Dodaj do ulubionych

SM z fotoradarem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 00:38
Od kilku dni obserwuję następujące zjawisko:
Przyjeżdża SM rozstawia 2 radary i sobie pyka fotki.
Rzecz ma miejsce na ul. Hynka.
Jeden radar łapie jadących w stronę al. Krakowskiej, drugi w stronę Żwirki i
Wigury. Czy nikt w tym popapranyym państwie nie zwróci uwagi na następująca
sprawę:
- pederaści z SM ustawiaja sie w miejscuu gdzie jest znak zakaz zatrzymywania
i postoju (bez tabliczki nie dot.pobocza) czyli sami łamią prawo.
- Ograniczenie prędkości do 60 na jezdni z dwoma pasami w jedną stronę jest
debilizmem.
-czemu chowają sie za stojace tam pojazdy (no chyba że mają w doopie
działania prewencyjne a chodzi im tylko o kasę)
- czemu siedzi tam 2 lamusów?? czy nie lepiej wysłać już jednego darmozjada a
drugiego pogonić do jakiejś roboty np ganiania meneli???
Tak samo stają na trasie AK na terenia parkingu przy 2 ostrych zakrętach.
Już kilkakrotnie widziałem jak niewiele brakuje, żeby doszło tam do wypadku
kierowcy widząc widząc radar depcza po hamulcu i jadącym za nimi podnosi się
cisnienie. No ale szeryfowie nie są od myślenia tylko od dokumentowania
wyroczeń NIE?
Gdy zadzwoniłem kiedyś na 112 z prośbą o uświadomienie tym $#%^&$(#, że
stwarzają zagrożene to najpierw musialem sie tłumaczyć czemu dzwonie z tel.
bez karty SIM!!! Jakby w Polsce był obowiązek posiadania tel wyłącznie z
kartą SIM!
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx222 Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 00:52
      > - czemu siedzi tam 2 lamusów?? czy nie lepiej wysłać już jednego
      darmozjada a
      > drugiego pogonić do jakiejś roboty np ganiania meneli???

Bo gdyby był jeden, to menele by go spacyfikowali i puścili w majtkach (albo
      bez). A "urządzenie radarowe" było by do nabycia np. na eBay'u ;))))))
    • Gość: Automobilista Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 01:09
      Pajacom ze straży wiejskiej nie chodzi o bezpieczeństwo, lecz o natrzaskanie
      jak największej ilości zdjęc w celu wyciągniecia kasy.

Dużo bardziej szanuję policję, której chyba jednak trochę zalezy na prewencji,
      bo czasem informuje, gdzie postawi radar i są to często miejsca naprawde
      niebezpieczne, gdzie warto zwolnić. Co innego straż wiejska - ci nigdy nie
      podają lokalizacji radaru i chowają sprzęt gdzieś za samochodem lub jakimś
      słupem, a stawiają go zawsze tam, gdzie wiedzą, że nikt nie przestrzega
      ograniczenia, bo jest ono w tamtym miejscu absurdalne.

No cóż, kmiotki dostały zabaweczkę, więc poczuły "wadzę" i się dobrze bawią.

A stawianie radaru na zakrętach na Trasie AK (przy Cm.Powązkowskim) to już
      czystej wody kretynizm - powszechnie wiadomo, że widok radaru wywołuje odruch
      gwałtownego hamowania (nawet u jadących przepisowo), a czym to grozi w tamtym
      akurat miejscu, wyjaśniać chyba nie trzeba.

• Gość: miś Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 01:22
        Bedę musiał się w poniedziałek zatrzymac koło nich (tak, żeby zasłonic radar
        oczywiście ;>)i porozmawiać czemu tak jest. Jestem ciekaw jaka bedzie
        odpowiedź ;>> kazali nam ???? Nie wiem po kiego grzybka jest ta instytucja.
        Przeznaczyc tą kasę na policję i już, a nieroby niech na zasiłek albo jako
        ochroniarze robią w markecie.
      • Gość: kalinosia Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:39
        no właśnie mojego męża tam (tzn. na trasie AK przy Cm. Powązkowskim) "złapali"
        na fotoradar :/. 300 stów poszło się j%$@#@*ć. Dobrze, że punktów mu nie dali
        chociaż .
    • Gość: Racja Re: SM to taka Milicja Obywatelska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 06:36
      Ze wszekimi cechami Milicji Obywatelskiej chowającej się za krzakami i
      podpatrującej obywatela.
      Chamstwo w odpowiedzi jak w tym tekstowaniu o kartach SIM , co opisał autor
      wątku typowe właśnie dla Milicji Obywatelskij.
      Dlaczego tam nie zatrudnia się młodzieży wykształconej a nnie emerytowanych
      Minlicjantów i kolegów "łysych pał"
      • wanda43 Re: SM to taka Milicja Obywatelska 11.06.05, 08:36
        ja bym powiedziala,ze to takie nowe ORMO.Dla tych,co nie wiedzą,co to
        bylo,wyjasniam:Ochotnicza Rezerwa Milicji Obywatelskiej.Trwfialy tam wszelkiej
        masci męty i łajzy rządne władzy oraz kapusie.
        • Gość: love sm Re: SM to taka Milicja Obywatelska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 09:36
          I dobże że takich kmiotków łapią za szybką jazde .Jedzie taki szybkim wozem i
          myśli że mu wszystko wolno .A tak to pieniążkami z mandatu zasili konto
          miasta .A jak oczko złapie w punktach karnych to na rower sie przesiądzie .
          I zdrowszy taki i biedniejszy i coś dla ludzi zrobi .
          • Gość: raaa Re: SM to taka Milicja Obywatelska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 19:46
            widzę kompleksik... jak to ktoś może mieć lepszy samochód :/
            Człowieku cała ta formacja nadaje się do rozgonienia.
            Sami łamią niejednokrotnie prawo, stwarzają zagrożenie życia a jak naprawdę cos
            się dzieje to ogon pod siebie i chodu. Kiedyś miałem okazję zobaczyć jak się 2
            leszczyków z SM ewakuowało przed grupką 4 napitych małolatów. FAKT ROBILI TO
            WIELCE PROFESJONALNIE. Skojarzenie z ORMO jak najbardziej słuszne. Powiedz:
            ile tych pieniędzy idzie na miasto??? Czekam niecierpliwie.
            Kwestię twej ortografii pominę milczeniem....
            • Gość: love sm Re: SM to taka Milicja Obywatelska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:18
              Człowieku jaki kompleks? .W Warszawie wystarczy umieć dobrze jeździć i wcale
              nie trzeba mieć dobrego drogiego samochodu.W wypowiedźi twojej widze bardzo
              duży profesjonalizm i znajomość ortografi oraz niesamowitą wiedze na temat
              pracy służb miejskich .Zamiast podziwiać ucieczke strażników trzeba im było
              pomóc albo zwrócić uwage i podzielić się swoją wiedzą .Osobiście niewiem ile
              kaski idzie z radarów na miasto ale wole żeby kaczka płacił nagrody swoim
              pracownikom z twoich mandatów niż z moich podatków.
              • Gość: miś Re: SM to taka Milicja Obywatelska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:19
                Gość portalu: love sm napisał(a):

> Człowieku jaki kompleks? .W Warszawie wystarczy umieć dobrze jeździć i wcale
                > nie trzeba mieć dobrego drogiego samochodu.W wypowiedźi twojej widze bardzo
                > duży profesjonalizm i znajomość ortografi oraz niesamowitą wiedze na temat
                > pracy służb miejskich .Zamiast podziwiać ucieczke strażników trzeba im było
                > pomóc albo zwrócić uwage i podzielić się swoją wiedzą
                Mi za to nie płacą, w jaki sposób miałbym im pomóc?? popychać żeby szybciej
                uciekali??
                >Osobiście niewiem ile kaski idzie z radarów na miasto ale wole żeby kaczka
                płacił nagrody swoim
                > pracownikom z twoich mandatów niż z moich podatków.
                taaaa, tylko,że te wyniki są robione niejednokrotnie na siłę.
                Czemu jakoś nie widzę w twej wypowiedzi odniesienia do łamania prawa i
                przepisów właśnie przez SM?? A moze sam latasz w czapeczce z żółtym paskiem i w
                majtkach z lampasem.
                • Gość: warszawianka Ale akcje widziałam... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.05, 13:03
                  ostatnio patrol mieszany, to znaczy strażnik miejski(w domyśle wiejski)z
                  policjantem łapali dealera narkotyków na skuterza, on jak tylko sie zorientował
                  zostawił skuter i uciekł na podwórko.Ekipa myślał, że w bieg do mojej klatki,
                  wparowali na klatkę i słyszę jak policjant pyta się strażnika: "A samochód
                  zamknąłeś?", pada odpowiedź "nie" i strażnik biegiem do samochodu.
                  Brawo dla Pana policjanta za myślenie i miło z jego strony, że troszczy sie o
                  takie jełopy (samochód był strazy miejskiej)!!!!!!!!!!!!
                  • Gość: zaasd Re: Ale akcje widziałam... IP: *.chello.pl 12.06.05, 14:43
                    60 mln zł z naszych podatków kosztuje ta pseudoformacja

notabene złożona z ludności napływowej
                  • Gość: Do wARSZAWIANKi Re: Ale akcje widziałam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 20:48
                    Stoi tak pod dzwiami i podsłuchuje .Potem donosy pisze i denuncjacje robi ,a na
                    forum opluwa policje i sm że niby taka charakterna tak dla niepoznaki .
                    Wstyd !!!!!
                    • Gość: warszawianka Re: Ale akcje widziałam... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.05, 22:44
                      Policji nigdy nie opluwałam bo nie mam powodów do tego a jaki jest poziom
                      większości straży miejskiej (w domyśle wiejskiej)kazdy widzi, zapytajcie
                      jakiegokolwiek policjanta jakie ma zdanie na temat SM, notatki poprawnie nie
                      potrafią napisać, piszą tak jak mówią np. "zapakowałem zatrzymanego na pokład",
                      ręce opadają, zlikwidować tych pasożytów a jeśli jest to niemożliwe to
                      przynajmniej posłać do profesora Miodka na naukę !!!!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: Do wARSZAWIANKi Re: Ale akcje widziałam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 07:53
                        Chyba pracujesz w policji.
                        Czyli pod dzwiami podsłuchujesz z przyzwyczajenia zawodowego .
                        A jak naprawde pracujesz to nieładnie opluwać pokrewne służby .
                        Skąd znajomość tajnych notatek straży miejskiej .

• Gość: Automobilista Re: SM to taka Milicja Obywatelska IP: *.bumar.com 13.06.05, 08:07
            > I dobże że takich kmiotków łapią za szybką jazde .Jedzie taki szybkim wozem i
            > myśli że mu wszystko wolno .

No tak, boisz się jechać powyżej 50 km/h, więc oczekujesz takiej jazdy od
            innych.

Więcej odwagi! :)
            • Gość: ppp Re: SM to taka Milicja Obywatelska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 09:00
              Wiekszośc krasz testów odbywają sie przy prędkośći 50km na godzine .
              Jak ktoś widział efekt np zderzenia samochodu ze ścianą przy 50km na godzine to
              i mu wystarczy taka prędkość .
              • Gość: Automobilista Re: SM to taka Milicja Obywatelska IP: *.bumar.com 13.06.05, 09:02
                Ciekawe tylko, że straż wiejska rozstawia swoje zabawki z reguły na
                dwupasmówkach, gdzie możliwosć zderzenia czołowego nie istnieje, a ścian na
                drodze także nie widziałem.
    • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 09:03
      Gość portalu: miś napisał(a):

> - pederaści z SM ustawiaja sie w miejscuu gdzie jest znak zakaz zatrzymywania
      > i postoju (bez tabliczki nie dot.pobocza) czyli sami łamią prawo.

Sa na sluzbie i wykonuja dzialania prewencyjne wiec prawa nie lamia.

> - Ograniczenie prędkości do 60 na jezdni z dwoma pasami w jedną stronę jest
      > debilizmem.

Tylko dla debili takie ograniczenie jest debilizmem bo jak wiadomo po miescie
      poruszaja sie nie tylko samochody ale takze rowerzysci i piesi a przejazd
      idioty z predkoscia 110 km/h w odleglosci 10 cm od rowerzysty ani nie jest
      bezpieczne ani przyjemne. A jesli myslisz inaczej to proponuje pojezdzic 1 h po
      al. Jerozolimskich ...na rowerku. Jestem pewien, ze rura po 5 min ci zmieknie i
      natychmiast zmienisz zdanie.

> -czemu chowają sie za stojace tam pojazdy (no chyba że mają w doopie
      > działania prewencyjne a chodzi im tylko o kasę)

O bezpieczenstwo, kolego o bezpieczenstwo a nie o kase. O kase to chodzi
      kierowcom gdyz nic tak kierowcow nie uczy prawa jak mocno uszczuplony portfel.

> - czemu siedzi tam 2 lamusów?? czy nie lepiej wysłać już jednego darmozjada a
      > drugiego pogonić do jakiejś roboty np ganiania meneli???

Na calym swiecie patrole sa 2 osobowe

> Tak samo stają na trasie AK na terenia parkingu przy 2 ostrych zakrętach.
      > Już kilkakrotnie widziałem jak niewiele brakuje, żeby doszło tam do wypadku
      > kierowcy widząc widząc radar depcza po hamulcu i jadącym za nimi podnosi się
      > cisnienie.

I prawidlowo bo dzieki temu wszyscy lamiacy prawo sie nawzajem pozabijaja.
      • Gość: miś Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 10:24
        Gdyby SM zależało na bezpieczeństwie to ustawili by sie czasami na prostym
        odcinku, gdzie byliby z daleka widoczni. A ja zawsze widzę ich, albo w
        krzakach, albo za wiaduktem ew za zakrętem a to nie są dzialania prewencyjne.
        Tak sie sklada, że nie na całym świecie są patrole 2 osobowe, sa również
        jednoosobowe.
        Jeżdżę na rowerze po warszawskich ulicach i wiem co to znaczy gdy przejedzie
        bardzo blisko samochód.
        Twoja ostatnia opinia: hmmmmmmm. Dzialania SM nie powinny narażać zdrowia i
        życia uczestników ruchu. A w tym wypadku tak nie jest.
      • Gość: Automobilista Re: SM z fotoradarem IP: *.bumar.com 13.06.05, 10:28
        > Tylko dla debili takie ograniczenie jest debilizmem bo jak wiadomo po miescie
        > poruszaja sie nie tylko samochody ale takze rowerzysci i piesi a przejazd
        > idioty z predkoscia 110 km/h w odleglosci 10 cm od rowerzysty ani nie jest
        > bezpieczne ani przyjemne

A co powiesz na Trasę AK koło Powązek, gdzie cżesto czatuje straż wiejska? Tam
        nikt nie jeździ jezdnią na rowerze, bo obok jest ścieżka rowerowa i wszyscy
        rowerzyści jeżdżą tamtędy. Tak więc twój argument odpada.

> I prawidlowo bo dzieki temu wszyscy lamiacy prawo sie nawzajem pozabijaja.

Facet, skoro piszesz takie rzeczy, to dobrze by było, aby cię ktoś zabił na
        pasach, kiedy przejeżdżasz przez nie rowerem, co jest łamaniem prawa.

Niby nie chcę ci wcale źle życzyć, ale jak czytam takie teksty, to inaczej nie
        potrafię, nawiedziny palancie.
        • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 13.06.05, 10:53
          Rowerto, to nie jest "nawiedzony palant". To ciezki przypadek rozdwojenia jazni.
          Jak kierowcy narzekaja na ZDM, to on rozplywa sie, jak szybko i jak
          fantastycznie jest jezdzic na rowerze i zeby wszyscy sie przesiedli. Gdy zwroci
          mu sie uwage, ze skoro takie fantastyczne warunki sa dla rowerzystow, to ZDM nie
          powinna wiecej troszczyc sie o sciezki i masa tetryczna jest niepotrzebna,
          natychmiast ripostuje, ze moglby Biblie napisac na temat indolencji ZDM.
          Raz pisze jak mu dobrze, raz pisze jak mu jest niedobrze. Ot taki przyklad
          niekonswekwentnego mataczenia wlasnych mysli.
        • Gość: ppp Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 10:54
          Ten Automobilista to jakiś masochista jeździ taki szybko koło Powązek kusi
          los i dziwi sie że stoi tam radar .Nie pomyśli taki że gdyby ludzie jeździli
          normalnie zgodnie z przepisami to radar ten straciłby racje bytu a ludzie
          obsługujący go mogli by robić coś innego .Ale to nie trafia do jego główki .
          Zafascynowany jest swoja jazdą mysli że jest na wichurze że ale to jest
          Warszawa.
          • Gość: Automobilista Re: SM z fotoradarem IP: *.bumar.com 13.06.05, 10:56
            > Ten Automobilista to jakiś masochista jeździ taki szybko koło Powązek kusi
            > los

Ile km/h to jest według ciebie 'tak szybko"? Pytam, bo nawet nie wiesz, z jaką
            prędkoscią jeżdżę, a ferujesz wyroki.
        • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:30
          Tak przejezdzam po pasach i daje sobie palec uciac za ten czyn.
          Jednak powiedz mi ile ty palcow stracisz gdyby podsumowac twoje drogowe wpadki
          podczas codziennego dojazdu do pracy?
          Oto moje spostrzezenia:
          1 palec: parkowanie na chodniku lub trawniku na terenie osiedlowym
          2 palec: nie ustepienie pierszenstwa przejazdu podczas wlaczania sie do ruchu (
          wyjazd z drogi wewnetrznej)
          3 palec: zignorowanie zielonej strzalki czyli WARUNKOWEGO skretu w prawo
          4 palec: przekroczenie dopuszczalnej predkosci czyli 50-siatki
          5 palec: ominiecie pojazdow skrecajacych w lewo i wykonanie manewru skretu w
          lewo ze srodkowego pasa
          6 palec: przejechanie na czerownym
          7 palec: jazda bus-pasem
          8 palec: parkowanie na zakazie
          9 palec: parkowanie na trawniku
          10 palec: jazda wzdluz po chodniku

Cos mi sie wydaje, ze ja bez jednego palca smialo bede mogl jechac na rowerku
          ale zachodze w glowie jak ty bedziesz trzymal kierownice?
          • Gość: Automobilista Re: SM z fotoradarem IP: *.bumar.com 13.06.05, 11:36
            Eee tam, według twojego opisu załapałem się tylko na 5 palców :)
          • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 13.06.05, 11:38
            Przeczytawszy twoje odliczanie palcow, z przykroscia zauwazam, ze zdecydowana
            wiekszosc kierowcow tez stracilaby tylko jeden palec.

Odosobnione przypadki, ktore wymieniles nie sa najniebezpieczniejsze na drodze.
            Ta lista jest beznadziejna generalnie.

Wydaje mi sie, ze jednak wiecej rowerzystow nie mialoby czym trzymac kierownice,
            gdyby twoja lista dotyczyla ich zachowan (dokladnie te same punkty -
            zdecydowanie wiecej rowerzystow widzialem lamiacych twoje postulaty).
            • Gość: kixx Re: SM z fotoradarem IP: *.acn.waw.pl 13.06.05, 14:06
              to jeszcze rowert naszykuj sobie drugi palec
              za przejezdzanie na czerwonym swietle przez skrzyzowanie
              do tego sam sie przyznales tak z rok temu

ps.dwa tygodnie pozniej natomiast pochwaliles sie jak to doniosles na policje
              na kierowce jakiejs furgonetki rozwozacej o 4 rano chleb,ktora odwazyla sie
              skrecic w prawo na skrzyzowaniu na ktroym nie ma zielonej strzalki

jestes rzadkim okazem ******
              po prostu wesz

ps.do admina prosze nie wycinac tego postu za "wesz"
              mialo byc "wiesz"
              • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:38
                Gość portalu: kixx napisał(a):

> to jeszcze rowert naszykuj sobie drugi palec
                > za przejezdzanie na czerwonym swietle przez skrzyzowanie
                > do tego sam sie przyznales tak z rok temu

To bylo po powrocie z Wloch...coz tak wlasnie dziala na mnie zachodnia kultura.

>
                > ps.dwa tygodnie pozniej natomiast pochwaliles sie jak to doniosles na policje
                > na kierowce jakiejs furgonetki rozwozacej o 4 rano chleb,

O 6 a nie o 4.

>...ktora odwazyla sie
                > skrecic w prawo

nie w prawo ale w lewo. Poszukaj uwaznie w arhiwum

>...na skrzyzowaniu na ktroym nie ma zielonej strzalki

Bo na nim nie ma zielonej strzalki do skretu w lewo.

• Gość: kixx Re: SM z fotoradarem IP: *.acn.waw.pl 13.06.05, 14:42
                  on moze tez wlasnie przyjechal z Wloch
                  ale ty oczywiscie nie mogles wziasc tego pod uwage
                  nie widzisz nic poza czubkiem wlasnego nosa
                  • Gość: kixx Re: SM z fotoradarem IP: *.acn.waw.pl 13.06.05, 14:44
                    "wziac" oczywiscie
                    tak mi wstyd
                  • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:57
                    Zdecydowanie dalej moj wzrok siega
                    • Gość: X Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:10
                      Sięgaj tam, gdzie wzrok nie sięga
                    • Gość: Automobilista Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:41
                      > Zdecydowanie dalej moj wzrok siega

Jeździsz z lornetką na oczach? :)
                • Gość: kalinosia Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:49
                  proponuję udac się najpierw do podstawówki na lekcje ortografii, a dopiero
                  potem pouczać innych! Twoje wypowiedzi (często narcystyczne) i znajomość
                  ortografii świadczą o Tobie - no comments
                  • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:59
                    Jak bede chcial Twoich rad to zapewne sie spotkamy na tym forum

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=374
                    A na razie ja nie masz nic konkretnego do powiedzenia to zamilcz!
                    • Gość: X Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 19:11
                      > A na razie ja nie masz nic konkretnego do powiedzenia to zamilcz!

Moze sam skorzystasz z tej rady? Rzadko mowisz konkretnie i z sensem.
                      • Gość: kalinosia Re: SM z fotoradarem IP: *.chello.pl 13.06.05, 22:17
                        Oj, Roberto się zdenerwował, bo ktoś uderzył w słaby punkt. I własnie to forum
                        o ortografii jest dla Ciebie. Może nauczysz się pisać i poprawnie układać
                        zdania. Bo to jak się wysławiamy i piszemy świadczy o naszej inteligencji. I
                        radzę troszkę popracować na swoją narcystyczną osobowością. Pozdrawiam - ps.
                        pewnie zaraz przeczytamy, że cierpisz na dysortografię, bo tak pisze każdy,
                        komu się zwróci uwagę nt. jego błędów ortograficznych w wypowiedzi :).
                        • Gość: X Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:09
                          > Oj, Roberto się zdenerwował, bo ktoś uderzył w słaby punkt. I własnie to forum
                          > o ortografii jest dla Ciebie. Może nauczysz się pisać i poprawnie układać
                          > zdania. Bo to jak się wysławiamy i piszemy świadczy o naszej inteligencji. I
                          > radzę troszkę popracować na swoją narcystyczną osobowością. Pozdrawiam - ps.
                          > pewnie zaraz przeczytamy, że cierpisz na dysortografię, bo tak pisze każdy,
                          > komu się zwróci uwagę nt. jego błędów ortograficznych w wypowiedzi :).

Mała poprawka... napisze, że ma dysleksję, bo ci, którym rodzice załatwili papierek, przeważnie nie odróżniają jednego od drugiego :)
                          • Gość: kalinosia Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 14:43
                            zgadza się :)
                • pascalek Re: SM z fotoradarem 13.06.05, 15:02
                  > To bylo po powrocie z Wloch...coz tak wlasnie dziala na mnie zachodnia kultura.

Szkoda że tylko tyle zrozumiałeś z "zachodniej kultury". Złamałeś przepis, więc idź na policję i donieś na siebie, zapłać mandat, i dopiero wtedy będziesz mógł z czystym sumieniem gardłować na łamiących przepisy kierowców. Bo na razie nie dość że publicznie kłamiesz, to jesteś również hipokrytą.
            • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:39
              warzaw_bike_killerz napisał:

Wydaje mi sie, ze jednak wiecej rowerzystow nie mialoby czym trzymac kierownice
              > ,
              > gdyby twoja lista dotyczyla ich zachowan (dokladnie te same punkty -
              > zdecydowanie wiecej rowerzystow widzialem lamiacych twoje postulaty).
              >

Byc moze ale ja odpowiadam za swoje czyny a nie za czyny innych.
              • pascalek Re: SM z fotoradarem 13.06.05, 15:03
                > Byc moze ale ja odpowiadam za swoje czyny a nie za czyny innych.

I co, odpowiedziałeś już za to przejechanie na czerwonym świetle?
                • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:56
                  A to juz jest moja sprawa, sprawa Policji i sprwa Sadu Grodzkiego a Tobie nic
                  do tego.
                  • pascalek Re: SM z fotoradarem 13.06.05, 15:58
                    > A to juz jest moja sprawa, sprawa Policji i sprwa Sadu Grodzkiego a Tobie nic
                    > do tego.

To ty się tutaj chwalisz publicznie swoją odpowiedzialnością. Czyżbyś miał coś wstydliwego do ukrycia?
                    • Gość: maurycy Re: SM z fotoradarem IP: *.aster.pl 13.06.05, 17:37
                      Wielki Roberto ma dobre samopoczucie tylko wtedy gdy poucza innych i głosi
                      swoją rowerową prawdę. To uwielbia. Natomiast złapany na jakimkolwiek własnym
                      przewinieniu będzie się "odszczekiwał swoim prześladowcom" w zaparte. I wtedy
                      bezwzględne zasady prawa już nie są takie bezwzględne. Ten idiota nie potrafi
                      jednak przenieść analogii własnej sytuacji z przejechaniem rowerem na czerwonym
                      świetle, do jazdy samochodem powyżej 50 km/h. Pięćdziesiątki należy
                      bezwzględnie przestrzegać, jazdy rowerem na zielonym już niekoniecznie.
                      Po prostu ograniczony gn*ojek
                      • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:38
                        Gość portalu: maurycy napisał(a):

> Wielki Roberto

Przepraszam ale ja jako osoba nigdy sie nie wywyzszalem.

> Ten idiota

Czy masz na to jakies dowody np moje badania psychologiczne?
                        Jesli nie to nie wyzywaj mnie jako, ze ja nie wyzywam cie.

>... własnej sytuacji z przejechaniem rowerem na czerwonym
                        > świetle,

Chlopie, czy ty choc raz w zyciu jezdziles po miescie na rowerze?
                        Czy ty choc raz w zyciu na rowerku pokonywales ruchliwe skrzyzowanie na
                        zielonym swietle?
                        Czy ty wiesz jak niebezpieczne jest poruszanie sie na rowerze wsrod takiej
                        wielkiej masy szybko sunacych samochodow?
                        Czy ty choc raz byles potracy przez samochod gdy zgodnie z prawem przejezdzales
                        na zielonym?

Zapewne nie bo inaczej takich dyrdynamalow bys nie pisal.
                        Owszem przejezdzam na czerwonym gdyz do tego mnie zmuaszaja inni kierowcy. Moze
                        to brzmi kuriozalnie ale jak wszystkie samochody stoja to wowczas droga jest
                        najbardziej bezpieczna.
                        Oj wiele bym dal aby moc przejechac skrzyzowanie bez obawy, ze jakis duren sie
                        nie otrze o mnie, ze nie zajedzie mi drogi podczas skretu w prawo, ze nie
                        wymusi pierszenstwa podczas skretu w lewo.
                        Pamietaj, ze ja do obrony przed 2 tonowym samochodem mam tylko 100 g steropianu
                        na glowie, dobry wzrok i szybki refleks. Ty natomiast mozesz na pale
                        przejezdzac gdyz ciebie chroni zderzak, strefa zgniotu, klatka bezpieczenstwa,
                        poduszka powietrzna i pasy bezpieczenstwa.
                        A teraz pomysl czy wobec takiej nierownosci mamy na drodze na rowni stosowac
                        obecne przepisy?

> Po prostu ograniczony gn*ojek

Nie czuje sie ograniczony gdyz potrafie sie po miescie poruszac i samochodem i
                        rowerem i komunikacja miejska a takze nie czuje sie gnojkiem gdyz majac siwe
                        wlosy ciezko byc gnojkiem (wiekowym).
                        • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 10:22
                          Gość portalu: Roberto napisał(a):

> Owszem przejezdzam na czerwonym gdyz do tego mnie zmuaszaja inni kierowcy.

Mnie zmuszaja rowerzysci do wyprzedzania ich i grubosc gazety z predkoscia 110
                          km/h. Po prostu ZMUSZAJA. Nie moge oprzec sie ich nagabywaniu. Jestem tak
                          zmuszony do tego, ze zastanawiam sie, czy nie zwiekszyc predkosci przy
                          wyprzedzaniu (przeciez kodeks mowi jasno - przy wyprzedzaniu nalezy zwiekszyc
                          predkosc) Musze ich wyprzedzac na grubosc gazety, bo kodeks mowi jasno -
                          rowerzysta ma jechac jak najblizej krawedzi - a oni jezdza po 2 metry od krawedzi.

> Pamietaj, ze ja do obrony przed 2 tonowym samochodem mam tylko 100 g steropianu

Trzeba ustawowo nakazac obudowac rowery (dla bezpieczenstwa kierowcow ustawowo
                          sa pasy) i wpakowac obowiazkowe poduchy (dla bezpieczenstwa kierowcow ustawowo
                          zakazuje sie prowadzenia rozmow przez komorki).

Technika powinna pomyslec na strefami kontrolowanych zgniotow rowerow, a
                          rowerzysci powinni sie przyczepiac pasami do siodelek (zeby nie latali w
                          powietrzu jak sie ich przejezdza)
                          Nalezy pomyslec o czynnym i biernym bezpieczenstwie rowerzystow.

> A teraz pomysl czy wobec takiej nierownosci mamy na drodze na rowni stosowac
                          > obecne przepisy?

Byles na paradzie rownosci? Przeciez jest nierowno - wszedzie piszesz, ze tak
                          szybko wszedzie dojezdzasz i tak swietnie poprawiasz sobie kondycje fizyczna -
                          wszak to my kierowcy jestesmy zle traktowani. (do tego kaze nam sie jezdzic w
                          pasach i przestrzegac tych kretynskich ograniczen predkosci)
                    • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:23
                      Nic wstydliwego nie mam do ukrycia.
                      • pascalek Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 11:21
                        Super, więc czekam na odpowiedź na pytanie:
                        "I co, odpowiedziałeś już za to przejechanie na czerwonym świetle?"
                        • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:39
                          I sie doczekasz jak zostaniesz ksiedzem i mnie wyspowiadasz a to chyba nie
                          nastapi zbyt szybko, nieprawdaz?
                          • pascalek Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 12:54
                            "Gość: Roberto 14.06.2005 09:23 + odpowiedz
                            Nic wstydliwego nie mam do ukrycia."

Bez komentarza.
          • Gość: mw158979 Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:44
            To jeszcze ja cos dorzuce: niewpuszczenie autobusu
            wlaczajacego sie do ruchu z przystanku w obszarze zabudowanym.
            Bardzo popularne i w sam raz na obciecie jedenastego palca.
          • Gość: Mr X Re: SM z fotoradarem IP: *.itpp.pl 13.06.05, 17:41
            ...
            11 palec. Jazda bez oświetlenia
            12 palec. Omijanie pojazdów oczekujących na zmianę świateł
            13 palec. Omijanie pojazdów oczekujących na otwarcie przejazdu kolejowego
            14 palec. Skręcanie/zmiana pasa ruchu bez sygnalizowania
            15 palec. Jazda pod prąd
            16 palec. Nie respektowanie znaku "zakaz ruchu" czy "zakaz ruchu rowerów"
            17 palec. Nieprzepisowe wyposażenie pojazdu (np. brak odblasków, dzwonka itp.)
            18 palec. Jazda rowerem po jezdni, choć obok jest ścieżka rowerowa
            19 palec. Przejeżdżanie wzdłuż po przejściu dla pieszych
            20 palec. Nie zachowanie szczególnej ostrożności przed skrzyżowaniami czy
            przejściami dla pieszych
            21 palec. Nie ustępowanie pierwszeństwa pieszym na chodniku gdy jazda po nim
            jest dopuszczalna
            22 palec. Wyprzedzanie z niewłaściwej strony
            23 palec. Jazda pod wpływem alkoholu/narkotyków
            24 palec. ...

A że SM to banda kmiotów/ignorantów/nieudaczników to wiadomo od dawna. Ot
            choćby przykład pani strażniczki, która kłuciła się, że rejon ul Oczki (tuż
            przy Koszykowej) to już teren niezabudowany...
      • Gość: nikt Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 22:28
        Roberto, 50 km/h to ja na rowerze jezdze po sciezce!
    • Gość: ktoś Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 22:24
      Najlatwiej zrobic kawalek dobrej drogi (Trasa Siekierkowska) i postawic pacana
      z radarem (oplacanego z naszych podatkow), ktory pobierze 300 zl za
      przekroczenie predkosci o 31 km/h - na Trasie Siekierkowskiej obowiazuje chyba
      50 km/h...?
      • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 13.06.05, 22:29
        Na Trasie Siekierkowskiej obowiazuje 70 km/h jest sciezka obok, co nie
        przeszkadzalo dzisiaj jakiemus rowertopodobnemu posuwac po moscie. Mial co
        prawda odblaskowo jarzeniowo zielone wdzianko (moglby dojechac na parade), ale
        zabraklo mu mozgu - moze wczesniej juz mial jakis wypadek?

Swoja droga kiedys mnie wyprzedzily 4 samochody na raz (chyba sie scigaly) na
        sluch z silnika mialy ze 150 na liczniku. Ja wtedy tez przekraczalem
        nieznacznie predkosc, wiec ich predkosc nie jest zbyt zawyzona majac na uwadze
        moje wskazanie licznika.
        • shp80 Re: SM z fotoradarem 13.06.05, 22:47
          > Na Trasie Siekierkowskiej obowiazuje 70 km/h jest sciezka obok, co nie
          > przeszkadzalo dzisiaj jakiemus rowertopodobnemu posuwac po moscie. Mial co
          > prawda odblaskowo jarzeniowo zielone wdzianko (moglby dojechac na parade),
          > ale
          > zabraklo mu mozgu - moze wczesniej juz mial jakis wypadek?

Jakbym słyszał łysego, co wypowiada się na temat szamponu do włosów..
          • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 10:14
            shp80 napisał:

> Jakbym słyszał łysego, co wypowiada się na temat szamponu do włosów..

Prawo mowi jasno. Jest sciezka - won z jezdni. Lysy i szampon nie jest
            uregulowany prawnie.
            • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:30
              Prawo mowi: Jak pobocze nie nadaje sie do jazdy to rowerzysta ma prawo jazdy po
              jezdni.

I czyje na wierzchu?
              • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 10:45

> Prawo mowi: Jak pobocze nie nadaje sie do jazdy to rowerzysta ma prawo jazdy po
                >
                > jezdni.
                >
                > I czyje na wierzchu?

Tam nie ma pobocza - tam jest oznakowana sciezka rowerowa. Taka roznica. Wroc do
                kodeksu drogowego i sprawdz definicje drogi.
                • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:37
                  Pobocze to jest to wszystko co lezy poza jezdnia w pasie drogowym a na pas
                  drogowy sklada sie: jezdnia, chodniki, tereny zielone i sciezka rowerowa.

Kto jak kto ale to wlasnie ty masz ewidentne braki w tej lekturze.
                  • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 11:57

> Pobocze to jest to wszystko co lezy poza jezdnia w pasie drogowym a na pas
                    > drogowy sklada sie: jezdnia, chodniki, tereny zielone i sciezka rowerowa.
                    >
                    > Kto jak kto ale to wlasnie ty masz ewidentne braki w tej lekturze.

Nie dosc, ze jestes nie swiadomy swojej ignorancji na temat kodeksu, to jeszcze
                    uparty w swojej niewiedzy.

Jeszcze raz - idz przeczytaj sobie definicje drogi.
                    Jesli dla ciebie droga sklada sie z jezdni i reszty zwanej "poboczem", co
                    skrupulatnie wymieniasz i stanowi to wniosek z przeczytanego kodeksu drogowego,
                    juz nic ci nie pomoze. Ale nie pozwalaj sobie na wytykanie "ewidentnynch
                    brakow", bo jedyne co mozna zrobic, to popukac sie w czolko i z politowaniem
                    popatrzyc w twoja strone. Ze smutkiem. Z zaduma. Z rozpacza.
                    • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:38
                      warzaw_bike_killerz napisał:

> Gość portalu: Roberto napisał(a):
                      >
                      > > Pobocze to jest to wszystko co lezy poza jezdnia w pasie drogowym a na pa
                      > s
                      > > drogowy sklada sie: jezdnia, chodniki, tereny zielone i sciezka rowerowa.

> Nie dosc, ze jestes nie swiadomy swojej ignorancji na temat kodeksu, to
                      jeszcze
                      > uparty w swojej niewiedzy.
                      >
                      > Jeszcze raz - idz przeczytaj sobie definicje drogi.
                      > Jesli dla ciebie droga sklada sie z jezdni i reszty zwanej "poboczem", co
                      > skrupulatnie wymieniasz i stanowi to wniosek z przeczytanego kodeksu
                      drogowego,
                      > juz nic ci nie pomoze.

Zajzalem do kodeksu i o to co stoi tam:

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

"droga" - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika,
                      drogi dla pieszych 1) lub drogi dla rowerów 2), łącznie z torowiskiem pojazdów
                      szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub
                      postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

Kto z nas zatem jest niedouczony?
                      • pascalek Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 12:58
                        Rowert napisał:
                        "Pobocze to jest to wszystko co lezy poza jezdnia w pasie drogowym a na pas
                        drogowy sklada sie: jezdnia, chodniki, tereny zielone i sciezka rowerowa."

Ustawodawca uchwalił:
                        " Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

"droga" - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika,
                        drogi dla pieszych 1) lub drogi dla rowerów 2), łącznie z torowiskiem pojazdów
                        szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub
                        postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;"

Ale trudno wymagać umiejętności czytania ze zrozumieniem od człowieka, który nie zna się nawet na kalendarzu. Za to cierpi na chroniczną nieumiejętność przyznawania się do błędu.
                        • Gość: Ktoś Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:16
                          Pżyłaczjąc sie do dyskósij.Tżeba stwierdzić że kierowcy łamiocy pzepisy PORD to
                          buraki .Jedzie taki widzi znak ograniczenia predkości i depcze w ten gaz
                          jeszcze bardziej.
                          A potem żal i smutek jak go na radar złapią .A skomle taki jak ma blisko do
                          oczka w punktach .Wszyscy winni tylko nie on .Ale takich kasztanów trzeba kosić
                          to pieniążki z mandatów może w części pójdą na ścieżki rowerowe .Czytając
                          opinie na forum znajomość kodeksu drogowego jest duża u tych kierowców .Czyli
                          przepisy łamią z pełną premedytacją .A to już świństwo .

Tylko mi nie piszcie że robie błędy .
                        • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 14:19
                          A ta twoja wypowiedz jaki ma zwiazek z moja?
                          • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 14:28
                            Mysle, ze interlokutor mial na mysli niewielka sprzecznosc pomiedzy twoimi
                            pasami drogowymi, a kodeksowa definicja drogi. Ale to przeciez nie ma znaczenia.
                            Nasz kodeks jest niedostosowany do prostoty, jest sprzeczny i trudny do
                            zinterpretowania przez srednio rozgarnietego "fachofca" od poruszania sie po drodze.

Mysle, ze masz racje - to jest pas o nazwie pobocze - tak wlasnie chyba
                            rozumieja go ci, ktorzy parkuja na sciezkach rowerowych - to tylko pobocze.
                            • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:29
                              Ale mimo to jest nadal droga dla rowerow a parkowanie na niej jest prawnie
                              zakazane.

Oddział 2

Zatrzymanie i postój

Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w
                              warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych
                              kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego
                              utrudnienia.

2. Kierujący pojazdem, zatrzymując pojazd na jezdni, jest obowiązany ustawić go
                              jak najbliżej jej krawędzi oraz równolegle do niej.

Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego
                              boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej
                              nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:

na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;

szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im
                              ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w
                              odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;

na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości
                              mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem;

na drodze dla rowerów.
                              • warzaw_bike_killerz Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 15:43
                                Oj tam, prawnie zakazane jest jezdzenie po jezdni kiedy jest droga dla rowerow -
                                kto tam by sie szczegolow czepial. Jak nie ma w poblizu miejsca do parkowania
                                nadajacego sie do parkowania, to sie staje tam gdzie jest miejsce na poboczu.
                          • pascalek Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 15:11
                            Bardzo prosty. Pokazuje, że w świetle obowiązujących przepisów twoja wypowiedź to bzdura.
                            • Gość: Roberto Re: SM z fotoradarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:35
                              Coraz "logiczniejsze" wypowiedz zaczynasz formulowac. Chcesz w nich na sile
                              udowodnic, ze biale to nie biale lecz czarne a czarne tak naprawde to jest
                              biale. Widze, ze w najblizszych wyporach bedziesz kandydowal do
                              sejmu...nadajesz sie do tej paczki.
                              • pascalek Re: SM z fotoradarem 14.06.05, 17:07

> Coraz "logiczniejsze" wypowiedz zaczynasz formulowac. Chcesz w nich na sile
                                > udowodnic, ze biale to nie biale lecz czarne a czarne tak naprawde to jest
                                > biale. Widze, ze w najblizszych wyporach bedziesz kandydowal do
                                > sejmu...nadajesz sie do tej paczki.

Po raz kolejny bredzisz od rzeczy. Ale twoje bzdurne wypowiedzi mówią same za siebie, wystarczy je zacytować. Tutaj na szczęście nie można usunąć ani przeredagować swoich postów i trzeba być odpowiedzialnym za to, co się pisze.

Jeśli powyższe trzy zdania są dla ciebie niezrozumiałe - masz wersję uproszczoną:
                                Walnąłeś babola i nie umiesz się przyznać do błędu.
                                • Gość: kixx Re: SM z fotoradarem IP: *.acn.waw.pl 14.06.05, 17:13
                                  rowert stosuje na tym forum od paru ladnych lat dwie swoje zyciowe zasady:
                                  jedna-jesli fakty swiadcza przeciwko niemu to tym gorzej dla faktow
                                  druga-
                                  podpunkt a)rowert ma zawsze racje
                                  podpunkt b)a nawet jesli nie ma racji to patrz podpunkt a)
                                  • Gość: X Re: SM z fotoradarem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 18:19
                                    Dlatego jest taki zabawny :))
    • Gość: Automobilista Re: Rowerowa nowomowa IP: *.bumar.com 15.06.05, 12:30
      Jazda rowerem po przejściu dla pieszych to "korygowanie błędów w polskim
      kodeksie drogowym", a jazda rowerem pod prąd to "promowanie idei kontrapasów
      rowerowych" :)

PS. Powyższe zachowania rowerzystów niespecjalnie mi jako kierowcy
      przeszkadzają i nie ma co robią z tego afery, ale niech i rowerzyści
      zaakceptują fakt, że w Warszawie jeździ się szybciej niż 50 km/h i może wtedy
      zapanuje trochę zrozumienia z obu stron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka