Dodaj do ulubionych

Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!!

08.07.02, 23:34
Widział to kto?
Chca zamknąc celem remontu most Grota. Podobno ma sie to odbyc w taki sposób,
ze zamkną po jednym pasie w każdą stronę, ale roi się tez urzędasom czy tez
innym świrom, żeby zamykać kolejno po kierunku, co gwarantuje katastrofę na
100%. Już dziś myślałam, ze cos się stało, bo korek w kierunku Pragi zaczynał
się na wysokości Marymontu, a co bedzie, jak zabraknie tych dwóch pasów???
Nalezy wziąc pod uwage, że powinno być mniejsze natęzenie ruchu, bo sa wakacje,
a wcale mniejsze nie jest.
Czarno to widze, bardzo czarno.....

Ja zgłaszam protest, sprzeciw, petycję, koalicję, opozycję, inflacje,
koagulację i banicję.

Niech mi wybuduja na czas remontu pontonową jakąś namiastkę czy co... Jestem
niemal odcięta od świata - ciekawe ile mi teraz zajmie podróż na Bielany, do
tej pory 20-minutowa.

zdrv
(zmartwiona)
zdzicha
Obserwuj wątek
    • brzoza2 Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 08.07.02, 23:44
      Mieszkam na Bielanach i czesto przez ów most sie przeprawiam. Nie wyobrazam sobie
      jego remontu. Teraz rzeczywiscie podroz (w moim wypadku za miasto) trwa 20, 25
      minut. Radosc, jak sie domyslam, skonczy sie z chila rozpoczecia remotnu.
      Ciekawam jedynie, jak wlasciwe sluzby poradza sobie z korkami weekendowymi? Wszak
      to sam srodek wakacji.....
      • palker Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 08.07.02, 23:55
        W Echu nadwiślańskim napisali:

Zarząd Dróg Miejskich uważa, że to jedyny moment, aby po 25 latach
        eksploatacji, rozpocząć remont, który ma być skończony do września.
        Nie wiadomo jeszcze, kto będzie wykonawcą prac, ani jaki będzie ich
        harmonogram. ZDM nie ma pomysłu, jak wyłączać poszczególne części mostu z
        ruchu. Wiadomo jedynie, że nie będzie zamknięty w całości.

Szczegółowy plan ma przedstawić wyłoniony w przetargu wykonawca. Komisja
        przetargowa wnikliwie analizuje oferty i za kilka dni przedstawi wykonawcę
        remontu. Trzeba m.in. wymienić stalowe połączenia między kolejnymi odcinkami
        podpory nawierzchni.

Białołękę i Bródno czekają ciężkie tygodnie. Najlepiej wyjechać na wakacje...

I to w takie okolice, aby nie korzystać z żadnego mostu na Wiśle. Praga jeżdzi
        na Mazury reszta nad morze lub w góry.
        • chaladia Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 09.07.02, 00:02
          Słowa nieparlamentarne cisną się na usta.
          Remont oczywiście jest koniecznością i z tym trzeba się było liczyć.
          Trochę łudziłem się, że z braku pieniędzy nie zaczną, ale widać nie mieli jak
          ukraść i muszą je wydać zgodnie z przeznaczniem.
          Mam jednak wątpliwość: termin 6 tygodni, jaki podano wygląda na założenie pracy
          po 8 godzin 5 dni w tygodniu i to niespecjalnie się przykładając. Czy nie warto
          by nacisnąć decydentów, by ufundowali jakąś nagrodę za przyśpieszenie realizacji.
          Uczeni w piśmie twierdzą, że to można zrobić nawet w 2 tegodnie, pracując na 3
          zmiany przez 7 dni w tygodniu, stosując cementy szybkosprawne itd.

Chaladia Bolandi
          • palker Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 09.07.02, 00:05
            chaladia napisał(a):

> Uczeni w piśmie twierdzą, że to można zrobić nawet w 2 tegodnie, pracując na 3
            > zmiany przez 7 dni w tygodniu, stosując cementy szybkosprawne itd.
            >
            Cementy szybkosprawne to są. Gorzej z ludźmi. Szczególnie szybkosprawnych na
            umysle brakuje w tej naszej stolicy.
            • chaladia To zależy do czego ta szybkosprawność ma być 09.07.02, 07:32
              Zależy do czego ta szybkosprawność ma być:
              Jeżeli chodzi o wybudowanie sobie willi w EKO-Sękocinie, to jest taki. Już
              myślałem, że po tej aferze wylądował na śmietniku historii (przynajmniej na
              śmietniku historii polskiej polityki), a tu masz, golem jakiś, czy zombie...
              Bardzo operatywnie są przeprowadzane niektóre najniezbędniejsze i tanio
              realizowane inwestycje, jak tunel pod Wisłostradą na ten przykład.
              Pan Kozak na drugi dzień po zawaleniu się wiaduktów w Alejach wiedział, że ma
              prosić rząd o dwa i pół raza tyle dotacji, co wynikło z przetargu. To jest tempo
              i operatywność, no nie?
              Itd, itp, ale kończę, bo trzeba się brać do roboty.
              Mnie płacą niestety tylko za robotę...

Chaladia Bolandi
    • Gość: guess Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: 217.11.133.* 09.07.02, 09:48
      Bardzo mi przykro z Tego powodu :-(((( , Choć z drugiej strony bardzo cieszę
      się z tego....moja połówka mieszka niedaleko Auchan na Modlińskiej - a dobrze
      jej tak - niech stoi w korkach ..hihi.
      TOBIE ZDZICHA BARDZO SERDECZNIE WSPÓŁCZUJĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • d.z Nie chcę "krakać" ale... 09.07.02, 09:56
        Znając pomysły ZDM to zaproponują dogodny objazd przez most Siekierkowski, co nie
        zmienia faktu, iż instytucje w naszym mieście odpowiedzialne za stan dróg,
        komunikacji czy innej miejskiej infrastruktury są całkowicie niewydolne.
        • zdzicha Re: Nie chcę 09.07.02, 22:07
          d.z. napisał(a):

> Znając pomysły ZDM to zaproponują dogodny objazd przez most Siekierkowski,

No tak... Ty to masz pomysły, d.z.... a niech Cię....
          Żebyś Ty nie musiał wkrótce robić objazdów przez Grota....

zdrv
          zdzicha
    • Gość: A7 Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: 195.136.95.* 09.07.02, 10:05
      oj ludziska, jakie wy jestescie glupie i leniwe. lepiej niech sie ten most
      rozwali i bedziecie wplaw sie przenosic na drugi brzeg naszej cudownej wisełki.
      slonce wstaje wczesnie, ptaszki spiewaja, to co nie łaska tyłki ciężkie ruszyć z
      wyra trochę wcześniej?
      pozdrawiam i nie współczuję nikomu.
      • Gość: dd Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: 157.25.166.* 09.07.02, 10:55
        troche wczesniej? czlowieku, nie wiesz co mowisz... na tym moscie wystarczy ze na
        jednym pasie jakas sierota zepsuta stanie albo stluczka sie zrobi a czas
        przejazdu przez sam most moze siegnac godziny... a o tych co na brodno albo do
        marek jada nie wspomne nawet... problem tak naparwde nie lezy w moscie jako takim
        tylko tym co za nim. Po obu stronach estakady sa za malo pojemne (po jednym
        pasie), szczegolnie te na wislostrade w kierunku do i z centrum oraz po drugiej
        stronie w kier. tarchomina. Niedokonczone dodatkowe nitki w kierunku marek oraz
        brak wiaduktu na skrzyzowaniu z... no kolo pizza hut ;)) jeszcze dobijaja sprawe.
        Tak naprawde mamy wspaniala trase AK ktora niestety konczy sie na prawym brzegu
        wisly....
        A na czas remontu mogliby chociaz calkowity zakaz jazdy dla tirow wprowadzic..
        • Gość: Wojtas Lepiej teraz niz potem... IP: 2.1.* / *.pnu.com 09.07.02, 14:44
          Jesli by zamykali po dwa pasy z kazdego kierunku to jesliby na ktoryms z
          pozostalych pasow zepsol sie samochod lub zdarzyla stluczka to owe zawalidrogi
          mozna przeciez przepchnac na nieczynne pasy. A poza tym jest dla policji
          rarytas - mandat za blokowanie ruchu, jesli nie ma ofiar w ludziach.

Lepiej żeby teraz zamkneli na czas remontu niz pozniej z powodu jakiejs
          katastrofy. Bo wtedy remont (odbudowa) mostu Grota Roweckiego opoznilby budowe
          mostu północnego, a objazd przez most Gdański trwałby 3 godziny w szczycie
        • Gość: A7 Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: 195.136.95.* 10.07.02, 10:02
          a ktoredy te TIRY mieliby puscic? czy moze dla twojej wygody kierowcy Tirow maja
          pojsc na zielona trawke, zeby tobie sie lepiej jezdzilo?
          oj otumanione te nasze spoleczenstwo.
    • draconessa Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 09.07.02, 12:10
      Oj zdzicha, zdzicha, ale Ci sie zachciewa. jezdzic na Bielany, a na co Ci to? W
      domu siedziec i kurze scierac, zdzicho, a nie po miescie sie szlajac, gdzie rozne
      niebezpieczenstwa na ludzi czekaja. ZDM z troski to robi, a Tobie sie nie podoba.
      Oj, ludziom juz niczym dogodzic nie mozna...:)))
      A na powaznie - niestety, po pierwsze - ZDM po raz kolejny uwazaze jak sa
      wakacje, to nikt po drogach nie jezdzi ( vide" korek na trasie gdanskiej0 Druga
      rzecz, ze kiedys niestety te mosty, ulice etc remontowac trzeba , inaczej sie do
      reszty pozawalaja... I ot, nie ma dobrego wyjscia z sytuacji...
      • Gość: Wojtas Nieuwaga kierowcow IP: 2.1.* / *.pnu.com 09.07.02, 14:51
        Remontować je trzeba owszem. Tylko, że kierowcy zawsze są zaskoczeni, ze coś
        remontują. Na lokalnych stronach w gazetach mozna bez problemu znależć
        informacje o tym co będą robić i kiedy. wiec za wczasu można sie przyotować do
        jazdy inna drogą. Wcześniej w dodatku Auto-Moto były zamieszczane podsumowania,
        gdzie będą utrudnienia w ruchu i jak długo - dlaczego teraz tego nie ma.
        ZDM też nie jest bez winy, bo np. remontów nie prowadzi na 3 zmiany non stop.
      • zdzicha Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 09.07.02, 22:15
        draconessa napisał(a):

> Oj zdzicha, zdzicha, ale Ci sie zachciewa. jezdzic na Bielany, a na co Ci to? W
        > domu siedziec i kurze scierac,

Nie mam kury.

> A na powaznie - niestety, po pierwsze - ZDM po raz kolejny uwazaze jak sa
        > wakacje, to nikt po drogach nie jezdzi ( vide" korek na trasie gdanskiej0

Teoretycznie jest trochę luźniej na ulicach, ale tam, gdzie jeżdzę najczęściej
        jest bez zmian, a może nawet jeszcze gorzej.

> Druga rzecz, ze kiedys niestety te mosty, ulice etc remontowac trzeba , inaczej
        > sie do reszty pozawalaja... I ot, nie ma dobrego wyjscia z sytuacji...

No nie ma, ale ponarzekać chyba sobie można? Będzie to dla mnie niewymowne
        utrudnienie zycia.
        Poza tym, jak twierdzi Chaladia, to ma zająć 6 tygodni, więc równie dobrze, jak
        na mój skromny gust, mogłaby się cała impreza odbyć w kilka kolejnych weekendów,
        systematycznie, po jednej dylatacji i do widzenia.

zdrv
        zdzicha
    • Gość: lelu Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 22:33
      Jest nadzieja, że nie bedzie z mostem kłopotów. Wcześniej się zawalą wiadukty
      nad FSO- Roverem i Modlińską. Wjazdu na most nie będzie i będzie go można
      remontować we wszystkich kierunkach równocześnie. Jeśli zawali się parking przy
      Auchanie, to nawet nie bedziemy mogli pojechać tam z dziećmi na weekend.
    • Gość: Robert Ostrowski Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: *.astercity.net 10.07.02, 11:42
      Kobieto! Nie rozpaczaj i nie panikuj bo nie masz powodow. Kazda budowla
      potrzebuje remontu. I most nie jest wyjatkiem. Pozostana az dwa pasy, a nie tylko
      dwa pasy. Jest okazja abys ryszyla swoja delikatna dupe i wpakowala na rowerek.
      Gwarantuje, ze nic nie stracisz a na pewno tylko zyskasz. Jadac na rowerze
      bedziesz sie smiala z gnijacych wozidupkow. W koncu to Ty, jezdzac cieagle
      samochodem, doprowadzilas do tego katastofalnego stanu. Rowerek nie niszczy.
      Gdybys jezdzila rowerkiem i inni jezdziliby rowerkiem mielibysmy mosty w znacznie
      lepszym stanie i byloby ich znacznie wiecej. Infrastruktura rowerowa jest 100
      krotnie tansza od infrastruktury samochodowej. Zamiast jednego gigantycznego
      mostu powstaloby kilkanascie mniejszych. Zapraszam na wycieczke do Austrii,
      Holandii, Szwecji. Wlasnie tak powinno funkcjonowac miasto. Samochod w miescie
      jest przezytkiem a ludzie z niego kozystajacy to osoby ograniczone umyslowo... A
      rowery swoja droga...
      Robert O.
      • Gość: abc Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: 212.76.37.* 10.07.02, 12:05
        Gość portalu: Robert Ostrowski napisał(a):

> Kobieto! Nie rozpaczaj i nie panikuj bo nie masz powodow. Kazda budowla
        > potrzebuje remontu. I most nie jest wyjatkiem. Pozostana az dwa pasy, a nie tyl
        > ko
        > dwa pasy. Jest okazja abys ryszyla swoja delikatna dupe i wpakowala na rowerek.
        >
        > Gwarantuje, ze nic nie stracisz a na pewno tylko zyskasz. Jadac na rowerze
        > bedziesz sie smiala z gnijacych wozidupkow. W koncu to Ty, jezdzac cieagle
        > samochodem, doprowadzilas do tego katastofalnego stanu. Rowerek nie niszczy.
        > Gdybys jezdzila rowerkiem i inni jezdziliby rowerkiem mielibysmy mosty w znaczn
        > ie
        > lepszym stanie i byloby ich znacznie wiecej. Infrastruktura rowerowa jest 100
        > krotnie tansza od infrastruktury samochodowej. Zamiast jednego gigantycznego
        > mostu powstaloby kilkanascie mniejszych. Zapraszam na wycieczke do Austrii,
        > Holandii, Szwecji. Wlasnie tak powinno funkcjonowac miasto. Samochod w miescie
        > jest przezytkiem a ludzie z niego kozystajacy to osoby ograniczone umyslowo...
        > A
        > rowery swoja droga...
        > Robert O.

A tranzytowcy - tirowcy i obładowani bagażami turyści i urlopowicze
        przejeżdżający przez Warszawę, a i sami Warszawiacy udający się na wypoczynek
        setki kilometrów dalej też mają jechać rowerami, zwłaszcza "na wycieczke do
        Austrii, Holandii, Szwecji"?
      • Gość: aania Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 15:45
        A mi się aż nie chce mysleć, co będzie. Mieszkam na dalekiej Białołęce a pracuję
        na Grochowie (to 20 km, nie na rower; jak potem iść na spotkanie z klientem?),
        dojazd "by ZDM" zajmuje mi zazwyczaj godzinę co najmniej, bo mam dwie przesiadki
        (w wakacje czas się trochę skrócił). Żywot wiodę po stronie praskiej i mostami
        jeżdżę rzadko, ale zamknięcie Grota to koniec świata także dla mnie. Rano -
        najpierw korek nad Kanałkiem tworzony przez samochody tłoczące się do wjazdu na
        most (każdy szachruje jak by tu najpóźniej się wepchnąć na pas na wjazd), a potem
        jeszcze długi postój na Jagiellońskiej przed rondem Starzyńskiego (stojąc w
        zatłoczonym 509), ponieważ pierwszeństwo mają ci jadący z Bródna. Rondo
        Starzyńskiego już teraz jest newralgicznym punktem tego układu, a będzie
        strasznie - większy wzrost natężenia ruchu będzie na Jagiellońskiej (CAŁA
        Białołęka i kierunek Legionowa)- z której nie ma dokąd uciec, bo to jedyna droga
        północ-południe.
        Błagam, niech zmienią pierwszeństwo
        • kuleczka Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 10.07.02, 16:15
          Gość portalu: aania napisał(a):

> a potem jeszcze długi postój na Jagiellońskiej przed rondem Starzyńskiego
          >(stojąc w > zatłoczonym 509), ponieważ pierwszeństwo mają ci jadący z Bródna.
          jak mi wiadomo zawsze Ci co po rondzie jadą mają pierwszeństwo

>Rondo Starzyńskiego już teraz jest newralgicznym punktem tego układu, a będzie
          > strasznie - większy wzrost natężenia ruchu będzie na Jagiellońskiej (CAŁA
          > Białołęka i kierunek Legionowa)- z której nie ma dokąd uciec, bo to jedyna drog
          > a > północ-południe.
          > Błagam, niech zmienią pierwszeństwo

a dlaczego to? dla Bródna po zamnknięciu M G-R też to będzie jedyny wyjazd na
          Żóliborz i Gdańsk ( o czterech śiących nie wspominam bo tam zawsze wszystko stoi)
          • Gość: aania Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 20:11
            Rozumiem, ze tamtędy nie jeździsz i nie wiesz jak jest albo jeździsz z Bródna i
            chcesz mieć pierwszeństwo; proszę bardzo, żeby było jak na każdym normalnie
            rondzie to ok, ale teraz tak nie jest - 10 pojazdów ze Starzyńskiego i 1 z
            Jagilellońskiej. jak się tam utknie, to koniec! Może mam jeździć Transludem przez
            Nowy Dwór?
        • Gość: Wojtas Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: 2.1.* / *.pnu.com 11.07.02, 12:09
          Aaniu jadąc z Białołeki na Grochów by rower i pedałując spokojnie, dojedziesz w
          mniej niż godzinę. Nie będziesz się tłoczyć w autobusie, korki ominiesz szybko,
          a i kondycja Twoja będzie lepsza. A jesli będziesz pedałować szybciej to zajmie
          ci to jeszcze mniej czasu
      • zdzicha Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 10.07.02, 22:15
        Gość portalu: Robert Ostrowski napisał(a):

> Pozostana az dwa pasy, a nie tylko dwa pasy.

TYLKO dwa pasy. Jechałes kiedyś tym mostem jak w godzinach szczytu jeden pas
        został zablokowany przez jakis wypadek? Polecam.

> Jest okazja abys ryszyla swoja delikatna dupe i wpakowala na rowerek.

Skąd masz dane o parametrach mojego ciała? Znam Cię?

A teraz uruchom wyobraźnię i wymaluj sobie przed oczyma następujący obrazek:
        zdzinia w eleganckiej garsonce, ufryzowana jak należy, w rajstopkach prima sort i
        butach na szpilce pedałuje raźno w deszcz, śnieg i zawieruchę przytrzymując
        teczke pod pachą. Najlepiej z Białołęki na Ursynów.
        Na większe bagaże oczywiście przewidziałeś dla mnie przyczepkę ze Statoil o
        ładowności do 2t?

> W koncu to Ty, jezdzac cieagle samochodem, doprowadzilas do tego
        > katastofalnego stanu.

Nie jeżdzę ciągle samochodem. Jeżdze czasem autobusem miejskim, który to dopiero
        zniszczenia czyni. Vide zatoczki przystankowe.

> Rowerek nie niszczy.

A może, jak już jesteśmy w temacie rowerów, to zaproponujesz mi rower wodny?
        ostatecznie na Bielany w linii prostej nie jest daleko, a resztę drogi moge
        przecież pokonać pieszo, na przełaj przez las. Rowerek będe cumowac w szuwarach.

> Zapraszam na wycieczke do Austrii, Holandii, Szwecji. Wlasnie tak powinno
        > funkcjonowac miasto.

Ale tu mamy Polskę i polskie drogi oraz Polaków. W takiej Danii na ten przykład
        podatek rejestracyjny od pojazdu, żeby zniechęcić do kupowania, wynosi 180%
        wartości, a kazda rodzina ma przynajmniej jeden samochód. Mają też przepiękne
        drogi, mosty i komunikację miejską.

> Samochod w miescie jest przezytkiem

Wyślijmy samochody na wieś! Albo do Afryki!

> a ludzie z niego kozystajacy to osoby ograniczone umyslowo...

Thx....

zdrv
        zdzicha
        • Gość: A7 Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: 195.136.95.* 11.07.02, 09:52
          O rany ludzie jak wy marudzicie. A ty zdzicha pieprzysz jak potluczona, wez sie
          do roboty wreszcie.
          • zdzicha Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! 11.07.02, 14:40
            Łukaszku, z całego serca ci życzę, abyś musiał jeździć całą trasą toruńską
            przynajmniej 4 razy dziennie. A teraz weź sie z powrotem za cyferki.

zdrv
            zdzicha
            • Gość: A7 Re: Ratunku!!! Most chcą mi zamknąć!!! IP: 195.136.95.* 11.07.02, 15:27
              cyferki cyferkami, nie odbiegna w sina dal. ale z lukaszkiem nie mam nic
              wspolnego.
    • zdzicha Stało się 04.08.02, 21:21
      No i mamy już pół mostu. Na razie nic groźnego ani strasznego się nie stało,
      ale cuś tam być musiało, że od strony Bródna był koreczek elegancki jak w
      porannym szczycie. Zakładam, ze w ciągu trzech dni będzie zderzenie czołowe, bo
      występuja wspaniałe warunki ku temu.

zdrv
      zdzicha
      -------
      "Nie zgnębi mnie byle przytyk,
      w dupie miejsce mam dla krytyk..."
      Sztaudynger J.
      • Gość: PTee Re: Stało się IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.02, 23:26
        zdzicha napisała:

> No i mamy już pół mostu. Na razie nic groźnego ani strasznego się nie stało,
        > ale cuś tam być musiało, że od strony Bródna był koreczek elegancki jak w
        > porannym szczycie. Zakładam, ze w ciągu trzech dni będzie zderzenie czołowe,
        bo
        >
        > występuja wspaniałe warunki ku temu.

Khem, khem, zdzicha, to ty teraz będziesz musiała se dłuższe wizy załatwiać, z
        azjatyckiej części Warszawy do europejskiej... Na 12 godzin nie starczy, na 18
        trzeba... :)) ;))
        • zdzicha Re: Stało się 04.08.02, 23:43
          Gość portalu: PTee napisał(a):

> Khem, khem, zdzicha, to ty teraz będziesz musiała se dłuższe wizy załatwiać,
          > z azjatyckiej części Warszawy do europejskiej... Na 12 godzin nie starczy, na
          > 18 trzeba... :)) ;))

O masz ci los... lewobrzeżny separatysta sie znalazł :)
          A do jakiego urzedu po te niby wizy mam się wybrać?

zdrv
          zdzicha
          -------
          "Nie zgnębi mnie byle przytyk,
          w dupie miejsce mam dla krytyk..."
          Sztaudynger J.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka