Dodaj do ulubionych

Strzelac? Jestem za.

IP: *.katowice.tpnet.pl / *.umultowo.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 11:05
Rzadko cos tak mnie rozwsciecza, jak wypowiedzi Komitetu Protestacyjnego na
temat linczu w Odrze. "To prezes Walus jest winien, bo opieral sie przed
wywiezieniem na taczce!".
Ale przede wszystkim nalezy rozprawic sie z miejscowa policja.
Obserwuj wątek
    • jurek7 Re: Strzelac? Jestem za. 09.08.02, 11:09
      rozwściecza może i słusznie, ale do kogo chcesz strzelać? Czy ostra amunicja
      wchodzi w rachubę?
      • Gość: Bor'ka Re: Strzelac? Jestem za. IP: *.katowice.tpnet.pl / *.umultowo.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 11:18
        No nie rob ze mnie takiego psychopaty.
        To raczej figura retoryczna.
        Gumowe...paly wystarcza.
    • jhbsk Re: Strzelac? Jestem za. 09.08.02, 11:12
      Policja dała d... A wypowiedź w stylu bandziora, który mówi, że pobił okradanego, bo ten nie chciał oddać
      portfela.
      • indris Portfel 09.08.02, 11:25
        jhbsk pisze: "...pobił okradanego, bo ten nie chciał oddać portfela."
        Ale ten portfel był wypchany kradzionymi pienięzmi.

• jurek7 Re: Portfel 09.08.02, 11:30
          indris napisał:

> jhbsk pisze: "...pobił okradanego, bo ten nie chciał oddać portfela."
          > Ale ten portfel był wypchany kradzionymi pienięzmi.
          Czy tak było może stwierdzić sąd, a nie ludzie którzy gościa widzieli pierwszy
          raz w życiu.
          • indris Racja, ale... 09.08.02, 12:05
            Ale sąd zajmie się przypadkie pobicia - słusznie - natomiast żaden sąd nie zają
            się nigdy przypadkami zalegania z wypłatami. A to jest, albo powinno być !,
            GORSZE przestępstwo.
            • Gość: Szczery Gdyby "indris" myślało to by wiedziało, że ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 12:11
              ... to są dwie różne sprawy:
              1. pobicie i poniżenie człowieka
              2. kwestia zalegania z wypłatami.

Tow. Chruszczow zawsze odpowiadał na pytanie o swobody obywatelskie z ZSRR:
              " A u was niegrów bijut !".
              • indris A właśnie, że NIE różne 09.08.02, 12:29
                Odpowiedzialnym za zaleganie z wypłatami NALEZY się poniżenie (NIE twierdzę, że
                pobicie !). P. Waluś był posądzany o odpowiedzialność za te zaległości.
                Oczywiście, lepiej byłoby, żeby tym SKANDALEM zajęło sie prawo. Ale się nie
                zajęło. A takich przypadków jest więcej (patrz dzisiejsza Rzepa).
                • chaladia Re: A właśnie, że NIE różne 09.08.02, 13:09
                  Obawiam się, Indris, że jesteś tak głupi, jak ta małpa czy inny lemur...
                  Całe Twoje rozumowanie opiera się na założeniu, że Waluś z premedytacją chciał
                  rozwalić firmę, której prezesował. Przecież drugiej takiej roboty łatwo nie
                  dostanie.
                  Fucha pod tytułem Prezes Dużej Firmy nie trafia się często, jest nieźle płatna
                  i jak ktoś już ją ma, to raczej o nią dba. "Dba" to znaczy nie prowadzi firmy
                  do upadku. "Odrę" do upadku doprowadziła dekoniunktura.
                  Znam wielu prezesów i dyrektorów firm (fakt, nie odzieżowych, ale budowlanych)
                  i ludzie ci naprawdę ciężko pracują, by dostać zlecenia, wyegzekwować płatności
                  itp. Trudno, nie znając wszystkich okoliczności oskarżac takiego człowieka
                  o "niegospodarność". Działa się w stressie, pod presją czasu i najłatwiej jest
                  krytykować czyjeś decyzje po fakcie i mając świadomość tego, co się wydarzyło
                  później.
                  • indris Moje założenie 09.08.02, 13:31
                    Moim założeniem NIE jest, to, że p.Waluś był winny, bo szczegółów nie znam.
                    Moim założeniem jest to, że NIEDOPUSZCZALNE w ŻADNYCH okolicznościach jest
                    niewypłacanie należności za pracę. Jest to dla mnie równie obrzydliwe jak
                    pedofilia. Gdyby prawo nie karało pedofilii a tłum zlinczował kogoś niesłusznie
                    o nią posądzonego, to oczywiście żałowałbym człowieka, ale uważałbym, że odruch
                    był słuszny. Karaniem pedofilii powinno zając się państwo, w przeciwnym razie
                    zajmie się tym tłum. Z niewypłacaniem pensji jest analogicznie.
                    • chaladia Re: Moje założenie 09.08.02, 16:04
                      Pedofil ma tą przewagę nad właścicielem firmy, że on się może powstrzymać przed
                      aktem pedofilstwa siłą woli, a tę każdy posiada w każdej chwili.

Właściciel, prezes, dyrektor firmy (mogę mówić o firmach budowlanych, bo te
                      znam) co ma zrobić, gdy mu zleceniodawca nie zapłaci? W jednym miesiącu zapłaci
                      ludziom z rezerw, w drugim może już nie mieć z czego zapłacić. Tymczasem prawie
                      każdy inwestor w propozycji umowy wymaga, by akceptować zwłokę płatności co
                      najmniej dwumiesięczną, a prawo do zejścia z budowy wykonawca może mieć po
                      następnych paru miesiącach uporczywego niepłacenia. I to polskie prawo
                      akceptuje. Wobec tego praktycznie każda firma budowlana w Polsce, jeżeli chce
                      funkcjonować na rynku MUSI ryzykować sytuację, że nie będzie miała z czego
                      zapłacić swoim ludziom. Albo zwinąć interes.

Nie wiem, jak było w "Odrze", ale coś mi mówi, że firma padła z przyczyn
                      podobnych do opisanych powyżej.
                  • bunczuczny_leon_z_kadr Re: A właśnie, że NIE różne 09.08.02, 15:58
                    chaladia napisał:

> Obawiam się, Indris, że jesteś tak głupi, jak ta małpa czy inny lemur...
                    > Całe Twoje rozumowanie opiera się na założeniu, że Waluś z premedytacją
                    chciał
                    > rozwalić firmę, której prezesował. Przecież drugiej takiej roboty łatwo nie
                    > dostanie.
                    > Fucha pod tytułem Prezes Dużej Firmy nie trafia się często, jest nieźle
                    płatna
                    > i jak ktoś już ją ma, to raczej o nią dba. "Dba" to znaczy nie prowadzi firmy
                    > do upadku. "Odrę" do upadku doprowadziła dekoniunktura.
                    > Znam wielu prezesów i dyrektorów firm (fakt, nie odzieżowych, ale
                    budowlanych)
                    > i ludzie ci naprawdę ciężko pracują, by dostać zlecenia, wyegzekwować
                    płatności
                    >
                    > itp. Trudno, nie znając wszystkich okoliczności oskarżac takiego człowieka
                    > o "niegospodarność". Działa się w stressie, pod presją czasu i najłatwiej
                    jest
                    > krytykować czyjeś decyzje po fakcie i mając świadomość tego, co się wydarzyło
                    > później.
                    >
                    >
                    >
                    >
                    • chaladia Re: A właśnie, że Lemur 09.08.02, 16:31
                      O ile ja się znam na angielskim i zoologii (a spędziłem lat sporo w Afryce) to
                      indris oznacza lemura, tak po angielsku, jak i po łacinie (jakkolwiek lemury
                      jako grupa to lemurae).
    • chaladia Re: Strzelac? Jestem za. 09.08.02, 12:36
      Strzelać to może zaraz nie było trzeba (choć, gdyby Walusiowi próbowano odebrać
      życie, to należałoby strzelać ostrą amunicją).

Dziwi mnie natomiast zupełnie co innego, coś na co jak na razie nikt nie
      zwrócił uwagi: Ci robotnicy ze Stoczni nie dalej jak parę dni temu otrzymali od
      Państwa ogromną pomoc finansową o bardzo wątpliwym uzasadnieniu. Dzięku niej
      uzyskali realną szansę przedłużenia funkcjonowania Stoczni "Nowej" i utrzymania
      miejsc pracy. Sporo było wtedy głosów, że Naród nie chce łożyć na "kolebkę",
      którą "S" za rządów AWSu już raz "wydoiła" i w ciągu kilku lat z kwitnącego
      zakładu dprowadziła do ruiny. I zaraz po tym dopuszczają się rażącego bezprawia
      na terenie innego zakładu pracy (to nie dotyczyło Stoczni), a na koniec grożą
      strajkiem w ledwo-co uratowanym miejscu pracy w obronie policjantów. Kompletny
      brak instynktu samozachowawczego, czy skrajna głupota?
      Dziś, gdy ktoś będzie mówił o "ratowaniu" jakiegokolwiek upadającego zakładu
      pracy, czy to pokomunistycznego, czy nowego - powiem NIE! Na bruk z robolstwem,
      bo nie potrafi docenić tego, co inni, którzy solidnie pracują, na niego w
      postaci podatków dali.

Co do zaległych wypłat w "Odrze", to pozwolę sobie wyrazić zdziwienie, że
      kilkaset kobiet (a i męszczyźni jacyś tam chyba są zatrudnieni?) mając taką
      przewagę liczebną nad Panem Walusiem musi wzywać żuli ze Stoczni, by
      wyegzekwować należne wynagrodzenie... A to wynagrodzenie jest w zasięgu ręki.
      Wniesek o upadłość i wypłata niemal następnego dnia z Funduszu Gwarantrowanycg
      Świadczeń. Tyle, że potem już pracy nie będzie...
      Po tym, co się stało też nie sądzę, by "Odra" miała przed sobą perspektywę
      dłuższej egzystencji...
      • jhbsk Re: Strzelac? Jestem za. 09.08.02, 12:39
        Może się mylę ale mam wrażenie, że krzykaczom ze związków chodzi wyłącznie o krzyk i pokazanie się w
        telewizji. Ich miejsc pracy nikt nie ruszy bo są oni DZIAŁACZAMI. Nie można ich zwolnić.
      • e-mania Re: Strzelac? 09.08.02, 12:52
        chaladia napisał:

> Ci robotnicy ze Stoczni nie dalej jak parę dni temu otrzymali od
        > Państwa ogromną pomoc finansową o bardzo wątpliwym uzasadnieniu. Dzięku niej
        > uzyskali realną szansę przedłużenia funkcjonowania Stoczni "Nowej" i >
        utrzymania miejsc pracy. Sporo było wtedy głosów, że Naród nie chce łożyć
        na "kolebkę",

>... nie potrafi docenić tego, co inni, którzy solidnie pracują, na niego w
        > postaci podatków dali.

Powiem wiecej... Dlugi stoczni obciazaja m.in. konto banku, w ktorym mam swoje
        osobiste oszczednosci. Kwota niebagetelna (dlugu, dlugu...), bo jakies 200
        milionow PLN. No i bank juz zapowiada swoim klientom jakies podwyzki...
        Czyli dalam na stocznie juz 2 razy; raz w postaci dotacji panstwowej (z moich
        podatkow, ktore mogly byc np. przekazane na drogi czy szpitale), teraz - w
        postaci wyzszych oplat za operacje bankowe.
        A stoczniowcom ciagle malo.
    • Gość: Bor'ka Re: Strzelac? Jestem za. IP: *.katowice.tpnet.pl / *.umultowo.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 12:41
      Patrze na niektore wypowiedzi i tak sobie mysle ...jak w Rosji.
      Upadek firmy to bardzo przykra rzecz i nieraz tragedia dla pracownikow.
      Ale nie mozna ...pardon...rozpieprzac calego systemu prawno-ekonomicznego Kraju
      z tytulu frustracji pojedynczych grup.
      I jeszcze pytanie: a kogo JA mam sadzac na taczki za to, ze maleje sprzedaz
      produktow mojej firmy?
      • jhbsk Re: Strzelac? Jestem za. 09.08.02, 12:44
        Zablokuj drogę, wrzeszcz że państwo ma Ci zapewnić zbyt, potem załóż jakąś samą bronę bis i kandyduj
        jako obrońca ludu do parlamentu. A wtedy będziesz mógł leżeć do góry brzuchem, wymądrzać się i
        olewać prawo.
      • garma Re: Strzelac? Jestem przeciw. 09.08.02, 12:48
        Gość portalu: Bor'ka napisał(a):

"Patrze na niektore wypowiedzi i tak sobie mysle ...jak w Rosji.
        Upadek firmy to bardzo przykra rzecz i nieraz tragedia dla pracownikow.
        Ale nie mozna ...pardon...rozpieprzac calego systemu prawno-ekonomicznego Kraju
        z tytulu frustracji pojedynczych grup.
        I jeszcze pytanie: a kogo JA mam sadzac na taczki za to, ze maleje sprzedaz
        produktow mojej firmy? "

To nie sa pojedyncze grupy.
        Mam jednak nadzieje, ze nastepnej rewolucji czy stanu wojennego nie bedzie.
        • Gość: Bor'ka Re: Strzelac? Jestem przeciw. IP: *.katowice.tpnet.pl / *.umultowo.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 13:11
          Nasz obecny "kryzys" jest pochodna marnej sytuacji w Niemczech.
          I praktycznie NIC nie mozna na to poradzic.
          To bardzo przykre dla wielu, zgadzam sie, iz nie chodzi o pojedyncze grupy.
          Trzeba przeczekac i odpuscic sobie bajki z 1001 nocy o rozkradaniu Panstwa.
          To jest poki co najwyzej podkradanie i nieudolnosc.
          Czarno widze przyszlosc krajow w ktorych zabraknie dyscypliny i woli
          przetrzymania: Argentyna, Urugwaj, Brazylia, Rosja ???
          • atak.spawacza Re: Strzelac? Jestem przeciw. 09.08.02, 13:17
            Gość portalu: Bor'ka napisał(a):

> Nasz obecny "kryzys" jest pochodna marnej sytuacji w Niemczech.
            > I praktycznie NIC nie mozna na to poradzic.
            > To bardzo przykre dla wielu, zgadzam sie, iz nie chodzi o pojedyncze grupy.
            > Trzeba przeczekac i odpuscic sobie bajki z 1001 nocy o rozkradaniu Panstwa.
            > To jest poki co najwyzej podkradanie i nieudolnosc.
            > Czarno widze przyszlosc krajow w ktorych zabraknie dyscypliny i woli
            > przetrzymania: Argentyna, Urugwaj, Brazylia, Rosja ???

Też tak to widzę.
            Pozdrowienia dla normalnych i emocjonalnie zrównoważonych.

PS
            Właśnie sobie przypomniałem, że w poprzedniej robocie szef nie dał mi podwyżki !
            Wieczorem do niego wpadnę (wiem gdzie mieszka) z kolesiami i zatłukę gnoja !
            Przy okazji spalę mu mieszkanie. Policja będzie mnie osłaniać (na wypadek gdyby
            ten łobuz próbował się bronić).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka