Dodaj do ulubionych

Pytanie do właścicieli psów - nowotwór

23.04.05, 11:52
U mojego 14 letniego psa stwierdzono postępujący nowotwór śledziony i komórki
nowotworowe w wątrobie.Weterynarz zaproponował leczenie psa w postaci
podawania mu zatrzyków witaminowych.Operacja ze względu na wiek nie jest
możliwa, bo pies może się niewybudzić z narkozy...

Chciałabym mu zmienić dietę na taką, która odciążyłaby te dwa organy i
ułatwiła im funkcjonowanie w jak najlżejszy dla nich sposób...

Czy ktoś z Was może polecić jakiegoś psiego dietetyka, albo sam był w takiej
sytuacji i może podsunąc jakieś pomysły...pies do tej pory żywiony był karmą
z puszki.

Obserwuj wątek
    • Gość: dżindżer Re: Pytanie do właścicieli psów - nowotwór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 19:51
      Kiedyś słyszałam o specjalnej karmie Hills'a. Popytaj w specjalistycznych
      sklepach lub w klinikach. Co do operacji - mój pies też miał nowotwór śledziony
      i był operowany w wieku 12 lat. Żył potem jeszcze 1,5 roku (chociaż lekarze
      twierdzą, że po takiej operacji psy żyją jeszcze od 6 do 9 miesięcy). Przez
      okres ok. roku po operacji był w bardzo dobrej formie, potem stan się pogorszył
      bo też były przerzuty na wątrobę. Może jednak warto zaryzykować operację? Znałam
      suczkę operowaną w wieku 16 lat (guzy na sutkach) i przeżyła i świetnie się
      czuła - żyła jeszcze pół roku. Możesz jeszcze podawać tabletki wspomagające
      wątrobę - Essentiale Forte. Podobno bardzo dobre - tyle, że drogie i tylko na
      receptę. Poszukaj na www.dogomania.pl - może tam znajdziesz coś interesującego
      dla siebie. I życzę zdrowia pieskowi.
      • zawada39 Re: Pytanie do właścicieli psów - nowotwór 24.04.05, 12:24
        hey... nie wiem jakie jest twoje podejscie ale moze dac jeszcze psu szanse moja
        sunia po operacji sledziony zyla jeszcze trzy lata i zmarla w wieku lat 17...
        leczyla sie na zoliborzu w klinice przy mickiewicza

co do diety to my karmilysmy ja platkami ryzowyi z gotowanym kurczakiem... ale
        byla od szczeniaka przyzwyczajona

pozdrawiam,
        ania
    • sakana.x Re: Pytanie do właścicieli psów - nowotwór 24.04.05, 14:26
      Nowotwór śledziony koniecznie trzeba zoperować. Trzeba na to ryzyko się
      zdecydować, bo guz w sledzionie rozwija się bardzo szybko i może rozerwać
      śledzionę (czasem trwa to kilka tygodni). A pęknięcie śledziony to krwotok
      wewnętrzny i śmierć. Mój był operowany cztery lata temu (miał wtedy 9 lat).
      Żyje sobie do dziś w dobrej stosunkowo formie. USG i badania krwi robię minimum
      raz w roku.
      Co do wątroby, to jest znakomita karma Hill`sa, tzw. ID (suche i puszki). Mój
      choruje na zespół wątrobowo-trzustkowy od 8 roku zycia i żadna "ludzka dieta"
      nie dawała rezultatów, choć jadł swieże jedzenie od urodzenia. Dopiero gdy
      przeszłam na dietetyczne,wszystkie problemy jak ręką odjął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka