Gość: Gość IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 08:14 Ważne, że ponad 40 mln zł na nagrody dla urzędników w zeszłym roku były. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
senpai-michael Re: Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 09.05.13, 08:22 Dla porównania właśnie przeczytałem w innym artykule, że wiadukty na marsa kosztują 70mln... Odpowiedz Link Zgłoś
nihon Re: Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 09.05.13, 09:04 @senpai-michael Błagam, nie porównuj remontu uliczki z budową węzła Marsa. To tak jakbyś porównywał konia z koniakiem, jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
senpai-michael Re: Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 09.05.13, 09:14 Jakbyś przeczytał kontekst (czyli komentarz na który odpowiadałem) tobyś ogarnął że porównywałem koszt marsa z nagrodami urzędasów, a nie z agrykolą. Ale cóż ostatnio maturzyści nie czytają ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
nihon Re: Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 09.05.13, 09:28 @senpai-michael Sorry, nie zauważyłem, że odpowiadasz poprzednikowi, nie zaznaczyłeś tego nigdzie (na przyszłość zalecałbym), a tytuł Twojej wypowiedzi jednak nawiązuje do treści artykułu. Nie porównuj mnie proszę z maturzystą, już dawno nim nie jestem. Na Twoim miejscu unikałbym też generalizowania, ponieważ z pewnością krzywdzisz część osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 10:49 > Sorry, nie zauważyłem, że odpowiadasz poprzednikowi, nie zaznaczyłeś tego nigdz > ie (na przyszłość zalecałbym) Nie zauważyłeś wcięcia w drzewku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 1... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 08:27 cokolwiek zrobią z tym obecym asfaltem, czy go sfrezują czy wyrównają, i tak będzie lepsze od stanu obecnego. To co teraz zalega na Agrykoli trudno nazwać asfaltem, to po prostu zestaw dziur połączonych masą bitumiczną. Strach tamtędy zjechać rowerem bo głowa odskakuje i mało się nie urwie, zaś konieczność omijania w pełnym pędzie różnego rodzaju przeszkód na drodze grozi spektakularną wywrotką i poważnymi kontuzjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermit Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 1... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 09:21 asfalt. W dodatku jest w fatalnym stanie - popękany, połatany, z mnóstwem dziur, jakby właśnie przeszedł tędy front. Jazda na rowerze po takiej nawierzchni to slalom z przeszkodami. Tak, a jazda po bruku to dopiero będzie rozkosz dla tyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Precz z brukiem ! IP: *.free.aero2.net.pl 09.05.13, 09:23 Bujajcie się z tym brukiem !!!!!!!!! Bruk razem z obcęgami do rwania zębów to relikt przeszłości. Po bruku nie da się normalnie chodzić (chyba, że na zupełnie płaskiej podeszwie, najlepiej w butach sportowych) a to jest miejsce odświętnych spacerów całych rodzin - z wózkami, hulajnogami dziecięcymi (które na bruku podskakują ) i w eleganckim obuwiu na nogach kobiet. Może wróćmy też do rwania zębów XIX wiecznymi obcęgami, ale bez znieczulenia (chociaż w ramach NFZ-u) ? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Precz z brukiem ! 09.05.13, 12:09 Słuszna koncepcja. W ramach postępu, proponuję dobudować do piramid egipskich ruchome schody, albo windy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welarg Re: Precz z brukiem ! To teren osuwiskowy IP: *.range86-162.btcentralplus.com 09.05.13, 15:03 Agrykola to teren osuwiskowy, a zatem ten pomysl z brukiem zle sie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Precz z brukiem ! IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 09.05.13, 15:16 "Bruk razem z obcęgami do rwania zębów to relikt przeszłości. Po bruku nie da się normalnie chodzić (chyba, że na zupełnie płaskiej podeszwie, najlepiej w butach " ależ po bruku da się chodzić i to całkiem przyjemnie, ale wszystko zależny od bruku. w warszawie ostatnio zapanowała moda układania jakiegoś bruku z łupanego granitu - tak jest miejscami na marszałkowskiej, placu zbawiciela etc., etc. tam istotnie można nogi połamać nawet jeśli się chodzi w obuwiu na płaskiej podeszwie. takie bruki nijak sie maja do starych gładkich bruków, które są choćby na starym mieście, przed csw, w łazienkach... nie wiem kto lansuje te łupane granitowe bruki, ale pewnie sam mało chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość12 Re: Precz z brukiem ! IP: *.free.aero2.net.pl 10.05.13, 12:13 Po bruku na Starym Mieście i Placu Zamkowym nie da się chodzić na minimalnych nawet obcasach! A tak się składa, że damskie obuwie przeważnie posiada jakiś obcas. W pełni zabytkowy bruk mam tuż za płotem (na obrzeżach Wa-wy). Nie da się po nim ani chodzić ani jeździć na rowerze, a jadące samochody, które nie mają innej drogi, koszmarnie hałasują (nie mówiąc o "komforcie" jazdy w podskokach w środku pojazdu). Nie da się jeździć na rowerach, więc rowerzyści (setki dziennie) jadą wydeptanymi po bokach ścieżkami, co niepomiernie wkurza co bardziej konserwatywne osoby). Bruk to przeszłość - z kamienia czy kostki ! Zresztą nie należy liczyć na to, że na Agrykoli włodarze miasta dobierając rodzaj bruku, będą się kierowali wygodą pieszych. Wolne żarty! Ostatnio byłam w małym sennym miasteczku obok Grójca. Miasteczko ma elegancko wyremontowany Plac hs o pięknej historycznej nazwie- wyłożony brukiem z kostki, na której zdarłam sobie obcasy i narobiłam odcisków na stopach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hel Re: Precz z brukiem ! IP: *.centertel.pl 09.05.13, 21:23 A doczytałeś, że ścieżka rowerowa ma być z masy bitumicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 1... 09.05.13, 09:34 Do zabytkowej drogi kompletnie nie pasuje wylany w PRL-u asfalt. Za to bitumiczna ścieżka rowerowa pasować już będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kartownik Nie to jest tam najważniejsze. 09.05.13, 09:44 I bardzo dobrze! Wydawanie ciężkich milionów na bruk to jakąś pomyłka. Ta ulica jest miejscem intensywnego ruchu spacerowiczów i rowerzystów, a bruk na ulicy idącej pod górę szczególnie że całkiem często jest tam śnieg, gołoledź albo śliskie liście to proszenie się o masowe wypadki. To natomiast co trzeba w tej okolicy koniecznie zrobić to przebudowa zieleni. Fraza z artykułu o „pięknej zieleni parkowej” brzmi jak szyderstwo. Ktokolwiek temu się przyjrzy to widzi że rośną tam po prostu drzewne chwasty, jakieś samosiejki z okresu tuż po wojnie. Wygląda to jak zaniedbany wiejski wygon leżący od pól wieku ugorem. Prawdopodobnie zmiana zadrzewień jest zbyt mało kosztowna i zbyt długotrwała był ktoś z miejskich służb chciał się tym zająć. Mnie osobiście marzy się by na tych zboczach były posadzone drzewa ładne i dostosowane do warunków górskich na przykład buki. Albo też można by spróbować odtworzyć coś jak naturalne lasy regla dolnego czyli mieszaninę lip i jodeł. Ale niestety tak czy inaczej na pełne efekty trzeba by czekać kilkadziesiąt lat. Tym bardziej warto zacząć już teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
owca888 Re: Nie to jest tam najważniejsze. 09.05.13, 10:57 kartownik napisał: > I bardzo dobrze! Wydawanie ciężkich milionów na bruk to jakąś pomyłka. Ta ulica > jest miejscem intensywnego ruchu spacerowiczów i rowerzystów, a bruk na ulicy > idącej pod górę szczególnie że całkiem często jest tam śnieg, gołoledź albo śli > skie liście to proszenie się o masowe wypadki. To natomiast co trzeba w tej oko > licy koniecznie zrobić to przebudowa zieleni. Fraza z artykułu o „pięknej > zieleni parkowej” brzmi jak szyderstwo. Ktokolwiek temu się przyjrzy to > widzi że rośną tam po prostu drzewne chwasty, jakieś samosiejki z okresu tuż p > o wojnie. Wygląda to jak zaniedbany wiejski wygon leżący od pól wieku ugorem. > Prawdopodobnie zmiana zadrzewień jest zbyt mało kosztowna i zbyt długotrwała by > ł ktoś z miejskich służb chciał się tym zająć. Mnie osobiście marzy się by na > tych zboczach były posadzone drzewa ładne i dostosowane do warunków górskich na > przykład buki. Albo też można by spróbować odtworzyć coś jak naturalne lasy re > gla dolnego czyli mieszaninę lip i jodeł. Ale niestety tak czy inaczej na pełn > e efekty trzeba by czekać kilkadziesiąt lat. Tym bardziej warto zacząć już tera > z. A "przebudowę zieleni" należy zacząć od wyrżnięcia do łysego wszystkich drzew. W tym jesteśmy dobrzy. I najlepiej ustawić wypierdki takie jak na Krakowskim. Człowieku, cały urok Agrykoli polega na tym tunelu z drzew! Jest piękny. Zawsze był taki dziki, od dziecka pamiętam. A Ty chyba nie tu się urodziłeś. Nie chcę łysego wąwozu. Chory pomysł. Co do bruku, że bez sensu, całkowicie się zgadzam. Idiotyzm. Wyobrażacie sobie podjazd pod górkę na rowerze rankiem w listopadzie? Czy my potrafimy być mądrzy dopiero po fakcie? Czy pani Kaznowska ma choć trochę wyobraźni???? Krew normalnie zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Nie to jest tam najważniejsze. 09.05.13, 12:16 A jest tam jakiś obowiązek jazdy pod górkę rowerem, rankiem w listopadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kartownik tak to widzę 09.05.13, 12:29 Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną. Napisałem , ze przebudowa drzewostanu powinna zając kilkadziesiąt lat dlatego, że powinna się odbywać stopniowo w miarę wypadanie obecnych drzew. Ponad 2/3 tego co tam rośnie to samosiejki klonu kompletnie nieprzystosowane do stromych stoków. Co roku kilka drzew się wywraca i na ich miejsce wysiewają się kolejne samosiejki klonu. Reszta drzew to w dużej części nibyakacje, czarny bez i inne . Tam powinno się posadzić drzewa o systemie korzeniowym dostosowanym do górskiego terenu. Ale takie drzewa same się nie wysieją i tyle. Oczywiście nie powinno być ani przez chwile sytuacji że stoki są porośnięte wyłącznie kilkuletnimi nasadzeniami .Dlatego trzeba to robić w dłuższym okresie czasu. Te skarpy muszą być jakoś wzmocnione i najlepiej to zrobią drzewa o silnym systemie korzeniowym przystosowane naturalnie do terenów górskich. To co zrobiono od strony Parku Agrykola to jakaś piramidalna głupota. Dla niewiedzących. Wwiercono tam kilka tysięcy wierteł z doskonałej stali długich na ponad 4 m o średnicy jakieś 8 cm i pozostawiono w ziemi , pomiędzy tymi wiertłami rozciągnięto siatką z jakiegoś tworzywa. Oczywiście przy okazji zdemolowano kilkadziesiąt nor jeży które tam wtedy licznie mieszkały – jakoś zieloni nie protestowali., choć jeże są pod ochroną. Było to z założeniem, ze między oczkami siatki zakorzeni się zieleń i ustabilizuje skarpę. Obecnie siatka jest w bardzo wielu miejscach porwana i zwinięta w obrzydliwe kłęby. Pod koronami rosnących tam drzew niemal żadna roślinność się nie zakorzeniła. A drzewa pozostały takie jak poprzednio to znaczy nieprzystosowane do stromych zboczy .Chociaż na szczęście klonów jest tam niewiele. Niedługo trzeba będzie usunąć porwaną siatkę i zastanowić się nad nową metodą stabilizacji skarpy. Moim zdaniem najlepsza metoda to sukcesywna wymiana roślin ta takie, które mają naturalny silny system korzeniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
owca888 Re: tak to widzę 09.05.13, 13:54 Może faktycznie nie zrozumiałam. Ale tez nie napisałeś zbyt jasno: "na.efekty trzeba by czekać kilkadziesiąt lat". Więc wyobraziłam sobie łyse zbocza przez kilkadziesiąt lat i się zagotowałam. Znasz się na tym i dla Ciebie sukcesywne nasadzanie jest oczywiste. A ja się nie znam Skoro tak popieram Cię w całej długości wąwozu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rick Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 1... IP: *.rev.snt.net.pl 09.05.13, 10:27 Jak to jest, że CAŁĄ czeską Pragę wyremontowano za unijne pieniądze. Że inne polskie miasta i miasteczka zasysają pieniądze z Unii na swoje remonty, a w Warszawie tylko raz, 5 LAT TEMU, udało się dostać dofinansowanie na remont murów. Urzędasy nie chcą, nie umieją czy... ? Odpowiedz Link Zgłoś
taka_prawda500 Re: Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 09.05.13, 14:29 Widocznie w czeskiej Pradze nie kradną. I mają tyle urzędasów ile POtrzeba zatrudnianych wedle kompetencji, a nie powiązań rodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdfjls Re: Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy IP: 78.9.176.* 10.05.13, 15:35 Warszawie się nie należy, ma zbyt wysoki dochód aby otrzymać kasę z ue Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 wyciac drzewa wzdluz ulicy i posadzic 09.05.13, 11:11 96 brzoz, to bedzie nasza obrona przeciwlotnicza Belwederu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: wyciac drzewa wzdluz ulicy i posadzic IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 09.05.13, 15:22 sadzonki oczywiście z nasion TAMTEJ brzozy Odpowiedz Link Zgłoś
taka_prawda500 Zrywają asfalt na Agrykoli. Na bruk poczekamy 1... 09.05.13, 15:24 Precz z brukiem, czyżby miała powstać kolejna ulica nie nadająca się całkowicie do chodzenia w eleganckim obuwiu, do jeżdżenia wózkami dziecięcymi i dla niepełnosprawnych, hulajnogami i rowerami? Dresiarnię z nas chcą zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś