26.11.04, 13:07
W temacie podniesienia standardu okien zostalismy poinformowani,
iz zamast 3-komorowych maja zostac zamontowane 5-komorowe.
Okna plastikowe i białe, jak zapisano w dokumentach.
Wiele osob chcialo zmiany okien na drewniane, albo zmiany koloru
za bialego na inny. Aby takiej zmiany dokonac, wymagana jest zgoda
wszystkich lokatorow! Pewna czesc osob jest przeciwna oknom drewnianym,
w zwiazku z czym zapewne mozemy sie aby zastanowic nad kolorem.
Z tego co pamietam to budynek na wizualizacji byl przedstawiany z okanmi
koloru brąz. Ale nie jestem pewien.
Obserwuj wątek
    • andrzejddd1 Re: Okna 26.11.04, 14:56
      w temacie okien tez bylbym za drewnianymi, to daje zupelnie inny standard niz
      plastik, ale skoro nie ma pelnej jednomyslnosci to raczej juz nie bedzie. Wazna
      kwestia wydaje sie byc rowniez uchylnosc okien i drzwi balkonowych. W moim
      obecnym mieszkaniu mam zamontowane okna plastikowe, z ktorych wybrane skrzydlo
      jest uchylne. Uchylnosci nie mam jednak przy drzwiach balkonowych a szkoda.
      Moze warto sprawdzic rowniez i ta kwestia w naszej inwestycji. czy uchylne beda
      tylko jedno skrzydlo okienne, czy drzwi balkonowe rowniez. Rozszczelnosc mysle
      ze jest juz standardem, ale tez warto sie upewnic, ze bedzie.

Kolor jest mi raczej obojetny, chociaz bardziej uniwersalny jest jednak bialy.

Andrzej
      • compiter Re: Okna 28.11.04, 20:25
        Jeśli rzeczywiście w projekcie są okna białe, to ciężko będzie to zmienić.

Jestem za drewnianymi. Dobrej jakości okna drewniane są szczelne i się nie
        wypaczają. Znane mi przypadki po 5 latach nie wymagają malowania. Choć z czasem
        na pewno trzeba je malować (za to plastiki wymienia się w całości - po 3 latach
        mam żółciejące okna).

Pozdrawiam,
        Piotr
        • mrus11 Re: Okna 30.11.04, 16:27
          Na wańkowicza instalowane są okna z profili Thyssena i osobiście uważam że jest
          to świetna informacja. Aktualnie profile markowych producentów jak VEKA czy
          Thyssen są bardzo dobrej jakości nie powinny sie przebarwiać jak i zmianiać
          swojej struktury przez conajmniej kilkanaście lat.

Okna drewniane mają jeden bardzo duży minus - czy ktoś sobie zadał pytanie jaką
          chemię trzeba w to drewno wpompować aby nie ulegało ono wypaczaniu? - olbrzymią
          ilość i to bardzo niezdrowej chemii, która siłą rzeczy będzie się wydostawać na
          zewnątrz.
          Z profilu plastikowego żadna chemia się nie wydostaje.

pozdrawiam, mrus
          • compiter Re: Okna 30.11.04, 18:12
            Jednym slowem okno musi byc dobrej jakosci, nie wazne, czy plastik, czy drewno?
            Moze racja. Czyli jesli biale, moze byc i plastik, byle dobry.

Co do imitacji drewna: Plastik w kolorze drewna to zwykle foliowany plastik. Ta
            folia za dobra nie jest. Wiec jesli faktura i kolor drewna, materialem winno
            byc drewno. Tylko czy to realne?

Jak pisalem - osobiscie mam w domu coraz mniej biale plastiki. Ale widuje okna
            wygladajace super wiele lat po instalacji.

Pozdrawiam,
            Piotr
          • kajduk Re: Okna 21.02.05, 08:15
            Witam !
            Wczoraj(20.02)byłem na budowie i widziałem wstawione okna na parterze od ul.
            Boh.Wsześnia. Potwierdzam, że tak jak na Wańkowicza są zainstalowane okna z
            profili Thyssena.
            Krzysiek
    • nikowinka Re: Okna 01.12.04, 12:57
      Obawiam sie, że w tym temacie nie ma równości zdań. Ja mam bardzo dobre okna
      plastikowe, które od kilku lat nie zmieniaja koloru. Mam nadzieję, że wobec
      rosnącej konkurencji na rynku, spóldzielnia nie wybierze jakiejś tandety.Trzeba
      pilnowac jakości! Dotyczy to nie tylko okien, ale generalnie wszystkiego.
    • kabaemba Re: Okna 03.12.04, 11:47
      hmm, ja tez chyba jestem za oknami plastikowymi. mam je w obecnym mieszkaniu
      juz 4 lata i jest OK. z drewnianymi mam kiepskie doswiadczenia, ale moze
      dlatego, ze jeszcze z lat 80-tych i 90-tych w budynku z wielkiej plyty.
      wlasnie przez te doswiadczenia nie jestem zbyt wymagajaca: jesli okna nie
      trzeba rozkrecac podczas mycia i nie trzeba uszczelniac gabka na zime, to juz
      jest bardzo dobrze ;-))
      pozdrawiam
      K.
      • andrzejddd1 Re: Okna 03.12.04, 12:04
        Kolezanko K.... drewniane okna z lat 80-ych a te obecnie oferowane na rynku to
        tak jak porownywanie 126p z VW, nie da sie:) Ale daje do myslenia komentarz
        wczesniejszy, ze te obecnie oferowane okna drewniane owa trwalosc i jakosc
        osiagaja czesciowo poprzez nafaszerowanie rozna chemia i ta chemia moze w jakis
        sposob oddzialywac pozniej na mieszkancow...

pozdrawiam A.
        • compiter Re: Okna 05.12.04, 17:03
          Ciekawy link:
          www.muratordom.pl/6775_3547.htm
          Kolejny:
          www.muratordom.pl/6775_1485.htm
          Wynika stąd, że okna drewniane niebiałe należy malować częściej.

Od budowlańców zazwyczaj słyszę - drewno się maluje (nowe dobre okna po 5
          latach nie powinny jeszcze wymagać malowania), za to plastiki z czasem wymagają
          wymiany, zwłaszcza że rozpiętości temperatur mamy baaardzo duże.

Pozdrawiam,
          Piotr
          • kkoziol Re: Okna 08.12.04, 14:47
            Bardzo ciekawe strony, dzieki
            W zasadzie wychodzi na to, ze jezeli okna plastikowe,
            to juz lepsze biale.
            • krzysia04 Re: Okna 17.03.05, 22:02
              dużo bardziej od koloru okien boli mnie ich wielkość. Te od strony BW są nie
              dość, że małe to jeszcze przegrodzone murkiem. Moim zdaniem jest to jeden z
              większych mankametów tego bloku. Dowiedziałam się że można sobie wymienić
              rozmiar okna - jeśli dostanie się odpowiednie pozwolenie, obawiem się jednak że
              dotyczy to jedynie starych bloków... czy była już na ten temat mowa tj za
              małych okien. Czy może uważacie, że są one OK i że nie będzie ciemno z tego
              powodu w naszych mieszkaniach?

sąsiadku
              • kajduk Re: Okna 18.03.05, 12:03
                Witam!
                Miałem te same obawy, gdyż z zewnątrz wygląda to dosyć nieciekawie. Natomiast
                byłem w środku budynku i od wewnątrz nie jest tragicznie. U mnie w każdym z
                pokoi z takimi oknami są ich dwa. Otwory okienne mają 60cm szerokości i są
                dosyć wysokie bo na 7 cegieł co daje chyba prawie 1,2 m. generalnie nie jest
                źle. Natomiast wątpię, żeby ktokolwiek zgodził się niekontrolowaną zmianę
                wielkości otworów okiennych w budynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka