Dodaj do ulubionych

We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. P...

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.04.05, 01:05
patrz mapka, patrz mapka - a ktos zapomnial o mapce....
Obserwuj wątek
    • Gość: romario Co z tą Królewską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 07:40
      " Najlepiej dostać się od strony ul. Marszałkowskiej, przez Ogród Saski albo
      Królewską - zachęca wiceprezydent Warszawy Władysław Stasiak.(...)"
      A dalej:
      "Nie ma więc co liczyć na dojście do placu np. ul. Królewską."
      Czy mam wierzyć panu prezydentowi, czy panom redaktorom? Nie dawajcie ludziom
      takich dylematów, bo powoduje to niepotrzebne zamieszanie.
      No i gdzie ta mapka z telebimami?
      Panowie, przecież to wasza praca. Bierzecie wierszówkę i taką fuszerkę
      odsdtawiacie. Wstyd.
      • Gość: UCZESTNIK CAŁY PLAN BĘDZIE DLA VIPÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 12:53
        Tak wynika z mapki. Nie jest jasne, gdzie ma się zmieścić pozostałe 195000 ludzi z planowanych
        200 000.
    • Gość: gagu Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: 62.29.137.* 05.04.05, 08:22
      Za to co zrobił Glemp nikt nie powinien pójść na tą mszę.
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2637785.html
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22369538&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22389067&v=2&s=0
      • margala do gagu 05.04.05, 08:48
        Gagu
        nie bądźmy małostkowi w tym dniu
        • Gość: gagu Re: do gagu IP: 62.29.137.* 05.04.05, 09:08
          denerwuje mnie ta obojętność. nie pozwólmy aby ktoś taki jak Glemp uczestniczył
          w tym wydarzeniu. trochę szacunku!!
          • Gość: Bradi Re: do gagu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:56
            kim jestes zeby oceniac Prymasa Polski??? Polski wiernym w AMeryce nalezy sie
            wieksza opieka duszpasterska niz Tobie????
            • Gość: art Re: do gagu IP: *.idea.pl 05.04.05, 14:44
              bradi* to nie tak, nie chodzi o opiekę duszpasterską , ale o obojętnośc glempa; żadnego komunikatu, wystąpienia, żadnej informacji, tak jakby sie nic nie stało. Gagu ma sporo racji stwierdzająć że należałoby jakoś pokazać glempowi że popełnił błąd , choć uważam że rezygnacja z tej mszy to nie jest dobry pomysł - wiekszość ludzi nie idzie tam dla glempa...
      • Gość: autor Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.zaczek.ds.pw.edu.pl 05.04.05, 09:21
        Kazdy kto moze powinien isc. Nie idziemy tam dla Glempa....
        • Gość: gagu Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: 62.29.137.* 05.04.05, 09:54
          oczywiście, że nie dla Glempa tam idziemy, ale ja sobie nie życzę aby on tam
          był i tyle.
          • Gość: ZUZANNA Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.tvp.pl 05.04.05, 13:01
            PAPIEŻ UCZYŁ NAS ABYSMY WZNIEŚLI SIĘ PONAD PODZIAŁAMI, A TY JESTEŚ MALUTKI,
            BIEDNY CZŁOWIECZEK,PRZEPEŁNIONY ZAWIŚCIĄ. NIE IDŻ NA TĘ MSZĘ I NIE ZŁOŚC SIĘ I
            NIE OCENIAJ ZBYT POCHOPNIE INNYCH, ZOSTAW TO PANU BOGU. POZDRAWIAM
      • Gość: ??? Ja tam idę dla Papieża, nie dla Glempa /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 09:59
        • Gość: gagu Re: Ja tam idę dla Papieża, nie dla Glempa /nt IP: 62.29.137.* 05.04.05, 10:04
          pozwolę sobie zauważyć, że Glemp nie tylko obraził nas polaków, ale (przede
          wszystkim) obraził s.p. Ojca Świętego. po prostu olał sobie wydarzenie z dnia
          2.4.05 z godz. 21.37!!

naprawdę chcecie aby ktoś taki był obecny na mszy.

no to ja wam serdecznie gratuluję.
          • Gość: ??? Nie siej nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:07
            Czy Ty cokolwiek zrozumiałeś z nauki Jana Pawła II?
            • Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 10:19
              dobra, zrozumiałem aluzje. na razie.

ps. mam nadzieje, że wszyscy polacy coś zrozumieli z nauk Papieża. tylko jak
              wychodzę na ulicę to jakoś tego nie widzę. pójdziemy się modlić na
              pl.Piłsudzkiego, a później powrót do rzeczywistości.
              • Gość: ??? Re: Nie siej nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:35
                A ja widzę. Widzę moich rodziców, którzy odzyskali pogodę ducha. Widzę zwaśnionych kibiców podających sobie ręce. Widzę ludzi spontanicznie gromadzących się na placach i ulicach w imię miłości i pokoju. Widzę osoby, które odzyskały wiarę. To jest chyba pierwszy cud Jana Pawła II. Coś z tego w naszych sercach pozostanie.
                • Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 10:42
                  ok. ja też to widzę. ale jest jeden wspólny mianownik tych wydarzeń. wszystko
                  to dzieje się podczas modlitw. w kościele zawsze ludzie się jednoczyli. i nie
                  była do tego potrzebna śmierć Papieża.
                  a ja mam na myśli życie codzienne, mentalność polaków - tu się nic nie
                  zmieniło - niestety.
                  • Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:58
                    Polaków. Polaków powinienes pisac z duzej l;itery. kim jestes zeby oceniac
                    Prymasa Polski i Naród????
                    • Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 12:13
                      o odezwał się ten, który przyjął nauki Papieża, za to nie sieje nienawiści ;)
                      info.onet.pl/1077548,12,item.html
                      • Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 12:50
                        ?
                        • Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 13:22
                          serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2638754.html
                          wstyd, nawet na świecie o tym mówią!!
                          • Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:27
                            niech lewacka Republica zajmie sie włoskimi sprawami. zastanawiam sie dlaczego
                            Polacy wszystko co napisane zostanie w zagranicznych gazetach (nawet
                            typu "Fakty") biora za madrosc absolutna. kompleksy??????
                            • Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 13:30
                              nie jest ci wstyd?
                              nie ważne kto napisał i czy jest mądry czy nie.
                              "Tygodnik Powszechny" też o tym napisał.

jest mi wstyd, a moje uczucia zostały zdeptane przez Glempa!!
                              • Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:37
                                wazne kto to napisał i czy jest madre czy nie. czego mam sie wstydzic???? jakie
                                Twoje uczucia zdeptał Prymas Polski????? dlaczego oceniasz postępowanie Prymasa
                                Polski nie wiedzac jak on przezył smierc Ojca Świętego????
                                • Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 13:53
                                  prymas powinien być ze swoim narodem. jest prymasem polski, a więc jego miejsce
                                  było tutaj w polsce. powinien nas wspierać duchowo.
                                  w zamian dostałem facjatę gościa w tv, któremu wisi wszystko.
                                  jakie moje uczucia zdeptał? smutek, rozpacz i wszystkie inne uczucia, które mną
                                  targały po wiadomości o śmierci papieża!

skończyłem gadać na tym forum. nie ma sensu. życzę wszystkim powodzenia.
                                  • Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:12
                                    ja zamiast "facjaty goscia w Tv" ogladałem twarz proboszcza w swojej parafii. o
                                    tym ze Prymas jest w Argentynie dowiedziałem sie dopiero we wtorek. w moim domu
                                    jest zwyczaj ze po smierci bliskiego nie oglada sie TV ani słucha radia przez
                                    jeden dzien. Prymas był wsród swego narodu - Polacy z Argentyny są takimi
                                    samymi Polakami jak Polacy w Polsce jak i na całym Swiecie. Przypominam ze
                                    Prymas jest pasterzem wszystkich Polaków. ps. myslałem ze po śmierci Ojca
                                    Świętego bedzie nam brakować jego. a tu prosze....
                                    • Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 14:28
                                      miałem już nic nie pisać, ale przypomniało mi się...

bradi - nie oskarżaj mnie o sianie nienawiści. są po prostu pewne granice
                                      tolerancji i akceptacji, i nie sposób siedzieć cicho i godzić się na wszystko.

jeszcze raz życzę wszystkiego dobrego.
              • Gość: zza Re: Nie siej nienawiści IP: *.tvp.pl 05.04.05, 13:05
                GAGU JESTEŚ BIEDNYM śLEPCEM, żal mi ciebie.
                • Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 13:19
                  no cóż. cieszę się, że ty masz tak wspaniały wzrok.
      • aurita Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. 05.04.05, 13:59
        To ja msza za Naszego Ojca Swietego a nie za Glempa. Jezus uczyl przebaczac. O
        Jezusie uczyl nas Papiez.
        Strasznie zaluje ze nie moge pojsc na te msze:( ale cala dusza i sercem bede z
        Wami.. i z NIM
    • Gość: aga Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.autoguard.pl / *.autoguard.pl 05.04.05, 08:59
      czy ktos wie gdzie jest ta mapka??
    • Gość: PZ Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.swps.edu.pl / 193.201.164.* 05.04.05, 09:25
      Webmaster - proszę o mapkę!
      • margala mapka 05.04.05, 09:29
        www.rzeczpospolita.pl/teksty/warszawa_050405/warszawa_a_1-1.F.jpg
      • jan.kulczyk Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. 05.04.05, 11:22
        Widzę, że ogólnonarodowy histeriopatos wciąż trwa. Żeby faceta, który z braku kasy (plecak widać z tyłu na zdjęciu) na nocleg w Warszawie koczuje na placu (wiadomo, że nikt go stamtąd nie wyrzuci w TAKIEJ CHWILI, bo zyskałby miano faszysty, komucha i masona - ja nie mówię, że trzeba go wyrzucać) uwznioślać mianem "czuwającego"?? Ludzie, trochę rozsądku. Snap out of it! W innym dniu, w innym miejscu stolicy takiego człowieka określiłoby się mianem "menel". Po co komu takie zdjęcia? To niepoważne.
        • Gość: Sofi Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:35
          Skromności i mądrości Ci życzę po puszenia u Ciebie dość
    • Gość: :) Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:13
      Glemp wrócił z Argentyny, dobrze że zdążył przed pogrzebem (chyba załatwiał
      kasę dla Radia Maryja). Inni dostojnicy jechali pożegnać PAPIEŻA, a nasz
      kardynał był zajęty. Jeśli nie małaeś dla nas czasu, gdy PAPIEŻ umierał, to
      wracaj do Argentyny. PA PA.
    • Gość: michalroman Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: 217.149.249.* 05.04.05, 11:35
      Hmm... z przedstawionej mapki wynika że 3/4 miejsca na pl. Piłsudskiego
      przeznaczono dla VIP-ów. A zwykli ludzie to gdzie mają się usadowić? Na drzewach
      w parku Saskim?!
      • adamo148 Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. 05.04.05, 11:50
        Nie zwracajcie uwagi na rzeczy, które tak naprawdę mają teraz mniejsze
        znaczenie. Chodzi przecież o to, żeby połączyć się w jednej, wielkiej,
        narodowej, a nawet ponadnarodowej, modlitwie. Nie czas teraz na skupianie się na
        miejscach dla VIP-ów (też mi się to nie podoba, ale nie dla nich tam idę, tylko
        dla modlitwy o Papieża) czy na Glempie. Podziękujmy wszyscy Papieżow, bo o to
        głównie chodzi.

A jeśli chodzi o dojście ulicą Królewską na Plac: Królewska będzie odcięta na
        odcinku między Krakowskim Przedmieściem a Placem Piłsudskiego. Od tej strony nie
        będzie można dojść na Plac. Natomiast Królewska od strony Marszałkowskiej będzie
        dostępna dla ruchu pieszych i będzie stanowiła dobre dojście do Placu.
        Oczywiście, jeśli nie zajmą jej stojący ludzie, bo nie wiadomo jeszcze, jaka
        ilość wiernych pojawi się na mszy. Przypuszczam, że będzie to więcej, o wiele
        więcej, niż zapowiadane 200 tys.
    • Gość: mr x Po pierwsze czemu nie w krakowie IP: *.p.lodz.pl 05.04.05, 12:06
      po drugie czemu glemp ma przewodniczyc...
    • Gość: plebs Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.net-serwis.pl 05.04.05, 12:30
      Praktycznie cały Pl. Piłsudskiego to zamknięty sektor VIP, a gdzie jest miejsce
      dla nas - plebsu, którym być może najdroższy jest Ojciec Święty? Podczas
      niedzielnej mszy świętej, gdy nie było podziału placu na miejsca dla lepszych i
      gorszych, mogło uczestniczyć ponad 100 tys. osób, a dziś na placu w sektorze
      VIP zasiądzie tylko kilka tys. "zasłużonych". Dziękujemy organizatorom za takie
      traktowanie!
      • margala Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. 05.04.05, 12:53
        nawet jeśli mam stać na Marszałkowskiej, to i tak przyjdę.

• Gość: xlo czy nie obawiacie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 12:59
          jeszcze jakiś zcas temu, gdy miały miejsce spotkania, w których uczestniczyła
          ogromna ilośc ludzi wszytscy obawiali się czy Bin Laden nie zaatakuje, a w
          przypadku pogrzebu papieża i mszy narodowej nikt nawet na ten temat nie
          spekuluje
          czyzby wywiad byl tak dobrze poinformowany
          • Gość: Michał Brawo Gagu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:39
            Masz całkowitą rację, Glemp to człowiek malutki, tak jak większość polskich i
            nie tylko księży, łasych tylko na kasę, rozbijających się super wozami i
            zaliczającymi gosposie i ministrantów. Cały kosciół katolicki to po prostu
            wielkie przedsiębiorstwo do zarabiania gigantycznej kasy, poza nielicznymi
            wyjątkami.
            Takim wyjątkiem był niewątpliwie Papież i należy mu oddać cześć, ale
            niekoniecznie tłocząc się na wielkim placu. Zresztą przytoczę taki obrazek,
            zasłyszaną dzis rozmowę w autobusie. Mówi wystrojona jak na
            dancing "gwiazda": "Wiesz, wynajęliśmy apartament w Victorii aby kamerować mszę
            z Pl. Piłsudskiego. I wiesz, jedziemy do Rzymu naszą Corollą , ale wiesz nie
            zabierzemy Jasia, bo będzie nam niewygodnie, moga jechać tylko 4 osoby". (jakby
            ktos nie wiedział Toyota Corolla to duże auto i 5 osób spokojnie mieści).
            Wstyd!!! Za tą kasę na te wyjazdy i apartamenty lepiej by ludzie dali na cele
            społeczne, dla chorych, biednych, to samo powinien zrobic kościół - oddać swoje
            pałace na domy dziecka, przytułki - wtedy bym zmienił zdanie o tej instytucji.
    • mozart msza tylko dla VIP-ow? 05.04.05, 13:32

• Gość: w-de Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.i.pppool.de 05.04.05, 13:48

............"Goralu", a nam jest zal................
    • Gość: PW Msza za JPII już była, to jest szopka dla władzy.. IP: 195.245.217.* 05.04.05, 13:53
      Jak w niedzielę naród spontanicznie stanął na tym placu, i na wielu innych
      placach, i w wielu innych kościołach, i się modlił, to nie łaska było przyjść i
      pomodlić się z nim...
      Teraz władza, państwowa i kościelna, robi imprezę dla siebie, kampanię
      wyborczą, pokazówkę.
      Ja tym razem nie pójdę, nie będą wynosić się na moich plecach. Pomodlę się w
      domu.
      • Gość: maciej48 Re: Msza za JPII już była, to jest szopka dla wła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:09
        Nie dziel ludzi i dziś jest ważna Msza, a swoje nienawiści schowaj na inne dni,
        lub się nad nimi zastanów.
        • Gość: turb Re: Msza za JPII już była, to jest szopka dla wła IP: *.aster.pl 05.04.05, 16:46
          on nie dzieli ludzi tylko prawde pisze, sztuczne i na pokaz - bo takie sa
          trendy. Nie mowie o zwyklych ludziach uczestniczacych w tej mszy, tylko o tych
          co beda siedziec na krzeslach i beda pokazywani w tv, a ktorzy w niedziele czasu
          nie mieli i sie obawiali ze msze na stojaco beda musieli spedzic
          • Gość: Sofii Re: Msza za JPII już była, to jest szopka dla wła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:56
            Władza oczekuje poklasku a my i tak wiemy że nic to , to przeminie a my
            zostaniemy ,głupota naszych notabli osiąga szczyt i co pózniej, ano nic
            badzmy madrzy MY ZWYKLI POLACY pozdrawiam Sofi
    • Gość: Julia Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 15:24
      Czy wiecie może, czy msza bedzie transmitowana. Na jakim kanale?
      • Gość: j na TVP1 IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 15:51
    • Gość: tomek Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.devs.futuro.pl 05.04.05, 16:40
      SZKODA TYLKO, ZE TAK NAPRAWDE NA PLACU PILSUDZKIEGO NIE BEDZIE MSZY NARODOWEJ,
      TYLKO DLA VIP'ow, BO ICH SEKTORY ZAJMUJA PRAWIE CALY PLAC.... A NAROD, NIECH
      SIE GDZIES UPCHNIE I NIECH TAM HOLD I CZESC ODDAJE.... no tak po prostu szkoda
    • Gość: rafik Dlaczego msza jest w Wawie a nie na Jasnej Górze?? IP: *.cst.tpsa.pl 05.04.05, 17:07
      przeciez stolica duchowa polski to nie warszawa ??!!
      • Gość: Sofi Re: Dlaczego msza jest w Wawie a nie na Jasnej Gó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:49
        Troche wyważenia i szacunku dla samych siebie tam gdzie są ludzie wierzący tam
        jest msza św i tam jest w pamięći w sercach ludzi nie tylko wierzacych
        ||||||||||||||||||||
      • Gość: olodium Re: Dlaczego msza jest w Wawie a nie na Jasnej Gó IP: *.chello.pl 05.04.05, 19:19
        Juz sobie wyobrażam to organizacyjnie: Pół Polski rzuca wszystko i pędzi (czym?
        jak? ) do Częstochowy. Ministrowie, kilkuset księży i biskupów itp. Mała grupa
        mieści sie wewnątrz, reszta na dworze.
        A tu było całkiem inaczej Dojechało sporo osób, ale jednak w znaczącej
        większości warszawiacy...
      • Gość: pkin Re: Dlaczego msza jest w Wawie a nie na Jasnej Gó IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 03:15
        Gość portalu: rafik napisał(a):

> przeciez stolica duchowa polski to nie warszawa ??!!

no bo miasto które oddało za ten kraj 2/3 swoich obywateli i oddao za wolność
        tego kraju niemal całe swoje materialne dziedzictwo to już nie jest duchowa
        stolica, no nie?
    • Gość: Dziecko Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:47
    • Gość: Dziecko Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:53
      Byłam tam i.... zawiodłam się.
      Myślałam, że będzie bardziej "młodzieżowo", że będziemy śpiewać "Barkę", "Abba
      Ojcze" i różne inne pieśni, że się zjednoczymy, połączymy a tymczasem... Chór
      wył tak, że głośniki aż przysłowiowo pierdziały i piszczały, aż się bałam, że
      się rozsypią. Miś uszatek, zwany Glempem zamiast mówić o tym co naprawdę ważne
      gęsto się tłumaczył czemu natychmiast nie wrócił z Argentyny i stwierdził, że
      Polacy na obczyźnie bardziej kochają Polskę od Polaków tu, w kraju. A gdy Msza
      się skończyła znów wkroczył chór i nawet w indywidualnej inicjatywie nie dało
      się pośpiewać, pomodlić jeszcze razem - nic.
      Zawiodłam się - myślałam, że inaczej będziemy żegnać Kochanego Ojca...
      • Gość: mal Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.crowley.pl 05.04.05, 21:34
        Dziecko ...no ręce opadają nad znajomością klasyki muzycznej
        wśród młodzieży
        chór nie wył tylko śpiewał podniośle "Dies Irae" z Requiem Verdiego m.in

od strony muzycznej było naprawdę OK - był chór reprezentacyjny
        WP, Chór FN i orkiestra FN z Witem, no i jeszcze soliści ładnie
        wypadli w Kilarze

co do Glempa to bym się zgodził, trochę przynudzał momentami
        i starał się wykorzystać okazję do wytłumaczenia się z opóźnionego
        powrotu

lepiej wypadł Michalik, aż przetoczyła się fala oklasków

apropos piosenek typu "Barka" czy "Abba Ojcze" to moze
        młodzież zaśpiewa je wieczorami na pl Pilsudskiego, tak jak
        to było wczoraj, pieknie było zresztą
        • Gość: goja Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.05, 21:56
          A ja zgadzam sie z Dzieckiem chociaz juz nim nie jestem.
          Narodowa masz zalobna powinna byc tak poprowadzona by wszyscy wierni mogli w
          niej uczestniczyc czynnie. Bo to jest msza z serc wszystkich ludzi.
          Rozczarowalam sie zarowno kazaniem Glempa jak i strona muzyczna.
          Ta msza wygladala bardziej jak koncert dla koneserow niz jako wyraz zalu calego
          narodu. Taka msze moglby odprawic prymas Korei czy innego egzotycznego kraju co
          to moze ani emocje niezbyt gorace ani kultura bliska zmarlemu.
          Nie bylo ani barki ani Gorale, ktorych pamiez tak kochal, nie spiewali a na
          koniec chor byl porazka bo nie bylo piesni na wyjscie i dalo to sygnal do
          pospolitego ruszenia 'bo was tu juz nie trzeba ...'

Zabraklo Ojca świetego - zabraklo ducha - i tak bardzo to odczulismy
          • Gość: johan Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 23:03
            Byla i "Barka" i wszystko inne, trzeba tylko bylo znalezc Oaze Warszawsko-
            Praska ;)
            Przekrzyczelismy potem te Filharmonie! :P

Nie widzieliscie, co sie potem dzialo na ulicach Warszawy, za transparentem z
            napisem "Rozpoczyna się cywilizacja miłości"? ;) Zalujcie...
          • Gość: pkin Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 03:13
            A ja się zgadzam z mal'em, chociaż też nie do końca. W Polsce muzyka poważna
            jest mało poważana i jest to wynikiem fatalnego wykształcenia muzycznego naszego
            społeczeństwa, jeżeli dwie najdoskonalsze msze żałobne w dziejach ludzkości nie
            poruszają nikogo to widać o czym mówimy (późniejszy komentarz "przekrzyczeliśmy
            całą tą Filharmonię" mówi sam za siebie, pokazuje też zreszta brak szacunku dla
            wysiłku ludzi kutury, co też jest typowe dla naszego społeczeństwa, ale to już
            inna sprawa), ale...
            zapomniano, że obok nieodzownej części muzycznej w formie najwybitniejszych
            dzieł światowej muzyki muszą być też pieśni jednoczące zebranych i pozwalające
            niemal realnie odczuć związek z Papieżem, czyli właśnie Barka, Abba Ojcze itp.
            Zignorowanie tej części przez organizatorów jest przykładem całkowitego braku
            współodczuwania ze swoim narodem.

Te wszystkie niedociągnięcia z homilią Prymasa na czele udowodniły tylko, czym
            była w istocie ta msza, była narodowym (episkopatu i władz) przedstawieniem, a
            Warszawa pożegnała Ojca Świętego w niedzielę o 15.00 i czyni to każdego dnia w
            kościele św. Anny, a nie na "państwowych" czy "narodowych" zebraniach.

• Gość: johan Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 13:35
              "Przekrzyczeliśmy Filharmonię" miało być odczytane z ironią, jeśli tak to nie
              wygląda, to przepraszam. Nie znalazłem nikogo, kto byłby zadowolony z oprawy
              (głównie muzycznej) tej Mszy. Requiem - piękna rzecz, ale oni nie tylko to
              śpiewali. To co, zaprezentowali na sam koniec, brzmiała jak muzyka z jakiegoś
              horroru...
              "Bądźcie radośni!" - napisał (już nie dyskutujmy czy na prawdę, każdy wie, że
              mógłby tak powiedzieć) Jan Paweł II. Nie możemy rozpaczać! Mamy GO teraz W
              NIEBIE! Jest jeszcze bliżej każdego z nas!
              Z całym szacunkiem dla papieża, ważniejsze, niż to, że zmarł, jest to, że
              Chrystus ZMARTWYCHWSTAŁ!!!

Jak tu się nie cieszyć i nie radować z tego, co dzieje się w naszym mieście i
              całym kraju (a nawet i na całym świecie)? Może to trudne do pojęcia dla
              niektórych, ale bez tej śmierci tego by nie było!
              Ziarno musi obumrzeć, aby wydało owoc... I te owoce już zbieramy! ;)
      • Gość: Dziecko Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 16:25
        Okej okej - może z tym pojazdem na chór to trochę przesadziłam. Ale sami
        przyznacie, że uczestnictwo zgromadzonych wiernych w całej Mszy było dość
        mizerne, a przecież każdy (a przynajmniej ja) chciałby w takiej Mszy móc
        czynniej uczestniczyć. Tak mówiąć szczerze to z tego wszystkiego najbardziej
        zjednoczona z ludźmi czułam się odmawiając różaniec przed Mszą, gdzie były przy
        każdej tajemnicy głębsze jakieś te rozważania niż potem na Mszy i jakoś tak w
        ogóle... Chyba rozumiecie.
        Ale muszę dać DUŻY PLUS za to, że nie puścili nikogo więcej do mikrofonu i cała
        uroczystość nie przeistoczyła się w festiwal deklaracji i przemówień
        zrgomadzonych w swym sporym sektorze VIPów itp.
        PZDR!
    • Gość: ja Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 08:04
      ogladalam transmisjebo nie mieszkam w warszawie ,myslalam ze prymas sie ukorzy
      a on co .....jego kazanie to tlumaczenie sie ze swojego postepowania.po raz
      kolejny udowodnil ze nie kazdy jest godzien....
      • Gość: Dziecko Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 16:30
        Dokładnie się zgadzam...
        A tak poza tym nie wiem jak Was, ale mnie uderzyła jedna rzecz - zobaczcie
        naszego prymasa, biskupów - ba! - nawet księży w parafiach. Przecież to oni
        powinni być blisko nas a my ich, powinniśmy się znać, może nawet lubić i jakoś
        tak badziej przeżywać ewentualne straty. A tymczasem jak któryś odejdzie nasza
        reakcja to może chwila refleksji a potem... acha, trudno - i żyjemy dalej.
        A Papież... choć był fizycznie niezmiernie daleko od nas - ja na przykład - tak
        jak domyślam się wielu z Was, na własne oczy nigdy go nie widziałam, że nie
        wspomnę o znaniu Go, rozmowie itp. A tymczasem czuję się jakbym straciła jedną
        z najbliższych mi osób, choć zawsze był ode mnie w rzeczywistości tak daleko.
        Dziwne, co??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka