Dodaj do ulubionych

Kontrolować wydatki WOŚP?

12.01.05, 19:39
Wielu z nas wspiera finansowo WOŚP widząc w jej działalności misję niesienia
pomocy chorym dzieciom. Ta część działalności WOŚP jest dla ogółu ją
wspierających jasna (nie do końca przejrzysta, ale to inny temat).
Fundacja WOŚP ma statutowe prawo przeznaczania 10% zebranych przez siebie
kwot na działalność wewnętrzną. Co mnie osobiście niepokoi to fakt, że część
tych funduszy wydawana jest na organizowanie spektaklu pt „Przystanek
Woodstock”, na którym dzieją się rzeczy wysoce niemoralne, jak masowy handel
i konsumpcja narkotyków oraz ostentacyjne propagowanie satanizmu: „Róbta, co
chceta! Przee-egonić klechów! Śmiee-erć de-de-de-wotkom. Nie–ech żyje wolny
se-eks i ro-o-o-o-kęrol!” – te okrzyki to nie wymysł podłej katoprawicy, lecz
cytaty z prowadzącego ten spektakl anioła miłosierdzia.
W związku z tym pytam, czy darczyńcy Fundacji nie powinni mieć wpływu na
sposób wydawania ich pieniędzy? Czy wrzucając pieniądze do puszki WOŚP
wyrażamy tym samym zgodę na ekscesy Przystanku?
StefanDetko
nowamedia.w.interia.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: kixx Re: Kontrolować wydatki WOŚP? IP: *.acn.waw.pl 12.01.05, 20:32
      nikt ci nie kaze wrzucac pieniedzy do tej konkretnej puszki
      nie podoba ci sie to z robia,nie dawaj im pieniedzy
      mi sie podoba,to wrzucam

pomimo,ze mam watpliwosci,bo Panstwo zamiast kupowac sprzet medyczny z moich
      skladek zdrowotnych przerzucilo ciezar wyposazenia sluzby zdrowia na sposorow i
      fundacje
      • pan_pndzelek Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 12.01.05, 20:37
        Pan Stefan martwi się Owsiakiem a panem Stefanem martwi się jego lekarz:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=521&w=19326159&a=19366862
        • Gość: kixx Re: Kontrolować wydatki WOŚP? IP: *.acn.waw.pl 12.01.05, 20:46
          a sluzbie zdrowia brakuje pieniedzy i wyposazenia
          moze wartaloby napisac do Owsiaka,zeby w nastepnej akcji(juz za rok) zebral
          troche kasy na kaftany bezpieczenstwa dla stefandetkow tego umeczonego kraju
          • d.z Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 12.01.05, 20:59
            Czy źle jest, że zbiera sie pieniądze na sprzęt medyczny służacy ratowaniu
            dzieci?
            Gdzie sa ci co teraz krytykują?
            Niech podejmą wyzwanie i zorganizują cos na taką skalę.
            Niech się potem rozliczają co do grosza i niech czynem udowodnią swoje racje.
            • Gość: kixx Re: Kontrolować wydatki WOŚP? IP: *.acn.waw.pl 12.01.05, 21:06
              are you talking to me?
              • d.z Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 12.01.05, 21:11
                Gość portalu: kixx napisał(a):

> are you talking to me?

kixx no!!!!
                You are the better one:)
                :)
                • Gość: kixx Re: Kontrolować wydatki WOŚP? IP: *.acn.waw.pl 12.01.05, 21:12
                  well
                  :)
                  • d.z Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 12.01.05, 21:19
                    Gość portalu: kixx napisał(a):

> well
                    > :)

You welcome:)
    • gale Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 12.01.05, 20:57
      Panie Stefanie,

Fundacja WOSP jest pod stala kontrola, jej sprawozdania finansowe sa stale
      dostepne online i pod ciagla kontrola sluzb skarbowych. Jesli nie odpowiada
      Panu statut danej organizacji, zas jej finanse uwaza Pan za niejasne, prosze
      jej w zadnym wypadku nie wspierac. Ja, na przyklad, nie uwazam za interesujace
      wspieranie dzialalnosci Tadeusza Rydzyka i po prostu jej nie finansuje.

Zachecam do spokojnego i trzezwego spojrzenia na rzeczywistosc, nie spod
      moherowego beretu.

Milego,
      • d.z Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 12.01.05, 21:03
        gale napisał:

> Ja, na przyklad, nie uwazam za interesujace
        > wspieranie dzialalnosci Tadeusza Rydzyka i po prostu jej nie finansuje.
        >
        Telewizja TRWAM na długo przed tegoroczną edycją Orkiestry pokazywała wiele
        nakręconych amatorskimi kamerami materiałów na "przystanku Woodstock".
        Pokazywano jak najgorsze zachowania itp.
        To oczywiście nie była manipulacja:)))
        Szkoda, że nie pokazano również amatorskich taśm wideo z wielu katolickich
        weseli. Bo tam jak się spiją to zachowują się tak samo - no ale wczesniej
        ksiądz pobłogosławił.
        A Orkiestra nie ma błogosławieństwa ...
    • sebpl Wykład z retoryki i erystyki 12.01.05, 22:22
      Wykład z retoryki i erystyki. Materiały do ćwiczeń dostarczył Stefan Detko.

Wstęp.
      (Przyjaźnie, nakreślając temat)

> Wielu z nas wspiera finansowo WOŚP widząc w jej działalności misję niesienia
      > pomocy chorym dzieciom.

:: Użycie słowa NAS ma na celu wskazanie, że problem jest WSPÓLNY. Dotyczący
      zarówno apelującego jak czytającego.
      :: Jak do tej pory, temat został ujęty w sposób ogólny, w dobrze rozpoznawalnym
      kontekście dla szerszego ogółu.

>Ta część działalności WOŚP jest dla ogółu ją wspierających jasna
      >(nie do końca przejrzysta, ale to inny temat).

:: Upewnienie czytelnika, że apelujący odwołuje się do tych samych wrażeń i
      doświadczeń co czytający.
      :: Pojawia się pierwsza oznaka wątpliwości. Dla stłumienia ewentualnych
      negatywnych emocji, wątpliwości zostały ujęte w nawias.

> Fundacja WOŚP ma statutowe prawo przeznaczania 10% zebranych przez siebie
      kwot na działalność wewnętrzną.

:: Znowu przedstawiona prawda ma nas przekonać, że czytający ma do czynienia z
      osobą racjonalną umiejącą faktami podkreślić zasadność swojej wypowiedzi.

> Co mnie osobiście niepokoi to fakt, że część tych funduszy wydawana jest na
      organizowanie spektaklu pt „Przystanek Woodstock”, na którym dzieją się rzeczy
      wysoce niemoralne, jak masowy handel...

:: Tutaj, skoro już przekonaliśmy do siebie audytorium przechodzimy do roli
      trybuna, który bezlitośnie wytyka rysy, pojawiające się w przedmiocie dyskusji.
      :: Po raz pierwszy padają ekspresywizmy - nacechowane oceną starannie dobrane
      słowa, które mają moralnie/etycznie/dogmatycznie/prawnie (niepotrzebne
      skreślić) nakreślić obraz sytuacji.
      ::: Przyjrzyjmy się słowom:
      - spektakl (rzeczownik nienacechowany pejoratywnie)przy zestawieniu z rangą
      wydarzenia nabiera cech groteski.
      - wysoce niemoralne - to już otwarta ocena zjawiska, którą apelujący wygłasza w
      przekonaniu zdobycia posłuchu wśród czytających.
      - masowy handel - handel w tym kontekście jest ryzykowną figurą retoryczną,
      jednak apelujący liczy na nasze wczucie się w jego kaznodziejski ton i za
      przykładem Chrystusa gromi zjawisko społeczne tą wyimaginowaną figurą
      retoryczną, podkreślając ją (cieniując) słowem "masowy".
      :: W tym miejscu, w odczuciu apelującego z chrap czytających powinien być
      wydany głęboki wydech, na tak przedstawienie sprawy, a następnie uświadomieni
      czytelnicy powinni zaczęrpnąć głęboki haust powietrza, by zagłębić się w
      dalszej lekturze.

> ...i konsumpcja narkotyków oraz ostentacyjne propagowanie satanizmu: „Róbta,
      co chceta! Przee-egonić klechów! Śmiee-erć de-de-de-wotkom. Nie–ech żyje wolny
      se-eks i ro-o-o-o-kęrol!” – te okrzyki to nie wymysł podłej katoprawicy, lecz
      cytaty z prowadzącego ten spektakl anioła miłosierdzia.

:: Teraz wystarczy tylko dodać rekwizyty jednoznacznie kojarzące się negatywnie
      (narkotyki, satanizm) by przejść do bezpośredniego połączenia ich z podjętym na
      wstępie tematem. Kilka starannie dobranych haseł, wyrwanych z kontekstu (nie
      mających żadnego związku z WOŚP), nie kojarzą się co prawda z tematem
      podniesionym na wstępie, ale też i nie WOŚP, jak się okazuje, jest już teraz
      tematem głównym.
      :: Użycie ekspresywizmów kojarzonych z przeciwnikami kleru, ma na celu
      uświadomienie czytelnikom, że opisane powyżej zjawisko właśnie należy kojarzyć
      z przeciwnikami nie, nie kleru, nawet nie Kościoła; użycie ironicznego
      zwrotu "anioła miłośierdzia" ma na celu skierowanie wrażeń czytającego na
      podmiot religiny. A więc przeciwników religii katolickiej.
      :: Wskazanie na rozwiązłość seksualną jest już tylko czystą konsekwencją.

> W związku z tym pytam, czy darczyńcy Fundacji nie powinni mieć wpływu na
      sposób wydawania ich pieniędzy?

:: Warto zwrócić uwagę na zwrot "darczyńcy". W ten sposób apelujący cały czas
      podtrzymuje wrażenie szacunku dla ofiarodawców. Jednocześnie stara się odwołać
      do odpowiedzialności "darczyńców" za zaistaniały, opisany powyżej stan.

> Czy wrzucając pieniądze do puszki WOŚP wyrażamy tym samym zgodę na ekscesy
      Przystanku?

:: W kończącym apel zdaniu widzimy cały czas konsekwencję w utrzymaniu
      wrażenia, że piszący stoi po stronie czytających (domyślnych "darczyńców") vide
      zwrot "wyrażamy".
      :: W tym zwrocie jest zawarta pewna niekonsekwencja, ponieważ logiczny rozbiór
      zdania wskazuje, że autor również wspiera finansowo WOŚP, natomiast kontekst
      wypowiedzi, temu przeczy.

> StefanDetko

:: Dla podkreślenia swojej myśli i pewności słuszności swojego stanowiska autor
      podpisuje się imieniem i nazwiskiem.

TYLKO KUR.WA DLACZEGO TACY DEBILE PISZĄ NA FORUM WARSZAWSKIM!!!
      • Gość: kixx Nie wchodzmy w ekwilibrystke slowna-po prostu IP: *.acn.waw.pl 12.01.05, 22:28
        stefandetko sumieniem calego narodu
      • Gość: Drab Re: Wykład z retoryki i erystyki IP: *.itpp.pl 12.01.05, 23:46
        Zgodnie z zasadami socjalistycznej dyskusji, które wykładano na specjalnych kursach w KC PZPR przy ul. Nowy Świat róg Alei 3 Maja, aby uzyskać przewagę nad oponentem należało go za wszelką cenę poniżyć, sprowadzić do parteru, zaatakować jego bliższą i dalszą rodzinę, ale ANI SŁOWEM nie wspomnieć o temacie dyskusji. Taka wypowiedź tu właśnie się pojawiła, ubrana w naukawe terminy, jakimi partyjne nieuki uwielbiały i uwielbiają się posługiwać. Sęk w tym, że dyuskusja NIE JEST O PANU DETKO, lecz o poważnym problemie który widać bardzo boli wielu ludzi skoro starają się od niego odwracać uwagę. Mój przedmówca posunął się w swojej tak zwanej retoryce dalej - zachował się na zakończenie swoje wypowiedzi jak klasyczny kapral komunistycznej służby bezpieczeństwa. Dla podkreślenia rangi swojego elaboratu użył słów rodem z rynsztoka, właśnie typowych dla języka KAPRALA. Co w ten sposób pokazał? Pokazał że dla każdego normalnego człowieka NIE JEST PARTNEREM do dyskusji. Jest kapralem, a z takimi starach dyskutować, bo są nieobliczalni.

Czy zacj howując sie w ten sposób pomógł swojemu idolowi i jego sprawie? Oczywiście - jeżeli niedźwiedzia przysługa jest pomocą. Bo jeżeli zwolennicy idola posługują się językiem plugawym, niegodnym człowieka cywilizowanego, to kim jest ów Idol, który godzi się na to? Czym różni się od owego Ubeka - kaprala? Tym, że Idol ma jeszcze bardziej plugawe słownictwo, co mu się zdarza udawadniać nadzwyczaj często. Kimże jet więc ów idol. tak uwielbiany przez masy ? Chamem, prostakiem? A może cwaniakiem który swoim zachowaniem rodem z bazaru Rózyckiego zjednuje sobie głupszą i bardziej nieświadomą część społeczeństwa.

Dziękuję ci, PRZYJACIELU KAPRALU Z SB, że dzięki tobie otworzyły mi się oczy na prawdziwe oblicze Idola. Napisz jeszcze coś, może i innym otworzysz w ten sposób oczy?
        • sebpl Re: Wykład z retoryki i erystyki 12.01.05, 23:57
          Z uwagą i zainteresowaniem przeczytałem twój post.
          Wyjaśnij mi tylko o czym był? O języku jakiego użyłem? (W takim razie wysuwanie
          wobec mnie epitetów doskonale się wpasowuje w twoje wyjaśnienie, kto takiej
          dialektyki używa).

Czy o mnie? W tym przypadku wstęp jest zbędny.
          To może się jednak zdecyduj, miast się demaskować.

P.S. Chcesz podyskutować. Zaloguj się!
          • j_karolak Re: Wykład z retoryki i erystyki 13.01.05, 09:59
            sebpl napisał:

> Z uwagą i zainteresowaniem przeczytałem twój post.
            > Wyjaśnij mi tylko o czym był?

Ja Ci wytłumaczę. Facet Cię wypunktował. Post S.Detki nie był szczególnie
            mądry, ale Twoja próba ośmieszenia tego tekstu był już szczególnie niemądra.

> P.S. Chcesz podyskutować. Zaloguj się!
            >
            Dalej stosujesz głupie argumenty.
        • gale Re: Wykład z retoryki i erystyki 13.01.05, 07:58
          > Zgodnie z zasadami socjalistycznej dyskusji, które wykładano na specjalnych
          kur sach w KC PZPR przy ul. Nowy Świat róg Alei 3 Maja

Az cisnie sie na usta pytanie skad Autor tak doskonale zna ow adres...

> Sęk w tym, że dyuskusja NIE JEST O PANU DETKO

Sek w tym, ze post JEST o panu Detko.

> o poważnym problemie który widać bardzo boli wielu ludzi

Ten problem nazywa sie Moherowe Berety.

A dalej juz tylko blablanie o wartosci rozmieknietej tektury, jednoznacznie
          obnazajace niekonsekwencje Autora.

Milego,
    • stefandetko Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 12.01.05, 22:52
      przeczytałem wszystkie powyższe wpisy - rozumiem intencje Autorów, ale co to
      wszystko ma wspólnego z postawionym pytaniem?
      • sebpl Bolesna odpowiedź 12.01.05, 23:09
        Hmmm... drogi Stefanie. Niech już będzie, że to ja podejmę się wytłumaczenia
        Tobie tego trudnego zagadnienia.

W życiu każdego człowieka następuje taki okres, kiedy pytania same cisną się na
        usta. Czasami odpowiedzi na nie człowiek szuka u rodziców, przyjaciół, kolegów
        z podwórka, psychologa szkolnego/zakładowego.

To zrozumiałe. Boisz się ośmieszenia, chcesz zrozumieć pewne reakcje twojego,
        wciąż rozwijającego się ciała.
        Nadchodzi taki moment w życiu człowieka, że to własnie ciało zaskakuje
        najbardziej. Raptem (wydawałoby się bez wyraźniej przyczyny), masz na coś
        ochotę. Nie wstydź się. To naturalne.

Myśli kłebią się w głowie, a nie każdy jest w stanie pomóc zrozumieć ich sens.
        Wyniesione z domu wzorce czasami nie przystają do rzeczywistości, w której
        przyszło Ci żyć.

Buntujesz się! Mówisz kategoryczne NIE! Starasz się zwrócić na siebie uwagę i
        znaleźć sobie podobnych. To oznaka, że czujesz się istotą społeczną. Rozumiemy
        Cię doskonale.
        Ponowię więc tylko moje skromne pytanie.

DLACZEGO NA FORUM WARSZAWSKIM!!!

Co Ci strzeliło do łba, żeby tu szukać zrozumenia?
        Dla jasności szepnę Ci na uszko: to nie ukrywają się przed Tobą twoi rodzice,
        przyjaciele, koledzy z podwórka, psycholog szkolny/zakładowy!!!

COMPRENDE???
        • Gość: ag Re: Bolesna odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 23:27
          Seb, bardzo mi się podobają Twoje odpowiedzi :)
          Pozdr. Ag.
          • karolina-s5 Re: Bolesna odpowiedź 12.01.05, 23:56
            Są naprawdę stylowe
        • Gość: Drab Re: Bolesna odpowiedź IP: *.itpp.pl 12.01.05, 23:58
          A ja mam pytanie do SEBPL takie, jak przystało na dwunastoletniego Jacka: odpowiedz mi jednym zdaniem, bo żeby czytać Twoje kilometrowe wypowiedzi szkooda mi czasu, dlaczego takimi wyuczonymi na kursach dla milicjantów metodami starasz się odwrócić uwagę od zasadniczego tematu? Czyżbyś znał prawdę, gdzie się podziewa się częś kasy WOSP i ta prawda była aż tak straszna, iż robisz wszystko, żeby nie wyszła na jaw? Obiecuję, że ci się nie uda. Będę wracał do tematu tak długo, abyś swoimi kolejnymi wypowiedziami coraz bardziej kompromitował środowisko zwolenników Idola i pokazywał je z najgorszej strony.

A może to ty jesteś tym Idolem i nie chcesz się przyznać? Nie, Idol nawet z 10 słownikami pod ręką nie napisałby tylu "mądrych" słów w jednym kt rótkim poscie. Bo idol wali prosto z mostu: Jak ci się k... nie podoba, to wypier... a reszt mordy w kubeł." To cytat z jego wypowiedzi na jednej z imprez. Na której? A może na wszystkich?

No to co tak naprawdę dzieje się z tą kasą. Nie kryguj się i wal prosto z mostu, szkoda czasu. I tak wszyscy wiedzą że w końcu to powiesz, jak nie uda ci się skierować dyskusji na boczne tory. Masz ode mnie gwarancję - nie uda ci się, więc pisz tę straszną prawdę od razu, szkoda czasu i kilobajtów.
          • karolina-s5 Bolesna spowiedź 13.01.05, 00:02
            Twoja Babcia Drabinowa też knuje?
          • habitus Re: Bolesna odpowiedź 13.01.05, 00:03

A skąd wiesz czego uczyli na kursach dla milicjantów "dwudziestoletni (chyba
            stażem, he he) Jacku"?

• gale Re: Bolesna odpowiedź 13.01.05, 07:59
          Sebpl, jestes moim idolem :)))))))
        • j_karolak Re: Bolesna odpowiedź 13.01.05, 10:04
          sebpl napisał:

> Hmmm... drogi Stefanie. Niech już będzie, że to ja podejmę się wytłumaczenia
          > Tobie tego trudnego zagadnienia.

A Ty dalej brniesz. Chcesz być śmieszny, a jesteś głównie wulgarny.
          Zamiast rzeczowej odpowiedzi, o którą nietrudno, silisz się na przyciężkie
          żarty. A najgorsze, że zdobywasz tani poklask, ale to już innego rodzaju
          problem.

Tak naprawdę Twoje odpowiedzi w treści niczym się nie różnią od ripost
          pan.pndzelka. On jednak potrafi dobrać stosowną formę. Ty nie. A nie ma nic
          mniej estetycznego niż chamstwo strojące się w łachy pseudointeligenta.
    • habitus Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 12.01.05, 23:58

Uspokajam zaniepokojonego Stefana Dętkę:
      www.ngo.pl/labeo/app/cms/x/43706;jsessionid=F382FFA34DAB4537E10BF3A067976CF1
      • stefandetko Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 13.01.05, 03:21
        przeczytałem wywiad z panem JO - nie mówi nic o czym bym nie wiedział,
        natomiast nie wyjaśnia istoty problemu narkotyków i satanizmu
        • habitus Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 13.01.05, 09:15

Może go nie ma?
    • karolina-s5 Jak skontrolować Stefana 13.01.05, 00:08
      Stefanie a co myslisz o Gwen Stefani?
      • portierka Re: Jak skontrolować Stefana 13.01.05, 00:28
        Wiadomo co. To złodziejka!
        • stefandetko Re: Jak skontrolować Stefana 13.01.05, 03:22
          niestety nie znam tej Damy :(
          • gale Re: Jak skontrolować Stefana 13.01.05, 08:00
            Tym lepiej dla niej, ktokolwiek to jest.
    • pan_pndzelek & & #35; 62;& & #35; 62;& & #35; 62;Do Detki i 13.01.05, 10:21
      Do Detki i Draba czyli moje 3 grosze.

Głównym zarzutem jaki stawiasz jest owe nieszczęsne 10% wpłaconych na Orkiestrę
      sum, które Owsiak przekazuje na koncert pt. Przystanek Woodstock (zostawmy na
      chwilę zawartość tego koncertu, o niej później) i zarzut, że rzekomo jest to
      niezgodne z intencją ofiarodawców. Otóż można nie lubić Owsiaka za jego styl
      bycia, pewien narcyzm w zachowaniu czy za wadę wymowy (mnie osobiście np. razi
      maniera podstarzałego młodzieżowca). Ale nie lubiąc go trzeba też zwracać uwagę
      na fakty. A fakty są takie:
      1. Rozliczenia WOŚP są jawne
      2. Fundacja ma prawo przeznaczyć 10% na działalność statutową
      3. I choć może przeznaczyć np. na koncert 10% wpływów to jednak (UWAGA!) na
      główny cel (pomoc dzieciom) przeznacza ta Fundacja WIĘCEJ NIŻ ZEBRAŁA!!!
      Rozumiesz? WIĘCEJ!!! A jak to możliwe? Ano bardzo prosto, np. medal zrobiony z
      darowanego złota o określonej wartości idzie na licytacji za cenę
      KLIKUDZIESIĘCIOKROTNIE przekraczającą jego rzeczywistą wartość, czasem nawet
      KILKUSETKROTNIE... Podobnie rzecz ma się z innymi przedmiotami licytowanymi po
      dziesięciokroć drożej niż wartość rzeczywista...

Więc jako się rzekło Owsiak wydał więcej na sprzęt medyczny dla dzieci niż tych
      pieniędzy zebrał, czyli intencje ofiarodawców WYPEŁNIŁ PONAD ICH OCZEKIWANIA...
      Jeśli przy tej całej operacji potrafi jeszcze zorganizować koncert to jego
      sprawa (*chwała mu za to - niepotrzebne skreślić)... Teraz rozumiesz?

Co do koncertu, znasz jakieś migawki dobrane tendencyjnie, bo NIE TYLKO TO się
      tam dzieje co widziałeś. Zresztą taki jest folklor młodzieżowych jubli z
      pamiętanym przeze mnie jeszcze Jarocinem na czele... Rozmaite rzeczy się tam
      wyśpiewywało i nikomu nic od tego nie ubyło... nie przybyło zresztą też... ale
      nie po to by przybywało się tam jeździ, po prostu jest dobra balanga a człowiek
      jest stworzony do tego by się bawić czy ci się to podoba czy nie...

Ot cała prawda...
      • stefandetko Re: & & & #35; 35; 62;& & & #35; 35; 62;&# 13.01.05, 11:51
        miło mi, że nareszcie zamiast zwykłych nieuprzejmości z Twojej strony czytam
        całkiem rozsądny komentarz - z którego tezami w większości się zgadzam. Ale  :
        Fakty, które byłeś uprzejmy podać są mi znane i nie zamierzałem ich negować.
        Problem, który poruszyłem dotyczy tylko finansowania z funduszy zebranych
        publicznie ekscesów pod nazwą Przystanek Woodstock, gdzie dochodzi do:
        * łamania prawa - konsumuje się tam i handluje narkotykami przy aprobacie
        prowadzących imprezę i dziwnej obojętności policji
        * szerzenia nienawiści - do klechów, dewotek, etc tzn inaczej myślących grup
        społeczeństwa; spójrz na niektóre wpisy powyżej i na innych wątkach - ile tam
        nienawiści do osób wyrażających swoje zdanie
        * propagowania satanizmu - "róbta co chceta" to jego naczelne hasło; wspiera
        się tam i organizuje wszelkie zachowania stanistyczne, których nie mam tu
        zamiaru opisywać i tym samym propagować.
        Nie podzielam Twojej opinii, iż są to sprawy marginalne, które klasyfikuje się
        do kategorii "dobra balanga", bo "człowiek jest stworzony do tego by się
        bawić".
        Uważam, że zło, które dzieje się na Przystanku Woodstock nie powinno być
        finansowane ze składek społeczeństwa na cele pomocy chorym dzieciom.
        • pan_pndzelek Re: & & & & #35; 35; 35; 62;& & 13.01.05, 12:21
          Po kolei, może być trochę przydługo więc uzbrój się w cierpliwość i doczytaj
          proszę do końca:

stefandetko napisał:
          > Fakty, które byłeś uprzejmy podać są mi znane i nie zamierzałem ich negować.
          > Problem, który poruszyłem dotyczy tylko finansowania z funduszy zebranych
          > publicznie ekscesów pod nazwą Przystanek Woodstock,

Ależ doskonale zrozumiałem, że chodzi właśnie o te 10% na imprezę-koncert i z
          tym starałem się polemizować, nadal twierdzę, ani złotówka z pieniędzy
          wpłaconych przez ofiarodawców nie idzie WPROST na tę imprezę.

> gdzie dochodzi do:
          > * łamania prawa - konsumuje się tam i handluje narkotykami przy aprobacie
          > prowadzących imprezę i dziwnej obojętności policji

Pretensję należy mieć do policji, narkotyki to zjawisko powszechne nie tylko na
          koncertach alternatywnej młodzieży ale także na zabawach klubowych całkiem
          dorosłych i ustawionych życiowo ludzi, na codzień nieraz bardzo konserwatywnych
          w poglądach... Ja tego nie popieram tylko tłumaczę, że nie jest to winą
          Owsiaka...

> * szerzenia nienawiści - do klechów, dewotek, etc tzn inaczej myślących grup
          > społeczeństwa; spójrz na niektóre wpisy powyżej i na innych wątkach - ile tam
          > nienawiści do osób wyrażających swoje zdanie

Nie byłem, nie wiem... to "szerzenie nienawiści" znam tylko z omówień niejako
          z "trzeciej ręki" ale ty przecież też tam nie byłeś, nieprawdaż?

> * propagowania satanizmu - "róbta co chceta" to jego naczelne hasło; wspiera
          > się tam i organizuje wszelkie zachowania stanistyczne, których nie mam tu
          > zamiaru opisywać i tym samym propagować.

A tu jest głębszy problem, "róbta co chceta" a raczej "róbcie co chcecie" to
          istotnie zawołanie satanistów (bo jak rozumiem do tego zmierzasz?). Tylko nie
          wiem czy wiadomym ci jest kto je ukuł. Otóż był to niejaki Anton Sandor La Vey,
          niespełniony artysta cyrkowy, Węgier z urodzenia, który założył ten "kościół" i
          napisał Biblię Szatana raczej z amerykańskiej chęci zrobienia kariery niż z
          wewnętrznych przekonań, tyle dokładnie jest wart TEN ruch satanistyczny ile
          jego twórca, a twórca był li tylko PAJACEM... Może istnieje gdzieś
          satanizm "prawdziwy ale do takiego nie znajdziesz nigdzie jawnych odniesień...
          I teraz sprawa jeszcze bardziej skomplikowana: uznajmy na moment za fakt, że
          Owsiak satanistą jest, jednocześnie miejmy na uwadze fakt drugi - Owsiak
          zbierając pieniądze na sprzęt medyczny czyni EWIDENTNIE DOBRO... Czyli działa
          wbrew przykazaniom rzekomo swojego ruchu... Odwróć na moment tę sytuację:
          ksiądz zbiera pieniądze na rakiety z głowicami chemicznymi celem wymordowania
          jakiejś grupy ludzi, czy uznasz, że jest przedstawicielem kościoła i dobrym
          chrześcijaninem czy raczej, że to morderca? Czyli po czym osądzamy ludzi? Po
          tym co mówią, gdzie przynależą czy też po tym jakie są EFEKTY ICH DZIAŁAŃ?
          (przepraszam za wymyślony przykład z księdzem ale to chyba dobrze unaocznia mój
          tok myślenia)...

Ufff... to tyle...
          • stefandetko Re: & & & & & #35; 35; 35; 35; 62; 13.01.05, 14:31
            powoli zbliżamy się do konsensusu :) - w istocie głównym problemem i źródłem
            mojej nieukrywanej niechęci do Idola, jest satanizm, którego genezę oraz
            idologię dość dobrze znam. Przebywałem prawie dokładnie 20 lat w krajach Europy
            zachodniej i dobrze poznałem sekciarzy, których znakiem rozpoznawczym są
            czerwone spodnie, slogan "róbcie co chcecie" i szerzenie nienawiści.
            Piszesz: "Owsiak zbierając pieniądze na sprzęt medyczny czyni EWIDENTNIE
            DOBRO... Czyli działa wbrew przykazaniom rzekomo swojego ruchu" - nie trzeba
            być wytrawnym biblistą, aby wiedzieć, że natura szatana jest przewrotna :) i
            często czyni zło pod płaszczykiem dobra. (Nie prowadzę tu, na tych łamach
            krucjaty religijnej, tylko postawiłem problem, o którym - moim zdaniem - trzeba
            mówić).
            Masz 100% racji twierdząc, że ludzi poznaje się po efektach ich działań - ilość
            istnień ludzkich uratowanych dzięki hojności społeczeństwa jest dobrem, które
            należy szanować i o tym mówić otwarcie - z drugiej strony bilans zła szerzonego
            przy współudziale zebranych na szlachetny cel środków budzi mój niepokój i
            sprzeciw.
            Nie twierdziłem, że całe 10% funduszy WOŚP idzie na Przystanek Woodstock - to
            nieporozumienie.
            Z drugiej strony owe 10% na działalność to istny cud gospodarczy, gdyż w
            krajach zachodnich koszty własne organizacji charytatywnych dochodzą do nawet
            80% (co też jest skandalem).
            Ewidentnym złem jest także zjawisko konieczności finansowania służby zdrowia ze
            zbiórek publicznych, w sytuacji gdy kolesie Naumann, Łapa et consortes
            napychają sobie kieszenie pieniędzmi, które - w postaci opłat rejestracyjnych -
            mogłyby pokryć koszty sprzętu medycznego najwyższej klasy. Przypomnę tu, że
            tylko Łapa&co przy samej liście leków refundowanych ukradli po milionie USD od
            150 firm, co dało tyle, co WOŚP zebrał przez 13 lat.
            Tematem-rzeką jest także dobór sprzętu kupowanego przez WOŚP i jego późniejsze
            wykorzystanie (lub magazynowanie w piwnicach) - co także powinno odbywac się
            pod kontrolą społeczną.
            Wracając do wątku głównego - jestem przeciwny wykorzystywaniu funduszy
            pochodzących ze zbiórek na sprzęt medyczny (lub procentów od nich etc) na cele
            demoralizacji młodzieży, jaka ma miejsce na imprezach Przystanku Woodstock.
            Jak to się tam odbywa i jak reagują na to siły porządkowe - opisał bardzo
            trafnie Ryszard Jakubowski, któremu skladam tu podziękowania za udostępnienie
            tekstu do publikacji.
            • Gość: Drab Re: & & & & & & #35; 35; 3 IP: *.itpp.pl 13.01.05, 14:43
              Widzę, że i Stefan nie zna przepisów dotyczących zbiórek publicznych. Otóż zgodnie z tymi przepisami fundacja MOŻE pobrać z zebranej kwoty TYLKO 10% i TYLKO na sfinasowanie samej zbiórki. Nie może z tych pieniędzy:
              - opłacić obsługi księgowej ani audytu.
              - opłacić działań nie związanych bezpośrednio z samą zbiórką.
              - wydać pieniądze na inny cel, niz zostało to podane we wniosku o zezwolenie na zbiórke.

Pan Jerzy O. łamie prawo, obracając pieniędzmi pochodzącymi ze zbiórki. To nie ulega żadnej wątpliwiości. Pozostaje pytanie - dlaczego jemu wolno, a innym nie?

Przepisy dotyczące organizowania zbiórek publicznych można znaleźć w serwisie prawnym na stronie htpp://www.ngo.pl albo można zapytać o nie dzwoniąc pod numer: 0-801 646 719

Wrócimy do tematu, jak panowie poznają te regulacje prawne, bo w tej chwili skupiacie się na sataniźmie, a nie - na ewidentnym łamaniu prawa przez WSOP. Oczywiście ideologia satanistyczna nakazuje łamanie prawa, co wcale nie znaczy, że należy to tolerować. Pan O korzysta z jakiejś ochrony, nie bardzo wiadomo, przez kogo mu udzielanej i śmieje się w nos tym głupcom, dla których słowo "prawo" ma jeszczde jakieś znaczenie.

• stefandetko Re: & & & & & & 13.01.05, 14:47
                przyznaje sie do pewnej ignorancji w sprawach przepisów regulujących tą
                kwestię, ale cóż - nikt nie jest doskonały, nawet StefanDetko :)
          • Gość: Drab Re: & & & & & #35; 35; 35; 35; 62; IP: *.itpp.pl 13.01.05, 14:32
            Cud się stał pewnego razu. Ktoś potrafi normalnie dyskutować, ludzkim głosem, bez inwektyw i wulgaryzmów. Aż myslałem, że pomyliłem forum, bo ogólnie fora Agory raczej nie są przeznaczone dla ludzi kulturalnych. Taka mała dygresja.

Pozwolę sobie w tej sytuacji na zwrócenie uwagi iz pan_pndzelek niestety NIE ZNA ustawy o zbiórkach publicznych. 10% zebranych pieniędzy można zgodnie z nią przeznaczyć TYLKO na finasowanie samej zbiórki, a pod żadnym pozorem - na finasowanie działalności statutowej czy każdej innej organizatora zbiórki. Informacje o tym można znaleźć na stronie www.ngo.pl Tam na lewym marginesie trzeba kliknąć serwis prawny, albo wpisać w wyszukiwarkę hasło "zbiórki publiczne" Przeczytaj ustawę, której numer tam znajdziesz.

Wrócimy do dyskusji, jak juz zapoznasz się z obowiązującymi przepisami, dobrze?
            • Gość: Drab WOSP działa niezgodnie z prawem! Tu jest dowód !! IP: *.itpp.pl 13.01.05, 14:49

ZBIÓRKI PUBLICZNE

Regulacja prawna:

ustawa z dnia 15 marca 1933 r. o zbiórkach publicznych (Dz. U. Nr 22,
              poz. 162 z późn. zm.),

rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 14 lipca 1934 r. o sposobach przeprowadzania zbiórek publicznych oraz kontroli nad temi zbiórkami (Dz. U. Nr 69, poz. 638),

ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 tekst jednolity),

ustawa o opłacie skarbowej z dnia 9 września 2000 r. - Dz. U. Nr 86, poz. 960.

Ustawa o zbiórkach publicznych stanowi, iż wszelkie publiczne zbieranie ofiar w gotówce lub naturze na pewien z góry określony cel wymaga pozwolenia właściwego terenowo organu władzy (art. 1 i 2 ust. 1).

Pozwoleń na przeprowadzenie zbiórki udzielają, w drodze decyzji administracyjnej:

wójt, burmistrz (prezydent miasta) - jeżeli zbiórka ma być przeprowadzona na obszarze gminy lub jego części,

starosta - jeżeli zbiórka ma być przeprowadzona na obszarze powiatu lub jego części obejmującej więcej niż jedną gminę,

marszałek województwa - jeżeli zbiórka ma być przeprowadzona na obszarze województwa lub jego części obejmującej więcej niż jeden powiat,

minister właściwy do spraw wewnętrznych - jeżeli zbiórka ma być przeprowadzona na obszarze obejmującym więcej niż jedno województwo.

W przypadku, gdy zebrane ofiary mają być zużyte poza granicą państwa, pozwolenia na zbiórkę udziela minister właściwy do spraw wewnętrznych, za zgodą ministra właściwego do spraw zagranicznych i ministra właściwego do spraw finansów publicznych (w formie postanowienia). Informacja o miejscu wydatkowania zebranych ofiar jest integralną częścią wniosku o zezwolenie.

Zgodnie z art. 3 w/w ustawy zezwolenie na zbiórkę publiczną może być udzielone wówczas, gdy "cel zbiórki nie jest przeciwny prawu oraz ze stanowiska publicznego jest godny poparcia. Za takie cele uważa się przede wszystkim cele: religijne, państwowe, oświatowe, zdrowotne, kulturalno-społeczne i społeczno- opiekuńcze".

Z kolei art. 4 określa, kto może uzyskać takie zezwolenie. Każda instytucja (stowarzyszenie, fundacja lub inna organizacja społeczna) ubiegająca się o zezwolenie, której zasięg przeprowadzanej zbiórki obejmuje obszar większy niż jedno województwo, zobowiązana jest posiadać zezwolenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w przypadku organizowania zbiórki publicznej (również przy sprzedaży kart pocztowych i kalendarzy) - art. 2 ust. 1 pkt 4.

Wniosek na zorganizowanie i przeprowadzenie zbiórki publicznej, skierowany do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, podpisany przez osoby upoważnione do wyrażania oświadczeń woli (w sprawach majątkowych) w imieniu wnioskodawcy, powinien zawierać następujące elementy:

Konkretny cel (lub cele - wymienione każdy z osobna), na które mają być przeznaczone środki pochodzące z tej zbiórki - zgodne ze statutem lub aktem organizacyjnym wnioskodawcy (przy czym nie może to być określenie np.: "cele statutowe"), zgodne z art. 3 ustawy o zbiórkach publicznych,

planowane formy jej przeprowadzenia (mogą to być do wyboru: zbiórka
              do puszek kwestarskich, do skarbon stacjonarnych, dobrowolne wpłaty na konto (z podaniem jego numeru), wpłaty datków-gotówki do kwitariusza, zbiórka darów rzeczowych za pokwitowaniem, sprzedaż "cegiełek wartościowych" lub sprzedaż przedmiotów jakiegokolwiek rodzaju po ściśle oznaczonych cenach itp.),

teren, na jakim będzie zbiórka prowadzona,

informacja, gdzie będą wydatkowane zebrane ofiary w kraju czy za granicą

termin zakończenia zbiórki,

plan przeprowadzenia zbiórki (uczestnicy, sposoby informowania społeczeństwa, itp.), uwzględniający przewidywane koszty przeprowadzanej zbiórki (przynamniej rzeczowo).

W sytuacji, gdyby jedną z form zbiórki miała być sprzedaż "cegiełek wartościowych" do wniosku należy dołączyć wzory tych "cegiełek" w poszczególnych nominałach, określić ilość w poszczególnych nominałach i wartość ich emisji (łączna kwota). "Cegiełki" te, jako druki ścisłego zarachowania, powinny być sporządzone w sposób uniemożliwiający ich podrobienie bez stosowania technik specjalnych i wiedzy fachowej. Cegiełki te powinny zawierać pełną nazwę instytucji je sprzedającej. Podobne wymogi stosowane są w przypadku sprzedaży kartek pocztowych oraz kalendarzy lub innych przedmiotów po z góry określonych cenach (może być to np. wykaz rzeczowy, ilościowy i wartościowy sprzedawanych przedmiotów), z których cały zysk przeznaczony będzie na cel/cele zbiórki.

Do wniosku koniecznie należy dołączyć uwierzytelniony aktualny statut wnioskodawcy (lub akt organizacyjny komitetu ze wskazaniem osób odpowiedzialnych za rozliczenie zbiórki - podać serię i numer dowodu osobistego lub numer PESEL) oraz aktualny wyciąg z rejestru sądowego (w przypadku komitetów - pełny skład osobowy z podpisami oraz adresami członków). Postanowienie o wpisie do rejestru sądowego oraz zaświadczenie sądowe o wpisie do rejestru sądowego nie są dokumentami, które będą brane pod uwagę przy rozpatrywaniu wniosku.

Dla wnioskodawcy bardzo ważne jest odpowiednie, jednoznaczne sprecyzowanie celu (ów) i form prowadzenia zbiórki, obszaru, jaki zbiórka będzie obejmować, przedstawienie planu jej prowadzenia oraz określenie kosztów przeprowadzenia planowanej zbiórki (powinny być jak najniższe - nie powinny jednak przekroczyć 10%) ze względu na późniejsze rozliczenie wyników zbiórki, tj. sprawozdanie.

Uwaga ! Nie wolno łączyć dwóch dokumentów: sprawozdania z przeprowadzonej zbiórki publicznej z nowym wnioskiem. Wniosek zawsze powinien być odrębnym pismem !!!

Decyzja zezwalająca na prowadzenie zbiórki publicznej (jak każda decyzja administracyjna zezwalająca) jest skuteczna od momentu otrzymania jej przez stronę. Natomiast strona może otrzymać zezwolenie dopiero po uiszczeniu stosownej opłaty skarbowej, zgodnie z ustawą z dnia z dnia 9 września 2000 r. o opłacie skarbowej. Dowód uiszczenia opłaty skarbowej (oryginał lub kopia potwierdzona przez Bank, Pocztę lub notariusza, adwokata czy radcę prawnego) należy przedstawić organowi dopiero po otrzymaniu pisma (informacji), iż strona otrzymała zezwolenie. Oryginał dowodu uiszczenia opłaty skarbowej może być zwrócony stronie na jego wyraźną prośbę. Uprawomocnienie decyzji następuje po 14 dniach od momentu otrzymania jej przez stronę postępowania, jeśli nie złoży ona odwołania.

Sprawozdanie z wyników zbiórki powinno zawierać:

nazwę i siedzibę instytucji, która zbiórkę przeprowadziła (wnioskodawca),

nawę władzy (organ administracji), która udzieliła pozwolenia, oraz datę
              i numer tego pozwolenia,

sumę (ilość i rodzaj) zebranych ofiar według rejestrów, tj. z uwzględnieniem przyznanych decyzją form przeprowadzenia zbiórki,

Przykład: decyzja przewidywała formy zbiórki:

- dobrowolne wpłaty na konto bankowe
              - (kwota wpłat),

- zbiórka darów rzeczowych za pokwitowaniem
              - (wartość zebranych darów)

- zbieranie datków do zaplombowanych skarbon ustawionych podczas imprez, koncertów oraz w miejscach publicznych za zgodą właścicieli obiektów
              - (kwota zebranych pieniędzy)

- sprzedaż "cegiełek wartościowych w poszczególnych nominałach"

- (kwota zebranych pieniędzy)

Pozostałe cegiełki wartościowe pragniemy rozprowadzać do zakończenia zapasów (strona występuje z nowym wnioskiem o zorganizowanie i przeprowadzenie zbiórki publicznej, pomniejszając ilości "cegiełek" w poszczególnych nominałach i podając ich aktualną wartość)
              lub
              Pozostałe cegiełki zniszczono komisyjnie (potwierdzona kopia lub oryginał protokołu w załączeniu)1.

Łącznie w ramach prowadzonej zbiórki publicznej zebrano ....... (podać kwotę pieniędzy zebraną we wszystkich formach pieniężnych) oraz dary rzeczowe o wartości ..... (podać przybliżoną kwotę)2.

wykaz rzeczowy kosztów przeprowadzenia zbiórki (z wyszczególnieniem rodzaju i kwot poniesionych kosztów na zorganizowanie i przeprowadzenie zbiórki); podaj również % udział kosztów w stosunku do zebranej kwoty;

dokładne, rzec
              • kixx Re: WOSP działa niezgodnie z prawem! Tu jest dowó 13.01.05, 15:02
                mam wrazenie,ze mylisz dwa pojecia:
                "koszty przeprowadzonej zbiorki publicznej"
                i
                " koszty działania fundacji"
                • Gość: ppp Podsumowując tą długą i bezsensowną dyskusję : IP: *.centertel.pl 13.01.05, 15:15
                  Niepodoba się , nie musisz nic wrzucać do puszki , to wolny kraj ,a jak
                  wrzuciłeś to nie pyskuj i wytrwale oglądaj TV "TRWAM" i PIJ MLEKo - BĘDZIESZ
                  WIELKI !!!
                  • stefandetko Re: Podsumowując tą długą i bezsensowną dyskusję 13.01.05, 15:18
                    a co ma piernik do wiatraka? ja wrzucam i myślę, że inni, kulturalni uczestnicy
                    tej dyskusji, też.
                    • Gość: ppp Re: Podsumowując tą długą i bezsensowną dyskusję IP: *.centertel.pl 13.01.05, 15:21
                      Chciałem Cię rozweselić , bo jesteś spięty strasznie , ręce Ci się pocą na
                      klawiaturze :-)
                      • stefandetko Re: Podsumowując tą długą i bezsensowną dyskusję 13.01.05, 15:31
                        dzięx za troskę - piszę w rękawiczkach z drenem odprowadzającym bezpośrednio do
                        akwarium :)
                • Gość: Drab Re: WOSP działa niezgodnie z prawem! Tu jest dowó IP: *.itpp.pl 13.01.05, 15:58
                  kixx napisał:

> mam wrazenie,ze mylisz dwa pojecia:
                  > "koszty przeprowadzonej zbiorki publicznej"
                  > i
                  > " koszty działania fundacji"

Właśnie na to zwróciłem uwagę pan_pndzelkowi i stefanowi. Oni cały czas pisali o 10% które można wziąć z zebranych pieniędzy na koszty prowadzenia fundacji. Właśnie NIE MOŻNA. Mało tego, nawet nie można z tych pieniędzy opłacić księgowych, którzy LICZĄ zebrane pieniądze. Takie jest prawo. Może nie najlepsze, ale pan Owsiak na rzaie nie przekonał mnie i NIGDY nie przekona, że łamanie prawa w słusznej sprawie jest dobrym uczynkiem. NIE JEST.
                  • niech Re: WOSP działa niezgodnie z prawem! Tu jest dowó 13.01.05, 16:01
                    Gdzie w zacytowanym dokumencie mowa jest o tych 10%?
                    • Gość: Drab Re: WOSP działa niezgodnie z prawem! Tu jest dowó IP: *.itpp.pl 13.01.05, 16:08
                      W zacytowanym dokumencie są nazwy i numery ustaw i żałosne jest iż zamiast spojrzeć do tych aktów prawnych oraz do rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych regulującego właśnie sprawę kosztów przeprowadzenia zbiórki na poziomie PIĘCIU PROCENT, A TYLKO W WYJĄTKOWYCH PRZYPADKACH NIE WIĘCEJ NIŻ 10 PROCENT. Ale po co zaglądać do przepisów skoro łatwiej napisać "Żałosny jesteś" Tego Cię Idol nauczył? Jeżeli tak, to już wiesz dlaczego będę jeszcze długie lata potępiał i idola i jego ideologię.
                    • Gość: kixx Re: WOSP działa niezgodnie z prawem! Tu jest dowó IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 16:08
                      jest
                      koszty zbiorki publicznej nie moga przekroczyc 10%
                      ale w przywolanym dokumencie nie ma nic o kosztach dzialalnosci (fundacji)-a to
                      sa zupelnie inne koszty
                      ale tego Drab nie moze zrozumiec
                      • Gość: kixx Re: WOSP działa niezgodnie z prawem! Tu jest dowó IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 16:34
                        statut WOSP
                        Celem Fundacji jest działalność w zakresie ochrony zdrowia, polegająca na
                        ratowaniu życia chorych osób, w szczególności dzieci, i działanie na rzecz
                        poprawy stanu ich zdrowia, jak również na działaniu na rzecz promocji zdrowia i
                        profilaktyki zdrowotnej.

8) skupianie wokół idei Fundacji ludzi w Polsce i poza jej granicami, w tym w
                        szczególności młodzieży oraz przedstawicieli środowisk twórczych
                        intelektualnych i naukowych,

€€€€ 364;€€€€ ;€€€€&# 8364;€€€̈́ 4;€€€€& #8364;€€€S 64;€€€€ €€€€ 364;
                        powyzej jest podana podstawa organizowania koncertu

tu masz cos do poczytania o kosztach statutowych i administracyjnych,jesli chce
                        ci sie to czytac oc

Zgodnie z rozporządzeniem Min.Fin. z dnia 15 listopada 2001 roku w sprawie
                        szczególwych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami
                        handlowymi nieprowadzących działalności gospodarczej do kosztów działaności
                        jednostki zalicza się koszty związane z realizacją zadań statutowych - w tym
                        także świadczenia określone statutem. Za koszty działaności jednostki uważa się
                        również koszty administracyjne w szczególności wynagrodzenia, zus, inne
                        świadczenia na rzecz pracowników, zużycie materiałów i energii, usługi obce
                        itp. Określenie "w szczególności" nie oznacza, że wszelkie wynagrodzenia
                        kwalifikuje się do kosztów administracyjnych. Oznacza natomiast, że koszty
                        administracyjne powinny być podzielone na ww. kategorie. Zgodnie z powyższym do
                        kosztów statutowych Pani organizacji będą zaliczone wszelkie koszty związane z
                        działalnością wynikającą z Państwa statutu. Koszty utrzymania WTZ i ośrodków:
                        opłaty czynszu za budynek w części związanej z prowadzonymi zajęciami;
                        wynagrodzenia i narzuty na wynagrodzenia: specjalistów, koordynatorów, innych
                        osób związanych z programem; zwroty kosztów dla wolontariuszy; energia
                        niezbędna do pracy z podopiecznymi, wyżywienie dla podopiecznych itp. można
                        uzasadnić jako koszty statutowe, ponieważ ich ponoszenie wiąże się z realizacją
                        Państwa działań statutowych.
                        Natomiast do kosztów administracyjnych kwalifikuje się koszty nie związane
                        bezpośrednio z projektem lub trudne do przypisania do konkretnego programu, jak
                        również koszty tzw. stałe, które organizacja ponosiłaby niezależnie od tego czy
                        realizowałaby jakikolwiek projekt. Zaliczamy do nich wynagrodzenia: zarządu w
                        części dotyczącej zarządzania pozaprojektowego, księgowej, sekretarki; koszty
                        sprzątania; środki czystości; art. spożywcze dla pracowników i gości; materiały
                        biurowe; czynsz za lokal, w którym odbywają się prace związane z
                        administrowaniem i inne koszty z tego wynikające; czy też abonament
                        telefoniczny i rozmowy nie związane z realizacją działalności statutowej; stałe
                        koszty obsługi bankowej.
                        Istnieją też przypadki, gdy klasyfikacja kosztów nie jest zależna od nas, ale
                        wynika ze wskazówek sponsora danego projektu. W takich przypadkach koszty
                        interpretowane zazwyczj jako statutowe np. wynagrodzenia terapeuty, mogą
                        znaleźć się w pozycji wynagrodzenie w kosztach administracyjnych. Pewne koszty
                        np. art. czystościowe zazwyczaj będą kosztem administracyjnym, ale czasem mogą
                        być ewidentnie związane z kosztami działań statutowych np. akcja "Sprzątanie
                        świata".
                        Przyjmuje sie koszty administracyjne nie powinny przekraczać 7-10% kosztów
                        statutowych organizacji. Przypisywanie kosztów jest trudną dziedziną i powinna
                        wynikać z indywidualnego charakteru, każdej organizacji.
                        Warto zaznaczyć, że przypisaniem kosztów do poszczególnych programów a co za
                        tym idzie dotacji oraz wskazaniem kosztów administracyjnych, powinien zajmować
                        się koordynator danego programu, dyrektor finansowy lub zarząd.
                        • niech Re: WOSP działa niezgodnie z prawem! Tu jest dowó 13.01.05, 16:49
                          www.wosp.org.pl/przystanek/
                          Organizatorzy twierdza ze maja prawo tak wydac te 10%.
                          • sebpl Re: WOSP działa zgodnie z prawem! 13.01.05, 17:01
                            Przede wszystkim to nie jest 10 proc. ze zbiórki. Ze zbiórki 100 proc. idzie na
                            dzieci.
                            Dodatkowa kasa jest ze składowania przez 8 miesięcy kasy na koncie. Przy tego
                            typu sumach, to są naprawdę ogromne odsetki, a i bank dla takiego klienta może
                            ustanowić preferencyjne stawki. I tutaj właśnie mamy dodatkową kasę, którą
                            Owsiak przeznacza na cele statutowe.
                            Tak więc nie rozumiem po co ktoś drze szaty.
                            Komuś się przyśnił diabeł w czerwonych spodniach i tłumaczenie snu szuka w
                            przepisach regulujących stowarzyszenie Owsiaka.. Żałosne.
                            • Gość: Drab To znaczy, że Jerzy O. kłamie !!! IP: *.itpp.pl 13.01.05, 18:10
                              sebpl napisał:

> Przede wszystkim to nie jest 10 proc. ze zbiórki. Ze zbiórki 100 proc. idzie na
                              >
                              > dzieci.

Pierwsze kłamstwo Pana Jerzego O., albo osoby która to napisała (o co nie ośmielę siię posazać). Pan Jerzy O. przed zeszłoroczną zbiórką oświadczył publicznie, przy kilku milionach świadków, na antenie Polskiego Radia Program 1, że wystąpił do MSW z wnioskiem o zgodę, na przeznaczenie nie, jak dotychczas, 5 % na pokrycie kosztów zbiórki, ale 10% i że taką zgodę uzyskał. Proszę mi wytłumaczyć, po co prosił o coś, z czego nie chciał skorzystać? Po co zmienił 5% które mu wystarczały w poprzednich 11 edycjach zbiórki, na 10%? Żeby wyjść na durnia, który nie wie, co robi? Po co składał publiczne oświadczenia, że na koszty zbiórki MUSI przeznaczać 10% zebranych pieniędzy, bo 5 % to za mało??? Niedowiarków odsyłam do archiwum Polskiego Radia gdzie taśma ze słowami Idola jest zapewne przechowywana jak relikwia.

Polecam także wizytę na stronie internetowej WOSP, gdzie są rozliczenia zbiórek z poprzednich lat. Jakoś z każdej BYŁY potrącane te pieniadze na koszty. Pan Owsiak podaje na swojej stronie nieprawdę???? Widać ma dwie wersje - jedną dla kontroli, drugą dla społeczeństwa.

> Dodatkowa kasa jest ze składowania przez 8 miesięcy kasy na koncie. Przy tego
                              > typu sumach, to są naprawdę ogromne odsetki, a i bank dla takiego klienta może
                              > ustanowić preferencyjne stawki. I tutaj właśnie mamy dodatkową kasę, którą
                              > Owsiak przeznacza na cele statutowe.

DO TEGO NIE MAM PRAWA MIEĆ ZASTRZEŻEŃ I NIE MAM !!!

> Tak więc nie rozumiem po co ktoś drze szaty.
                              > Komuś się przyśnił diabeł w czerwonych spodniach i tłumaczenie snu szuka w
                              > przepisach regulujących stowarzyszenie Owsiaka.. Żałosne.

A co czerwone spodnie mają do Jerzego O. ? On chodzi w wygniecionych bojówkach w których wygląda... no właśnie. Wygląda żałośnie i TO JEST najbardziej żałosne.
    • stefandetko ad panowie: Drab i pan_pndzelek 13.01.05, 15:16
      odnieśliśmy tu, na tym forum znaczące zwycięstwo nad "róbta co chceta" -
      sprowadzjąc dyskusję do rzeczowej wymiany argumentów. Gratuluję :)
      • pan_pndzelek Re: ad panowie: Drab i pan_pndzelek 13.01.05, 16:53
        He he, jeśli adwersarz przypisuje mi udział w rzeczowej wymianie argumentów to
        chyba pora mi znikać z tego forum... a tak na poważnie, przeczytałem teraz
        dalszą część dyskusji, która odbyła się pod moją nieobecność. Nie mogę
        zrozumieć do czego zmierza Drab, przytoczył bowiem przepisy dotyczące TYLKO
        zbiórki pieniędzy a nie działalności fundacji... przyznam, że dałem się wpuścić
        w maliny z tym organizowaniem koncertu za 10% sumy ze zbiórki. Ale przeczytałem
        to bodaj u ciebie właśnie.

A może jest tak, że z tej zbiórki noworocznej rzeczywiście ANI ZŁOTÓWKA po
        prostu nie idzie na "Woodstock"? Może jest tak, że Fundacja Owsiaka robi
        jeszcze coś innego z czego finansuje koncert? A może "Przystanek" np. finansuje
        się sam? Jarocin się kiedyś finansował sam bo PRL dotacje dawała raczej
        na "Kołobrzeg" czy "Opole" a mimo to jakoś trwał, ba, rósł z roku na rok...

A wracając do satanizmu, nie demonizuj (nomen omen) tego co jest WYŁĄCZNIE
        ZEWNĘTRZNYM SZTAFAŻEM, najbardziej "zsatanizowana" subkultura czyli tzw.
        metalowcy (brzmi jak związek zawodowy) to w przytłaczającej większości grzeczne
        i zahukane chłopczyki, które po powrocie z koncertu związują włoski w kucyk i
        jedzą mamusiną pomidorówkę. Potem pewnego dnia obcinają włosy, idą do pracy,
        żenią się i... siadają z dziećmi do stołu wigilijnego...

A że szatan bywa przewrotny? A któż z nas nie jest?
        • pan_pndzelek Re: ad panowie: Drab i pan_pndzelek 13.01.05, 16:55
          PS. Właśnie Niech zapostował linka do strony WOŚP z wyjaśnieniem sprawy...
          wygląda że MAJĄ PRAWO...
        • niech Re: ad panowie: Drab i pan_pndzelek 13.01.05, 16:56
          Ze strony WOSP a propos konceru: "Skąd kasa? Z zebranej na Finale sumy
          pieniędzy Fundacja ma prawo wydać 10% na realizację swych celów strategicznych.
          Realizuje się to między innymi poprzez druk reklamowych plakatów, kalendarzy
          czy folderów. Nigdy tego nie robiliśmy. Za to koncert wydał nam się idealną
          formą podziękowania i propagowania naszych celów."
    • jhbsk Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 13.01.05, 15:59
      Ręce opadają gdy się czyta taki mądrali jak stefandetko. Najszlachetnięjsze
      inicjatyy potrafią tylko zohydzać. Współczuję.
      • stefandetko Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 13.01.05, 17:51
        zdaje się, miła Pani, że wogóle nie czytałaś postu początkowego, ale może i
        masz rację - bo po co zatruwać sobie główkę takimi czarnymi punkcikami na
        ekranie.
        jeżeli dobrze Cie zrozumiałem to ta najszlachetniejsz inicjatywa to: "przee-
        egonić klechów! Śmiee-erć de-de-de-wotkom. Nie–ech żyje wolny se-eks i ro-o-o-o-
        kęrol!" ???
        • niech Stefandetko o szatan 13.01.05, 17:58
          Najprostsze techniki numerologiczne streszczaja WSZYSTKIE jego wpisy do liczby
          666. Czy trzeba cos dodawac?
          • sebpl Re: Stefandetko o szatan 13.01.05, 18:26
            Drogi StefanieDetko.

Udało się. Szatan jest przewrotny. Właśnie twoimi rękami (postami) propaguje
            swą kocią wiarę!!!

Nikt do tej pory na Forum Warszawskim nie poruszył kwestii satanizmu ani nie
            brał go na poważnie. Ciemne siły władające Tobą postanowiły to zmienić. Od
            pierwszego wpisu w tym wątku, szatan jest wciąż przypominany. Pierwszy cel
            osiągnięty.

Drugim celem było zasianie ziarnia nepewności. Tutaj Zły nie mógł lepiej trafić
            jak wybrać Ciebie do tego zadania. Po jednej twojej malutkiej sugestii, na FW
            rozpętała się burza (by nie rzec piekło)!!!

Teraz drogi Stefanie zostaje Ci tylko zadzwonić do audycji "Rozmowy
            niedokończone" i podzielić się swoimi postrzeżeniami razem ze słuchaczami.
            Słuchacze, których mądre zakola wyrobiły się pod mocherowymi beretami, na pewno
            w mig odnajdą sprawcę twojej fiksacji.

Ja obstawiam Asmodeusza. Ale równie dobrze moze to być Behemot, Baal, Lucyfer,
            Rokita czy inny Belzebub.

Niestety nie widzę drogi Stefanie ratunku dla Ciebie, dopóki będziesz we
            władaniu tego szatańskiego medium jakim jest internet.
            Ale kto wie... może twój los się odmieni.
            Pan z Tobą.
            • stefandetko Re: Stefandetko o szatan 13.01.05, 22:19
              jestem niezmiernie podbudowany Twoim postem :)
              również Pan z Tobą
              • Gość: kixx Re: Stefandetko o szatan IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 22:22
                sebpl zapomnial zapewne napisac ze z duchem twoim takze
                albo nawet zwlaszcza
                bo na ciebie juz za pozno
                • stefandetko Re: Stefandetko o szatan 14.01.05, 00:25
                  na szczęście, synku, na Twoje nawrócenie jeszcze nie jest za późno
                  • Gość: kixx Re: Stefandetko o szatan IP: *.acn.waw.pl 15.01.05, 11:54
                    jestem kobieta matole
        • Gość: Drab Gdzie jest ta pani co lubi wolny seks? IP: *.itpp.pl 13.01.05, 18:17

Gazeta.pl > Forum > Regionalne > Mazowieckie > Warszawa
          Czwartek, 13 stycznia 2005

Warszawa

Re: Kontrolować wydatki WOŚP?
          Autor: stefandetko
          Data: 13.01.2005 17:51
          + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

zdaje się, miła Pani, że wogóle nie czytałaś postu początkowego, ale może i
          masz rację - bo po co zatruwać sobie główkę takimi czarnymi punkcikami na
          ekranie.
          jeżeli dobrze Cie zrozumiałem to ta najszlachetniejsz inicjatywa to: "przee-
          egonić klechów! Śmiee-erć de-de-de-wotkom. Nie?ech żyje wolny se-eks i ro-o-o-o-
          kęrol!" ???

Gdzie jest ta pani, co lubi wolny seks i rokęroll? Mogę jej podać telefony do paru kolegów, którzy też nmają podobne zainteresowania.
          • pan_pndzelek [...] 13.01.05, 18:20
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • stefandetko Re: Kontrolować wydatki WOŚP? 14.01.05, 13:46
      no to w końcu kontrolować wydatki WOŚP czy nie kontolować?
      • Gość: Drab Re: Kontrolować wydatki WOŚP? IP: *.itpp.pl 14.01.05, 15:35
        Najpierw nie na temat.

Widzę, że komuś aż tak zależy, żeby obronić Idola iż pozwolił sobie (kilka linijek wyżej) napisąc jakieś brednie o wolnym seksie i podpisał to moim nickiem. Ciekawe tylko jakiego programu żył, żeby podszyć się także pod numer mojego IP? Są już niestety takie możliwości zmian IP, więc można swobodnie kogoś zzdyskredytować, podając się za niego. Trzeba Idolowi pogratulować - ma całkiem fajnych obrońców. Np. przestępców, bo podszywanie się pod kogoś jest jak na razie przestępstwem.

A teraz na temat:

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego są firmy, z których nie wychodzą kontrolerzy Urzędu Skarbowego i są takie, które kontrole STARANNIE omijają. Fundacja Pana O. miała w swojej historii chyba tylko JEDNĄ JEDYNĄ kontrolę - lat temu około 10. Co ciekawsze, siedziba Fundacji mieści się w Warszawie, więc teoretycznie powinien ją kontrolować WARSZAWSKI urząd skarbowy. Kontrolował - radomski.

Pozostaje pytanie BEZ ODPOWIEDZI:
        - Czy radomscy urzędnicy są lepsi od warszawskich i skrupulatniej kontrolują, czy może - mniej biorą?
    • stefandetko znamienny komentarz 14.01.05, 23:21
      dostałem mailem następujący cytat:
      autor - Piotr Pacewicz, redaktor Gazety Wyborczej, GW 2003 rok
      "Owsiak raz do roku odprawia swą wielką, młodzieżową mszę. Najwyższe wartości
      podane są tak przystępnie, bez pouczania, bez stresu, jako oczywiste".
      Dziwne cooooo?
      • Gość: Drab Re: znamienny komentarz IP: *.itpp.pl 15.01.05, 10:37
        Owsiak odprawia mszę??? Coś panu Redaktorowi się pomieszało chyba od tego uwielbienia dla człowieka, którego boją się warszawskie urzędy skarbowe i który ma z jakiegoś powodu przywilej należny świętym krowom. Cóż, jest to dowód na to, że aby być dziennikarzem dziś wystarczy trafić do własciwej gazety i pisać to, co przyciągnie czytelników, nawet gdy są to brednie. Honor zawodowy zdaje się ma tu znikome znaczenie.

Swoją drogą chyba nigdy nie dowiem się dlaczego nikt nie jest zaineresowany dokłądnym skontrolowaniem działalności pana O. ? Przecież JEST TO NAJPROSTSZA DROGA DO ZAMKNIĘCIA UST TAKIM LUDZIOM JAK JA ALBO STEFAN. Jeżli kontrole - pod warunkiem że będą żetelne, niczego nie wykażą, wejdę pod ślawny okrągły stół z kantami i odszczekam to, co do tej pory mówiłem na temat pana O. Ale moge spać spokojnie - mam więcej niż MILION procent gwarancji że w WOSP przez najbliższe 50 lat nie będzie ŻADNEJ przyzwoitej kontroli, a później to mnie na tym świecie nie będzie. Pana O. zresztą także nie będzie.

Podpowiem wszystkim zagorzałym obrońcom pana O. - niech od dziś zaczną optować za skontrolowaniem całokształtu działalności pana O. i jego fundacji. TO JEST JEDYNA DROGA ABY WYKAZAĆ ŻE JEST ON JAK ŻONA CESARZA. Pisanie obelg pod adresem jego przeciwników tylko utwierdza ich w przekonaniu, że mają rację. Obelgami j ęzykiem rynsztoka jeszcze NIKT nie wygrał żadnej batalii, o czym nieśmiało przypominam.

Mnie naprawdę nie interesuje, czy pan O. gtrafi za kratki, czy na pomniki. Mnie interesuje żetelna prawda, a tej przy obecnym nastawieniu i kontrolerów i wymiaru sprawiedliwości do "boskości" pana O. nigdy nie poznam.
      • Gość: Drab Pojawia się i znika IP: *.itpp.pl 17.01.05, 16:31
        Dziś rano w innym wątku pojawiło się pytanie ile społecznych pieniędzy zostało ZMARNOWANYCH przy okazji robienia koncertów WOSP. Wydaje się, że pytanie było bardzo drażliwe i dotyczyło interesów tzw. ważnych ludzi, bo szybciej zniknęło, niż się pojawiło, obdarzone WULGARNYMI komentarzami obrońców Idola. Jak widać stawianie pytań o to, co się dzieje z NASZYMI pieniędzmi, zabieranymi nam siłą pod hasłem "podatki" JEST DZIAŁANIEM NIEZGODNYM Z PRAWEM, przynajmniej tak wynika z powodów, dla jakich to pytanie usunięto. Postawię więc to pytanie teraz i zadbam, żeby nie uległo ono nożycom cenzorskim. Zobaczymy kto ma więcej cierpliowości - cenzor czy ja?

A więc - ile pieniędzy z kasy miejskiej wydano na koncerty WOSP i dlaczego te pieniądze nie poszły np. na wsparcie kulejącej służby zdrowia albo na głodujące dzieci???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka