Gość: jolita Re: Architektoniczny spacer po Arkadii IP: *.mclink.it 20.10.04, 15:36 Gratulacje. Doprowadzamy do perfekcji sztuke balwanienia ludzi kolorowymi wystawami sklepow i sztuke wyciagania od nich pieniedzy. Bo jesli nie to gospodarka stanie. Lepiej miec spoleczenstwo oglupione niz myslace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Architektoniczny spacer po Arkadii IP: *.acn.waw.pl 20.10.04, 15:36 Czy któryś z baranów co wydał zezwolenie na budowę tego molocha w centrum Warszawy, zastanowił się jak tam dojechać i jak z tamtąd odjechać unikając gigantycznych korków i zablokowanej dzielnicy. Ojcowie miasta trzeba mieć trochę oleju w głowie a nie tylko przecinać wstęgi i obwieszać się orderami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Architektoniczny spacer po Arkadii IP: *.mclink.it 20.10.04, 15:40 I jeszcze jedno. Arkadia to kraina wiecznej szczesliwosci, dostatku i ladu, oczywiscie w/g mitologii. A ta warszawska to tylko dla wypchanych portfeli i dlatego w zlym guscie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek [...] 20.10.04, 16:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Architektoniczny spacer po Arkadii IP: *.damovo.com 20.10.04, 15:51 Ale jak tam dojechac z Woli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes Re: Architektoniczny spacer po Arkadii IP: *.intrabeg.net / 81.210.17.* 20.10.04, 16:14 tramwajem 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Architektoniczny spacer po Arkadii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 16:17 Gość portalu: Gonia napisał(a): > Ale jak tam dojechac z Woli? Okopową kochana, Okopową! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calkiem spokojny Re: Architektoniczny spacer po Arkadii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 17:23 hm, z własnej woli to bym tam nie jechał ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ambassadore Spadnie emigracja do USA IP: 138.49.34.* 20.10.04, 16:22 Jak juz macie taka Ameryke, to napewno spadnie emigracja do USA. Gratuluje! P.S. Inwestorzy wiedza (naj)lepiej ile pieniedzy maja Polacy w kieszeniach (i skarpetach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna KOSZMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 209.167.94.* 20.10.04, 16:41 takie "centra" handlowe (mall) istnieja glownie na obrzezach wielkich miast w Ameryce i ciesza sie (martwia) spadajaca popularnoscia. Ja ich osobiscie nienawidze, sa bezosobowe i idiotyczne. Po godzinie spedzonej w takim miejscu dostaje zawrotu glowy i uciekam nawet jesli nie znalazlam czego szukam. Koszmar! Dobre miejsce dla mlodziezy (glownie z prowincji), ktorej jest trudno znalezc inny sposob na spedzenie czasu. Czynsze dla sklepow - zawrotne (koszty utrzymania niezwykle wysokie). Bardzo, bardzo amerykanskie - jak McDonald i Pizza Hut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid ?? o czym ty mowiesz? IP: *.VCLIENT.CWRU.Edu 20.10.04, 19:26 tak sie sklada, ze tutaj w usa sa wlasciwie tylko "mall", jak to ujelas. nie ma mozliwosci zrobienia zakupow gdzie indziej. choc bys chciala. wiec nie wiem, skad masz wiadomosci o spadajacej popularnosci centrow handlowych. to gdzie ludzie robia zakupy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZADOWOLONY Nareszcie jakas inwestycja w Polsce IP: *.proxy.aol.com 20.10.04, 16:52 Jesli wybuduja nam podobny w Krakowie, gotow jestem zaakceptowac obecnosc Polakow w Iraku. Jesli doloza fabryke samochodow i superprzetwornie produktow spzywczych, sam zglosze sie na ochotnika do Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abcia Re: Nareszcie jakas inwestycja w Polsce IP: *.bartpl.com / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 17:05 Kochani, po co te nerwy? Przecież to tylko trochę większy sklep, w którym przyjemnie będzie robić zakupy z czasie jesiennej szarugi. Emocje opadną, samochodów będzie dużo mniej, wszystko wróci do normy. Mam blisko, więc czasem tam pójdę. Pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosjanin z Polski Najwieksze centrum handlowo- rozrywkowe IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.10.04, 17:17 w europie znajduje sie w Chimkach k/Moskwy . Nazywa się "Grand 2" i ma powieszchnię 140 tys. mkw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Najwieksze centrum handlowo- rozrywkowe IP: *.tele2.pl 20.10.04, 17:29 Rosjaninie - Arkadia jest prawie dwa razy większa od "Grand 2" - ma bodaj 240 000 m2 powierzchni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosjanin z Polski Re: Najwieksze centrum handlowo- rozrywkowe IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.10.04, 17:42 cos ci sie pomyliło Arkadia ma 110 tys mkw powieszchni handlowej natomiast Grand 2 - 140 tys mkw powieszchni handlowej.Nie mówie o całej powieszchni wliczając w to tereny przyległe np parkingi miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2345930.html -wejdz sobie na tą strone i poczytaj dane a nie wypisuj głupoty o 240 tys mkw Arkadi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Najwieksze centrum handlowo- rozrywkowe IP: 208.252.134.* 20.10.04, 17:30 W Rosji zawsze wszystko najwieksze i najpierwsze. Byl kiedys taki dowcip: wiesz pan, ze ZSRR zmienil godlo? na jakie? biustonosz! ??? bo oni wszedzie piersi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Et in Arcadia ego. Re: Architektoniczny spacer po Arkadii IP: *.chello.pl 20.10.04, 17:49 Przez wiekszość komentarzy przebija ogromna niewiedza piszących. Dlaczego ludzie wypowiadają się, nie mając zielongo pojęcia? Jednak najbardziej zasumiciła mnie mentalność Rosjanina. Widać w jego karju się nic nie zmieniło i wciąż jest to kraj wszelkich NAJ- Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid no popatrz, a my juz tacy europejscy :) IP: *.VCLIENT.CWRU.Edu 20.10.04, 19:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Przepraszam - nie jestem z W-wy: gdzie ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.10.04, 18:19 ... zlokalizowane jest to "cudo"? W artykuliku ani o tym słowa! Wystarczy podać dzielnicę, z resztą sobie poradze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jiiim Re: Przepraszam - nie jestem z W-wy: gdzie ... IP: *.aster.pl 20.10.04, 20:52 Akurat dzielnice sa podane wiec powinienes sobie swietnie poradzic. A gdyby jednak nie, to szukaj ronda babka (vel zgrupowania radoslaw, bleee) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpionek_gosia Re: Architektoniczny spacer po Arkadii 20.10.04, 18:52 To porażka!!!! Dużo ładniejsze jest "blue city". Wczoraj zanim jeszcze ruszyły hordy klientów byłam na otwarciu dla "vipów". Jest beznadziejne. Jedyne co mi się podobało to parking z laserowym czytnikiem miejsc parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... DLACZEGO TAM NIEMA PALM... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 20.10.04, 18:57 ...kazde szanujace sie centrum ma palmy...francus musial je wyciac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: DLACZEGO TAM NIEMA PALM... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 20:38 ten Francuz który projektował Arkadię to chyba jakiś Kalwin lub Protestant. W tym centrum nie ma przepychu,blichtru,ociekającego szmirą huurraoptymistycznego happeningu i amerykańskiego szału konsumpcji zbijajającego każdego prostaka z nóg.Nie ma efektu powalenia z wrażenia na kolana.... Bardziej przypomina zimny północnoamerykański terminal lotniczy niż "świątynię konsumpcji".jestem zawiedziony... nie przeżyłem żadnej seksulanej ekstazy i zachłyśnięcia luksusem...Na drugi raz trzeba będzie wynająć jakiegoś architekta od światyń konsumpcji budowanych w Moskwie dla"nowych russkich"...Może wtedy ktoś w końcu rozrusza skiśniałą kalwińską Warszawkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Kto tą budę zbudował ??? IP: *.centertel.pl 21.10.04, 19:04 "Amerykański projekt centrum handlowo-rozrywkowego dopasował do potrzeb europejskiej estetyki francuski architekt Guillaume Sadoux." Chyba Francois de Sade QRWA , a drogi dojazdowe to QRWA gdzie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsiawiak ARKADIA = BLUE CITY = MOKOTOW IP: 209.62.215.* 12.11.04, 23:31 prywatny inwestor wyklada kase wtedy kiedy uwaza ze inwestycja zamortyzuje sie w przeciagu max dekady, moze dwoch .... Wiec doszli do wniosku ze musi sie oplacac ... Z drugiej strony w Warszawce obecnie jest zatrzesienie takich podobnych do siebie centrow handlowych - tego czego nie moge zrozumiec, ze one wszystkie sa do siebie idealnie podobne jak klony - BLUE CITY, ARKADIA, MOKOTOW to po prostu to samo .... W Stanach np. teraz nie buduje sie juz takich typowych megacentrow tylko integruje sie rozne centra rozrywki np baseny, itp PLUS powierzchnie handlowe PLUS kina, restauracyjki itp .... a ARKADIA to w praktyce kolejna hala targowa, tyle ze bardziej ekskluzywna ... Bylem dzisiaj, widzialem i musze uczciwie powiedziec : raz mozna pojsc z zona i corka zobaczyc, ale nie widze powodu tam jeszcze wracac ... po prostu Blue City i Mokotow to jest to samo ... moja zona tez jest zdziwiona, ze to wszystko to samo i w praktyce niczym sie nie wyroznia. Problemem Arkadii jest wiec, ze oprocz "architektury" niczym sie od innych centrow handlowych nie wyroznia .... a zeby kupic nabial to przeciez nie bede przez pol miasta jezdzil .... tylko pojde do Leclerca za rogiem .... po prostu za bardzo sie chlopcy nastawiaja na masowa konsumpcje nie biorac pod uwage ze przecietny Polak z racji ze nie ma srodkow nie konsumuje w takim stopniu jak Francuz czy Niemiec ale zyje z dnia na dzien .... W Arkadii powinno powiac swiezoscia .... a nie kopiowaniem Blue City .... Dla mnie np. nie gra roli czy kupie mleko za 1,99 zl czy za 2,49zl .... Dlatego hipermarkety poza krotka faza fascynacji poczatkowej przestaly mnie interesowac. Chodzenie tam to dla mnie strata czasu ... Moim zdaniem dlatego za 5 lat zacznie sie przerzedzanie lasu hipermarketowego , w szczegolnosci w Warszawie gdzie nabudowano tego dziesiatki , samych Geantow jest chyba z 7 !!! Wariactwo. W zadnym miescie w Niemczech nie masz nagromadzonych ogromnych centrow handlowych w takiej ilosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiocha z wiochy Re: ARKADIA = BLUE CITY = MOKOTOW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 23:35 pszeciesz wiadomo iz warsiawiacy ze wsi siem wywodzom w 70 % pop pop .. ten tego populacjacji łehehe ... czyli ze mamy staroploskie :zastaw siem a postaw siem lłłłęęęęęęęęęęęęęęęhhhhhhhhhhhhhęęęęęęęęęęęęęe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NiewazneKto Re: ARKADIA = BLUE CITY = MOKOTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 10:24 W Arkadii i Blue City jeszcze nie byłam, ale Galeria Mokotów czy Wola Park jako centra handlowe podobają mi się. I krajobrazy niejednej wiochy też mi się podobają, gorzej z ich niektórymi mieszkańcami ... Odpowiedz Link Zgłoś