lokatorworonicza78
05.11.13, 12:27
Ze sterty makulatury w skrzynce wyciągnąłem ciekawą ulotkę informującą o stworzeniu przedszkola w naszym budynku (ostatnia klatka na parterze).
Ogólne informacje z ulotki:
- planowany termin otwarcia: wrzesień 2014
- "pojemność" 45 dzieci, ze wzmianką że to jest kameralna placówka :)
- informacja o tym że przedszkole wyremontuje plac zabaw ale w zamian będzie z niego korzystać
- pozwolenie na korzystanie z placu zabaw przez dzieci lokatorów, ALE TYLKO W OBECNOŚCI UPRAWNIONEGO OPIEKUNA!!!!
I ja pytam: co to do jasnej i ciasnej ma znaczyć???
Czy ktokolwiek pytał właścicieli czy wyrażają na to zgodę?
Czy ktokolwiek podpisał jakąkolwiek uchwałę na ten temat?
Zgodnie z prawem a zwłaszcza z Art 22 punktem 3:
Art. 22. 1. Czynności zwykłego zarządu podejmuje zarząd samodzielnie.
2. Do podjęcia przez zarząd czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu potrzebna jest uchwała właścicieli lokali wyrażająca zgodę na dokonanie tej czynności oraz udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do zawierania umów stanowiących czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu w formie prawem przewidzianej.
3. Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności:
1) ustalenie wynagrodzenia zarządu lub zarządcy nieruchomości wspólnej,
2) przyjęcie rocznego planu gospodarczego,
3) ustalenie wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu,
4) zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej,
Zarząd nie ma prawa do samodzielnego podejmowania decyzji dotyczącej zmiany przeznaczenia części nieruchomości wspólnej (a do takiej jest chyba plac zabaw zaliczany)
Taka zmiana wymaga (zgodnie z artykułem 23,1 - poniżej) zgody w postaci uchwały
Art. 23. 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na zebraniu, bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd; uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich zbierania.
2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos.
Zgłoszę dzisiaj protest do Zarządu i żądanie wyjaśnień, ponieważ nie odpowiada mi:
a) sposób podjęcia decyzji
b) blokowanie placu zabaw
c) dzikich korków codziennie rano i po południu (w porze odwożenia i zawożenia dzieci)
d) codziennych wrzasków 45 przedszkolaków
pozdrawiam