Dodaj do ulubionych

Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewajtis

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 19:35
UKSW nic nie pomoże. Zamiast doprowadzić do zmiany nazwy przystanku powinni
zadbać o jakość kadry naukowej i studiów
Obserwuj wątek
    • Gość: WOjtek Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.crowley.pl 20.09.04, 21:03
      Juz od roku nie mogą zmienić na rozkładach jazdy tego, aby wprowadzić czasy
      przejazdu pomiędzy kolejnymi przystankami (mimo iż ściga ich za to UOKIK), a tu
      maja kaskę na takie bzdury. Ja chcę aby mój przystanek nazywał się "Wąchock" -
      to tez intrygująca nazwa.
    • Gość: Jarek ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 00:25
      Nie rozumiem oporów. Jest szkoła wyższa, która kształci bardzo wielu studentów.
      Naturalną rzeczą jest, że przystanek, który obsługuje tę uczelnie powinien mieć
      nazwę, która się z nią wiąże.
      Dewajtis może i brzmiało ładnie, ale przystanki "Uniwersytet" nie nazywają
      się "Krakowskie Przedmieście" zaś "Metro Politechnika" to nie jest "Metro Rondo
      Jazdy Polskiej".
      UKSW - to musi być skrót, ponieważ pełna nazwa by się nie zmieściła.

Pozdrawiam.
      • Gość: MZ Re: ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 21.09.04, 09:46
        A swistak siedzi... Wszyscy wiedza gdzie jest ex ATK. Nie trzeba zmieniac nazw.
        • Gość: Dina Re: ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:48
          Nie sądzę, aby zmiana nazwy przystanku zwiększła autorytet tej marnej uczelni
          • Gość: karolcia Re: ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: 217.153.187.* 21.09.04, 10:50
            Dina,
            jestem studentka politologii na UKSW i nie uwazam, zeby uczelnia byla marna.
            moze nie jest najlepsza w wawie ale jest ok.
            zmiana nazwy - moze sie podobac lub nie. wg mnie to dobry krok. wiele osob nie
            wie w ogole o istnieniu tej uczelni nie wspominajac o lokalizacji. problem wg
            mnie jest inny - dosc duzo budynkow UKSW jest na ul. woycickiego a tam
            przystanek autobusu nazywa sie "zubrowa" i w zaden sposob nie wskazuje uczelni.
            zamiast zmieniac nazwy moze wystarczyloby zrobic jakies tablice informacyjne na
            przystankach?
            oczywiscie niezbedne jest jeszcze zwiekszenie czestotliwosci autobusow
            jezdzacych na "zubrowa" (148, 181 i 384), ale na to jakos ZTM nie chce sie
            zgodzic, absurdalnie tlumaczac, ze wcale nie ma duzo pasazerow...
            proponowalabym aby ludzie odpowiedzialni za takie decyzje i uzasadnienia
            przejechali sie autobusem 181 z przystanku zubrowa w strone pl. wilsona kolo
            godziny 14-15, kiedy studenci koncza zajecia i nie da sie nawet wsiasc do
            autobusu. trzeba czekac na kolejne. jest to uciazliwe zwlaszcza w zimie :(
            • Gość: Tramm Re: ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: *.ce3.pl / *.ce3.com.pl 21.09.04, 11:49
              Proponuję: DEWAJTIS UKSW i ŻUBROWA UKSW. Tak jak to ma lub miało miejsce w
              przypadku przystanków: BALEYA ITN, RAKOWIECKA SGGW (obecnie już KIELECKA).
          • Gość: mL Re: ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: 195.136.14.* 21.09.04, 10:56
            marnej?? a co, koleżanki nie przyjęli ?
            generalnie to tak jest że jak ktoś się uczyć nie chce to mu nawet oxford nie
            pomoże.
            Pozdrawiam wszystkich absolwentów i studentów UKSW. Problemy są jak wszedzie;
            ja po 5 latach studiów nie żałuje studiów tutaj. W kwestii przystanku -
            nazwa "Dewajtis" powinna pozostać.
            • Gość: buhahha Re: UKSW = wyzsza szkola ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 15:40
              marnej to malo powiedziane, chyba ze ktos chce zostac ksiedzem,siostra czy cos
              takiego, to serdecznie polecam. (chociaz absolwentka KUL tez sie smiala z tej
              szkoly mowiec o jej niski poziomie i kiepskiej kadrze) studiuje po to zeby sie
              czegos nauczyc a na UKSW niewiele wymagaja, 5 lat dobrej zabawy
              • Gość: mila Re: UKSW = wyzsza szkola ??? IP: *.sohonet / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:21
                malo wymagaja? postudiuj choc jeden rok na prawie, zdaj egzamin u prof.
                dybowskiego i dopiero potym spróbuj napisać, że "mało wymagają":))) (tak to
                ironiczny usmiech)
                • rysio.ochucki Re: UKSW = wyzsza szkola ??? 21.09.04, 18:09
                  HAHAHAHa
                  Gdyby profesorom płacono godziwie (i nie musieli by się tułać po wielu
                  uczelniach) to moglibyście tylko pomarzyć o Dybowskim. A tak póki co Dybowski
                  jest pracownikiem Instytutu Prawa Cywilnego (na WPiA) Uniwersytetu
                  Warszawskiego.
                  • Gość: aswe Re: UKSW = wyzsza szkola ??? IP: *.pl 22.09.04, 11:25
                    to sie wlasnie nazywja kompleksy ludzi z UW ktorzy nie mog abrzebolec tego ze
                    gdzies jest konkurencja buhaha niby madrzy ludzie a jednak ;-)
                  • Gość: mila Re: UKSW = wyzsza szkola ??? IP: *.sohonet / *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:53
                    Miło mi cię powiadomoć, że prof. dybowski jest równiez wykładowca prawa
                    zobowiązań na UKSW
                    • tarantula01 Re: UKSW = wyzsza szkola ??? 24.09.04, 16:41
                      Gość portalu: mila napisał(a):

> Miło mi cię powiadomoć, że prof. dybowski jest równiez wykładowca prawa
                      > zobowiązań na UKSW

A odpowiedz sobie na pytanie:
                      Gdzie wykładałby profesor, gdyby obie uczelnie zaproponowałyby mu powiedzmy
                      10.000 PLN/m-c przy czym warunkiem byłby zakaz podejmowania pracy u konkurencji?
                  • Gość: Igor Re: UKSW = wyzsza szkola ??? IP: *.chello.pl 01.10.04, 16:23
                    Profesor Dybowski wykładał na ATK, poprzedniczce UKSW od roku 1973, znacznie
                    wczesniej niż na UW.
                  • Gość: Absolwent Re: UKSW = wyzsza szkola ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:29
                    Odpowiedź dotyczy baranów, którym się wydaje że jak mają dyplom UW to świat
                    leży u ich nóg. Ja odwołam się tylko do studentów prawa -ruszcie d...ę i
                    zobaczcie, ile osób z UKSW było w 10 najlepszych np. na aplikację prokuratorską
                    w Warszawie, a później strzelcie się młotkiem w głowę, to może wyciągniecie
                    trochę wnniosków. Nie mówię tego o wszytskich, ale tak to wygląda. Duże
                    uczelnie zapenniają dobre warunki dla mądrych ludzi, a ci ("c" z małej)którzy
                    się najbardziej odwołują do rankingów zazwyczaj są na "dnie"
                    studenckiej "elity". Więc w kwestii statystyk odsyłam do powyższego. Pozdrawiam
                    wszystkich studentów (bez różnicy UW czy UKSW).
        • Gość: hm Re: ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.04, 21:32
          Mz nie masz racji - przyjezdni nie wiedzą gdzie się mieści UKSW, a o ATK
          młodsze pokolenie nigdy nie słyszało.
      • Gość: zgred Re: ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: *.netx.waw.pl / *.waw.pl 21.09.04, 20:14
        Co Ci ppp0.... tłumaczy ten skrót.Uniwersytet Kieszonkowców Szkoły Wileńskiej?
        Unikajcie Katolickiej Sekty Warszawskiej(przepraszam Katolików i Warszawiaków
        PRAWDZIWYCH).Propnuję nazwć przystanek S.B.iZ.D. (Skrzyżowanie Bigoterii i
        zdrowego rozsądku)Czy koszty poniesiesie parafia im.UKSW?; czy ja, zwykły
        warszawiak?O S Z O Ł O M Y!!!
        • Gość: arty Re: ZTM postąpił SŁUSZNIE IP: *.pl 22.09.04, 11:26
          Boli ze ktos ma dobrze oj oj oj typowy wrszawiak pewnie zlotowa.......
    • Gość: xieni Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.wsa.gov.pl 21.09.04, 09:53
      Ja byłam przywiązana do nazwy Dewajtis. Z drugiej strony, oprócz UW i
      Politechniki "swój" przystanek ma także Akademia Medyczna a nawet WAT.
      • Gość: ab kompleksy uczelni IP: *.crowley.pl 21.09.04, 10:14
        Argumentacja rzecznika, że UW i Politechnika mają swoje przystanki jest
        śmiesznym i idiotycznym ukazaniem kompleksów uczelni. Nazwa przystanku podobnie
        jak i nazwy ulic w mieście nie są po to, by kogoś lub coś upamiętniać (choć
        wielu nie chce tego zrozumieć) ale po to przede wszystkim, by pełnić funkcje
        informacyjne, a mam jednak wrażenie, że korzystający z komunikacji i
        przystanków potrzebują cześciej dostać się na UKSW niż na Dewajtis (która to
        nazwa może nic nie mówić osobom, które nie znają miasta), więc zmiana była
        rozsądna.
      • tarantula01 Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa 22.09.04, 15:54
        Gość portalu: xieni napisał(a):

> Ja byłam przywiązana do nazwy Dewajtis. Z drugiej strony, oprócz UW i
        > Politechniki "swój" przystanek ma także Akademia Medyczna a nawet WAT.

Ale z każdego tego przystanku jest do uczelni najwyżej 200 metrów. A właściwy
        przystanek umiejscowiony przy PW to pl. Politechniki, więc Metro Politechnika
        to inna rzecz. Ja np. nie mam koncepcji, aby nazwać tę stację tak, żeby
        była "rozpoznawalna". Zresztą zapytaj ogół o ATK i UKSW. ATK wskaże więcej
        osób. Popieram też pomysł innego forumowicza, aby przystanki były nazwane
        Dewajtis - UKSW, Zubrowa - UKSW. Takie nazwanie spina stare z nowym.
    • Gość: Michal Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.aster.pl 21.09.04, 10:13
      Od kiedy pamietam to bylo Dewajtis. Czlowiek juz sie po tylu latach do tego
      przyzwyczail. Zreszta watpie by to komus przeszkadzalo, wiec nie wiem po co ta
      zmiana. Zreszta jak sie domyslam Ci ktorzy tu mieszkaja i tak beda uzywac
      starej nazwy.
    • Gość: Funky Je..ane KATOLE. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 10:13
      • Gość: kris Re: Je..ane KATOLE. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 20:30
        cale szczesie, ze tacy jak ty (przez male "t"), to mniejszosc w naszym
        spoleczenstwie. Nastepnym razem pomysl (wiem, ze dla ciebie moze byc to
        niewykonalne) zanim obrazisz jakas inna spolecznosc (nie tylko wierzacych)
    • Gość: Legia CWKS IP: *.crowley.pl 21.09.04, 10:41
      a mi się to skojarzyło z CWKS...
    • Gość: as Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.pl 21.09.04, 10:41
      To jest bardzo dobra zmiana! nazwy ulic zmieniaja sie od zawsze! Co w tym
      dziwnego? Kiedyś była Lenina teraz juz jej nie ma za tym tez placzecie? Bez
      przesady, pewnie chcielbyscie zeby ulice nazwac swoim imieniem heheh. Nie znam
      UKSW ale jezeli w rankingu kierunku Politologia zajmuje 7 miejsce w Polsce to
      widac jest niezla uczelnia. www.google.pl/search?
      q=cache:kuCo4aqMGM8J:www.studiuj.pl/rankingi.php%3Flp%
      3D511+UKSW+rzeczpospolita&hl=pl
      • olecky Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa 22.09.04, 11:59
        Gość portalu: as napisał(a):

> To jest bardzo dobra zmiana! nazwy ulic zmieniaja sie od zawsze!

za to nazwa tej uczelni pozostaje niezmienna...
    • Gość: KDMXPWTGDLABODHWXN Biedny przystanek, żal mi go bardzo IP: *.aster.pl 21.09.04, 11:04
      Stał sobie spokojnie, nikomu nie wadził i za co spotkała go ta hańba?! Trzeba
      mu jeszcze walnąc taką długą tablicę z pełną nazwą "UNIWERSYTET KARDYNAŁA
      STEFANA WYSZYŃSKIEGO". Jak tablice postawią wzdłuż ulicy to nie podejdzie żaden
      pasażer, a jak w poprzek to nie podjedzie żaden autobus. I o to chyba chodzi w
      naszym kochanym katolandzie.
      • Gość: aza Re: Biedny przystanek, żal mi go bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 13:33
        a moze bys sie tak kolego drogi czytac ze zrozumieniem nauczyl???
        polecam
    • Gość: Artur Bardzo dobra zmiana w koncu wiadomo co i gdzie. IP: *.pl 21.09.04, 11:09
      HEHEH ale tak szczerze to to jest publiczny uniwerek tylko kilka wydzialow jest
      katolickich, ale nasi doedukowani forumowicze zawsze wiedza lepiej. Ciemnogrod
      panowie ciemnogrod.DMXPWTGDLABODHWXN wiad ma problemyz czytame dluzych nazw ale
      tak tez sie zdaza ;-)) A tak to wygladało:
      1. Powstanie Uniwersytetu

W dniu 3 września 1999 r. Sejm Rzeczypospolitej Polskiej uchwalił ustawę o
      utworzeniu Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, którą Senat
      RP przyjął 22 września t. r. bez poprawek, a Prezydent Rzeczypospolitej
      podpisał 30 września. Tekst ustawy został ogłoszony w Dzienniku Ustaw z datą 1
      października 1999 r.
      Ustawa wchodzi w życie z dniem 16 października 1999 r. z mocą od 1 października
      1999
      • rysio.ochucki Świecka ATK :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 21.09.04, 18:02
        Z owego przymiotnika "publiczny" to ma jedynie nazwę (tak jak można nazwać
        agencję towarzyską domem publicznym). To o czym napisałeś wyżej jest idealnym
        przykładem na to że, dawna nazwa ATK została zmieniona na UKSW. A reszta
        została taka sama. Czyżby owej ustawy nie uchwalał sejm z ekipą AWSu u steru
        władzy (w składzie z innymi świętojebliwymi odpadami tego ugrupowania jak np.
        ZCHN???)
        A to że ta pseudopolitologia na UKSW ma 7 miejsce to wręcz banalne ma
        wytłumaczenie :)
        Większość kadr pochodzi z Uniwerku :) Tak tak, profesorowie Uniwersytetu też
        muszą dorabiać na innych uczelniach. Wystarczy popatrzeć na datę założenia
        owego tworu "UKSW" i przyjrzeniem się gdzie pracują (i gdzie zaczynali pracę)
        wykładowcy owej politologi :)
        Pozdrawiam
        Absolwent Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu
        Warszawskiego.
        • Gość: eryt Re: Świecka ATK :)))))))))))))))))))))))))))))))) IP: *.pl 22.09.04, 11:28
          Jednak zmienilo sie bardzo duzo skoro wykladowcy sa z UW drogi absolwencie!
    • matmi Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa 21.09.04, 12:33
      Zmiany nazwy przystanków wprowadzają tylko zamieszanie (choć niektóe nazwy
      tzebabybyło zmienić aby nie wprowadzały zamieszania). I tak przez długi czas
      bedzie w świadomości ludzi stara nazwa tak jak np. rondo Babka
    • Gość: white district Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.enformatic.pl 21.09.04, 13:28
      pytalem sie w mojej rodzinie co znaczy uksw chwile minelo zanim skojarzyli ze to dawna Atk zostawcie stra nazwe!!
      • Gość: Kasia Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.pl 21.09.04, 15:13
        ATK to co innego niz uniwerek wiec chyba jest jednak roznica ;-))) SGH bylo
        kiedys Miejska Szkola Handlowa a jednak sie zmienlo wiec? ;-))
        • tarantula01 Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa 22.09.04, 16:01
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> ATK to co innego niz uniwerek wiec chyba jest jednak roznica ;-))) SGH bylo
          > kiedys Miejska Szkola Handlowa a jednak sie zmienlo wiec? ;-))

To chyba wcześniej niż w PRL, bo wtedy to była Szkoła Główna Planowania i
          Statystyki ;-)
    • Gość: b.katolik Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.netx.waw.pl / *.waw.pl 21.09.04, 19:58
      A moze by tak k... zmienic nazwy wszystkich ulic, przystankow, szkol??Po co nam
      Marszałkowska? Może być J.P.II bis.Tylko nie wolno jezdzic. Dewocja mDE IN Nowa
      R.P. każe nam zapier....ać na klęczkach z pieniędzmi w zębach na tacę
      • Gość: ZakonnicaSekutnica Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 20:05
        W warszawie mieście było nie było stołecznem powinna być ulica Dżona Pałla II i
        odpowiednio do potrzebkolejna numeracja JPII 1926 i tak dalej.To uprościłoby
        ludowi wierzącemu życiei kiedyś tak się stanie.Poproszę o wstawiennictwo Pana
        Boga,Giertycha i świętego Marychę Jackowskiego,który napewno poprze ten
        wniosek,będzie mu łatwo trafić do jednego z wielu mieszkań,zapamięta 7 numerów
        i już.
      • Gość: Klaudiusz Skąd w Tobie tyle nienawiści, człowieku ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 23:16
        Skąd w Tobie tyle nienawiści, człowieku ? Czy wydaje Ci się, że ktoś Cię do
        czegoś zmusza ? Nie chcesz, nie dawaj na tacę, nie chcesz, przed nikim nie
        klękaj. I idź się wyładować gdzie indziej.
        • Gość: podatnik Nie chcę finansować emerytur księżom i zakonnicom IP: *.aster.pl 22.09.04, 00:19
          Niestety w tym pie....onym katolandzie czarna mafia okrada mnie finansując z
          pieniędzy publicznych tzw. "Fundusz Kościelny", tj. emeryturkę m.in. dla abp.
          Paetza. Niech mu dewotki kupują wazelinkę z własnych emerytur.
          • Gość: fsd Re: Nie chcę finansować emerytur księżom i zakonn IP: *.pl 22.09.04, 11:29
            Czerwoni ustali fundusz! Ziomkoiwe z SLD wiec? O Co Ci chodzi? Czlowieku? Nie
            znas ztematu wiec sie nie odzywaj! (mimi ze ja takze nie popieram istnienia
            funduszu)
            • Gość: Irc Re: Nie chcę finansować emerytur księżom i zakonn IP: 217.153.141.* 27.09.04, 13:57
              Ciekawe co byś powiedział, jakby się ci twoi znienawidzeni księża upomnieli, o
              to, co jest de facto ich, jak teren pod prawie całym powiślem i parę innych
              tego typu "działeczek". więc zamiast chrzanić bez znajomości tematu polecam
              wczesniejsze zajecia doedukowujące z historii PRL. A jeśli uważasz, że się im
              nie należy zadośćuczynienie, to proponuję żebyś w ramach rekwizycji oddał mi
              mieszkanie, a ja w zamian zaproponuję ci kopa w d... .To tyle na temat i
              zastanów się, czy tylko dlatego, że ktoś jest innego światopoglądu niż ty, to
              go już prawa konstytucyjne nie dotyczą. Dużo zdrowia życzę.
              • Gość: Cazares Re: Nie chcę finansować emerytur księżom i zakonn IP: 80.51.73.* 16.10.04, 00:05
                Rany, człowieku, puknij się w glacę, zanim zaczniesz takie bzdury pisać!
                Czarna Siła Wsteczna przesłoniła ci mózg do reszty. Na szczęście jest jeszcze
                czas, by się opamiętać - człowiek, jak by nie było, uczy się całe życie. Całe
                Powiśle księżom? Dwie sprawy:
                1. Z jakiej racji?
                2. Po co tylko Powiśle? Oddajmy wszystko. Zachowajmy tylko włąsciwą kolejność.
                Na początek niech będzie np. Wawer (cisza, spokój), Centrum (największa wartość
                gruntów) i jeszcze coś, np. Rembertów (tak dla hecy).
                Pozdry
    • Gość: Klaudiusz Każdy warszawiak wie, co znaczy skrót UKSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 22:56
      Każdy warszawiak wie, co znaczy skrót UKSW, chyba tylko poza autorem artykułu...
      • Gość: jurek Zapewniam cię,że niewieli wie i niewielu to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 10:31
        interesuje,podrzędna uczelnia ukryta w lesie a ten skrót to może byc wszystko
        np.Urząd Kombatantów Spraw Ważnych (tylko dla nich).
        • Gość: Kasafty Re: Zapewniam cię,że niewieli wie i niewielu to IP: *.pl 22.09.04, 11:30
          W lesie jest tylo rektorat ale widze ze jestes pewnie gdzies z pod warszawy
          buhahahhaha
        • Gość: kris Re: Zapewniam cię,że niewieli wie i niewielu to IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 20:41
          18000 studentow to chyba jednak wielu. Okolo dwa razy wiecej niz na slawnym SGH.
    • tarantula01 Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa 22.09.04, 16:33
      "(...) Dziemieszczyk. Twierdzi, że zmiana nazw nie pociągnęła kosztów, bo
      zbiegła się z powakacyjną zmianą tras i rozkładów jazdy.

Czyżby tablice informacyjne w autobusach i tramwajach miały pozostac te same?

Hubert Kaczmarski, rzecznik UKSW, zauważa, że Uniwersytet Warszawski i
      Politechnika mają "swoje" przystanki, a katolicka uczelnia nie chce być od nich
      gorsza. - Zabiegaliśmy o tę zmianę, odkąd awansowaliśmy do rangi uniwersytetu.
      Takie przystanki to dodatkowa promocja naszej uczelni - cieszy się Kaczmarski

Jakoś gdy pl. Politechniki nazywał się pl. Jedności Robotniczej to Politechnika
      sobie radziła.
    • Gość: zblazowany Skandal - kto tu rządzi? IP: 195.94.193.* 23.09.04, 09:53
      > Prawdziwe rozwiązanie tej zagadki znają w ZTM: choć przez kilkadziesiąt lat
      > przystanek nazywał się wdzięcznie "Dewajtis" (na cześć dębów rosnących wzdłuż
      > tej ulicy), urzędnicy przychylili się do prośby Uniwersytetu Kardynała
      > Stefana Wyszyńskiego (dawniej Akademii Teologii Katolickiej). Jego siedziba
      > mieści się około kilometra w głąb lasu.

Urzędnicy się przychylili i to jak skutecznie !!!
      Szkoda, że gdy prosi się tych urzędników o interwencje w ZTM w sprawach poprawy
      komunikacji, to odpowiadają, że nic nie mogą poradzić, że nie mają na ZTM
      żadnego wpływu. Teraz widać, że są równi i równiejsi.

A co do zasadności tej zmiany:
      - od przystanku do UKSW jest około kilometra, więc żadne analogie z UW czy PW
      nie mają uzasadnienia. Postawili sobie tablicę przy wjeździe do lasu i to nie
      wystarczy? Wiele osób dochodzi tam od Gwiaździstej, więc jej nazwę też trzeba
      zmienić?
      - Argument o ułatwieniu orientacji dojeżdżającym jest chybiony - UKSW ma inne
      siedziby, poza tym jak ktoś nie mógł trafić do tej pory, to niech się zastanowi
      nad swoimi predyspozycjami do studiowania na wyższej uczelni.

A tak na marginesie - to jest pestka przy tym, że w środku rezerwatu i obok
      miejsca bezcennego historycznie i krajobrazowo ATK wystawia kolejne paskudne
      gmaszyska - zapewne legalnie, za zgodą władz.

Tylko patrzeć, a UKSW wystąpi o zorganizowanie specjalnej linii autobusowej czy
      odgałęzienia tramwaju pod same drzwi, a urzędnicy i ZTM "się przychylą"...
      Potem wytnie się cześć Lasku aby postawić kampus...
      A przy okazji remontu estakad Wisłostrady powstaną tam zjazdy i wjazdy...

A potem będą nas mogli skuteczniej uczyć moralności.

• Gość: as Re: Skandal - kto tu rządzi? IP: *.pl 23.09.04, 12:40
        Co Ci przeszkadza ze cos sie rozwija ale jestes chory!
        • Gość: zb Uruchomienie przystanków UKSW dla linii 121, 181 i IP: 195.94.193.* 30.09.04, 08:54
          Kolejne działania już widać:
          cytat za ztm:
          28.09.2004
          Uruchomienie przystanków UKSW dla linii 121, 181 i 606
          W celu poprawy obsługi komunikacyjnej Uniwersytetu Kardynała Stefana
          Wyszyńskiego przy ul. Dewajtis, w zespole UKSW zostaje uruchomiona para
          przystanków autobusowych (01 i 02). Przystanki te będą obowiązywać jako stałe
          na trasach linii 121 i 181 od dnia 1 października br. od początku kursowania
          oraz jako warunkowe na trasie linii 606 od początku kursowania w nocy z 1 na 2
          października br.

> Co Ci przeszkadza ze cos sie rozwija ale jestes chory!

Jeśli coś ma się rozwijać kosztem degradacji środowiska, to tak, przeszkadza mi.
          Przeczytaj może jeszcze raz to na co odpowiadasz.

• tarantula01 Re: Uruchomienie przystanków UKSW dla linii 121, 30.09.04, 10:32
            Gość portalu: zb napisał(a):

> Kolejne działania już widać:
            > cytat za ztm:
            > 28.09.2004
            > Uruchomienie przystanków UKSW dla linii 121, 181 i 606
            > W celu poprawy obsługi komunikacyjnej Uniwersytetu Kardynała Stefana
            > Wyszyńskiego przy ul. Dewajtis, w zespole UKSW zostaje uruchomiona para
            > przystanków autobusowych (01 i 02). Przystanki te będą obowiązywać jako stałe
            > na trasach linii 121 i 181 od dnia 1 października br. od początku kursowania
            > oraz jako warunkowe na trasie linii 606 od początku kursowania w nocy z 1 na
            2
            > października br.
            >

No cóż, widać że autobus co 200 metrów trzeba wietrzyć (przystanek + otwarcie
            drzwi)
            • Gość: zblazowany AUTOBUS NA DEWAJTIS...... IP: 195.94.193.* 01.10.04, 09:09
              Nie przypuszczałem, że mam dar prorokowania, ale budowa pętli autobusowej pod
              kościołem na Dewjatis jest w planach dzielnicy Bielany.
              Z tym ma oczywiście pójść uruchomienie tam linii. Zapewne znajdą się na to
              środki i tabor, mimo ich ciągłego braku.

• Gość: mieszkaniec Bielan Re: szkoda ze nie RGDM LUB TROQ IP: *.chello.pl 25.09.04, 12:19
      szkoda ze nie RGDM LUB TROQ MOZE JUZ TERAZ NAZYWAJMY PRZYSTANKI UZYWAJAC 4
      LITER NAPWENO NIKT SIE NIE POGUBI I MOZE BEDZIE TANIEJ CZTERY LITERY TO POŁOWE
      TANIEJ NIZ OSIEM LITER, NIE?
    • Gość: mieszkaniec Bielan Re: szkoda ze nie RGDM LUB TROQ IP: *.chello.pl 25.09.04, 12:23
      JEZELI MIEJSCOWI STUDENCI BEZ TEJ ZMIANY NIE BYLIBY W STANIE DOTRZEC NA
      UCZELNIE TO SWIADCZY TO TYLKO O POZIOMIE NAUCZANIA...
      • tarantula01 Re: szkoda ze nie RGDM LUB TROQ 27.09.04, 11:32
        Gość portalu: mieszkaniec Bielan napisał(a):

> JEZELI MIEJSCOWI STUDENCI BEZ TEJ ZMIANY NIE BYLIBY W STANIE DOTRZEC NA
        > UCZELNIE TO SWIADCZY TO TYLKO O POZIOMIE NAUCZANIA...

Raczej o poziomie studentów (nie obrażając nikogo). Na studiach to już nieco za
        późno, aby uczyć się umiejętności, które powinno się opanować mniej więcej
        wtedy, gdy chce się samemu poruszać po świecie (bez rodziców).
        • Gość: Lenin Re: szkoda ze nie RGDM LUB TROQ IP: *.sohonet / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 16:22
          Super. Tylko, że na Dewajtis nie ma nic poza Uksw (są jakieś tam inne budynki kościelne. Ludziska narzekają na kościół, a nie biorą pod uwagę, że to 2 drugi DARMOWY uniwerek w Wawie.
      • Gość: kris Re: szkoda ze nie RGDM LUB TROQ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 20:53
        Mysle, ze nazwa Dewajtis zostala zmieniona na UKSW nie ze zwgledu na aktualnych
        studentow (bo oni sa inteligetniejsi niz sie niektorym wydaje), ale ze wzgledu
        na gosci i przyszlych studentow z odleglych krancow Polski i z innych krajow,
        ktorzy przyjezdzajac pierwszy raz maja prawo czuc sie troche zagubieni. Moze
        zamiast krytykowac lepiej pomoc im kiedy pytaja o UKSW. Troche wyrozumialosci.
    • Gość: alke O co wy się w ogóle kłucicie??????? Do roboty!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 11:31
    • Gość: arahat Oto przyklad panstwa wyznaniowego- kosciol IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.10.04, 08:53
      chce owce ciemnogrodu w obawie o zycie wieczne jak kundelki na dwoch lapkach
      spelniaja zachcianki bajkopiszarzy z przed 2000 lat
    • Gość: księża na księżyc Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.aster.pl 15.10.04, 15:32
      w wolnym wyznaniowo kraju jakim jest podobno polska,niedługo wszystkie świeckie
      nazwy będą zakazane.już teraz spróbuj ochścić dziecko o imieniu nie pochodzącym
      od jakiegoś "świętego".wprowadzmy obowiązek(pod karą chłosty)porannej mszy.z
      sowitym datkiem "na tace".
      • Gość: kris Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.04, 23:34
        Podobno Polska jest rowniez wolnym krajem. Nie chcesz chrzcic dziecka-nie
        chrzcij, nie chcesz chodzic na poranne Msze Świete-nie chodz, nie chcesz dawac
        na tace-nie dawaj. Nikt ci tego nie karze, ale nie zabraniaj tego innym!!
    • Gość: Cazares Re: Po co zmienili nazwę przystanku przy ul. Dewa IP: 80.51.73.* 16.10.04, 00:22
      Chciałem napisać coś merytorycznie, ale odeszła mi ochota, jak sobie
      przypomniałem niedawną wyprawę z Młocin w stronę Centrum tramwajem nr
      6. "UKSW", "Ks. Popiełuszki", "Rondo Radosława"... Czy może szlag człowieka nie
      trafić? CSW (Czarna Siła Wsteczna) działa - nie dajcie się otumanić. Może
      zmieńmy wszelkie możliwe nazwy przystanków na związane z religią katolicką,
      wtedy zostanie tak na wieki i już nic potem nie będzie wymagało zmian. Tylko
      zróbmy to od razu, będzie taniej.

Mało wam, katoliccy radykałowie? Nie podobała wam się Stołeczna (jeszcze Stefan
      Starzyński nadał tę nazwę!), nie podobał się wam Jan Karol Chodkiewicz (teraz
      jest inaczej, czyli słusznie - św. Andrzeja Boboli, he, he!), zawiniło w czymś
      rondo Babka - odklepcie się od Dewajtis!

Katolicy zaraz mnie skrytykują, a jakże. Cóż, samych katolików się nie czepiam,
      zwłaszcza że większość z nich tylko udaje takowych (wg sondaży regularnie do
      kościoła chadza tylko 1/3 społeczeństwa), nie wiem, może ze strachu. Ale co wam
      zawiniły ulice i przystanki? Dajcie spokój, proszę!

Chociaż czy to warto apelować? Jeszcze zostały takie kąski, jak Waryńskiego,
      Al. Armii Ludowej, Kasprzaka czy Etiudy Rewolucyjnej. Do roboty zatem!
      Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka