Dodaj do ulubionych

System monitorowania miasta w Internecie

28.09.04, 12:39
Warszawa jest monitorowana przez kamery.
Centrum zarządzania jest w KSP.
Przed monitorami siedzi czasami jeden, czasami kilku policjantów.

Obrazy co chwila się zmieniają, operator przy zmienianiu pozycji kamery,
śledzeniu podejrzanej sytuacji siłą rzeczy śledzi wtedy tylko jeden monitor.

A może by tak odciążyć policję. Wpuścić obraz w sieć, tak by każdy warszawiak
mógł obserwować co się dzieje w jego okolicy.

Policja, może się przed tym bronić tłumacząc, że w ten sposób przestępcy będą
wiedzieć, gdzie jest "martwe pole" na ulicy. Co nie do końca musi być prawdą,
bo panel sterowania jest dalej w rękach Policji i tak naprawdę to ona wie,
jak daleko sięga kamera.

Kto jest za monitoringiem w sieci, niech się wpisuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: System monitorowania miasta w Internecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 13:42
      Co do monitoringu policyjnego, to nie jestem pewien, ale mozna by stworzyc cos na
      ksztalt "monitoringu spolecznego". W koncu na laczach stalych pc'ty pracuja czesto
      non-stop, a gdyby mialy wystawiona za okno kamere wysylajaca co pare sekund
      zdjecie, to nie sprawialo by im zadnej roznicy.
      • Gość: mr camera Re: System monitorowania miasta w Internecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 17:41
        Policyjne kamety są przeważnie ustawione tak, by jak najwięcej z nich widać.
        Nie ma powodu tworzyć nowych bytów.
        • Gość: xxx Re: System monitorowania miasta w Internecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:23
          No tak. Ale kamery policyjne na pewno nie beda pokazywac parkingu na Twoim
          czy moim osiedlu, lub przecietnego przejscia pomiedzy dwoma wysokimi blokami.
          • sebpl Re: System monitorowania miasta w Internecie 28.09.04, 19:30
            A wpadasz do znajomych w Centrum? To będziesz wiedział, gdzie postawić samochód.

System monitoringu będzie się rozrastał. Zapytaj dzieci, jak będziesz na
            emeryturze :)

Pozdrawiam.
    • wydra10 Re: System monitorowania miasta w Internecie 28.09.04, 18:36
      Łomatko! Chyba żartujesz! Big Brother dla ubogich? Przecież nikt by się nie
      wgapiał w monitor, żeby zapobiec przestępstwu, tylko coby bliźnich podglądać.
      Może sąsiad pod pozorem spaceru z psem z kimś się spotyka? Albo sąsiadka siedzi
      na ławce i w nosie dłubie?
      To byłby zamach na moją prywatność, chociaż staram się nie dłubać
      W
      • sebpl Re: System monitorowania miasta w Internecie 28.09.04, 18:54
        I tak i nie. Wubraź sobie, że musisz przejść z punku A do punktu B. Zanim
        wychodzisz z domu patrzysz, czy nie kręca się tam jakies dresy.
        Duże udogodnienie również dla rodziców, którzy mogą sprawdzić, czy ich dziecko
        bezpiecznie wraca do domu.
        Kamery już są. Więc nie ma co walczyć wiatrakami. Warto je wykorzystać.

A jaka wygoda dla właścicieli samochodów... filmowane miejsca cieszyłyby się
        największym powodzeniem :)
        • niech Re: System monitorowania miasta w Internecie 28.09.04, 19:26
          A jabcek by tam siedzial 24h/dobe i patrzyl czy przypadkiem ktos czegos nie
          buduje...
          • sebpl Re: System monitorowania miasta w Internecie 28.09.04, 19:32
            W Centrum możliwości są już ograniczone, ale jak będą zasypywać Wisłę lub
            budowac nowy most to Jabcek pierwszy podniesie larum :)

---
            Śladami kota Filemona tup... tup... tup...
            • slodkoslony Re: System monitorowania miasta w Internecie 28.09.04, 20:37
              Reaktywować ORMO .
              Po co udawać , że sie ma ochotę na oglądanie policyjnego monitora , kiedy
              prawdziwym obiektem pożądania jest PAŁA ?
            • Gość: kixx Re: System monitorowania miasta w Internecie IP: *.acn.waw.pl 28.09.04, 20:47
              ja napisze szczerze
              pomysl ten mnie o tyle zaskoczyl ,ze wyszedl spod klawiatuty sebpl-a
              a dlatego mnie zaskoczyl,ze do tej pory sebpl zaskakiwal mnie ,ale
              glownie ,jakby tu powiedziec,dziwnym spojrzeniem na rzeczywistosc,oraz duza
              wiedza z jeszcze wiekszymi lukami w tej wiedzy
              ale ten pomysl jest niezly
              od razu musze nadmienic,ze nie mam zamiaru gapic sie jak sroka w gnat w obraz z
              tych kamer(chocby dlatego,ze nic ciekawego ze wzgledu na to,ze maja
              ograniczenie pola widzenia,zeby nie naruszac prywatnosci, nie zobacze).
              ale dla emerytow ,rencistow i innych ludzi majacych klopot z nadmiarem wolnego
              czasu to bylby niezly sposb na spedzenie dnia,a poczuliby sie uzyteczni
              sebpl mozesz to pchnac dalej
              ja jestem za
    • em54kr Re: System monitorowania miasta w Internecie 28.09.04, 20:43
      Jestem za. Zobaczcie jak to jest zorganizowane w innych miastach w Polsce i na
      Świecie. Kliknijcie na mój link w sygnaturce, wejdźcie w kamery i oglądajcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka