brzozowa6 31.10.05, 16:16 czy ktoś czy i kiedy ruszą jakieś prace remontowe przy kamienicy Buczyńskich na Spokojnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemyslaw.burkiewicz Re: Spokojna 31.10.05, 16:38 A czy czasem kamienica przy Spokojnej 3 nie jest przeznaczona do rozbiórki? Byłaby straszna szkoda. Gdyby ją rozbierali, na szczęście mam ją na zdjęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
brzozowa6 Re: Spokojna 31.10.05, 17:14 ona jest częściowo opuszczona, w oficynie mieszkają na dziko ludzie, natomiast na podwórzu znajduje się mały budynek fabryczny, wybudowany za Buczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.burkiewicz Re: Spokojna 31.10.05, 19:34 Taka mała budowla, nieco przypominająca śmietnik, to budynek fabryczny? Zawsze myślałem, że to składzik bądź coś takiego - bo raczej nie mieszkanko ciecia.. Odpowiedz Link Zgłoś
brzozowa6 Re: Spokojna 31.10.05, 19:57 Buczyńscy mieli garbarnie która znajdowała się, przynajmniej tak mi się wydaje w tym budynku. A sama kamienica była "domem dochodowym". Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1987 Re: Spokojna 31.10.05, 21:49 Niedawno kamienica była na liście budynków wystawionych przez miasto na sprzedaż. I nie chodziło tu chyba o poszukiwanie inwestora zdolnego do remontu tej rudery... A szkoda-mało kto zdaje sobie sprawę że Spokojna to najlepiej zachowana ulica w okolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
brzozowa6 Re: Spokojna 01.11.05, 10:15 Jeszcze poprawka w tym małym budynku oraz na posesji numer 5 Buczyński, Czesław prowadził odlewnie drobnych części metalowych. 5 sprzedał w 1919 r garbarzom z ul. Burakowskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: Spokojna 02.11.05, 08:26 Byłem tam wczoraj... spokojnie tam jakoś. Niby na murze jest napis, że wchodzisz na własną odpowiedzialność i można dostać w... Ale nic się nie dzieje. Ogólnie rzecz biorąc można powiedzieć, że jest to "zachowany" cały kompleksik mieszkalno-fabryczny. Oczami wyobraźni widzę jak powstaje z tego skansen warszawskiej, przedwojennej zabudowy tego typu. Ale w sumie po co? Wyburzyć i zrobić parking dla odwiedzających Powązki. Odpowiedz Link Zgłoś
brzozowa6 Re: Spokojna 02.11.05, 15:48 Oprócz, nieszkającej tam rodzińce lumpów i złomiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś