Dodaj do ulubionych

Protest przeciwko autostradzie A 2

IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 03:04
Proponuje przeniesc Ursynow z Warszawy poza Warszawe, najlepiej na wies.
Wtedy bedzie czysto i cicho. I zakzac wogole ruchu samochodowego - tylko
furmanki.
Obserwuj wątek
    • Gość: soso Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 03:32
      umrzemy w gigantycznych korkach pochłaniających hektolitry benzyny, w oparach
      smogu nasze dzieci beudou kwitły...
      • Gość: Maćko Widać było w TV kto protestował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:58
        Oprócz garstki "zielonych" byli sami staruszkowie i stare baby, które pojęcia
        nie mają o tej inwestycji drogowej, a jedynie reagują alergicznie na słowo
        autostrada, bo zaraz wyobrażają sobie setki pędzących tirów, które na pewno
        rozjadą ich pudelka na przejściu dla pieszych.
      • Gość: Kamel Leon Re:PROMIEŃ BERLIŃSKIEGO RINGU TO 40 km IP: 195.187.73.* 21.09.04, 09:49
        Uprzejmie przypominam, że promień berlińskiego Ringu - to ok. 40 km i nikomu
        (no może poza Gazetą Stołeczną GW) to nie przeszkadza. Ring przebiega w
        szczerym polu, ale przy Ringu powstają nowoczesne hotele itp.
        A projekt autostrady przez Wilanów (na robiących ciekawie łuczki estakadach)
        jest już gotowy.
    • Gość: lava Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam na .. IP: *.adsl.aussiewide.com 17.09.04, 03:49
      Ursynowie i trzymam kciuki za to, zeby ta droga powstala. Urodzilem sie w tym
      miescie a mieszkalem w kilku innych miastach Europy, rozumiem miasto i wiem, ze
      bez obwodnicy i bliskiej autostrady zadne miasto nie jest w stanie sie
      rozwijac.Kto chce miec pod oknem zielona trawke, las i staw niech wraca na
      wies. To wcale nie jest zlosliwa uwaga taki dzis jest swiat.
      • Gość: Ukośnik Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: *.chello.pl 17.09.04, 06:37
        Nie tylko wiocha i ciemnota protestuje. Też urodziłem się w Warszawie. I
        równiez uważam, że sieć drogowa powinna być rozbudowywana. Ale w odróżnieniu
        od "lavy" nie uważam, że broniący się przed sąsiedztwem dużego ruchu
        samochodowego to "wiocha i ciemnota". Raczej dyskusja za pomocą inwektyw
        świadczy o ciemnocie.

Uważam natomiast, że w kwestii przeprowadzenia autostrady, czy też drogi
        szybkiego ruchu przez Ursynów pod ul. Płaskowickiej mieszkańcy są traktowani
        przedmiotowo, czyli jak w najlepszych czasach PRL-u. Jako zainteresowany sprawą
        mieszkaniec Ursynowa nie wiem, co tak na prawdę zamierza się zrobić. Bo jeżeli
        to wewnętrzna obwodnica miasta, to ma jakiś sens, pod warunkiem, ze równolegle
        powstanie obwodnica zewnętrzna, przez którą bedzie biegł ruch tranzytowy.
        Natomiast jeżeli powstanie droga szybkiego ruchu, dla której alternatywę bedzie
        stanowić jedynie istniejąca obecnie droga Grójec - Góra Kalwariia - Kołbiel -
        Wyszków, to cały ruch tranzytowy znajdzie się na "drodze szybkiego ruchu",
        zamiast na (nieistniejącej) autostradzie. Dlatego - znając koniunkturalizm
        władz i (niektórych) dziennikarzy nawet z "Gazety Wyborczej" wolałbym poznać
        prawdziwe plany, w ujęciu kompleksowym i rzeczowym, zanim "rzucę kamieniem" w
        przeciwników budowy tej drogi.

Nie podoba mi się również prezentacja postaw mieszkańców w artykule "Gazety".
        Być może niezamierzenie, ale - sądząc z głosów w dyskusji - skutecznie, Autor
        artykułu wydobywając niezbyt rozsądne i emocjonalne głosy mieszkańców nastawia
        negatywnie opinię publiczną do przeciwników tej inwestycji. A tymczasem brakuje
        rzeczowej informacji o przedmiocie konfliktu. Znowu jakieś manipulacje?
        • spinetta Do Ukośnika - link 17.09.04, 11:57
          Mieszkam przy Lanciego i codziennie stoję w korkach jasdąc do i z pracy. Jestem
          za tunelem pod Płaskowickiej, choc juz sobie wyobrażam rozbabraną budowę i
          dodatkowe uciążliwości przez ...naście miesięcy :-((
          Polecam odwiedziny na stronie dzielnicy Ursynów. Można tam się zapoznać z
          całością propozycji GDDKiA. Ja uważam, że jest sensowna. A ci
          wrzaskliwi "protestanci" spod znaku LPR i pożal się Boże "ekologów" dali się
          uwieść demagogii paru politycznych działaczy, a najczęściej sami dokładnie nie
          wiedzą, co tak naprawdę oprotestowują. Wielu z nich nie ma nic wspólnego z
          naszą dzielnicą.
          Podaję link do koncepcji programowej drogi przez Ursynów:
          www.ursynow.waw.pl/informacje/prezentacja_1.php
          Pozdrawiam wszystkich zdrowo myślących i nie zacietrzewionych Ursynowiaków!
          • Gość: obserwator Re: Do Ukośnika - link IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.04, 12:02
            Mówisz, że na stronie dzielnicy Ursynów można się zapoznać z projektem?
            To czemu wczoraj nie odbyła się debata nad tym projektem, bo
            "dyrehcja" GDDKiA była "nieprzygotowana"? Albo kłamiesz ty i inni
            "zwolennicy" autostrady, albo kłamie "dyrehcja". Jedno i drugie
            jest argumentem przeciwko budowie tej autostrady, bo jak tu
            można zaufać kłamcom w tak ważnej sprawie.
            • Gość: stirlitz Re: Do Ukośnika - link IP: *.chello.pl 17.09.04, 12:55
              Obserwator - Twoje argumenty ciągle oscylują wokół spiskowej teorii dziejów i
              osobistych wycieczek. Lepsza byłaby dyskusja oparta o fakty i konkret, bo to
              przekrzykiwanie się i wzajemne szczucie do niczego nie prowadzi.

Prawda jest taka:
              Wczoraj - do godz. 11 obradowała Komisja Infrastruktury i dopiero wtedy
              rozpoczęła się sesja. Niestety Komisja Infrastruktury nie otrzymała dokumentów
              od GDDKiA dotyczących trasy przez Ursynów, lecz 13.09.2004 otrzymała pismo, w
              którym GDDKiA prosi o przesunięcie prezentacji i podejmowania decyzji na 30.09.
              z powodu braku kompletu dokumentów.
              Przystąpiono więc do ustalania porządku dnia i uwzględnienia prośby GDDKiA.

I tyle. I wiem, że powiesz, coś w stylu: "no właśnie, manipulacja, GDDKiA
              nieroby, etc.", ale słuszność tego już oceni każdy z forumowiczów.

Całość projektu jest też już od dawna (vide: spotkanie w Centrum Onkologii
              miesiac temu, gdzie krzyk i wyzwiska nie dopuściły do prezentacji koncepcji
              przez przedstawicieli GDDKiA, a co dopiero do dyskusji nad nia; wiele osob -
              poznawszy w końcu projekt - nastawiło się do niego przychylnie - w tym ja;-))
              takze na stronach www.warszawa.gddkia.gov.pl/ . Co innego jednak
              prezentacja, a co innego oficjalne dokumenty dla Komisji Infrastruktury.
              Myślałem, że to oczywiste...
            • Gość: Obserwator pseudo-obserwator - nie podszywaj się ! IP: *.toya.net.pl 17.09.04, 16:40
          • Gość: WOJ to już coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 12:43
            Wypadałoby jeszcze poznać plany w całym województwie...
            • Gość: WOJ Re: to już coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 13:12
              Chodzi mi o dokładne plany województwa, prognozy i symulacje na podstawie
              których opiera się te plany... Jak wynika z przedstawionego projektu, chodzi
              jednak o autostradę w obrębie Warszawy... A to nie jest dobra wiadomość.
        • Gość: foka Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: *.chello.pl 17.09.04, 13:20
          ukosnik - zgadzam sie z Toba w 100%.

co do artykulow w GW - mocno deformuja rzeczywistosc.
          bylam na radzie ursynow pol roku temu, bylam tez na slawnej prezentacji trasy i
          tunelu (na onkologii ursynowskiej) - zawsze relacja byla wypaczona i
          dostosowana do wywarcia konkretnego wrazenia - kompletna manipulacja...

z artykulow gazety mozna wywnioskowac ze przeciwnicy autostrady to same
          pokurcze powyzej 80 roku zycia, zidiociali, rządni krwi, itd itd...
          to sa zwykli ludzie, ktorzy po prostu chca normalnie zyc. a tratuje sie ich jak
          przedmioty do przestawiania.

pozdrawiam
          foka
          • perski_dziadzio Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje 17.09.04, 19:51
            Gość portalu: foka napisała:
            > z artykulow gazety mozna wywnioskowac ze przeciwnicy autostrady to same
            > pokurcze powyzej 80 roku zycia, zidiociali, rządni krwi, itd itd...

Granica wieku być może jest inna (Kaji do 80-tki jeszcze paru miesięcy chyba
            brakuje), ale co do reszty - to całkowita prawda. Zidiociali pokurcze i tyle.
            Wolą to co jest. Czyli korki, a nie płynny ruch po bezkolizyjnych trasach. Bo
            oni już nie jeżdżą. Oni wegetują w "swoich" blokowiskach (z których za żadne
            skarby nie wrócą do rodzinnych wsi) czekając tylko na spokojną śmierć.
            • Gość: bzdura Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje IP: *.chello.pl 17.09.04, 21:25
              to nie prawda, ze tylko zidiociali starcy protestuja.

wielu moich znajomych jest przeciwko, ja tez jestem stanowczo przeciw a2 przez
              miasto. mam wyksztalcenie wyzsze, 30 lat, pochodze z inteligenckiej rodziny,
              jestem rodowita warszawianka z pokolen juz...

a co do poziomu kultury osob emocjonujacych sie sprawa a2 - osobiscie wiecej
              warcholstwa widze wsrod zwolennikow a2, bez deka skrupułow wypluwaja z siebie
              nienawisc do calego swiata.
        • Gość: Ursyn Wyborcza musi w A2 mieć swój interes IP: *.chello.pl 17.09.04, 17:38
          nie wiem czy zauważyliście, ale wszystkie artykuły na temat przeprowadzenia
          drogi ekspresowej przez Ursynów są wyjątkowo stronnicze: zawsze protestujący są
          przedstawiani jako garstka chamów, nie mających pojęcia o potrzebach miasta.
          Autorom jakoś brakuje obiektywizmu
          • Gość: marbak Re: Wyborcza musi w A2 mieć swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 14:47
            co stronniczego jest w tym aby prezentować zdanie że bzdurą są protesty jak
            wiadomo że od kiedy powstawał ursynów w danym miejscu ma być budowana
            autostrada...
            Bzdurą jest wiedzieć o tym od 30 lat , że tak ma być a teraz protestować że to
            komuś nie pasuje...
            • Gość: jacek 30 lat temu Michnik walczyl z prl - teraz IP: *.u.mcnet.pl 20.09.04, 15:06
              zmienil zdanie ?????

a powaznie - agora jest wlascicielem AMS - od billboardow - to bedzie dla nich
              raj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wiec popieraja A2 w Warszawie - taka auto-promocja wlasnych biznesow
        • Gość: WOJ Tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 12:29
          To co powyżej zostało powiedziane mniej więcej oddaje atmosferę debaty (poza
          tym wtrętem o PRL-u...). Rzeczywiście stale manipuluje się informacją,
          rzeczywiście podejrzane są plany związane z tą jedną z najważniejszych
          inwestycji w mieście! Byłbym zadowolony, gdyby opublikowano całościowy raport
          na ten temat autoryzowany przez wykonawcę i zleceniodawcę! Bo jak do tej pory
          wypowiadają się dziennikarze, naukowcy (o rozwiązaniach na przyszłość),
          przedostają się jakieś notki i mgliste projekty. Prawdopodobnie głównie w celu
          wybadania opinii publicznej (bo na badania z prawdziwego zdarzenia nikomu się
          d... nie chce ruszyć).
          Nie dotarłem jeszcze do poważnego opracowania na ten temat, może ktoś mi
          podpowie?
        • Gość: Lekarz Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: *.abbott.com 21.09.04, 15:49
          Nie rozumiem dlaczego sami pragniemy siebie truć . Autostrada przez miasto to
          chore. I za pare lat my będziemy chorzy, a co niektórzy umierający. Nowotwory,
          alergie itp to jest to co czeka mieszkańców w promieniu 1,5 km (1500 m ) od
          autostrady. Nie wiem czy wykonane zostały odpowiednie badania dotyczące wpływu
          autostrady na zdrowie mieszkańców. Tylko chory architek bez wyobraźni mógł to
          zaplanować.
      • Gość: micksnow Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: 212.160.172.* 17.09.04, 10:19
        Dokladnei tak. TEz popieram. JAkos Ci ktorzy protestuja nie zwracaja uwagi na
        korki ik luczace samochody po osiedlu, ktore normalnei moglby przemknac
        tunelem...
        Czy nikogo z tych debili nie uczy styacja jaka mamy na osiedmy w momencie
        wylaczenai KEN i Rosola - korki na Lanciego itp????

Najgorsze jest to, ze protestuaj ludzi ktoryz i tak niec ani nei straca anei
        nei zyskaja - jacyc popaprani byli ZBOWIDOWCY, nudzacy sie frustraci jezdzacy
        trabantami.. Czytajacy arykuly pseudonaukowe w pismach wydawanych przez
        oszolomow...

A ja do ch...y jestem za ta droga. Chce z optymalna predkoscia 70kmh przejechac
        tunelem, nei redukujac biegow i nei staojac w korku, zatem zuzywacja malo
        paliwa i emitujac malo zanieczyszczen.

I tyle.
        • Gość: obserwator Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 10:24
          > A ja do ch...y jestem za ta droga. Chce z optymalna predkoscia 70kmh przejechac
          >
          > tunelem, nei redukujac biegow i nei staojac w korku, zatem zuzywacja malo
          > paliwa i emitujac malo zanieczyszczen.

Skąd dokąd chcesz przejechać tym tunelem? Spod Geanta do Rosoła? Czy to twój
          życiowy cel, żeby ten odcinek przejechać tunelem, "nie redukując biegów"?

> Dokladnei tak. TEz popieram. JAkos Ci ktorzy protestuja nie zwracaja uwagi na
          > korki ik luczace samochody po osiedlu, ktore normalnei moglby przemknac
          > tunelem...

Skąd dokąd te samochody będą mogły "przemknąć" tunelem? I po jakich osiedlach
          nie będą dzięki temu "kluczyły"

Jak czytam takie brednie, to jestem za przymusową eutanazją.
          • Gość: Dziadek Ja chce autostrady przez Ursynów IP: *.bajm.com.pl / 217.8.163.* 17.09.04, 15:59
            Mieszkam w środmiesciu po ktorym mieszkancy Ursynowa jezdza 20 km/godz smrodząc
            mi pod oknami. Jak nie dopuszcza do autostrady to z sąsiadami wystawimy szlaban
            i tych z Ursynowa nie przepuścimy przez nasze ulice w Sródmieściu
          • Gość: micksnow Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: 212.160.172.* 17.09.04, 16:09
            Wez i zrib sibie eutanazje tez. Od czegos proces budowy drog trzeba zaczac. Co
            do reszty twojej pozal sie boze polemicznej wypowiedzi - zjezdzajac do wilanowa
            za chwile jestes na strasie siekierkowskiej dzieki czemu mzoec wyjechac na
            zachod lub polnoc tego miasta.

JEzeli widzisz jedynie teren od Geanta do Rosola, zarowno w przestrzeni, jak
            i "czasie" - to widze, ze lobotomie to juz dawno masz za soba.

pozdrawiam
        • Gość: X Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 10:37
          Gość portalu: micksnow napisał(a):

> Dokladnei tak. TEz popieram. JAkos Ci ktorzy protestuja nie zwracaja uwagi na
          > korki ik luczace samochody po osiedlu, ktore normalnei moglby przemknac
          > tunelem...
          > Czy nikogo z tych debili nie uczy styacja jaka mamy na osiedmy w momencie
          > wylaczenai KEN i Rosola - korki na Lanciego itp????
          >
          > Najgorsze jest to, ze protestuaj ludzi ktoryz i tak niec ani nei straca anei
          > nei zyskaja - jacyc popaprani byli ZBOWIDOWCY, nudzacy sie frustraci jezdzacy
          > trabantami.. Czytajacy arykuly pseudonaukowe w pismach wydawanych przez
          > oszolomow...
          >
          > A ja do ch...y jestem za ta droga. Chce z optymalna predkoscia 70kmh
          przejechac
          >
          > tunelem, nei redukujac biegow i nei staojac w korku, zatem zuzywacja malo
          > paliwa i emitujac malo zanieczyszczen.
          >
          > I tyle.

Co ty gadasz? Czemu mowisz glupoty, ze mieszkancy Ursynowa beda jezdzic do
          Centrum autrostrada? To wierutna bzdura, bo autostrada bedzie GLOWNIE dla ruchu
          tranzytowego.
      • Gość: BRICK CIEMNY KOLEGO I WIEŚNIAKU IP: 217.153.18.* 17.09.04, 10:22
        Nie wiem w jakich to miastach europy mieszkałeś, pewne jest,że nie była to
        europa zachodnia, my tu nie chcemy poruwnywać do białorusiu, kraju, do którego
        byś bardzo dobrze pasował , przynajmniej mentalnie. Miałem okazję mieszkać
        kilka lat w różnych miestach europy m.in. we frankfurcie n. menem, kolonii i
        londynie. Zawsze mieszkałem w ścisłym centrum i przez kilka lat nie wdachyłem
        się tyle smrodu co w warszawie przez kilka miesięcy. nigdzie też nie widziałem,
        żeby autostrada przebiegała przez środek takiego osiedla jak ursynów, Tam po
        prostu budowaniem autostrad zajmują się specjaliści, którzy wiedzą, że są one
        dla nas niezbędne i muszą być tak przeprowadzone, żeby nie zatruwały nam życia.
        Udaje się im to co najmniej w 90%. Są to ludzie jednak o dużo większym IQ niż
        ty i nasi budowniczowie.
        • Gość: Gregory Re: CIEMNY KOLEGO I WIEŚNIAKU IP: 195.85.249.* 20.09.04, 01:48
          Rozumiem ze jestes inzynierem budownictwa i masz liczne kontakty z zachodnimi
          specjalistami od budowy autostrad :-)) ?!? Powiem tylko tyle. Bez tej
          autostrady Warszaw się udusi.Sam mieszkam na Bemowie i powiem szczerze ,ze ne
          mam nic przeciwko temu zeby ta droga poszla przez nasza dzielnice jezeli na
          utsynowie jej nie chca. A tak wogole to nikt nie zauwazyl ze jezeli zchowamy
          takie same proporcje zarobki><oplata za autostarde to nikt nimi nie bedzie
          jezdzil, zatem milo miec nowe boiko do pilki pod domem .
          Pozdrawiam przeciwników
          • Gość: weeping :'( LEWA KASA CZYNI ŚLEPYM NA JAKIEKOLWIEK ARGUMENTY IP: *.chello.pl 20.09.04, 02:22
            tacy jak "Gregory" powtarzają w kólko te same "argumenty" okraszone epitetami
            pomimo, że poważni ludzie już setki razy przedstawili im poważne odpowiedzi
            - ich rolą przecież jest nie dociekanie jak jest naprawdę tylko przeforsowanie
            choćby "po trupach" tysięcy ludzi
            przedsięwzięcia które wykupi od ich mocodawców po lukratywnych cenach
            działki "kupione" wcześniej poprzez tzw. "układy"

Czekam na raport NIK-u mówiący: KTO, ILE i JAK zarobi na wykupie działek pod
            trasę-"nie"autostradę-"obwodnicę"_przez_środek_najwiekszego_osiedla_stolicy?
      • Gość: dziejoo Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: 217.11.142.* 17.09.04, 14:16
        Najechalo sie do Warszawy za duzo Cepow ze wsi
        • Gość: jacek Tylko wiocha i ciemnota popiera -najechalo sie IP: 194.149.21.* 17.09.04, 14:41
          holoty
      • Gość: marbak Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 14:23
        cieszy mnie ten głos kogoś kto mieszka na ursynowie, w dodatku że plany budowy
        i przeznaczenie terenu znane jest już od czasów tow. Gierka.
        To tak jakby protestować przeciwko temu że kiedyś pasły się tam krowy na
        pastwiskach blisko bloków a teraz już się nie pasą..
        • Gość: tuziemka Re: Tylko wiocha i ciemnota protestuje, mieszkam IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 10:18
          Kochani Dyskutanci,

powiedziano już wszystko 'za' i 'przeciw' autostradzie w Warszawie, z mniejszą
          lub większą logiką, ale wydaje mi się, że jeden argument jest zupełnie
          nietrafiony: ten mówiący o tym, że od 30 lat (or so) wiadomo było, że autostrada
          ma tam być, więc tylko <i tu inwektywy> mogą protestować.

Moi Drodzy,
          sama mieszkam na Ursynowie, dość blisko planowanego przebiegu A-2, ale ZANIM
          wprowadziłam się, odbyłam pielgrzymkę po wszystkich możliwych kompetentnych
          urzędach, instytucjach, radach dzielnicy, spółdzielniach mieszkaniowych, itp.,
          wszędzie jasno pytając o A-2. I wszędzie odpowiedziano mi, że takiej drogi -
          wedle ich wiedzy - NIE BĘDZIE. To samo zresztą mówił pan Kaczyński przed
          wyborami. (A dodatkowo, zgodnie z polskimi realiami uprawnionym wydawało się
          założenie, że skoro przez 30 lat nie powstała autostrada, to i w ciągu
          następnych 100 lat nic nikomu nie grozi.)

A zatem, problem polega nie na tym, że ludzie są nieodpowiedzialni/bezmyślni,
          wybierając mieszkania przy planowanej A-2, by potem protestować, ale na tym, że
          to urzędnicy wprowadzają ludzi w błąd. I to jest w kontekście całej sytuacji
          najbardziej przykre.

A co do samej A-2, jak na razie jestem 'za, a nawet przeciw'.

Pozdrawiam.
          Tuziemka_Ursynowianka_w_wieku_jak_najbardziej_przedbalzakowskim.
    • Gość: BOLINOGA SPOSOB NA AUTOSTRADY!!! IP: *.nyc.rr.com 17.09.04, 06:50
      Zebysmy je kiedykolwiek mieli, trzeba je zbudowac na Ukrainie, Bialorusi i
      Litwie.
      • beor Re: SPOSOB NA AUTOSTRADY!!! 17.09.04, 09:44
        Byles kiedys na Litwie?
        Jak nie to nie pisz bzdur.
        Via Baltica, ktora w Polsce oznacza IDEE drogi (mozna by to okreslic UTOPIA)
        tam jest plaska, rowna, jednopasmowa, z szerokim poboczem, dobrze oznakowana i
        szybka DOBRA droga. Na odcinku ponad 300km 2 razy (slownie: dwa razy) zwalnia
        sie do 50km/h przejezdzajac przez dwie nieduze wsie.
        A autostrady tez sa, miedzy glownymi miatami kraju: Klajpeda, Kowno, Wilno,
        Poniewiez - dozwolone 130km/h (o ile mozesz i lubisz tak jezdzic). Proste,
        rowne, zadbane.

Aha, i jak na burakow patrza na gosci prezentujacych "polski" styl jazdy: lewym
        pasem, niezaleznie od tego ile jest miejsca.

• Gość: ktoś Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 07:51
      Kogo ursynowianka zwalnia z pracy,RADNYCH?!?!!Cytuje GW:
      "Debatę odłożono o dwa tygodnie.
      - Zwalniamy z pracy, a oni to przekładają?! - irytowała się pani Alina Łojko,
      ursynowianka"
      • axxenfall Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 17.09.04, 08:58

> - Zwalniamy z pracy, a oni to przekładają?! - irytowała się pani Alina Łojko,

Spokojnie, to tylko olewactwo GW. Nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że każdy
        artykuł musi mieć co najmniej pięć błędów typu zjadanie słów, mylenie słów, etc?

Pozdrawiam,
        Maciek
    • Gość: LULU ZALESIĆ WARSZAWĘ!!! ZAORAĆ URSYNÓW!! IP: 83.230.121.* 17.09.04, 08:08
      Mamy stolicę zamieszkałą przez egoistycznych dupków
      To co wy tam w tej Wawie wyprawiacie to czyste pośmiewisko - szkoda że nie ma
      na was cara
      Ursynów na Cytadelę
      • Gość: Dina Re: ZALESIĆ WARSZAWĘ!!! ZAORAĆ URSYNÓW!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:13
        Autostrada jest potrzebna. Lepiej niec będzie w tunelu niż miała by ona biec
        poza Warszawą. W końcu znaczna część samochodów, które będą używały autostrady
        i tak ich celem jest Warszawa. Jeśli autostrada nie będzie w tunelu, to te
        samochody będą używały zwykłych ulic również na Ursynowie. Głosowanie przeciwko
        tunelowi autostrady to głososwanie za spalinami na ulicach
        • beor Bielany i Targówek DZIĘKUJĄ Ursynowowi 17.09.04, 09:55
          Dziekujemy Wam, że zechcieliście się z nami podzielić warszawską siecią
          drogową. Nie jesteście pazerni, mając Metro od lat uznaliście, że nie możecie
          przyjąć kolejnej inwestycji. Jacyście skromni!!!

Dziekujemy Wam!
          Dozgonnie wdzieczni Wam jesteśmy!
          • Gość: jacek po co macisz debilu IP: 194.149.21.* 17.09.04, 10:15
            tranzyt wzrosnie nobu kierunkach

A2 -poza miastem
            • fung Re: po co macisz debilu 17.09.04, 11:55
              Jak na razie to cały ruch tranzytowy przez warszawę odbywa się trasą
              łazienkowską, to jest przez centrum warszawy. O godzinie 17 nie idzie tam
              przejechać. Zresztą takie same korki tworzą się na Dolinie Służewieckiej.
              Na miejscu mieszkańców ursynowa to bym się cieszył wiedząc, że będę miał
              kolejną drogę wyjazdową z osiedla.
              • Gość: X Re: po co macisz debilu IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 12:32
                fung napisał:

> Jak na razie to cały ruch tranzytowy przez warszawę odbywa się trasą
                > łazienkowską, to jest przez centrum warszawy. O godzinie 17 nie idzie tam
                > przejechać. Zresztą takie same korki tworzą się na Dolinie Służewieckiej.
                > Na miejscu mieszkańców ursynowa to bym się cieszył wiedząc, że będę miał
                > kolejną drogę wyjazdową z osiedla

O czy ty mowisz?
                Jaka droga wyjazdowa?
                To ma byc autostrada w tunelu (!) bez wjazdu na Ursynowie. Zjazd bylby gdzies
                kolo Piaseczna!
                • Gość: Stirlitz Jaki wjazd koło PIASECZNA??!!!!!!!!!!!!!:-) IP: *.chello.pl 17.09.04, 13:53
                  Wyobraźnia poniosła nieco X.
                  Obejrzyj projekt i porozmawiamy.
                  Droga ekspresowa, nie autostrada.
                  Wjazdy:
                  1) Puławska przy Shellu kolo Geant (wszystkie strony)
                  2) Indiry Gandhi - przedłużona - wjazd w stronę Okęcia/zjazd z S2 na Ursynów
                  Zach.
                  TUNEL - 2 wersje: dłuższa i krótsza - zaczynający się delej lub bliżej od
                  rejonu Płaskowiciej/Kazury - kończący się za skarpą na Wolicy (za koniami SGGW)
                  3) Płaskowickiej - za skarpą wjazd w stronę Wawra/zjazd z S2 na Ursynów Wsch.
                  4) Przyczółkowa (wszystkie strony)

• Gość: huk gratuluje wyobrazni IP: *.chello.pl 17.09.04, 13:23
                no coz.... dla niektorych jeden z glownych korytarzy tranzytu europejskiego
                (Berlin-Moskwa) - to.... "droga wyjazdowa z osiedla" - gratuluje wyobrazni i
                kontaktu z rzeczywistoscia...
          • Gość: Agnes Re: Bielany i Targówek DZIĘKUJĄ Ursynowowi IP: *.ciech.waw.pl 17.09.04, 12:03
            Jestem z Bielan i jestem PRZECIWNA autostradzie!
            Nie dlatego, że nie chcę nowoczesnych rozwiązań, ale nie chcę GłUPICH i
            rujnujacych infrastrukturę lokalną Warszawy posunięć.
            Niech od was dotrze, że A2 to tranzyt przez Warszawę całego ruchu ciężarowego,
            ponieważ nie istnieje jeszcze żadna obwodnica mogąca ten ruch przejąć.
            Autostrada nie powinna biec przez gęsto zaludnione tereny, nigdzie na świecie
            tak się nie buduje. To nie jest norma. Niech nikt nie liczy, że autostrada
            zlikwiduje korki, wręcz przeciwnie. Poza PIEKŁEM istnienia dla mieszkańców
            będzie żyłą złota dla właścicieli gruntów, li tylko ...
            • tgb02 Re: Bielany i Targówek DZIĘKUJĄ Ursynowowi 17.09.04, 16:54
              Wreszcie jakiś głos rozsądku w tym steku inwektyw...
              Pamiętajmy o tym, że jest to droga TRANZYTOWA - i to w skali europejskiej. Jakie
              racjonalne względy przemawiają za tym, żeby przebiegała przez tereny miejskie?
              Sam jestem zainteresowany jej przebiegiem, bo mieszkam w jej pobliżu, ale po
              prawej stronie Wisły (Radość). Byłem nawet w stanie zaakceptować jej przebieg w
              niedalekiej odległości - ale jako autostrady.
              Droga ekspresowa nie oznacza mniejszego natężenia ruchu (bo niby gdzie ten ruch
              miałby "uciec"?), ale przede wszystkim MNIEJSZE NAKŁADY inwestycyjne. Np. brak
              ekranów dźwiękoszczelnych, brak przepsutów dla zwierząt, itp.

Jest jeszcze jedno pytanie, którego chyba nikt nie postawił - dlaczego ta droga
              ma przebiegać przez środek Mazowieckiego Parku Krajobrazowego? Bez problemu
              można ją przeprowadzić przez mniej wartościowe ekoogicznie tereny.

Szkoda, że dyskusja na tak ważne tematy tak łatwo przeradza się w pyskówkę -
              zarówno w Pałacu jak i w internecie.

Tomek
              • Gość: obserwator Re: Bielany i Targówek DZIĘKUJĄ Ursynowowi IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.04, 17:09
                > Pamiętajmy o tym, że jest to droga TRANZYTOWA - i to w skali europejskiej.
                > Jakie racjonalne względy przemawiają za tym, żeby przebiegała przez tereny
                > miejskie?

Bo "ktoś" wykupił działki na trasie takiego właśnie przebieg. "Ktoś" inny
                dostanie zamówienia na prace budowlane, wielokrotnie droższe w mieście
                niż gdzieś w polu (czyli wielokrotnie większe zyski). "Ktoś" ustawi
                przy drodze billboardy reklamowe. "Ktoś" zbuduje stacje benzynowe,
                warsztaty samochodowe, hurtownie, magazyny. Chodzi o interesy "układu",
                nie mieszkańców.

> Droga ekspresowa nie oznacza mniejszego natężenia ruchu (bo niby gdzie
                > ten ruch miałby "uciec"?), ale przede wszystkim MNIEJSZE NAKŁADY
                > inwestycyjne. Np. brak
                > ekranów dźwiękoszczelnych, brak przepsutów dla zwierząt, itp.

Oczywiście, będzie to "niskobudżetowa autostrada", z tym samym
                ruchem, tylko o wiele bardziej uciążliwa. Ten "kompromis", polegający
                na zmianie nazwy "austostrada" na "droga ekspresowa" to ordynarny
                bałach, zaplanowany dla uciszenia ciemniaków.

> Jest jeszcze jedno pytanie, którego chyba nikt nie postawił - dlaczego
                > ta droga ma przebiegać przez środek Mazowieckiego Parku Krajobrazowego?
                > Bez problemu można ją przeprowadzić przez mniej wartościowe ekoogicznie
                > tereny.

To prawdopodobnie efekt uboczny ustalonego w obrębie "układu" przebiegu
                autostrady przez miasto i inne, "zarezerwowane" tereny. Głupio by było
                dorzucać kolejne kilkadziesiąt km i ciężko byłoby to jakoś uzasadnić,
                że tutaj droga musi iść przez gęsto zaludnione tereny, tuż obok
                Lasu Kabackiego, zniszczy skarpę, a wokół MPK może zatoczyć wielką
                pętlę. Pojawiłoby się pytanie: a dlaczego ta pętla nie może być
                o parę km dłuższa i ominąć wszystkie sporne tereny? Więc klika
                forsuje całość, jako "najlepszy możliwy projekt" (którego zresztą
                nie może pokazać, bo "jeszcze niegotowy").

Wszystko ma swoje logiczne wyjaśnienie, gdy się temu bliżej przyjrzeć
                i poczytać coś więcej, niż "nową trybunę ludu", czyli GW.
            • Gość: lajkonik Re: Bielany i Targówek DZIĘKUJĄ Ursynowowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 17:00
              Skąd jesteś nieważne. Ważne, że piszesz to co ci wygodne, a nie prawdę. Co do
              zasady Będzie zakaz wjazdu tzw.TIRów do Warszawy, nawet autostradą. Wystarczy
              go EGZEKWOWAC. Po za tym autostrada, budowana będzie z pieniędzy
              ogólnopolskich, a mieszkańcy mogą WYEGZEKWOWAC najlepsze dla nich środki
              ochrony przed spalinami, hukiem, drganiami i co komu jeszcze przyjdzie do
              głowy. Warszawa potrzebuje jeszcze wielu km autostrad, dróg szybkiego ruchu i
              przede wszystkim linii metra. Skoro nasi decydenci zdecydowali się dać
              Warszawie prezent, to go bierzmy, ale nie dajmy sobie wepchnąć byle czego.
              Autostardzie tak, ale autostradzie ekologicznej z sensownymi ograniczeniami.
            • Gość: marbak do Agnes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 15:00
              a w ilu tych europejskich miastach ( stolicach) poruszałaś się po drogach jako
              kierowca??

Nie byłem w Rzymie, Madryci i Lisbonie, ale z tego co przejechałem to widziałem
              jedno,
              Zawsze jest jakieś rozwiązanie pozwalające na szybkie opuszczenie centrum, (
              tunel, droga,
              Zawsze jest obeodnica blisko centrum + ewentualnie druga dalej,
              zawsze też nie dalej niż 15 km od centum jest albo autostrada ( początek) lub
              bezkolizyjny dojazd..
              Nie wiem co masz na myśli "nigdzie na świecie tak się nie buduje." wg mnie też
              się nie buduje - bo już wybudowano...
      • Gość: ztew URSYNÓW TO JARY I STOKŁOSY !!!!!!!!! IP: *.man.polbox.pl 17.09.04, 14:16
        Przywłaszczono sobie nazwę Ursynów dla imielinów natolinów kabatów i innych
        nowobogackich osiedli.
    • Gość: zadziwiony Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 08:26
      Ten artykuł to mistrzostwo propagandy, sam dr Goebbels mógłby się wiele nauczyć.

"Ludzi nie uspokoiło wcale odczytane podczas obrad pismo szefa Generalnej
      Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Dariusza Grabowskiego. Wynika z niego, że w
      planach jest budowa drogi ekspresowej, a nie autostrady."

A gdyby "szef" przedstawił "pismo", w którym autostradę nazywa się "terenem
      zielonym, uzupełnionym dwoma pasami asfaltu", to GW napisze, że "motłoch
      protestuje przeciwko budowie parku!".

"Zaś w najbardziej newralgicznym miejscu - na Ursynowie - droga ma być
      poprowadzona tunelem pod ul. Płaskowickiej (pisalismy o tym już wielokrotnie w
      "Gazecie")."

Tak, pisaliście już o tym "wielokrotnie", ale za każdym razem co innego. W
      kolejnych odsłonach tunel stawał się coraz krótszy i jakoś tak tracił na rozmachu.

"Gdy okazało się, że dyrekcja autostrad nie jest gotowa do prezentacji przebiegu
      trasy (studium będzie gotowe dopiero 30 września), mieszkańcy zaczęli gwizdać i
      krzyczeć."

To po co się umawiali, skoro nie mają jeszcze planów? I o czym pisaliście
      "wielokrotnie", jeżeli jeszcze nic konkretnego nie wiadomo? A jeżeli nic
      konkretnego nie wiadomo, to na co miała się zgodzić Rada Warszawy i przede
      wszystkim mieszkańcy?

"Mieli bowiem jeden cel: uzyskać negatywne stanowisko rady. Tłum denerwował się
      wszystkim, co nie było związane z tematem. Próby uczczenia pamięci ofiar
      tragedii w Biesłanie przywitał gwiazdami." - tu dr Goebbels bije brawo. Mamy
      łzawe zestawienie szlachetnych Radnych, którzy próbują "uczcić pamięć", a "tłum"
      zachowuje się jak dzicz. Nieważne, że tłum tak reaguje nie na próbę "uczczenia
      pamięci", tylko na zwodzenie i manipulację "autostradową", "napiszmy, że chołota
      nie chce uczcić pamięci zamordowanych dzieci, będzie git" - taki dostaliście
      prikaz, panie "dziennikarz"?

"Z okazji postanowił skorzystać klub LPR. " - tak, to pierwszy przypadek, że
      politycy chceli skorzystać "z okazji", żeby zyskać popularność. W ogóle to się
      do tej pory nie zdarzało :)

"Jego radni domagali się debaty o obwodnicy nawet pod nieobecność
      przedstawiciela dyrekcji, która buduje i ostatecznie decyduje o przebiegu dróg
      ekspresowych i autostrad." - jak to "dyrekcja ostatecznie decyduje", gdyby
      "ostatecznie decydowali" to przekrętostrada byłaby już budowana, przecież widać,
      że mają straszne parcie, tylko problem polega właśnie na tym, że "dyrekcja" nie
      "decyduje ostatecznie". Tu "pan dziennikarz" sugeruje, że i tak jest już
      wszystko zaklepane i przesądzone, co jest oczywiście ordynarnym kłamstwem.

"Jednak zdecydowana większość radnych nie dała się zastraszyć." - tak, są
      twardzi, nieustępliwi, zdecydowani, podejmują śmiałe, roztropne decyzje, nie
      bacząc na przeciwności. Dr Goebbels byłby z was dumny, "dziennikarzu".

"Gdy przeciwnicy budowy obwodnicy wyszli z sali obrad, radni już w spokojnej
      atmosferze zdecydowali o pomocy dla ofiar zamachu terrorystycznego w Biesłanie."
      - ach, znowu te szlachetne intencje Rady, a motłoch tylko niepotrzebnie narobił
      szumu i sobie poszedł. Przecież od początku chodziło tylko o pomoc ofiarom, cele
      charytatywne, uczczenie pamięci, a ta ciemna tłuszcza przyszła się awanturować o
      jakąś autostradę, która nawet nie nazywa się autostradą i nawet tak naprawdę nie
      ma jeszcze żadnych planów, chociaż "dyrekcja" i tak sama podejmuje "ostateczną
      decyzję", chociaż z jakiegoś niezrozumiałego powodu umawia się na kolejne
      terminy na prezentację planów, chociaż wie, że tych planów "nie ma", no panie
      "dziennikarz", a to miała być gazeta dla inteligentnych ludzi, hehe :)
      • Gość: mw Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.aster.pl 17.09.04, 08:35
        Ale ten gościniec wśród pól zielonych i tak jest potrzebny TEMU miastu.
        • tgb02 Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 17.09.04, 17:00
          Gość portalu: mw napisał(a):

> Ale ten gościniec wśród pól zielonych i tak jest potrzebny TEMU miastu.

Ale on nie jest dla miasta - to jest tranzyt transeuropejski. Tak naprawdę to
          powinny być dwa projekty: autostrada tranzytowa (w pewnym oddaleniu od miasta)
          oraz sieć dróg dojazdowych do niej, które jednocześnie rozwiązałaby częściowo
          problemy drogowe Warszawy.
      • Gość: X Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 12:35
        W pelni sie zgadzam ze zdziwionym!

Niestety z GW wychodzi czerwona poswiata... Zaczela sie juz ujawniac w
        przyjacielskich gestach Michnika i Millera w czasie afery Rywina.

Dziwie sie dziennikarzom GW, ze spokojnie potrafia sie zeszmacic w imie
        podlizania sie naczelnemu...
    • Gość: bart To jakaś paranoja oni zarabiają na strajkach IP: 212.180.138.* 17.09.04, 08:35
      Oni zarabiają na strajkach, a my siedzimy w korkach, przez warszawe nie da się
      przejechać atu ktoś wstrzymuje budowe autostrady, mostu północnego. Niech się
      nie podpisują pod ekologami tylko niech wystąpią pod własnym nazwiskiem. Zwykli
      kombinatorzy wstydzący się swojego nazwiska.
    • Gość: piegus Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: 5.5R2D* / *.pg.com 17.09.04, 08:41
      Protestuję przeciwko protestom!!!
      Ursynów wynieść pod Ostrołękę z dojazdem do warszawy drogą gruntową o 23-ciej
      kolejności zimowego utrzymania.
    • Gość: x Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.wsa.gov.pl 17.09.04, 08:50
      a ja proponuję wszystkie autostrady budować na księżycu. Precz ze smrodem
      spalin!!!
    • Gość: Tylżycka Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.chello.pl 17.09.04, 09:26
      Jak zwykle wypisują w tej sprawie półprawdy. Byli tam mieszkańcy nie tylko
      Ursynowa, ale kilku innych dzielnic. Obwodnica to nie trasa przelotowa
      przecinająca wielkie sypialnie, ale właśnie je obwodząca. Gazeta stołeczna żyje
      chyba w innym świecie.
      • Gość: barbara Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.04, 09:37
        Protesty tu nic nie dadzą.Tutaj za budowa stoja duże pieniądze i interes firm
        pana doktora Jana.Najwazniejsze jest żeby się Misiowi pieniążki zwróciły co je
        wyłozył na budowę od niemieckiej granicy do Łodzi.A zwróca się jak A-2 będzie
        dochodowa, a będzie dochodowa jak będzie przechodziła przez Wawę a nie jakiś
        Pierdziszew.
      • Gość: ewa Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 09:47
        Na sesji obecni byli przedstawiciele Ursynowa, Wawra, Wilanowa, osiedla Załuski
        we Włochach, Opaczy Kolonii w Michałowicach, Zoliborza, Bemowa, Białołęki i
        Wesołej. Wszystkie te dzielnice zagrozone sa budową dróg "ekspresowych" o
        parametrach autostrady, po których miałby przebiegac tzw. europejski korytarz
        transportowy. Czyli - TIR-y od Lizbony do Władywostoku.
        Ograniczenie protestu tylko do Ursynowa i podszczuwanie nastrojów
        przeciwko "egoistycznym" Ursynowianom jest manipulacją czystej wody. Gazeto,
        wstyd!
        Podobnie wykorzystanie tragedii w Biesłanie do zdyskredytowania mieszkańców to
        bezczelna manipulacja. Zwazywszy, że najpierw godzinę trzeba było czekac na
        rozpoczecie spoźnionej sesji, w dusznej sali. W takiej sytuacji rozpoczecie
        sesji od długasnych peror na temat tragedii w Biesłanie przyjęte zostalo za
        próbę odwracania uwagi od ważnego problemu. Dlaczego radny, referujący punkt o
        Biesłanie w celu wprowadzenia go do porządku obrad, nie mógł uczynic tego w
        sposób zwięzły? Musiał sie popisywac oratorstwem akurat w tym momencie? No,
        musiał, bo wtedy na sali były kamery telewizyjne i dziennikarze. A co czytamy
        w Gazecie? Czyzbyście pobierali lekcje w środkach masowego przekazu u Putina?
        • warzaw_bike_killerz Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 17.09.04, 11:03
          Gość portalu: ewa napisał(a):

> Na sesji obecni byli przedstawiciele Ursynowa, Wawra, Wilanowa, osiedla
          Załuski
          >
          > we Włochach, Opaczy Kolonii w Michałowicach, Zoliborza, Bemowa, Białołęki i
          > Wesołej.

Hehehe... Na tyle wymienionych dzielnic tylko 400 przyszlo?? to troszke wiecej
          jak 40 na osiedle :)) a mowia, ze Ursynow ma 130 000 mieszkancow.. Czyzby
          reszta protestujacych nie dojechala z powodu korkow???
          • Gość: lajkonik Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 17:08
            Co do naszego stosunku do roweru się jak wiadomo różnimy, ale nie co do
            stosunku do autostrady. Jestem za. I jako mieszkaniec obecnie Wawra CHCE
            autostrady, bo w niej widzę możliwość dojechania w miarę sprawnie na Mokotów
            czy do Wilanowa.
    • Gość: bulba Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 10:03
      Kilka Informacji:
      - z badań i analiz projektowych wynika, że ponad 80% użytkowników autostrady A2
      to podróżujący z i do Warszawy,
      - w przypadku oddalenia autostrady od miasta i tak trzeba będzie wyznaczyć
      przebieg i wybudować szerokie drogi dojazdowe łączące autostradę z miastem,
      - każda z w/w dróg to kolejne protesty mieszkańców terenów do nich
      przylegających
      - konieczna będzie zmiana miejscowych planów zagospodarowania przstrzennego, co
      potrwa około 2 lat i nie wiadomo z jakim skutkiem
      - a na razie autostrada kończyć się będzie w Konotopie bez żadnych dróg
      przystosowanych do rozprowadzenia po mieście wjeżdżajacych pojazdów
      - większość ekologów nie stara się walczyć o korzystniejsze dla środowiska
      warunki realizacji dróg lecz z samymi drogami - to prowadzi do nikąd
      - do miłego zobaczenia (w korkach na ulicach Warszawy)
      • Gość: jacek kolejny idota powoluje sie na badania -ktorych nie IP: 194.149.21.* 17.09.04, 10:13
        bylo

wiadomo ze tranzyt Wschod Zachod stale rosnie

po wybudowaniu A2 ruskie tiry rusza przez Warszawe

autostrady buduje sie poza miastem
        • Gość: stirlitz Dlaczego nazywasz go idiota???!!! IP: *.chello.pl 17.09.04, 11:16
          A sam nie podajesz żadnych argumentów merytorycznych! Przypomnę Ci jeszcze raz
          fragment tekstu Yasia (całość: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=51&w=14210213&a=15846032) nt. sesji Rady Warszawy 16.09.2004:

""Ekolodzy" (tak ich umownie nazywajmy) przeprowadzili badania natężenia ruchu
          TIRów na drodze nr 50. Na odcinku między Grójcem a Mińskiem Mazowieckim średnie
          natężenie TIRów w obu kierunkach wyniosło 176 P/h. Oto zestawienie ich
          pochodzenia (z rejestracji):
          - Białoruś 22 P/h,
          - Litwa 14 P/h,
          - Rosja 10 P/h,
          - Ukraina 4 P/h,
          - Francja 4 P/h
          Stanowią one 30,7% wszystkich TIRów. Pozostałe TIRy:
          - pochodziły z poza Warszawy i Mazowieckiego, 66 P/h (37,5%),
          - pochodziły z Warszawy i Mazowieckiego, 56 P/h (31,8%)
          Teraz załóżmy, że - wbrew projektowi - wszystkie te TIRy przeniosą się do
          tunelu pod Ursynowem. Bez wyjątków, nawet te warszawskie i mazowieckie. Z
          obliczeń GDDKiA wynika, że natężenie ruchu w tunelu będzie wynosić od 8400 P/h
          do 10600 P/h. Policzmy zatem ile procent stanowi te 176 P/h (TIRy):
          - 176 / 8400 * 100% = 2,10%
          - 176 / 10600 * 100% = 1,66%
          Nie wierzyłem własnym oczom! "Ekolodzy" strzelili samobója! Nawet jeżeli ruch
          TIRów wzrośnie dwukrotnie, to będzie on stanowił od 3,32% do 4,20%! Zgodnie z
          przewidywaniami GDDKiA."

Przypominam też, że ruch TIRow wg projektu GDDKiA ma nadal przebiegać drogą nr
          50 przez Góre Kalwarię, która jest teraz poszerzana i umacniana do nacisku 115
          KN/oś.

Po co marnować pieniądze na autostradę przez G. Kalwarię dla 3,20-4,20% ruchu???

Jestem za drogą szybkiego ruchu S2 w tunelu DLA NAS, Ursynowian i Warszawiakow.
          • Gość: X Autostradzie - NIE ! IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 12:46
            Jak mozecie, w imie glupio pojetej klotni, fundowac swoim potomkom tranzytowy
            ruch przez Warszawe?

Co wam, popierajacym autostrade, przeszkadza odsuniecie jej 50km na poludnie z
            budowa nitki zjazdowej do Warszawy?

Czy wam tak zalezy, zeby doktor Jan zaoszczedzil kilka milionow euro? Co wy z
            tego bedziecie mieli?
            • Gość: winc Re: Autostradzie - NIE ! IP: 204.52.187.* 17.09.04, 13:22
              Co my będziemy mieli? DOJAZD, łatwy dojazd tępaku. Jak zbudujesz dojazdówkę do
              autostrady pod miastem to gdzie się ona ma zakończyć w lesie Kabackim??? Każda
              mała droga z nią połączona będzie automatycznie tranzytem tylko że zakorkowanym
              maksymalnie!
              Sami gubicie się w swojej głupocie, już idioci z LPR wymusili zwężenie drogi do
              3 pasów... i co niby mniej samochodów bęzie??? GÓWNO głupole, będzie tyle samo
              tyle że w większym korku.
              Oto do czego prowadzi polska głupota!
            • Gość: stirlitz Re: Autostradzie - dlaczego? IP: *.chello.pl 17.09.04, 13:41
              Mi chodzi o jedno: chcę się dogodnie poruszać po moim mieście. JA będę z tej
              drogi głównie korzystać i moi sąsiedzi i pod moimi oknami będzie się toczył
              ruch (Imielin).

Nie potrzebuję drogi w Gorze Kalwarii.

Nie chcę, żeby moje państwo, z moich podatków budowało za ciężkie miliony
              drogę, która będzie wygodna dla rosyjskich TIRów, a nie dla mnie.

Czy ktos się zgodzi na kilkanaści drog dojazdowych z "wielkiej obwodnicy",
              kiedy nikt się nie zgadza na nic?
              Co z tego, że będę miał autostradę 45 km od Ursynowa i jak nią dotrę do Wawra
              (gdzie teraz jadę godzinę bez sensu) albo do Włoch (jeszcze dłużej korki:
              Rzymowskiego, Łopuszańska, Dźwigowa)?

Odnosząc ilość rosyjskich TIRów poruszających się dziś drogą nr 50 do
              szacowanego ruchu na S2, otrzymujemy wartość przybliżoną: 1,5-3,5% (2-4
              ciężarówki na 100 pojazdów!). I nawet gdy GDDKiA się pomyli - w prognozie jest
              2x tyle, czyli 4-5% - to i tak ta proporcja nie ma szans wzrosnac do 30%. Łatwo
              policzyć. Dynamika przyrost TIRów musiałaby był kilkunastokrotnie większa od
              dynamiki przyrostu samochodów posiadanych przez Warszawian. Nie oszukujmy się,
              właśnie Warszawianie będą głównie z tego korzystać. A ilość bazowa samochodów
              warszawskiego ruchu osobowego (teraz średnio 3166 pojazdów/h na Dolinie
              Służewieckiej - dane ZDM) wobec ruchu tranzytowego (176 P/h na drodze 50 - dane
              ekologów) jest znacznie większa. Ruch ciężarowy musiałby wzrosnąć do 950
              pojazdów/h, czyli ponad 5-krotnie, przy całkowitym zatrzymaniu wzrostu ilości
              samochodów w ruchu lokalnym! Niemożliwe. Czy chcemy czy nie, ilość samochodów
              Warszawian rośnie i będzie rosnąć i to dla nich jest ta droga. Zwłaszcza, że po
              to remontowana jest droga nr 50, żeby tranzyt na niej pozostał.

Co do emisji spalin, to przy wzroście ilości samochodów w Wawie, ktorego nie
              zatrzymamy, sytuację może poprawić tylko rozładowanie ruchu - likwidacja korków.
              Wole, żeby pod moimi oknami przejechały 2-4 TIRy na 100 pojazdów, niż żebym
              marnował regularnie 2h dziennie stojąc w korkach na wjeździe i wyjeździe z
              Ursynowa - wdychajac (z dziećmi) spaliny korkowe o większym stężeniu.

Dr Jan - ktory tu akurat nic nie ma do rzeczy - bo on buduje Nowy Tomyśl-
              Świecko, ale te kilka milionów euro, ktore wydaje na budowe, to i tak od nas
              sciąga w formie myta, więc.... wole publiczną drogę dla mnie i moich
              zmotoryzowanych sąsiadów.
          • Gość: ekolożka Yasio-manipulator do kwadratu! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 15:23
            Proszę, proszę! Autorytet Yasio odsłonił swoje prawdziwe oblicze.

1. Skąd wziął wyniki badań ruchu robione przez ekologów? Dlaczego tylko te
            jedne? O ile wiem, rozmaitych badan jest kilkanaście, bo nikt nie wierzy w
            rzetelnosc i miarodajnosc badań przepływu ruchu robionych na zlecenie GDDKiA.

2. Na jakiej podstawie wyciaga z jednego z sondaży wnioski dotyczące całości
            problemu?

3. Kto go upowaznił do posługiwania sie cudzymi sondażami i wybiórczego
            manipulowania danymi?

4. Dlaczego wykpiwa niezależne sondaże ekologów? Czy dlatego, ze to burzy obraz
            ekologów, tworzony m. in. w Gazecie, jako manipulatorów, propagandystów i
            wyłudzaczy odszkodowań? Chyba niezalezne badania i sondaże świadcza o czymś
            wrecz przeciwnym - o rzetelności ekologów, którzy chca znac prawdę.

Doprawdy, nóż sie w kieszeni otwiera! Brawo, Yasiu, posadę w instytucjach
            zajmujacych sie propaganda masz jak w banku!
            • Gość: zero konkretu Re: Yasio-manipulator do kwadratu! IP: *.chello.pl 17.09.04, 16:04
              Podaj swoje wyniki niezależne, to będziemy mogli podyskutować merytorycznie.
              Te są i jasno obrazują tendencję. A przecież Yasioo ich nie wymyślił.
              Jeżdże tamtędy w miare regularnie na działkę i szacunek 176p/h wydaje mi się
              rzetelny.
              • Gość: ekolożka Re: Yasio-manipulator do kwadratu! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 16:45
                Czy ty umiesz czytać?
                Grupa ekologów robi własne badania przebiegu tranzytu w okolicach Warszawy.
                Yasio podwędził jeden z arkuszy i na tej podstawie wyciaga jakies wnioski,
                które natychmiast publikuje w internecie jako własne badania i analizy. A jego
                kumple natychmiast publikuja to we wszystkich mozliwych postach. Jesli to nie
                jest manipulacja, to mów mi: Goebbels

Przyjdzie czas, kiedy sie dowieszwięcej na temat wyników badan ekologów.
                Zapewniam cie, ze są interesujące.
                Widze jednak, że "rewelacje" Yasia mają jeden cel: kiedy ekolodzy opublikują
                swoje wyniki, będą one natychmiast zakwestionowane, bo przecież Yasio coś tam
                gdzies tam juz napisał. Ręce opadają! Wstyd, że młodzi ludzie sa tak
                zdeprawowani, że nie przeszkadza im rola zagłuszaczy prawdy. Zamącić, pokręcić,
                zakrzyczeć - byle tylko jedyna słuszna koncepcja GDDKiA byla na wierzchu. Och,
                jak mi to cos przypomina.....
                • Gość: Yasioo Re: Yasio-manipulator do kwadratu! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 22:48
                  > Proszę, proszę! Autorytet Yasio odsłonił swoje prawdziwe oblicze.

> 1. Skąd wziął wyniki badań ruchu robione przez ekologów? Dlaczego tylko te
                  > jedne? O ile wiem, rozmaitych badan jest kilkanaście, bo nikt nie wierzy w
                  > rzetelnosc i miarodajnosc badań przepływu ruchu robionych na zlecenie GDDKiA.

Dostałem na sesji Rady Miasta. Każdy kto chciał mógł dostać. Nie wiem skąd była
                  ta Pani, może z Ekologicznego Ursynowa, nie jestem pewien. Miała też
                  dokumentację fotograficzną miejsc pomiaru, jak i samych pojazdów.

> 2. Na jakiej podstawie wyciaga z jednego z sondaży wnioski dotyczące całości
                  > problemu?

To nie był sondaż, tylko pomiar ruchu. I był jedynym jaki ekolodzy kiedykolwiek
                  pokazali. Dotyczył całości ruchu na trasie Grójec - Mińsk Mazowiecki, a więc
                  dotyczył najczęściej podnoszonego argumentu - tranzytu. Przykro mi, ptaszkami
                  się nie zajmuję i nie czuję się kompetentnym wypowiadać w ich kwestii.

> 3. Kto go upowaznił do posługiwania sie cudzymi sondażami i wybiórczego
                  > manipulowania danymi?

Dane te zostały upublicznione, jak napisałem wyżej każdy mógł je otrzymać.
                  Posługiwałem się nimi w całości, a nie fragmentarycznie. Mogę porównać je z
                  danymi GDDKiA na wszystkich innych odcinkach, nie tylko na tunelowym. Jak na
                  złość "ekologom" są odcinki, na których tranzyt ma udział nawet 1,1%.

> 4. Dlaczego wykpiwa niezależne sondaże ekologów? Czy dlatego, ze to burzy
                  > obraz ekologów, tworzony m. in. w Gazecie, jako manipulatorów, propagandystów
                  > i wyłudzaczy odszkodowań? Chyba niezalezne badania i sondaże świadcza o czymś
                  > wrecz przeciwnym - o rzetelności ekologów, którzy chca znac prawdę.

Nie śmiałbym kpić z "sondaży" "ekologów". Uważam, że są one wiarygodne. Ufam,
                  że podawaliście ludziom i mnie także prawdę. Dlatego użyłem tych badań, a nie
                  żadnych innych do obliczeń.

> Doprawdy, nóż sie w kieszeni otwiera! Brawo, Yasiu, posadę w instytucjach
                  > zajmujacych sie propaganda masz jak w banku!

A któreż to instytucje zajmują się propagandą? Zaraz gdy tylko podasz mi ich
                  nazwy zacznę je omijać szerokim łukiem.

> Czy ty umiesz czytać?
                  > Grupa ekologów robi własne badania przebiegu tranzytu w okolicach Warszawy.
                  > Yasio podwędził jeden z arkuszy i na tej podstawie wyciaga jakies wnioski,
                  > które natychmiast publikuje w internecie jako własne badania i analizy.

Jak już napisałem, dane otrzymałem. Podwędzam jedynie kiełbaski na grillu.
                  Wszystko co otrzymałem podałem w poście jako dane "ekologów". Podałem też
                  obliczenia, które sam wykonałem. Czy znajomość matematyki jest karalna?

> A jego kumple natychmiast publikuja to we wszystkich mozliwych postach. Jesli
                  > to nie jest manipulacja, to mów mi: Goebbels

Publikują i kopiują z moich postów to, co uważają za stosowne i w danej chwili
                  potrzebne. Nie mam w związku z tym żadnych lęków i problemów. Ty widocznie masz
                  Goebbelsie :)

> Przyjdzie czas, kiedy sie dowieszwięcej na temat wyników badan ekologów.
                  > Zapewniam cie, ze są interesujące.
                  > Widze jednak, że "rewelacje" Yasia mają jeden cel: kiedy ekolodzy opublikują
                  > swoje wyniki, będą one natychmiast zakwestionowane, bo przecież Yasio coś tam
                  > gdzies tam juz napisał.

Jeżeli ekolodzy kiedykolwiek opublikują jakiekolwiek opracowania lub wyniki i
                  dotrą one do mnie w oryginalnej formie i nieuszkodzone, wtedy z chęcią się z
                  nimi zapoznam. Następnie dokonam własnych analiz i obliczeń, na które
                  niejednokrotnie poświęcam całe dnie. Jeżeli wyniki ewidentnie potwierdzą mój
                  błąd, wtedy przyznam "ekologom" rację na tym forum.

> Ręce opadają! Wstyd, że młodzi ludzie sa tak zdeprawowani, że nie przeszkadza
                  > im rola zagłuszaczy prawdy. Zamącić, pokręcić, zakrzyczeć - byle tylko jedyna
                  > słuszna koncepcja GDDKiA byla na wierzchu. Och, jak mi to cos przypomina.....

Ciekaw jestem co świadczy o tym, że "młodzi ludzie sa tak zdeprawowani"? Wiek?
                  Wykształcenie? A może pochodzenie? Chętnie się dowiem.
                  A jeszcze chętniej dowiem się prawdy, którą podobno tak usilnie zagłuszam.
                  Tylko nie wiem, czy jest jeszcze sens cokolwiek zagłuszać, gdy huk wystrzałów
                  armatnich ginie we wrzaskach protestujących na sesjach Rady Ursynowa i Rady
                  Warszawy.
                  A czy koncepcja GDDKiA jest słuszna? Dla mnie tak, innym pokaże to czas.
                  Zwłaszcza, że innej koncepcji nie ma. A antykoncepcja w postaci furmanek
                  konnych jest nie do przyjęcia.
                  • Gość: ekolożka Re: Yasio-manipulator do kwadratu! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.04, 21:11
                    czyżby? Bo ja dowiedziałam się, że jedna z obecnych osób, na prośbę mieszkańca
                    Ursynowa, zaniepokojonego autostrada, pozwoliła rzucic okiem na jedną z kartek,
                    zawierającą dane na temat jednego z pomiarów. Po pierwsze nikogo nie
                    upowazniała do publikacji, po drugie - do uogólnień i wyciągania wniosków, po
                    trzecie - do przedstawiania ich we własnym imieniu ani przetwarzania na własne
                    potrzeby.
                  • Gość: jacek socjalizm tez byl jedyna sluszna koncepcja IP: *.u.mcnet.pl 20.09.04, 12:02
                    antykoncepcja drogowa czyli A2 przez miasto tez spocznie w Kozlowku

przebieg przerywany - hahahaha
          • Gość: jacek Dlaczego nazywasz go idiota, obrazajc idiotow IP: *.u.mcnet.pl 20.09.04, 08:48
            ja sie z tym debilem spieram od dwoch lat

yasioo klamie i manipuluje - wie to kazdy kto sie interesuje sprawa

on nawet nie jest z Warszawy

mlody narybek asfaltowego lobby
    • Gość: KEN popieram autostradę przez Ursynów IP: *.chello.pl 17.09.04, 10:36
      przeraża mnie ta skłonność do anarchizacji i egoizmu w mysleniu wielu
      warszawiaków. Przecież wielkie miasto musi być dobrze skomunikowane. Dogodna
      lokalizacja lotniska, prosty i szybki wjazd i wyjazd z miasta samochodem też
      musi byc. etc.etc. protestującym proponuje powrót do wiejskich korzeni. bedą
      mieli cicho i zielono.
      • Gość: el matador Re: popieram autostradę przez Ursynów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 11:24
        jestem za systemem highway'i i freeway'i wokół i w samej Warszawie tak jak w
        miastach amerykańskich i zachodnioeuropejskich.Protesty to zwierciadlane
        odbicie atawizmów wiejskich mieszkańców Ursynowa,którzy mają jeszcze w pamięci
        sielską ciszę i spokój swoich rodzinnych okolic-przenieśli się tam niedawno ze
        swoich brudnych, nędznych mazowieckich wsi i małych chylących się ku upadkowi
        miasteczek.Wiejsko-przaśne nastroje warszawskich "wsioków" zręcznie podlewane
        są przez średniowieczno-religijną retorykę talibów z LPR-u... protestujący to
        zakutane stare wiejskie baby odmawiające 24 h na dobę zdrowaśki z kółek
        różańcowych i złośliwi zwariowani w swojej religijnej dewocji emeryci- stały
        elektorat LPR.Parafialne kościelne interesy kontra długookresowy rozwój
        Warszawy.
        • Gość: Agnes Re: popieram autostradę przez Ursynów IP: *.ciech.waw.pl 17.09.04, 11:54
          Podobnych bredni dawno nie czytałam!!!
          Niestety daleko mi do opisanego przez komentatora wzorca, ale JESTEM
          PRZECIWNA!!! I nie dlatego, że tęsknię za "wiochą", chociaż lubię zieleń będąc
          rodowitą warszawianką, ale dlatego, że kocham to miasto i nie chcę aby stało
          si "rurą" tranzytową dla wszelkiego autoramentu transportu międzynarodowego z
          pominięciem rozwiązań dla infrastruktury lokalnej.
          A tak nawiasem mówiąc, więcej kultury ...
          • Gość: lajkonik Re: popieram autostradę przez Ursynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 17:21
            Ale ty glupia jesteś
    • natolinczyk Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 17.09.04, 11:11
      I jak zwykle "GW" przedstawia cala sprawa w sposob, ktory zle swiadczy o
      dziennikarzach, zalosne. Jak ktos tu wczesniej wspomnial nie chodzi tylko i
      wylacznie o tunel na Ursynowie ale o przebieg "autostrady" (robocza
      nazwa "trasa ekspresowa" przez Warszawe na powierzchni. Zachowanie GDDkia jest
      co najmniej podejrzane. Probuja metoda "zmeczenia materialu" wpoic ludziom
      koniecznosc budowy tzw. "obwodnicy" ktora ma sluzyc w 80 proc. mieszkancom
      Ursynowa???) gdy tymczasem jest mozliwosc budowy tej trasy pod Gora Kalwaria.
      Manipulacje kosztami moga byc swietnym argumentem ale to nie moze byc
      decydujace w tej sprawie. Mieszkancy Ursynowa slusznie obawiaja sie tej trasy
      bo jak mozna wierzyc ze ludzie z GDDKia ktorzy nie umieja przygotowac
      prezentacji biora sie za projekt tunelu ktory wymaga badz co badz pewnej wiedzy
      i doswiadczenia. Tunele pod Wislostrada czy pod rondem Zeslancow Syb. sa
      obarczone wieloma bledami. Jesli tak sie bedzie budowalo o wiele dluzszy
      ursynowski tunel to obawiam sie ze beda duzo wieksze problemy. Nikt w
      kalkulacji kosztow nie bierze pod uwage tego, ze tunel wymaga wiekszych
      nakladow na konserwacje i zapewnienie bezpieczenstwa podczas jego eksploatacji.
      Wszystim zakochanym w swoich 4 kolkach radze czasem stanac na nogi i spojrzec
      na wszystko z innej perspektywy. Pozdr.
      p.s. Moja furmanka ma sie dobrze ale korzystam z niej gdy musze. Pomysl ile
      mniej smrodu bedzie w tym miescie gdy czasem zechce wam sie podrozowac Bus-
      furami. (autostrada nie jest jedynym sposobem na ograniczenie ilosci spalin)
      Pewnie i tak to do wiekszosci nie przemawia bo macie sluzbowe fury(-manki)
      • warzaw_bike_killerz Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 17.09.04, 11:31
        natolinczyk napisał:

>Tunele pod Wislostrada czy pod rondem Zeslancow Syb. sa
        > obarczone wieloma bledami. Jesli tak sie bedzie budowalo o wiele dluzszy
        > ursynowski tunel to obawiam sie ze beda duzo wieksze problemy. Nikt w
        > kalkulacji kosztow nie bierze pod uwage tego, ze tunel wymaga wiekszych
        > nakladow na konserwacje i zapewnienie bezpieczenstwa podczas jego
        eksploatacji.
        >
        >

Dlatego ja w ogole nie rozumiem intencji chowania tej pieknej arterii w ziemi.
        Dlaczego nie mozna jej zrobic na powierzchni, be tego drogiego tunelu i bez
        drogich kosztow eksploatacji. Wyrzucic tunel z projektu.

PS. i Czego tu ludzie sie bac, przeciez widac, ze wszyscy chca korzystac z
        autobusow, metra, tramwajow i rowerow. Nikt nie bedzie po niej jezdzil. Tirom
        tez mozna zakazac wjazdu - przeciez zakaz wjazdu tirow jest wazniejszy od
        wybudowania tej autostrady. Walczcie o zakaz wjazdu tirow - mozna uwolnic
        Warszawe od Tirow - wystarczy postawic przy znakach "Warszawa" i teren
        zabudowany - zakaz wjazdu. Teraz po Trasie Lazienkowskiej przez most pomimo
        zakazu jezdzi non stop tabun tirow. Czy tylko ja je widze? A zakazy sa. Nawet
        zakazy wyprzedzania przez pojazdy ciezarowe sa lamane na Trasie Lazienkowskiej.
      • vampi_r Kolego Natolińczyk 17.09.04, 11:32
        natolinczyk napisał:

> I jak zwykle "GW" przedstawia cala sprawa w sposob, ktory zle swiadczy o
        > dziennikarzach, zalosne. Jak ktos tu wczesniej wspomnial nie chodzi tylko i
        > wylacznie o tunel na Ursynowie ale o przebieg "autostrady" (robocza
        > nazwa "trasa ekspresowa" przez Warszawe na powierzchni. Zachowanie GDDkia
        jest
        > co najmniej podejrzane. Probuja metoda "zmeczenia materialu" wpoic ludziom
        > koniecznosc budowy tzw. "obwodnicy" ktora ma sluzyc w 80 proc. mieszkancom
        > Ursynowa???) gdy tymczasem jest mozliwosc budowy tej trasy pod Gora Kalwaria.
        > Manipulacje kosztami moga byc swietnym argumentem ale to nie moze byc
        > decydujace w tej sprawie. Mieszkancy Ursynowa slusznie obawiaja sie tej trasy
        > bo jak mozna wierzyc ze ludzie z GDDKia ktorzy nie umieja przygotowac
        > prezentacji biora sie za projekt tunelu ktory wymaga badz co badz pewnej
        wiedzy
        >
        > i doswiadczenia. Tunele pod Wislostrada czy pod rondem Zeslancow Syb. sa
        > obarczone wieloma bledami. Jesli tak sie bedzie budowalo o wiele dluzszy
        > ursynowski tunel to obawiam sie ze beda duzo wieksze problemy. Nikt w
        > kalkulacji kosztow nie bierze pod uwage tego, ze tunel wymaga wiekszych
        > nakladow na konserwacje i zapewnienie bezpieczenstwa podczas jego
        eksploatacji.
        >
        > Wszystim zakochanym w swoich 4 kolkach radze czasem stanac na nogi i spojrzec
        > na wszystko z innej perspektywy. Pozdr.
        > p.s. Moja furmanka ma sie dobrze ale korzystam z niej gdy musze. Pomysl ile
        > mniej smrodu bedzie w tym miescie gdy czasem zechce wam sie podrozowac Bus-
        > furami. (autostrada nie jest jedynym sposobem na ograniczenie ilosci spalin)
        > Pewnie i tak to do wiekszosci nie przemawia bo macie sluzbowe fury(-manki)
        • vampi_r Re: Kolego Natolińczyk - uuups raz jeszcze 17.09.04, 11:38
          vampi_r napisał:

> natolinczyk napisał:
          >
          > Probuja metoda "zmeczenia materialu" wpoic ludziom
          > koniecznosc budowy tzw. "obwodnicy" ktora ma sluzyc w 80 proc. mieszkancom
          > > Ursynowa???) gdy tymczasem jest mozliwosc budowy tej trasy pod Gora Kalwa
          > ria.

No i jak ty dojedziesz do tej G. Kalwarii?
          Ludzicha kochane - czy wam tak trudno zrozumieć i przyjąc wreszcie do
          wiadomości, że A2 pod G. Kalwarią oznacza dodatkowo 6-7 dróg dojazdowych z i do
          Warszawy?
          Wy chcecie budowac trase jedynie po to, by rusek swoim TIR łatwo i szybko se
          przejechał. A przecież autostrada budowana jest głównie dla Warszawiaków.
          Naopisz mi drogi Natolińczyku, jak i którędy mieszkaniec Pragi Pł. będzie
          jechał do Poznania? Przez G. Kalwarię, czy Mińsk Mazowiecki?

No odpowiedz!
          • Gość: X Re: Kolego Natolińczyk - uuups raz jeszcze IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 12:58
            > vampi_r napisał:
            >
            >> No i jak ty dojedziesz do tej G. Kalwarii?
            > Ludzicha kochane - czy wam tak trudno zrozumieć i przyjąc wreszcie do
            > wiadomości, że A2 pod G. Kalwarią oznacza dodatkowo 6-7 dróg dojazdowych z i
            do
            >
            > Warszawy?
            > Wy chcecie budowac trase jedynie po to, by rusek swoim TIR łatwo i szybko se
            > przejechał. A przecież autostrada budowana jest głównie dla Warszawiaków.

WIEKSZEJ BZDURY NIE SLYSZALEM - autostrada jest budowana dla mieszkancow
            Warszawy... HA HA HA

Ty piszesz z GDDKiA ?
            • Gość: stirlitz Re: Kolego Natolińczyk - uuups raz jeszcze IP: *.chello.pl 17.09.04, 14:00
              X - najpierw przeczytaj koncepcję, pozniej dyskutuj.
              Już raz wspomniałes o wyjeździe w okolicach Piaseczna :D - popatrz, poczytaj
              www.warszawa.gddkia.gov.pl albo obejrzyj moje wczesniejsze komentarze,
              wszystkiego się dowiesz. To jest własnie największy problem - nikt nie
              przeczyta propozycji GDDKiA, ale wie lepiej. A dla kogo jak nie dla Warszawian?
            • vampi_r Re: Kolego Natolińczyk - uuups raz jeszcze 17.09.04, 14:07
              Gość portalu: X napisał(a):

>
              >
              > WIEKSZEJ BZDURY NIE SLYSZALEM - autostrada jest budowana dla mieszkancow
              > Warszawy... HA HA HA
              >
              > Ty piszesz z GDDKiA ?

No i mamy samo sedno nieporozumień i niezrozumienia.
              Wy na prawde myślicie, że po autostradzie będą tylko ruskie tiry śmigac?
              A co? Warszawiacy będa unikac obwodnicy? Warszawiacy nie jeżdżą do Poznania czy
              Berlina? A dla kogo jest budowana ta trasa? Dla Niemca, który jedzie do Moskwy?

Wyliczenia projektowe zakładają 80% ruch z Warszawy i do Warszawy. Możesz
              twierdzić, że te wiliczenia sa nic nie warte, ale czy masz inne? Jeśli tak, to
              pokaż. Jeśli nie, to mówienie takich bzdur, jak ty, to zwykła demagogia na
              zasadzie "widzimisię".

Owszem - będa tylko śmigac ruskie tiry (na odcinku Mszczonowsko- Mińskim),
              jesli wywali się ją daleko poza Stolice. wtedy autostrada na tym odcinku nie
              będzie budowana dla Warszawiaków.
              • Gość: obserwator Re: Kolego Natolińczyk - uuups raz jeszcze IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.04, 14:15
                > Wy na prawde myślicie, że po autostradzie będą tylko ruskie tiry śmigac?

Chyba nikt rozsądny tak nie myśli. Będą śmigać również TIRy polskie,
                niemieckie, austriackie, francuskie, hiszpańskie, holenderskie, itd.

> Wyliczenia projektowe zakładają 80% ruch z Warszawy i do Warszawy. Możesz
                > twierdzić, że te wiliczenia sa nic nie warte, ale czy masz inne?

To nie są żadne wyliczenia, tylko rzucane z głowy przypadkowe liczby,
                w których jedyne co jest prawdą to to, że sumują się mniej więcej
                do 100%.
                • vampi_r Re: Kolego Natolińczyk - uuups raz jeszcze 17.09.04, 15:05
                  Gość portalu: obserwator napisał(a):

> > Wy na prawde myślicie, że po autostradzie będą tylko ruskie tiry śmigac?
                  >
                  > Chyba nikt rozsądny tak nie myśli. Będą śmigać również TIRy polskie,
                  > niemieckie, austriackie, francuskie, hiszpańskie, holenderskie, itd.

A widziałes gdzieś holenderskiego albo hiszpańskiego TIRa?
                  Aha - czyli twierdzisz (uogólniajac), że po autostradzie beda tylko same TIRy
                  śmigać.
                  Nikt z Warszawiaków nie pojedzie obwodnicą?

>
                  > > Wyliczenia projektowe zakładają 80% ruch z Warszawy i do Warszawy. Możesz
                  > > twierdzić, że te wiliczenia sa nic nie warte, ale czy masz inne?
                  >
                  > To nie są żadne wyliczenia, tylko rzucane z głowy przypadkowe liczby,
                  > w których jedyne co jest prawdą to to, że sumują się mniej więcej
                  > do 100%.

Nie - są to wyliczenia robione na podstawie liczenia ruchu samochodowego.
                  Masz jakies inne?

Ale nadal nie odpowiadacie mi na pytanie:
                  jeśli A2 pod G. Kalwarią, to co z dojazdami do niej z Warszawy?

..... Chociaż już po cześci odpowiedzieliście mi - skoro A2 nie jest dla
                  warszawiaków, to po co dojazdy do niej. Co nie?
                  Ojejkujejku. Przeciez po Warszawie nie jeździ się samochodami, a Warszawiacy do
                  Poznania jadą tylko PKP IC Lech. No tak - to cała prawda.
    • Gość: Agnes Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.ciech.waw.pl 17.09.04, 11:37
      UWAGA TRANZYT !!!
      Proszę Was czytajcie wszyskie informacje uważnie i nie dajcie się manipulować
      półprawdami.
      AUTOSTRADA = tranzyt samochodów PRZEZ Warszawę z utrudnieniami w ruchu
      lokalnym, to na co liczy większość zwolenników to fikcja. Jedynym właściwym
      rozwiązaniem jest obwodnica z drogami dojazdowymi dla tych, którzy chcą
      dojechać do Warszawy. Kto umiescza cały ruch tranzytowy przez gęsto zaludnione
      dzielnice i parki? W cywilizowanym świecie dla ruchu przelatującego przeez
      miasto są obwodnice i tam właśnie jest sens budowy autostrady, a przy braku w
      Warszawie takiego rozwiązania szykuje się dla ludzi piekło.Korki pozostaną a
      przybędzie nam pędzących TIRów. Tego na prawdę chcecie?
      Zainteresowanych odsyłam na stronę głównej Dyrekcji Budowy Dróg i Autostrad.
      Tylko czytajcie uważnie i miejcie oko na śliczne półprawdy.
      • Gość: zero konkretów Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.chello.pl 17.09.04, 12:12
        Agnes, podaj KONKRET!!!!!!!!!!!!!!
        PO CO TO LUDZI STRASZYĆ!
        Zresztą nikogo, kto zna dane, nie straszysz, bo wie, że FAKTY są inne - (do
        znudzenia będę to powtarzał!) obliczenia ekologów: ruch TIRów na dziś na
        odcinku Grójec-Minsk Maz. to odpowiednio 2,10% i 1,66% szacowanego ruchu
        pojazdów na projektowanej S2!!!!!!!!!!!! a nawet gdyby ten ruch wzrósł 2-
        krotnie - to będzie on stanowił od 3,32% do 4,20% - czyli zgodnie z
        przewidywaniami GDDKiA!!!!

Dobrze, jestem otwarty na dyskusję, na argumenty, ale dyskusja "Uważajcie!
        Szatan czai się wszędzię, między wierszami, w GDDKiA, etc., czytajcie uważnie,
        manipulują wami" nie ma żadnego sensu!

Proszę Cię, podaj jakikolwiek konkretny fragment, do którego możnaby się
        odnieść.

Trudno, żeby się słowo "TRANZYT" nie pojawiało na stronach GDDKiA!
        Ale z tego co czytałem - a przeglądam tę stronę w miarę regularnie - w
        odniesieniu do koncepcji S2 przez Warszawę, pojawia się ono w kontekscie
        skierowania go na drogę nr 50 prez Górę Kalwarię, a w zasadzie utrzymania go
        tak jak to się odbywa teraz!!!
        • Gość: Agnes Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.ciech.waw.pl 17.09.04, 12:24
          Konkretnie odnoszę się do aktualnego stanu drogi ekspresowej zwanej Aleją Armii
          Krajowej, która w obecnym stanie stanowi już apogeum tego, co może przebiegać w
          środku miasta (bo od dawna to juz nie są obrzeża Warszawy). Według planu droga
          ta miałaby być poszerzona z jednoczesnym mocnym ograniczeniem lokalnego
          transportu miejskiego Tarchomin - Bielany, który jest już dzisiaj bardzo
          utrudniony. Zapraszam na Most Grota Roweckiego codziennie o godz. 17-20 i życzę
          powodzenia (dodatkowe dane n/t obciążenia mostu na drodze Zarządu Dróg
          Miejskich - najbardziej obciążone miejsce przeprawy przez Wisłę). Trasa owa
          przeznaczona byłaby własnie dla ruchu tranzytowego, a transport lokalny
          puszczony byłby nie wiadomo którędy, bo nie ma innego połączenia Tarchomina z
          Bielanami i Ochotą.
          Więcej wyobraźni czym jest autostrada, która nie powinna być w środku miasta i
          mieszać się z ruchem lokalnym. Na świecie są dobre rozwiązania, trzeba tylko
          umieć ściągnąć od prymusa.
          • Gość: zero konkretów Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.chello.pl 17.09.04, 12:36
            Przypominam Ci, iż:

- Armii Krajowej obecnie nie ma standardu S i dopiero dzieki pieniądzom z
            budżetu centralnego (w tym pomoc strukturalna UE) będzie modernizowana. Inaczej
            miasto jej nie bedzie miało z czego wyremontować, a tego każdy z nas by chciał.

- ruch lokalny zostanie przejęty przez Most Północy dalej z Trasą po lewej
            stronie Wisły - aż do Młocin. Miasto już ma projekt (3 pasy w każdym kierunku +
            tramwaj) - co wraz z 4 na Grota Roweckiego da doskonałe połączenie Tarchomina.
            Szacunki zakładają i tak największe natężenie ruchu lokalnego na nowej S8
            (czyli AK). A pamiętajmy, że S8 stanie się drogą S dopiero od Lasku
            Bielańskiego (wlot drogi z Konotopy) w stronę Tarchomina, więc w
            cześci "ochockiej" nadal będzie tylko ruch lokalny, a znikną TIRy z Ronda
            Zesłańców, Al. Jeroz. i Łopuszańskiej.
            • Gość: lajkonik Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 19:38
              To ten most co to go ci sami protestujący na Ursynowie oprotestowali i
              opóźniają budowę o 2 lata. Ci ludzie żyją z protestów, albo lepiej dla
              protestów.
    • Gość: stirlitz Proporcje IP: *.chello.pl 17.09.04, 11:56
      Żeby nie obrzucać się niewybrednymi epitetami, co jest na razie osią wszelkiej
      dyskusji, przytoczę jeden istotny fakt. Media krzyczą, że nikt nie chce drogi
      ekspresowej w tunelu, cały Ursynów przeciw, etc. Jednakże, choćby po wpisach na
      forum widać, że tak wcale nie jest. Wielu jest ZA. Ja również.

Wiemy też, iż w referendum, które odbyło się 8.10.2000 r. przeciwko tunelowi
      pod Ursynowem głosowało 79,95% głosujących. Okazuję się jednak, iż było to 7000
      osób, przy frekwencji około 8750 ludzi, co stanowi kilka procent spośród 130
      000 mieszkańców Ursynowa.
      (tekst Yasia (całość: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=51&w=14210213&a=15846032) nt. sesji Rady Warszawy 16.09.2004)

Należy też z dużym prawdopodobieństwem założyć, że do referendum poszły właśnie
      osoby najbardziej żywotnie zainteresowane tym, żeby usłyszeć ich głos protestu.
      Nie twierdzę, ze te 7000 to liczba ostateczna, że nie ma ich więcej, lecz jak
      wiemy, w miarę oddalania się od ul. Płaskowickiej na północ i południe - liczba
      przeciwników maleje, toteż nie sądzę, żeby liczba osób przeciwnych wśród 121
      000 Ursynowian, którzy nie oddali głosu w referendum, była o niebo większa.
      Prawda jest też taka, iż protest jest zawsze bardziej medialny od poparcia
      i "ruch na tak" jeszcze nie jest wyraźnie obecny.

Również obecność 400 protestujących świadczy głównie o ich uporze, a nie o
      masie. Jak widać mogłoby przyjść i 7000 osób i wszystko zakrzyczec i zatupać,
      nie dopuszczając do jakiejkolwiek dyskusji merytorycznej, z góry decydując za
      17-krotnie większą rzeszę ich sąsiadów, z których zdaniem również (głównie?)
      należy się liczyć, a z których wielu jest na tak, lecz nie mają ochoty na
      wrzaski i obrzucanie się błotem na prezentowanym poziomie.

Rozumiem, iż nikt nie chce mieć drogi pod oknem, ale żyjemy w mieście, na drogi
      jesteśmy "skazani", samochodów jest coraz więcej i więcej i nie mamy się sami
      jak poruszać (nie komentuję już mitycznych opowieści o "ruskich TIRach" -
      polecam dane liczbowe "Ekologów" w komentarzu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=15852301&a=15859259) i prędzej
      czy później miasto (tylko że z własnych pieniędzy:-/) wybuduje drogi szybkiego
      ruchu, a na dziś nie stać samego ratusza na tunel. A tunel naprawdę jest dobrym
      rozwiązaniem. Byłem wczoraj na powierzchni tunelu na Wisłostradzie. Jest cisza.
      Naprawdę jest cisza. Trudno było mi ocenić poziom wibracji - jednak nie był on
      wyczuwalny stopami ani w żaden inny sposób.
      Nie będę już powtarzał piosenki o emisji spalin w ruchu i podczas postoju w
      korku. No i przede wszystkim czas - dobija mnie już stanie na Rosoła, Dolinie
      Sł., KENie, Puławskiej i Rzymowskiego. Będę mieszkał 500m od projektowanej S2 i
      popieram projekt GDDKiA.
      • Gość: Agnes Re: Proporcje IP: *.ciech.waw.pl 17.09.04, 12:10
        Tunel jest przewidziany tylko na Ursynowie, a poza tym wszystko na powierzchni
        i estakadami!!! Przejdź się już teraz wzdłuz Alei Armii Krajowej w dzień
        powszedni i konstatuj ciszę. Przy okazji nie zapomnij o proporcjach TIRów
        wszelkiego autoramentu, tylko weź gruby kajet, bo nie zliczysz wszystkich na
        palcach ...
        • Gość: stirlitz Re: Proporcje IP: *.chello.pl 17.09.04, 12:25
          Dobrze, że jest "KOPIUJ"-"WKLEJ", to mogę jeszcze raz powtórzyć za Yasiem z
          wczorajszej sesji Rady:

"Ekolodzy" (tak ich umownie nazywajmy) przeprowadzili badania natężenia ruchu
          TIRów na drodze nr 50. Na odcinku między Grójcem a Mińskiem Mazowieckim średnie
          natężenie TIRów w obu kierunkach wyniosło 176 P/h. Oto zestawienie ich
          pochodzenia (z rejestracji):
          - Białoruś 22 P/h,
          - Litwa 14 P/h,
          - Rosja 10 P/h,
          - Ukraina 4 P/h,
          - Francja 4 P/h
          Stanowią one 30,7% wszystkich TIRów. Pozostałe TIRy:
          - pochodziły z poza Warszawy i Mazowieckiego, 66 P/h (37,5%),
          - pochodziły z Warszawy i Mazowieckiego, 56 P/h (31,8%)
          Teraz załóżmy, że wszystkie te TIRy przeniosą się do tunelu pod Ursynowem. Bez
          wyjątków, nawet te warszawskie i mazowieckie. Z obliczeń GDDKiA wynika, że
          natężenie ruchu w tunelu będzie wynosić od 8400 P/h do 10600 P/h. Policzmy
          zatem ile procent stanowi te 176 P/h (TIRy):
          - 176 / 8400 * 100% = 2,10%
          - 176 / 10600 * 100% = 1,66%
          Nie wierzyłem własnym oczom! "Ekolodzy" strzelili samobója! Nawet jeżeli ruch
          TIRów wzrośnie dwukrotnie, to będzie on stanowił od 3,32% do 4,20%! Zgodnie z
          przewidywaniami GDDKiA.

A co do dalszego przebiegu trasy, to nie da się wszystkich dróg w Polsce puścić
          tunelami. Estakady są lepsze od dróg na powierzchni, nie tak ciche jak tunel,
          ale cichsze. Projekt jak popatrzysz na mapy - rzeczywiscie przebiega przez
          tereny zabudowane w Wawrze - ale i tak przez te z minimalna zabudową w rejonie
          Wału Międzeszyńskiego (też oglądałem) i gęściej w okolicy Patriotów. To
          faktycznie jest minusem, lecz sądzę, iż projekt S2 i tak jest najmniej
          uciążliwy - budowa powiedzmy 15 dróg dojazdowych (marzenia!) z obwodnicy
          pozawarszawskiej również oznaczałaby uciążliwość dla mieszkańców. A pomyślmy o
          ile ułatwiałaby droga połączenie południowej części warszawy prawobrzeżnej z
          innymi dzielnicami i wylotem z Warszawy w ogóle. Ci ludzie też jeżdżą na
          wakacje:-) a dojazd ode mnie z Imielina na Lucerny zajmuje 30 min. przy dobrych
          warunkach ruchu.
          • Gość: marbak Re: Proporcje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 14:44
            trzeba jeszcze pamiętać że teraz tiry jeżdżą przez centum warszawy co ruchu nie
            ułatwia, wszystkie samochody mają problem z przemieszczaniem się za wshodu na
            zachód i z powr.
            Jeśli powstanie coś co będzie obwodnicą to ułatwi życie wszystkim, będą mogli
            dojachać osobowym samochodem szybciej do odległego punktu w warszawie, szybciej
            bo bez świateł.
            A ja myśle nawet że "budowa powiedzmy 15 dróg dojazdowych" to niewykonalne
            mażenia do 2050 roku...
            Poza tym bzdura bo kto będzie jechał 10 km amy dostać sie na obwodnicę, później
            obwodnicą i z nowu powrót??
            Szybciej będzie chyba w korkach po prostej!
      • Gość: x Re: Proporcje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:45
        Jako rodowity Warszawiak z dziada-pradziada jestem przeciwnikiem tej wspaniałej
        inwestycji, a przynajmniej tak długo jak wokół Warszawy nie będzie prawdziwej
        obwodnicy. Analizy dają piękny obraz, ale zapewne po miesiącu analizy GDKiA
        okażą się błędne - jak znam życie okaże się, że samochodów jest trzy razy więcej
        niż przewidywano z czego 30% stanowią TIR'y. W nagrodę wyleci jakiś ducha winny
        urzędnik, a dyrekcja przyzna, że się "trochę" pomyliła. Wszyscy będą szczęśliwi
        w korkach i spalinach (bo spaliny nie znikają w tunelu jak w czarnej dziurze).
      • Gość: komagane Re: Proporcje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 16:54
        Tym razem Stirlitz manipuluje. No, ale ma dobre wzorce.
        W referendum ursynowskim wzięło udział ponad 50% uprawnionych do głosowania. Z
        tego ponad 79% bylo przeciwne budowie trasy ekspresowej czy autostrady.
        A teraz: ile ludzi miszka na Ursynowie? Ile to jest 50% A ile to jest 80%
        spośród tych 50 kilku procent?
        A teraz porównajcie, prosze, te dane do rewelacji Stirlitza? Zdaje mi sie, że
        ma on bardzo szczególny, jednostronnie nakierowany kalkulator.
        • vampi_r Re: Proporcje 17.09.04, 17:33
          Gość portalu: komagane napisał(a):

> Tym razem Stirlitz manipuluje. No, ale ma dobre wzorce.
          > W referendum ursynowskim wzięło udział ponad 50% uprawnionych do głosowania.
          Z
          > tego ponad 79% bylo przeciwne budowie trasy ekspresowej czy autostrady.
          > A teraz: ile ludzi miszka na Ursynowie? Ile to jest 50% A ile to jest 80%
          > spośród tych 50 kilku procent?

A może podasz w liczbach bezwzględnych?
          - ilu mieszkańców liczy Ursynów?
          - ilu jest uprawnionych do głosowania? I na jakiej zasadzie (czy na takiej
          samej, jak w prawdziwych wyborach)? Czy może uprawnieni do głosowania byli
          tylko mieszkańcy z adresem Ul. Płaskowickiej?
          - ile osób wzięło udział w tym referendum?
          - ile głosowało na NIE?

Yasioo twierdzi, że w referendum wzięło udział 8700 osób. Ty twierdzisz, że 50%
          uprawnionych do głosowania. Czy w takim razie uprawnionych do głosowania jest
          17400 osób na Ursynowie?
          17400 to chyba tyle mieszka wzdłuż ul. Płaskowickiej.

> A teraz porównajcie, prosze, te dane do rewelacji Stirlitza? Zdaje mi sie, że
          > ma on bardzo szczególny, jednostronnie nakierowany kalkulator.

Nie doczytałas - Stitlitz przytacza tekst Yasiaa. Więc jeśli już, to do niego
          ta uwaga.
          Jeśli ty masz niejednostronnie ukierunkowany kalkulator, to odpowiedz na moje
          pytania. Zobaczymy czyj kalkulator lepszy.
        • Gość: Yasioo Re: Proporcje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 22:55
          Jeden z radnych podał liczbę ludzi, którzy głosowali przeciwko budowie
          autostrady w "referendum" i stanowili 80% głosujących. Padło "sześć tysięcy
          osiemset..." i dalej nie jestem pewien czy "czterdzieści trzy" a
          może "trzydzieści trzy". Założyłem więc, że było to 7000. A jeżeli 7000 to 80%,
          to 8750 to 100%. Czysta matematyka w najprostszej postaci.
          • vampi_r Re: Proporcje - czekam na odpowiedź Komagane 18.09.04, 00:37
            Szukałem w netcie jakichś informacji o danych tego spornego referendum.
            I nic nie znalazłem.

Mam wiec prosbę, zwłaszcza do komagane, jeśli wie coś więcej na temat tego referendum, to niech da znać.
            Bo napisała, że głosowało 50% uprawnionych.

Znalazłem informację o jakims referendum na Ursynowie w 2000 roku, ale to było referendum, czy Ursynów ma byc dzielnicą, czy gminą.
            I tam było, ze frekwencja 50%, a 80% za utrzymaniem jakiegos tam statusu.

Może Komagane pomyliła dane z dwu róznych referendów.
            • komagane Yasio - manipulator poraża niewiedzą 18.09.04, 15:32
              Referendum na Ursynowie odbyło się 12 października 2000 r.
              Na 91 803 uprawnionych, wzieło w nim udział 46 765 osób, tj. 50,94%
              uprawnionych.
              Z tego: 9 227 było za autostradą lub trasa ekspresowa przez Ursynów, a 36 800
              było przeciw przebiegowi jakiejkolwiek trasy ekspresowej przez Ursynów. Stanowi
              to 79,95% głosujących.

Jesli jeszcze nie dotarło: przeciw było TRZYDZIEŚCI SZEŚĆ TYSIĘCY OSIEMSET
              OSÓB!

Dane pochodzą ze strony internetowej Urzedu Gminy / Dzielnicy Ursynów,
              www.ursynow.pl

Dlatego oto władze boja sie konsultacji i referendów i wykręcaja sie od ich
              przeprowadzenia.

Yasio może i matematyke zna, a moze nawet tatuś kupił mu dobry kalkulator.
              Wszystko jednak zalezy od tego, jakie dane początkowe weźmie sie pod uwagę.
              Jak widać, Yasia dane pochodzą z sufitu i z tego, co tam gdzies zasłyszał.
              Nawet nie próbował tych danych zweryfikować, co dla posiadacza internetu chyba
              nie jest niemożliwe. Za to te niesprawdzone dane natychmiast upublicznił. Mało
              tego, juz różne stirlitze cytują je jako dane pochodzate od autorytetu.

Klasyczna manipulacja! Rób tak dalej Yasiu, to daleko zajedziesz!
              • vampi_r Re: Yasio - manipulator poraża niewiedzą 18.09.04, 20:21
                A mozesz podać link do strony, gdzie te dane widać?

Bo może i tępy jezdem, ale jakoś na tej stronie co podałaś, nie mogę znaleźć
                • Gość: komagane Re: Yasio - manipulator poraża niewiedzą IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.04, 21:04
                  www.ursynow.pl, archiwum, pod datą 12.10.2000 - tytułu nie pamiętam, cos o
                  konsultacjach społecznych

Konsultacje były zgłoszone jako referendum, ale zaprotestował ówczesny wojewoda
                  Pietkiewicz, i zostały tylko konsultacjami
    • Gość: Funky A JA CHCE AUTOSTRADY W WARSZAWIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:05
      • Gość: Agnes Re: A JA CHCE AUTOSTRADY - TRANZYT DZIEŃ DOBRY!!! IP: *.ciech.waw.pl 17.09.04, 12:14
        Chyba tu nie mieszkasz, nie chcesz dla tego miasta dobra, autostrada przez
        ŚRODEK GĘSTO ZALUDNIONEGO MIASTA TO PARANOJA!!!
        • warzaw_bike_killerz Zgadza sie - precz z chemikaliami z CIECH-u !! 17.09.04, 12:24
          Tony chemikali taka firma przewozi na lewo i prawo tym podnajetymi TIRAMI przez
          Warszawe.
          • Gość: ciemnogród Re: Nie kumam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 23:32
            Może jestem ciemny i należę do pomiatanego przez naszych orędowników
            nowoczesności w stolicy paranoicznego truchła, ale niech ktoś mnie proszę
            oświeci wreszcie: w jaki sposób autostrada biegnąca przez Ursynów i dzielnice
            rezydencyjne w okolicach Wawra ułatwi komunikację tychże południowych dzielnic
            ze Śródmieściem (do którego rano tworzą się korki będące rzekomym uzasadnieniem
            dla przeprowadzenia tej inwestycji właśnie przez środek miasta). Czy oprócz
            tego, że do samochodowej kołomyji dołączy się tranzyt TIRów relacji Berlin-
            Moskwa i że miasto-ogród na wschodnim brzegu Wisły miastem-ogrodem być
            przestanie zamieniając się w tranzytową dziurę typu nie przymierzając Ząbki
            osiągniemy jakieś usprawnienie ruchu miejskiego?
        • Gość: stirlitz A JA TEZ CHCE AUTOSTRADY IP: *.chello.pl 17.09.04, 12:28
          Agnes, a gdzie mieszkasz?

Ja na Imielinie i pod moim domem bedzie droga. Ale to będzie DROGA DLA MNIE i
          moj czas bedzie oszczędzać - z drogi ekspresowej w Gorze Kalwarii korzystac nie
          potrzebuje.
          • Gość: X Re: A JA TEZ CHCE AUTOSTRADY IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 13:07
            Gość portalu: stirlitz napisał(a):

> Agnes, a gdzie mieszkasz?
            >
            > Ja na Imielinie i pod moim domem bedzie droga. Ale to będzie DROGA DLA MNIE i
            > moj czas bedzie oszczędzać - z drogi ekspresowej w Gorze Kalwarii korzystac
            nie
            >
            > potrzebuje.

Jak ty bedziesz koles korzystal z tej autostrady biegnacej ulica Plaskowickiej
            w tunelu? Bardzo ciekawe...

Klamiesz na tym forum, bo NIE bedziesz mial mozliwosci wjazdu na autostrade na
            Imielinie (znam ten teren bardzo dobrze, zeby uprzedzic komentarze).

Co najwyzej bedziesz stal w korku na wjezdzie na autostrade, gdy bedziesz mial
            ochote pojechac na Zachod do normalnych krajow...
            • Gość: stirlitz Re: A JA TEZ CHCE AUTOSTRADY IP: *.chello.pl 17.09.04, 14:04
              i tak cały czas - do śmierci - KOPIUJ-WKLEJ - powtarzam:

Obejrzyj projekt i porozmawiamy.
              Droga ekspresowa, nie autostrada.
              Wjazdy:
              1) Puławska przy Shellu kolo Geant (wszystkie strony)
              2) Indiry Gandhi - przedłużona - wjazd w stronę Okęcia/zjazd z S2 na Ursynów
              Zach.
              TUNEL - 2 wersje: dłuższa i krótsza - zaczynający się delej lub bliżej od
              rejonu Płaskowiciej/Kazury - kończący się za skarpą na Wolicy (za koniami SGGW)
              3) Płaskowickiej - za skarpą wjazd w stronę Wawra/zjazd z S2 na Ursynów Wsch.
              4) Przyczółkowa (wszystkie strony)
              • Gość: obserwator Re: A JA TEZ CHCE AUTOSTRADY IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.04, 14:10
                > TUNEL - 2 wersje: dłuższa i krótsza - zaczynający się delej lub bliżej od
                > rejonu Płaskowiciej/Kazury - kończący się za skarpą na Wolicy (za koniami SGGW)

Kłamiesz, według "ostatniej wersji koncepcji" tunel kończy się na wysokości
                Rosoła, dużo przed skarpą.

• Gość: stirlitz Re: A JA TEZ CHCE AUTOSTRADY IP: *.chello.pl 17.09.04, 15:54
                  Kłamiesz [doskonałe słowo:-), tak jak "jestes u Pani!" albo "Michał zabrał mi
                  grabki!":-)] - z tego co właśnie oglądam jeszcze raz na stronach GDDKiA - to
                  kończy się kawałek za Nowoursynowską.
                  A to swoją drogą świetny byłby pomysł wyłonić tunel za Rosoła, żeby droga S
                  miała skrzyżowanie z Nowoursynowską :-) i zjazd ze skarpy dalej. Brawo
                  Obserwator! Świetna jest Twoja "ostatnia wersja koncepcji". Czekamy na nastepne!
        • wojtekus Re: A JA CHCE AUTOSTRADY - TRANZYT DZIEŃ DOBRY!!! 18.09.04, 23:40
          Gość portalu: Agnes napisał(a):

> Chyba tu nie mieszkasz, nie chcesz dla tego miasta dobra, autostrada przez
          > ŚRODEK GĘSTO ZALUDNIONEGO MIASTA TO PARANOJA!!!

Chyba nie jestes z Warszawy i nie znasz miasta.

Gdzie jest ten Twoj "srodek gesto zaludnionego miasta"? Napewno nie na
          Ursynowie, Okeciu, Polach Wilanowskich, Polach Kempy Zawadowskiej, i
          prawobrzeznej strony Warszawy w wiekszosci Pol i lasow od dawna zarezerwowanych
          pod Autostrade.

Zrozum to nie jest srodek miasta, a tak w ogole te okolice nigdy nie byly
          czescia Warszawy. Nie tak dawno poszezono Warszawe o okoliczne wsie. Te rejony
          nie sa typowo miejskimi. Jedynie co to na Ursynowie jest jakies zageszczenie.

Naprawde proponuje sie zastanowic kiedy sie pisze co slina na jezyk przynosi.

• Gość: 2 Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.chello.pl 17.09.04, 12:19
      Kurde nawet nie wiedziałemze na Ursynowie taki ciemnogród mieszka??? Kiedys to
      byla ponoc dzielnica "inteligencka" a teraz to jakieś buraki...
      • Gość: X Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 13:09
        Gość portalu: 2 napisał(a):

> Kurde nawet nie wiedziałemze na Ursynowie taki ciemnogród mieszka??? Kiedys
        to
        > byla ponoc dzielnica "inteligencka" a teraz to jakieś buraki...

Taaaa, ciemniaki, bo chca miec w miare czyste srodowisko... Dla ciebie ciagle
        mieszkanie w bloku , koniecznie przy drodze, to synonim luksusu...
    • Gość: X Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 12:25
      Na calym swiecie jest tendencja do wyprowadzania ruchu tranzytowego z miast.
      Dlaczego mamy w Warszawie powielac stare, niebezpieczne wzorce?

Komu przesszkadza autostrada poza miastem ze zjazdem w kierunku Warszawy?
      Przeciez i tak nikt nie bedzie jezdzil z Pragi na Mokotow autostrada...!!!
    • Gość: nie tylko Ursynów Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.04, 13:06
      Nie dajcie się tak łatwo manipulować, michnikalia żyją z antagonizowania
      ludzi i z nieznanych nam bliżej pokątnych interesików z rozmaitymi firmami.
      Dlatego przedstawiają mieszkańców Ursynowa jako "oszołomów",
      ukrywają fakt, że autostrada będzie problemem dla całego miasta,
      nie tylko dla mieszkańców ul. Płaskowickiej i najbliższych okolic.
      Fałszują rzeczywistość i wciskają ciemnotę, jakoby autostrada zaczynała
      się tuż przed Warszawł i kończyła zaraz za nią. "Artykuły" są preparowane
      pod kątem interesów firemek "doktora Jana", oraz firemek typu AMS
      (billboardy reklamowe), w których Agora ma udziały. Nie wiem czemu
      się tak emocjonujecie tym paszkwilem, napisanym w najlepszym,
      komunistycznym stylu. Chodzi o ogromne pieniądze, być może takie,
      jakich w Polsce jeszcze nie było, stąd takie "ciśnienie", wykupieni
      "dziennikarze", internetowi klakierzy, lipne "badania", organizowane
      ad hoc "obywatelskie grupy poparcia".

Michnik, mieszasz z błotem mieszkańców Ursynowa i przedstawiasz
      ich jako kanalie. Przypomnij sobie, towarzyszu, jak ciebie
      mieszali z błotem (tyle, że być może słusznie). Ale nisko można
      upaść...
      • warzaw_bike_killerz Moze cos wiecej napiszesz o.. 17.09.04, 13:27
        Gość portalu: nie tylko Ursynów napisał(a):

są preparowane
        > pod kątem interesów (...), oraz firemek typu AMS
        > (billboardy reklamowe), w których Agora ma udziały

A jakie tam teorie spikowe mowia o zwiazku AMS z autostrada?
        • Gość: nie tylko Ursynów Re: Moze cos wiecej napiszesz o.. IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.04, 13:49
          > A jakie tam teorie spikowe mowia o zwiazku AMS z autostrada?

No dobrze, objaśniam dla tych, co są szybcy na drodze, ale w myśleniu
          jakby spowolnieni:

AMS stawia billboardy i zarabia pieniądze. Czym więcej postawi, tym
          więcej zarobi. Firmy wykupują reklamy tam, gdzie jest potencjalnie
          dużo widzów. Duża, ruchliwa droga przez gęsto zamieszkany teren =
          dużo widzów. Dużo bilboardów = dużo pieniędzy. Jasne?
          • warzaw_bike_killerz Re: Moze cos wiecej napiszesz o.. 17.09.04, 14:29

> > A jakie tam teorie spikowe mowia o zwiazku AMS z autostrada?
            >
            > No dobrze, objaśniam dla tych, co są szybcy na drodze, ale w myśleniu
            > jakby spowolnieni:
            >
            > AMS stawia billboardy i zarabia pieniądze. Czym więcej postawi, tym
            > więcej zarobi. Firmy wykupują reklamy tam, gdzie jest potencjalnie
            > dużo widzów. Duża, ruchliwa droga przez gęsto zamieszkany teren =
            > dużo widzów. Dużo bilboardów = dużo pieniędzy. Jasne?

A wiesz o tym, ze na przy trasach szybkiego ruchu i autostradach nie wolno
            stawiac billboardow? Czy przy tak atrakcyjnej Trasie Siekierkowskiej stoja
            billboardy?

Reklama zewnetrzna zreszta jest atrakcyjna tam gdzie stoi sie w korku, a nie
            tam, gdzie sie szybko przejezdza. Wiec caly Ursynow jest obecnie zastawiony jak
            smietnik billboardami. Myslisz, ze w tunaleu niczym w metrze bedziesz mial
            billboardy?
            Ale smieszny jestes.
            • Gość: nie tylko Ursynów Re: Moze cos wiecej napiszesz o.. IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.04, 14:57
              > A wiesz o tym, ze na przy trasach szybkiego ruchu i autostradach nie wolno
              > stawiac billboardow? Czy przy tak atrakcyjnej Trasie Siekierkowskiej stoja
              > billboardy?

I tu cię mam, krętaczu. Czyli jednak autostrada? Bo wszędzie piszą
              o "drodze ekspresowej". Czy są jakieś przepisy, zabraniające stawiania
              billboardów przy "drodze ekspresowej" i czy w ogóle jest jakaś prawna
              definicja "drogi ekspresowej"??

> Reklama zewnetrzna zreszta jest atrakcyjna tam gdzie stoi sie w korku,
              > a nie tam, gdzie sie szybko przejezdza

Przy wjazdach na autostradę z reguły są gigantyczne korki. Będzie czas,
              żeby popatrzeć na reklamy.

>Wiec caly Ursynow jest obecnie zastawiony jak smietnik billboardami.

Więc firmy reklamowe na gwałt szukają nowego miejsca.

> Myslisz, ze w tunaleu niczym w metrze bedziesz mial
              > billboardy?

Autostrada w obrębie Warszawy ma mieć ponad 20km, nie ściemniaj
              że to tylko tunel. Z takim talentem mógłbyś zostać "dziennikarzem"
              GW.

• warzaw_bike_killerz Re: Moze cos wiecej napiszesz o.. 17.09.04, 15:18

> I tu cię mam, krętaczu. Czyli jednak autostrada? Bo wszędzie piszą
                > o "drodze ekspresowej".

Dla mnie lepiej moglaby byc autostrada.
                >
                > Przy wjazdach na autostradę z reguły są gigantyczne korki. Będzie czas,
                > żeby popatrzeć na reklamy.

Z jakiej reguly?

>
                > >Wiec caly Ursynow jest obecnie zastawiony jak smietnik billboardami.
                >
                > Więc firmy reklamowe na gwałt szukają nowego miejsca.
                >

Mylisz sie, nasycenie billboardami jest tak duze , ze w zasadzie interes staje
                sie nieoplacalny. Koszt dzierzawy ziemi, utrzymania swiatla (jesli jest
                podswietlany), czyszczenia i napraw jest tak duzy, ze konkurencja na rynku od
                pana Ziutka po AMS, Plakande, Stroera wymusza trzymanie ich na granicy
                oplacalnosci - zainteresowanie ze strony reklamodawcow jest raczej mizerne,
                majac tania reklame telewizyjna, radiowa i prasowa - outdoor jest ostatni na
                liscie wyboru.

>
                > Autostrada w obrębie Warszawy ma mieć ponad 20km, nie ściemniaj
                > że to tylko tunel. Z takim talentem mógłbyś zostać "dziennikarzem"
                > GW.

Ty ze swoim talentem moglbys zastapic paru przewodniczacych partii - moze na
                poczatek wybierz Samoobrone - teorie spiskowe sa tam na codziennym ruszcie.
    • Gość: X JA JESTEM PRZECIW !!!! IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.09.04, 13:14
      • spinetta Re: JA JESTEM PRZECIW !!!! 17.09.04, 13:26
        Wiesz co X, zanim zarzucisz komuś kłamstwo, zrób pewien wysiłek i sprawdź parę
        rzeczy. Co ty bredzisz o braku wjazdów i zjazdÓw? Podałam link, bądź łaskaw
        najpierw z niego skorzystać, a nie mącic na forum nie znając założeń projektu.
        • Gość: jacek zalozenie projektu to lewa kasa IP: *.u.mcnet.pl 20.09.04, 11:07
          a potem okazuje sie ze gddkia tak naprawde sama nie zna przebiegu
    • Gość: Pawka Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: 195.94.220.* 17.09.04, 15:13
      a poco budować autostradę z jakimś koszmarnie drogim tunelem jak można cały
      ruch wpuścić w istniejącą infrastrukturę - miasto zablokuje się na amen a od
      zanieczyszczeń padną wszyscy i nie będzie już miał kto protestować .... albo -
      A2 przez las Kabacki albo Kampinoski po kiego nam jakieś głópie drzewa,
      króliczki i inne pierdolone pszczółki ... a ile taniej bez tunelu ...

Jak chcecie mieszkać na wsi to się na wieś wyprowadźcie - mieszkaniec centrum
      (nie z wyboru).
    • Gość: Polak Ale ci warszawiacy to wiesniaki i burasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:16
      wiekszego chamstwa nie widzialem. zaorac ta buraczana stolice.
    • cbacba A warszawiacy to protestowc byle tylko nie budowac 17.09.04, 15:34
      co za buraczana wies ten Ursynow
      • Gość: Yasioo Re: A warszawiacy to protestowc byle tylko nie bu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 22:58
        Hej, ja mieszkam na Ursynowie! Całkiem tu miło, normalni prorozwojowi też tu
        mieszkają. A to, że niektórzy (przyjezdni?) wchodząc do metra pytają czy jedzie
        do Warszawy - to już całkiem inna bajka (autentyk, 2 dni temu w Metrze Ursynów,
        mało nie padłem ze śmiechu).
    • Gość: Kierowca Re: Protest przeciwko autostradzie A 2 IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.09.04, 16:01
      Mruczek dobrze napisał. Ja dodam ludziom z prostestów: Dajcie spokój! Ludzie
      gina w wypadkach, kraj grzęźnie w korkach, koleinach... Bez dobrych dróg
      jesteśmy skazani na wygetacje gospodarczą i jeden wielki zaścianek!
      Austostrady, drogi ekspresowe muszą być budowane i to już! Kierowcy! Wreszcie
      my musimy zaprotestować!!!! Chcemy dobrych drog!!!!
      • vampi_r Zobaczcie, co kolega X napisał. 17.09.04, 16:19
        Gość portalu: X napisał(a):

>
        > O czy ty mowisz?
        > Jaka droga wyjazdowa?
        > To ma byc autostrada w tunelu (!) bez wjazdu na Ursynowie. Zjazd bylby gdzies
        > kolo Piaseczna!

Miałem zostawić to bez komentarza, ale... napiszę może, że ten tekst zapisuję
        na mojej liście głupot autostrofobowych na miejscu nr 2 (miejsce nr 1
        zarezerwowane jest dla jacusia i jego tekst, że Warszawiacy na lotnisko w
        Mszczonowie będa jeździć przez G.Kalwrię)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka