Dodaj do ulubionych

Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ?

04.04.02, 09:33
Nasze miasto, jak każde inne ulega znacznym przeobrażeniom, często nie zwracamy
uwagi na mniejsze lub większe zmiany. Idąc ulicą zamyśleni, pochłonięci
problemami dnia powszedniego nie zauważamy jak nasze miasto powoli lecz
systematycznie zmienia się. Znikają skwery, wyburzane są domy, od postaw
budowane są kolejne biurowce, przebudowywane ulice. Wiele arterii zmieniło
nazwy, szerokość, nawierzchnię. Zmieniły się elementy małej architektury,
sklepy. Tak naprawdę w minionym dziesięcioleciu Warszawa z szarego, ponurego
miasta przedzierzgnęła się w pełną billboardów, kolorowych sklepów, koszmarnych
marketów metropolię.
Czy wszystkie zmiany były tymi na lepsze ? Na pewno czegoś Wam żal, czegoś co
bezpowrotnie odeszło w przeszłość.
Obserwuj wątek
    • tassman Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? 04.04.02, 09:40
      Szkoda, że tak w 100% nie odbudowano chociaż kilku ulic w orginalnym
      przedwojennym wyglądzie.....dzis wszystko jest przemieszane.....Kiosk Ruchu obok
      kamienicy, przy której stoi nowoczesny biurowiec.(???!!!???)
      Szkoda że został zlikwidowany stylowy, charakterystyczny neon na
      kinie 'Atlantic'. Na jego miejsce powiesili coś tak bardzo nowoczesnego, że fe....
      W sumie to duzo jest rzeczy w Warszawie do których człowiek ma jakis sentyment...
      Warszawa się zmienia -ale czy na lepsze?

tassman:)
      • Gość: bno1 Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? IP: *.gunb.gov.pl 04.04.02, 10:02
        Bywam czasami w antykwariacie sprzedającym stare czasopisma. Głównie przeglądam
        numery "Stolicy" z lat 60-70, a czasem je kupuję (niedrogo zresztą). Niektóre
        miejsca, np. plac Wilsona, Krucza, Al Jerozolimskie koło Brackiej, pozostały
        przez ostatnie trzydzieści lat praktycznie niezmienione. Fajne są ówczesne
        samochody i autobusy... Jeszcze nie wszystko więc "odchodzi w dal", a właściwie
        nie tak szybko odchodzi. Czasem pstryknę fotkę pamiątkową wyczuwając, że będzie
        zmiana. Pzdr.
        • Gość: Raffix Re: mala dygresja - do bno1 IP: *.braun.de 04.04.02, 10:15
          Gość portalu: bno1 napisał(a):
          > Bywam czasami w antykwariacie sprzedającym stare czasopisma. Głównie przeglądam
          > numery "Stolicy" z lat 60-70, a czasem je kupuję (niedrogo zresztą).

Bno, gdzie jest ten antykwariat? Moja Babcia ma roczniki Stolicy z tego okresu
          (nawet oprawione :-)), ale chyba brakuje Jej troche numerow. Moglbym wowczas
          uzupelnic te kolekcje.
          • Gość: bno1 Re: mala dygresja - do bno1 IP: *.gunb.gov.pl 04.04.02, 10:23
            Hej. Antykwariat takowy jest w Alejach Ujazdowskich, po lewej stronie idąc od
            Placu 3Krzyży (100 m przed rest. Ambasador). A największą radochę miałem jak
            dorwałem Stolice z 1947 roku. Pisali, że w Warszawie miały być cztery lotniska
            (Okęcie, Bemowo, Gocław i między Carrefurem a Ikeą - wzdłuż trasy Toruńskiej:
            wylot na Marki). Pzdr.
            • Gość: Raffix Re: mala dygresja - dzieki bno1 IP: *.braun.de 04.04.02, 12:19
              Dzięki za info o antykwariacie.
              Co do PRL-owskich projektów, to niezłe były plany z czasów Bieruta - prawie cała
              Warszawa (m.in. plac Trzech Krzyży i skarpa na jego wysokości) przypominać miała
              MDM i Pałac Kultury :-)
        • eela Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? 04.04.02, 11:06
          Bno1, gdzie ten antykwariat?
          • sloggi Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? 04.04.02, 11:11
            Aleje Ujazdowskie 18.
            • eela Re: Wznowic "Stolicę"/do Sloggiego 04.04.02, 12:29
              Dziękuję :)
              Nie uważasz, ze najwyższy czas, aby wznowiono "Stolicę" lub utworzono jakis
              tygodnik o podobnej tematyce? Bo w tej chwili chyba niczego takiego nie ma.
              Przynajmniej ja nie zauwazyłam. Mogliby nasi eksperci od zabytków zająć się tym
    • Gość: zdzisio Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? IP: 192.168.100.* 04.04.02, 10:34
      Co w Warszawie odeszło w dal? Odeszło na zawsze tzw. sąsiadowanie. Dziś nie ma
      już sąsiadów w kamienicy tylko obcy ludzie. Odeszło na zawsze bezpieczeństwo:
      wszędzie pojawiły się kraty i ochroniarze. Odeszła na zawsze miła, uśmiechnięta
      młodzież, pojawiły się wygolone, puste łby. Odeszło tyle rzeczy, że teraz
      odechciewa się żyć.....w tej Warszawie
      • Gość: opt Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? IP: 212.141.155.* 04.04.02, 10:59
        Gość portalu: zdzisio napisał(a):

> Co w Warszawie odeszło w dal? Odeszło na zawsze tzw.
        sąsiadowanie. Dziś nie ma
        > już sąsiadów w kamienicy tylko obcy ludzie. Odeszło na
        zawsze bezpieczeństwo:
        > wszędzie pojawiły się kraty i ochroniarze. Odeszła na
        zawsze miła, uśmiechnięta

Wiele rzeczy odeszlo w dal, ale niczego mi nie zal.
        Chcialbym jeszcze wiekszych i szybszych zmian. Zal mi
        tylko, ze nadal nie odbudowano kilku waznych dla miasta
        zabytkow. I ze wiele osob stara sie dowartosciowac czasy
        stalinowsko-gomulkowskie-zaborcze a nie docenia sie
        wspanialych osiagniec miasta na skale europejska z czasow
        I i II Rzeczpospolitej.
        .
    • crack66 Saturatory!!! 04.04.02, 10:45
      Saturatory odeszły, te ze szklanką WIELORAZOWĄ i sokiem malinowym z dozownika.
      I jeszcze takie zielone automaty z wodą sodową (były na Zbawku m.in.) ze
      szklaneczką na łańcuchu...
      Ech... dziś prawdziwej wody już nie ma...
      • eela Re: Saturatory!!! 04.04.02, 11:08
        Mam fotkę z saturatorem i szklanka na łańcuchu :), jak chcesz to przeslę
        • tassman Re: Saturatory!!! 04.04.02, 11:14
          eela napisał(a):

> Mam fotkę z saturatorem i szklanka na łańcuchu :), jak chcesz to przeslę

Eela,

Serio? Przeslij !

tassman:)

• eela Re: Saturatory!!! 04.04.02, 11:24
            Zaraz poszukam i wyslę. Od czasu do czasu robi mi takie piękne prezenty znajoma
            az z Kanady. Ma duzo fotek i jak ma dobry humor to skanuje
        • crack66 Eeluuuuuu!!!!!!!!!! Tak prześlij mi, PLIZZZZZZZ!!! 04.04.02, 16:59
          Prosim prześlij mi na mojego meilika!!!
      • Gość: mysza zielona budka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 00:44
        zielonej budki mi zal tej prawdziwej bo to co jest teraz to juz nie to.
    • eela Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? 04.04.02, 11:21
      Juz po raz któryś piszę, że szkoda mi kina Moskwa, a może nawet nie tyle samego
      kina, ile schowanego teraz pięknego gmachu Instytutu Higieny na Chocimskiej.
      CFP wyglada jeszcze jako tako od strony Goworka, ale Europlex jest koszmarny,
      błyszczący jak z jarmarku. Szkoda mi niektórych domów schowanych za bilboardami
      (muszą na siebie zarobić). Szkoda, że rozwalony został budynek dworcowy z
      Dworca Południowego. Fakt, był w strasznym stanie, ale wcześniej można go było
      wyremontować, nie czekając aż skona. Szkoda mi równiez dwóch kamienic, które
      nie musiały byc wyburzone: jedna przed hotelem Forum, tam gdzie jest tablica
      pamiątkowa, druga natomiast w miejscu, gdzie jest zejście w podziemia
      centralnego - na rogu Alei Jerozolimskich i Chałubińskiego. Ta ostatnia została
      zgładzona mimo protestów mieszkańców. Mozna było to zejście wmontowac w
      kamienicę. Pozostało odsłonięte brzydkie podwórko.
      I wyburzyłabym hotel Forum. Pasuje tu jak pięść do nosa. Mozna było postawic w
      tym miejscu piekną, narożna kamienicę
    • atrakcyjny_kazimierz Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? 04.04.02, 12:32
      odeszła Wioletta co miała najpienkniejsze oczy w całej Warsiawie. własciwie
      odjechała. z jednem takiem cudzoziemcem co wysiadł z ferrari. zabrał jom
      najpierw do hotelu a potem do siebie dzieś na południe. pozostał po niej tylko
      smutek tensknota i żal. i szal co go zostawiła u mnie jakesmy jeszcze razem
      żyli. napisała puźniej kilka listów i ślad wszelki po niej zaginoł. a tak
      pienknie siem komponowała w architekture powojennej Warsiawy...ech
      Wiola wruć. to nic że masz teraz już 70 lat. z twojemy oczamy miałabyś wziencie
      lepsiejsze niż te suche tlenione młódki
    • indris Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? 04.04.02, 17:06
      Basenów "Warszawianki". To co tam zrobiono to jeden wielki skandal. Za te
      pieniądze, które w to wpakowała gmina można było chyba zapewnić funkcjonowanie
      basenów dla normalnych ludzi. Prominenci finansowi mogli sobie wybudować park
      wodny w innym miejscu i za swoje. Kiedy na nie patrzę to budzą się we mnie
      myśli niecenzuralne i karalne.
      • beggar Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nadal żal ? 04.04.02, 18:40
        Zgadzam się z większością Waszych opinii. Żal mi i kina Moskwa i basenów
        Warszawianki i tego, że nikt nie odbudował tych kilku wspaniałych miejsc. Wiem,
        że odbudowywanie jest drogie i tak naprawdę są to fałszywki a nie oryginalne
        zabytki, ale moim zdaniem takie miejsca mogłyby bardzo zmienić atmosferę w
        Warszawie. Przecież nasze otoczenie kształtuje także nas. Myślicie, że jest
        szansa, ze któryś z zarządców Warszawy przeczyta kiedyś te wszystkie głosy?
        I jeszcze jest mi żal, że cały park natoliński jest zamknięty dla panów z Unii
        Europejskiej, i muszę jeździć do kabat jak chcę trochę zieleni.
      • crack66 Ty INDRIS a co coś się czepnął / ęła basenów? 04.04.02, 20:58
        Ty INDRIS a co coś się czepnął / ęła basenów Wodnego Parku? Jest super, ja tam
        chodzę prawie codziennie. Nie bardzo rozumiem? Mieli pomnik jakiś wybudować za
        to czy oddać na opiekę tfu! społeczną?
        Nie bądź głupkiem i burakiem. Warszawianka obecna jest przecież OGÓLNODOSTĘPNA!
        • garma Re: Re: Co w Warszawie odeszło w dal, a czego nad 04.04.02, 21:27
          Mnie żal, że nigdy nie byłam na Rudzie (Bielany) i Potoku (Żoliborz) przed
          wybudowaniem tam nowych osiedli.
          • zepsuty_wibrator Co w Warszawie odeszło w dal - BATERIE 04.04.02, 21:58
            Ma ktos tu moze baterie paluszki, bo mi sa potrzebne na gwalt...
            • Gość: mysza Re: Co w Warszawie odeszło w dal - BATERIE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.02, 22:00
              odeszly w dal teraz tylko akumulatory albo jelly

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka