sarenka166 25.09.05, 00:05 Dziś wieczorem w szpitalu klinicznym na ul. Baracha zmarła Wisła Surażska, kandydatka do sejmu z ramienia Platformy Obywatelskiej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
freemason ['] 25.09.05, 01:03 Właśnie miałem zamiar na nią jutro głosować :( ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: ['] 25.09.05, 07:19 Nie spodziewałam, że ta śmierć tak mnie dotknie, zaboli i zaskoczy. Była jasnym, bardzo dobrym, otwartym na innych, człowiekiem. Była bardzo mądra i miała rozległą wiedzę. Kiedy to piszę płaczę. Znałam ją. I nigdy już nie będą mogła z nią porozmawiać. Czy można to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lelekl Re: Zmarła Wisła Surażska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 07:43 Nie ma jej wśród nas ale jest tam gdzie my na pewno będziemy. Gdziekolwiek by to nie było. Dołączam się do refleksji i żalu Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Zmarła Wisła Surażska 25.09.05, 10:45 Zawsze obok brudnej polityki, zawsze otwarta na ludzi, skądkolwiek by nie przyszli i kimkolwiek by nie byli...to niesprawiedliwe... [***] Wisła Surażska kierowała Centrum Badań Regionalnych. Była niezależnym ekspertem w sprawach rozwoju regionalnego oraz lokalnej gospodarki, polityki i administracji. Opracowała wiele ekspertyz na temat rozwoju gospodarczego miast i regionów dla instytucji międzynarodowych (Bank Światowy, OECD), komisji sejmowych, ministerstw oraz samorządów. Od 1994 r. była członkiem Komisji Badań nad Samorządem w International Political Science Association, należała do Standing Commission on Regionalizm w European Consortium of Political Science. Wisła Surażska kandydowała w dzisiejszych wyborach do Sejmu z warszawskiej listy PO. Krzysztof Lorentz z Krajowego Biura Wyborczego poinformował PAP, że w komisjach obwodowych wywieszono informacje o skreśleniu zmarłej kandydatki z listy. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2933496.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Zmarła Wisła Surażska IP: *.aster.pl 25.09.05, 10:50 Bardzo smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
jana2706 Re: Zmarła Wisła Surażska 25.09.05, 11:01 Żegnaj wspaniały Człowieku ['] Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Zmarła Wisła Surażska 25.09.05, 11:24 Gazeta uzupełniła informacje o Pani wspaniałej działalności i o Pani samej. Zostanie po Pani dzieło i wdzięczna pamięć nasza [***] ******************************* Miała 58 lat. Była ekonomistką i politologiem, cenionym ekspertem w sprawach rozwoju regionalnego oraz samorządów. Kandydowała w dzisiejszych wyborach w okręgu warszawskim z listy PO. W latach 80. związana z antykomunistyczną opozycją, podczas pierwszego zjazdu "Solidarności" była ekspertką związku na Dolnym Śląsku. W stanie wojennym dwukrotne internowana. Następne lata spędziła na emigracji, m.in. w Norwegii, Stanach Zjednoczonych i Włoszech, prowadząc badania na tamtejszych uniwersytetach. W 1998 roku wróciła do kraju i założyła Centrum Badań Regionalnych w Warszawie. Była autorką publikowanych w prasie corocznych rankingów: Złotej Setki Samorządów i Wielkiego Rankingu Miast. Opracowała wiele ekspertyz na temat rozwoju gospodarczego miast i regionów dla instytucji międzynarodowych (Bank Światowy, OECD), komisji sejmowych, ministerstw oraz dla samorządów. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2933496.html Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Zmarła Wisła Surażska 25.09.05, 19:52 Wisła Surażska w czasie jednej z dyskusji o naszym złym prawie, powiedziała, że jesli dostanie się do sejmu to z pieniędzy przeznaczonych na działalność poselską sfinansuje prace zespołu który zweryfikuje ustawy prawne i wyselekcjonuje te, które szkodzą naszemu rozwojowi cywilizacyjnemu, gospodarczemu i obrażają naszą inteligencje. Wiemy już, że nie dane jej będzie podjąć sie tego zadania. Szkoda bo zawsze bardzo rzetelnie wywiązywała się ze sowich zobowiązań. W swojej dziedzinie ma wspaniały dorobek. Podaję link do jej strony internetowej. Nie zrobiłam tego rano z obawy, żeby mi ktoś nie zarzucił naruszania ciszy wyborczej.(chyba zachowałam się zbyt ostrożnie) Ta sympatyczna uśmiechnięta na fotografii osoba odeszła od nas. www.wisla.platforma.org/ Odpowiedz Link Zgłoś