freemason 06.09.02, 19:46 Jestem zainteresowany nauką języka holenderskiego w Warszawie... Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś dobrą szkołę, ew. opisac swoje dośiwadczenia z nauką tego języka. Będę wdzięczny za każdą informację:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aBO Re: język holenderski IP: *.chello.pl 09.09.02, 14:12 Hmmm... Trudna sprawa, chyba nic nie mogę pomóc... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: język holenderski 09.09.02, 15:17 Język "holenderski" czyli flamandzki złamany swoistym urokiem Holendrów posiadam w postaci samouczka z kasetą (Dutch - English). Przedarłam się przez połowę i odpuściłam. Jakieś podobieństwo do angielskiego istnieje, ale wymowa jest okropnie trudna. Możesz spóbować poszukać w Megastorach, tak mi się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: język holenderski IP: 195.116.133.* 09.09.02, 21:28 hm moge sie dowiedziec gdzie sie tego w W-wie uczyc bo moja znajoma sie uczy wlasne tego jezyka w stolicy.jezyk wcale nie jest trudny ale fakt wymowa jest ciezka ale przeciez nie od razu trzeba mowic perfekt w danym jezyku Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: język holenderski 09.09.02, 21:41 Hmmm... I ile (orientacyjnie) kosztuje taki kurs??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: język holenderski IP: 195.116.133.* 10.09.02, 11:17 Katowicka 9 Towarzystwo Przyjazni Pl-Hol tel 616 20 91 ceny Ci nie podam bo po prostu nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: język holenderski IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 10.09.02, 03:02 Proponuje ci uczyc sie flamandzkiego . Jezyk jest dokladnie ten sam jesli chodzi o pisownie ale wymowa jest bardziej polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alla Re: język holenderski IP: *.a2000.nl 10.09.02, 11:48 Flamandzki jest bardziej miekki i moze przez to latwiejszy do wymowienia, ale zalezy po co chcesz sie uczyc holenderskiego. Jezeli po to zeby dogadac sie w samej Holandii lub zeby miec kontakty z Holendrami w Polsce to nie polecalabym. Mieszkam w Holandii i wiem, ze Holendrzy smieja sie z flamandzkiego (belgijski holenderski), tak jak sami Belgowie sa dla nich zrodlem niewybrednych dowcipow o gluptasach. We flamandzkim czesto inny jest dobor slow do kontekstu. Na poczatku mowilam miekko po holendersku, nie zawsze dobierajac wlasciwe slowo, co wywolywalo smiech i uwagi: A pani co? z Belgii? cha cha cha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: język holenderski IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 10.09.02, 12:46 Alla czemu sie smiejesz? Znasz ten dowcip? "Piekny dzien , tlumy na tarasach jak odroznic w tym tlumie Holendrow? - to proste trzeba rzucic na ziemie 1 cencika i obserwowac wszystkich ,ktorzy sie zerwa z miejsc i beda o niego bic " " A skad sie wzieli Szkoci? - Szkoci to Holendrzy wydaleni z kraju za rozrzutnosc " Jak widzisz "przyjazn" miedzy tymi dwoma narodami kwitnie Pozdrowienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alla Re: język holenderski IP: *.a2000.nl 10.09.02, 16:37 To nie ja sie smieje, to ze mnie sie smieja, jak mi sie zupelnie niepostrzezenie cos wypsknie, co bardziej pasuje na belgijski niz holenderski. Osobiscie flamandzki podoba mi sie bardziej - ladniej brzmi, nie tak gardlowo. A co dowcipow o Belgach to sa dosc niewybredne i na ogol przypominaja te polskie o milicjantach. Jest ich masa, ale teraz po glowie tlucze mi sie taki jeden: - Dlaczego Belg ma splaszczona glowe z tylu? - Bo jak pije wode z sedesu to mu klapa spada. Odpowiedz Link Zgłoś
0nly Re: język holenderski 10.09.02, 16:52 dlaczego holender nie ma zarowki w lodowce???? bo mysli ze mu sie caly czas swieci jak zamknie lodowke..... z drugiej strony bylam kiedys u holenderki, ktorej sie akurat przepalila zarowka w lodowce....he he he, i od razu przypomnial mi sie ten dowcip.....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: język holenderski IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 10.09.02, 17:09 0nly napisała: > dlaczego holender nie ma zarowki w lodowce???? > bo mysli ze mu sie caly czas swieci jak zamknie lodowke..... HA HA HA !!!! a teraz wam cos powiem -wlasnie sikam ze smiechu ! Ten dowcip to nie zaden dowcip tylko prawda ! Ja musialam zalepic przycisk tasma w swojej lodowce bo mi swiecila przy zamknieciu i mieso na gornej polce podgotowalo sie ! Piwo sie grzalo ! Nie wiem tylko jak wykrecic te cholerna zarowka -na razie jest zalepiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: język holenderski IP: 212.244.254.* 10.09.02, 16:19 Mam znajomego - Holendra - który uczy swojego ojczystego języka. Jeśli jesteś zainteresowany kontaktem daj mi znać: gosiowa@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alla Re: język holenderski IP: *.a2000.nl 10.09.02, 16:51 Nauka od Holendra fajna rzecz tylko jest taka roznorodnosc dialektow, ze nie wiadomo jakim taki native speaker mowi. Mozna sie nauczyc dialektu Twente, Drenthe, amsterdamskiego, albo jakiegos innego rownie zabawnego. Czy gdybys byla obcokrajowcem, chcialabys nauczyc sie polskiego od kogos, kto posluguje sie gwara mazurska czy goralska?? Tak samo jest i tutaj. Mowa zdradza pochodzenie danego Holendra, jego wyksztalcenie, pochodzenie spoleczne i bez pytania wprawne ucho wylapie skad gosc pochodzi i jakie szkoly konczyl. Fajnie jak trafisz na wyksztalconego Holendra, wtedy jest szansa, ze twoj holenderski bedzie taki jak powinien, czyli standardowy ABN. ABN to standard, tak ucza w szkolach na wszystkich poziomach, tak mowia w mediach, tak mowi krolowa i wyksztalceni obywatele tego kraju. Zapytaj go czy mowi ABN-em? ABN to znaczy jezyk ogolnoholenderski. Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: język holenderski IP: 212.244.254.* 11.09.02, 09:51 >Zapytaj go czy mowi ABN-em? Mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
0nly Re: język holenderski 10.09.02, 16:27 etam, co prowincja to dialekt, i tylko pod brusela normalnie gadaja ze mozna ich zrozumiec......i wez sie tu czlowieku ucz od jednego, to drugiego z innej prowincji i tak nie zrozumiesz...:(((( Odpowiedz Link Zgłoś