Mało to czasem reklam znajomych fotografów ślubnych albo dekoratorów wnętrz, tudzież innych "artystów"? Odpowiedz Link Zgłoś
posel_pieta To ambitne wieśniaki napędzają to miasto! Nikt tu 19.03.13, 17:16 nikomu łachy nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: To ambitne wieśniaki napędzają to miasto! Nik 20.03.13, 08:33 Przyjezdni są cenni, ale powinni płacic podatki w miejscu, w którym mieszkają na stałe - albo nie korzystać z tego, do czego miasto dopłaca, jak szkoły, przedszkola, komunikacja miejska, sądy, i tak dalej i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typa "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.13, 13:22 ufff, to mogę czasami śmieci zostawić na korytarzu... Odpowiedz Link Zgłoś
gandan-10 Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 15:21 Oczywiscie,tylko polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.free.aero2.net.pl 19.03.13, 16:38 Najwiecej gaci i piernatow wywieszonych w oknach, na balkonach oraz pod domami mozna zobaczyc na Woli i na Pradze, w starych blokach. Myslicie ze te urokliwe lokale zostaly opanowe przez sloiki? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 13:23 shelmahh napisał: > ale co właściwie chciała nasza droga czytelniczka powiedzieć? W zasadzie chyba nic, poza puszczeniem oka, że tak naprawdę wcale nie istnieje, a "list" jest wymyślony. Za dużo w nim kiksów jak na tekst napisany przez kogoś, kto poczuwa się do "warszawskości" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilo Jejku czy to prawda IP: 91.209.44.* 19.03.13, 13:26 Moi dziadkowi i pradziadkowie rodzili się w Warszawie, ale nie ukrywam, że czasem na jakiś czas zostawiam wózek na klatce. Czy to znaczny, że nie jestem Warszawiakiem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trexx Re: Jejku czy to prawda IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 13:31 Cała ta debata jest dziwaczna. W wielkich miastach, które nie mają kompleksów i są najbardziej prężne, czyli np. Berlinie, NY czy Londynie, nikt nikogo nie pyta skąd jest, czy jego babcia przyjechała ze wsi, jak on spędza święta itp. Nikogo to nie interesuje, bo generalnie takie informacje nie są kompletnie istotne. Tylko u nas ludzie chyba nie mają się czym zając i sobie wyszukują takie dziwne tematy. I tylko u nas napisano na ten temat tysiące postów na forach. No ale co kraj to obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
the_tree_of_truth Re: Jejku czy to prawda 19.03.13, 22:50 Prawdziwi Warszawiacy szanują miasto w którym żyją i innych ludzi. O pierdołach dyskutować potzebuje tzw Warsiafka czyli na wpół zasymilowane słoiki. To Ci co ledwo co się przesiadli z LLU, LPU i LRU, najgorsi kierowcy w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domek Re: Jejku czy to prawda IP: *.143.163.75.rev.kbt.pl 19.03.13, 13:33 oczywiscie ze tak! To ze Twoja rodzina mieszka tu od pokolen nic nie znaczy! jestes sloikiem i wynocha z mojej warszawy. Ja wiem lepiej, bo jestem anonimowy w komentarzach, bo nie mam swojego zycia, bo mam kompleksy zwiazane z nisko platna praca bo innej nie moge znalezc z moim humanistycznym wyksztalceniem, bo wypisywanie tego daje mi satysfakcje. To JA jestem warszawiakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Jejku czy to prawda 19.03.13, 13:51 Tak, to jest forum i sobie gadamy na luzie, ale najgorzej, ze takich prawdziwych zakompleksionych warszawiakow, którzy nienawidzą przyjezdnych spotykam w realu, np. w pracy. I to już jest trochę przykre. Bo po paru tekstach to się radykalnie zmienia opinia o człowieku, który z pozoru wydawal się spoko i na poziomie, a tak naprawdę jest po prostu zakompleksionym burakiem. Raczej smutne to niż denerwujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty sloiki Re: Jejku czy to prawda IP: *.starnettelecom.pl 19.03.13, 15:41 hehe od razu widać ze soik:) nie cierpie was smierdziele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Jejku czy to prawda IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 17:23 Skad sie bierze ta niemal zbiorowa nienawisc do sloikow?! To jest ciekawe pytanie do socjologa. Czy zywia ja tylko blokersi i frustraci, ktorym sie nie udalo? Wtedy byloby to naturalne, ludzkie, choc podle uczucie. Czesc ludzkosci taka jest i tego nie zmienimy. A moze jest inna przyczyna.... Polacy tak maja? Musza sobie znalezc "obcego" ktorego beda pietnowac, nienawidzic i jednoczyc sie jadem? Przed wojna taka role pelnili Zydzi. Po wojnie Zydzi i Rosjanie, czyli szeroko pojeta komuna. Gdy jednych i drugich udalo sie wyrzucic potrzeba nowego wroga, wrogiem „prawdziwego warszawiaka” staje sie sloik? Przeciez napiecie w forumowych dyskusjach o niczym(!) jest gigantyczne, a jad jaki sie leje oraz negatywne uczucia, które sa podsycane, wczesniej czy pozniej moga sie stac zarzewiem innych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Jejku czy to prawda 19.03.13, 18:38 Nie, żywią ją także ludzie z pozoru na poziomie. I to jest fascynujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilo Dodatkowe info IP: 91.209.44.* 19.03.13, 13:34 Jeszcze dodatkowa informacja dla czytelniczki wymyślonej przez "redaktorów" w GW. Jak sąsiedzi mają rejestrację na L czy G to najprawdopodobniej dlatego, że nie są zameldowani i podatków w Warszawie nie płacą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolaj Re: Dodatkowe info IP: *.143.163.75.rev.kbt.pl 19.03.13, 13:39 ja mam inne blachy, jestesm zameldowany u siebie ale miejsce zamieszkania mam w Warszawie i w WARSZAWIE PLACE PODATKI. Wiec odwal sie od innych blach. Nie przychodzi ci tez do glowy ze moze to sa ludzie ktorzy przyjechali odwiedzic rodzine, sa przejazdem, maja samochod w leasingu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilo Re: Dodatkowe info IP: 91.209.44.* 19.03.13, 13:46 a u mnie w pracy jest czterech z LU i żadnej nie płaci podatków tutaj, więc statystycznie 80% robi inaczej niż Ty. Mówimy tu o sąsiadach, więc nikt przejazdem czy w odwiedzinach nie jest, a jak popatrzysz na ulicę to codziennie z pół Lublina przez Warszawę przejeżdża. Jeżeli chodzi o leasing to tylko jedna duża firma jest zarejestrowana poza Warszawą, więc większość leasingobiorców jednak rejestracja z W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasaDlaWawa Re: Dodatkowe info IP: 193.227.223.* 19.03.13, 13:59 fajnie, że w Warszawie płacisz podatki, optymalnie byłoby gdybyś opłaty rejestracyjne również płacił w Warszawie. Może nie zauważyłeś ale w Stolicy też są drogi, które wymagają naprawy jak również niezbędne inwestycje dorgowe, na które nie zawsze jest kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Re: Dodatkowe info IP: *.mpwik.com.pl 19.03.13, 14:12 A powiedz mi jaką widzisz korelacje miedzy nr rejestracyjnym a funduszami na drogi w przypadku osoby rozliczającej się z US w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japierdyle Re: Dodatkowe info IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.03.13, 14:03 to do kogoś z bloku obok non stop przyjeżdża LICZNA rodzina. Na parkingu widzę ciągle te same auta z tablicami LLU i LRA. Pewnie sobie pożyczają te samochody, bo parkują codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
marti-32 Re: Dodatkowe info 19.03.13, 16:28 za to statystycznie naciągasz oddziały rejonowe swojego ubezpieczyciela. Dlaczego my Warszawiacy musimy płacić wyższe OC, żeby Polacy z mniejszych miast i miejscowości mieli tańsze ubezpieczenia z okazji mniejszego ryzyka wypadków (nasilenie ruchu w danym mieście), a stwarzali zagrożenia w ruchu Warszawskim na równi z Warszawiakami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Dodatkowe info IP: *.free.aero2.net.pl 19.03.13, 16:50 Wez sie podszkol z ortografii, bo sie dziecko kompromitujesz i kompromitujesz to miasto! Oblales mature w czterech linijkach tekstu. Masakra, jak mozna ukonczyc szkole w Warszawie i nie wiedziec jak sie pisze warszawiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsfsd Re: Dodatkowe info IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 19:54 wszystko fajnie, zameldowalbym sie w warszawie ale kto mnie zamelduje? Nie stac mnie na mieszkanie w warszawie, dopiero zaczalem prace po studiach. Jestem zameldowany u rodzicow, place podatki w warszawie. Mam wielu znajomych z pracy ktorzy po paru latach kupili mieszkanie i maja juz numery rej. warszawskie i co? nagle stali sie warszawiakami? Ludzi ocenia sie po zachowaniu, a do kierowcow nigdy nie ma zaufania. Chyba ze to Ryki LR* - z nimi to nigdy nie wiadomo. Rozmawialem z jednym znajomym z Ryk i powiedzial ze to prawda, bo oni mysla ze sa niezlymi kierowcami, a tem tylko pare uliczek na krzyz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dodatkowe info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 20:47 "ja mam inne blachy, jestesm zameldowany u siebie" jak jestes zameldowany "u siebie" to placisz podatki "u siebie", od nieruchomosci, wywozki smieci, za "blachy" i za pieska oraz kotka a w Warszawce placisz podatki od swoich zarobkow ktore ida do kasy panstwowej a nie gminnej. Smieci powinienes wozic w bagazniku. (tak na marginesie, nie jestem z Warszawy i chyba sie tam nigdy nie wybiore) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Dodatkowe info IP: 168.168.43.* 19.03.13, 13:42 > > Jeszcze dodatkowa informacja dla czytelniczki wymyślonej przez "redaktorów" w G > W. Jak sąsiedzi mają rejestrację na L czy G to najprawdopodobniej dlatego, że n > ie są zameldowani i podatków w Warszawie nie płacą no nie do końca, bo nie trzeba być zameldowanym, żeby w Warszawie płacić podatki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolf @ Kilo - nieprawda kolego. IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 14:36 Mimo że jestem warszawiak, mam samochód na poznańskich blachach. Leasing, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Dodatkowe info IP: 212.160.114.* 19.03.13, 15:09 Podatki płaci się zgodnie z adresem zamieszkania a nie zameldowania, więc co mają do tego tablice rejestracyjne na innych numerach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recar Re: Dodatkowe info IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.03.13, 15:21 Gość portalu: inna napisał(a): Podatki płaci się zgodnie z adresem zamieszkania a nie zameldowania, jak się zgłosi ten fakt w skarbówce wypełniając odpowiedni formularz więc co mają do tego tablice rejestracyjne na innych numerach Korzysta się z infrastruktury powstałej z podatków opłacanych w tym wypadku w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Dodatkowe info 19.03.13, 15:25 > Korzysta się z infrastruktury powstałej z podatków opłacanych w tym wypadku > w Warszawie. Wracajac - skoro place podatki w Warszawie, to kogo obchodzi gdzie zarejestrowalem samochod ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asc Re: Dodatkowe info IP: *.233.60.65.static.msgaz.pl 19.03.13, 19:38 mnie obchodzi bo przez takich jak ty place wyzsze OC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recar Re: Dodatkowe info IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.03.13, 09:23 jak płacisz to nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Dodatkowe info IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.13, 17:23 a nie jeździsz po innych częściach Polski? a przecież tam nie płacisz podatków Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dodatkowe info 20.03.13, 08:33 Statystycznie głównie jeździ się w okolicach dom-praca, więc argument kompletnie nietrafiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb O matko, a ja na klatce trzymam rower... IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.13, 13:46 ...to nie jestem już prawdziwym Warszawiakiem, mimo iż dziadkowie w Powstaniu walczyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: 83.238.72.* 19.03.13, 14:04 Temat "słoików" czyli generalnie przyjezdnych jest dla mnie jakiś dziwny. Nie rozumiem dlaczego w Warszawie tyle się o tym mówi i pisze? Przecież jest to normalna i naturalna rzecz, że ludzie z całej Polski (ba, nawet z Europy i ze Świata) przemieszczają się za pracą, szkołą, dziewczyną, narzeczonym i dla 1000 jeszcze innych powodów. Dotyczy to zarówno Warszawy jak i Tczewa, Olsztynka, Wrocławia czy Nowego Jorku. Dlaczego Warszawa myśli, że jest pod tym względem jakaś specjalna? Tylko tu się tyle o tym mówi i tylko tu stanowi to problem dla tak wielu. A prawda jest taka, że gdyby nie słoiki Warszawy by nie było, bo każdy kiedyś do niej przyjechał. Już człowiek pierwotny przenosił się z miejsca na miejsce w poszukiwaniu pożywienia ale Warszawa wciąż nie może tego pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elefant Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 14:09 w końcu ktoś rozsądnie mówi Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 14:20 Bo wszyscy psioczą na Warszawę i chociaż korzystają ze wszystkich udogodnień i przywilejów płynących z mieszkania w stolicy kraju, to i tak nie chcą płacić tu podatków. Ubezpieczenie auta w Pcimiu też wychodzi taniej i o to się w głównej mierze rozchodzi. A to, że przyjezdni to buraki i chamy to przeciez wiadomo nie od dziś. W moim bloku mieszka ich mnóstwo i ich zachowanie potwierdza te wszystkie stereotypy: brudzenie, flejowatość, zostawianie śmieci, butów, rowerów, sanek i wszystkich nieprzydatnych rzeczy w domu na korytarzu. Przyjezdni to głównie chołota, bo ci, którym się zycie układa nie muszą nigdzie emigrować. To tak samo, jak w przypadku ludzi, którzy wyjechali do UK na zmywak. To był plankton, a nie wykształceni i bogaci ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deyna Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 14:30 Kazio Deyna, którego wielbią teraz całe stada warszawiaków, nawet tych którzy nie więdzą co to spalony to też chołota? Niemen to też chołota? itp. itp. Jak widać można mieć samochód zarejestrowane nie w Pcimiu i generalizawać jak klasyczny burak bez wykształcenia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 15:21 > ...chołota... Wyksztalceni ludzie, powiadasz ? Zwykle ortografii sie nie czepiam, ale sam zaczales o wyksztalceniu. > Ubezpieczenie auta w Pcimiu też wychodzi taniej i o to się w głównej > mierze rozchodzi. A co Ciebie obchodzi gdzie ktos prywatnie samochod ubezpiecza ? > W moim b > loku mieszka ich mnóstwo i ich zachowanie potwierdza te wszystkie stereotypy: ... zostawianie ..., rowerów, sanek ... A zastanowiles sie moze chwile, czy Twoi sasiedzi maja na sanki, rower czy wozek miejsce w mieszkaniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 15:31 rlnd napisał: > A co Ciebie obchodzi gdzie ktos prywatnie samochod ubezpiecza ? Pewnie to, że firmy ubezpieczeniowe obliczają stawki ubezpieczeń w oparciu o ilość zdarzeń drogowych i wypłaconych z tego tytułu odszkodowań w danym mieście. Dużo wypadków -> wyższe OC w Warszawie niż w Słupsku. Kalkulacja ryzyka wypłaty i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 15:36 Jasne. Tyle ze nijak sie to ma do dyskusji o korzystaniu z przywilejow w miescie i placeniu lub nie podatkow. Mysle, ze firmy ubezpieczeniowe juz dawno wpadly na to, ze szereg ludzi ubezpiecza samochody poza miejscem zamieszkania (skoro zjawisko ubezpieczania samochodu w innych miastach niz w Warszawie jest takie powszechne) i sadze, ze sobie jakos to i tak rekompensuja . Odpowiedz Link Zgłoś
marti-32 Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 16:38 Święta racja :D a wypadki jednak w Wawie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscik Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.vic.bigpond.net.au 20.03.13, 03:34 To jak nie maja miejsca w mieszkaniu na sanki buty rowerki to nie powinni tam mieszkac. Klatka i korytarze to nie ich wlasnosc tylko wspolna czesc wszystkich mieszkancow. Wyobraz sobie jak by wszyscy mieszkancy na danej klatce tak robili czyli wystawiali swoje niepotrzebne klamoty na klatke co by to bylo sloiku!!!!! Dotarlo! Wszystkie wystawiane rzeczy na klatke czy korytarz natychmiast powinny byc wywalane do smieci, i jeszcze pobierane oplaty za zasmiecanie powierzchni wspolnej!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marti-32 Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 16:36 całkowicie się zgadzam w tych kwestiach o podatkach i opłatach ubezpieczeniowych pojazdów, płacą mniej, bo w Pcimiu mniejsze ryzyko kolizji, stłuczek itp. Jeżdżąc jednak po Warszawie tak samo jak i Warszawiacy dokładamy do nich, by fundusz gwarancyjny mógł wypłacić odszkodowanie za tych co mniej płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 17:00 marti-32 napisała: > Jeż > dżąc jednak po Warszawie tak samo jak i Warszawiacy dokładamy do nich, by fundu > sz gwarancyjny mógł wypłacić odszkodowanie za tych co mniej płacą. Możesz mi objaśnić w którym momencie dokładacie się bo jakoś nie potrafię załapać. Płacąc niższe OC a jeżdżąc tam gdzie większe ryzyko kolizji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.13, 23:50 bez przesady, znam wielu, którzy przenieśli się do Wawy z małych miast, większość po SGH, UW,Koźmińskim, mieszkają na Mokotowie, w Śródmieściu czy Białołęce i nie zauważyłam flejowatości, śmieci, butów na wycieraczce, sanek itp. nie wiem gdzie ty mieszkasza. Co więcej umiejętność adaptowania się w nowym środowisku jest niezwykle ważna a siedzenie na jednym miejscu swiadczy o niezaradności i braku elastyczności. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 14:26 Gość portalu: kazik napisał(a): > Temat "słoików" czyli generalnie przyjezdnych jest dla mnie jakiś dziwny. > Nie rozumiem dlaczego w Warszawie tyle się o tym mówi i pisze? Nie rozumiesz? Proste - przedszkola i szkoły w Białołece za darmo sie nie zbudują. Do biletów komunikacji miejskiej z czegoś dopłacać trzeba. Chodniki same sie nie ułożą a kosze na śmieci (te na ulicach)za coś trzeba opróżniać. Ulice oświetlić. Lekarzy zatrudnić. Pogotowie i szpitale utrzymać (większość należy do gminy oprócz np Centrum Zdrowia Dziecka) W Warszawie oficjalnie mieszka 1,7 mln ludzi. Nieoficjalnie - z 2,5 mln. Kto płaci za śmieci bilety i peilęgniarki dla tych 700 000 ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recar poznałem kolesia z Ostrołęki. IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.03.13, 14:37 Pracuje w Warszawie, mieszkanie wynajmuje. Kiedyś temat zszedł właśnie na temat płacenia podatków. Dowiedziałem się, że oczywiście koleś nie płaci podatku w Warszawie, tylko w Ostrołęce. Na pytanie dlaczego akurat tam usłyszałem: Bo to moje miasto a w Warszawie tylko zarabiam. Rozmowa szybko się skończyła ponieważ ŻADNE argumenty do niego nie docierały. Niedawno urodziło mu się dziecko (oczywiście w warszawskim szpitalu). Zaraz będzie je chciał posłać do żłobka, przedszkola w nieswoim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: poznałem kolesia z Ostrołęki. IP: *.mpwik.com.pl 19.03.13, 14:51 Jeśli nie masz o czymś pojęcia to o tym nie pisz. Skoro chłopak jest z Ostrołęki (woj. mazowieckie) za poród szpital dostanie pieniądze z Mazowieckiego Funduszu, jeśli by mieszkał w Warszawie ( woj. mazowieckie) za poród zapłaciłby ... Mazowiecki Fundusz. Będzie chciał je posłać do żłobka w nieswoim mieście.. A wiesz może jakie jest drugie i najwyżej punktowane kryterium przyjęcia do żłobka/ przedszkola? Odprowadzanie podatku dochodowego do urzędu skarbowego m.st. Warszawy: a) oboje rodzice odprowadzają podatek dochodowy do urzędu skarbowego m.st. Warszawy; 27pkt. I musisz przedstawić rozliczenie za ubiegły rok, więc nie rozumiem Twojego pieniactwa. Nie płaci podatku w Warszawie, nie dostanie miejsc w żłobku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recar Re: poznałem kolesia z Ostrołęki. IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.03.13, 15:14 widzę Tomaszu, że w mpwik nie macie zbyt wiele pracy skoro macie czas na śledzenie tematów o słoikach w internecie :)) Wracając do dyskusji: znawco tematu, wiesz zapewne, że z podatków płaconych w miejscu zamieszkania nie finansuje się tylko przedszkoli. Jest parę innych dziedzin powiązanych ŚCIŚLE z podatkami i miastem w którym się ŻYJE. W jego wypadku kasa płynie do miasta, w którym bywa 1-2 razy w miesiącu. Zdradź mi tajemnicę, bo widzę, że jesteś w temacie: Ile punktów ma się za bycie samotną matką?? Co do pieniactwa- gdzież je zauważyłeś?? -napij się może szklankę wody i ochłoń (byle nie bezpośrednio z kranu). P.S. Powiedz mi jeszcze: masz rejestrację WOS czy już WO?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tobi Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.mpwik.com.pl 19.03.13, 14:42 Nie da się zapisać dziecka do żłobka/przedszkola nie płacąc podatków w Warszawie, dziwne że taki rodowity o tym nie wie. Pogotowie, lekarze, szpitale jeśli korzystasz POZ w Warszawie (deklaracja lekarza rodzinnego) to i Twoje składki są przekazywane do Mazowieckiego Funduszu zdrowia. Z biletami to też można powiedzieć że gdańszczanie dopłacają do wakacji warszawiaków. Ta nieoficjalna liczba pomijając fakt że większość płaci podatki w Warszawie bo bez tego nie jest w stanie zapisać dziecka do przedszkola tez produkuje zysk dla Warszawy. Przy każdym zakupie w osiedlowym sklepie płacą podatek który trafia do budżetu Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 14:51 Gość portalu: tobi napisał(a): > Nie da się zapisać dziecka do żłobka/przedszkola nie płacąc podatków w Warszawi > e, dziwne że taki rodowity o tym nie wie. Pokaż mi w którym miejscu jest wymagany PIT jako główne kryterium zapisania edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=5542 > Pogotowie, lekarze, szpitale jeśli korzystasz POZ w Warszawie (deklaracja lekar > za rodzinnego) to i Twoje składki są przekazywane do Mazowieckiego Funduszu zdr > owia. Już widzę jak cwaniakowi oszczędzającemu 100 zł na OC chce się szukac lekarza rodzinnego żeby mu składki przesyłali. Naiwniaku. > Z biletami to też można powiedzieć że gdańszczanie dopłacają do wakacji warszaw > iaków. Bo wakacje zwykle trwają 11,5 miesiąca... > Ta nieoficjalna liczba pomijając fakt że większość płaci podatki w Warszawie bo > bez tego nie jest w stanie zapisać dziecka do przedszkola tez produkuje zysk d > la Warszawy. Przy każdym zakupie w osiedlowym sklepie płacą podatek który trafi > a do budżetu Warszawy. W jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.13, 23:56 każdy pracujący płaci tzw. składki dla ZUS, stąd opłaty dla lekarzy. jeśli nawet ktoś to nie opłaca podatku w Wawie, to i tak leczy się w swojej miejscowości albo dodatkowo płaci składki u ubezpieczyciela medycznego prywatnego. Czy to ,że w Krakowie większość mieszkańców opłaca skladki (a tak nie jest, bo to miasto studenckie) tu nich szpitale są na lepszym poziomie? otóż nie. Życie ludzkie polega na ciaglej migracji i czas się do tego przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.devs.futuro.pl 19.03.13, 14:43 Ja przyjezdny jestem w Warszawie (podatki zdziera ze mnie jednak US Mokotów), ale przeczytał to kolega z pracy - Warszawiak z dziada pradziada i złapał się za głowę, pytając dramatycznie: "Prania nie mogę na balkonie wieszać?! Ogłupieli, czy co, do ku..y nędzy???". Co mam mu odpowiedzieć? Uprzejmie proszę o wyjaśnienie od redakcji i czytelniczki warszawianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piesek Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 14:50 Na Kabatach uchodzących za dzielnicę zdominowaną przez przyjezdnych bardzo wiele osób zbiera odchody po swoich psach i jest ich na chodnikach relatywnie mało; na Starej Ochocie gdzie mieszka moja ciocia i gdzie ludność jest od dekad zasiedziała trudno czasem przejść chodnik tyle gó...wien. Czy jakiś lokalny socjolog może to zinterpretować? Czy to argument za tym, że higiena i porządek to cechy osobnicze a nie przypisane grupom (miejscowi dbający vs przyjezdni niedbający o porządek)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.vic.bigpond.net.au 20.03.13, 03:55 No widzisz, bo zeby mieszkac na Kabatach to trzeba duuuzo pieniedzy miec. O mieszkania kupione za wlasne pieniadze sie dba jak rowniez dlba sie o otoczenie. A tam gdzie mieszka Twoja ciocia no coz mieszkania spadkowe lub komunalne, zasiedzialym mieszkancom dalej wydaje sie ze to komuna i ktos wszystko zrobi za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhobbit "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 14:44 Najgorsze jest to że słoiki nie mają szacunku dla Warszawy, jej historii. Często słyszę od takich jaka to Warszawa jest brzydka , beznadziejna i jej nie cierpią. To po co do niej przyjeżdżają ? Blokują miejsca pracy dla warszawiaków. Przecież ci nie pojadą do Radomia czy Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczupak Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.13, 16:40 no cóż, może po prostu wyrażają swoją opinię o mieście, które najdelikatniej mówiąc, nie należy do urodziwych. Dość spojrzeć na wszystkie grafy i bohomazy z cyklu "Legia pany" a "Polonia k#rwa". No ale wszak to ponoć słoiki z Pcimia brudzą i są "chołotą", jak to jeden ze znawców demografii emigracyjnej raczył powyżej zauważyć, więc to na pewno sprawka tych przebrzydłych przyjezdnych. Inna sprawa, że "słoiki" tu przyjeżdżają, bo jest zapotrzebowanie na ręce do pracy. Wynikać on może z kilku powodów, między innymi z niedostatecznej liczny osób gotowych do podjęcia pracy (tych słynnych miejscowych jest po prostu garstka) albo z braku kwalifikacji miejscowych. No ale na taką refleksję, jaśnie pan/pani miejscowa zapewne się już nie zdobyła, bo przecież "miastowym" nie przystoi parać się tak przyziemnymi sprawami jak zwyczajny "pomyślunek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 00:01 a dlaczego warszawiacy nie mogą pojechać do Radomia czy do innego miasta. znam wiele rodzin, które od dziada pradziada mieszkali w Wawie a teraz mieszkają na obrzeżach miasta, czy w Millanówku, Konstancinie, Magdalence. Znam tych którzy sie przenieśli do Trójmiasta czy Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarhead OK. Temat zastępczy odfajkowany. IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 14:45 Miał być o co prawda o hałaśliwych i niebezpiecznych motocyklistach, ale aura nie dopisała i motocykle nie wyjechały, co prawda mogło być o psich kupach, ale śnieg znów sypie, więc "przebiśniegi" też muszą poczekać. Na szczęście, są "słoiki" i "rowerzyści". Będzie na czym robić "staże" o co najmniej do września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoik "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.13, 15:34 A czy ktoś z RODOWITYCH może mi, kmiotkowi z prowincji (małe miasteczko w Lubuskiem), który co prawda mieszkał przez wiele lat w nie-tak-prowincjonalnej Zielonej Górze i Poznaniu, ale tylko 10 ostatnich lat w Warszawie, co jest zdrożnego/niewłaściwego/niekulturalnego w "ozdabianiu balkonów praniem ze szczególnym uwzględnieniem majtek, staników i pościeli"? To jak RODOWICI warszawiacy suszą swoje pranie w apartamentach 34 m2? Rozwieszają poziomo pod sufitem w "salonie" czy nad kuchenką indukcyjną w aneksie kuchennym? Mam w d... te "mądre" wywody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Zły Ton Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: 80.51.46.* 19.03.13, 15:47 Autorka tej pomyłki nie widziała warszawy na oczy. Moja rodzina od wielu pokoleń mieszka w Warszawie i bynajmniej nie zwraca uwagi na to kto i gdzie, z kim i dlaczego. Mamy swoje życie i nie musimy się dowartościowywać. Choć przyznam, ze podatki to bardzo trudny temat wśród warszawiaków, zwłaszcza w kontekście niepłacenia ich przez ponad 70% pracujących tu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 18:40 Ja dam więcej! 130% ludzi pracujących w Warszawie nie płaci tu podatków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczupak Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.13, 16:45 no co Ty, nie wiesz, że miejscowej elicie, jak się coś zabrudzi, to nie pierze, tylko kupuje nowe ubrania? Przecież bycie stąd nobilituje! Jak niby Państwo zniżać się miało do suszenia galotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ki Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.free.aero2.net.pl 19.03.13, 17:07 Pranie mozna powiesic na balkonie tak, ze go nie widac z ulicy. O to chodzi. W wiekszoscu miast Europy jest ZAKAZ wieszania prania na balkonach. Nie obowiazuje we Wloszech (lokalny folklor, uznany za malowiniczy), tudziez w Rosji i na Ukrainie. My oczywiszcie mentalnosciowo wciaz przynalezymy do tego drugiego kregu, miliardy euro i know how plyna z Unii, a wiejska mentalnosci ani drgnie... Odpowiedz Link Zgłoś
hazzard Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 18:12 wieszają w łazience na suszarce zamontowanej pod sufitem, takiej z opuszczanymi belkami na sznurkach;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoik Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.ip.netia.com.pl 20.03.13, 12:40 To ja mam najwyraźniej za małą łazienkę lub za dużą rodzinę. Ale ponoć państwo wspiera dzietność... ;-P Suszarka z 7 belkami jakoś nie wystarcza, a pranie się robi średnio co 2 dzień... W starych blokach spółdzielczych to przynajmniej suszarnie w piwnicach były... ;P P.S. Ale w was jadu, rodowici. Kij wam w oko z waszym rozbuchanym ego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscio Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.vic.bigpond.net.au 20.03.13, 04:01 A no sloiku dlatego ze nie kazdy ma ochote ogladac twoich suszacych sie gaci!!! Sprobuj na przyklad rozwiesic "takie pranie w Berlinie" to odrazu masz mniej kasy w portfelu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kabaciarz "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 15:57 A ja jestem typ typem nietolerancyjnym. Wkurzają mnie potocznie zwane słoiki ponieważ: Nie potrafią stanąć na swoim miejscu parkingowym, już nie mówię o kupieniu swojego w garażu. A o jeździe rejestracji na L już nie będę mówił. Przywożą swoje burackie zachowania do Warszawy, ogólnie brak kultury. Nie płacą podatków i nie widzą w tym nic złego. Kończąc na sąsiedzie, który uważa, że klatka schodowa to jego ogródek i stawia sobie krasnale przed drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoik "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.205.38.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.03.13, 16:14 Spotkałem wielu warszawiaków. Najbardziej krzyczą ci, którzy są właśnie słoikami. Co z tego, że jest tutaj z dziada, pradziada jak i tak jest słoikiem. Co z tego, że urodził się tutaj? Taki z niego warszawiak jak z koziej d.... trąba. Po wojnie z warszawy prawie nic nie zostało. I za co została odbudowana? Kto ją odbudowywał? Słoiki oczywiście. A teraz wnuczek - wielki warszawiak, krzyczy jaki to on jest wielki. A prawdziwego warszawiaka poznasz po tym, że nie krzyczy, rozmawia z normalnie i jest kulturalny. A każdy co drze japę to pseudo warszawiaczek, któremu wydaje się, że jest nie wiadomo kim. Kiedyś częściej wyjeżdżałem z warszawy to było widać jakie rejestracje w większości wyjeżdżają. Same wielkie warszawiaki zasuwały na wieś. I po co tam się pchacie jak wam dobrze tutaj? A co do przywożenia słoików. To tak robię i będę robił. Nie będę się truł tym co wy bo mi tak samo z mózgu woda się zrobi. Ostatnio usłyszałem od warszawiaka, który się przeprowadził do dzielnicy słoików, że jest mu tutaj lepiej niż w centrum. Bo przynajmniej ma spokój Co do rejestracji samochodów i ubezpieczenia. Jak byście nie jeździli jak idioci i nie powodowali stłuczek, wypadków to i składka na ubezpieczenie byłaby niższa. Na drogach non stop spotykam cwaniaczków z warszawy, którzy pędzą jak oparzeni bo muszą, bo im się należy. Co do pracy to przyjęliśmy dwóch jeszcze z warszawy, którym wydawało się, że za siedzenie i nic nie robienie będą kasę dostawać. Czy to słoik czy nie kasę mieli taką samą jak inni. Więc dlaczego ja mam robić na cwaniaczka warszawskiego jak on nawet się nie stara. Nie pasuje to zamiatać ulice też można. Tylko uważajcie bo niedługo zakłady karne was z tego wyręczą bo oni za darmo to zrobią. Pozdrawiam prawdziwych Warszawiaków i dobrych Słoików Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoik "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.205.38.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.03.13, 16:21 I jeszcze dodam, że szkoda, że w trakcie wojny nie zaorali wam tej waszej warszawki :). "Rodowici" mieszkali by w lepiankach i by nadal nosa zadzierali :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.vic.bigpond.net.au 20.03.13, 04:08 O, Boze !! typowy sloik z burakami, przyjezdza do Warszawy i rzadzii ale dokladnie nie wie jak! Ot, kultura!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomekk_Żoli "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.pg.com 19.03.13, 16:31 W generalnym wydźwięku droga autorko powiedzmy, że mamy podobne zdanie, ale nie masz wrażenia autorko, że majtki wywieszone na balkonie i buty przed drzwiami (btw masakra...) trafiają się jednak w większości u przybyszy z tak zwanego potocznie Słoikowa? Jeśli chodzi o kulturę na jezdni i na przykład nagminne od zaledwie kilku lat nie wrzucanie kierunków podczas zmiany pasa, to w większości jest to właśnie jakieś LLU czy BSK (lub leasingowane), u którego przecież nie ma kilkujezdniowych dróg i najlepiej musiałby mieć trzecią rękę, żeby poradzić sobie z nawykiem wrzucania kierunków. Swoją drogą przy tym sam fakt urodzenia w Warszawie często też nie oznacza bycia "rodowitym Warszawiakiem o wyższym poziomie kultury i obyczajowości", bo jak jeden rodzic zjechał do Warszawy z wioski pod Łukowem a drugi z wioski pod Tucholą, to wpompowali w dziecko zasady i zachowania ze swoich wiosek właśnie i choć faktycznie ze lekkim szlifem warszawskim, to nie spodziewam się ani po takich "urodzonych Warszawiakach", że potrafią choćby dobrać skarpetki do stroju i ogólnie zasad savoir vivre ani zasad moralnych, etycznych i współżycia społecznego - jest trochę osiedli w Warszawie (vide Bródno), gdzie większość mieszkańców została przewieziona z wiosek i to z konkretnych regionów (i teraz odpowiedzmy sobie na pytanie dlaczego na Bródnie prędzej można dostać lanie od 5 troglodytów w dresie, którzy na bank byliby z siebie bardzo zadowoleni i którzy wyjeżdżali na wakacje do babci pod Wyszków, niż na przykład na Ursynowie czy Bemowie, które też były przecież zasiedlany w podobnym okresie). No, to pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac 19.03.13, 18:46 O umiejętności jazdy WARSZAWIAKÓW na wielopasmowych drogach można powiedzieć wiele, ale o ile z ogólną uprzejmością w stolicy jest bardzo super, o tyle z wielopasmówkami jest tak ekhm... średnio ;) A więc (żartobliwie, ale statystycznie prawdziwie): Prawdziwy warszawiak NIGDY nie pojedzie prawym pasem na trzypasmowej drodze. Nie! Bo hańba! Prawdziwy warszawiak ZAWSZE ustawi się na docelowym pasie 5 km przed zwężeniem, choćby miał po jednym pasie wokół i choćby swoim zachowaniem powodował korki w całej dzielnicy (i zapewne nawet nie rozumie o co ja się czepiam). Co oczywiste, prawdziwy warszawiak NIGDY nie wpuści kogoś jadącego innym pasem niż docelowy, bo to przecież cham z wioski i cwaniak! Trochę pokory ;-) Naprawdę, wszystko jest czarno-białe tylko dla prostych ludzi. A jak ktoś mądrzejszy, to widzi dużo odcieni szarości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.primeoptic.net 19.03.13, 16:32 gimbaza z gazwoni leczy swoje kompleksy buraczanej pulpy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płac IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 17:25 Dla mnie warszawiakiem jest kazdy mieszkaniec Warszawy, ktory! - kocha lub przynajmniej lubi to miasto, - identyfikuje sie z nim, zna je w miare dobrze, - placi tu podatki i tu wychowuje swoje dzieci - zna historie Warszawy, czyli: byl na Powazkach, zatrzymuje sie gdy 1 sierpnia wyja syreny, widzi tablice upamiętniające zabitych, wie gdzie byl Pawiak, byl na Szucha, itd. Jesli jeszcze dziala na rzecz lokalnej społeczności, nie jest mu obojętne co sie dzieje, to jest wrecz wzorowym warszawiakiem, bez wzgledu na to gdzie sie urodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Nie rozumiem, mam jej współczuć...??? IP: *.ngm.net.pl 19.03.13, 17:42 Jak typowy warszawski gorol przedstawiła się: jestem rodowitą warszawianką bo urodziłam się w śródmieściu. Może i nie trzyma butów na wycieraczce czy roweru. Ale jest zwyczajnym burakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Auta w Leasingu!! IP: *.ngm.net.pl 19.03.13, 17:53 Auta w leasingu jeżdżą po całym kraju mimo, że zdecydowana większość jest zarejestrowana TYLKO w Warszawie. Skoro się tak czepiacie warszawsioki zawistne podatków, to może zaczniecie dopłacać do naprawy dróg np. na śląsku czy w małopolsce. Gorole z warszawki to jednak najbardziej pazerne i zawistne buractwo w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-WA Re: Auta w Leasingu!! IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 18:56 Firmy są zarejestrowane w Warszawie, jeżdżą raczej pracownicy - śmiesznie mówiący ludzie z wąsikiem pod nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Re: Auta w Leasingu!! IP: *.jmdi.pl 19.03.13, 21:09 I do tego identyfikujący się jako tzw. narodowość "szlonska" Odpowiedz Link Zgłoś
satyron Warszawstwo... 19.03.13, 18:43 nie zapomnijcie ze to tutaj napisano wywyzszajaca warszawskie chamstwo , piosenke .... teksty.org/stanislaw-grzesiuk,nie-masz-cwaniaka-nad-warszawiaka,tekst-piosenki waszym zdaniem warszawstwo da sie lubic??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mreck "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... IP: *.elblag.vectranet.pl 19.03.13, 21:42 żeby was osr...ło z tą całą Warszawą. Przeczytałem te idiotyzmy na forum i jak mam sąsiada Warszawiaka (wżenił się) tak pójde zaraz i mu przypi...lę. Odpowiedz Link Zgłoś
the_tree_of_truth "Warszawiacy to ci, którzy tu mieszkają, płacą ... 19.03.13, 22:44 Michnik zatrudnia debili. Jeśli ktoś ma blachy zaczynające się na E, L czy R to raczej na 100% w dowodzie osobistym ma E, L czy R i raczej nikomu się nie chciało PIT-3 zgłosić by podatek był płacony w Warszawie. Niech autor/autorka nie pierdo... głupot, jeśli chce coś wykazać to niech przeprowadzi badanie i wtedy okaże się, że słoiki w większości nie płacą podatków w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemingowa Rzecz o nietolerancyjnych Warszawiakach IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 07:16 Dokładnie, śmieszą mnie te zawistne i nienawistne komentarze "rdzennych" Warszawiaków, którzy nie mają żadnych ambicji poza znalezieniem zamożnej, pracującej i zaradnej żony, żłopią piwsko, nie pokończyli studiów a mają wielkie "ale" do przyjezdnych. Gdybyście byli tacy pracowici, przebojowi, inteligentni i wykształceni, to nawet nie przeszły by Wam te słowa przez gardło- żylibyście bez użalania się nad sobą i wiecznego narzekania. Malkontenctwo- to cecha wielu złorzeczących na nas Warszawiaków. Od wielu lat mieszkam w Warszawie- przypadkiem, bo ściągnął mnie tutaj mój ówczesny narzeczony i spotykając się z rodowitymi Warszawiakami doszłam do wniosku, że są leniwi, skąpi i tylko patrzą gdzie tu wydębić od kogoś kasę, albo dobrze zarobić, ale żeby się nie narobić. Za 1400 zł to oni już pracować nie będą, bo to wstyd i hańba. Taki mam obraz tych nietolerancyjnych Warszawiaków. Jak jeszcze do tego słyszę w tv panią Pieńkowską, żonę miliardera, która z taką pogardą wypowiada się o "słoikach", to tracę wiarę w wykształconych ludzi. Kultury za grosz. P.S. a tak na dobrą sprawę, ilu z Was jest naprawdę z dziada pradziada Warszawiakami? Sądzę, że niewielu... Odpowiedz Link Zgłoś