Gość: wth IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.04.05, 01:05 patrz mapka, patrz mapka - a ktos zapomnial o mapce.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: romario Co z tą Królewską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 07:40 " Najlepiej dostać się od strony ul. Marszałkowskiej, przez Ogród Saski albo Królewską - zachęca wiceprezydent Warszawy Władysław Stasiak.(...)" A dalej: "Nie ma więc co liczyć na dojście do placu np. ul. Królewską." Czy mam wierzyć panu prezydentowi, czy panom redaktorom? Nie dawajcie ludziom takich dylematów, bo powoduje to niepotrzebne zamieszanie. No i gdzie ta mapka z telebimami? Panowie, przecież to wasza praca. Bierzecie wierszówkę i taką fuszerkę odsdtawiacie. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UCZESTNIK CAŁY PLAN BĘDZIE DLA VIPÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 12:53 Tak wynika z mapki. Nie jest jasne, gdzie ma się zmieścić pozostałe 195000 ludzi z planowanych 200 000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: 62.29.137.* 05.04.05, 08:22 Za to co zrobił Glemp nikt nie powinien pójść na tą mszę. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2637785.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22369538&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22389067&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: do gagu IP: 62.29.137.* 05.04.05, 09:08 denerwuje mnie ta obojętność. nie pozwólmy aby ktoś taki jak Glemp uczestniczył w tym wydarzeniu. trochę szacunku!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bradi Re: do gagu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:56 kim jestes zeby oceniac Prymasa Polski??? Polski wiernym w AMeryce nalezy sie wieksza opieka duszpasterska niz Tobie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: do gagu IP: *.idea.pl 05.04.05, 14:44 bradi* to nie tak, nie chodzi o opiekę duszpasterską , ale o obojętnośc glempa; żadnego komunikatu, wystąpienia, żadnej informacji, tak jakby sie nic nie stało. Gagu ma sporo racji stwierdzająć że należałoby jakoś pokazać glempowi że popełnił błąd , choć uważam że rezygnacja z tej mszy to nie jest dobry pomysł - wiekszość ludzi nie idzie tam dla glempa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.zaczek.ds.pw.edu.pl 05.04.05, 09:21 Kazdy kto moze powinien isc. Nie idziemy tam dla Glempa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: 62.29.137.* 05.04.05, 09:54 oczywiście, że nie dla Glempa tam idziemy, ale ja sobie nie życzę aby on tam był i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZUZANNA Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.tvp.pl 05.04.05, 13:01 PAPIEŻ UCZYŁ NAS ABYSMY WZNIEŚLI SIĘ PONAD PODZIAŁAMI, A TY JESTEŚ MALUTKI, BIEDNY CZŁOWIECZEK,PRZEPEŁNIONY ZAWIŚCIĄ. NIE IDŻ NA TĘ MSZĘ I NIE ZŁOŚC SIĘ I NIE OCENIAJ ZBYT POCHOPNIE INNYCH, ZOSTAW TO PANU BOGU. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Ja tam idę dla Papieża, nie dla Glempa /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 09:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Ja tam idę dla Papieża, nie dla Glempa /nt IP: 62.29.137.* 05.04.05, 10:04 pozwolę sobie zauważyć, że Glemp nie tylko obraził nas polaków, ale (przede wszystkim) obraził s.p. Ojca Świętego. po prostu olał sobie wydarzenie z dnia 2.4.05 z godz. 21.37!! naprawdę chcecie aby ktoś taki był obecny na mszy. no to ja wam serdecznie gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Nie siej nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:07 Czy Ty cokolwiek zrozumiałeś z nauki Jana Pawła II? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 10:19 dobra, zrozumiałem aluzje. na razie. ps. mam nadzieje, że wszyscy polacy coś zrozumieli z nauk Papieża. tylko jak wychodzę na ulicę to jakoś tego nie widzę. pójdziemy się modlić na pl.Piłsudzkiego, a później powrót do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Nie siej nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:35 A ja widzę. Widzę moich rodziców, którzy odzyskali pogodę ducha. Widzę zwaśnionych kibiców podających sobie ręce. Widzę ludzi spontanicznie gromadzących się na placach i ulicach w imię miłości i pokoju. Widzę osoby, które odzyskały wiarę. To jest chyba pierwszy cud Jana Pawła II. Coś z tego w naszych sercach pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 10:42 ok. ja też to widzę. ale jest jeden wspólny mianownik tych wydarzeń. wszystko to dzieje się podczas modlitw. w kościele zawsze ludzie się jednoczyli. i nie była do tego potrzebna śmierć Papieża. a ja mam na myśli życie codzienne, mentalność polaków - tu się nic nie zmieniło - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:58 Polaków. Polaków powinienes pisac z duzej l;itery. kim jestes zeby oceniac Prymasa Polski i Naród???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 12:13 o odezwał się ten, który przyjął nauki Papieża, za to nie sieje nienawiści ;) info.onet.pl/1077548,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 12:50 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 13:22 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2638754.html wstyd, nawet na świecie o tym mówią!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:27 niech lewacka Republica zajmie sie włoskimi sprawami. zastanawiam sie dlaczego Polacy wszystko co napisane zostanie w zagranicznych gazetach (nawet typu "Fakty") biora za madrosc absolutna. kompleksy?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 13:30 nie jest ci wstyd? nie ważne kto napisał i czy jest mądry czy nie. "Tygodnik Powszechny" też o tym napisał. jest mi wstyd, a moje uczucia zostały zdeptane przez Glempa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:37 wazne kto to napisał i czy jest madre czy nie. czego mam sie wstydzic???? jakie Twoje uczucia zdeptał Prymas Polski????? dlaczego oceniasz postępowanie Prymasa Polski nie wiedzac jak on przezył smierc Ojca Świętego???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 13:53 prymas powinien być ze swoim narodem. jest prymasem polski, a więc jego miejsce było tutaj w polsce. powinien nas wspierać duchowo. w zamian dostałem facjatę gościa w tv, któremu wisi wszystko. jakie moje uczucia zdeptał? smutek, rozpacz i wszystkie inne uczucia, które mną targały po wiadomości o śmierci papieża! skończyłem gadać na tym forum. nie ma sensu. życzę wszystkim powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bradi Re: Nie siej nienawiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:12 ja zamiast "facjaty goscia w Tv" ogladałem twarz proboszcza w swojej parafii. o tym ze Prymas jest w Argentynie dowiedziałem sie dopiero we wtorek. w moim domu jest zwyczaj ze po smierci bliskiego nie oglada sie TV ani słucha radia przez jeden dzien. Prymas był wsród swego narodu - Polacy z Argentyny są takimi samymi Polakami jak Polacy w Polsce jak i na całym Swiecie. Przypominam ze Prymas jest pasterzem wszystkich Polaków. ps. myslałem ze po śmierci Ojca Świętego bedzie nam brakować jego. a tu prosze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 14:28 miałem już nic nie pisać, ale przypomniało mi się... bradi - nie oskarżaj mnie o sianie nienawiści. są po prostu pewne granice tolerancji i akceptacji, i nie sposób siedzieć cicho i godzić się na wszystko. jeszcze raz życzę wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza Re: Nie siej nienawiści IP: *.tvp.pl 05.04.05, 13:05 GAGU JESTEŚ BIEDNYM śLEPCEM, żal mi ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagu Re: Nie siej nienawiści IP: 62.29.137.* 05.04.05, 13:19 no cóż. cieszę się, że ty masz tak wspaniały wzrok. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. 05.04.05, 13:59 To ja msza za Naszego Ojca Swietego a nie za Glempa. Jezus uczyl przebaczac. O Jezusie uczyl nas Papiez. Strasznie zaluje ze nie moge pojsc na te msze:( ale cala dusza i sercem bede z Wami.. i z NIM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.autoguard.pl / *.autoguard.pl 05.04.05, 08:59 czy ktos wie gdzie jest ta mapka?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PZ Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.swps.edu.pl / 193.201.164.* 05.04.05, 09:25 Webmaster - proszę o mapkę! Odpowiedz Link Zgłoś
margala mapka 05.04.05, 09:29 www.rzeczpospolita.pl/teksty/warszawa_050405/warszawa_a_1-1.F.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. 05.04.05, 11:22 Widzę, że ogólnonarodowy histeriopatos wciąż trwa. Żeby faceta, który z braku kasy (plecak widać z tyłu na zdjęciu) na nocleg w Warszawie koczuje na placu (wiadomo, że nikt go stamtąd nie wyrzuci w TAKIEJ CHWILI, bo zyskałby miano faszysty, komucha i masona - ja nie mówię, że trzeba go wyrzucać) uwznioślać mianem "czuwającego"?? Ludzie, trochę rozsądku. Snap out of it! W innym dniu, w innym miejscu stolicy takiego człowieka określiłoby się mianem "menel". Po co komu takie zdjęcia? To niepoważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:35 Skromności i mądrości Ci życzę po puszenia u Ciebie dość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:13 Glemp wrócił z Argentyny, dobrze że zdążył przed pogrzebem (chyba załatwiał kasę dla Radia Maryja). Inni dostojnicy jechali pożegnać PAPIEŻA, a nasz kardynał był zajęty. Jeśli nie małaeś dla nas czasu, gdy PAPIEŻ umierał, to wracaj do Argentyny. PA PA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michalroman Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: 217.149.249.* 05.04.05, 11:35 Hmm... z przedstawionej mapki wynika że 3/4 miejsca na pl. Piłsudskiego przeznaczono dla VIP-ów. A zwykli ludzie to gdzie mają się usadowić? Na drzewach w parku Saskim?! Odpowiedz Link Zgłoś
adamo148 Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. 05.04.05, 11:50 Nie zwracajcie uwagi na rzeczy, które tak naprawdę mają teraz mniejsze znaczenie. Chodzi przecież o to, żeby połączyć się w jednej, wielkiej, narodowej, a nawet ponadnarodowej, modlitwie. Nie czas teraz na skupianie się na miejscach dla VIP-ów (też mi się to nie podoba, ale nie dla nich tam idę, tylko dla modlitwy o Papieża) czy na Glempie. Podziękujmy wszyscy Papieżow, bo o to głównie chodzi. A jeśli chodzi o dojście ulicą Królewską na Plac: Królewska będzie odcięta na odcinku między Krakowskim Przedmieściem a Placem Piłsudskiego. Od tej strony nie będzie można dojść na Plac. Natomiast Królewska od strony Marszałkowskiej będzie dostępna dla ruchu pieszych i będzie stanowiła dobre dojście do Placu. Oczywiście, jeśli nie zajmą jej stojący ludzie, bo nie wiadomo jeszcze, jaka ilość wiernych pojawi się na mszy. Przypuszczam, że będzie to więcej, o wiele więcej, niż zapowiadane 200 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Po pierwsze czemu nie w krakowie IP: *.p.lodz.pl 05.04.05, 12:06 po drugie czemu glemp ma przewodniczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plebs Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.net-serwis.pl 05.04.05, 12:30 Praktycznie cały Pl. Piłsudskiego to zamknięty sektor VIP, a gdzie jest miejsce dla nas - plebsu, którym być może najdroższy jest Ojciec Święty? Podczas niedzielnej mszy świętej, gdy nie było podziału placu na miejsca dla lepszych i gorszych, mogło uczestniczyć ponad 100 tys. osób, a dziś na placu w sektorze VIP zasiądzie tylko kilka tys. "zasłużonych". Dziękujemy organizatorom za takie traktowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. 05.04.05, 12:53 nawet jeśli mam stać na Marszałkowskiej, to i tak przyjdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xlo czy nie obawiacie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 12:59 jeszcze jakiś zcas temu, gdy miały miejsce spotkania, w których uczestniczyła ogromna ilośc ludzi wszytscy obawiali się czy Bin Laden nie zaatakuje, a w przypadku pogrzebu papieża i mszy narodowej nikt nawet na ten temat nie spekuluje czyzby wywiad byl tak dobrze poinformowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Brawo Gagu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:39 Masz całkowitą rację, Glemp to człowiek malutki, tak jak większość polskich i nie tylko księży, łasych tylko na kasę, rozbijających się super wozami i zaliczającymi gosposie i ministrantów. Cały kosciół katolicki to po prostu wielkie przedsiębiorstwo do zarabiania gigantycznej kasy, poza nielicznymi wyjątkami. Takim wyjątkiem był niewątpliwie Papież i należy mu oddać cześć, ale niekoniecznie tłocząc się na wielkim placu. Zresztą przytoczę taki obrazek, zasłyszaną dzis rozmowę w autobusie. Mówi wystrojona jak na dancing "gwiazda": "Wiesz, wynajęliśmy apartament w Victorii aby kamerować mszę z Pl. Piłsudskiego. I wiesz, jedziemy do Rzymu naszą Corollą , ale wiesz nie zabierzemy Jasia, bo będzie nam niewygodnie, moga jechać tylko 4 osoby". (jakby ktos nie wiedział Toyota Corolla to duże auto i 5 osób spokojnie mieści). Wstyd!!! Za tą kasę na te wyjazdy i apartamenty lepiej by ludzie dali na cele społeczne, dla chorych, biednych, to samo powinien zrobic kościół - oddać swoje pałace na domy dziecka, przytułki - wtedy bym zmienił zdanie o tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-de Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.i.pppool.de 05.04.05, 13:48 ............"Goralu", a nam jest zal................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Msza za JPII już była, to jest szopka dla władzy.. IP: 195.245.217.* 05.04.05, 13:53 Jak w niedzielę naród spontanicznie stanął na tym placu, i na wielu innych placach, i w wielu innych kościołach, i się modlił, to nie łaska było przyjść i pomodlić się z nim... Teraz władza, państwowa i kościelna, robi imprezę dla siebie, kampanię wyborczą, pokazówkę. Ja tym razem nie pójdę, nie będą wynosić się na moich plecach. Pomodlę się w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej48 Re: Msza za JPII już była, to jest szopka dla wła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:09 Nie dziel ludzi i dziś jest ważna Msza, a swoje nienawiści schowaj na inne dni, lub się nad nimi zastanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turb Re: Msza za JPII już była, to jest szopka dla wła IP: *.aster.pl 05.04.05, 16:46 on nie dzieli ludzi tylko prawde pisze, sztuczne i na pokaz - bo takie sa trendy. Nie mowie o zwyklych ludziach uczestniczacych w tej mszy, tylko o tych co beda siedziec na krzeslach i beda pokazywani w tv, a ktorzy w niedziele czasu nie mieli i sie obawiali ze msze na stojaco beda musieli spedzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofii Re: Msza za JPII już była, to jest szopka dla wła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:56 Władza oczekuje poklasku a my i tak wiemy że nic to , to przeminie a my zostaniemy ,głupota naszych notabli osiąga szczyt i co pózniej, ano nic badzmy madrzy MY ZWYKLI POLACY pozdrawiam Sofi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 15:24 Czy wiecie może, czy msza bedzie transmitowana. Na jakim kanale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.devs.futuro.pl 05.04.05, 16:40 SZKODA TYLKO, ZE TAK NAPRAWDE NA PLACU PILSUDZKIEGO NIE BEDZIE MSZY NARODOWEJ, TYLKO DLA VIP'ow, BO ICH SEKTORY ZAJMUJA PRAWIE CALY PLAC.... A NAROD, NIECH SIE GDZIES UPCHNIE I NIECH TAM HOLD I CZESC ODDAJE.... no tak po prostu szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Dlaczego msza jest w Wawie a nie na Jasnej Górze?? IP: *.cst.tpsa.pl 05.04.05, 17:07 przeciez stolica duchowa polski to nie warszawa ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: Dlaczego msza jest w Wawie a nie na Jasnej Gó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:49 Troche wyważenia i szacunku dla samych siebie tam gdzie są ludzie wierzący tam jest msza św i tam jest w pamięći w sercach ludzi nie tylko wierzacych |||||||||||||||||||| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olodium Re: Dlaczego msza jest w Wawie a nie na Jasnej Gó IP: *.chello.pl 05.04.05, 19:19 Juz sobie wyobrażam to organizacyjnie: Pół Polski rzuca wszystko i pędzi (czym? jak? ) do Częstochowy. Ministrowie, kilkuset księży i biskupów itp. Mała grupa mieści sie wewnątrz, reszta na dworze. A tu było całkiem inaczej Dojechało sporo osób, ale jednak w znaczącej większości warszawiacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkin Re: Dlaczego msza jest w Wawie a nie na Jasnej Gó IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 03:15 Gość portalu: rafik napisał(a): > przeciez stolica duchowa polski to nie warszawa ??!! no bo miasto które oddało za ten kraj 2/3 swoich obywateli i oddao za wolność tego kraju niemal całe swoje materialne dziedzictwo to już nie jest duchowa stolica, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:53 Byłam tam i.... zawiodłam się. Myślałam, że będzie bardziej "młodzieżowo", że będziemy śpiewać "Barkę", "Abba Ojcze" i różne inne pieśni, że się zjednoczymy, połączymy a tymczasem... Chór wył tak, że głośniki aż przysłowiowo pierdziały i piszczały, aż się bałam, że się rozsypią. Miś uszatek, zwany Glempem zamiast mówić o tym co naprawdę ważne gęsto się tłumaczył czemu natychmiast nie wrócił z Argentyny i stwierdził, że Polacy na obczyźnie bardziej kochają Polskę od Polaków tu, w kraju. A gdy Msza się skończyła znów wkroczył chór i nawet w indywidualnej inicjatywie nie dało się pośpiewać, pomodlić jeszcze razem - nic. Zawiodłam się - myślałam, że inaczej będziemy żegnać Kochanego Ojca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.crowley.pl 05.04.05, 21:34 Dziecko ...no ręce opadają nad znajomością klasyki muzycznej wśród młodzieży chór nie wył tylko śpiewał podniośle "Dies Irae" z Requiem Verdiego m.in od strony muzycznej było naprawdę OK - był chór reprezentacyjny WP, Chór FN i orkiestra FN z Witem, no i jeszcze soliści ładnie wypadli w Kilarze co do Glempa to bym się zgodził, trochę przynudzał momentami i starał się wykorzystać okazję do wytłumaczenia się z opóźnionego powrotu lepiej wypadł Michalik, aż przetoczyła się fala oklasków apropos piosenek typu "Barka" czy "Abba Ojcze" to moze młodzież zaśpiewa je wieczorami na pl Pilsudskiego, tak jak to było wczoraj, pieknie było zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.05, 21:56 A ja zgadzam sie z Dzieckiem chociaz juz nim nie jestem. Narodowa masz zalobna powinna byc tak poprowadzona by wszyscy wierni mogli w niej uczestniczyc czynnie. Bo to jest msza z serc wszystkich ludzi. Rozczarowalam sie zarowno kazaniem Glempa jak i strona muzyczna. Ta msza wygladala bardziej jak koncert dla koneserow niz jako wyraz zalu calego narodu. Taka msze moglby odprawic prymas Korei czy innego egzotycznego kraju co to moze ani emocje niezbyt gorace ani kultura bliska zmarlemu. Nie bylo ani barki ani Gorale, ktorych pamiez tak kochal, nie spiewali a na koniec chor byl porazka bo nie bylo piesni na wyjscie i dalo to sygnal do pospolitego ruszenia 'bo was tu juz nie trzeba ...' Zabraklo Ojca świetego - zabraklo ducha - i tak bardzo to odczulismy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johan Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 23:03 Byla i "Barka" i wszystko inne, trzeba tylko bylo znalezc Oaze Warszawsko- Praska ;) Przekrzyczelismy potem te Filharmonie! :P Nie widzieliscie, co sie potem dzialo na ulicach Warszawy, za transparentem z napisem "Rozpoczyna się cywilizacja miłości"? ;) Zalujcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkin Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 03:13 A ja się zgadzam z mal'em, chociaż też nie do końca. W Polsce muzyka poważna jest mało poważana i jest to wynikiem fatalnego wykształcenia muzycznego naszego społeczeństwa, jeżeli dwie najdoskonalsze msze żałobne w dziejach ludzkości nie poruszają nikogo to widać o czym mówimy (późniejszy komentarz "przekrzyczeliśmy całą tą Filharmonię" mówi sam za siebie, pokazuje też zreszta brak szacunku dla wysiłku ludzi kutury, co też jest typowe dla naszego społeczeństwa, ale to już inna sprawa), ale... zapomniano, że obok nieodzownej części muzycznej w formie najwybitniejszych dzieł światowej muzyki muszą być też pieśni jednoczące zebranych i pozwalające niemal realnie odczuć związek z Papieżem, czyli właśnie Barka, Abba Ojcze itp. Zignorowanie tej części przez organizatorów jest przykładem całkowitego braku współodczuwania ze swoim narodem. Te wszystkie niedociągnięcia z homilią Prymasa na czele udowodniły tylko, czym była w istocie ta msza, była narodowym (episkopatu i władz) przedstawieniem, a Warszawa pożegnała Ojca Świętego w niedzielę o 15.00 i czyni to każdego dnia w kościele św. Anny, a nie na "państwowych" czy "narodowych" zebraniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johan Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 13:35 "Przekrzyczeliśmy Filharmonię" miało być odczytane z ironią, jeśli tak to nie wygląda, to przepraszam. Nie znalazłem nikogo, kto byłby zadowolony z oprawy (głównie muzycznej) tej Mszy. Requiem - piękna rzecz, ale oni nie tylko to śpiewali. To co, zaprezentowali na sam koniec, brzmiała jak muzyka z jakiegoś horroru... "Bądźcie radośni!" - napisał (już nie dyskutujmy czy na prawdę, każdy wie, że mógłby tak powiedzieć) Jan Paweł II. Nie możemy rozpaczać! Mamy GO teraz W NIEBIE! Jest jeszcze bliżej każdego z nas! Z całym szacunkiem dla papieża, ważniejsze, niż to, że zmarł, jest to, że Chrystus ZMARTWYCHWSTAŁ!!! Jak tu się nie cieszyć i nie radować z tego, co dzieje się w naszym mieście i całym kraju (a nawet i na całym świecie)? Może to trudne do pojęcia dla niektórych, ale bez tej śmierci tego by nie było! Ziarno musi obumrzeć, aby wydało owoc... I te owoce już zbieramy! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 16:25 Okej okej - może z tym pojazdem na chór to trochę przesadziłam. Ale sami przyznacie, że uczestnictwo zgromadzonych wiernych w całej Mszy było dość mizerne, a przecież każdy (a przynajmniej ja) chciałby w takiej Mszy móc czynniej uczestniczyć. Tak mówiąć szczerze to z tego wszystkiego najbardziej zjednoczona z ludźmi czułam się odmawiając różaniec przed Mszą, gdzie były przy każdej tajemnicy głębsze jakieś te rozważania niż potem na Mszy i jakoś tak w ogóle... Chyba rozumiecie. Ale muszę dać DUŻY PLUS za to, że nie puścili nikogo więcej do mikrofonu i cała uroczystość nie przeistoczyła się w festiwal deklaracji i przemówień zrgomadzonych w swym sporym sektorze VIPów itp. PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 08:04 ogladalam transmisjebo nie mieszkam w warszawie ,myslalam ze prymas sie ukorzy a on co .....jego kazanie to tlumaczenie sie ze swojego postepowania.po raz kolejny udowodnil ze nie kazdy jest godzien.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko Re: We wtorek o godz. 17 narodowa msza św. na pl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 16:30 Dokładnie się zgadzam... A tak poza tym nie wiem jak Was, ale mnie uderzyła jedna rzecz - zobaczcie naszego prymasa, biskupów - ba! - nawet księży w parafiach. Przecież to oni powinni być blisko nas a my ich, powinniśmy się znać, może nawet lubić i jakoś tak badziej przeżywać ewentualne straty. A tymczasem jak któryś odejdzie nasza reakcja to może chwila refleksji a potem... acha, trudno - i żyjemy dalej. A Papież... choć był fizycznie niezmiernie daleko od nas - ja na przykład - tak jak domyślam się wielu z Was, na własne oczy nigdy go nie widziałam, że nie wspomnę o znaniu Go, rozmowie itp. A tymczasem czuję się jakbym straciła jedną z najbliższych mi osób, choć zawsze był ode mnie w rzeczywistości tak daleko. Dziwne, co?? Odpowiedz Link Zgłoś