Dodaj do ulubionych

Osiedle Przyjaźń

28.07.04, 00:56
Za rok 50 lat skończy Pałac Kultury. Niewielu warszawiaków pała czułością to
tej budowli. Jest jednak kilka miejsc w Warszawie z nią związanych. Jednym
jest kwatera na Cmentarzu Prawosławnym. Drugim - dużo bardziej znanym -
Osiedle Przyjaźń, pierwotnie zaplecze socjalne rosyjskich budowniczych Pałacu
Kultury. Miejsce bardzo charakterystyczne i, moim zdaniem, bardzo urokliwe.
Czy uważacie, że powinno być objęte ochroną konserwatorską? A może już jest,
tylko ja nic o tym nie wiem...
Obserwuj wątek
    • r.raczkowski Re: Osiedle Przyjaźń 28.07.04, 01:34
      Zapewne fajnie by było ale ztcw to zarówno grunt jak i zabudowa jest własnością
      Uniwerku a nie wiem, czy konserwator zabytków dostrzeże w Przyjaźni coś
      decydującego o wpisie na listę obiektów chronionych. W końcu to dopiero 60
      lat....
      • spoteraj Re: Osiedle Przyjaźń 28.07.04, 16:28
        Jakiś czas temu Gazeta pisała o sporze między władzami Uniwerku, które chciały
        przebudować osiedle (tj. zapewne, wstawić nowe akademiki), a bemowskim
        samorządem, który był za zachowaniem ówczesnego stanu. Jaki był finał niestety
        nie wiem. Myślę, że w całości osiedle się nie ostatnie, co potrafię nawet
        zrozumieć, bo warunki mieszkaniowe w tych (mimo wszystko) barakach są dość
        spartańskie, nawet jak na studenckie wymagania. Mimo to, faktycznie będzie
        szkoda...

• erazm1 Re: Osiedle Przyjaźń 30.07.04, 09:05
          W projekcie założeń do uwarunkowań planu zagosp. przestrzennego m.st. warszawy
          nie uwzględniono tego osiedla, któe znajdowało sie dotychczas pod ochroną
          konserwatorska, pani Nekanda-trepka nie daje sie przekonac, że to osiedle ma
          wartość, a jednym z argumerntów jest jego sowieckie pochodzenie (akurat
          arghument łatwy do obalenia, bo to jednak pamiatka historii naszego maista) jak
          i jego kiepski stan techniczny, oczywiście uważa że byłoby wielką szkodą
          osiedle to zliwkidować, ma ono urok jako przykąłd wschodniej, rosyjskiej
          architekutyr drewnainej, bo już domki fińksie których ocałąął garstjka
          rzeczywiscie były fińskie a nie ruskie i dlatego ich stan tez jest znacznei
          lepszy.
      • agson Re: Osiedle Przyjaźń 30.07.04, 22:15
        osiedle nie nalezy do uniwerku - calosc nalezy do ministerstwa edukacji
        narodowej i sportu, a szkoly jedynie wykupuja tam miejsca w miare swoich
        potrzeb. aktualnie w starej zabudowie mieszkaja glownie studenci z uksw i aps.
        w nowych akademikach mieszkaja rowniez studenci akademii medycznej,
        politechniki i wship. uniwerek od przyszlego roku rezygnuje z miejsc na osiedlu
        przyjazn w starej i nowej zabudowie. a madrze sie tak bo mieszkam tam juz 3
        lata, ale od przyszlego roku juz chyba wlasnie nie bede. a szkoda bo przywyklam
        juz do tego spokoju i ciszy, do pachnacych bzow i ptakow za oknem. jelonki to
        naprawde jedno z bardziej urokliwych akademickich miejsc w stolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka