Gość: 12braci IP: *.mg.gov.pl / 158.66.100.* 04.09.02, 09:34 Chyba dotarł do nas smrodek znad Ukrainy. Podobno płoną tam lasy i torfowiska. Jest strasznie duszno i ledwo da sie wytrzymać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eela Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 09:42 Tak, od wczoraj czuć jakby spaleniznę. Ale nie jestem pewna, czy to aż znad Ukrainy. Raczej stawiałabym na elektrociepłownię Siekierki, skąd nawiewa na Mokotów. Na Okęciu nie ma żadnego zaduchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12braci Re: Smog nad Warszawą IP: *.mg.gov.pl / 158.66.100.* 04.09.02, 10:01 To raczej nie Siekierki. Nie ma jeszcze sezonu grzewczego. Poza tym maja dosyc dobre elektrofiltry. Nie to co kiedys gdy zima snieg byl czarny od sadzy. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 12:40 Jednak Ukraina z płonącymi torfowiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
irzyk Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 09:42 To samo zawisło nad Łodzią co wyczytałem z forum łódzkiego. Ciekawe co to jest. Fakt jest faktem, oddycha się ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Smog nad Warszawą - błędy z przeszłości 04.09.02, 09:55 Warszawa jako jedno z niewielu miast na świecie miała zaplanowane i stworzone tzw. kanały napowietrzające. Oczyszczone powietrze miało napływać zarówno od lasów otwockich (Mazowiecki Park Krajobrazowy), jak też od lasu kabackiego i Puszczy Kampinoskiej. Niestety radosna twórczość spowodowała, iż kanały te przestają spełniac swoją funkcję. Pierwszym osiedlem, które zablokowało jeden z kanałów napowietrzających był Gocław. W 1977 roku rozpoczęto tam budowę wysokich bloków, choć jeszcze wcześniej na osiedlu Afrykańska postwiono tylko czteropiętrowce. Teraz budowa rezydencji w okolicach Chodkiewicza skutecznie zablokuje kanał napowietrzający choćby Plac Konstytucji. W ten oto sposób niszczy się z premedytacją to, co ktoś kiedyś niegłupio zaplanował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: Smog nad Warszawą - błędy terazniejszosci IP: *.chello.pl 04.09.02, 10:29 To nie tylko "bledy przeszlosci" - ta sama polityka uslumsawiania Warszawy prowadzona jest obecnie. Na dodatek nie ma opracowanych zadnych procedur co robic w przypadku np. przekroczenia dopuszczalnych poziomow zanieczyszczen w jakims rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: Smog nad Warszawą IP: *.acn.waw.pl 04.09.02, 10:11 No tak. Już drugi dzień nad Mokotowem wisi sina, śmierdząca zawiesina. Wg eeli na Okęciu jest w porządku. A jak jest w innych dzielnicach? Też śmierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
irzyk Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 10:16 Pracuję przy Żwirki i Wigury i tusz wisi to "coś". Na okęciu może nie być to tak widoczne z powodu otwartej przestrzeni lotniska Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: poprawka 04.09.02, 10:25 Wieje teraz silnie od wschodu i niestety tez czuć. Nie tak bardzo jak na Mokotowie, bo tu odkryta przestrzeń, jak zauważył Irzyk, ale jednak jest jakis dziwny zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 10:52 Gość portalu: lo napisał(a): > No tak. Już drugi dzień nad Mokotowem wisi sina, śmierdząca zawiesina. Wg eeli > na Okęciu jest w porządku. A jak jest w innych dzielnicach? Też śmierdzi? Melduję posłusznie, że w Śrómieściu śmierdzi i widoczność znacznie ograniczona. A może to jakieś wysypisko śmieci się pali? Kilka lat temu paliło się wysypisko na Bemowie - pół Warszawy było zasnute dymem nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
darekw Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 10:17 na Woli przy Bema śmierdzi, widocznoś cbardzo marna na Pradze Pd rano wszystko bylo OK Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Jaki smog??? 04.09.02, 10:28 To żaden smog, tylko coś pomiędzy mgłą a niskimi chmurami. Spaleniznę czuć, bo ludzie na działkach liście czy inne cuda palą. Dym powoduje teŻ mniejsza przejrzystośc powietrza. Wkrótce spadnie deszcz, a po nim sami sie przekonacie, ze powietrze będzie czyste jak łza dziewicy. Poza tym wiatr jest ze wschodu, czyli z Białorusi, a nie z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
irzyk Re: Jaki smog??? 04.09.02, 10:36 Dziwnym jest fakt, iż od wczoraj to samo jest w Łodzi co wyczytałem z Forum i na wschód od Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Jaki smog??? 04.09.02, 10:37 Wczoraj nie było mgły i tez było czuć. Na działkach jeszcze nie palą, można dopiero od października. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Jaki smog??? 04.09.02, 11:47 eela napisała: > Wczoraj nie było mgły No i to właśnie świadczy o tym, ze to nie smog, bo ten jest zjawiskiem klimatycznym i nie może się pojawić z dnia na dzień. A zawiesina w powietrzu ograniczająca widocznośc tworzy się, bo jest duża wilgotność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12braci Re: Jaki smog??? IP: *.mg.gov.pl / 158.66.100.* 04.09.02, 10:39 Spójrz na mapę pogody. Wieje idealnie z południowego wschodu czyli znad Ukrainy. Polecam też wiadomości na pewnym znanym portalu na "O". P.S. Czyste jak co? Łza dziewicy? Dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
kubajek Re: Jaki smog??? 04.09.02, 10:47 zdzicha ma rację - to mgły jesienne i dymy rodzimej produkcji. Smogi Ukraińskie!!! :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 10:31 Gość portalu: 12braci napisał(a): > Chyba dotarł do nas smrodek znad Ukrainy. Podobno płoną > tam lasy i torfowiska. Jest strasznie duszno i ledwo da > sie wytrzymać... Od wieków trwa niechęć Krakusów do Warszawy Z zazdrości o stolicę i zwiazane z tym sprawy. Ja zazdroszczę Krakusom jeśli mam być szczery Krakowsko-stołecznej staromiejskiej atmosfery i Wawelu, i wawelskiego smoka, ... i z tej to przyczyny Jestem dumny bo i my mamy Smoga - chciaż rodem z Ukrainy. Pzdr Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Smog nad Warszawą IP: 195.187.84.* 04.09.02, 10:39 Na Starówce śmierdzi tak, że zemdleć można! Ratunku!!!!! Wisły nie widać, taki dym. Z każdą chwilą robi się coraz bardziej smrodliwie. Błeeeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Smog nad Warszawą IP: *.mlociny.waw.pl / *.datastar.pl 04.09.02, 11:08 jestem na Młocinach (przy Pułkowej)nie śmierdzi ale jakoś tak jak zza mgły (a imprezy nie było...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: Smog nad Warszawą IP: *.acn.waw.pl 04.09.02, 11:11 No to jadę na Młociny odetchnąć trochę. Dzięki za wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Smog nad Warszawą IP: *.mlociny.waw.pl / *.datastar.pl 04.09.02, 11:21 można też statkiem - jak za dawnych lat... Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 11:36 u mnie na poludniu (Ursynow i Piaseczno)to samo; szarawo tak jakos paskudnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Smog nad Warszawą IP: *.pl 04.09.02, 11:43 Dołączam się.Na Ursynowie śmierdzi okropnie i jest mgliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Smog nad Warszawą IP: *.mlociny.waw.pl / *.datastar.pl 04.09.02, 11:43 ann.k napisała: > u mnie na poludniu (Ursynow i Piaseczno)to samo; szarawo tak jakos paskudnie :( wczoraj "zrobiłam" trasę Warszawa-Szczawnica-Warszawa : całą drogę było mgliście, więc może to jednak początek jesieni ? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha OT/Szczawnica 04.09.02, 11:49 Gość portalu: Anka napisał(a): > wczoraj "zrobiłam" trasę Warszawa-Szczawnica-Warszawa : całą drogę było > mgliście, więc może to jednak początek jesieni ? Jaka jest różnica między babą w ciąży a w ciąży babą? Taka sama jak między piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: OT/Szczawnica IP: *.mlociny.waw.pl / *.datastar.pl 04.09.02, 11:52 wyjechałam tam o świcie, wróciłam tu przed północą - taka (ot, po prostu lubię nieraz wypić małe piwo na zamku w Niedzicy, zeżreć obiadek kawałek dalej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jot Re: OT/Szczawnica IP: *.pl / *.gazeta.pl 04.09.02, 12:04 Dziwne mgiełka jest i na Woli i w okolicach Pruszkowa - tak więc z pewnościa to nie Siekierki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hana Re: OT/Szczawnica IP: *.wiadw.pl 04.09.02, 13:01 ufff, ulżyło mi bo już myślałam, że mam omamy węchowe Hana z Zacisza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: Smog nad Warszawą IP: *.acn.waw.pl 04.09.02, 11:52 Gość portalu: Anka napisał(a): > całą drogę było > mgliście, więc może to jednak początek jesieni ? Nam nie tyle chodzi o mgłę, która jest zjawiskiem naturalnym, co o ten smród spalenizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Smog nad Warszawą IP: *.mlociny.waw.pl / *.datastar.pl 04.09.02, 12:15 Gość portalu: lo napisał(a): > Gość portalu: Anka napisał(a): > > > całą drogę było > > mgliście, więc może to jednak początek jesieni ? > > Nam nie tyle chodzi o mgłę, która jest zjawiskiem naturalnym, co o ten smród > spalenizny. smrodu po drodze nie było, tu gdzie jestem (Młociny, rano Muranów) też nie ma - dlatego tylko o mgle Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Smog nad Warszawą 04.09.02, 12:30 ze to co widze mgla nie jest, to jestem tego wiecej niz pewna, bo mgle rozrozniam od niemgly :) uzylam takiego slowa w sensie opisu tego jak wyglada; powietrze jest jakies takie szarawe jakby rzadki dym, moze mgla, nie wiem jak to inaczej opisac :( a smrodu nie czuje; u mnie nie smierdzi; tylko sie taki fajny chlodek zrobil, ale to moze byc efekt chmury pylow; domyslam sie, ze skoro przywialo tyle widzialnego dymu, to niewidzialnych pylow jest jeszcze wiecej; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: net wyjaśnienie sytuacji IP: *.ii.pl 04.09.02, 12:03 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=292911&kat=1342 I wszystko stanie sie jasne co to za smród wisi nad Warszawą... Odpowiedz Link Zgłoś