02.10.05, 21:33
Czy ktoś juz próbował zgłosić instalację telefonu w TP SA?. Jesli tak to czy
potrzebne sa jekieś dokumenty z ARCHE?
Może by tez pomyśleć o współnej wyprawie na Zięby w sprawie ogrzewania, bo
zima za pasem.
Poza tym czy tylko mnie sie wydaje, że bardzo ograniczono ilośc robotników na
budowie, jak tak dalej będzie szło to gmina nie odbierze budynku, bo nawet I-
sza klatka jest jeszcze "w proszku"
Obserwuj wątek
    • kamilz12 umowa,monter 03.10.05, 07:52
      Ja założyłem w TPSA . Najpierw dzwonisz i zamawiasz,potem idą sprawdzić czy się
      da(już nie muszą bo już sprawdzone),nastepnie podpisujesz umowę i przychodzi
      monter- jedna godzina i zrobione.
      • adams123 Re: umowa,monter 03.10.05, 11:44
        tak, z telefonem nie ma problemu :)

zgłaszasz i za chwile Cie informują, ze ozesz podpisac umowe.

To co mnie martwi to stan bloku, dalszy brak ogrzewania itd.

To , że pierwsze klatki wyglądają jeszcze w "prszoku" to fakt, ale ostatnio zajrzałem do 4, 5 i 6 i padłem trupem - tam nawet balustrady są nie zamontowane na klatce !!!

rozsypka totalna.

Moim zdaniem ten budynek NIE BĘDZIE W TYM ROKU oddany gminie - nie ma na to szans przy takim tempie robót.

żałosne !

• jeanette Re: umowa,monter 04.10.05, 13:44
          > To co mnie martwi to stan bloku, dalszy brak ogrzewania itd.
          Bylam tam z mezem przedwczoraj - niestety, to nie lato i wewnatrz mieszkanka
          zaczyna spadac temperatura...

> Moim zdaniem ten budynek NIE BĘDZIE W TYM ROKU oddany gminie - nie ma na to
          sza
          > ns przy takim tempie robót.
          Slyszalam, ze podobno w takiej sytuacji mozna dewelopera obciazyc kosztami
          tego, ze nie mamy jeszcze mozliwosci zasiedlic mieszkan, czyli kosztami
          wynajmu/czynszu dotychczasowego mieszkania i wszystkimi dodatkowymi (np.
          zwiazanymi z kredytem). Ciekawe, czy arche przestanie miec nas gdzies, gdy na
          biurku prezesa znajdzie sie sterta rachunkow niedoszlych jeszcze mieszkancow
          Woronicza Park 78, na laczna kwote ladnych kilkudziesieciu tysiecy...

Jean
          • mpbc Re: umowa,monter 04.10.05, 14:02
            Warto z nimi pogadać, raczej nie wyobrażam sobie by nie można było tego jakoś
            załatwić
            W budynku „A’ jak ekolodzy zblokowali budowę, Arche dopłacało klientom do
            wynajmowanych mieszkań.
            Ważne też jest ile tak naprawdę osób będzie chciało mieszkać w budynku „B” np.
            od listopada. Bo jak to będzie jedna-dwie osoby na klatkę to raczej wątpię by
            coś z tego wyszło. Nikt z Arche nie będzie chciał uruchamiać całej instalacji
            dla kilku osób. Jak rozumiem jest obsuwa z terminem oddania budynku, jak na
            razie tylko 3 miesiące byle nie było dużo więcej a jak jest z prądem i
            STOENem????
            • nihao Re: umowa,monter 04.10.05, 14:29
              Może warto zapytać ARCHE, ile osób zamierza odebrać mieszkanie w najbliższym
              czasie/wprowadzić się, choć o to drugie pewnie łatwiej uzyskać odpowiedź
              bezpośrednio od właścicieli. Z tego co mówiła pani Kochańska z budowy (ona
              czasem wie więcej od ARCHE, jeśli chodzi o konkretne terminy) to w
              październiku, listopadzie i grudniu sporo ludzi odbiera mieszkania. Ja sama mam
              planowany odbiór na 17 października (klatka IV, bud. B), a wprowadzić
              chciałabym się od początku grudnia (pod warunkiem, że nie będzie żadnej
              obsuwy).
              Jeśłi chodzi o STOEN, to na pewno dopóki nie będzie odpowiedniej ilości osób,
              prąd będzie w mieszkaniu od developera (czyli na jego koszt). Jesli chodzi o
              ogrzewanie, to pani z ARCHE poinformowała mnie, że zostanie włączone w
              ustawowym terminie. Nie wiem czy tak się stanie, jeśli w budynku nie będzie
              odpowiedniej ilości ludzi.
              • jeanette Re: umowa,monter 04.10.05, 15:32
                Szanowni, troche odwrotnie to traktujecie: to nie deweloper robi nam łaske
                wlaczajac ciepla wode i ogrzewanie, tylko my za to zaplacilismy kupujac
                mieszkania.
                Przy odbiorze mieszkania powinna byc woda ciepla i zimna, prad i sprawne
                ogrzewanie. Jezeli nie ma pradu, to skad wiesz, czy Twoja instalacja jest
                poprawnie zrobiona? Jezeli nie ma cieplej wody, to skad wiesz, czy instalacja
                cieplej wody jest w stanie Ci ja dostarczac?

Jean
                • mpbc To jest ciągle budowa 04.10.05, 16:17
                  Ja rozumiem to tak, iż jest obsuwa terminu i budynek nie jest skończony.
                  Dlatego nie ma też odbioru budynku, to ciągle jest budowa. Problemem jest to o
                  ile termin oddania budynku się przesunie.

O to można się awanturować, choć nie liczyłbym na jakieś duże ustępstwa. Z
                  prawnego punktu widzenia osoby nie będące zatrudnione na budowie nie powinny
                  tam przebywać. Jakby coś tobie się stało to Arche miałoby DUŻY kłopot.
                  Na Arche można naciskać ale trzeba to robić konstruktywnie.

Zrozum, jak na razie Arche nie sprzedało żadnych mieszkań w budynku „B”, na
                  razie masz umowę przyrzeczenia sprzedaży mieszkania. Jeżeli jest to umowa w
                  formie aktu notarialnego to mogłabyś zmusić Arche to sprzedania ci tego
                  mieszkania, jak masz taką jak ja miałem to znaczy zwykłą umowę bez notariusza
                  to Arche mogłoby nawet odmówić Ci sprzedaży mieszania i sąd co najwyżej
                  ustaliłby odszkodowanie (jeżeli udowodniłabyś ile faktycznie straciłaś kasy).
                  Na Arche należy naciskać GRUPOWO. Znaleźć inne osoby bo tylko na GRUPĘ
                  zareagują.
                  • littlekinia Re: To jest ciągle budowa 04.10.05, 16:29
                    Wszystko zależy jakie są zapisy w umowie przyrzeczenia sprzedaży. Tak naprawdę
                    niczego nie mogą ci odmówić, bo jest to obwarowane kodeksem cywilnym, a poza
                    tym jeżeli płacisz kaskę to kupujesz. Nie przyrzekasz że zapłacisz.
                    Co więcej strasznie mi zależy na ciepłej wodzie i ogrzewaniu, bo w budynku jest
                    strasznie zimno a ja się już wprowadzilam.
                    • mpbc Re: To jest ciągle budowa 04.10.05, 16:41
                      Kodeks Cywilny mówi w art. 390 iż musi to być umowa w formie aktu notarialnego
                      (w formie takiej jaka jest wymagana przy sprzedaży, w naszym przypadku
                      sprzedaży nieruchomości).
                      Jak chcesz to masz linka www.hetman.com.pl/wiedza/porady8.php takie jest
                      w Polsce prawo.

Co do wody i ciepła to szukaj innych osób, jak będzie was w klatce z 20-25% to
                      Arche nie będzie miało wyjścia i włączy wszystko. Poszukaj sąsiadów, zostaw
                      kartki w drzwiach, …
                      A ile takich osób jak ty jest teraz w twojej klatce???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka