Dodaj do ulubionych

Polski Bus a PKS

31.10.16, 18:24
Polski Bus przewozi szybko bo ma bardzo mało przystanków i toalety na pokładzie. Inne autobusy (najczęściej PKS) jadą długo bo zjeżdżają do każdego miasta (a taki każdy zjazd to 15 - 20 min) oraz mają postoje na toalety. Wytłumaczcie mi dlaczego PKS (i inne firmy) nie wpadną na pomysł aby dalekie kursy robić bez tak wielu przystanków ?
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: Polski Bus a PKS 02.11.16, 23:12
      Są kursy firm busowych np. Contbus i BigBus Warszawa - Lublin 160 km bez przystanków.
      Podobnie Viki Bus Radom - Warszawa 120 km bez przystanków.
      Afar Bus Warszawa - Łuków 120 km bez przystanków
      Żak Express Warszawa - Łomża 150 km bez przystanków.
      PlusBus Warszawa - Białystok 180 km bez przystanków ( niektóre kursy)
      • tomjani Re: Polski Bus a PKS 29.12.16, 09:53
        Hmmm, autor tematu wyraźnie skarżył się na brak toalet w pekaesach. O tym aby w toalety wyposażone były sprintery czy inne busiarskie nyski nic mi nie wiadomo. Rozumiem zatem że jadąc setkę z okładem km bez postoju pasażerowie odlewają się na jezdnię przez tylne drzwi busa, będące spuścizną po dostawczakach? :-P
    • anais_nin666 Re: Polski Bus a PKS 28.11.16, 14:13
      Jechałam na trasie Wawa - Gdańsk. Kurs miał byś przyspieszony, bez postojów. Do Gdańska dojechać autokar miał na godz. 22.05. Tymczasem autokar zatrzymał sie w połowie drogi na 25 minutowa przerwę , kt. nie wynikała z rozkładu jazdy (w firmie zaoszczędzono na kierowcy, puszczając w kurs osobę, która wróciła z innego kursu). W efekcie autokar do Gdańska dojechał nie na godz. 22.05, a na godz. 24.00, czyli z 95 opóźnieniem.

Gdy reklamowałam ów przejazd firma odrzuciła reklamacje, bo opóźnienie nie wyniosło 120 min. Rzeczywiście - zabrakło 5 min.

Natomiast firma od początku wiedziała, że kurs będzie opóźniony. Nikt jednak o tym pasażerów nie poinformował. Bardzo nieuczciwe zagranie. Zależało mi na czasie dojazdu, bo Gdańsk był tylko jednym z przystanków po drodze. Wszystkie plany w związku z 2h opóźnieniem poszły w łeb.

Zdecydowanie odradzam.

#polskibus
      • tomjani Re: Polski Bus a PKS 29.12.16, 09:59
        Sama jesteś sobie winna. Szanujący się pasażerowie przebywają takie i podobne trasy pociągiem, przy czym wcale nie musi to być p...dolino. Huczące się i trzęsące pudło wybierają przedstawiciele pokolenia wczesnego PRL, względnie przybysze z dalekiej, zabiedzonej prowincji, w ich bowiem świadomości każdy pojazd poruszający się na gumach a nie po szynach a przy tym nie napędzany pedałami lub owsem stanowi namiastkę upragnionego, lecz niedostępnego w latach młodości auta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka