Dodaj do ulubionych

*Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989-2005

11.11.05, 11:14
Z jednego totalitaryzmu wpadliśmy jak śliwka w kompot w drugi- religijny.
Temu krajowi wolność nie była najwyraźniej dana. Kto może, stąd wyjeżdża, z
mojego rocznika zostały same niedobitki dla których najważniejszy jest
skejtpark (jak jest), reszta się ewakuowała. Ale oni też się już zbierają.

Wychowałem się w tym kraju, podobnie jak wielu rosłem z jego rodzącą sie
niepodległością, po jakimś czasie zacząłem czytać gazety itd, interesować się
tym co się dzieje. Uważam że teraz wpadliśmy po szyję w kolejny totalitaryzm
którego panem jest Watykan, i tego jarzma już z siebie nie zrzucimy- bo kler
nie oddaje tego co raz uzyskał, nie wiem czemu ale wszyscy tak mówią. Ja nie
mam jakoś już nadziei.

Mój kraj był niepodległy w latach 1918- 1926 oraz 1989-2005: razem 24 lata.
Teraz najprawdopodobniej już na zawsze będzie bananową republiką rządzoną z
Watykanu i poruszaną jak marionetka przez lokalnych fanatyków religijnych
posłusznych na każde skinienie Pontifex Maximus- Najwyższego Kapłana.

Niech Niepodległa Polska spoczywa w spokoju w pamięci forumowiczów. Dziękuję
za wolność którą mi dała, wolność z której z ulgą skorzystam by nie być
wbitym pod kolejne jarzmo. Spoczywaj w Pokoju!
Obserwuj wątek
    • j.k.01 Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 11.11.05, 11:24
      Wszystko się zgadza oprócz Watykanu.
      Kaczory się tylko podpierają Rydzykiem, oślepłeś czy co?
      • wanda43 Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 11.11.05, 11:26
        On ma racje.Od podpisania konkordatu Polska stala sie niewolnikiem kleru i
        Watykanu.Nie widzisz tego?
        • Gość: kixx Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 11:30
          niewolnictwo tego typu o jakim piszecie nie jest stanem fizycznym,tylko stanem
          umyslu
          jesli sie czujecie niewolnikami to jest to wasza ,i tylko wasza wina
          • Gość: stefan Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:39
            NFZ jest do dupy. Po prostu nie działa i już.
            • Gość: kixx Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 11:47
              czarni go rozlozyli
              • Gość: jak ja sie ciesze nastala normalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 12:00
                Garstka oszolomow i krzykaczy moze sobie teraz wylewac krokodyle lzy.

Zawsze mozecie emigrowac polecam jeden z wielu poradnikow Gazety Wyborczej na
                ten temat.
                Mam nadzieje ze wiecej was tu nie zobacze. Zegnam
                • Gość: kixx Re: nastala normalnosc IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 12:09
                  nazywasz normalnoscia stan ,w ktorym jestes pozbawiony podstawowej opieki
                  medycznej?
    • warzaw_bike_killerz Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 11.11.05, 11:56
      - Zobacz, babcia znowu sie zapienila.
      - Nigdy nie lubila upalow, a ty kazales ja na dwa dni wystawic.
      - Hm.. to co zakladamy wieko?
      - Ta.. przesun te wience..
      • tom_aszek Że też musiałem to przeczytać przy konsumpcji 14.11.05, 14:52
        :((
    • umfana Wielkie Jol święte słowa! 11.11.05, 12:36
      Wczoraj czerwoni a dziś ci sami zagorzali czarni!
      Problem jest w niskim wykształceniu Polaków, inteligencji jest tutaj jak na
      lekarstwo a to większość wybiera w wyborach...
      Polska tkwi w feudalizmie. Obywatel zawsze musi tutaj mieć jakiś bicz nad sobą,
      ponieważ sam nie potrafi myśleć i decydować.
      Moja znajoma zagorzała fanka pana Kaczyńskiego i Giertycha, słuchaczką Radia
      Maryja sama mówi, że jej się NIE CHCE myśleć i woli jak to robi za nią Ojciec
      Dyrektor! On jej pokazuje drogę jaką iść. Panna swoje wykształcenie skrzętnie
      ukrywa i nie dojdziesz za nią czy ma nawet maturę... Kobiecina pochodzi ze
      strasznej biedoty wiejskiej.
      Kiedyś bardzo nienawidziła Kościoła Katolickiego i opowiadała znajomym, jak to
      komuniści dali ziemie jej rodzicom po wojnie...a przed wojna jej dziadków
      dziedzic i ksiądz obijali pejczem po kapocie.
      Dziś nienawidzi socjalistów i wierzy tylko Radiu Maryja. Bogiem dla niej jest
      JP2... Była na wyborach i oddała głos na wiadomo kogo.
      • Gość: kixx Re: Wielkie Jol święte słowa! IP: *.chello.pl 11.11.05, 12:42
        a ty umfana?
        wydaje ci sie ze myslisz?
        • umfana Re: Wielkie Jol święte słowa! 11.11.05, 12:45
          Gość portalu: kixx napisał(a):

> a ty umfana?
          > wydaje ci sie ze myslisz?

Kixx z całym szacunkiem dla Ciebie czy zawsze musisz mi dokopać?
          Pisz drogi Panie na temat... Chyba czasami ze mną się zgadzasz...
      • j_karolak Re: Wielkie Jol święte słowa! 14.11.05, 09:13
        umfana napisała:

> Wczoraj czerwoni a dziś ci sami zagorzali czarni!

Pomijając całą resztę idiotyzmów napisanych przez umfanę, to zastanawia mnie
        bardzo skąd taki wysyp antyklerykałów właśnie teraz. Przecież dzisiaj, jak
        nigdy dotąd, zachowanie Kościoła Katolickiego jest naprawdę podziwu godne.
        Pomimo wszystko, słowo episkopatu nadal jest na tyle mocne, by mogło wpływać na
        politykę. Kościół jednak zrezygnował z tego zupełnie i od paru ładnych lat,
        zachowuje się przed wyborami bardzo przyzwoicie. Nie nawmawia, nie agituje.
        Księża proszą jedynie o dar Ducha przed wyborami. Zauważam ostatnio,
        szczególnie po śmierci Jana Pawła II wyraźny skok jakościowy postawy katolików
        w Polsce. Do kościołów chodzi coraz więcej młodych, rozsądnych ludzi. Sytuacja
        kościoła jest naprawdę bardzo dobra, a próby wpływania na życie polityczne
        ograniczone do niezbędnego minimum. Oczywiście wielką skazą na tym tle jest
        środowisko Radia Maryja, ale czy usprawiedliwia to sądy wydawane przez
        antyklerykalnych?
        • Gość: wynton Re: Wielkie Jol święte słowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 11:19
          karolak, kościoł już nie namawia i nie agituje, gdyż to co chciał to już dostał. Dostał od kazdej partii jaka rządziła od kilkunastu lat, włącznie z PZPR w 1989, jeszcze przed wyborami. Wszystkie partie chciały kupiś poparcie kleru, dawały różne przywileje włącznie z konkordatem, kościoł wziął i zachował się po swojemu tzn. olał "darczyńcę". Wszyscy politycy są traktowani instrumentalnie i "popierani" do czasu. Obecnie idolem politycznym Rydzyka jest partia tych co ukradli księżyc, ale niedługo zostanie zamieniona na inną czy innych, którzy bez mydła będą ubiegać o spotkania i pochwały z wiadomych ust.
          Dzisiał żaden polityk czy urzędnik nie podejmie decyzji bez kosultacji z lokalnym biskupem lub proboszczem. Czyli mowiąc inaczej kościoł kieruje z tylnego siedzenia jak Krzaklewski czy Jarosław Kaczyński. Nie ponosząc żadnej politycznej odp[owiedzialnośći, mają faktyczny wpływ na to co się dzieje w kraju i jak jest interpretowane i egzekwowane prawo(np. ustawa antyaborcyjna bardzo restrykcyjna w założeniu, w praktyce jeszcze gorsza; przetargi na roboty ustawiane pod firmy, które w normalnych warunkach nie przeszłyby nawet do krótkiej listy oferentów). Cynizm lekarzy i urzędnikow, zawłaszczenie świeta 11 Listopada przez politykow wywołuje odruch wymiotny u co bardziej myślących obywateli. Nie dziw się, że w takiej sytuacji mają w nosie jakiekolwiek obchody, wybierają jak to się mawia "wolność".
        • umfana Re: Wielkie Jol święte słowa! 17.11.05, 19:48

• umfana Karolak jestes debilem ! 17.11.05, 19:49

• szczurwa Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 11.11.05, 12:47
      Jeśli chcesz, załatwię Ci wizytę u dobrego psychiatry. Nawet za nią zapłacę.
      MOze poczujesz się lepiej.
    • margala 966 11.11.05, 15:10
      chciałbym zaznaczyć, że Polska jest zależna od Watykanu od 966 roku.
      • wielkie_jol Re: 966 11.11.05, 17:03
        Ale dopiero ostatnio była demokracja.
      • tom_aszek Re: 966 14.11.05, 15:00
        Chciałbym zaznaczyć, że w 966 r. Watykan istniał jedynie w sensie geograficznym
        (takie jedno wzgórze w Rzymie) :)
    • sceptyk Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 11.11.05, 17:31
      Ino sie nie zes.raj z przejecia swa analiza rzeczywistosci.
      • Gość: cudzoziemiec Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 IP: *.tas.veridas.net 13.11.05, 07:53
        Zadziwia mnie wysoki poziom intelektualny tej wymiany zdan. Jesli to swiadczy o
        stanie umyslowym polskiego spoleczenstwa, to trzeba tylko rzewnie zaplakac.
        • tom_aszek Re: *Stypa po Niepodległej Polsce: 1918-26 i 1989 14.11.05, 15:01
          No wiesz, czasem trzeba oderwać się od problemów Warszawy, dominujących na tym
          forum :)
          • rolotomasi Re:stypa po Niepodległej 16.11.05, 23:05
            ^^Późno, ale zauważono, co już stracono>>
            Trzymajmy się ziemi:

KośćKatoli zarabia na
            'KośćKatoli jest największym -po Skarbie Państwa- posiadaczem ziemi w Polsce.
            W '89r Sejm przyjął ustawę oddającą przedwojenne majątki Kościoła. Ustawa
            określiła również, że każda nowa parafia może wystąpić o 15 ha. Prawo do 50 ha
            uzyskały biskupstwa, seminaria i zgromadzenia zakonne.
            Na mocy ustawy trafiło w ręce KościKatoli 70'878 ha gruntów rolnych. Według
            różnych szacunków, w sumie, należy teraz do księży ok. 100 tys. ha. (70 tys.
            przekazanych przez AgencjęWłasnościRolnej Skarbu Państwa plus ziemie, które
            wcześniej należały do KościKat. W Polsce jest ok.10 tys. parafi, z czego 7 tys.
            leży na terenach wiejskich'
            to^^tak tylko w sferze materi :|
            KrajowyWajchowyForumowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka