axxenfall 26.10.04, 00:32 ...ale nie, nie można robić podniesionych przejść dla pieszych, bo to będzie przeszkadzało kierowcom. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 00:58 Jedno jest pewne: ten sk*** kierowca powinien dostać OCZKO, czyli 21 punktów karnych (a może nawet jest więcej?). To jest klasyczny przypadek najsurowiej karanego wykroczenia drogowego: niezatrzymanie się przed przejściem, kiedy inny samochód się zatrzymał. Najsurowiej, bo właśnie takie są skutki. Mam nadzieję, że rodziny tych dziewczynek zażądają od tego palanta wysokich odszkodowań. Niech sprzeda swój parszywy samochód i jeździ tramwajem, bo żaden z niego kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Nissana Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.chello.pl 26.10.04, 08:03 Wydaje mi się, że na kilka inut przed wypadkiem widziałam co wyprawia kierowca renówki. Jechałam w kierunku Woli, z przeciwka prawie na czołowe zderzenie wjechało renault megane. On nie jechał on pędził po mieście. Pomyślałam, że za chwilę zdarzy się nieszczęście. Dziś rano wzięłam Wyborczą....... Może nie był on po alkoholu, ale czy nie po narkotykach tego nie byłabym już taka pewna. Ciekawe czy policja to sprawdziła? W policyjne dochodzenie nie wierzę. Pewnie będą winne dziwewczynki- bo po co przechodziły przez ulicę. W szok powypadkowy Roberta C także nie wierzę. On był zainteresowany wyłącznie swoją osobą i ewentualnymi konsekwencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.usc.gov.pl 26.10.04, 10:35 Jakis zasrany przedstawiciel handlowy co ze wsi przyjechal po trupach kariere robic. No i prawie mu sie udalo... a za telefon sie zlapal, zeby go inne szczury w tym wyscigu nie przegonily. Oby sie sami pozabijali bandyci w garniturkach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robeen Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: 212.160.172.* 26.10.04, 10:41 Ja też przyjechałem z "prowincji", żeby "zrobić karierę" jak pewnie z 50% ludzi pracujących w Warszawie. Jeżdżę samochodem w "garniturku" ale nie potrącam pieszych i nie jestem bandytą. Trochę umiaru i mniej prymitywnej wściekłości. A tego kolesia powinni posadzić z trzech paragrafów: spowodowanie zagrożenia życia, spowodowanie wypadku z uszkodzeniem ciała i nieudzielenie pomocy. Z pięć lat się zbierze. Do tego sprawy cywilne. Bezmózgich trzeba eliminować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka F Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:49 Na temat wyrażonych opinii o wypadku mam podobne zdanie jak większość. Gdyby Ci którzy powodują wypadki mieli trochę więcej wyobraźni i trochę myśleli pewnie wypadków wcale by nie było. Ale właśnie takie "wściekłe" opinie - wieśniak itd itp Czy Ty Agnieszko uważasz się za człowieka lepszej kategorii - bo jak sie domyślam jesteś z wielkiego miasta (ja tez) a w czym jestes lepsza - bo mieszkasz w większym skupisku ludzi ??? Przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedż i przemyśl ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd. Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 12:38 Agnieszka F - jeżeli nie rozumiesz o co chodzi Agnieszce, to Ci podpowiadam za Nią - TAK, bo jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Idiota potrącił na przejściu trzy dw IP: *.telia.com 26.10.04, 11:51 No to idz kobieto do wladzy i o tym opowiedz. Takich trzeba wycinac z korzeniami ! Nauczony w Szwecji automatycznego zatrzymywania sie przy pasach nie wiem jak sie zachowac w Polsce aby nie wpyscic pieszych w pulapke. probowalem tak stawac aby blokowac oba pasy, ale wtedy mi sie oberwie od wladzy. Sytuacja jest typowa i gwarantuje Strazy Miejskiej lekka robote przy kontroli takich zachowan. Wystarczy byle aparat foto. A piesi tez musza byc swiadomi i nikomu nie wierzec, tzn. momo pierwszenstwa sprawdzac przejscie. Post o odpowiedzialnosci cywilnej bardzo mi sie podoba, na odszkodowanie nie powinna wystarczyc wartosc tego samochodu, moze z kredytem na drugi dopiero. No i prawo jazdy powinno powedrowac do krainy marzen na co najmniej 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shen Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:32 a byłas tam? że już wiesz wszystko? dużo jeździsz samochodem? ja jeżdżę sporo i wiem że takie sytuacje nie zawsze sa takie proste. Faktem jest że kierowca renault jest winny, ale jak się jeździ to się wie że jak sa jezdnie wielopasmowe to unika sie zatrzymywania i ustepowania pieszemu, bo potem takie sytuacje wynikają! dlatego trzeba unikac takich sytuacji, ja jak już musze ustąpić pieszemu w takiej sytuacji to nerwowo się rozglądam po lusterkach, jak jedzie z tyłu szybciej jakiś samochód nawet staje w poprzek na dwóch pasach. Pieszy nie raz cie przeklnie że mu nie ustapiłeś...ale ja się staram nieustępować....niech poczekaja az nic nie będzie jechać...bezpieczniej dla nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 09:23 ty kretynie a przepisy to ty znasz .. niech poczekają sobie... będzie bezpieczniej dopiero jak odbiorą prawko takim idiotom jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.sympatico.ca 26.10.04, 16:03 A wlasciwie nie wiem dlaczego sie na niego drzesz.Facet wyraznie powiedzial ze stara sie zatrzymac jak jest to bezpieczne.Bo on sie zatrzyma a taki kierowca rajdowca przeleci przez pasy i okaleczy kogos albo zabije.Twoj poprzednik ma racje - piesi powinni mimo pierwszenstwa zdwoic uwage i zalozyc ze kierowcy sie nie zatrzymaja.Generalnie popsiocze ze sie jeden z drugim nie zatrzyma zwlaszcza jak sobie cos kapie z nieba, ale wole postac i przejsc calo i zdrowo z dzieciarnia na druga strone niz potem lazic po sadach i prosic sie o odszkodowanie.Co mi to odszkodowanie da jak strace dziecko czy zostane kaleka? Moj ojciec kiedys zdajac egzamin z jazdy w Kanadzie( kierowcy jednak ciupke bardziej cywilizowani) na skrzyzowaniu gdzie on mial pierwszenstwo przepuscil wielkiego trucka.Zapytany dlaczego przeciez on mial pierwszenstwo - odpowiedzial - bo on jest wiekszy.Stosuje ta zasade - samochud na przejsciu jest wiekszy i z pewnoscia zrobi krzywde.Wiec przestan pieszy chrzanic takie glupoty, bo uwierz mi lepiej poczekac chwilke i nawet bardziej zmoknac niz zostac kaleka wiedzac ze nie twoja to wina bo ty miales pierwszenstwo na pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.marbak Co do pieszych to w wielu wypadkach winna jest- 27.10.04, 10:42 telewizja i policja! Dlaczego ? bo przez wiele lat szlak mnie trafiał jak słyszałem na okrągło że pieszy ma pierszeństwo na pasach i już. Coraz więcej miałem też przypadków wtargnięć na jezdnię z roku na rok - pieszy idąc chodnikiem, dochodził do pasów i nagle skręcał na jesdnię zbytnio się nie rozglądając - nikogo nie trafiłem, jeszcze gorzej z cylkistami - jadą ścieżką rowerową wdłóż i "nagle w poprzek" przez ulicę - bo mają pierszeństwo - szczyt debilizmu a najlepiej po zmierzchu i bez świateł, lub jnny patent- jedzie prawą stroną drogi a tuż przed skrzyżowaniem skręca na pasach !! w lewo - ot tak po prostu - - na drodze nie ufam nikomu - ale miełem też dużo szczęścia jak do tej pory że nikogo nie trafiłem , obawiam się co będzie jak refleks mnie kiedyś zawiedzie lub widząc coś niepewnego w zachowaniu pieszego czy rowerzysty i nie wystarczy mi czasu i miejsca na wyhamowanie.. Sam jestem pieszym za każdym razem jak wysiadam z samochodu i mam jedną zasadę - nie ufam nikomu - a jak mam zielone światło na przejściu to też sprawdzam czy aby na pewno wszyscy kierowcy już widzieli światło czerwone i zdążą wychamowć - jak mam wątpliwości - to czekam te 1,2 sekundy dłużej i dopiero wchodzę na jezdnię... To powtórzę telewizja z Policja powtarzały że pieszy ma pierszeństwo - a ta wiedza powinna być tajemna - dla pieszych. a przypominana mandatami kierowcom, Pieszy owszem ma pierwszeństwo ale musi pokazać że zamierza przechodzić - soi i rozgląda się, musi zatrzymać się przed przejściem, a wchodzić przed samochodem który jest na tyle daleko by mógł adążyć wyhamować bez problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oetam Wiekszej bredni jeszcze ie slyszalem !!! IP: *.rz.uni-karlsruhe.de 28.10.04, 17:11 Przepisy sa przepisami i powinno sie surowo karac tych co je lamia i to tak, zeby im sie to nigdy wiecej nie oplacalo!!! Jakos w Niemczech jest to mozliwe. Piesi na pasach nawet sie nie rozgladaja, bo wiedza, ze samochody sie zatrzymaja. Wystarczy tylko wiecej kultury. Nie nalezy przyzwyczajac kierowcow do tego ,ze "pieszy poczeka", tylko odrazu kazdemu z nich tak przysrac, zeby nastepnym razem sie 1000 razy zastanowil co robi i wymowka, ze n awielo pasmowej jezdni inni beda jechali dalej tez nie chwyta, bo kazdy jest tylko za swoje zachowanie odpowiedzialny. Z hracerskim pozdrowieniem Oetam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutna Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 09:27 Jesteś kompletnym palantem. Nigdy jeszcze na forum tak o nikim nie napisałam. Jeżdżę samochodem od wielu lat ale do pracy jadę tramwajem, do którego muszę dojść dwa przystanki. Gdyby wszyscy kierowcy byli tacy jak ty, nigdy bym przez moje skrzyżowania nie przeszła (śródmieście, bez świateł). Przypuszczam, że jeździsz, jak większość kierowców, zdecydowanie za szybko. A ciekawe co robisz przed skrzyżowaniem ze światłami? Oczywiście dodajesz gazu, żeby zdążyć zanim się zmienią. W zeszłym roku widziałam martwe trzy osoby (babcia z dwójką małych dzieci)na Młocinach. To była głośna sprawa, potrącił ich samochód ze środkowego pasa. Oczywiście winien według ciebie jest ten, który stanął, żeby ustąpić? Odpowiedz Link Zgłoś
autom0bilista Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 10:14 > Jesteś kompletnym palantem. Nigdy jeszcze na forum tak o nikim nie napisałam. > Jeżdżę samochodem od wielu lat ale do pracy jadę tramwajem, do którego muszę > dojść dwa przystanki. Gdyby wszyscy kierowcy byli tacy jak ty, nigdy bym > przez > moje skrzyżowania nie przeszła (śródmieście, bez świateł). Dlaczego byś nie przeszła? Poczekałabyś, aż wszyscy przejaa i byś przeszła. > Przypuszczam, że > jeździsz, jak większość kierowców, zdecydowanie za szybko. A ciekawe co > robisz > przed skrzyżowaniem ze światłami? Oczywiście dodajesz gazu, żeby zdążyć zanim > się zmienią. I słusznie. A co ma robić, może hamowac mając zielone światło? Toż to piękna zachęta dla pieszych do wtargnięcia na czerwonym świetle. > W zeszłym roku widziałam martwe trzy osoby (babcia z dwójką małych > dzieci)na Młocinach. To była głośna sprawa, potrącił ich samochód ze > środkowego pasa. Oczywiście winien według ciebie jest ten, który stanął, żeby > ustąpić? Co fakt to fakt, zamiast ustepować, mógł jechać dalej i nie byłoby problemu. Nie mówię oczywiście, że to on jest winien, ale w jakiś sposób tą cąłą sytuację sprowokował. Normalnie babcia by sobie poczekała, aż przejadą wszyscy i przeszła, a tak dostała się pod koła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.proxyplus.cz / *.pruszkow.sdi.tpnet.pl 26.10.04, 11:00 Tak się składa że w tej grupie córka była moja córka , i jeżeli to ona by została potrącona to bym tego skur.....na własnymi rękami udusił.po co wogóle sądzic i tracić czas , sam dużo jeżdzę i wiem ze jak się chce to mozna zwolnić nie ma zadnego wytłumaczenia . mniej więcej w taki sposób zginął pod kołami mój ojciec tak więc jestem za tym aby takim pseudokierowcom zabierać dożywotnio prowo jazdy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donkej Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.itl.waw.pl / *.itl.waw.pl 26.10.04, 11:02 > jak się jeździ to się wie że jak sa jezdnie > wielopasmowe to unika sie zatrzymywania i ustepowania pieszemu, bo potem takie > sytuacje wynikają! dlatego trzeba unikac takich sytuacji, ja jak już musze > ustąpić pieszemu...itd. >ale ja się staram > nieustępować itd. Może by go tak zidentyfikować i prawko zabrać, albo i posadzić: bezpieczniej będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
autom0bilista Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 10:10 > Może by go tak zidentyfikować i prawko zabrać, albo i posadzić: bezpieczniej > będzie... Równie dobrze możnaby zamknąc pieszych, któzy lubią włazić pod maskę jadącego pojazdu - bezpieczniej będzie. Dokładnie taka sama logika. Nawet ne próbowałes zrozumieć, dlaczego twój przedmówca nie ustepuje pieszym, a już sie rzucasz. Widac, że nigdy nie jeździłes samochodem i nie znasz praktyki ruchu z tej perspektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
kfadam Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 26.10.04, 16:06 Gość portalu: shen napisał(a): > a byłas tam? że już wiesz wszystko? dużo jeździsz samochodem? ja jeżdżę sporo i > > wiem że takie sytuacje nie zawsze sa takie proste. Faktem jest że kierowca > renault jest winny, ale jak się jeździ to się wie że jak sa jezdnie > wielopasmowe to unika sie zatrzymywania i ustepowania pieszemu, bo potem takie > sytuacje wynikają! dlatego trzeba unikac takich sytuacji, ja jak już musze > ustąpić pieszemu w takiej sytuacji to nerwowo się rozglądam po lusterkach, jak > jedzie z tyłu szybciej jakiś samochód nawet staje w poprzek na dwóch pasach. > Pieszy nie raz cie przeklnie że mu nie ustapiłeś...ale ja się staram > nieustępować....niech poczekaja az nic nie będzie jechać...bezpieczniej dla > nich... Pieprzony hipokryta, debil itd KA Odpowiedz Link Zgłoś
autom0bilista Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 10:08 > Pieszy nie raz cie przeklnie że mu nie ustapiłeś...ale ja się staram > nieustępować....niech poczekaja az nic nie będzie jechać...bezpieczniej dla > nich... Dobrze napisane. Pewnie mnie znowu wyklną, ale nich tam. Po prostu nie chcę pieszych narażać. Kiedyś starałem się byc kulturalny i ustępowałem pieszym. Wchodził taki pieszy na jezdnię, a tuż obok mnie nagle przemykał samochód i nie jeden raz tragednia była blisko. No to teraz na dwupasmówce nigdy nie ustepuję. Jak ktoś już się zatrzyma, to tez się obok zatrzymuję, na jednopasmówce czasem ustąpię, ale na dwupasmówce nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Tolerancja po Polsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 19:11 Gość portalu: shen napisał(a): > Faktem jest że kierowca > renault jest winny, ale jak się jeździ to się wie że jak sa jezdnie > wielopasmowe to unika sie zatrzymywania i ustepowania pieszemu, bo potem takie > sytuacje wynikają! Bzdury gadasz. Gdyby sie nie ustepowalo pieszym to wowczas piesi w ogole nie mieliby szans na przejscie a to bu doprowadzilo do sytuacji wolania TAXI i tekstu: "na druga strone prosze" ABSURD!. >dlatego trzeba unikac takich sytuacji, ja jak już musze Musisz czy chcesz? > Pieszy nie raz cie przeklnie że mu nie ustapiłeś...ale ja się staram > nieustępować....niech poczekaja az nic nie będzie jechać...bezpieczniej dla > nich... I pieszy niech sobie wowczas stoi kilkanascie minut, niech mu autobusy uciekaja, niech sie spoznia do pracy byleby tylko wygodni kierowcy mogli sobie spokojnie przejechac i byc w pracy wczesniej o cale 30 sekund. To sie nazywa tolerancja po Polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo może rzeczywiście przed przejściami montować IP: *.kosnet.pl / 195.136.50.* 26.10.04, 09:21 garby spowalniające Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo_bis Re: może rzeczywiście przed przejściami montować IP: *.ibles.waw.pl 26.10.04, 11:47 tego się nie da zrobić fizycznie, choćby na większych ulicach, bo przy jeździe z dozwoloną nawet prędkością pogubiłbyś zawieszenie. Myślę, że musi nastąpić ewolucja w mentalności kierowców, której pomogłyby zdecydowane działania policji, tj. schwytanie i bolesne ukaranie - to najlepiej przemawia do wyobraźni. Zatrzymywanie się przed przejściem gdy zbliża się do niego pieszy z zamiarem przekroczenia ulicy powinno być naturalne i obligatoryjne, np w miejscach oznakowanych migającym żółtym sygnalizatorem. Tak jest w Anglii i tam nikt nie dyskutuje tego przepisu, tylko go respektuje, a kierowców chyba mają więcej niż Polska, a ruch też nie mały. Pozdrawiam lea - leo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: może rzeczywiście przed przejściami montować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 21:38 Gość portalu leo_bis pisze o konieczności działań policji. Zdecydowanie ma rację tylko że działania musi poprzedzać autentyczne wyszkolenie policji. A co do tego tematu, to powiem dwie rzeczy. Sam zostałem trachnięty lusterkiem RADIOWOZU POLICYJNEGO w identycznej sytuacji jak opisana w artykule. Na jednym pasie gość się zatrzymał a na drugim policjanci sobie jechali i nie na sygnale pojazdu uprzywilejowanego. Poprostu stwierdzili że nie ma sensu się zatrzymywać.W drugim przypadku na odcinku 1,5 km kierujący radiowozem popełnił 3 wykroczenia za które każde z osobna należałoby zatrzymać mu prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
nil739 Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 26.10.04, 14:31 Jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.crowley.pl 28.10.04, 07:42 PROBLEM Z GŁOWY JUZ NIE MA PROBLEMU Z FOTORADARAMI DZIŚ (28.10.04) O GODZ. 6.30 TVN PODAŁ REKLAMĘ Z MANGO GDYNIA W KTÓREJ BYŁO JAK OSZUKAĆ FOTORADARY - BRAWO TVN, BRAWO MANGO GDYNIA, MORDERCY ZA KIEROWNICĄ DO AKCJI. MORDUJCIE DZIECI ZA MEDIALNYM PRZYZWOLENIEM TVN-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHP [...] IP: *.szczecin.mm.pl 26.10.04, 01:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 26.10.04, 06:31 za takie akcje powinna byc konfiskata samochodu. a podniesione przejscia dla pieszych to dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 26.10.04, 07:16 Nieszczęścia chodzą parami. To już drugi w krótkim czasie (niestety) wypadek na przejściu dla pieszych. Na szczęscie tym razem odbyło się bez ofiar śmiertelnych. Czas już najwyższy aby zmienić system szkolenia kierowców. Egzaminy dotyczą głównie manewrowania samochodem pod linijkę natomiast jeżdżenie i nauczenie myślenia przy jeżdżeniu jakoś są pomijane. Mamy tego skutki. Tragiczne niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.cdmpekao.com.pl 26.10.04, 08:15 > Czas już najwyższy aby zmienić system szkolenia kierowców. Nie system szkolenia, tylko system karania. Przestępstwa drogowe powinny być traktowane tak samo, jak każde inne przestępstwo, z nieznanych powodów tak nie jest. Czyli za zabójstwo z użyciem samochodu kara taka, jak za zabójstwo z użyciem pistoletu czy noża, za próbę zabójstwa (jak w przypadku tego opisywanego śmiecia) to samo, jest w KK odpowiedni artykuł. Z niewiadomych powodów bandyci drogowi są traktowani inaczej, ulgowo, a drogowy bandytyzm pospolity nie jest nazywany bandytyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: 83.2.1.* 26.10.04, 08:51 Po pierwsze - jak to nie wyhamowal? To ile tam zasuwal - 120? Dawno tamtedy nie jechalem ale chyba jest tam 50tka... Po drugie - na szczescie obylo sie bez ofiar i zagrozenia zycia nie ma, ale moze powinno byc w miescie wiecej kamer kontrolujacych ruch, albo fotoradarow. A moze specjalny policyjny telefon na ktory moznaby zglaszac piratow drogowych... Po czwarte - moze by tak (na nowo, bo w 1990 go wykreslono) wprowadzic przepis o przepadku mienia. Moze to by jakos podzialalo na kierowcow. Niedawno w TV slyszalem stwierdzenie ze budowanie bezpieczniejszych drog nie ma sensu poniewaz na coraz bezpieczniejszych drogach dalej sa wypadki - po prostu kierowcy przesuwaja sobie granice bezpieczenstwa coraz to dalej... Najbezpieczniej jezdziliby gdyby w kierownicy zamiast poduszki powietrznej umieszczony byl 10 calowy gwozdz... Poza tym ze bezpieczenstwo i szybkosc transportu samochodowego sa w scislej sprzecznosci... Na koniec, moze ktos powinien sie zainteresowac reklama Fotoblockera... Gulczas ze swoim kolezka zachwalaja to cudo uniemozliwiajace odczytanie numerow tablic na zdjeciach z fotoradarow i usiluja wmowic ze jest to calkiem legalne. Kazdy moze kupic i wukorzystac wedlug uznania. Podobnie jak z zakupem noza w sklepie - taaa, akurat. Jest tylko mala roznica miedzy nozem do masla i sprezynowcem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
autom0bilista Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 10:15 > Nie system szkolenia, tylko system karania. A nie sądzisz, że może jednka lepiej wyszkolić keirowców, zamiast karać niewyszkolonych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK [...] IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 26.10.04, 07:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz psy-cholog [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 07:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozymet warszawska goraczka IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.10.04, 08:23 bo jak sie ma szybka fure to mozna zapieprzac ile wlezie byleby do przodu - tak wlasnie jezdza kierowcy w warszawie - wszyscy bez wyjatku, jak stado lemingow. Piesi im tylko przeszkadzaja jezdzic. Swoja droga ciekawe czy ten facet ma dzieci, zone? Gdyby tatusia dziecko zapytalo : tatus dlaczego przejechales moja kolezanke ? to co , powiedzialby zgodnie z prawda? "Jechalem 80 km/h - spieszylem sie do domu zeby was zobaczyc" (!?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Nie tylko warszawska goraczka IP: *.pgi.waw.pl 26.10.04, 08:37 takie debile za kierownicą są wszędzie. W Szczecinie na ul. Mickiewicza czy Struga, w Bydgosxzczy na Grunwaldzkiej czy w Zamosciu na Tomaszowskiej takie wypadki są co tydzień. Debile sa wszędzie, a prawko pewno kupione, bo nawet największy ciemniak po kursie na prawo jazdy wie ze nie mozna wymijać pojazdu który stanął przed przejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Nissana Re: warszawska goraczka IP: *.chello.pl 26.10.04, 08:44 Nie wszystkich do jednego worka. Ja jeżdżę 27 lat - jako nastolatka zrobiłam prawo jazdy i wsiadłam do malucha. Od tego czasu jeździłam bardzo różnymi samochodami i w różnych warunkach. Jestem sprawcą 2 niewielkich stłuczek - bez ofiar w ludziach -w tym jednej ok 2 miesięcy po otrzymaniu prawa jazdy. Nigdy nie zapłaciłam mandatu za przekroczenie prędkości. Pewnie zdarzyło mi się popełnić to wykroczenie, ale nie prułam 100 w miejscu gdzie wolno 40. Moim zdaniem na pedał gazu naciskają szaleńcy - wielu po narkotykach. Z racji wykonywanego zawodu wiem ilu ludzi bierze "niewinne" środki poprawiające nastrój lub umożliwiające dłuuuuuuuuuuuuugą pracę. Zmienił się obraz narkomana - dziś nie jest to wyłącznie śmierdzący lump- nosiciel wirusa HIV. Wielu narkomanów to pachnący dobrą wodą kolońską ludzie "sukcesu" na wysokich stanowiskach, z a kierownicą szybkich samochodów i z wypchanymi portfelami. To oni są bezkarnymi sprawcami wielu nieszczęść. Brak alkoholu we krwi powoduje, że odpowiadają oni z innego paragrafu, wysoka pozycja społeczna + zawartość portfela czyni ich pewnymi zwycięstwa w procesie ( o ile wogóle do niego dojdzie). Odpowiedz Link Zgłoś
potomar Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 26.10.04, 08:45 "Mężczyznę zwolniono do domu. Nie postawiono mu jeszcze zarzutów. Za wypadek będzie odpowiadał z wolnej stopy." Czy ja dobrze zrozumiałem? Wypuścili go? To chyba jakieś kpiny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: 62.233.175.* 27.10.04, 07:47 > "Mężczyznę zwolniono do domu. Nie postawiono mu jeszcze zarzutów. Za wypadek > będzie odpowiadał z wolnej stopy." > > Czy ja dobrze zrozumiałem? Wypuścili go? To chyba jakieś kpiny! Dlaczego kpiny? Przeciez nikogo nie zabił, więc czemu ma siedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.marbak Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 11:02 > Dlaczego kpiny? Przeciez nikogo nie zabił, więc czemu ma siedzieć? Oj. oj kolego - oglądają BIgBradery to chcą igrzysk i krwi!!! ciekaw jestem jak by śpiewali jak by im np wybiegł ktoś na ulicę - wsadzić dla zasady i czekać pół roku - rok aż sprawa trafi na wokandę.. - dość mamy niesłusznych aresztowań tych co niepotrzeba - ale co to ich obchodzi- oni chcą krwi!! Odpowiedz Link Zgłoś
potomar Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 11:23 Dlaczego kpiny? Przeciez nikogo nie zabił, więc czemu ma siedzieć? Zatem poczekajmy, aż zabije. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.marbak Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 11:30 potomar napisał: > Dlaczego kpiny? Przeciez nikogo nie zabił, więc czemu ma siedzieć? > > Zatem poczekajmy, aż zabije. Czy naprawdę uważasz że ten człowiek robił to z premedytacją?? - jak tak to by nie hamował... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.siennicki Renault? Samo jechalo? 26.10.04, 08:46 Kolejny raz widze w GW taki naglowek... Renault Megane potracilo... Polonez rozjechal... Ciezarowka sie przewrocila... Samochod wypadl z drogi... Przeciez to bzdura. Straszna bzdura. Jedyny samodzielnie jezdzacy samochod o jakim wiem, to auto z filmu z Davidem Haselhofem (czy jak mu tam) - Knight Rider. A w Polsce to takie "cuda" nie jezdza. W kazdym samochodzie jest kierowca. To on przeciez odpowiada za to, co auto wyprawia. To przeciez nie Renault rozjechalo te Bogu ducha winne dzieci, tylko jakis skonczony idiota, ktory nie potrafil dostosowac swoich umiejetnosci do tego, co dzialo sie na drodze. Nie rozumiem, dlaczego tytuly sugeruja, ze to samochody, a nie kierowcy decyduja o wydarzeniach na drodze... A moze to taki stary-nowy, nieobliczalny samochod sprowadzony z UE, ktory jest zupelnie nieobliczalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Re: Renault? Samo jechalo? IP: 64.28.22.* 26.10.04, 15:09 Nie czytalem wszystkich postow tym razem ale oczywiscie ma Pan racje.W relacji z poprzedniego wypadku(na Stolecznej) uzywa sie sformulowania Ford staranowal.Ale chodzi mi o to,ze poziom relacji z takimi tytulami doskonale pasuje do poziomu dyskusji forumowiczow ,ktorzy gremialnie opowiadaja sie za jazda szybka ,bezwzgledna i generalnie sa zwolennikami tezy,ze ofiary musza byc.Tymczasem Polska jest jednym z najbardziej bandyckich krajow swiata jesli chodzi o ruch drogowy (i nie tylko) i tak ma jeszcze byc do chyba 2016 kiedy to Polacy czesciowo rowniez w ramach selekcji naturalnej naucza sie kultury ruchu drogowego.Ale soposob relacjonowania wypadkow drogowych ma moim zdaniem ogromny wplyw na poziom tej kultury,czego niestety wydaja sie nierozumiec rowniez w Gazecie Wybiorczej.Ale czego sie tu spodziewac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bald Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: 217.153.60.* 26.10.04, 08:49 pewnie znowu jakiś wsioch, który odbiera pracę warszawiakom w służbowym samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 26.10.04, 08:55 Ja się już nie zatrzymuje przy przejściach dla pieszych (jeżeli staję jako pierwsza) bo na 99 z 100 samochodów przegrzeje koło mnie 100 a ja nie chcę mieć pieszych na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.devs.futuro.pl 26.10.04, 09:00 codziennie jestem swiadkiem wymuszen na przejsciach dla pieszych, brawo polscy kierowcy tak trzymac!!!! pozabijajcie wszystkich pieszych a juz nie beda wam przeszkadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP gdzie jest policja??? IP: 217.153.134.* 26.10.04, 09:03 Jak myślicie, czy policja na prawdę musi stać ciągle na Treasie Siekierkowskiej, gdzie elegancki hajłej, a idioci wprowadzili ograniczenie do 70 km/h????? Mozę nasi dzielni policjanci powinni pilnować raczej miejsc niebezpiecznych???? Na Siekierkowskiej nikomu nie są potrzebni. Tu nie ma przejść dla pieszych ani skrzyżowań!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: gdzie jest policja??? IP: *.aster.pl 26.10.04, 09:17 Ten wypadek to tylko wina stylu jazy ktory obowiazuje w warszawie. Jak iles lat temu przeprowadzilem sie do warszawy to bylem w szoku jak nagminnie sa lamane przepisy ruchu drogowego. Taka sytuacja jak tutaj zdarzyla mi sie dziesiatki razy. to samo z jazda na pomaranczowym i czerwonym swietle przez skrzyzowanie. Przy takiej mentalnosci warszawiakow zadne super przejscia nie pomoga. Ja jezdze zgodnie z przepisami i mam gdzies ze trabia na mnie jak przepuszczam pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlopaci Re: gdzie jest policja??? IP: *.gazeta.pl 26.10.04, 09:31 > Ten wypadek to tylko wina stylu jazy ktory obowiazuje w warszawie. Jak iles > lat temu przeprowadzilem sie do warszawy to bylem w szoku jak nagminnie sa > lamane przepisy ruchu drogowego Tylko w Warszawie nie tak nie szanuje się przepisów, bo tylko w Warszawie panuje, takie niechlujstwo w oznakowaniu dróg. Nawet w czasie egzaminu na prawo jazdy kandydaci łamią przepisy, ignorując kretyńskie oznakowanie na Odlewniczej (znak nakazujący zatrzymanie się przed przejazdem kolejowym, a tor jest od lat zalany asfaltem). Nie bez znaczenia dla ignorowania przepisów przez warszawiaków jest 40km/h na trasie Toruńskiej, 50km/h w Przekręcie, 70km/h na trasie Siekierkowskiej. Skutkiem takiego oznakowania nie jest poprawa bezpieczeństwa jak się urzędnikom wydaje, tylko takie wypadki jak dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: gdzie jest policja??? 26.10.04, 10:00 Wlasnie. Znaki swoje, zycie swoje - gorsza sprawa jak ktos traci zycie, przez kierowce, ktory popadl w calkowita znieczulice znakowa. 50 km/h na Ostrobramskiej i 50 km/h na Jasnej. Jaka jest roznica pomiedzy lamaniem przepisow "w stadzie" na Ostrobramskiej jadac 80 km/h, a jazda indywidualisty na Jasnej z taka sama predkoscia? Dla prawa nie ma zadnej, a zloty tron temu, ktory rozroznia lamania predkosci. Jedno jest pewne, na Ostrobramskiej latwiej byc ukaranym mandatem za te 30 km/h niz kogos zabic, na Jasnej latwiej kogos zabic, niz zostac ukaranym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: gdzie jest policja??? IP: 83.2.1.* 26.10.04, 10:24 > Ja jezdze > zgodnie z przepisami i mam gdzies ze trabia na mnie jak przepuszczam pieszego. I tak trzymaj. Koles za Toba bedzie trabil, a Ty na cos albo kogos wpadniesz... I bedzie Twoja wina i biedny pieszy, a on sobie pojedzie... Slyszalem o gosciu ktory podobno wysiadl (musial miec facet nerwy stalowe i twarz kamienna) i zaczal trabiacego delikwenta pytac czy cos sie stalo, bo skoro tamten trabi to widac chcial go ostrzec ze cos mu sie z autem dzieje itp itd i tak z 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 10:26 Warszawiacy nie potrafią jeżdzić normalnie!! wiedzą że ograniczenie prędkości do 50km/h to jadący za nim samochód wyprzedza i pokazuję środkowy palec i stuka zię w głowę! Odpowiedz Link Zgłoś
donkej BO DROGÓWKA ŁAPIE PIESZYCH I BABCIE 26.10.04, 11:11 - wiem, bo widziałam nieraz tak łatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: BO DROGÓWKA ŁAPIE PIESZYCH I BABCIE IP: *.ibles.waw.pl 26.10.04, 11:24 Dokładnie, Rzadko mi się zdarzało przechodzić poza przejsciami dla pieszych przez jezdnię, ale dwukrotnie miałem pecha, bo nadziałem się na surowych panów z policji, którzy natychmiast zareagowali i ukarali mnie mandatem. W porządku, ale zupełnie nie zrozumiałem zachowania policjanta w radiowozie, który był swiadkiem analogicznej sytuacji jak opisana w artykule, tylko, że mnie się udało uskoczyć w ostatniej chwili na krawężnik przed ostro hamującą też jakąś tam renówką (pewnie służbową). Pan policjant pokręcił karcąco głową tak , jakbym to ja był winien zaistniałej sytuacji, a ja byłem w szoku, że oto na oczach władzy omal nie rozjechany na przejściu dla pieszych nie uzyskałem nawet moralnego wsparcia. Swoją drogą to klasyczny układ na przejściu dla pieszych: zatrzymujący się samochód i pieszy wystawiony na odstrzał samochodu jadącego następnym pasem, który nie ma respektu dla przepisów, a w tym przypadku życia bezbronnego człowieka. Taki kierowca jest już potencjalnym mordercą, więc głosuję za karaniem tak jak za usiłowanie zabójstwa właśnie. Tylko żeby jeszcze policji chciało się chronić słabszych i ścigać silniejszych, a to już całkiem inna historia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kocham.rysia ostro 26.10.04, 11:47 Taki kierowca jest już potencjalnym mordercą, więc > głosuję za karaniem tak jak za usiłowanie zabójstwa właśnie. właśnie tak powinno być to samo się ma z jazdą po pijaku wie że nie wolno ale pije to jakby ma odbezpieczoną broń i łazi po ulicy czy to nie to samo? na kogo wypadnie na tego bęc raz, dwa tzy dziś pecha masz ty... bum bum... w niektórych cywilizowanych krajach pieszy, rowerzysta to święte krowy i basta dlaczego? z prostej fizyki to wynika wtedy każdy król szos musiałby chce czy nie chce myśleć i uważać na drodze - CAŁY CZAS a nie tak jak teraz włącza jedną szarą komórkę od wielkiego dzwonu nie jestem za jazdą 30km/h ale za stworzeniem przepisów przestrzegalnych a następnie za brutalnym wręcz egzekwowaniem ich mandaty od 500PLN w górę, zajęcie samochodu, zabranie dożywotnie prawa jazdy, itp itd. pół roku i byłby spokój jak nie można dotrzeć do przez uszy i oczy to trzeba przez du.pę niech boli i to bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: ostro IP: 83.2.1.* 26.10.04, 13:32 > nie jestem za jazdą 30km/h ale za stworzeniem przepisów przestrzegalnych > a następnie za brutalnym wręcz egzekwowaniem ich > mandaty od 500PLN w górę, zajęcie samochodu, zabranie dożywotnie prawa jazdy, > itp itd. Ja tez jestem za tego typu srodkami ale od razu podniosa sie glosy ze jak mozna wpakowac manadat 500zl gosciowi co zarabia 1200 na miesiac, jak mozna zajac auto (przeciez moze byc firmowe). W porzadku jak juz mamy robic segregacje to moze wedlug przekroczenia np. szybkosci i to wykladniczo. Moze gdyby jedna z druga firmy stracily po kilka aut zaczelyby sie zastanawiac komu je daja.... > jak nie można dotrzeć do przez uszy i oczy to trzeba przez du.pę > niech boli > i to bardzo Niestety to prawda. Przynajmniej ja nie widze innej metody. Ile mozna mowic, pokazywac programy w TV. I co? I nic. Zupelnie. Tylko ktos musi podjac decyzje o wystruganiu odpowiednio solidnego kija i jego przykladnym stosowaniu. Gdyby sie tylko zdarzyl przypadek zajecia auta za nadmierna szybkosc... Najlepiej takiego powyzej 100 tys... Zawsze winne sa drogi. Ze marne, zle zaprojektowane i oznaczone. Nigdy nie pojawilo sie stwierdzenie ze wina za spowodowanie wypadku lezy tylko i wylacznie po stronie kierowcy, jego braku wyobrazni, niedostosowaniu stylu jazdy do warunkow na drodze czy po prostu lamaniu przepisow i to w wiekszosci o dozwolonej szybkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.marbak widzę tu samych "kierowców" z wieloletnim 27.10.04, 10:54 doświadczeniem a do tego .. myślę że trzeba mieć trochę widzy o tym o czym się pisze :-) Proponujecie jakieś kary i podejścia dla mnie niezrozumiałe - trochę umiaru - za zabójstwo z premedytacją - można dostać 10 lat a za błąd tragiczny w skutkach ile ? skoro za potącenie 5-lat?? za co się mścicie że brak wam własnych samochodów czy za to że wasze są za "wolne?" i jeździcie nimi w niedzielę? skoro kogoś chce się karać to wg stopnia zagrożenia i skutków czynu - oraz w zależności czy ktoś działe z premedytacją czy nie! Odpowiedz Link Zgłoś
kocham.rysia ...a ja widzę wróżkę ze szklaną kulą 27.10.04, 11:45 mr.marbak napisał: > doświadczeniem a do tego .. > myślę że trzeba mieć trochę widzy o tym o czym się pisze :-) to jest mój "ulubiony" rodzaj odpowiedzi nic o mnie nie wiesz, ile mam lat, jakie doświadczenia itp a już wiesz że ze mnie jest "kierowca" i że się "mszczę" :):) cieszę się właśnie takie uwagi mi bardzo pasują > Proponujecie jakieś kary i podejścia dla mnie niezrozumiałe - trochę umiaru - > za zabójstwo z premedytacją - można dostać 10 lat a za błąd tragiczny w > skutkach ile ? skoro za potącenie 5-lat?? tutaj się odbywa rozmowa nt. jazdy samochodem o morderstwach z premedytacją nic nie było to jest odrębna sprawa nie moja wina że przepisy są kretyńskie ja chciałbym tylko żeby były NORMALNE (lub zbliżone do tego) i żeby je KTOŚ respektował > za co się mścicie że brak wam własnych samochodów czy za to że wasze są > za "wolne?" i jeździcie nimi w niedzielę? hmm... czy jest tu co komentować :) dla ciebie normalność jest postrzegana w kategoriach mszczenia się :) ciekawe, ciekawe :) fajnie, że nie mam samochodu (a prawo kupiłem sobie na bazarze, nie przejechałem więcej niż 100m itp itd) :):):):) fajnie mieć taką szklaną kulę :):):) masz rację hulajnoga na baterię to mój ulubiony środek lokomocji :):) mknę nią 15km/h z górki ... bosze, ludzie to boli ... :):) > skoro kogoś chce się karać to wg stopnia zagrożenia i skutków czynu - oraz w > zależności czy ktoś działe z premedytacją czy nie! ja napisałem coś takiego co dla mnie jest ewidentne n a p r z y k ł a d (dużymi literami może?) zakaz picia jest? piłeś, złamałeś przepis, czeka cię kara (powinna być na tyle surowa, żeby drugi raz tego nie zrobił) jest przepis, łamiesz go, itd itd co tu kombinować? i na koniec podkreślam rozmawiamy nt. jazdy samochodem po ulicach a nie o MORDERCACH z PREMEDYTACJĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.de.ibm.com 26.10.04, 12:56 Trzeba było zwołać okolicznych i spuścić łomot kierowcy megane'a to by zapamiętał do końca zycia a tak zapłaci 100 PLN 5 pkt. karnych i będzie jeździł dalej. A dziewczyny ??? za kilka dni nikt się nimi nie zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.de.ibm.com 26.10.04, 13:00 Trzeba było zwołać okolicznych i spuścić łomot kierowcy megane'a to by zapamiętał do końca zycia a tak zapłaci 100 PLN 5 pkt. karnych (brak ofiar śmiertelnych ) i będzie jeździł dalej. A dziewczyny ??? za kilka dni nikt się nimi nie zainteresuje. W Niemczech jest obowiązek ( przestrzegany także przez Policję ), pieszy chce przejść to auto ma absolutny obowiązek zatrzymać się, a u nas ... a może się uda przejechać..., głupek stanął aby przepuścić frajerów. Policja Sciga za prędkość, A PRZYJRZAŁA BY SIĘ ŁAMIĄCYM TAKŻE INNE PRZEPISY Odpowiedz Link Zgłoś
autom0bilista Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 10:19 > W Niemczech jest obowiązek ( przestrzegany także przez Policję ), pieszy chce > przejść to auto ma absolutny obowiązek zatrzymać się, a u nas ... A u nas też jest taki obowiązek :))) > Policja Sciga za prędkość, A PRZYJRZAŁA BY SIĘ ŁAMIĄCYM TAKŻE INNE PRZEPISY To prawda. Zwłaszcza powinna karać za wymuszanie pierwszeństwa. Skutki tego mieliśmy ostatnio na Stołecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barka Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:08 Tak się składa że jestem kierowcą jeżdżącym zgodnie z przepisami ograniczającym prędkość na drodze i to głównie dlatego, że ogranicza mnie mój pojazd . Jeżdżę i mam cholernego stracha że spowoduję wypadek bo jestem zawalidrogą w miejscu gdzie wszyscy inni pędzą z prędkością nieosiągalną dla mojego pojazdu 126p. Tak w zasadzie w Warszawie nie da jeździć się zgodnie z obowiązującym ograniczeniami bo strach żeby samemu nie stać się ofiarą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przechodzień Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.crowley.pl 26.10.04, 14:52 Kolejny gnój bez wyobraźni... Odebrać mu prawojazdy dożywotnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADI Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 20:08 Te dziewczyny to moje koleżnaki i powiem że tego Roberta C. trzeba zamknąc bo może zaszkodzić jeszcze komus innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 26.10.04, 21:53 Czy ja sie myle: w Krakowie, Katowicach, Wroclawiu kierowcy znacznie czesciej zatrzymuja sie na pasach, gdy widza czekajacych ludzi. A co dopiero "na zachodzie". W Warszawie zdarza mi sie, ze zatrzymawszy sie, ryzykujac wlasne zdrowie i zycie (patrz opis u gory), slysze nie tylko "titanie" z tylu, ale widze takze mocne poirytowanie i czasami nawet "ptoka" - wlasnie ze strony....(potencjalnych) przechodniow ! He, he, ta dzika, smutna, chora Warszawa. Ojejejejejej. To prawda, ze w Paryzu tez przechodniom potrafia przejechac na zebrach po butach. Ale tam to mimo wszystko ma jakas logike, system, a czasami nawet pewien styl...... No powiedzcie (prosze tylko ci, ktorzy maja porownanie i sie znaja) - czy ja sie myle ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:46 Mam nadzieje ze zgnije w wiezieniu, k... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barka Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:23 Podobna sytuacja. W kierunku przeciwnym do mojego pełznie powoli z prędkością ok 40- 30 km/godz sznur pojazdów. Mój kierunek jazdy pusty, sama jestem na swojej jezdni jadę zgodnie z przepisami 50/godz. Nagle spomiędzy samochodów bardzo dziarskim krokiem po pasach przechodzi kobieta. Hamulce, taniec po jezdni!! Ufff... zatrzymałam się w porę. Jakiś kierowca z kawalkady zatrzymał się, a durna baba bezmyślnie przechodząć nawet nie zwolniła kroku. Problem wyniknął stąd,że ja jadąc z naprzeciwka, mając zasłonięte pole widzenia przez poprzedzające samochody, nie byłam w stanie zaobserwować manewru zatrzymania i przechodzenia. Bezpieczna prędkość pomaga, ale jeszcze i Bóg musi czuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik To są skutki nadmiaru uprzejmości Kamazowca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 23:50 Gdy ok 30 lat temu uczestniczyłem w kursie na prawo jazdy (z powodzeniem) mój pan instruktor opowiedział nam o bardzo podobnym wypadku, tyle że zakończonym tragicznie. Zuk zatrzymał się przed przejściem, pewnie w miarę nagle, bo chciał sobie popatrzeć na dwie młode, ładne ?, dziewczyny. Zaprosił je w ten sposób do przechodzenia. A one na sąsiednim pasie wpadły pod koła takiego, który nie zdążył się zatrzymać, bo zza Zuka nawet nie widział, że ktoś czeka by przejść. Tu mogło być podobnie. Rozbawione, szczęśliwe swym sukcesem dziewczynki, weszły na pasy pewne swego. I słusznie, ale wychodząc zza tak wielkiego samochodu jakim jest Kamaz powinny były zwrócić uwagę czy po sąsiednim pasie nic nie jedzie. I jeszcze jedno. Facet je potrącił. Nie zachował ostrożności to pewne. Jest winny. Ale chyba nie pędził tak bardzo szybko jak to malujecie w swoich postach skoro uderzenie ponad 1 tonowego samochodu ich nie pozabijało. Mój syn zderzył się w czasie meczu z przeciwnikiem, upadli razem na rękę i doszło do złamania z przemieszczeniem.Łączna masa 130 kg. Prędkość ok 15-20 km/h. Czyli, że kierowca megane zdążył prawie wyhamować. Zabrakło niewiele. Może 0,5 m do zatrzymania. Czy przypadkiem młody kierowca Kamaza (kierowcy Kamazów są zawsze młodzi, bo to najgorsze samochody i bardziej doświadczeni nie chcieli na nich jeździć, przestrzegał mnie na praktyce studenckiej w transbudzie kierownik bazy) nie przyczynił się do wypadku. Gdy się zatrzymał mógł spojrzeć w boczne lusterko czy po jego lewej nie ma jakiegoś szaleńca, który nie postąpi zgodnie z przepisami i narazi na szwank życie przepuszczanych osób. Czasami lepiej jak nas taki wielgachny pojazd nie przepuści, bo my nie wiemy co jest za nim. Zanim potępicie na wieki kierowcę Megane pomyślcie czym jeszcze poza szybkością spowodowany mógł być wypadek. Uprzedzam, nie jestem znajomym sprawcy, nie miałem takiego, ani podobnego wypadku tylko usiłuję ustalić prawdę. Bardzo dużo jeżdżę i samochodem i na rowerze po Warszawie i dobrze wiem jak dziwne sytuacje się zdarzają, w których wina nie zawsze całkowicie leży po jednej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: To są skutki nadmiaru uprzejmości Kamazowca ? IP: *.bakernet.com.pl 27.10.04, 10:53 Chyba śnię - facet złamał przepisy, spowodował wypadek (dobrze, że nie śmiertelny) - a tu są głosy typu - to wina tego, który się zgodnie z przepisami zatrzymał ???? Mam wrażenie, że czasami zamiast fotoradaru to naleząłoby instalować wyrzutnię rakiet - może by pomogło... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.marbak Re: To są skutki nadmiaru uprzejmości Kamazowca ? 27.10.04, 11:28 pomyśl i przeczytaj dokładnie.. skad wiesz czy kirowca KAmaza nie miał zamiaru sręcania w prawo? i czy nie miał pry okazji włączonego kierunkowskazu?? - a jadącemu "maganem" mogło się wydawac że Kamaz skręca ale z innych względów ns coś czeka - a jak zauważył pieszych to było już za późno... Zreszta z rysunku wynika że niewiele zabrakło kierowcy do szczęścia uniknięcia wypadku. Zwóć uwagę że nikt nie kwestionuje jego winy a jadynie podważa bezwzględne osądy przez osoby które wypowiadają się a nic nie wiedzą dokładnie o okolicznościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: To są skutki nadmiaru uprzejmości Kamazowca ? IP: *.polkomtel.com.pl 27.10.04, 12:33 zapominasz o bezwzględnym ZAKAZIE wyprzedzania przed przejściem dla pieszych...i nie ma żadnego znaczenia, czy kamaz zatrzymał się chcąc skręcić w lewo, czy aby ustąpić pierwszeństwa pieszym na przejsciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw IP: *.atm.com.pl 27.10.04, 13:04 Artykuł wyzej jest opisany wynik konkursu na zabudowę ronda Marszałkowskiej i Alei Jerozolimskich. Z takim wynikiem: "- To niedopuszczalne, żeby ulice rozcinały centrum miasta jak kaniony - mówił Borowski. - Piesi nie mogą być zmuszani do przemykania się na drugą stronę ulicy tunelami. Muszą powrócić przejścia dla pieszych na powierzchni. Trudno, Marszałkowską i Al. Jerozolimskimi będzie się jechało wolniej - stwierdził. Pocieszał, że korki znikną, gdy w mieście powstaną obwodnice oraz "system twórczego kierowania ruchem". Wiecej takich baranów od rozwiazań komunikacyjnych, a w warszawie trzeba bedzie dobudować szpital dla potracanych na pasach. moze jeszcze zamurować istniejace przejscia podziemne ... to bedzie osiagniecie ekipy Kaczyńskiego - nobel w dziedzinie rozwiazań komunikacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
autom0bilista Re: Renault megane potrąciło na przejściu trzy dw 27.10.04, 13:12 A może by tak jedną i tą samą nitkę jezdni przeznaczyć dla samochodów, pieszych, rowerzystów i położyć na tym wszystkim tory tramwajowe? To dopiero byłby przełom! :D Odpowiedz Link Zgłoś