Gość: Kumachache IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 08:57 Z japońśkiego na polśki tłumacie: Komagane - stara pomięta torba [pomien-ta tor-ba] Tłumacze bo kumam czacze. Kurciak pieńć śmak na łotro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek pndzel - dlaczego nie podpiszesz swoim nickiem ? IP: *.u.mcnet.pl 24.11.04, 09:05 co na to koledzy z redakcji ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śuśi Telas pśepiś na śuśi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 09:12 Telas pśepiś na śuśi Jacóś się ochlał alpagi I go śuśi Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Słownik polsko-japoński 24.11.04, 10:05 Mam w domu słownik polsko-japoński. Dziwna i śmieszna sprawa z tym słownikiem. Dziesięć lat temu kolega koniecznie chciał mi coś kupić na prezent i ciągle mnie pytał, co bym chciała. A tak naprawdę, to ja nic nie chciałam ... od niego :) Powiedziałam mu od niechcenia: słownik polsko-japoński ... no i mam, czego chciałam. A teraz pierwsza lekcja języka japońskiego, do której bardzo potrzebne są następujące słowa: kłótnia - kenka pierwsza miłość - hatsukoi pędzel - fude wódka - uokka chce mi się pić - nomital dziewczyna - onna-no ko leżeć w łóżku - beddo-ni nero uśmiech - hohoemi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Słownik polsko-japoński 24.11.04, 12:46 Zaskakujesz mnie coraz bardziej... ten dobór słów... ehmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Moshimoshi! 24.11.04, 18:44 W chłodne, jesienne wieczory (przypominam, że jest jesień!) możemy uczyć się japońskiego. Oto kolejna porcja słówek: zima - fuyu futro - kegawa kochany - aisuru pierścionek - yubiwa pierś - mune pieniądze - okane ślub - kekkonshiki rozwód - rikon inteligencja - chisei proszę pana! - moshimoshi! Boże Narodzenie - kurisumasu Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Moshimoshi! 24.11.04, 19:31 góra - yama :) Pan (oficjalny sponsor) - danna Shamisei - instrument muzyczny, na którym gejsze wyśpiewują swoje rzewne pieśni o miłości Geisha - dama do towarzystwa (nie mylić z kurtyzaną, te, piękne przepaski mają wiązane z przodu!). Mata yo! - do zobaczenia Matte yo! - czekaj Ma... deyo! - dobrze, chodźmy! mizuage - (jeżeli dobrze pamiętam) propozycja oddania dziewictwa składana przez Japonki. --- Śladami kota Filemona tup... tup... tup... Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Moshimoshi! 24.11.04, 19:54 To ja też:) seppuku /termin medyczny z zakresu chirurgii/ harakiri /termin medyczny z zakresu chirurgii/ san - pan więcej nie pamietam, bo serial był dawno :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Moshimoshi! Kisu, kisu! 24.11.04, 20:13 Kot - neko mleko - miruku ślad - ato wąsy - kuchihige ogon - oppo całus - kisu Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Moshimoshi! Kisu, kisu! 24.11.04, 21:11 Ten dobór słów jak widzę ma jednak związek z osobą dla której go dokonujesz... To co to u mnie znaczyło: futro, pierścionek, pieniądze, ślub i rozwód? W takiej właśnie kolejności... Że o doborze z przedpoprzedniego postu nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Taiyo-no yo-ni akiraka-da - jasne jak ... 25.11.04, 08:02 przyjaźń - yujo wierny - seijitsu-na pisać - kaku list - tegami cieszyć się - yorokobasu spacer - sampo jasne jak słońce - taiyo-no yo-ni akiraka-da Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Moshimoshi! Kisu, kisu! 25.11.04, 02:46 --- Attoe neko Filemon kisu... kisu... kisu...? Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Japoński (nihon-no) jest prosty ... 25.11.04, 08:12 Japoński nie jest trudnym językiem. Przekonajcie się sami: anna - taki buta - świnia gin - srebro hau -pełzać i - żołądek jama - przeszkoda kasa - parasol kita - północ mama - tak jak mata - znów me - oko mi - ciało motto - jeszcze mu - nic on - łaskawość oto - dźwięk pan - chleb samo - naprawdę sen - tysiąc tabun - chyba taka - sokół taki - wodospad tani - dolina tango - słowo ten - niebo to - drzwi O-namae-wa p_ndzelek? Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Shuppatsu-do jumbi-o suru - gotuj się do drogi! 25.11.04, 08:23 Zapomniałam Wam napisać ważnych słów. Gdybyście kiedyś wybierali się do naszych żółtych przyjaciół, to: Japonia - nippon, nihon Polska - porando Warszawa - warushawa na zdrowie! - kampai! Wesołych Świąt! - kurisumasu! daj mi spokój! - oyoshi-nasai! życie jest piękne - jinsei-wa utsukushii! Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Shuppatsu-do jumbi-o suru - gotuj się do drog 25.11.04, 21:00 > całus - kisu To bardzo rzadko używane słowo w Japonii. Japończycy z reguły się nie całują. Uważają to za bardzo wyuzdane i nieprzyzwoite. --- Śladami kota Filemona tup... tup... tup... Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Kisu, kisu, a przedtem tiramisu 25.11.04, 21:16 Na tym forum nie ma na szczęście tak dziwnie myślących Japończyków. Mam nadzieję, że Ty nie jesteś przesiąknięty takim stwierdzeniem, że to nieprzyzwoite. To wprost nieprzyzwoicie tak myśleć jak Japończycy :) przyzwoity - hazukashikaranu stosunek płciowy - seiteki kankei stosunek osobisty - ningen-kankei moralność - rinri mądrość - kashikosa wino - budoshu świeca - rosoku Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Tiramisu a potem na dojo spalić kalorie 25.11.04, 22:05 dojo - sala ćwiczeń tatami - mata katana - miecz japoński kokyu - oddech kokyu dosa - ćwiczenia oddechu tenkan - ruch obrotowy irimi - "wejście" katate tori ryote mochi - chwytanie dwoma rękami ręki przeciwnika (atak) mokuso - medytować, podążać za czymś oczami Banzai- hurra! Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Kill Bill 26.11.04, 09:25 Widzę Seb, że Ty byłeś pomocnikiem reżysera przy nagrywaniu Kill Billa. Czy mam obchodzić Starówkę z daleka? :) restauracja - resutoran kawiarnia - kissaten bar - keishokudo jeść - kuu pić - nomu razem - tomo-ni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek pndzel jest etatowym pracownikiem gazety IP: *.u.mcnet.pl 26.11.04, 13:27 kryminalna dzialalnosc tego typka obciaza gazete gazeta usuwa watki w tej sprawie - popierajac prymitywnego oszczerce Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia P_ndzelek ma ... 26.11.04, 19:24 ... kilka stanowisk tu i tam, o których nam, zwykłym śmiertelnikom, się nie śniło. I niech je ma. Przynajmniej wiem, że takie stanowiska dostają wybitni, a nie takie tam szare myszki jak ja :) Nie zazdrośćmy p_ndzel- kowi tych stołków, na których zarabia grubą kasę. Jak będziemy w potrze- bie, to się z nami podzieli, prawda p_ndzelku? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Słownik wyrazów potrzebnych 26.11.04, 19:38 kaczka - ahiru pieróg - dango majtki - zurosu stanik - buraja hau-hau - wan-wan mysz - nezumi teściowa - gibo Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Re: Słownik wyrazów potrzebnych cd. 26.11.04, 19:47 telefon - denwa nocnik - benki kalesony - suteteko róża - bara dwie róże - bara-bara emeryt - taisho-kusha dureń - baka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Słownik wyrazów potrzebnych cd. IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.11.04, 19:57 dandys - oshare guzik - botan księgowy - kaikei(-gakari) sos sojowy - (o-)shoyu szósty raz - rokudo-me listonosz - yubin-ya (san) Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Porando imada horobizu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.04, 20:15 Kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje: hayaoki-wa sammon-no toku Zostałam sama jak palec: hitori-botchi-ni natta Zmarznąć na kość: gachigachi-ni koru Jeszcze Polska nie zginęła: porando imada horobizu Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Pdźanga Gosiu... 27.11.04, 02:49 Pdźanga Gosiu, oczywiście nie Gosiu! Tak zagaiłem iżby zostać zauważonym. Stołków nie mam, do nich nie aspiruję albowiem to co stworzyłem jest dla mnie zadowalające (po japońsku: zado-wala-jonce). Pomówienie mnie o stołki jest pomówieniem mnie o stołki (mam to po japońsku powiedzieć?)! Pozostając z wyrazami... Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Haikei Pędzelku ... 27.11.04, 09:19 Ja o tych stołkach tylko tak dla wzbudzenia w przeciwnikach zazdrości. Mówiąc, że jesteś etatowym pracownikiem gazety, to muszą Ci tego sta- nowiska bardzo, ale to bardzo zazdrościć :))) Ale czy jest czego? Każdy robi to co lubi. Jak chcą pracować w gazecie, to niech się do niej zgłoszą! stołek - koisu etat - teishoku pracownik - shokuin gazeta - shimbun zazdrość - yakimochi zadowolenie - manzoku pozdrowienie - aisatsu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia gozaimasu IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.11.04, 08:21 Go-kigen ikaga desu ka. Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Japonia to być bardzo piękny kraj, ale 27.11.04, 09:31 chyba Japończycy są niscy, a ja mam 170 cm wzrosu, więc każdy będzie sięgał mi pod pachę ... A tyle już się z Wami nauczyłam, że chciałabym odwiedzić ten piękny kraj podczas kwitnienia wiśni. wiśnia - sakuro owoc wiśni - sakurambo kraj - kuni raj - tengoku Czy mu już jesteśmy tą drugą Japonią, czy jeszcze nam trochę brakuje? Wiśni chyba nam brakuje ... Odpowiedz Link Zgłoś