Dodaj do ulubionych

Strona internetowa SISKOM

19.04.05, 02:41

Zapraszamy:

www.siskom.waw.pl/

A w niej:
- Aktualne informacje o budowie tras szybkiego ruchu w Warszawie.
- Dokładne mapy tras ekspresowych.
- Projekty tras i węzłów.
- Opisy warszawskich obwodnic.
- Oficjalne dokumenty i opracowania.

Strona wciąż się rozwija. Czekamy na Wasze uwagi i sugestie, co do formy strony internetowej, materiałów i poruszanych spraw.
Obserwuj wątek
    • varsava fajna stronka 19.04.05, 10:38
      przejrzysta i bez meczacych fajerwerkow
      • vampi_r Re: fajna stronka 19.04.05, 23:18
        Dziękujemy.
        Mnie fajerwerki też męczą. Postawiliśmy na materiały i wiedzę merytoryczną, a nie na mrugające i latające bajery.
        • warzaw_bike_killerz Re: fajna stronka 20.04.05, 11:41
          Jesli bedziecie mieli problemy z hostingiem, przepustowoscia, skrzynkami,
          czymkolwiek, "walcie w ciemno" w moim kierunku. Jesli nawet czegos nie spelnie,
          to moge miec jakis pomysl!
          • vampi_r Re: fajna stronka 20.04.05, 20:59
            Dzięki.
            Na razie wszystko działa.
            Niemal... czasami jakaś mapka nie chce się wyświetlić od razu.
            Czy to ma związek z przepustowością? Bo niektóre mapy są po 3,5 MB.
            • warzaw_bike_killerz Re: fajna stronka 21.04.05, 10:19
              vampi_r napisał:

> Dzięki.
              > Na razie wszystko działa.
              > Niemal... czasami jakaś mapka nie chce się wyświetlić od razu.
              > Czy to ma związek z przepustowością? Bo niektóre mapy są po 3,5 MB.
              >

Zakladam, ze macie nieograniczony transfer miesieczny, szybki serwer itp. Wiec
              zalozenie polega, ze wina nie lezy po stronie technicznej Waszej strony. Ale:
              3,5 MB do wyswietlenia na stronie "ogladacza" to jest mala katorga dla niego.
              Zalozmy, ze ma Neo 128 kb - otworzenie tego zdjecia to prawie pol minuty, przy
              bardzo korzystnych okolicznosciach przyrody. Zdjecie o takiej wielkosci powinno
              byc lezace "do sciagniecia" a nie do przegladania na stronie w przegladarce.
              Sciaganie tak duzego pliku, to zajmowanie Wam transferu i przy zalozeniu, ze 10
              osob na raz zechce to zrobic, to transfer wychadzacy od Was musi wynosic 35MB w
              tej samej chwili - do tego musi byc bardzo dobry dostawca hostingu.
              Co zrobic:
              1. Mapke spakowac i zostawic do sciagniecia.
              2. Mapke zoptymalizowac czyli zmienic rozdzielczosc, skompresowac, wziac "lzej
              wazacy format"
              3. Mapke pociac i dac wejscia na poszczegolne fragmenty z obszarow aktywnych
              minaturki
              4. Ograniczyc mapke tylko do tresci (widzialem jedna, ktora miala niepotrzebne
              puste polacie)

Mysle, ze najpier zaczac od punktu 2m czyli zmniejszyc rozdzielczosc i
              przejechac jeszcze raz kompresja.

Strona (mapki) musza malo wazyc, inaczej istnieje szansa, ze ktos z zewnatrz
              kompletnie nie bedzie mial dojscia do niej, bo przegladarka mu odpowie, ze za
              dlugi czas oczekiwania na odpowiedz "strony".
              Pamietajcie, ze wiekszosc ma jednak wolniejsze lacza.
              • yasioo7 Re: fajna stronka 21.04.05, 10:58
                Oryginalnie niektore mapy wazyly po 22 MB, wiec upchniecie tego do 3,5 MB juz i
                tak jest sukcesem. Dzieki wielkie za pomoc.
                • warzaw_bike_killerz Re: fajna stronka 21.04.05, 12:11
                  Zwracam calkowicie honor i przyznaje sie, ze madrzylem sie "w ciemno",
                  faktycznie mapka o rozdzielczosci 9 tys pikseli na 7 tys pikesli, nie moze mniej
                  wazyc. Po prostu nie zauwazylem ze ta duza jest, az taka duza. Nie chcac
                  absolutnie dyskretytowac pracy, sugeruje jednak do przegladu na ekranie,
                  zostawic wytluszczona "normlana" mapke, bo wytluszczenie duzej, od razu sugeruje
                  sciagnie wlasnie tej. Te szczegolowe mapki zostawic dla "poglebiajacych wiedze"
                  w jakiejs sekcji "download", bo dla niektorych 30 sekund to sporo i nie kazdy
                  musi rozumiec, ze tak szczegolowa mapka tyle wazy i tyle sie sciaga (tylko moze
                  miec wrazenie, ze "wolno" chodzi). Taka mapke mozna tylko przegladac na ekranie,
                  bo wydruk to chyba na AO powinien isc. Ja niestety nie jestem obiektywny, bo
                  mnie wszystko szybko chodzi, czasami nawet zegarek :)
                  • jaa_ga Re: fajna stronka 21.04.05, 15:04
                    Wiem, wiem...powiesz, że się powtarzam, ale
                    uwielbiam Cię czytać :))
                  • vampi_r Re: fajna stronka 21.04.05, 21:24
                    warzaw_bike_killerz napisał:

> Zwracam calkowicie honor i przyznaje sie, ze madrzylem sie "w ciemno",
                    > faktycznie mapka o rozdzielczosci 9 tys pikseli na 7 tys pikesli, nie moze mnie
                    > j
                    > wazyc. Po prostu nie zauwazylem ze ta duza jest, az taka duza. Nie chcac
                    > absolutnie dyskretytowac pracy, sugeruje jednak do przegladu na ekranie,
                    > zostawic wytluszczona "normlana" mapke, bo wytluszczenie duzej, od razu sugeruj
                    > e
                    > sciagnie wlasnie tej. Te szczegolowe mapki zostawic dla "poglebiajacych wiedze"
                    > w jakiejs sekcji "download",

Ty, to znakomity pomysł. Czemu sami na to nie wpadliśmy?

> Ja niestety nie jestem obiektywny, bo
                    > mnie wszystko szybko chodzi, czasami nawet zegarek :)

Mnie też wszystko chodzi, a nawet bzyka, czy śmiga.
                    Tyle, ze ja mam prędkosć łącza 512.
    • radeqrdemenes Re: Strona internetowa SISKOM 21.04.05, 10:41
      A dlatych którzy lubią inwestycje wogóle to polecam stronkę płockich
      inwestycji:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka