Gość: MisiekK IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 24.09.04, 09:30 Projekt pasa na Modliskiej lezy juz 4 lata.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: OldBruno Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.04, 10:36 Jak prawie zawsze odkrywamy dawno znane (ale nie wszystko, prawo ciążenia wciąż jest tajemnicą dla wykonawców nawierzchni, co widać po każdym deszczu). Wspólne wykorzystanie torowisk dla autobusów spotkałem w Sztokholmie w roku 1956, tu nie ma pomyłki 48 lat temu. Ale oczywiście wymaga to planowania i porządku, a trudno się tego spodziewać tam gdzie operowanie w zimie dzwiami wymaga inicjatywy Gazety, nie wspominając o problemie fałszywych biletów, który przekracza kompetencje urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjszczepan Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: *.tvp.pl 24.09.04, 11:38 projektowanie odkrywcze. Chociazby w Amstyerdamie funkcjonuje to od lat - co wiecej - autobusy jada po torowiskach i maja wspolne przystanki z tramwajowymi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: 217.8.161.* 24.09.04, 12:06 Gość portalu: MisiekK napisał(a): > Projekt pasa na Modliskiej lezy juz 4 lata.... jak polezy jeszcze 4 to nic sie nie stanie Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 24.09.04, 16:54 Gość portalu: Art napisał(a): > Gość portalu: MisiekK napisał(a): > > > Projekt pasa na Modliskiej lezy juz 4 lata.... > > jak polezy jeszcze 4 to nic sie nie stanie Za 4 lata, to aby dojechać do mostu Grota z, powiedzmy Dąbrówki Szlacheckiej, będziesz potrzebował 1,5 godziny czasu i to jadąc samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzepicha Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: *.crowley.pl 28.09.04, 20:01 To już piechotką będzie szybciej. I zdrowiej. Zwłaszcza jeżeli zaopatrzysz się w maskę przeciwgazową. Odpowiedz Link Zgłoś
jacuo Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 24.09.04, 12:41 I niech ten kretyński projekt wyrzucą do kosza. Czy autorzy tego projerktu wykazali się jakimś mysleniem ??? Jka mam dojechac do Warszawy - czym pociągiem ( nie mam zezwolenia na broń ), czy starym żęcham nazywanym autobusem prywatnym ? Odpowiedz Link Zgłoś
varsava Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 24.09.04, 13:14 no coz, komunikacja miejska ppowinna byc priorytetem, a ze beda poszkodowani - zawsze sa... liczy sie dobro spoleczne - czyli splecznosci mieszkancow - a wiadomo, ze w ich interesie lezy komunikacja zbiorowa... jacuo napisał: > I niech ten kretyński projekt wyrzucą do kosza. Czy autorzy tego projerktu > wykazali się jakimś mysleniem ??? Jka mam dojechac do Warszawy - czym pociągiem > > ( nie mam zezwolenia na broń ), czy starym żęcham nazywanym autobusem > prywatnym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5 bus lanes IP: *.chello.pl 24.09.04, 14:43 The most well known form of bus priority is the bus lane, which is a traffic lane that for all or part of the day has been restricted to buses only. In Britain the law says that any motor vehicle constructed or adapted to carry more than 8 passengers (plus the driver) can use a bus lane, unless the word 'local' is included with the bus 'pictogram' on the bus lane road signs, in which case only vehicles providing a local bus service can use it. 'With flow' bus lanes are for buses travelling in the same direction as the general traffic, 'contra-flow' bus lanes allow buses to travel in the opposite direction; the example pictured here comes from Piccadilly, in Central London, and it lets buses side-step the lengthy one-way system that the general traffic has to follow. Usually bus lanes are located along the inside (kerbside) lane of the road as this is convenient for passengers at kerbside bus stops. However these bus lanes are often blocked by parked vehicles forcing the buses to divert to the next lane - a process which frequently causes delays to buses and other road users alike. As a contrast trams usually use the road centre as this keeps the kerb free, for instance for vans delivering goods. There is no reason why bus lanes cannot be located down the middle of the road too although for safety reasons bus stops would then need to be equipped with island loading platforms as otherwise boarding & alighting the bus would require the passengers to walk out into the path of moving traffic (something which sometimes happens on older tram systems). The extra road width required for these island loading platforms suggests that this solution would only be viable on wider roads. The example shown here comes from Geneva, Switzerland, and is from a road where the kerb lane is sometimes used by a street market, although on other days it is available for on-street parking. This is a two-way road with the other direction's traffic flow only having the use of one lane, which explains why to avoid blocking that lane the yellow van (to extreme right of picture) is actually partially parked on the footpath. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektor Re: bus lanes IP: 62.233.129.* 24.09.04, 15:03 Naucz się pisać po ludzku!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krys Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: *.aster.pl 24.09.04, 20:00 Dlaczego pas nie przedłużyć do Placu bankowego i nie stworzyć wspólnego przystanku przy "Kaście"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek S. Buspas IP: *.crowley.pl 24.09.04, 20:21 Prędzej nauczę się latać, albo mnie wybiorą na prezydenta zanim nasi kochani urzednicy zrozumieją co jest dla miasta dobre. Ja mam także fajny pomysł - na kierunku północ południe Warszawy - zamiast metra powinna kursować taksówka wodna. Zero kosztów infrastruktury - tylko kto zapłaci za łódkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzepicha Re: Buspas IP: *.crowley.pl 28.09.04, 20:20 No fakt. Jednak łatwiej wydzć ciężkie pieniądze na tunel z którego nie ma wjazdu na most (zjazdu z mostu zresztą też nie) niż sfinansować coś tak prostego. Zupełnie nie rozumiem czym Warszawa zasłużyła sobie na tak idiotycznych projektantów. I władze oczywiście. Dlaczego w innych miastach buduje się obwodnice, drogi szybkiego ruchu, tunele i nie pojawiają się takie idiotyzmy jak np. przy dworcu Zachodnim? Dlaczego to miasto zamienia się w biurowa pustynię, gdzie po zamknięciu urzędów i sklepów życie całkowicie zamiera. Może te "tępe pały" w ratuszu zaczęłyby w końcu myśleć i rozwiązywać problemy tego zaduszonego komunikacyjnie i kulturowo miasta? Chyba, że założymy, że Warszawa jako stolica powinna byc miastem prowincjonalnym. Ostatecznie Bonn przez wiele lat był taką "prowincjonalną" stolicą. Władze miasta miałyby wtedy Swięty spokój. Po 17-tej 90% ludzi opuszczałoby miasto wracając do domu na peryferie, a te pozostałe 10%? Dla nich to juz nie trzebaby się było wysilać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWA. Re: POPIERAM W 100%!!!!!! IP: *.aster.pl 28.09.04, 07:59 Tez popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudziks Re: A czym jeździcie? Autobusami czy samochodami? IP: *.nutech.com.pl / *.crowley.pl 07.10.04, 12:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 10:52 Świetny pomysł. Przepocona klientela autobusów będzie może trochę mniej śmierdzieć. Autobus w letnim koreczku to koszmar. Tylko czy pas samochodowy nie będzie nonstop zapchany? łukasz <A HREF="http://www.mareno.pl">Książki</A> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irc Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: 217.153.141.* 27.09.04, 13:31 Jeszcze może zamiast pasa dla samochodów zrobić deptak, bo widoki piękne - bzdura a nie projekt, przecież świętokrzyski stoi non stop pusty, bo prowadzi z nikąd do nikąd. Ja nie mam samochodu, ale przecież jakoś trzeba się po naszej stolycy poruszać, a zamiast pasa dla busów obniżcie ceny biletów normalnych długookresowych, to się ludzie przesiądą i problem samochodowy w niewielkim stopniu się rozwiąże Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 27.09.04, 15:15 Gość portalu: Irc napisał(a): > Jeszcze może zamiast pasa dla samochodów zrobić deptak, bo widoki piękne - > bzdura a nie projekt, przecież świętokrzyski stoi non stop pusty, bo prowadzi z > > nikąd do nikąd. Ja nie mam samochodu, ale przecież jakoś trzeba się po naszej > stolycy poruszać, a zamiast pasa dla busów obniżcie ceny biletów normalnych > długookresowych, to się ludzie przesiądą i problem samochodowy w niewielkim > stopniu się rozwiąże W Warszawie bilety długookresowe są i tak najtańsze, jeśli porównać z innymi miastami w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vincent Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: 217.153.174.* 29.09.04, 11:15 Jak to - znikąd donikąd - z Pragi do Centrum i bardzo dobrze. A pas dla autobusów jest bez sensu bo pozostaly pas dla samochodów bedzie zakorkowany caly czas - juz teraz jest cięzko przejechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudziks Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: *.nutech.com.pl / *.crowley.pl 07.10.04, 11:39 Gratuluję świetnego pomysłu! Ale jeśli mówimy A, trzeba też powiedzieć B: proponuję wydzielenie również na mostach Gdańskim i Grota po jednym pasie tylko dla autobusów. Jeśli zmniejszenie przepustowości mostu Śląsko-Dąbrowskiego dla samochodów osobowych jest takim wspaniałym pomysłem, to należy podobnie zrobić na pozostałych mostach. Tam też przecież jeżdżą autobusy i często muszą stać w korkach. Pozdrawiam pomysłowych Dobromirów, Dudziks Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 07.10.04, 11:52 Na moście Grota byłoby to możliwe, ale niecelowe, gdyż ruch po nim odbywa się w miarę płynnie. Na moście Gdańskim byłoby to trudniejsze i równie niecelowa, z tych samych powodów, a poza tym linia tramwajowa i tak puszczona jest tam w "podpoziomie" i samochodom nie zawadza. Na moście Ś-D jest to możliwe i celowe. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudziks Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: *.nutech.com.pl / *.crowley.pl 07.10.04, 12:03 Moim zdaniem celowość zablokowania dla samochodów jednego pasa ruchu na Ś-D jest co najmniej duskusyjna. Zauważ, że przepustowość mostu dla samochodów osobowych spadnie więcej niż o połowę. A wszystko po to, by wolnym pasem mógł sobie raz na minutę lub dwie przejechać autobus. Zresztą, można już teraz zobaczyć jakie to świetne rozwiazanie. Ok godziny 16.10 korek zaczyna się zaraz za Bankowym. Pokonanie kilkuset metrów trwa kilkanaście minut. Teraz jest tylko taka róznica, że za tunelem korek się rozładowuje. Po zablokowaniu jednego pasa, pzejechanie tego mostu w godzinach szczytu potrwa pewnie z pół godziny. A co do płynności ruchu na gdańskim: czy jechałeś tam ostatnio w godzinach 16.30-17? Czas przejazdu od ronda Babka do ronda Starzyńskiego dochodzi do 25 minut. Między innymi dlatego, że częśc samochodów jeżdżących normalnie Ś-D w czasie remontu jeździ Gdańskim. Podsumowując: _każde_ ograniczenie przepustowości mostów spowoduje większe korki. pozdrawiam, Dudziks Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 07.10.04, 12:25 Gość portalu: dudziks napisał(a): > Moim zdaniem celowość zablokowania dla samochodów jednego pasa ruchu na Ś-D jes > t > co najmniej duskusyjna. Niewątpliwie jest dyskusyjna, skoro tyle się o tym dyskutuje ;-) Teraz Ty mówisz "zablokowanie dla samochodów jednego pasa", a ja "odblokowanie dla komunikacji zbiorowej jednego pasa" - i obaj mamy rację, choć brzmi to trochę inaczej ;-) > Zauważ, że przepustowość mostu dla samochodów osobowych > spadnie więcej niż o połowę. A wszystko po to, by wolnym pasem mógł sobie raz n > a > minutę lub dwie przejechać autobus. Założywszy, że w godzinach szczytu przejeżdża tam istotnie jeden autobus lub tramwaj na minutę, to oznacza to wykonanie przez ową minutę pracy przewozowej ok. 100-150 samochodów osobowych, czyli - zakładając naprawdę mały odstęp między samochodami - kolumny o długości ok. 1,5-2 km. To właśnie mają na myśli inżynierowie ruchu mówiąc o ekonomizacji przewozów w komunikacji miejskiej. > Zresztą, można już teraz zobaczyć jakie to > świetne rozwiazanie. Ok godziny 16.10 korek zaczyna się zaraz za Bankowym. > Pokonanie kilkuset metrów trwa kilkanaście minut. Teraz jest tylko taka róznica > , > że za tunelem korek się rozładowuje. Po zablokowaniu jednego pasa, pzejechanie > tego mostu w godzinach szczytu potrwa pewnie z pół godziny. Ano właśnie - sam przyznajesz, że stoi się w korku co najmniej kilkanaście minut. Wydzielenie pasa dla komunuikacji miejskiej spowoduje natomiast, że jej pojazdy będą mogły zapewne osiągać średnią prędkość handlową ok. 20 km/h (jak np. w Krakowie), czyli dystans pomiędzy "śpiącymi" a Pl. Bankowym dla 70% podróżujących (bo tyle korzysta w Wawie z komunikacji zbiorowej) skróci się do ok. 7-8 minut. Reszta niesty nadal będzie się musiała gnieść w korkach (chyba, że się przesiądzie na "zbiorówkę"), no ale z tym nie da się niestety nic zrobić. Budowniczowie trasy WZ w najkoszmarniejszych snach nie wyobrażali sobie TAKIEJ liczby samochodów, a poszerzyć się tego wszystkiego nie da. Problem zapewne rozwiązywałaby jakoś linia metra WZ, planowana jeszcze w latach 40., no ale to może nasze wnuki się nią przejadą... :-( Wzajemne pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudziks Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra IP: *.nutech.com.pl / *.crowley.pl 07.10.04, 13:52 > Niewątpliwie jest dyskusyjna, skoro tyle się o tym dyskutuje ;-) przynajmniej tu się zgadzamy :) > Teraz Ty mówisz "zablokowanie dla samochodów jednego pasa", a ja "odblokowanie > dla komunikacji zbiorowej jednego pasa" - i obaj mamy rację, choć brzmi to > trochę inaczej ;-) Różnimy się tym, że ja jeżdżę codziennie samochodem przez te mosty, a Ty chyba korzystasz z komunikacji publicznej? :) Bo dla mnie takie pomysły oznaczają po prostu dłuższe stanie w korkach. Codziennie. >Założywszy, że w godzinach szczytu przejeżdża tam istotnie jeden autobus lub >tramwaj na minutę, to oznacza to wykonanie przez ową minutę pracy przewozowej > ok. 100-150 samochodów osobowych, czyli - zakładając naprawdę mały odstęp >między samochodami - kolumny o długości ok. 1,5-2 km. To właśnie mają na myśli >inżynierowie ruchu mówiąc o ekonomizacji przewozów w komunikacji miejskiej. A czy ci inżynierowie biorą pod uwagę to, że samochody stojące w korku przed mostem zablokują dodatkowo np skrzyżowanie na bankowym? Korki się łatwo propagują. Zwiększy się też liczba samochodów na sąsiednich mostach. Wtedy przez gdański zamiast 20 minut, będzie się jechało 30, 40? Również autobusy. To może jednak i na gdańskim wydzilić ten pas ruchu tylko dla autobusów? Wtedy te kilkadziesiąt procent podróżnych przjedzie przez gdański w 5 minut. A reszta? Reszta "niesty nadal będzie się musiała gnieść w korkach (chyba, że się przesiądzie na "zbiorówkę")". ;) > Zresztą, można już teraz zobaczyć jakie to > świetne rozwiazanie. Ok godziny 16.10 korek zaczyna się zaraz za Bankowym. > Pokonanie kilkuset metrów trwa kilkanaście minut. Teraz jest tylko taka róznica, > że za tunelem korek się rozładowuje. Po zablokowaniu jednego pasa, pzejechanie > tego mostu w godzinach szczytu potrwa pewnie z pół godziny. > minut. Wydzielenie pasa dla komunuikacji miejskiej spowoduje natomiast, że jej > pojazdy będą mogły zapewne osiągać średnią prędkość handlową ok. 20 km/h (jak > np. w Krakowie), czyli dystans pomiędzy "śpiącymi" a Pl. Bankowym dla 70% > podróżujących (bo tyle korzysta w Wawie z komunikacji zbiorowej) skróci się do > ok. 7-8 minut. Zaraz, mówimy o konkretnym pomyśle, a nie o całej Warszawie. Jeśli piszesz że 70% korzysta z komunikacji miejskiej, to napisz też ile procent korzysta z tej komunikacji na na Ś-D. Bo podejrzewam, że duży udział w tych 70% mają pasażerowie metra. A my mówimy o moście Ś-D. I jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko tą trasę, to udział korzystających z komunikacji miejskiej może być inny. > Reszta niesty nadal będzie się musiała gnieść w korkach (chyba, > że się przesiądzie na "zbiorówkę"), no ale z tym nie da się niestety nic > zrobić. No właśnie. A ile tej reszty będzie? 30%? A może 50? A może 70? A co do propozycji przesiadki z samochodu do komunikacji zbiorowej: samochodem jadę do pracy 30 minut, wracam 40-60 minut (tzn 40 to było jak oba pasy na Ś-D były otwarte). Zdarzało się, że musiałem kilka razy korzystać z komunikacji. Wtedy do pracy jechałem 1h30m a wracałem koło 2 godzin. > Budowniczowie trasy WZ w najkoszmarniejszych snach nie wyobrażali sobie > TAKIEJ liczby samochodów, a poszerzyć się tego wszystkiego nie da. Hmmmm... powiem szczerze, że to brzmi interesująco: trasy się nie da poszerzyć, więc powinno się ją zwęzić :)) pozdrawiam, Dudziks Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 07.10.04, 14:38 Gość portalu: dudziks napisał(a): > Różnimy się tym, że ja jeżdżę codziennie samochodem przez te mosty, a Ty chyba > korzystasz z komunikacji publicznej? :) > Bo dla mnie takie pomysły oznaczają po prostu dłuższe stanie w korkach. > Codziennie. Korzystam, tyle że w słonecznym Krakowie, gdzie z sentymentem wspominam pół życia przebyte w Stolicy i codzienne jazdy z Targówka do centrum po Ś-D (korków wówczas nie było, bo też i nie było benzyny :-D). Teraz bywam raz na miesiąc około, ale staram się być na bieżąco, jak widać... > A czy ci inżynierowie biorą pod uwagę to, że samochody stojące w korku przed > mostem zablokują dodatkowo np skrzyżowanie na bankowym? Korki się łatwo > propagują. Zwiększy się też liczba samochodów na sąsiednich mostach. Wtedy prze > z > gdański zamiast 20 minut, będzie się jechało 30, 40? Również autobusy. To może > jednak i na gdańskim wydzilić ten pas ruchu tylko dla autobusów? Wtedy te > kilkadziesiąt procent podróżnych przjedzie przez gdański w 5 minut. A reszta? > Reszta "niesty nadal będzie się musiała gnieść w korkach (chyba, że się > przesiądzie na "zbiorówkę")". ;) Celem usprawnienia funkcjonowania komunikacji miejskiej jest także skłonienie użytkowników samochodów do korzystania z niej zamiast ze swoich rydwanów - co summa summarum sprawia, że korki się nie zwiększają. Jest to niestety jedyna możliwa metoda postępowania, gdyż sytuacja w której wszyscy uczestnicy ruchu "demokratycznie" stoją w korkach jest absurdalna, zaś poszerzać ulic i mostów w centrach miast z reguły już się nie da. Co do innych mostów, to wiele dałoby samochodom usprawnienie (obustronne) dojazdów do Mostu Świętokrzyskiego, który obecnie jest prawie niewykorzystany (natężenie ruchu blisko 10 razy mniejsze niż na Łazienkowskim czy Grota). > Zaraz, mówimy o konkretnym pomyśle, a nie o całej Warszawie. Jeśli piszesz że > 70% korzysta z komunikacji miejskiej, to napisz też ile procent korzysta z tej > komunikacji na na Ś-D. Bo podejrzewam, że duży udział w tych 70% mają > pasażerowie metra. A my mówimy o moście Ś-D. I jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko > tą trasę, to udział korzystających z komunikacji miejskiej może być inny. O to właśnie chodzi, żeby był jak największy i po to właśnie stosuje się priorytety dla komunikacji miejskiej. Wyników badań dla WZ niestety nie znam, ale nie sądzę by specjalnie różniły się od innych. > A co do propozycji przesiadki z samochodu do komunikacji zbiorowej: > samochodem jadę do pracy 30 minut, wracam 40-60 minut (tzn 40 to było jak oba > pasy na Ś-D były otwarte). Zdarzało się, że musiałem kilka razy korzystać z > komunikacji. > Wtedy do pracy jechałem 1h30m a wracałem koło 2 godzin. Toteż właśnie należałoby czas ten skrócić, czyż nie? Do tej pory nader często skądinąd konstatowałem na tym forum, że argumentacja przeciwników inkryminowanej modernizacji sprowadza się do rozumowania następującego: komunikacja miejska funkcjonuje źle i w związku z tym nie należy jej modernizować. Ot, jak mawiał Arystoteles, umom biez wodki nie razbieriosz. > Hmmmm... powiem szczerze, że to brzmi interesująco: trasy się nie da poszerzyć, > więc powinno się ją zwęzić :)) Już tłumaczyłem: to co dla Ciebie jest zwężeniem, dla mnie jest poszerzeniem ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 07.10.04, 15:11 Gość portalu: dudziks napisał(a): > Gratuluję świetnego pomysłu! Ale jeśli mówimy A, trzeba też powiedzieć B: > proponuję wydzielenie również na mostach Gdańskim i Grota po jednym pasie tylko > > dla autobusów. Jeśli zmniejszenie przepustowości mostu Śląsko-Dąbrowskiego dla > samochodów osobowych jest takim wspaniałym pomysłem, to należy podobnie zrobić > na pozostałych mostach. Tam też przecież jeżdżą autobusy i często muszą stać w > korkach. > > Pozdrawiam pomysłowych Dobromirów, > Dudziks Projekt wspólnego pasa dla autobusów i tramwajów na trasie W-Z, to nie to samo, co wytyczenie pasa dla KM na mostach Gdańskim (tu jest torowisko na dole) i Grota (autobusy rzadko stoją w korkach). Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Projekt pasa dla autobusów i tramwajów na Tra 07.10.04, 15:31 W istocie poza Ś-D na żadnym innym moście takie wydzielenie nie wchodzi w rachubę, bo albo się nie da (Łazienkowski) albo nie ma sensu, bo ruch jest w miarę płynny (większość pozostałych), a najczęściej jedno i drugie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś