macgav 21.03.01, 12:21 jeszcze tylko 25 lat i... może będzie metro Praga. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andyp Re: Metro-Praga cha, cha, cha. IP: *.stat.gov.pl 22.03.01, 09:35 człowieku to jest schemat linii metra w Pradze!!! (Czechy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TN Re: Metro-Praga cha, cha, cha. IP: 193.0.69.* 22.03.01, 11:39 To nie jest schemat metra w Pradze. Popatrz: http://www.metropla.net/eu/pra/praha.htm Najprawdopodobniej caly ten plakat to jakis chwyt reklamowy - byc moze Gazeta Wyborcza reklamuje swoj nowy dodatek dzielnicowy... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praq Re: Metro-Praga cha, cha, cha. IP: 195.116.250.* 29.03.01, 14:03 Obudz sie , to nie MATRIX ... jakie metro ? - chyba milimetro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jt Re: Metro-Praga cha, cha, cha. IP: 195.116.250.* 29.03.01, 14:06 Ten plakat to Józef Tkaczuk na bis - jakis cymbał kombinuje cos nowego co "powali z nog" naiwniaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlfon Re: Metro-Praga cha, cha, cha. IP: 10.1.26.20, 193.41.231.* 29.03.01, 16:52 > jeszcze tylko 25 lat i... może będzie metro Praga. Oj, naiwny, naiwny. Nawet za 25 lat w tym tempie budowy, przy tych srodkach. Plakat przedstawia niewatpliwie - podeszlem i sprawdzalem schemat ulic Pragi stylizowany na mape metra. No ale taka gestosc linii to maja w Londynie lub Paryzu. Gwoli informacji glowny zremb paryskiego metra budowano ok 30 lat. Pozdro... Odpowiedz Link Zgłoś
pienio Re: Metro-Praga buahahahahahahahahahaha 29.03.01, 20:49 powiem tylko co slyszalem: _podobno_ jakas firma obiecuje zrobienie w/w lini metra w przeciagu (uwaga!!!) dwóch lat! tlumacza to tym, ze nie beda drazyli tylko wykopia row od gory, wlaza betonowe kregi, i zasypia. Moim zdaniem to jedna wielka brednia. Warszawa nie powinna pchac sie w metro. Po co wydawac koope kasy na cos co nie usprawni W-wy, a jedynie wpisze ja na liste miast "umetrzonych"? lepiej zainwestowac w tramwaje, szczegolnie szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Metro-Praga buahahahahahahahahahaha IP: 212.160.114.* 02.04.01, 00:50 pienio napisał(a): > Po co wydawac koope kasy na cos co nie usprawni W-wy, a jedynie wpisze ja na li > ste miast "umetrzonych"? > lepiej zainwestowac w tramwaje, szczegolnie szybkie. Szybkie tramwaje stojace w korkach? To co teraz mamy a niektorzy nazywaja korkami to smiechu warte (nie widzieli prawdziwych korkow) ale za pare lat one przyjda do Warszawy. Wtedy 'szybkie tramwaje' mozna bedzie przekazac na zlom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IRBIS Re: Metro-Praga buahahahahahahahahahaha IP: 212.244.179.* 02.04.01, 18:45 Zastanawia mnie jedno - jak nie wychodzi metro po lewej stronie wielkiej wody, to jakimś cudem ma być szybko i bezpoleśnie po drugiej??? Coś się chyba nie łapię w tzw. ustroju Warszawy - czy Praga to inna dzielnica, gmina, powiat, czy inny kraj??? A jeśli tak, jaka tam jest waluta i ile stoi w stosunku do dolara, że tak tab będzie wspaniale???? A poza tyym aprawdę nie wiem, o co chodzi w tym całym plakacie z planem. Może nie zrozumiałem dowcipu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Metro-Praga buahahahahahahahahahaha IP: 212.160.114.* 02.04.01, 21:06 Gość portalu: IRBIS napisał(a): > Zastanawia mnie jedno, chyba nie łapię w tzw. ustroju Warszawy - czy Praga to inna dzielnica, > gmina, powiat, czy inny kraj??? Praga to nie inna dzielnica ani kraj. To slamsy ktore z Warszawa nie maja nic wspolnego. Dla ludzi zyjacych w Warszawie to miasto konczy sie na poczatku mostow wiodacych na prawy brzeg Wisly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziku Re: Metro-Praga buahahahahahahahahahaha IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.01, 23:51 Tak się akurat składa że mieszkam na PRADZE i pragnę Cię poinformować, iż bynajmniej nie sa to slumsy. Chyba od niedawna mieszkasz w W-wie, więc poczytaj sobie o historii stolicy i roli mojej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widok 9 Re: Metro-Praga buahahahahahahahahahaha IP: 195.117.228.* 03.04.01, 15:49 A mnie nie zdziwi rozpoczęcie budowy za 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robin Re: Metro-Praga buahahahahahahahahahaha IP: 212.160.114.* 03.04.01, 23:07 Gość portalu: dziku napisał(a): > Tak się akurat składa że mieszkam na PRADZE i pragnę Cię poinformować, iż > bynajmniej nie sa to slumsy. Chyba od niedawna mieszkasz w W-wie, więc poczytaj > > sobie o historii stolicy i roli mojej dzielnicy. Mieszkam tu od... zawsze. Praga to cos co w zadnym przypadku nie moze nazywac sie Warszawa. Historia? Jaka historia? Letnie rezydencje panstwa mieszkajacego na lewym brzegu? Jezeli nawet to tylko Saska Kepa (ci ktorzy mieszkaja w blokach-slamsach kolo saskiej kepy mowia ze 'mieszkaja na Saskiej Kepie':)). Metro na prage? Bysmy musieli placic za zdewastowane stacje i wagony? Kiepski pomysl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziku Re: Metro-Praga buahahahahahahahahahaha IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.01, 23:34 Że metro na Pragę to pomysł durny i nierealny, to fakt. Nie chodziło mi natomiast o Saska Kępę - raczej Grochów i cała dalsza tzw. stara praga. Są to miejsca unikalne w W-wie. Mocno doświadczone przez historię, zamieszkane głownie przez ludzi niebogatych, zdewastowane ale mające >to coś<. Jako jedyne w całym mieście zachowały jeszcze ten specyficzny klimat. Dla kogoś z Mokotowa W-wa może i kończy się na Wiśle. Tu po prostu trzeba żyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IRBIS Re: Jeszcze jedno pytanko... IP: 212.244.179.* 02.04.01, 18:50 Przepraszam za tępotę, ale proszę o wyjaśnienie co to są tzw. Szybkie tramwaje?? Jak to coś ma jechać (szybciej) po ulicach, na których trudno już nawet chodzić (wolniej). Czy to gdzieś działa - bez przebijania nowych ulic??? Bo jeśli chodzi o budowę nowych linii w pustym terenie (np. ze służewca do Warki), to fakt, może się udzć, tylko co to da w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
radzio_pl Re: Jeszcze jedno pytanko... 03.04.01, 10:20 Szybkie tramwaje jeżdźą m.in. w Poznaniu, nazywają go 'pestka'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TN Szybkie tramwaje - Re: Jeszcze jedno pytanko... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.01, 14:25 Czym sa szybkie tramwaje? Przede wszystkim poruszaja sie po wydzielonych torowiskach, nie po jezdniach miedzy samochodami. Tak jest w Warszawie. Ale jest jeden szkopul - skrzyzowania. Prawdziwe szybkie tramwaje maja bezkolizyjne skrzyzowania (zwlasza w centrum miasta). W centrum najczesciej jezdza tunelami lub w wykopach, a poza centrum przy drogach, na nasypach itp. Moim ulubionym "szybkotramwajowym" miastem jest Sztuttgart w Niemczech. W centrum miasta wszystko jest pod ziemia. Tramwaje jezdza w tych samych tunelach co takie lekkie metro i sa az 3 szyny bo tramwaje maja mniejszy rozstaw kol. Poza tym jest jeszcze s-bahn, ktory przez centrum miasta takze przejezdza w tunelu. Polecam zdjecia: Sztuttgart http://www.metropla.net/eu/stu/staatsgallerie.jpg Hannower http://www.metropla.net/eu/han/kroepcke-red.jpg Coz, tylko im pozazroscic i pomyslec, ze Sztuttgart czy Hannower sa wielkosci naszego Poznania. A wracajac do szybkich tramwajow. W Poznaniu jest Pestka (ale w cenrum chyba bladzi po zwyklym torowisku... Mimo to jest to pierwszy i jak na razie jedyny szybki tramwaj w Polsce. W krakowe udaja, ze maja szybki tramwaj, ale to tylko namiastka, poprostu poukladali na jezdniach krawezniki, ktore nie pozwalaja samochodom na wjechanie na torowisko. Odpowiedz Link Zgłoś