Dodaj do ulubionych

Gdzie są WRÓBLE warszawskie ???

19.08.02, 13:13
Od pewnego czasu nie widzę wróbli ani przed domem (Mokotów) ani przed
miejscem pracy (Koło), Czy ktoś wie, co się stało ?
Obserwuj wątek
    • jadzia_z_bufetu No to ja siem przyznam. 19.08.02, 13:32
      Z temi wrublami to było tak.
      Przed swientem to ja z bufeta wzieła zeby siem nie zmarnowało ciasto
      drorzdrzowe i faworki. Szła ja se do domu i nagle jak nie zchaczem o takie
      płytkie hodnikowom, krzywom i jak siem nie wygrużdżem ruwno na calom długość
      swojom i na te paczki co je ze sobom miała. Zgnietło mię siem ciasto i faworki
      połamali. Takiech ciast inwaliduw to wstyd na stuł podać, wienc ja wzieła je
      jeszcze rozkruszyła i rozsypała na trawnik dla ptakuf. Zlecieli siem wrubli z
      całej okolicy. Bardzo jem to ciasto z faworkami smakowało ale jeśli one
      zchorowali od tego czy jak to ja sobie juz do końca życia nie darujem, ze to
      beze mnie siem stało ta nieobecnośc wrubli.
      Wracajta ptaszki nasze ukochane naten tychmiast bo ja siem zapłaczem za wami na
      śmierć.
    • lelu Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 19.08.02, 14:14
      U mnie w ogrodzie to samo. Podejrzewam, ze zostały wyparte przez szpaki,
      których jest setki i zżerają mi klapsy. Jest też pełno srok, które takiego
      wróbelka chętnie sobie na śniadanko zchrupią.
      PS.
      Jak zobaczylem tytuł postu Pania Jadzi, to się przestraszyłem, że zrobiła z
      nich u żytek w kuchni.
    • Gość: zet Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: 195.187.84.* 19.08.02, 14:59
      Obawiam się, że wyżarły je sroki. Strasznie dużo ich się ostatnio namnożyło.
      • chrissie Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 19.08.02, 15:13
        Gość portalu: zet napisał(a):

Obawiam się, że wyżarły je sroki. Strasznie dużo ich się ostatnio namnożyło.

To moze byc prawda ;) Jeszcze 2 lata temu, a moze w zeszlym roku tez, nie
        pamietam dokladnie, bylam wsciekla, bo codziennie o godz. 5 rano taki jeden
        wrobelek siadal mi na balkonie i ćwierkał tak przeraźliwie, że budziłam się i
        nie mogłam potem już zasnąć :( Od dlugieeeeeego czasu wróbelki nie przylatują,
        natomiast na drzewach pod oknami urzęduje tysiące srok i wron i teraz one
        zaczynają koncert o 5 rano - a głosy mają bardziej przeraźliwe niż wróbelki.
      • Gość: zdzisio Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: 213.158.195.* 29.08.02, 14:37
        To nie sroki - wróbli ubyło, bo wietnamskich jadłodajni przybyło.
        --------------------------------------------
        „Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu”.
        --------------------------------------------

Gość portalu: zet napisał(a):
        > Obawiam się, że wyżarły je sroki. Strasznie dużo ich się ostatnio namnożyło.
    • Gość: kubu Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.02, 16:47
      spokojnie spokojnie
      wszystkie wroble sa u mnie, na moim osiedlu
      nawet robilem im zdjecia na balkonie, bo tyle to ich jeszcze nigdy nie bylo :-
      )))

kochajcie wrobelka dziewczeta ;-)
    • draconessa Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 19.08.02, 16:54
      Coz, jak widac zmienia sie populacja ptakow zamieszkujacych warszawe. Dawniej
      byly to glownie golebie i stada wrobli. No, jeszcze latem jerzyki. Teraz wrobli
      rzeczywiscie jest malo, przybylo srok i wron ( dawniej ich nie widywalam) oraz
      synogarlic, a takze wiecej jest kolo moich blokow sikorek!!! Ciekawe, jak to
      sie rozwinie z latami.
      • Gość: Lutek Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.itl.waw.pl 03.09.02, 09:21
        Na obrzezach Warszawy mieszkam w Aninie pojawily sie tez Sojki Kiedys wogole
        nie spotykane w Warszawie Sa pieknie ubarwione a w atlasie mozna przeczytac ze
        mieszkaja w lasach i sa plochliwe - czasy sie zmieniaja
    • miedz_brzeczaca Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 19.08.02, 17:53
      Dokładnie, takie same mam obserwacje. Gdy byłem dzieckiem sroka to była w
      mieście wielka rzadkość, teraz jest ich pełno. A wróbli mniej - na pewno nie
      dlatego żeby je wyżarły, ale może zabierają im jedzenie, albo przenoszą jakieś
      bakterie od których wróble (i gołębie) giną? Inna obserwacja - czy Wy tak jak
      ja też widzicie w mieście (w sensie: na osiedlach) znacznie więcej ślimaków niż
      kiedyś? Znów: gdy byłem dzieckiem to była wielka rzadkość, teraz widzę ich
      sporo, i to zarówno tych dużych bez skorup, jak i mniejszych - w skorupach.
    • Gość: Piotr Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 19:50
      indris napisał:

> Od pewnego czasu nie widzę wróbli ani przed domem (Mokotów) ani przed
      > miejscem pracy (Koło), Czy ktoś wie, co się stało ?

poleciały do ciepłych krajów... urlop mają...
    • zdzicha Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 19.08.02, 23:12
      Częśc siedzi u mnie na balkonie i paskudzi na posadzkę.

zdrv
      zdzicha
      -------
      "Nie zgnębi mnie byle przytyk,
      w dupie miejsce mam dla krytyk..."
      Sztaudynger J.
    • eela Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 19.08.02, 23:34
      Rzeczywiście wróbli jest dużo mniej, a sroki rozpanoszyły sie wszędzie. Nawet
      na działce wróble są rzadkością, a jeszcze kilka lat temu miałam gniazdo z
      małymi. Cały czas słyszę i widzę sroki.
    • Gość: VAN Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.proxy.aol.com 20.08.02, 06:52
      Ostatnio pojawily sie u mnie na podworku w Brytyjskiej Kolumbii. Czyzby
      zdecydowaly sie na emigracje do Kanady!?
      • eela Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 20.08.02, 09:08
        Pewnie się skusiły na lepsze zycie :-)
        • bunczuczny_leon_z_kadr Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 20.08.02, 15:14
          eela napisała:

> Pewnie się skusiły na lepsze zycie :-)

Tak, bo one aktualnie są u mnie. Kąpiemy się razem w piasku i dziobiemy sobie
          na smietniku smaczne jedzenie.
          Lenek (kadrowy)
          • jadzia_z_bufetu Serce siem mię kraje 20.08.02, 15:40
            bunczuczny_leon_z_kadr napisał:

> Tak, bo one aktualnie są u mnie. Kąpiemy się razem w piasku i dziobiemy sobie
            > na smietniku smaczne jedzenie.
            > Lenek (kadrowy)

Panie Leonie szanowny kadrowy. Ja jużem tom kawem za kturom mnie pan był nie
            zaplacił zapomnem. Serce siem mię jednakoworz kraje jakem czytam, iż pan
            kadrowy po śmietnikach z ptakamy o jedzenie walczy.
            Niechajrze pan przychodzi do mojego bufeta po 17.00 kiedy juz zamnkniente mam
            to i tależ zupy panu dam, a i dziś pyszny gulasz z serc tez jeszcze jezd.
        • Gość: koaa Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 21:58
          W Konstancinie wróble również znikły - może oprócz srok odpowiada za to susza
          i drastyczny spadek liczby owadów. Podobnie jak w Aninie bardzo dużo Sójek,w
          poprzednich latach prawie niwidoczne.
      • Gość: Jurek A. Hampshire Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: 5.2.1R* / *.stoked.dialup.pol.co.uk 05.09.02, 12:01
        W Anglii to samo. Od pewnego czasu pojawiaja sie wiadomosci w prasie o
        zmniejszaniu sie populacji wrobli /sparrow./ Niektorzy przypisuja to pladze
        kotow walesajacych sie po ogrodach i parkach. Ja zgadzam sie z goscmi portalu,
        ktorzy podejrzewaja sroki o wroblowy holokaust. Namnozylo sie ich takze tutaj
        co niemiara.
    • Gość: sparrow wymarly IP: 146.101.149.* 29.08.02, 13:27
      Warszawa to nie jedyne miastowktorym jest coraz mniej wrobli. W Wielkiej
      Brytanii wlasnie wpisano ten gatunek na liste zagrozonych wyginieciem!
      • Gość: saudi http://www1.gazeta.pl/nauka/1,34148,993214.html IP: *.interpacket.net 30.08.02, 01:12
        :(
        • Gość: anmanika wróble na wymarciu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.08.02, 08:50
          One są!! U nas na Starówce, widocznie uważają inne dzielnice za wraże. Niech to
          którymś z koników się omsknie spod okona to całe tabuny stołują.
          Fajną miałam przygodę z wróblem. Jadłam ja sobie wietnamskie żarełko przy p.
          Bankowym (nie polecam) a tu przylatuje para wróbelków. Jeden duuży i spasiony a
          drugi chudziutki z zestresowanym dziubkiem. Dałam im ryżu i co widzę, spasiony
          siedzi na skraju stolika i i od czasu do czasu wydaje z siebie przenikliwe:
          piip. Na ten głos biedna chudzina w ryżem w dziobku biegła pędęm i wpychała ryż
          do dzioba grubego. Matki to zawsze mają ciężko w każdym gatunku;-)
          • draconessa Re: wróble na wymarciu 30.08.02, 09:08
            Gruby byl cwaniaczek niezly...i jego biedna mamusia...widac, zesmy daleko od
            natury nie odeszli...
    • lelu Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 02.09.02, 10:40
      Uroczyście zawiadamiam, że wróble wróciły do mojego ogrodu. Wyniosły się
      szpaki, Bogu niech będą dzięki. Napełniłem im ich malutki basenik. Zaczęły się
      w nim, tak jak dawniej, kąpać. Faktycznie byly jakieś wytytłane, może były za
      jakąś nieciekawa zagranicą? Z jednym cwaniakiem, to się chyba znamy, bo ani
      mnie unikał, ani się bał. Jest trochę młodzieży. Niestety, przylatują też
      sroki, drą mordy i straszą mi towarzystwo.
      • eela Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 02.09.02, 12:22
        To spotkała Cię, Lelu, duza radość. U mnie nie ma nawet jednego wróbla. Tylko
        sroki. Wróble w Warszawie są niewidoczne. Kiedys pełno bylo ich na trawnikach,
        fruwały nad chodnikami, dzis jest pusto. I ta pustka jest odczuwalna. Gołębi
        tez jakby mniej.
    • Gość: Wielba Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.parp.gov.pl / 10.10.0.* 03.09.02, 15:20
      Gdzie zadać to pytanie: co tak wyjątkowo cuchnie w i tak zasmrodzonej Warszawie
      od poniedzialku 2.IX wieczór: czy to E.Sieierki czy Żerań czyszczą swe filtry
      dniem i nocą
    • Gość: ppp A sajgonki jadasz ? IP: *.centertel.pl 03.09.02, 16:49
      • Gość: wiga Re: A sajgonki jadasz ? IP: 193.0.69.* 06.09.02, 17:08
        Wrobel ma za malo miesa. Wietnamczycy masowo wylapuja koty podworkowe,
        szczegolnie w srodmiesciu. Kiedy udk9o kurczaka ma dziwny ksztalt, to mozesz
        zamiauczec. Juz kiedys Jan Zakrzewski w swojej ksiazce New York, New York
        pisal, ze od kiedy pojawily sie chinskie restauracje, to w Nowym Jorku wyginely
        koty smietnikowe.
    • Gość: Maniek Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.chello.pl 10.09.02, 21:51
      Wróble warszawskie sa juz dawno u Warszawiaków w żoładkach. Od kiedy pojawily
      sie Chinskie bary tak zaczely ginac psy, koty a nawet i ptaki. Jeszcze troche
      skacza sie te lakocie i beda znikac LUDZIE !!!
    • Gość: Marek Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.02, 19:23
      Dziś po raz pierwszy w tym roku dwa wróbelki przyleciały do mojego ogródka. W
      poprzednich latach było ich setki. Teraz są dwa.Pojecia nie mam co się stało.
      • eela Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 14.09.02, 01:56
        Ja widziałam jednego! wróbelka na parapecie okna w szpitalu na Banacha. Poza
        tym wszedzie pusto, za to pojawiły sie (chyba?) sójki
        • gawel2 Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 14.09.02, 14:18
          A u mnie w ogrodzie wróbli mnogo, ktoś chce kupić? Chętnie sprzedam 5 PLN +22%
          VAT / sztuka:-)))
          Na zielonym ursynowie trochę tego lata, rzeczywiście na mieście ich niewidać
          za to chłodnym rankiem np. wczoraj, dużo ich siedzi na drutach
          telefonicznych.
    • Gość: kk Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.dial.plusgsm.pl 15.09.02, 09:15
      Zawsze sa wroble w ogrodku pizzerii UFO (koniec Podwala od strony Barbakanu), w
      dodatku bezczelne - zwlaszcza lubia pizze "Banana".
      • eela Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? 15.09.02, 10:26
        Pewnie Ci kawałek pizzy zjadły? :-)). Wybacz im, widacznie trafiły na dobrą
        stołówkę.
        • Gość: anmanika Re: Gdzie są WRÓBLE warszawskie ??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.02, 08:50
          Słyszałam ja w radiu (nie podam w jakim by nie być posądzonym o kryptoreklamę),
          że wróble miejskie mają się dobrze i ich populacja wzrasta w odróżnieniu od
          wróbla wiejskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka