burek_polny 10.11.05, 09:51 Nie piszcie "mieszkancy Radiowa" bo to implikuje, ze wszyscy sa przeciw. Ja jestem mieszkancem Radiowa i ten zaklad mi nie przeszkadza ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kubuś bielany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:53 ja mieszkam na bielanach i uważam, że mie mależy przedkładać niechęci do brudów nad racjonalne myślenie. tak da modernizacji Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Re: bielany 10.11.05, 12:26 Proponuje przejechac sie rowerem w okolice kompostowni. Syf (bo to nie jest zwykly smrod) wlecze sie setki metrow dookola. Ludzie zyja i mieszkaja na tym terenie, codziennie oddychaja tym powietrzem. Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest likwidacja, w drugiej kolejnosci modernizacja, ale nie rozbudowa, najgorsza z opcji zostawienie tak jak jest. Polecam zapoznanie sie z tym watkiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=25947201&a=25947201 Uwaga porzadkowa: co ten temat robi na Warszawie? Przeciez powinien byc na Zoliborzu-Bielanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk do kubusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 03:04 Modernizacja czego???? Modernizacja największego truciciela na Bielanach który odbiera ludziom zdrowie i zycie. O to chodzi???/ Modernizacja której celem jest budowa sortowni odpadów komunalnych??? Gospodarka odpadami musi byc i muszą istniec tego typu obiekty, to prawda, ale jezeli uważasz, że powinny byc one w osiedlu mieszkaniowym wskaz gdzie mieszkasz i zaproponuj MPO lokalizacje. Grunt który zajmuje kompostownia czyli 10 ha w otulinie Puszczy Kampinoskiej i poblizu dwóch rezerwatów przyrody jest wart ok 30 mln zl i mnie jako podatnika moze dziwic równiez rozrzutnosc miasta, Teren który moze byc wykorzystywany na sposrt i rekreacje zajmowany jest na obiekt który dokonuje totalnej zaglady środowiska. 10 krotnie wiekszy teren w takiej samej odlegósci na jaka jest wywozony kompost mozna kupic od Agencji Nieruchomosci Rolnej za 3mln zł, czyli zyk dla miasta to 27 mln które mozna wykorzystac na nowy obiekt na obszarze 10 krotnie wiekszym aby przynajmniej nie odbierał zdrowia ludziom i gdzie nikomu by nie przeszkadzał. Uzasadnij zatem prosze swoja wypowiedz, że lepsze jest niszczenie rezerwatów, zdrowia mieszkanców, marnotrawienie pieniedzy podatników i utrzymywanie tego trupa technicznego przy zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklis Re: Radni Bielan przeciw kompostowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 04:10 Brawo radni! Niech zaplaca 20 milionow zlotych za zaklad i wtedy spoko mozna go zamknac i zbudowac nowy! Albo zamknac zaklad unieszkodliwiania odpadow i wznowic dzialalnosc wysypiska Radiowi. Co wolicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk do skllis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 03:11 A kto powiedzial, i gdzie to jest napisane, że osiedle Radiowo to jedyne miejsce na odpady. Gdzie jest napisane, że ci ludzie nie maja prawa do zycia? Dlaczego uwazasz za złe budowanie takich obiektów poza obrębem osiedli mieszkaniowych na setkach hektarów które są niewykorzystane, Dlaczego jestes przeciwny aby ten teren przywrócic środowisku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siula Re: Radni Bielan przeciw kompostowi IP: netsystem4.netsystem* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:54 Ale co tu oznacza "opowiedzieli się jednogłośnie"? Że zakład zostanie zlikwidowany? Czy że wyrazili tylko swoją opinię...? Odpowiedz Link Zgłoś
siskom_tak Re: Radni Bielan przeciw kompostowi 10.11.05, 13:45 My też jesteśmy za likwidacją tego zakładu i to w trybie natychmiastowym. Radiowo dostatecznie jest trute przez inne obiekty znajdujące się w okolicy. A dodatkowo stowarzyszenie z Chomiczówki chce puszczenia przez środek Radiowa dwóch tras szybkiego ruchu (w miejscu, w którym nie były one nigdy planowane) odsuwając je od swoich bloków (gdzie były planowane). TAK dla likwidacji Kompostowni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Białołęczanin Gratuluję radnym Bielan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 12:05 U nas w Białołęce niestety radni są w kieszeni MPWiK i nie protestują w związku z tym przeciwko budowie spalarni. Boję się nawet, że jak już w Was zlikwidują kompostownię to nowa powstanie u nas - za przyzwoleniem naszych radnych oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Gratuluję radnym Bielan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 03:18 Duża role na pewno ma tu spoleczenstwo, Ostatnia Komisja Ochrony Srodowiska w Palacu kultury wykazała, że własnie te dwie dzielnice sa najbardziej narażone na skutko obiektów związanych z odpadami. Niestety mamy pecha bo odpowiedzialna jednostka za wszelkie Plany zwiazane z gospodarka odpadami jest Biuro Ochrony rodowiska w Pałacu Kultury, Grupa zupełnie niekompetentnych ludzi. Sadze, że bedziecie popierac pomysł aby tego typu obiekty budowane były na obszarach z dala od osiedli czy tez nawet obszarów zamieszkałych nawet o niewielkim natężeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Radni Bielan przeciw kompostowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 00:56 Szkoda , że autor tego artykułu nie zadał sobie trudu żeby zdobyć trochę informacji, na temat tego obiektu i jego podobnych. Proszę Państwa, gdyby ktokolwiek zadał sobie trud i przeczytał raport to gwarantuję, że zaczęło by mu przeszkadzać. Kompostownia gdy była rozbudowywana do tych rozmiarów, była już wtedy wyposażana w przestarzałą technologię Dano. To nie jest widzimisie mieszkańców. MPO już rozbudowując ten obiekt w 1992r. zapowiadało, że to będzie cud techniki! Wyszło jak zwykle!. Dodam jedynie, że jedyna inwestycją poczynioną przez sam zakład jeżeli chodzi o ochronę środowiska był zakup wskażnika do mierzenia kierunku wiatru! Poza tym jeżeli chodzi o istnienie tego zakładu w tym miejscu, Górka śmieciowa a konkretnie miejsce na niej do składowania balastu kończy się jeżeli się nie mylę w lipcu 2006. i tak kompost i reszta będą wywożone na łubną lub w nowo wybrane miejsce. Radiowo będzie włączone do programu rewitalizacji a teren po kompostowni i zrekultywowana górka zostaną zagospodarnowane na cele rekraacyjne służące nie tylko mieszkańcom Radiowa ale także całych Bielan i Warszawy. Nie chodzi o to, że my mówimy nie bo nie, w takiej sytuacji nie poparli by mieszkańców jednogłośnie radni.Po stronie mieszkańców którzy są za likwidacją kompostowni, są dowody a po stronie MPO tylko kolejne obietnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Radni Bielan przeciw kompostowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 01:24 Słowo daję, wiedziałam ,że media często mataczą i do tego manipulują informacjami ale autor sam siebie przeszedł. Drogi Panie gdyby Pan zadał sobie odrobinę trudu i zasięgną informacji bo ja już nawet nie wspomnę o obecności na komisji architektury ..... w Dzielnicy Bielany na których wymieniony przez Pana Pan dyrektor pokazywał plany rozbudowy tej inwestycji zaznaczam rozbudowy- to by Pan nie wypisywał takich dyrdymałów . Jeżeli ktoś urywa się z choinki i sprawę która przewija się przez ostanie kilka lat na posiedzeniach komisji i rady z dość dużą częstotliwością, streszcza w kilku skleconych na kolanie zdaniach i jak widać nieznając tematu to wychodzi taka oto głupota, że mieszkańcy nie chcą bo nie i już a wspaniały Pan dyrektor przecież obiecuje, że to będzie Raj na ziemi. Dla mnie ten artykuł to przejaw kompletnego baku kompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk do burka polnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 02:44 Nie wiem gdzie mieszkasz burku polny, że ten obiekt ci nie przeszkadza, że tolerujesz smród, szczury, tony emitowanych szkodliwych substancji jak tlenek azotu, tlenek wegla, niszczące układ oddychania, rakotwórczy bezno(a)piren , mikroorganizmy, bakterie colli od których chorują na uklad moczowy wszystkie dzieci w Radiowie. Byc może Tobie sprawia to przyjemnosc patrzenie na bół swoich bliskich. te dane są zawarte w raportach dostępnych w urzedzie dzielnicy, Jezeli tak lubisz takie zjawiska to w kazdej chwili mozesz zamieszkac na górce śmieciowej i zyc w pełnej symbiozie z kompostownia. Nie wiem czy masz dzieci i w jakim wieku, ale jezeli one choruja tak jak inne na zapalenie oskrzeli, jezeli maja zapalenie spojówek, albo maja alergiczna astme czy tez jak wiele dzieciaków bylo w szpitalu z powodu choroby ukladu moczowego, to wiedz, że to własnie dzięki temu obiektowi, który oprócz różnych świństw emituje liczne bakterie i wirusy. Przeszkadza ci to że świadomi ludzie chcą chronic swoje zdrowie i życie, trudno, przeszkadza ci to, że chca oddychac normalnym powietrzem. A kim ty jestes, że masz prawo kwestionowac prawo do normalego zycia tych ludzi, że kwestionujesz fakt, że dzieciaki w szkole nie mogą sie uczyc z powodu odoru, że nie moga korzystac z boiska bo smierdzi, że nie mozna wywietrzyc sal lekcyjnych. Nie wiem jak trzeba byc zimnym i bezuczuciowym czlowiekiem aby takie rzeczy nie przeszkadzaly Ogladamy czesto w telewizji jakies nieszczescia i współczujemy ludziom, a tu sąsiad sąsiadowi ....ehhhhhh...... pogratulowac upodoban i świadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk do redaktora Kobosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 03:27 Szanowny Panie, Jezeli zamieszcza Pan informacje w prasie na temat jakis wydarzen to dobrze byłoby aby te informacje były rzetelne. Jezeli dla Pana temat był obcy mógł Pan skorzystac przynajmniej ze sciagawki czyli z kopii wniosku i uzasadnienia który czytał na sesji Przewodniczący Komisji Ochrony Środowiska czyli Radny Pietrusinski. Mam nadzieje, że w skorzysta Pan z mojej rady i w nastepnym artykule ukaże sie własnie taka notatka jaka powinna byc czyli parta na faktach. Odpowiedz Link Zgłoś