Dodaj do ulubionych

Aleja Legionów

28.12.04, 10:55
Odpisując Roodemu102 w innym wątku spojrzałem na dane adresowe Bohdana
Pniewskiego w książce telefonicznej PAST 1938/39:

- 7 17 82 Pniewski Bohdan, pracow. archit., Al. Legion. 27

a powyżej jest taki wpis:
- 8 42 46 Pniewska Helena, m., Al. Legionów 27.

Czy ktoś może mnie oświecić, gdzie przed wojną była aleja Legionów ?? ?? ??

Bo nie ma jej ani w spisie ulic do planu z 1935, ani na "Planie Wielkiej
Warszawy z wymienieniem wszystkich ulic miasta" wydawnictwa HAWU 1938/39, ani
w spisie ulic niedawno wydanego reprintu planu magistrackiego z lipca 1939.

Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują na ten budynek
www.warszawa1939.pl/index.php?r1=frascati_pniewski.htm&r3=0 , ale z
drugiej strony zawsze na mapach widziałem w tym miejscu tylko i wyłącznie al.
Frascati, Al. Na Skarpie i Książęcą - żadnych Legionów...

Ot, ciekawostka...

Obserwuj wątek
    • baba67 Re: Aleja Legionów 29.12.04, 10:49
      Wedle planu z 39, projektowana dopiero Aleja Legionów zaczyna się od
      Madalińskiegi i biegnie na północ wchodząc na oś drogi budowlanej biegnącej
      przez osiedle eko i dochodzi do Wawelskiej przy obecnym stadionie skry.
      Czyli, jeżeli nie ma pomyłki to nr 27 leżałby po zachodniej stronie gdzieś na
      wysokości Narbutta - obecnie zapuszczony teren budowy.
      Nie mam pewności, ale być może Aleja Legionów częściowa pokrywa się z cudnej
      urody zabytkową aleją drzew, a jest to jedno z najładniejszych miejsc w
      Warszawie, biegnącą przez ogrody działkowe rakowiec.
      Z tego co czytam z planu 39, wszystkie nazwy ulic z okolic Frascati /właśc.
      Aleji Frascati/ są niezmienione.
      • ryszard.maczewski Re: Aleja Legionów 29.12.04, 20:31
        > Wedle planu z 39, projektowana dopiero Aleja Legionów zaczyna się od
        > Madalińskiego

Faktycznie - jest...
        Tylko że jak słusznie zauważyłaś ona jest projektowana !!
        Ulic projektowanych w książce telefonicznej jako oficjalnych adresów raczej się
        nie podaje. A że Pniewski mieszkał w budynku obecnego Muzeum Ziemi to jest
        pewne - to gdzie w takim razie tam była ta aleja Legionów ?? ?? ????????
        • baba67 Re: Aleja Legionów 30.12.04, 03:24
          Jak jeszcze raz patrzę na plan to teraz sobie myśle, że Al. Legionów mogła
          zaczynać się od Racławickiej a wtedy to ma już sens - wtedy nr 27 to byłby +-
          teren szpitala MSW. Niedaleko jest Pływacca - też na planie z 39, a domki
          przedwojenne.
          Komuniści z ogromną zaciekłością zatarli wszelkie ślady po Polu Mokotowskim,
          wystarczy spojrzeć na nazwy projektowanych ulic.
          Jak przez mgłę pamiętam ten teren po koniec lat 60. Dzikie chaszcze,
          gdzieniegdzie ruiny, dziwne przybytki np. strzelnica.
        • baba67 Re: Aleja Legionów 30.12.04, 03:30
          No chyba że, jeśli spojrzy się na zbieżność numerów tu 27 i tam 27 to po prostu
          Al. Na Skarpie - może to była jakaś alternatywna nazwa.
    • ryszard.maczewski Aleja Legionów = Al. Na Skarpie 30.12.04, 14:33
      Czytanie książki telefonicznej to faktycznie ciekawa lektura.
      Po wyszukaniu wszystkich właścicieli telefonów o adresach przy Al. Legionów
      okazało się, że przy tej ulicy telefony były tylko pod numerem 3, 17, 27, 65,
      67, 69, 71, 75 i 79.
      Pod numerem 27 mieszkał Bohdan Pniewski i Helena Pniewska (matka?, żona?,
      siostra ?), pod numerem 65 pan Hanna budował dom Weissa i Rosenweinów (a więc
      dzisiejszy adres Bartoszewicza 1a) a przy jednym mieszkańcu Al. Legionów 75
      jest dodatkowy adres (Konopczyńskiego 1).

Nie ma cudów - to musi być Aleja Na Skarpie - tylko dlaczego na żadnym planie
      nikt jej tak nie nazywa ?? ?? ??
      • fima Panie Ryszardzie - dwa sukcesy w krótkim czasie: 30.12.04, 15:35
        1. Obiecująca zagadka Alei Legionów, niekonwencjonalnie badana
        2. Doskonałe materiały o Cytadeli
        Jaki to powiew świeżego powietrza w tych naszych narzekaniach i kręceniu się
        wokół tych samych spraw i sprawek!
      • piniek Re: Aleja Legionów = Al. Na Skarpie 03.01.05, 21:55
        W książce pt. "Skarpa Warszawska" (TOnZ'93) znalazłem taki fragment:

"W latach trzydziestych rozparcelowano Frascati. W pobliżu Sejmu dawny pałac Branickich zostaje przebudowany na ambasadę francuską (arch. A. Gravier), z wykonaną przed nim fragmentarycznie Aleją na Skarpie.
        (...)
        W sąsiedztwie nowej zabudowy wzdłuż skarpy poczęto w latach trzydziestych realizować odcinki obwodnicy śródmiejskiej. Jej elementami pozostały Aleja na Skarpie i ulica Bartoszewicza na Sewerynowie".

W książce nie pada ani razu nazwa "Al. Legionów", ale być może była to robocza nazwa tej obwodnicy i tak też została wpisana do książki. Choć mimo wszystko dziwne to.

P.I.nie.K.
        • piniek Aleja Legionów = Al. Na Skarpie - potwierdzenie 03.01.05, 22:10
          Ha! Na mapie nr 9 w zestawie "Dawna Warszawa na planach 1856-1955" w miejscu Alei na Skarpie widnieje Aleja Legionów! Jest to mapa wydana przez Instytut Kartograficzny imienia E. Romera w 1939r. Komentarz na wkładce:

"Informacyjny plan miesta służący jego mieszkańcom, opracowany na podstawie popularnej przeglądowej edycji planu urzędowego, wydawanego pod koniec lat trzydziestych. Prezentowane wydanie planu przez Instytut Kartograficzny im. E. Romera oparte było na wcześniejszym wydaniu tego planu przez Dział Regulacji i Pomiarów Zarządu Miejskiego M. ST. Warszawy z roku 1935. (...)"

Czyli była to jednak oficjalna nazwa.

P.I.nie.K.
          • piniek Re: Aleja Legionów = Al. Na Skarpie - potwierdzeni 04.01.05, 11:46
            Fragment w/w mapy:

ping.neostrada.pl/Al_Legionow.jpg

P.I.nie.K.
            • ryszard.maczewski Re: Aleja Legionów = Al. Na Skarpie - potwierdzen 04.01.05, 12:16
              Stokrotne dzięki !! Czyli wspólnymi siłami udało się nie tylko postawić tezę
              ale i ją udowodnić !!

Mam jeszcze pytanie - a jak na tym planie jest nazwany fragment północny alei -
              czyli obecna Bartoszewicza? Czy cała Bartoszewicza = Al. Legionów ?
              • piniek Re: Aleja Legionów = Al. Na Skarpie - potwierdzen 04.01.05, 13:32
                > Mam jeszcze pytanie - a jak na tym planie jest nazwany fragment północny alei -
                >
                > czyli obecna Bartoszewicza? Czy cała Bartoszewicza = Al. Legionów ?

Ech. Trochę źle obciąłem mapkę - wrzuciłem poprawkę pod ten sam adres.
                W miejscu ul. Bartoszewicza nie ma nic. Al. Legionów dochodzi tylko do Al. 3-go
                Maja.

P.I.nie.K.
              • ryszard.maczewski Aleja Legionów = Al. Na Skarpie - ale dość krótko 06.01.05, 22:55
                Jako ciekawostkę pragnę dodać, że otrzymałem informację od właściciela książki
                telefonicznej PAST na rok później niż ta, od której wszystko się zaczęło i
                okazuje się, w według książki na rok 1938/39 Pniewski mieszkał przy Al.
                Legionów, ale już rok później w książce na rok 1939/40 przy Al. na Skarpie !!

Pewnie już wtedy przeniesiono Al. Legionów na Pole Mokotowskie.

• fima + Amsterdamska, Monachijska, Neapolitańska 04.01.05, 12:29
              spływające spod skarpy Muzeum...

piniek napisał:
              > Fragment w/w mapy:
              > ping.neostrada.pl/Al_Legionow.jpg
    • roody102 Re: Aleja Legionów 13.02.05, 02:13
      Znasz ten wykaz zmian?
      www.trasbus.com/histzmianyulic.htm
      O Al. Legionów też tam jest. Na skarpie nazywała się tak w latach 1935 - 40.
      • ryszard.maczewski Re: Aleja Legionów 14.02.05, 12:17
        roody102 napisał:

> Znasz ten wykaz zmian?
        > www.trasbus.com/histzmianyulic.htm
        > O Al. Legionów też tam jest. Na skarpie nazywała się tak w latach 1935 - 40.

Dzięki roody102 - faktycznie nie popisałem się kojarzeniem - tą listę zmian
        znam, nawet kiedyś postulowałem dodanie do zestawienia nieoficjalnej nazwy
        "Trzeci Most" - a jak przyszło co do czego - to zapomniałem o jej istnieniu :-)
        • roody102 Re: Aleja Legionów 14.02.05, 13:52
          Mnie tam zawsze sprawia radość, jak mogę się czymś wykazać przed takim tuzem,
          jak Ty :)
          • ryszard.maczewski Re: Aleja Legionów 14.02.05, 15:47
            > Mnie tam zawsze sprawia radość, jak mogę się czymś wykazać przed takim tuzem,
            > jak Ty :)

Ty mi tu lepiej tak nie kadź, bo jeszcze osiądę na laurach i przestanę robić
            stronę!! Myślisz że to tak łatwo jest znaleźć sobie nowe hobby, na które będzie
            trzeba poświęcać tyle czasu ?? ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka