31.10.05, 16:16
czy ktoś czy i kiedy ruszą jakieś prace remontowe przy kamienicy Buczyńskich
na Spokojnej?
Obserwuj wątek
    • przemyslaw.burkiewicz Re: Spokojna 31.10.05, 16:38
      A czy czasem kamienica przy Spokojnej 3 nie jest przeznaczona do rozbiórki?
      Byłaby straszna szkoda. Gdyby ją rozbierali, na szczęście mam ją na zdjęciach.
      • brzozowa6 Re: Spokojna 31.10.05, 17:14
        ona jest częściowo opuszczona, w oficynie mieszkają na dziko ludzie, natomiast
        na podwórzu znajduje się mały budynek fabryczny, wybudowany za Buczyńskich.
        • przemyslaw.burkiewicz Re: Spokojna 31.10.05, 19:34
          Taka mała budowla, nieco przypominająca śmietnik, to budynek fabryczny? Zawsze
          myślałem, że to składzik bądź coś takiego - bo raczej nie mieszkanko ciecia..
          • brzozowa6 Re: Spokojna 31.10.05, 19:57
            Buczyńscy mieli garbarnie która znajdowała się, przynajmniej tak mi się wydaje
            w tym budynku. A sama kamienica była "domem dochodowym".
            • jurek1987 Re: Spokojna 31.10.05, 21:49
              Niedawno kamienica była na liście budynków wystawionych przez miasto na
              sprzedaż.
              I nie chodziło tu chyba o poszukiwanie inwestora zdolnego do remontu tej
              rudery...
              A szkoda-mało kto zdaje sobie sprawę że Spokojna to najlepiej zachowana ulica w
              okolicy...
    • brzozowa6 Re: Spokojna 01.11.05, 10:15
      Jeszcze poprawka w tym małym budynku oraz na posesji numer 5 Buczyński, Czesław
      prowadził odlewnie drobnych części metalowych. 5 sprzedał w 1919 r garbarzom z
      ul. Burakowskiej .
    • maktub Re: Spokojna 02.11.05, 08:26
      Byłem tam wczoraj... spokojnie tam jakoś. Niby na murze jest napis, że
      wchodzisz na własną odpowiedzialność i można dostać w... Ale nic się nie
      dzieje. Ogólnie rzecz biorąc można powiedzieć, że jest to "zachowany" cały
      kompleksik mieszkalno-fabryczny. Oczami wyobraźni widzę jak powstaje z tego
      skansen warszawskiej, przedwojennej zabudowy tego typu. Ale w sumie po co?
      Wyburzyć i zrobić parking dla odwiedzających Powązki.
      • brzozowa6 Re: Spokojna 02.11.05, 15:48
        Oprócz, nieszkającej tam rodzińce lumpów i złomiarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka